Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
nov 29

Kismama jóga a szülés utáni depresszió ellen

Sok nő a terhesség során találkozik először a jógával. Mások esetében a rendszeres jóga gyakorlat folytatódik a várandósság alatt is. A jóga ászanák, a légzőgyakorlatok, valamint a meditáció sokoldalúan segítheti a kismamát. Kiváló előkészítés a szülés előtt, és több szempontból is hasznos a szülés után. 

egészség fitness jóga hatásai

Kismama jóga

A kismama jóga egyre népszerűbbé válik, de ne felejtsük el, hogy rendkívül komoly tudást igényel a szakembertől, a jógaoktatótól.

Annak érdekében, hogy a kismama jóga biztonságos legyen, és maximális haszonnal járjon, különösen ajánlott a hiteles jógatanár felkeresése. Olyan, aki a terhesség alatt bekövetkező változások speciális ismeretével is rendelkezik. 

Jóga kismamáknak

Bizonyított tény, hogy a jógaórákon az édesanyák a nyugodt mozgás, a meditatív percek révén testileg friss, mentálisan pedig kiegyensúlyozott állapotba kerülnek. Az ellazult állapotot az egész szervezet hasznosítja.

A baba a test kémiai változásán keresztül azonnal megtapasztalja ezt, egyben érzékeli az anya figyelmének felé fordulását. Mindezt nagymértékben élvezi is. Elmondható, hogy maga a magzat is különféle testhelyzeteket vesz fel.

A kismama jóga nem csak a hölgyeket érinti. Az édesanya egészsége, jó kedélye fontos, az egész család profitál belőle.

A kismama jóga segít a szülés utáni depresszió leküzdésében

Kismama depresszió esetén semmiképp sem ajánlatos tablettákhoz nyúlni. Az antidepresszánsok alkalmazása mind a terhesség előtt, mind a terhesség alatt befolyásolhatja a gyermek mentális egészségét.

Legutóbb a dán Aarhus BSS Országos Regisztrációs Kutatóközpontjának kutatói mutatták ki, hogy az antidepresszánsok terhesség alatt történő szedése fokozott kockázattal jár.

A kutatók csoportokba osztották a vizsgált több ezer gyermeket, attól függően, hogy az anya használt-e antidepresszánsokat a terhesség előtt és alatt.

Az eredmények azt mutatták, hogy nőtt a pszichiátriai rendellenességben szenvedő gyermekek száma azoknál, akiknek anyja a terhesség alatt antidepresszánsokat szedett.

A szülés utáni depresszió leküzdésére a kismama jóga valóban hatékony segítség.

egészség fitness jóga hatásai

  
A kismama jóga előnyei

A kismama jóga erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyt és a vérkeringést a terhesség alatt, s mindez nem terheli meg az ízületeket. Enyhíti a fejfájást, javítja a testtartást, ezzel csökkenti a hát és derékfájást. Jótékonyan hat az emésztésre is. Oldja a stresszt és a szorongást.

A szülés előtti és utáni hangulatváltozások kezelésére is alkalmas. Ilyen hangulatváltozás tipikusan a fenn említett szülés utáni depresszió.

A jóga kismamáknak azért is előnyös, mert az anyuka megtanulhatja, hogyan lélegezzen mélyen és pihenjen tudatosan, ami a szülés fizikai nehézségei közepette különösen hasznos lesz. Megtanulja, hogy nyugodt maradjon, amikor a leginkább szüksége lesz rá.

A félelem adrenalint termel, és kevesebb oxitocin hormont, pedig ez utóbbi fontos a szülés megindításában. Sokkal jobb, ha a szervezet maga termeli meg, és nem infúzión keresztül kell az anya testébe juttatni.

A prenatális jógaosztály általában azokra az ászanákra összpontosít, amelyek a terhesség alatt megváltozott izmokat edzi, illetve a szülés során felhasználandó izmok rugalmasságának megerősítésére és növelésére vonatkoznak.

Nemcsak a gátizmok erősödnek meg, a nyújtásokkal és a helyes légzéstechnikával a test felkészül a szülésre. Ugyanígy rendkívül sokat segítenek a szülés utáni regeneráló gyakorlatok is. Fontos megjegyezni, hogy a jóga az esetleges szülés után fellépő depressziót is jótékonyan befolyásolja.

Összegzés

A kismama jóga esetében az anya és a baba egészsége is fókuszban áll. Mivel a jógának nem csupán a testre, hanem a mentális egészségre is hatása van, érthető, miért ajánlott fokozottan a jóga a kismamáknak a terhesség ideje alatt, és a szülés után is.

Az első, második és harmadik trimeszterhez igazított gondos jóga gyakorlatok segítenek a nőknek a fizikai és érzelmi változásokban. A szülés utáni jóga pedig egyidejűleg segíti a test regenerálódását és a kedélyállapot hullámzásának megakadályozását.
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

nov 20

A legjobb agyserkentő

Ismerős érzés? Nem fog az agyam! Kihagy az emlékezetem! Már megint elfelejtettem! Bekapunk pát pirulát, és azt reméljük, attól megoldódik a probléma. Közeleg a vizsgaidőszak, sok diák részesíti előnyben a koffeint, a különféle energiaitalokat, a többiről nem is beszélve. Pedig a legjobb agyserkentő nem a gyógyszerekben van. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres jóga és a meditáció megsokszorozza az agy teljesítményét.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A mesterséges agyserkentő módszer hátránya, hogy csak rövid távon hat. A hosszú távú memóriába való átvitelt nem segíti. A különféle nyugtatók és az alkohol pedig kifejezetten gátolja. A gondolkodás- és tanulásfejlesztő módszerek az azonnali sikert célozzák meg. Bár köztudott, hogy a mozgás és az étkezés szabályozása, melyet kiegészít a gyógynövények jótékony hatása, a könnyebb út lehetne. Agyunk rendkívül érzékeny műszer, ezért az agyműködés serkentése csak természetes úton javasolt.

Az agyműködés titkai 


Az agyban lezajló folyamatokkal foglalkozó tudomány számos megválaszolatlan kérdést ismer. Ezek közül az agyserkentés illetve az agy blokkolása a legizgalmasabbak közé tartozik. Ez utóbbit Albert Einstein találóan fogalmazta meg:

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."
 

A múltban a memorizálás a nemesi majd a polgári oktatás szerves részét képezte. Ezzel nemcsak kiváló műveltségre tettek szert, de szélesítették az agy befogadó képességét. Természetesen nem hívták agyserkentő eljárásnak, pedig az volt. Az agyról készült képalkotó eljárások során kiderült, hogy az agy a használat során edződik. Edzés hatására az izmok fejlődnek. Hasonlóan, megfelelő gondozás során az agy is erősödik, ellenkező esetben működése romlik.

Memóriazavarok esetén tápanyag hiányára is lehet következtetni, valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányzik a szervezetből. Az étkezés egyébként is szoros kapcsolatban áll a mentális teljesítménnyel. Mindenki megtapasztalta már, hogy ha degeszre tömte a hasát, jó ideig képtelen volt szellemi munkát végezni. Ennek ellenkezője is igaz: a tudatos böjt szellemileg erőssé, aktívvá tehet. Jól használva a böjt is az agyserkentés eszköze. 

Visszatérve a memorizálás fogalmához: nem véletlen, hogy Indiában évszázadokon keresztül a tudás szóbeli átadása történt. Képesek voltak olyan hatalmas tudásanyagot megjegyezni, melyek között szerepelt például a közel százezer verset tartalmazó Mahábhárata is. Agyserkentés? Inkább tudatos élet, tudatos táplálkozás. Az ájurvéda 3 fő csoportba osztja az ételeket. A tudatlanság, a szenvedély, illetve a jóság kötőereje szerint osztályozza azokat. A bölcsek ez utóbbit részesítették előnyben, ez volt az elme szabályozásának alapja.

Az agyműködés serkentése ma 


Az agyműködés serkentése ma már szinte napi szintű feladat. Nem lehet visszaélni vele, mert bár rövidtávon mutatós eredményeket hozhat, hosszú távon biztosan problémákba ütközünk. Sem a tabletták, sem a különféle energiaitalok nem jelentenek jó megoldást. 

A kutatók olyan fontos tényre is felhívják a figyelmet, mint például a televízió és/vagy a számítógép túlzott nézése, használata. Mindkettő mesterséges, káros agyserkentő lehet. Különösen a gyerekek vannak kitéve ilyen veszélynek. Ha egy fiatal túl sok időt tölt ezekkel, az ilyen ritmusú, vibráló hírközlés lesz az alapértelmezett számára. A mindennapos, átlagsebességű információ megértése, felhasználása komoly nehézségeket fog okozni. Ez pedig egész későbbi életére kihat.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A jógafilozófia szerint nem az agyban dől el minden, mert az agy csak egy biológiai szerv, igaz, az egyik legfontosabb. Nem a modern idők vívmánya az agy fiziológiai kutatása. Minden korban kerestek megoldást a tanulás intenzitásának növelésére. Éppen ezért ősidők óta foglalkoztatja a jógikat is az agyműködés természetes serkentése, vagyis a jóga.

Agyserkentés: jóga és tudomány 

A Waterloo Egyetem új tanulmánya szerint a hatha-jóga és a tudatos meditáció gyakorlása jelentősen javíthatja az agyműködést és az energiaszintet. A tanulmány megállapította, hogy már napi 25 perces jógázás és a meditáció növelheti az agy végrehajtó funkcióit. Javulnak a célirányos viselkedéshez kapcsolódó kognitív képességek, és könnyebbé válik a gondolkodási szokások szabályozása.

„A gyakorlatok és a meditatív állapot az agy tudatos feldolgozó erejét az olyan korlátozott számú célra összpontosítják, mint a légzés és az ászanák, egyben csökkentik a nem alapvető információk feldolgozását – mondta Peter Hall, tanársegéd. – Ez a két funkció bizonyos pozitív átviteli hatást eredményezhet, hogy az emberek jobban tudjanak koncentrálni arra, amit a mindennapi életben választanak.”

 
A kísérletekben a résztvevők jelentősen jobban teljesítettek a feladatok elvégzése után.

„Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a meditációnak van valami különleges szerepe. Szemben a csupán fizikai pózokkal a jóga az agy kognitív előnyeit erősíti”

– mondta dr. Kimberley Luu, klinikai oktató. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az összpontosító meditáció és a hatha jóga egyaránt hatékonyak az agy energia szintjének javításában. 

Számos elmélet létezik arról, hogy a fizikai gyakorlatok, mint a jóga javítják az energiaszintet és a kognitív tesztteljesítményt – mondta Luu. – A pozitívumok közé tartozik az endorfinok felszabadulása vagy a vér áramlása az agyba. 

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a jóga azonnali nyugalmi hatást gyakorol a szimpatikus idegrendszerre és a stresszre adott válasza jelentős energiákat szabadít fel. Márpedig a stressz és a szorongás befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. A tanulmány eredményei csak előzetesek és meglehetősen rövid távú beavatkozást tartalmaznak, állítják a kutatók. További kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez és az agyi mechanizmusok feltárásához.

Összegzés

Az agy működéséről még keveset tudunk, így az agyserkentő folyamatok is számos kutatócsoport vizsgálatai között szerepelnek.

Az agyműködés serkentése nem ajánlatos mesterséges eszközökkel, főleg nem tablettákkal, kémiai úton. A kiindulási pontnak az érdeklődés felkeltését javasolják. Ha valakit nem érdekel az, amivel éppen foglalkozik, ha nem motivált, akkor nem vagy nehezen fog koncentrálni feladataira. Pontos, alapos megfigyelés csakis az elme szabályozása révén lehetséges. Ez a jógik ősi tudománya.


 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

szept 27

Így segít a jóga depresszió ellen

A depresszió az egyik vezető kór, amelyet társadalmunk nem igazán tud kezelni. Utánajártunk, hogy az ősi keleti tradíció miként segíthet a kor egyik lépfenéje ellen. A jóga depresszió ellen meglehetősen hatékony ellenszernek bizonyul. Lássuk a részleteket!

A depresszió mentális betegség, ezért az elme ellenőrzése fontos lépés a tünetek megszüntetéséhez. Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. Ami pedig ennél is több, azt a jóga filozófiája mondja el.

egészség jóga hatásai

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen! című írásunkban a jógakutatással kapcsolatban két szakembert mutattunk be. Tudományos bizonyítékokkal támasztották alá azt a tényt, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket. Most néhány kísérletről számolunk be.

Mi a depresszió?

A szomorúságtól eltérően a depresszió mentális rendellenesség. Befolyásolja az ember érzéseit, gondolatait, a viselkedését. 

A tünetek közé tartozik a reménytelenség, a motiváció hiánya és a normális tevékenységek iránti közömbösség. A beteg sokszor még a családjával vagy a barátokkal töltött időt is lecsökkenti, nem érzi jól magát az emberek között.

A mindennapi szokások váratlanul és ok nélkül megváltozhatnak. A depresszióban szenvedő személy nehezen tudja folytatni azokat a dolgokat, amelyeket korábban kedvelt.

egészség jóga hatásai
  A valóság sokszor más, mint ami a fejünkben van.

Ha ezek a kétes érzések, ez az állapot hosszabb ideig, hetekig tart, akkor az egészségügyi szakember depressziós rendellenességet diagnosztizál. A kezelés többnyire antidepresszánsokkal kezdődik.

Ezek nem minden beteg számára előnyösek. Becslések szerint a depresszióban szenvedő betegek 10-30%-a vagy nem reagál az antidepresszánsokra, vagy csak enyhe javulást tapasztal. Ugyanakkor súlyos mellékhatásoknak teszi ki magát.

A vizsgálatok kimutatják: a jóga legyőzi a depressziót 

A kutatók már évtizedek óta új módszereket keresnek, amelyek segíthetik a depresszió leküzdését. Időről-időre új tanulmányok jelennek meg ebben a témában. Ami közös bennük, azt ezzel a címmel foglalhatjuk össze: Így segít a jóga a depresszió ellen.

Amerikai szakemberek 23 férfi veterán részvételével érdekes kísérletet folytattak. A komoly depressziótól szenvedő egykori katonák 2 hónapig naponta jógafoglalkozásokon vettek részt. A fizikai gyakorlatok mellett, a meditációra és a légzőgyakorlatok kombinációjára összpontosítottak. 

A depressziós szintet négy időpontban értékelték: a vizsgálat kezdetekor, a 3. és 8. héten, valamint a jóga ülésszakok befejezését követő 1 hét múlva. 8 hét után a kutatók azt találták, hogy a kontroll csoporthoz viszonyítva is a jógázók betegsége jelentős csökkenést mutatott. Ráadásul a résztvevők élvezték a gyakorlatot, a tízes skála 9,4-es átlagot adott.

Nina Vollbehr hollandiai kutató és kollégái olyan felnőtteket vizsgáltak, akik átlagosan 11 évig depresszióban éltek. Minden résztvevőnek részt kellett vennie egy jóga programban, amely 9 héten keresztül heti 2,5 órás foglalkozást jelentett.

A depresszió, a szorongás, a stressz szintjét a vizsgálat előtt és után, valamint 4 hónappal később is értékelték. A kutatók örömmel tapasztalták, hogy a jóga segít a depresszió ellen, sőt a jó eredmény a program befejezése után 4 hónappal is változatlanul megmaradt.

Stefan G. Hofmann, a bostoni egyetem doktora, és munkatársai 17 tanulmányból végeztek meta-elemzést. Azt vizsgálták, hogyan kerekedik felül a hatha jóga a depresszión. A kezelés hatékonysága pozitív kapcsolatban állt a teljes óraszámmal. Itt is bebizonyosodott a jóga kedvező hatása. A hatha jóga ígéretes módszer a szorongás kezelésére – írták a szerzők. 

A csökkenő a szorongás mellett nem jut helye a depressziónak

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a pozitív eredményt nem kizárólag az ászanák végzése okozza. A jóga egy életforma, melyhez szorosan hozzátartozik az elme szabályozása. Ezt segítik a különféle jógapózok, a légzőgyakorlatok és a meditáció. A jóga abban is segít, hogy megértsük, kik vagyunk. Az önmegvalósítás révén a körülöttünk lévő világgal összhangba kerülünk. 

A jóga segítségével belső változás lehetséges. A jógik évszázadok óta arra figyelmeztetnek minket, hogy a belső harmónia megteremtése és fenntartása komoly munka. A jógát gyakorló úrrá lesz gondolatain, és fölülkerekedik a felszínes problémákon. Hogyan? A XIV. Dalai Láma így fogalmazta meg:

"A legnagyobb belső nyugalom a szeretet és együttérzés kibontakozásának köszönhető."

egészség jóga hatásai

Így hat a jóga depresszió ellen


Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. A végrehajtása során az egyik fő hangsúly a légzésen van. Elménket friss oxigénnel látjuk el, amikor belélegzünk, a méreganyagok kilégzéskor távoznak.

Ez segít az elme koncentrálásában, tudatunk a jelen pillanatra fókuszál, felszabadít más, esetleg szomorú gondolatok alól.

Mivel az elme lefoglalt, ezzel segít a depressziós gondolatok leküzdésében. A mozgás révén a teljes test kibontakozik a napi természetellenes testtartások rabságából. Felmelegszik, a vér szabadon áramlik. A koncentrált lélegzet biztosítja pránák mozgását, amely megújuló energiát ad nekünk.

Összefoglalva


A kutatók úgy vélik: a jóga egy lehetséges kezelési mód a depresszió elleni küzdelemben. A jóga elkezdésekor a leggyakoribb okok között a hátfájás csökkentése és a stressz enyhítése szerepel.

A mentális gondokkal küzdők vizsgálatakor egyre inkább azt tapasztalják, hogy a jóga a depresszió kezelésére is kiválóan alkalmas. A rendszeresen jógát gyakorló képes megbirkózni önmagával, túljut a mentális nehézségein, mert elméje egy magasabb szintre emelkedik.


Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 13

 A jóga erősíti az agyi tevékenységet

 A mindennapi élet szempontjából fontos, gondolkodást igénylő feladatok terén jelentős sikert érhetnek el azok, akik rendszeresen jógáznak. Náluk az agyi tevékenység mérhetően erősödik – jelentik a kutatók. Egy új vizsgálat szerint a hatha jógát nyolc héten keresztül hetente háromszor gyakorlók jelentősen javították a korábbi kognitív eredményeiket. Vagyis a megismerésre vonatkozó, a gondolkodáson alapuló teljesítményüket.

jóga hatásai kutatás meditáció
Az agy tevékenysége jól serkenthető jógával

 

Megismerési és gondolkodási tevékenységek 


Kognitív képességeink befolyásolják cselekedeteinket. Mi tartozik ezek közé a készségek közé? A megismerési és gondolkodási tevékenységek, tehát többek között a nyelvismeret, a számolás, a figyelem, a megfigyelőképesség, az emlékezet. 

Az emlékezet és a gondolkodási funkciók fejlesztése nemcsak fiatal korban nélkülözhetetlen. A diákok számára a vizsgaidőszakban, a dolgozóknak a munkahelyi kihívások kapcsán különösen fontosak. Intellektuális teljesítőképességünk idővel változhat. Mindenki szeretné megelőzni a felnőttkori demencia kialakulását, az értelmi, figyelmi és emlékezeti funkciók csökkenését. 

A jóga így erősíti az agyi tevékenységet


A legújabb kísérletek is bizonyítják a jóga kedvező hatásait. 55 és 79 év közötti felnőttek vettek részt abban a kísérletben, melyben az egyik csoport a jógaórákon vett részt, mialatt a többiek a jóga helyett nyújtási és tonizáló gyakorlatokat végeztek.

jóga hatásai kutatás meditáció

A nyolcadik hét végén a jóga csoport tagjainál gyorsabb és pontosabb volt az információ felidézése, az emlékezés és a mentális rugalmasság, mint a beavatkozás előtt. A nyújtó és tonizáló csoport a kognitív teljesítményben nem mutatott jelentős változást. A csoportok között tapasztalt különbségek nem a kor, a nem, a társadalmi helyzet vagy más demográfiai tényezők által létrejött különbségek eredménye, jelentette a kutatócsoport.

 
A koncentráció gyakorlásának ereje


Korábbi tanulmányok szerint a jóga azonnali pozitív pszichés hatásokat okozhat a szorongás, a depresszió és a stressz csökkentésével. A hatha jóga egy ősi spirituális gyakorlat, amely magában foglalja a meditációt és a koncentrált légzést, miközben az egyén egy sor stilizált testhelyzeten halad át – mondta Neha Gothe, aki az Illinois Egyetem kineziológiai és egészségügyi professzora. – A meditációs gyakorlatokkal járó fokozott tudatosság csak egyike a lehetséges mechanizmusoknak, emellett a meditáció és a légző gyakorlatok csökkentik a szorongást és a stresszt, ami viszont javítja a pontszámokat bizonyos kognitív teszteken.

A hatha jóga megköveteli a koncentrált erőfeszítéseket a pózok megtartására, a test irányítására és a lélegzés szabályozására. A jóga szerves része a meditáció is, mindez együtt olyan eredményekhez vezet, melyek a jógaórákon kívüli helyzetekben is megmutatkozik. Megteremti a figyelem fenntartásának jobb képességét.

A 20-25 perces jóga stimulálja az agy működését közvetlenül a gyakorlatok végzése után.


A kutatók beszámoltak arról, hogy a hatha jóga foglalkozás jelentősen javította a résztvevők gyorsaságát és pontosságát a memóriát igénybe vevő feladatokban. Tesztelésekor két agyi funkció kedvező változását mutatta. Egyrészt a koncentráció fenntartását, lankadatlanságát, másrészt az új információk megszerzésének, megtartásának és felhasználásának képességét. A résztvevők a jóga gyakorlat után sokkal jobb eredményt értek el, mint a mérsékelt vagy erőteljes aerob gyakorlást követően, amikor 20 percen keresztül jártak vagy futottak a futópadon. Az új eredmények a Journal of Physical Activity and Health című kiadványban szerepelnek.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 30

Tabay, az ifjú jógatanár

Tabay 11éves korában kezdett jógázni. Minden alkalommal elkísérte betegséggel küzdő édesanyját, aki a kemoterápiás kezelést szerette volna elviselhetőbbé tenni a jógázás segítségével. A fiú szeme előtt zajlott le a változás, a jóga jótékony hatása. Miután elvégzett egy 200 órás jógatanfolyamot, az egyik legfiatalabb jógatanárrá vált.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Jóga és kemoterápia


Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy felelőtlenség lenne a jógát a rák elleni gyógyszerként feltüntetni. Ez egy súlyos betegség, aminek sokféle változata van, és minden komoly hozzászólás orvosi szaktudást igényel.


Tipp: Jóga ászanák sorrendje - jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten - a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben - díjmnetesen és azonnal.

Azt viszont ki lehet emelni, hogy a jógának számtalan kedvező hatása van. Vannak orvosok, akik tapasztalataik alapján a jógát ajánlják nemcsak a megelőzésben, hanem a kemoterápia folyamatának könnyebb elviseléséhez, illetve mellékhatások csökkentésére és a gyorsabb felépülés érdekében is. Ezt követte Sahel Anvarinejad is. Amikor kemoterápiás kezelése véget ért, elkezdett jógázni, és a foglalkozásokra mindig magával vitte kisfiát is.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Az ifjú szemtanú


Egy 6 éves fiúnak bizonyára nagy megrázkódtatás volt, amikor nyomon követte édesanyja betegséggel szembeni küzdelmét. Tabay Atkins azonban korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyságot. Az évek múltával egyre jobban megbizonyosodott a szeme előtt zajló pozitív változásról. Öt év elteltével már maga is gyakorolta. Átlagos kistinédzser volt, aki szeretett legózni, sportolni, és érdekelte a számítástechnika. 

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Ötödikes kora után két ajándék közül választhatott: a szülei felajánlottak neki egy rövid vakációt Európában, és egy 200 órás jógaoktató képzésen való részvételt. A fiú a második mellett döntött. Édesanyjának azt mondta: Anya, szeretném tanítani az embereket, megmutatni, hogy a jóga segíthet nekik, minként segített neked is. 

A gyerek jógatanár 


Tabay rendkívül intenzív oktatói programot választott Los Angeles-ben. Minden nap közel 12 órás oktatásban vett részt. Ő volt a legfiatalabb a csoportban. Tanárát lenyűgözte a fiú kitartása: Rendkívüli állhatatosság jellemezte, rendszeresen bebizonyította az információk mély és alapvető megértését – mesélte. – Valahogy sikerült belemerülnie a felnőttek világba, de soha nem veszítette el gyermeki ártatlanságát, a csodálkozását és szórakoztató természetét.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Miután Tabay édesanyja felépült, egy jógastúdiót nyitott. Fia is képzett jógaoktatóvá vált. Hetente két napot oktat iskola után és szombaton. Gyakran a szülei oldalán áll, közösen mutatják be a jógagyakorlatokat. Az apa, a korábbi profi sportoló szintén a jóga szerelmese. Neki is segített a jóga rendszeres gyakorlása, hiszen amíg focizott nem volt eléggé rugalmas, azt a jógázás hozta meg. Tabay óráinak bevétele adomány jellegű, melyből a „jógi-család” jótékonysági szervezeteket támogat – daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és családjukat.

Tabay az osztálytársait is tanította az iskolában. Elképesztő – mesélte –, hogy néhány gyerkőc először nem akarta kipróbálni a jógát. Arra hivatkoztak, hogy az lányoknak való. Pedig a jógát valójában a férfiak alkották meg férfiaknak. Szeretnék minél több jóga stúdiót nyitni. A jóga többféleképpen is tud segíteni. Ezt szeretném megtanítani minden leendő gyakorlónak.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 15

Schuyler Grant így kezelte ki hátsérülését

Ki ne ismerné ezt a szívmelengető kanadai filmet: Anna a Zöld Oromból? Anna barátnőjét Schuyler Grant, amerikai színésznő személyesítette meg, akinek nagy-nagynénje a csodálatos Katharine Hepburn volt. Hogyan kapcsolódik mindez a jógához? Nos, Schuyler Grant egy komoly hátsérülés miatt jógázni kezdett. A vége pedig az lett, hogy hátsérüléséből való gyógyulása után jógastúdiót nyitott.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant színésznő mindhárom lánya jógázik

Színésznőből jógaoktató


A magyar színészekről is egyre-másra kiderül, hogy jógával, meditációval foglalkoznak. Igaz, gyakran ez csak az egészség megőrzése vagy a stressz-kezelés érdekében történik, de vannak, akiket a jóga spirituális tanítása is vonz. Sok színész jógázik a nemzetközi sztárok között is.

Katharine Hepburn többszörös Oscar díjjal kitüntetett színésznő maga is jógázott. A családon belül tehát nem volt ismeretlen a jóga iránti vonzalom. A későbbi rokon, Schuyler Grant fiatal színésznőként az Anna a Zöld Oromból egyik kedvelt figuráját játszotta. Miután felhagyott a színészettel, érdeklődése a jóga tanítása felé fordult, és jógastúdiót nyitott.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a jógázók között miért több a nő, mint a férfi? Az elsődleges ok talán az, hogy alapvetően a tánc a nők elhivatottsága volt. A sportban ma ez a torna-orientált tevékenységekben jelentkezik, amire a nők eleve hajlamosabbak.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant hátsérülése miatt kezdett jógázni.


 
 
Hátsérülés gyógyítása jógával


Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a jóga valami fura dolog – mesélte Schuyler Grant. – A szüleim hippik voltak, akik mindig meditáltak és jógáztak a ház körül, amiről azt hittem, csupán ostobaság. Sőt, zavart engem a barátaim előtt.

Aztán 20 év múlva egy hátsérülés után lábadozva elkezdtem gyakorolni az ászanákat. Komoly derékfájás gyötört, amikor elkezdtem a jógát. Pusztán a fizikai gyakorlatok miatt kezdtem jógázni. Azzal a céllal, hogy a testem erős legyen. De felfedeztem valamit, amit már évek óta kerestem: a meditáció megnyilvánulását. 

"A jóga, a meditáció és a pránajáma rendszeressé vált. És a jóga működik – a dolog működik! A jóga oly sok szinten hat, úgy viselkedik, mint a gyógyszer. A hátsérülésem meggyógyult két évtizeddel ezelőtt, és most a napi jóga a lelkem tartja épen."

Játék a testtel 


Három gyermek édesanya, aki otthon, családja körében sem hanyagolta el a jógát. Méltán vált népszerűvé a gyermekjóga tanításában is. A gyerekek annyira ügyesek a jógában – mondta Schuyler Grant. – Számukra ez részben játék, másrészt egy kicsit kihívás is. Játék a testtel, ugyanakkor játék az elmével is, mert koncentrációra késztet.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás

Egyértelmű, hogy a gyerekek szívesen mozognak. Szükséges is, hogy ne üljenek egész nap egy széken az iskolában vagy otthon a számítógép és a tv előtt. Sok szülő felismerte ezt, ezért szívesen keresik fel a jógastúdiókat.

 
Mi folyik a fejedben


Ismét Schuyler Grant szavait idézve:

"Az a tapasztalatom, hogy a jógának nagyon sok köze van ahhoz, hogy mi folyik a fejedben. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami fizikailag is, de nagy összjátéka van annak, ami neurológiailag és fizikailag zajlik bennünk."

A testi-lelki  összjáték a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak a jóga ászanák által. Ezek a gyakorlatok később teljesen a sajátjaid, nem függenek sem a stúdiótól, sem egy tanártól, csak tőled. 
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

jún 21

Ezért jógázik a magyar

Hiánypótló felmérést készítettünk, amelyben a magyarok jógázási szokásait és motivációit vizsgáltuk. A kutatást az India Klub Alapítvány nevében Dr. Gyurok János szociológus (PTE) és Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató szakmai felügyeletével történt. A felmérés eredményeihez készült infógrafikák és a szöveg a forrás megjelölésével szabadon felhasználhatók.

egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai

Tények és előzmények

A nyugati civilizációkban is egyre nagyobb szerepet kap a jóga az egészségmegőrzés, a szabadidő eltöltés, valamint a test és a lélek összhangjának kutatása kapcsán. Számos könyv és más jógát népszerűsítő kiadvány jelent meg a nyugati világban. Hazánkban a klasszikus jóga szakirodalomnak számító Baktay Ervin, Selva Raja Yesudian, Weninger Antal munkái a legkiemelkedőbbek.

Napjainkban a magyar emberek egészségi állapota Európában a legrosszabbak közé tartozik. A jóga fontos szerepet tölthet be az országos egészségmegőrző programban. A jóga több évezredes tudomány, ami a testgyakorláson túl még számos területre kiterjed. A nyugati civilizációban, a köztudatban egyfajta gimnasztikaként szerepel, de sok esetben keresik terápiás lehetőségként különböző fizikai és mentális problémák megoldására is. Eredetileg a jóga életmód preventív célt szolgált.

A hagyományok szerint a jóga teljes rendszerének gyakorlásával megelőzhető a betegségek kialakulása. Harmonikus, kiegyensúlyozott életet eredményez. Felmérésünk az interneten keresztül kérdőíves, önkitöltős formában zajlott. Azt a célt szolgálta, hogy átfogóbb képet kapjunk a jógaoktatással kapcsolatos néhány meghatározó változóról.

A felmérésbe több megyét és a fővárost is bekapcsoltuk, kérdeztünk fiatalokat és idősebbeket, férfiakat, nőket, alacsonyabb és magasabb iskolai végzettségűeket, falvakban, városokban, tanyákon élőket. A mintában közel 600 ember adott választ, a kapott információk anonimek, melyeket szakmai célokra használunk fel. A kutatást az India Klub Alapítvány nevében Dr. Gyurok János szociológus (PTE) és Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató szakmai felügyeletével zajlott.

A jóga inkább a nőké vagy a férfiaké?

A megkérdezett adatközlők közül 546-an küldték vissza a kérdőívet. Az adatközlők döntő többsége nő. A felmérésünkben szereplők közül 82,8% tartozik a női nemhez. Ez egy olyan fontos adat, ami alapján következtetni lehet a jógával kapcsolatos férfi-női részvételre. Érdekes jelenség a nemek arányának átfordulása, mert a jóga eredeti tradíciójában a férfiak gyakorolták a jógát.

Mely korosztály a legnyitottabb a jóga iránt?

Nagyon érdekesen alakult a jógázással kapcsolatos korcsoportos lebontás. Az 546 válaszadó közül legnagyobb arányban (14,3%) az 50-55 éves korcsoportba tartozók kerültek. Őket 14%-kal a 45-50 évesek, majd 13,4%-al a 40-45 évesek követik. Ezekből az adatokból egyértelműen az látszik, hogy a jógázók legnépesebb táborát a középkorúak alkotják.

E tekintetben lényeges eltérések nincsenek a három középkorúhoz tartozó csoport között. Őket a 20-25 évesek követik 12,8%-kal, de a 15-20 évesek is 10% körüli arányban képviseltetik magukat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fiatal generációk érdeklődése is komoly elemként jelenik meg a jógaoktatással kapcsolatosan. Jelentősnek mondható az idősebb (65 felettiek) korosztályhoz tartozók aránya is. Ez egy olyan jelzőszám, amelyből kitűnik, hogy komoly érdeklődés van a jógaoktatással kapcsolatban az idősebb korcsoportoknál is.

A jóga az örökké tanulás művészete

Az adatközlők döntő többsége, 67,1%-a felsőfokú, főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik. Őket 27,2%-kal a gimnáziumot végzettek követik, majd a szakmunkás, szakiskolai és általános iskolai végzettségűek következnek. Megállapíthatjuk, hogy a jóga iránt érdeklődők vágynak a továbbtanulásra, személyes fejlődésre. Erre látnak lehetőséget a jógában is.

A kapott adatok nagyon egyértelműen jelzik, hogy a jógázás elsősorban a magas iskolai végzettségűek tevékenységi körébe tartozik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jógázás a felsőfokú végzettségűek kiváltsága lenne, de azt jól jelzi, hogy a jógázás egy sajátos életmódhoz, életvitelhez, életfilozófiához is köthető tevékenységként jelenik meg.

Az alacsonyabb iskolai végzettségűek talán kevesebb információval rendelkeznek a jóga hatásáról, szellemiségéről, lelkiségéről. Az ilyen típusú tevékenységek sokkal kevésbé részei a mindennapjaiknak, mint a magasabb iskolai végzettségűeknél.

Valószínű, hogy ebben a divatnak is szerepe van, így a jógázás inkább része a magasabb iskolai végzettségűek divatkövetésének, mint ahogyan ez az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében megjelenik. A megkérdezettek fele szellemi foglalkozású, ami szintén az életmód szerinti érdeklődést támasztja alá, nyitottabbak a szellemi foglalkozásúak akár a jóga filozófiai, szellemi tanításai iránt is.  

A jóga nem csak a nagyvárosiak hóbortja

Előzetes hipotézisünknek megfelelően az 546 válaszadó valamivel több, mint a fele (52%) Budapesten, vagy a főváros közelében lakik. Ugyanakkor szinte minden más megye lakói is képviseltetik magukat a mintában.

Zala, Heves és Bács-Kiskun megye a többi megyénél valamivel nagyobb arányban jelenik meg az általunk elkészített kördiagramban, képviselőik a többi megyénél nagyobb reprezentációt mutatnak a többi megyéhez képest. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A lakóhely, település tekintetében 6 kategóriát állítottunk fel. A válaszadók többsége, 40,3%-a budapesti lakos. A középvárosok népessége, a megkérdezettek közül 18,9%-os arányban, a nagyvárosok lakói pedig 15,9%-kal képviseltetik magukat. Nem volt olyan településtípus, akiknek a képviselői ne jelentek volna meg a mintában. Figyelemre méltó a kisvárosok 15,2%-os reprezentációja, de az 5 ezres népességszám alatti települések 9%-os aránya is meglepetést okozhat.

Egyre többen és rendszeresebben jógáznak

A legtöbb válaszadó heti rendszerességgel jógázik.  A szabadidő felhasználása szempontjából ez komoly vállalás. Ha az eredeti tanításokat és a preventív hatásokat nézzük, a rendszeresség fogalma alatt a jógi a napi szintű gyakorlást érti. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai Kérdőívünkben rákérdeztünk arra is, hogy az adatközlő mióta jógázik. A megkérdezettek 46,2%-a 0-3 éve jógázik, és ezzel ők jelennek meg a legnagyobb arányban. 17%-os arányban képviseltetik magukat a több mint 10 éve, majd tőlük nem sokkal elmaradva a 4-6 éve jógázók követik 18,9%-kal. A 6-10 éve jógázók reprezentációja 10,4%-os, és azok, akik az adatfelvétel idején nem jógáztak, de a közeljövőben szeretnének 7,5%-kal jelennek meg a mintában. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A válaszadók többsége heti rendszerességgel jógázik.  Az összes válaszadó 59,3%-a hetente 1-2 alkalommal, a naponta jógázók 24%-os arányban képviseltetik magukat. A havonta 1-2 alkalommal jógázók reprezentációja 7,9%, és azok, akik nem jógáznak, de szeretnének 8,8%-os arányt képviselnek.

Miért jógáznak a magyarok?

Felmérésünkben kíváncsiak voltunk arra is, hogy a megkérdezettnek mik a jógatanulással kapcsolatos motivációi. A legtöbb esetben az egészség, a fizikai és mentális jó közérzet kialakítása a fő motiváció. Ebből is látható, hogy a jóga a köztudatban elsősorban egészségmegőrző mozgásformaként jelenik meg. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai

Legöbben egészségmegőrés céljából jógáznak | Forrás: InboundJoga.hu

Az oszlopdiagramok jól jelzik, hogy a jógatanulással kapcsolatos legfontosabb motiváció az egészség megőrzése. Az életmódváltás, gyógyulás és a stressz kezelés, relaxáció közel hasonló arányban szerepel a mintában. Fontos a jógaoktatásban a közösséghez tartozás és a spiritualitás is.

Az arányok e tekintetben is közel hasonló tendenciákat mutatnak a válaszadók többségénél. A kikapcsolódást az életmódváltás követi ebben a fordított sorrendben, azaz a válaszadók legkevésbé életmódváltásnak és kikapcsolódásnak tekintik a jógatanulást. Nyilván lehetnek, és bizonyosan vannak is más motivációs bázisok is, de a válaszokból arra lehet következtetni, hogy a megkérdezettek többsége elsősorban az egészséggel, a – fizikai és lelki egészséggel – összefüggésben keresi és találja meg a jógázással kapcsolatos inspirációt.

Ennyit költünk jógára

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a megkérdezettek mennyit fordítanak évente a jógával kapcsolatos tevékenységekre. Ebben az esetben is zárt kérdés formájában kértük az adatközlőket a válaszadásra. Nyolc kategóriát állítottunk fel a kérdés kapcsán. A megkérdezettek 23,5%-a 500 és 10 000 Ft között költ jógával kapcsolatos tevékenységekre. Ebben a sajátos sorrendben 20,3%-ot képviselnek azok, akik 50 000 Ft felett költenek, őket 13,6%-os arányban a 20-30 ezer forintot költők követik. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A megkérdezettek 87,3%-a anyagilag is költ a jógázásra, ez valószínűleg a korábbi válaszokra is visszavezethető, miszerint magasabb végzettséggel rendelkezők érdeklődnek leginkább, tehát valószínűleg módjukban áll. A százalékos arányok tekintetében a válaszadók 12,8%-a azt válaszolta, hogy semmit nem költ a jógával kapcsolatos tevékenységre.

A megkérdezettek 9%-a 30-40 ezer forint között költ, 7,6%-a pedig 40-50 ezer forint között költ a jógával kapcsolatos tevékenységekre, tanfolyamokra, könyvekre, cd-re, füstölőkre és egyebekre. A válaszokból elég nagy szóródást látunk, de látjuk azt is, hogy a megkérdezettek döntő többsége 87,3%-a anyagilag is áldoz erre a tevékenységre. Amennyiben ezt összevetjük a foglalkozással, lakóhellyel, iskolai végzettséggel akkor igazolni látjuk azt az előfeltevésünket is, hogy a jógázók anyagilag is motiváltak, és többségüknek módjában is áll a jógával kapcsolatos anyagi kiadásokra.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kiküldött 2000 kérdőívet 546-an küldték vissza. Ez a mintában szereplők több mint 25%-a. Fő célkitűzéseinkre, hipotéziseinkre választ kaptunk. Adatfelvételünk során tudományos módszereket és elveket alkalmaztunk, és megfogalmazásainkban a közérthetőségre törekedtünk. Szándékunk az volt, hogy a felmérésünk révén képet kapjunk a jógázók szokásairól, valaminta jógaoktatással kapcsolatos néhány fontos dologról, tényről.    

Kacsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 19

Gyerekjóga a 30 éves Simpson család bűvöletében

Több, mint 30 éve kezdődött a Simpson család mindennapjainak bemutatása. A híres rajzfilmfigurák azóta már számtalan fiatal kedvencei lettek. Minden gyerekműsor olyan szempontból érdemel különös figyelmet, hogy milyen értékeket továbbít nézőinek. Bekukkantva a Simpson család életébe azt látjuk, hogy a szülők jógázása mellett a gyerekjóga is szerepel. Több részben is jógáznak a szereplők. Sőt az egyik epizódban a család lánya, Lisa vegetáriánus lesz. 

film jóga hatásai jóga oktatás

A Simpson család rajzfilmsorozat magyar vonatkozása


A Simpson család készítője mára a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. Külön érdekesség, hogy a cég egyik alapítója a magyar származású Csupó Gábor. A sorozat az évek során 31 Emmy-díjat kapott, több nyelvre is lefordították.

Olyan mesesorozat, mely a felnőtteket is sokszor a képernyő elé vonzotta. Életszerű elemek színesítették az epizódokat. A 11. évadban például arról beszélnek, hogy Trump megnyerte a választásokat.

film jóga hatásai jóga oktatásA rajzfilmfigurák kalandjain keresztül többek között a jógáról is megtudhatunk egyet-mást. A történetekben szerepel egy hindu pap is, akinek jóga műsora van a tévében. Miért érdekes mindez?

Mert egy népszerű rajzfilmsorozat életszerű epizódjai közel hozzák, népszerűsítik az éppen lejátszott eseményeket. A jóga egészségmegőrző hatásáról a fiatalok így egész korán hallhatnak. Sokkal könnyebb elfogadni valamit, ha egy kedves szereplő is ezt teszi.

Gyerekjóga lehet a jövő kulcsa


A gyerekjóga segíti a koncentrációt, és ez különösen iskolás korban nagy előny. Ennek a kérdésnek a másik oldala a relaxáció. Rendkívüli haszon, ha már gyermekkorban megtanulja valaki, hogyan lehet „kikapcsolni” egy idegborzoló, pörgős napból.

Ugyancsak fontos a jógának a fiatal korban az egészséges gerinc és a testtartás kialakításában betöltött szerepe. Emellett a további életre szintén kihat az immunrendszert megerősítő hatása is. 


A sporthoz hasonlóan növeli a kitartást és az akaraterőt. A futás, kergetőzés spontán mozgás. Ezzel ellentétben a jógagyakorlatok a tudatos mozgást erősítik. Sok esetben kudarcélményként éli meg egy gyerek, ha a sportban nem tud olyan szintet elérni, mint a társai.

A jógában nincs versengés! Ez egy mindenki számára elérhető, testi-lelki egészséget segítő folyamat. Nem jár vizsgakötelezettséggel. Csak előnyei vannak, semmilyen káros mellékhatása nincs. Hajlékonyságot biztosít fizikai, toleranciát szellemi téren.


Arról nem is beszélve, hogy maga a jógafilozófia az önismeret, a pozitív gondolkodás, az erőszak nélküliség fontosságára is felhívja a figyelmet.

  
A gyerekjóga hatásai a gyerekekre


Ma már a várandós kismamák közül is többen választják a jógát. Többek között a stressz elleni hatása, a vérnyomás szabályozása, az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt. A jóga kímélő ászanái a mozgásigényüket is kielégítik. Az ősi szanszkrit írások szerint az anyaméhben a magzat szinte valamennyi ászanát elvégzi. Van baba-mama jóga, amikor az anyuka együtt mozog a 2-3 éves picivel.

A gyerekjóga óriási előnye, hogy egyaránt segíti a hiperaktív és a szorongó kisdiákot is. A gyerekek a növények és az állatok mozgásformáján keresztül játékosan tanulhatnak. Maguk az ászanák elnevezése is segít. Például a fa póz vagy kobra állás vizuálisan is könnyen megérthető. Gyarapodik a természettel kapcsolatos tudásuk, ami szintén a jóga jótékony hatásai között szerepel.

Ma már az óvódásoktól a tinédzserekig, több életkornak megfelelően vannak kurzusok.  A már felsoroltak mellett még egy fontos tény szól mellettük. Pozitív módon segíti a társas kapcsolatok kialakítását, melynek egyik elengedhetetlen feltétele az önmérséklet.

Az önszabályozás művészetét pedig már egészen kis korban érdemes elsajátítani. Akkor a jógát gyakorló nem fojtogató kontrollként, hanem a valódi siker felé vezető segédeszközként éli meg. Itt felettébb igaz az a mondás: nem lehet elég korán kezdeni. Egy egész életet megalapozhat ez a nemcsak egészségmegőrző, de más téren is hatásos tudás.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 06

A jóga előnyei álltak fókuszban a kardiológiai konferencián

Az indiai Kardiológiai Társaság nemrégiben a jóga hatásait vizsgálta. A jóga népszerűsége is megköveteli az egészségügyi szakemberektől, hogy következményeinek alaposan járjanak utána. Nem ez az első tudományos munka, és nem is csak Indiában végeznek kutatást a jóga előnyei témában. A jó hír az, hogy minden esetben megerősítik a jóga gyógyító hatásának tényét.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás
Kardiológusok tárgyaltak a jóga hatásairól: az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának fókuszában a jóga előnyei álltak.                                                                   Fotó: Inbound Jóga Budapest


 
A jógát gyakran hívják a gyorsított élet ellenszerének, mivel az elme és a test szabályozására is alkalmas. A világ számos orvosa a megelőzésre törekvő egészségügy lényeges és hasznos útját látja benne. Például olyan mindennapi cselekvés, mint a légzés, bármilyen típusú testmozgásnál fontos szerepet játszik, a légzés-kontroll pedig külön tananyag a jógánál. Aki jógázik, ismeri gyakorlati jelentőségét.
 


A jóga tudományos kutatása


Különböző, főleg amerikai orvosi egyetem és klinikai központ vizsgálta már a jóga egészségre gyakorolt hatását. Nem véletlen, hogy a jóga egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, s gyakorlóinak száma folyamatosan nő. A jelenlegi becslések szerint legalább 30-35 millió embert jógázik az Egyesült Államokban. A jóga az amerikai egészségügyi szolgáltatók és a biztosítási cégek által is egyre inkább javasolt terápia.
 
A jóga tudományos kutatása nemzetközi összefogást is eredményez. Az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának legfrissebb tanulmánya is beszámol arról, hogy a jóga sokféle területen fejti ki áldásos hatását. Már napi egy óra jóga csökkenti a magas vérnyomást, állítják az indiai kutatók. Ugyanakkor semmilyen káros mellékhatása sincs. A pontos mechanizmusra még nem derül fény, de egyértelmű a kedvező eredmény.

"Kutatásunk azt sugallja, hogy a jóga ászanák, a pránájáma és a meditáció kombinációja sikeresen száll szembe a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívelégtelenség veszélyeivel – mondta dr. Ashutosh Angrish kardiológus –, emellett egyfajta életminőségbeli változást is okoz. "

  


A három hónapos vizsgálatra a pácienseket véletlenszerűen választották ki, mindkét csapat 30 főből állt. A vizsgált személyek átlagéletkora a kontroll csoportban 52 év, a jóga csoportban 56 év volt. Ez utóbbi tagjait egy hónapon át jógaoktató tanította, majd a betegek otthon követették az elsajátítottakat. A kontroll csoport nem mutatott jelentős változást a vérnyomáscsökkenésben sem. 
 
A jógaterápia egy multifunkcionális gyakorlat, mely számos előnnyel jár. Nemcsak csökkenti a magas vérnyomás, de azt is kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a vér glükóz szintjét, a koleszterin szintet, és a testsúlyt jelentősen befolyásoló problémákat. A jóga előnyei és kedvező hatásainak listája szinte végtelen. Most csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás


 
Rugalmasság


A jógát egy különleges orvosi tudománynak is tekinthetjük, mely legyőzi a test merevségét, és biztosítja az egyensúlyt. Ha a levegőt rendesen használjuk fel, segíti a rugalmasságot és a testtartást. Ezzel egy időben nyugtatja az elmét. Minden bizonnyal a jóga előnyei között a rugalmasság mind testi, mind szellemi értelemben vezető szerepet tölt be.

 
 
Helyes testtartás


Bizonyos gyakorlatok kifejezetten a gerinc egészségének megőrzését szolgálják. A derékfájás is szinte népbetegség szerte a világon, a jóga ennek is hasznos orvossága.


 
Idegrendszer erősítése


A jóga további előnyei között szerepel, hogy enyhíti a szorongást, a depressziót és a pánikbetegséget is, a neurológiai és endokrin szervek funkcióját pedig növeli. Óriási szerepe van abban, hogy a gyakorlatok során friss oxigént juttat a szervezetbe. Egyéb kutatások is alátámasztják, hogy a jóga hatékony a szellemi hanyatlás leküzdésében is.


 
Ízület erősítése


Az ászanák némelyike speciális nyújtógyakorlat, mely a különféle testrészekre hat. Megerősíti az ízületet, elősegíti azok hajlékonyságát, megszünteti az izmok feszülését. 


 
Erőnlét javítása


Csökkenti szívproblémákat, mint a szívroham és a stroke. A jóga előnyeinek listájának elején kell említenünk az általános erőnlét javítását is.

A jóga javítja az emésztést, megszünteti az alvászavarokat. Gyengéd mozgás, mégis jelentős erőnléti javulást okoz. Jógázás közben természetes antioxidánsok szabadulnak fel.


 
  
A jóga további előnyei


Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, javítja a koncentrációt. Van valami nagyon különleges abban, ahogy a jógik a légzésszabályozással is uralják testüket, ezzel együtt indulataikat is.

Van egy olyan szólásunk, ha valaki nagyon összpontosít valamire: Még a lélegzetét is visszatartotta. Ez a mindennapi életben is segít, elkerülhetők a meggondolatlan szavak vagy tettek. S nem is vagyunk tudatosak arról, hogy egy pránájáma gyakorlat része az, amit éppen végeztünk.
 
A jóga rendszeres gyakorlatai és a vegetáriánus étrend folyamatosan kordában tartja a testsúlyt is. A jóga egy fizikai és mentális edzésprogram, amely szinkronban a holisztikus filozófia szakápolásával, a teljes embert kezeli, nem csak a betegséget. Nem kell feltétlenül drága gyógynövényeket vásárolni, az étrend módosítása és a jóga is rendkívül hatékony gyógymód.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 17

A jóga zene a léleknek

A jóga és a zene abban hasonlít egymáshoz, hogy mindegyiknek ritmusa van, pontosságra törekszik, de mégis ellágyít. Mindkettő erősítheti a magasabb rendű énnel való kapcsolatot.

Felgyorsult világunkban elengedhetetlen, hogy néha lelassuljunk, megálljunk. Ebben is segít a jóga és a zene, sőt több jógastúdió a kettőt együtt is kamatoztatja.

jóga hatásai kutatás meditáció

„A jóga olyan, mint a zene. A test ritmusa, az elme dallama és a lélek harmóniája megteremteni az élet szimfóniáját” – B.K.S. Iyengar.

A jóga zene hatása az emberre


Az ászanák egyértelműen összefonódnak a légzőgyakorlatokkal. Az elmúlt években kipróbálták, hogy mindezt még a zenével is összekapcsolják. Egyre gyakoribbak az ilyen jógaórák. Ugyanakkor ez egy személyes döntés, mert nem mindenki élvezi ugyanazt a zenét.

A jóga stílusától is függ, mert nem mindig elfogadható és megfelelő zenei aláfestésként. A Vinyasa és Anusara módszereket a zene egyértelműen erősítette, míg vannak olyan osztályok, ahol a szobában az egyetlen zene a tanár hangja és a lélegzet suhogása. Amikor zenét használnak, az oktató választ, mikor hasznos, mikor nem akadályozza meg az ászanára való koncentrálást, vagy mikor nem bontja meg a gyakorlatok sorrendjét.

Vegyük például a zene és az egyik napi tevékenység, az evés kapcsolatát. Hogyan érzi magát az ember egy étteremben, ahol hangos, agresszív zenét játszanak?

jóga hatásai kutatás meditáció

Ők ezt tudatosan teszik, hogy gyorsabb evésre ösztönözzenek, így esetleg nagyobb a forgalom. Ahol nyugodt, nyugtató zenét kínálnak, ott valószínűleg lassabban eszik a vendég. Jobban hat az étel, több idő van az emésztésre. Ez nagyon hasonlít a test mozgására. Miközben keresztülhaladunk a különféle jógapózokon, a mozgás beindítja a test jótékony munkáját. Ha bevezetjük a zenét is, a ritmusok és dallamok a gyakorlatok komoly elemeivé válhatnak.

  
A misztikus zene ereje


A Firenzei Egyetem kutatói érdekes kísérletet végeztek. Egy vizsgálatban arra kértek 28, gyógyszerekkel beállított vérnyomású felnőttet, hogy naponta 30 percig hallgassanak lágy klasszikus, kelta vagy indiai zenét, miközben lassan légzőgyakorlatokat végeznek.

Előtte is és egy hét múlva újra megnézték a betegek vérnyomását, a szisztolés adatokat. A szívverés pillanatában a vérnyomás megnő, ez a szisztolés érték. Azt tapasztalták, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél ez már egy hét után 3,2 ponttal csökkent, egy hónap múlva pedig már 4,4-del volt kevesebb. 

A jóga és a zene kifejezetten szerencsés kombináció. Például a bemelegítés alatt valamivel lassabb tempójú, de nem álmosító melódia kell, ami felemelő, pozitív érzést sugároz. Az álló pózok után a ritmus és a hangok izgalmasabbak, kicsit gyorsabb és energikusabb hatást váltanak ki. A nyugvó testtartás felé haladva a zenei kíséret is gyengéd és nyugtató, itt például nincs helye a gongnak.

Természetesen a zene soha nem lehet hangosabb, mint a tanár hangja. A jógaórán hallható zene segíti a gyakorlókat, hogy kiszellőztessék a fejüket, és elfelejtsék az egész heti stresszt. A hétvégére az emberek fizikailag már nagyon leromlanak, így a zene és a jóga kombinációja felemeli őket. Jobban összhangba kerülnek önmagukkal. 

A relaxációs zene segít a jóga világába röpülni


Egy kutató kifejtette, hogy a jóga, a meditáció és a zene csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ráadásul a szív és a tüdő artériáinak receptorait „ellágyítja”. Mit jelent mindez? 


A szimpatikus idegrendszer stresszhelyzetben lép működésbe, gyorsabban ver a szív, emelkedik a vércukorszint vagy kitágul a pupilla stb. A jóga és a zene nyugtatóként hat, ezért az idegrendszer sincs felfokozott állapotban. Mit is csinál a receptorokkal? A receptorok olyan idegvégződések, melyek pl. a hang által kiváltott ingert a többi sejt számára érzékelhető jellé alakítják. Általában feszültséget továbbítanak.

Ebben az esetben viszont pont az ellenkezőjét végzik, relaxálnak, ellágyítják, és szinte lebegővé teszik a szervezetet. Kioldják az izgalmak csomóit, az ugrásra kész, feszült állapot helyett megnyugszik az elme, majd a teljes szervezet – a test valóban pihen. A harmonikus hanganyaggal fokozható a relaxáció hatása.

A zenét szinte érezni kell, mint hallani. Ez egy fontos kérdés, az oktatóknak teljesen tudatában kell lenniük ennek fontosságával. A zene is erős hatással, erővel rendelkezik, de itt a hangsúly továbbra is a mozgáson van. Talán nem is tudjuk, hogy az ember poliritmiájú, többritmusú lény. Mit jelent ez?

Amikor sétálunk, mozgunk nemcsak a lábak, hanem a karok, a szemünk, a fejünk, a törzsünk is mozog, s ott van még a vér áramlása vagy a szívverés is. Együtt dolgoznak, az elme/test bizonyos ütemében.

A test gyorsaságára hatással van a száguldozó, zaklatott elme is. De azt is észrevehetjük, hogy a lábak egy kicsit eltérő ütemben mozognak, mint a karok, s a levegővétel és a szívverés is külön ritmusban van. Az ászana ritmusa és az uddzsáji légzés gyakorlása („győztes lélegzet” vagy rekeszizom lélegzet) szép összhangot adhat. 

  

jóga hatásai kutatás meditáció


James Morrison a legkeresettebb férfi szólóénekes volt 2006-ban az Egyesült Királyságban. Színészként több híres filmsorozatban is szerepelt. Emellett rendező, producer és ma már jógaoktató is. Mivel több stílusban is alkotott, van rálátása a zene hatására. Érdekesen fogalmazta meg véleményét:

Egy kicsit színészként közelítem meg a jógatanítást. Az osztály és én egy színdarab előadásában veszünk részt, mindenki más karakter. Mégis van egy csodálatos összjátéka az egésznek, ahogy a zenére hangolódva mindannyian együtt mozgunk.

A jóga és a zene közti kölcsönhatás legyen természetes, könnyed és támogató. A zenei ritmus ott pulzál ereinkben. Az első hangszer az emberi hang volt, mely talán utánozta a természetet, egy madár dalát. Ma a spontán ritmushoz való visszatérés jobban szükségesnek tűnik, mint valaha.


Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

márc 04

Felszabaduló természetes antioxidánsok a jógában

Azok az emberek, akik jógáznak, gyakran fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Gondolkozott már azon, hogy ez miért van? Több tanulmány is megállapítja, hogy az antioxidánsok szerepe nagyon fontos az egészség megőrzésében. Most már tudjuk azt is, hogy a jóga természetes antioxidáns.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás

Mik az antioxidánsok, és miért fontosak?


Amikor szervezetünk feldolgozza a táplálékot, vagy amikor ki vagyunk téve a méreganyagoknak, mint a például a légszennyezés, az alkohol, a vegyszerek, akkor a testünk káros melléktermékeket, úgynevezett szabadgyököket termel. Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket. A tudósok ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezik, ez az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása. 

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Az antioxidánsok listája hosszú és változatos, különböző fehérjék, enzimek és vegyületek alkotják. Szinte nincs olyan betegség, ahol ne szerepelne a kiváltó okok között a szabadgyökök túltermelődése vagy az antioxidánsok csökkenése. Egészen komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. a szívbetegség vagy a rák.

A depresszió az antioxidáns természetes ellenszere 


Igen, jól olvasta! Ez a szójáték csak arra utal, hogy a depresszió károsan befolyásolja az antioxidánsok és a szabad gyökök arányát. A depresszióban szenvedő beteg nem fordít figyelmet az egészséges táplálkozására sem, így nemcsak mentálisan szenved, hanem csökkenti szervezete „testőrségét”, az antioxidánsok szintjét. A legyengült szervezet pedig nyitott kapukkal várja a kórokozókat…


Az antioxidáns-szint növekedése a depresszió csökkenését eredményezi. Ezer kedélybeteg személy vizsgálatánál az derült ki, hogy akik ettek nyers paradicsomot vagy valamilyen paradicsomos ételt, azoknál jócskán lecsökkentek a tünetek, és mint tudjuk a paradicsom az egyik legmagasabb antioxidáns hatású finomságunk. Ez fordítottan is igaz, az is kiderült, hogy minél magasabb egy személynél a növényi alapú étrend antioxidáns hatása, annál jobban érezheti magát. 

  
Az antioxidáns nem csak a depresszió ellenszere


Kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánshoz jutott sejtek megvédhetők a káros oxidációs folyamatoktól, egyszerűen fogalmazva: lassítható szervezetünk „rozsdásodása”.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás


Eddig azt hitték, csak az étellel bevitt antioxidánsok védelmeznek a depresszió ellen, ma már több tanulmány, klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a jóga két fronton is harcol és győz. Egyrészt csökkenti a depressziót (bővebben: Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!) Másrészt növeli az antioxidánsok mennyiségét, ami pedig csökkenti a depressziót.

A jóga, mint természetes antioxidáns


A mai kor emberére az egészségtelen életmód és a fokozottan negatív környezeti hatások jellemzőek, mindez előidézi az immunrendszer gyöngülését is. Eddig többnyire az étrendváltozást ajánlották megoldásként. Valóban: a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns természetes segítője szervezetünknek. Nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrend ebből a nézőpontból is maximálisan ajánlott.


Ugyanakkor az is kiderült a kutatók számára, hogy a jógát is a természetes antioxidánsok közé sorolhatjuk. Miért? Mert a jógagyakorlatok hatására szervezetünkben megnövekszik az antioxidáns szint. 
Egy alternatív gyógyászattal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy már egy 12 hetes jóga-kurzus is segíti a szervezet méregtelenítését. Megerősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. A jógagyakorlatok megemelik a természetes antioxidáns szintjét a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Nemcsak a táplálékkal növelhetjük antioxidáns-kapacitásunkat, hanem jógával is. 

A fiatalító jóga természetes antioxidáns


Stressz és betegség esetén a szabad gyökök száma fokozottabban emelkedik. Márpedig stresszes életmódunk miatt ennek mindannyian ki vagyunk téve. Ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, a szabad gyökök fokozzák a sejtek öregedését is. Az antioxidánsok a bőrt is segítik, lassítják az öregedés folyamatát, a májfoltnak, öregségi foltnak vagy napfoltnak is nevezett barna elszíneződés és a ráncok ellenszerei.

Több tanulmány megállapította, hogy egy 12 hétig tartó rendszeres jóga-gyakorlás a szervezet antioxidáns szintjének emelkedéséhez vezetett.

Kimutatták, hogy a jógázóknál az oxidatív stressz kisebb mértékben volt jelen, mint azoknál az embereknél, akik a futást, kerékpározást vagy az ugrókötelezést választották. A tanulmány nem csupán a jóga testhelyzetek hatását vizsgálta, azt a jól összeállított jóga programot elemezte, amely heti rendszerességgel tartalmazta az alábbiakat:

  • 35 perc jóga pózok (ászanák),
  • 30 perc jóga légzőgyakorlatok (pránájáma) és
  • 25 perc meditáció. 


Ez utóbbi az önismeret gyakorlására fókuszált, középpontban a másokat nem megítélő hozzáállással. Mindezt kiegészítette 40 perc otthoni jógázás, legalább hetente háromszor, 12 héten keresztül. A jóga növelte testük természetes védelmi rendszerét, a szervezetben több mint kétszeresére nőtt az antioxidáns jelenléte. Ezt alátámasztják a korábbi kutatások is, amikor egy 6 hónapos időtartamú jóga program hatásaiban tapasztalták az antioxidáns szint növekedését.

A jóga erősíti az immunrendszert. A védelemben számos fontos játékos dolgozik össze, köztük a citokinek, a jelzőmolekulák egy fajtái, melyek a sejtkommunikáció alapvető elemei. 


A 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a jóga kedvezően befolyásolja a citokinek számát, amelyek szintén felelősek az erős immunrendszerért. A folyamatban lévő vizsgálatok egyre-másra azt mutatják, hogy a jóga nemcsak csökkenti a stresszt a szervezetben, hanem erősebbé teszi az immunrendszert. Tehát ha szeretné növelni az antioxidáns mennyiségét a szervezetében, akkor nem csupán antioxidáns tartalmú élelmiszert kell fogyasztania, és kedvenc étcsokoládéját majszolnia, mert a jóga is sokat segít. 
    
Van egy csodálatos orvosság, melyet a szervezetünk maga termel. Ennek szintjét a vegetáriánus táplálkozással és a jógagyakorlatokkal meg lehet növelni. A „Segíts magadon, Isten is megsegít” elv itt is érvényes: ha törődünk külső-belső egészségünkkel, és teszünk érte, akkor annak eredménye is lesz. Ha változtatunk testileg és lelkileg egyaránt veszedelmes életmódunkon, akkor panaszaink csökkenni fognak.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 13

Miért jógázik a magyar?

Egy különös felmérést kezdeményeztünk, hogy mélyebben megismerhessük a magyarországi jógázási szokásokat. A lenti űrlap kitöltése kattintásos alapú, írni nem kell hozzá. Mindössze 1 percet vesz igénybe.

Ezután egy rendkívül érdekes és értékes kimutatást teszünk közzé. Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Az űrlap kitöltése közben az ember máris elkezd jógázni, hiszen újraértékeli, rendszerezi a jógával kapcsolatos gondolatait. Már csak emiatt is érdemes kitölteni.

A jóga felmérés szakmai vezetői

  • Szabó Szilvia Jógamájá, vezető jógaoktató és jógaterapeuta
  • Dr. Gyurok János, szociológus

A felmérés teljesen név nélküli, és semmilyen elkötelezettséggel sem jár.

kutatás egészség

Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Tovább olvasom

feb 01

Jóga magas vérnyomás ellen

A magyar felnőtt lakosság 16–20 százaléka, az idősek több mint fele szenved magas vérnyomástól, de sokan nem is tudnak a problémáról, sőt magáról a betegségről sem túl sokat. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint a magas vérnyomás, mely télen fokozottabban veszélyes. A jógaterápia hatékony kiegészítő kezelés, természetes gyógymód lehet.

A magas vérnyomás tünetei


A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a gyakori fejfájás, a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk romlása, túl szapora szívdobogás, esetleg a halánték lüktetése lehajláskor.

egészség jóga hatásai táplálkozás
Ha így érzi magát, ideje váltani!

A felismerhető tünetek közé tartozik még a fáradtság érzése, orrvérzés, idegi feszültség, fülcsengés, szédülés. Mivel összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, az orvos először a testtömeg csökkentését és a dohányzás abbahagyását ajánlja, de a vérnyomás csökkentésének természetes módszerei között a jóga is szerepel. 


Tipp: Jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek



A hideg miatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedők száma, közülük különösen az idősebb korosztálynak veszélyesebbek a téli hónapok.

Közel félmillió magas vérnyomással kezelt személy adatai alapján egy amerikai tanulmány is megerősítette, hogy hideg időben fokozott veszélynek vannak kitéve a magas vérnyomástól szenvedők. Nyáron többet mozgunk, étrendünkbe több friss zöldség és gyümölcs kerül, márpedig a húsmentes étkezés is elősegíti a test egészségét, méregtelenítését.


…és akkor jön a téli disznótor! Még az egészséges embereknek is komoly fizikai megterhelés, mit sem beszélve a magas vérnyomással élőkről… A statisztikák szerint akár 50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál a téli hónapokban. Furcsa, hogy az ember mennyire keveset törődik az egészségével, holott állítólag ez az egyik legnagyobb kincs az életben. 

 
A magas vérnyomás okai


Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás okai. Elsősorban az étkezési szokásokat érdemes megemlíteni, s az ebből következő túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és a túlzott só fogyasztását, másodsorban a sokat emlegetett, már gyermekkorban megtapasztalt stresszt. A kockázati tényezők közé sorolható még a dohányzás és az alkohol is. 

egészség jóga hatásai táplálkozás


A magas vérnyomásra való hajlam is szerepet játszik. 
A legmegdöbbentőbb az, hogy a felnőttkori rossz szokások is előidézői lehetnek, és mindenképpen növelik kialakulásának kockázatát. Szinte az egész világon népbetegségnek számít az egyik legerősebb oka, a stressz, mely napjainkban a világ bármely pontján élő emberre jellemző lehet. Ráadásul a stressz okozta másfajta betegségek is vezethetnek magas vérnyomáshoz, mint pl. a cukorbetegség.

Pszichés terheléskor vérnyomásunk megemelkedik, és ha tartósan stresszhelyzetben vagyunk nem is tud normalizálódni. A magas vérnyomás sok betegség forrása, és rövidebb élettartamot is okozhat. A másik súlyos kiváltó ok – a nem vegetáriánus étkezés miatt – a koleszterinszint megnövekedése, a méreganyagok felhalmozódása és az érfalak elmeszesedése. 

Vérnyomás csökkentése jógával


A vérnyomás az, amikor az erekben áramló vér nyomást gyakorol az erek falára. A jóga és a pránajáma a vérkeringés normalizálásának egy természetes módja. Ezáltal csökkenhet a gyógyszerek mennyisége is. Amellett, hogy pozitív energiát ad, növeli az immunitást és csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A jóga csökkenti az artériák merevséget, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A jóga ászanák megnyugtatja az idegeket, lassítják a szívfrekvenciát.

Ez utóbbi a szív válasza, amivel a körülményekre, a benyomásokra reagál. Idegesség esetén jobb nem pirulákat bedobálni, hanem ha módunkban áll, néhány jóga ászanát elvégezni, vagy légzőgyakorlatot, melyhez még csak külön tér sem szükséges. A pránajáma, a tudatos légzés lassú pulzusszámot eredményez, ami nagyon jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos légzés gyorsan csökkenti a vérnyomást. A meditáció is sokat segít, a mai életmód egyik gyógyírja.


Szokásainkban egyre inkább megmerevedünk, nehezen fogadunk be új információt. Nem vagyunk rugalmasak, arról nem is beszélve, milyen nehezen változtatunk a bevett rossz szokásokon. Állandó feszültségben élünk, mert vágyaink többnyire anyagi dolgok elérésére ösztönöznek.

Amikor a test és az elme nyugalomban van, megszűnik a belső feszültség, és az jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra. Legalább 15 olyan jóga ászana létezik, mely hatásosan nyújt segítséget, de ezeket képzett jógaoktatóktól kell megtanulni, nem egy internetes honlapról. Nem elég elolvasni, főleg az elején komoly felügyelet szükséges a pontos tanuláshoz.

Klinikailag ellenőrzött jelentések szerint jelentős vérnyomáscsökkenés érhető el a jóga gyakorlatok 3 alapeleme révén (testtartás, a meditáció és légzés) A General Medical Sciences Nemzeti Intézete is finanszírozott olyan kutatásokat, melyek a jóga vérnyomásra gyakorolt előnyeit vizsgálták. Egyértelmű ezek klinikai jelentősége, azt sugallják, hogy a jóga hatásos beavatkozási módszer. 
Több kísérlet is foglalkozott a jóga jótékony hatásaival, az egyik legérdekesebb az volt, amelyben a kontrollcsoporton kívül a jógás tagozat, és a „csupán” egészséges életmód szerint élők vettek részt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy hetente legalább 2 órát gyalogoltak. Mindkét csoportnál csökkent a vérnyomás, de akik jógáztak, azoknál látványosan gyorsabban, míg a gyaloglóknál lassabban következett be a jó eredmény.


Egy másik, 8 hetes vizsgálatban három csoport vett részt: 

  1. akik hetente 4 nap 50-60 percet tempós sétával töltöttek,
  2. akik csökkentették a só bevitelt és az étel mennyiségét, és főleg vegetáriánus ételeket ettek,
  3. és akik heti öt nap legalább fél órát jógáztak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy mindhárom életmódbeli gyakorlat csökkenti a magas vérnyomást, pozitív változás következett be, szemben a kontroll csoport tagjaival, akik egyiket sem követték.

Összegzés


Mivel a magas vérnyomás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a vesebetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyakran „néma gyilkos”-nak nevezik. Mint oly sok testi problémának, ennek is az elsődleges kiváltó oka, a stressz. Ezt pedig leginkább az alapvető tévedéseink okozzák, az önmagunkról kialakított téves elképzelések és életcéljaink hamis iránya.

A vérnyomás-szabályozás eredményes formája a jóga. Olyan alternatív egészségügyi gyakorlat, mely nem vényköteles, nem szükséges hozzá semmilyen drága eszköz, és nem utolsó sorban – a pirulákkal ellentétben – nincsenek mellékhatásai. A jóga csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, sőt fékezi magát a stresszes állapotot is. Ha pedig valaki megérti a filozófiai üzenetét és komoly gyakorlójává válik, akkor nemcsak fizikai teste lesz egészségesebb.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 24

Gyerekkori szívrohamnak köszönheti a jógás karriert

Joseph Encinia 8 éves volt, amikor fiatalkori rheumatoid arthritist (sokízületi gyulladást) diagnosztizáltak nála. Nem adta fel.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás
Gyerekkori ízületi gyulladás, gyerekkori szívroham. Következő lépés? Felenőttként nemzetközi jógaoktatói karrier.

A most 32 éves fiatalember 2010-ben első helyezést ért el az amerikai országos Jóga Ászana Bajnokságon, nemzetközi szinten pedig második lett. Rá egy évre teljesült az álma: nemzeti és nemzetközi szinten is aranyérmet kapott.

Jógaoktató is, számos helyen, többek között az indiai Mumbai-ban is tanít. Kevés szabadidejében leginkább a filozófia és a csillagászat iránt érdeklődik. Az USA Jóga Szövetségének elnöke.

A jógaoktató vallomása

"2005 májusában kezdtem jógázni, ez az egyik legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Ez valóban megváltoztatta az életemet. Mentálisan is, mert több békét adott nekem, fizikailag pedig olyan dolgokra tanított, amiket elképzelni sem tudtam volna, hogy meg lehet csinálni. Nem mindig voltam egészséges.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodásA betegség, amit 8 éves koromban diagnosztizáltak nálam, befolyásolta a testem a bal oldalát, éveket töltöttem kórházi kezelésekkel, ahol próbálták rehabilitálni és erősíteni az ízületeimet és az izmokat. Egy nagy térdműtét után, próbáltam valahogy ezt az egészet elfogadni és kezelni. A fizikai tevékenységek korlátozottak voltak számomra, és sok fájdalomcsillapítót szedtem. 

Ezután váratlanul, tizenhárom éves koromban szívrohamot kaptam. Az okok ismeretlenek, de az a legvalószínűbb, hogy a gyógyszerek és a mozgáshiány miatt kialakult túlzott súlygyarapodás mellékhatásaként jelentkezett. Ekkor döntöttem úgy, hogy felülvizsgálom az életem, vissza akartam nyerni az egészségem. Hosszú út után, 19 évesen rátaláltam a jógára.

Az egyszerű fizikai edzésnél sokkal többet jelentett, átalakultam. Már nem szenvedtem állandó fájdalomtól, lefogytam, de az izomtömegem megnőtt. Soha nem gondoltam volna, hogy a testem képes felvenni ilyen pozíciókat. Olyan nyugalomra tettem szert, aminek még a létezéséről sem tudtam korábban. Túljutottam a magam korlátain – szellemileg, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Azokon a dolgokon, melyeket korábban lehetetlennek gondoltam.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás

 
A következő szint az volt, amikor részt vettem a jóga ászana bajnokságokon. Négy év kemény munka után 2009-ben első lettem az Egyesült Államokban, és második a nemzetközi jóga versenyen. Azóta már 3 alkalommal országos bajnok vagyok, és 2011-ben a Nemzetközi Férfi Ászana bajnokság nyertese. Megtanultam összpontosítani a feladatokra, békében élni magammal és a körülöttem levő világgal. Jelenleg több helyen tanítok, időnként Indiában is..

Lelkileg jóga lehetővé tette, hogy megértsem önmagam, segített az önuralom, a koncentráció, a türelem, sőt a hit területén egyaránt. Számomra a jóga ajándék. Egyben felelősség, mert olyan adomány, amit meg szeretnék osztani másokkal. Erre szolgál a Jóga Ifjúsági Mozgalom non-profit szervezete, amely elkötelezett a fiatalok iránt, inspirálja őket, a jövő vezetőit."

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

dec 31

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít

A világ legfiatalabb jógaoktatója, Shruti Pandey 4 évesen kezdte a jógázást. A kislány gyorsan tanul, és azt mondják róla, egy kis maximalista gyerek, aki a felnőttekkel komoly tanárként bánik. Az egyik Shruti rajongó, a 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár is a kislány tanítványa. Shruti bátyja, Harsh Pandey pedig már 5 évesen megtanult 84 ászanát, és ezzel rekordot állított a Limca Book of World-ben.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti Pandey a világ legfiatalabb jógaoktatója

A legfiatalabb jógaoktató története

Shruti Pandey amikor még csak 2 éves volt, látta bátyja jógagyakorlatait, és megihlette a szép mozgásforma. A kislány később szintén járt tanárhoz, az alapokat hamar elsajátította, s következtek a speciális gyakorlatok. Edzője, Hari Chetan, kezdte tanítani őt, s rögtön felfedezte a négyéves gyermek tehetségét.

Shruti mindössze hatéves volt, amikor egy allahabadi ásramban már jógaedzőként tanított, ő volt a legfiatalabb jógaoktató a világon. Jhansiban, a híres történelmi városban él. Jhansi Rani, vagyis Jhansi királynője, az 1857-es indiai nemzeti ellenállás egyik vezető alakja volt. A hindu Jeanne d’Arc-ként emlegették.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti jógát oktat az indiai asramban

Élvezi a jógaoktatást

 
Shruti Pandey csoportjába kis gyermekek, felnőttek és idősebb polgárok is tartoznak.
Shruti most 8. osztályos tanuló, de minden reggel 5,30-kor kezd. 30 különböző korú lelkes diák veszi körül, közöttük üzletemberek, tanárok, háziasszonyok és nyugdíjasok is vannak. Jó érzés, amikor az emberek követik az utasításaimat, úgy érzem magam, mint egy igazi tanár – mondta a kislány. 

"Akkor kezdett érdekelni a jóga, amikor láttam a bátyámat, amint szépen végezte a különféle ászanákat. Próbáltam követni, de akkor még túl nehéz volt nekem. Megkértem a szüleimet, hogy küldjenek jógatanárhoz."

Nagyon gyorsan tanult, hamar elsajátította a technikát. Ellentétben a saját korosztályával, akik könnyen megunták, vagy a kitartó gyakorláshoz szükséges türelmük fogyott el. Rendkívül természetes, alig hat hónap után mindenkit meglepett azzal, hogy a legnehezebb gyakorlatot is könnyedén és tökéletesen elvégezte. Shruti ma már könnyen tartja kis karjaival az egész testét, és teszi a lábát a feje fölött hátra. Bátyja, bár megtanulta az összes jógapozíciót, soha nem akart tanár lenni, mint a húga. 

Ezt gondolják a világ legfiatalabb jógaoktatójáról a felenőtt tanítványok

 
A 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár így jellemezte kis tanárát:

"A legjobb dolog Shrutiban, hogy néha megpróbál alternatív helyzetet kialakítani. Amikor bonyolult gyakorlat következik, ami nehéz egy olyan idős embernek, mint én."

india jóga hatásai jóga oktatás
A fiatal jógaoktató szaktekintély "munka" közben

Lokendra Pal Singh 48 éves üzletember három hónapig volt Shruti osztályának tagja. Ő is szívesen emlékszik vissza erre:

"Pozitív változást vettem észre az életemben. Régen ugyancsak indulatos voltam, de ma már képes vagyok irányítani, fékezni a dühöt szinte teljes mértékben, és ez egy kis hatévesnek köszönhető."

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 04

Ilyen fiatalos a jóga First Lady-je

Amerika egyik legnagyobb tudású és legelismertebb jóga-mestere, Lilias Folan kapta „A jóga First Lady-je” nevet. Lilias a test, az elme és a lélek harmóniájára fókuszálva milliókat segített, hogy megismerjék a jóga előnyeit. Arra törekedett, hogy megértesse: a jóga nem csak a fiataloké, hiszen több mint fizikai gyakorlat. A First Lady szerint semmi sem lágyítja jobban az öregedési folyamatot, mint a jóga! Híres könyve: A jóga a korral jobb lesz, bebizonyítja a jóga erejét, de mélyen spirituális útmutató is.

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

Rejtélyes nő

A Yoga Journal szerint ő az egyike az amerikai jóga négy legmeghatározóbb alakjának. Lilias Folan igazolta, hogy a jóga alapelvei segíthetnek megtalálni a bölcsességet, a derűt, az értelmes célokat, az energiát, vagy általa egyszerűen csak jobban érzi magát az ember. Lilias 1963-ban lépett a jóga útjára, számos neves tanártól tanult, a Sivananda vonal képzett mestereitől.

1973-ban, Lilias Indiába ment, Rishikeshbe, ahol Védanta filozófiát és meditációt tanult. Két év múlva Párizsban a BKS Iyengar módszert tanulmányozta. Autentikus mesterek képezték, első könyvét – az indiai hagyományoknak megfelelően – gurujának ajánlotta. A könyv több, mint jóga-testhelyzetek bemutatása. A légzőgyakorlatok és a vegetáriánus életvitel fontosságára is kitér, ő maga az erőszakmentes táplálkozás híve. A San Francisco Chronicle újságírója írta róla:

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

„továbbra is rejtélyes nő, egy kedves lény egy távoli bolygóról”.

 
Milliók tanára

Közreműködésével TV-műsorok, könyvek, hangoskönyvek, videók, CD-k és alkotó műhelyek jöttek létre. A televíziós jógaprogramok úttörője. 1972-ben házigazdája és társproducere lett a Jóga és Te cím alatt futó országos sorozatnak. A műsor a közönség széles rétegéhez szólt, háziasszonyokhoz, sportolókhoz, vezetőkhöz, idősekhez, olimpikonokhoz, művészekhez egyaránt. Elmesélte, milyen nehéz volt eleinte a TV kamera előtti tanítás, ahogy kigyúlt a vörös fény.

Ez így nagyon száraz – mondta. – Tanárként függünk az előttünk ülő diákjainkkal kialakított kapcsolattól, egyfajta energia az is. Végül sikerült, mert túl a piros fényen a spirituális szív csatlakozni kezdett az én „láthatatlan” osztályomhoz. Továbbra is kapok leveleket valamennyi korosztálytól. Mivel nem láttam a diákjaimat, nagyon lelkiismeretes, világos irányt kellett mutatnom, figyelembe véve a testtartásokat, ellátni őket egy csomó figyelmeztetéssel, hogy senki ne sérüljön meg. A TV-sorozatot 1974-79 között 200 országos állomás sugározta, és több mint 10 millió rendszeres nézője volt.

Jóga idős korban

A jóga a korral jobb lesz méltán aratott óriási sikert. Ebben a könyvben, Lilias Folan emlékeztet minket, hogy a hiteles lelki utak nem az életkor függvényei, mert a bölcsesség kortalan. Mit jelent a jóga, mit kínál nekünk életünk különböző szakaszaiban? – teszi fel a kérdést a szerző. Rögtön ki is hangsúlyozza:

"a jóga célja kortalan, mert az önmegvalósítás alapvetően lelki természetű. "

Független éveink számától, a fizikai és szellemi képességektől. A kötet 200 fényképet és világos utasításokat, figyelmeztetéseket tartalmaz.
A 40-es, 50-es életkorban s azon túl is az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék a test merevségét, lassítsák az öregedés folyamatát. A jóga mindezt biztosítani tudja – biztat Lilias Folan. – Megmutatja, hogyan lehet rugalmasabb az ember idős korában, feltöltődve energiával, mely egyben az életöröm egyik forrása is.

Jóga és kereszténység

Akik attól tartottak, hogy a jóga ütközhet a hitükkel, kíváncsian megkérdezték: Hogyan illeszkedik a jóga a keresztény gyökerekhez? Ők az intelligens, széles látókörű emberek, akik nem fanatikusan, támadó módon lépnek föl. Sajnos nem mindenki elég kulturált, a helyes kérdésfeltevéshez is lelki műveltség szükséges. Lilias Folan egy interjúban erre a témára is kitért:
Remélem, sokan olvasták a könyvemet, ott alaposabban kifejtettem a választ erre a csodálatos kérdésre. Én szeretem a jézusi tanítást, valamint mély tiszteletet érzek minden élő vallás iránt. A hatha jógát szerte a világon gyakorolják, a buddhista és keresztény kolostorokban egyaránt. Ez egy fontos része az egészségmegőrző és stresszkezelési programoknak, nemcsak a kórházakban és wellness-központokban.

 
Megértés és gyakorlat 

Fit, rugalmas és élettel teli volt mindig, pályafutása alatt több jógamagazinban szerepelt. Napjainkban oktató műhelyek, jógakonferenciák vezetője. Idős éveiben, is aktív személyiség, nyolcvanadik születésnapját gyermekei és négy unokája körében, valamint neves jógatanárok és barátok között tartotta.

Hitvallása: A jóga a belső növekedés és fejlődés eszköze. Erősíti és megtartja a rugalmasságot, lecsendesíti a nyugtalan elmét. Mindenkihez illik, nem számít, hogy milyen méretű, formájú, életkorú, vagy milyen a fizikai állapota. Egy Upanisad idézet olvasható a honlapján: „A megértés gyakorlat nélkül jobb, mint a gyakorlat megértés nélkül. A megértés gyakorlással jobb, mint a megértés nélküli gyakorlat. Valódi természeted szerint élni jobb, mint a megértés és a gyakorlat.”

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

okt 19

Jóga-meditáció gyerekeknek

Nem minden gyerek kész a tanulásra, amikor iskolába megy. De mi van, ha a nap légzőgyakorlatokkal vagy jógaórával indul? Mi van, ha a reggelt egy kellemes helyiségben kezdik, ahol fizikailag ellazulnak, szellemileg pedig éberré válnak? Mi lenne a teendő, ha valamelyik diák rendetlenkedik? – tették fel a kérdést egy baltimore-i általános iskolában a tanárok. A bezárás? Valami egyedit próbáltak: a meditációt. Egy olyan fegyelmi eszközt, mely nemcsak a tanulók helytelen viselkedését szabályozta, hanem pozitívan hat a személyiségfejlődésre is.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció
Jógaóra az iskolában

Tudják, mi az a körmös vagy tenyeres? Tévednek, ha ételre gondolnak. Ezek régi magyar iskolai fegyelmezési szokások voltak, melyek ma már elképzelhetetlenek. De milyen eszköz áll a tanár rendelkezésére? Az ellenőrzőbe való beírás? A gyerek sarokba állítása, vagy az igazgatói szobába küldése? Nos, egy baltimore-i iskolában sokkal jobbat találtak ki: a jóga-szobát.
Karöltve a Holisztikus Élet Alapítvánnyal az iskola létrehozott egy helyiséget, melyet Moment szobának nevezett el. Ez nem egy tipikus hideg, élettelen, fehér falú, a legszükségesebbekkel felszerelt osztályterem. Lámpák, művészi dekoráció és lila párnák díszítik. 

Amikor valamelyik gyereket ideküldik, a cél az, hogy segítsen neki megnyugodni, a légzőgyakorlatok és a meditáció által tanítva őket a tudatos cselekvésre. Megértetik velük, hogy tetteiknek következményei vannak, és beszédterápiával ösztönzik őket arra, hogy képesek legyenek megnyílni, elmondani problémáikat. A gyerekek szívesen meditálnak, s ezután könnyebben beszélnek a dolgaikról, arról, mi vezetett őket a neveletlen viselkedéshez. A tanulók örülnek, ha valaki kíváncsi a véleményükre, és ha  megvitathatják, hogyan lehet elkerülni az ilyen incidenseket.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció

A Holisztikus Élet Alapítvány egy elkötelezett, nonprofit gyermekjóléti szervezet. Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt kiváló bizonyítékok állnak rendelkezésükre, hogy a jóga milyen pozitív hatással van a belső élet finomítására. Egy évtizede kínál iskola utáni meditációs programokat az óvodásoktól az ötödik osztályosoknak, de most már a jóga gyakorlatok is az iskolarendszer részét képezik. Ez elképesztő! Nem is gondolnánk, hogy a kis gyerekek is képesek csendben meditálni, de igen – mondta Kirk Philips, az iskola alapítványi koordinátora. A tanárok azt tapasztalták, hogy a jóga rendkívüli módon segíti az iskolai közösséget, sőt egy év alatt egyre csökkent a Moment szoba látogatottsága.

Azt gondolja, a jóga magányos tevékenység? Nos, látszólag igen, még akkor is, ha egy csoportban végzi valaki. Ha nem követi belső változás, akkor valóban pusztán egészségmegőrző mozdulatsorrá redukálódik. Természetesen ez is jó, de csupán részeredmény. A konfliktus megoldása a tudatban kezdődik. A jóga arra ösztönzi gyakorlóit, hogy ők maguk vegyék át az irányítást cselekedeteik és érzelmeik fölött.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

szept 21

Varázsszőnyeggel a frankfurti repülőtéren

Nos, nem Aladdin repülő szőnyegéről van szó, hanem egy mozdulatlan, de annál hasznosabb társáról. A hírek szerint a frankfurti repülőtér felújítása és átalakítása 113 millió dollárba került. A szolgáltatások messze túlmutatnak a megszokotton, hiszen a hagyományos kínálat mellett az utasok rendelkezésére áll két jóga szoba is. Az igazgatóság ezzel nemcsak az utazási élményt próbálja javítani, hanem az egészségmegőrzés egyik komoly lehetőségét is felkínálja.

jóga hatásai egészség
varázsszőnyeg a reptéren

A világon először 2012-ben a San Francisco-i nemzetközi repülőtéren nyílt lehetőség jógázásra, s mivel a vártnál is népszerűbb lett, több légikikötő is követte példáját. A frankfurti a világ egyik legnagyobb és legbonyolultabb repülési csomópontja, 2015-ben több mint 61 millió utast szolgált ki. Most két professzionálisan felszerelt jóga szobát is kínál, melyek éjjel-nappal nyitva vannak, és ingyenesen látogathat minden jeggyel rendelkező utas.

A jóga szoba, mint speciális szolgáltatás, meleg színekkel és kellemes világítással várja az érdeklődő utasokat, ahol pihenhetnek és feltöltődhetnek. A jóga szőnyegeket, párnákat és a fatéglákat minden gyakorló használhatja. A padlótól plafonig érő tükörben pedig bárki ellenőrizheti az egész testet, hogy megbizonyosodjon a gyakorlatok helyes végzéséről. A tanácsot és útmutatót adó videó oktatóanyagok és a nyomtatott szórólapok is kéznél vannak. A visszafogott fény egy fal méretű Buddhát világít meg. A csend meditációra inspirál.

jóga hatásai egészség

A jóga egy nagyszerű alternatívája a repülőtéri várakozásban eltöltött lehetőségeknek: egyidejűleg nyugodttá teszi az elmét és felvillanyozza, karban tartja a testet. A járat indulása előtt, vagy az átszállás közti várakozó időben, a belső nyugalom elérése érdekében hasznos gyakorlatokat végezhetnek az ide látogató utasok, miközben a test, az elme és lélegzet is harmóniába kerül. Jobb, mint a reptéri bárban, vagy egészségtelen ételek fogyasztásával tölteni az időt. A test merevség, a szorongás és a fáradtság gyakori utazás tünet. A jóga megadja az utasoknak, amire a hosszú, mozdulatlanul töltött út során, a szűk, kényelmetlen repülőgép ülésekben vágynak: kinyúlik a testük, az izmok ellazulnak, miközben az ideges, stresszes utasok elméje lecsendesedik. Zokniban lehet belépni, cipő, élelmiszer, ital vagy mobiltelefon bevitele nem engedélyezett. 

Vancouverben van Kanada második legforgalmasabb repülőtere, ahol egy kísérleti program keretén belül ezen a nyáron szintén lehetővé tették a jógázást. „Tudjuk, hogy az utasok különféle wellness lehetőséget keresnek, és azt akartuk, hogy egy nyugtató és kiegyensúlyozó tapasztalatot adjunk. Eddig csak pozitív választ kaptunk” – mondta Kim Halowski, igazgató.

jóga hatásai egészség

A hindu államférfi, Rajan Zed egy nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezéseket. Egyben sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak létre állandó jóga teret valamennyi világszínvonalú repülőtéren az utasok és az alkalmazottak számára egyaránt, hogy segítsen csökkenteni a stressz-szintet. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá. – Szellemi és fizikai fegyelem mindenkinek, a világörökség része, amelynek nyomai már i. e 2000 körül, az Indus-völgyi civilizációban megtalálhatóak. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 12

A Mumbai-i Jóga Intézet

 A legrégebbi szervezett jógaközpont a világon, több mint 97 éve működik. Hitvallásuk szerint: „Meggyőződésünk, hogy a jóga egy életmód, és nem csak az általánosan ismert fizikai kultúrát foglalja magába.” Az intézetben tanított technikák a testi betegség megelőzését célozzák, és fokozzák a szellemi tulajdonságokat, a nyugodt, koncentrált és egyenletes elme kialakítását. A gyakorló ezzel felismerheti saját lehetőségeit és belső fejlődését.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok
A múzeum célja, hogy bemutassa a jógát, mint életformát.

Az alapító, Srí Jogendra (1897-1989) kulcsfontosságú szerepet játszott a fejlődő orvosi hatha jóga terén. Ez volt az első jógaközpont, mely ingyenesen kínált tanfolyamokat bármilyen kasztú vagy hitvallású férfiak, nők és gyermekek számára. Srí Jogendra bejárta a világot, tanította a jógát, és gyűjtötte az ősi jóga kéziratokat.

A Jóga Intézet több tucat könyvet jelentetett már meg, egyben az orvosi kutatások, műhelyek, egészségügyi táborok és közösségi információs programok helyszíne. Az Intézet területén egy múzeum áll a látogatók rendelkezésére, mely folyamatosan bővül. Útmutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek a klasszikus jóga iránt.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok

Ma a Jóga Intézet több ezer embert szolgál naponta. Egy kutatási program keretében együttműködik a Központi Egészségügyi Minisztériummal, kiemelt figyelmet kapnak az anyák és a tizenévesek, valamint a stressz kezelése, melyben minden korosztály érintett. Különféle jógatanfolyamok és jógaoktató képzések érhetők el itt. Több nemzetközi konferenciát is szerveznek, az 1997-es összejövetelen Őszentsége a Dalai Láma elnökölt. 
Jelenleg az alapító idősebbik fia, Dr. Dzsajadeva Jogendra és felesége Hanszadzsí az Intézet igazgatója. Hanszadzsí már szerepelt a nemzeti televíziós programokban, a sorozat még mindig fut a különböző nemzetközi csatornákon is. A jóga a test és az elme gondozásának tudományos útmutatója – ​​mondta Hanszadzsí, aki folyamatosan tanította a jógát az elmúlt 40 évben.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok


A Jóga Intézet ad otthont az orvostanhallgatók számára kialakított jógaképzéseknek is. Az orvosok vigyáznak mások egészségére, azonban nem sokan tudnak időt fordítani a saját erőnlétükre. Szeptember elején szerveztek tábort a fiatal orvosoknak és a másodéves orvostanhallgatóknak. A kurzus vezetője Sashi Sarda, aki elkötelezett szószólója a betegségek kezelésekor javasolt alternatív terápiáknak, megelőzésként pedig a jógának. Tudatosan javasolja a kisebb egészségügyi problémák esetén, a diéta és a testmozgás mellett. Miután az egészségmegőrzés érdekében sokféle gyakorlatot kipróbált, mint a súlyzózás, aerobik, kick box, sporttábor típusú képzés, rájött, hogy a jóga a leginkább eredményes minden korosztály számára. Bár sok orvos először volt jógaórán, boldogan, békés lelkiállapotban távoztak. A legtöbb diák elmondta, hogy nem tapasztalt ilyen nyugodt érzést.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 07

Egy falusi jógaoktató

Egy évtizeddel ezelőtt Szávitri Basole egy félénk háziasszony volt az indiai Karnataka állam kis falujában. Ma jógát tanít 15-20 faluban, és az emberek gyakran keresik meg, tanácsát kérve különböző betegségeik leküzdéséhez. Szávitri bejárja a közeli falvakat, és önzetlenül, ingyen tanítja a jógát a szegényeknek és a rászorulóknak. A saját költségén utazik egyik helyről a másikra, nem vár cserébe semmit. Az iskolákban pedig gyerekekkel foglalkozik.

jóga hatásai india jóga oktatás
Szávitri Basole jógaoktató jóga tanítványai körében

Tíz évvel ezelőtt Szávitri boldog élete összetört, amikor felfedezte, hogy ciszta van a méhében. A műtét után a dolgok még rosszabbra fordultak, a fájdalom olyan intenzív volt, hogy elvesztette élniakarását. Ekkor a férje azt tanácsolta neki, hogy próbálja ki a jógát. Szávitri szkeptikus volt. Hogyan tudná a jóga és a légzőgyakorlat enyhíteni a fájdalmat? Ha hatásos volna, nem lenne beteg a világon! – gondolta. De a férje ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy hónapig próbálja ki, és a fiatalasszony néhány hét múlva a legnagyobb megdöbbenéssel észlelte a különbséget. Lenyűgözte az eredmény, úgy döntött, hogy teljes figyelmét a jógára irányítja. Az élete teljesen átalakult. A fájdalom és a tehetetlenség érzése megszűnt, energikus és eltökélt lett. Éreztem a pozitív energiát. Nem tudtam, hogy a jóga adja ezt. Addig nem voltam tisztában a jóga erejével – mondta.

Beleszeretett a jógába, és elkezdte a tanulást egy jóga DVD segítségével, illetve a tévében látható jógaleckéket követve. Aztán falujában ajtóról ajtóra járva ismertetni kezdte a jóga előnyeit. Hitelességét gyógyulása és pozitív személyisége igazolta, az emberek követni kezdték. Hamarosan ő tanította jógázni az egész falut. Ez hamarosan egy mozgalommá nőtt, már magába foglalta a környező 15-20 települést is. Szávitri teljesen átalakult. Egy félénk háziasszonyból rendkívül elfoglalt ember lett. Mivel a jó híre terjedt, sokan keresték fel, hogy a jóga szellemiségét és gyakorlatát tanulják tőle. Ő pedig átöleli őket teljes szívvel, és szolgálatáért nem számol fel egy fillért sem. Mindazok élete átalakult, akik követték őt, és rendszeresen jógáztak. „Ennek nincs mellékhatása, segít az önfegyelemben és az összpontosításban. Némely súlyos betegség is gyógyítható általa. Csak nagyon fontos a rendszeresség” – figyelmeztet Szávitri.

Öltözete egyszerű fehér szári, szerénysége megmaradt, de igazán pozitív személyiséggé vált. Egy ügyvéd, Sunita, aki részt vett Szávitri jógatáborában, felajánlotta házát díjmentesen a jógaórák lefolytatására, 50 gyermek és nők életét segítve ezzel. Sunitát saját bevallása szerint jógatanárnője önzetlen odaadása inspirálta erre a kezdeményezésre. Szávitrit sokan keresik fel ebben a házban, és lenyűgözve hallgatják, hogyan lehet gyógyszerek helyett a helyben elérhető gyógynövényeket használni, miként kell gyereket nevelni, vagy folyamatosan tisztán tartani a környéket. Népszerűsítette az ájurvédikus keserű tök fogyasztását, ami nagyon hasznos számos betegség gyógyításában. A jóga új értelmet adott életének, ezért folyamatosan tanít és segíti a falubelieket az egészséges életmód elérésében. 

Természetesen az út nem volt könnyű, de sok segítséget kapott. „A családom támogatása nélkül nem tudtam volna elérni ezt a szintet. Különösen a férjem állt mellettem. Ő vett rá a kezdetekkor, és folyamatosan támogat azóta is” – mondta. Férje szerint bár felesége szenvedélyes elkötelezettséggel fordult a jóga felé, soha nem hanyagolta el a családját.

Szávitri legbüszkébb pillanata az volt, amikor 2014-ben a híres jóga-guruval együtt mutathatott be ászanákat, a közönség előtt, akik között vezető kormányzati tisztviselők is jelen voltak. Legidősebb fia felismerve az anyja eredményeit, elkészítette Szávitri Facebook oldalát, és dokumentálni kezdte a jógatáborok képeit. 2005 óta már 500 jógatábort megszerveztek. Hiába javasolta anyjának, hogy ha nem is fogad el pénzt, legalább az útiköltséghez kérjen hozzájárulást, Szávitri visszautasította, folytatta önzetlen munkáját, mivel úgy gondolja, hogy ő csupán egy átadó és nem a vevő. 

jóga hatásai india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 27

A hosszú élet titka

Figyelemreméltóan ránctalan az a 120 éves indiai szerzetes, aki azt mondja, ő a legidősebb ember, aki naponta jógázik. Szvámi Sivananda az útlevele szerint 1896. augusztus 8-án született. Ha ez igaz, az élete három évszázadon is átível. Ennek ellenére nyilvánvalóan elég erős maradt, hogy elvégezze sokszor több órás jógagyakorlatait. 

egészség fitness jóga hatásai india
A 120 éves szerzetes szerint a jóga a hosszú élet titka

A hindu szerzetes teljesítménye valószínűleg bekerül a Guinness World Records adatai közé. Csupán a korát kellett bebizonyítani. Indiai útlevele mellett a hatóságok egy templom nyilvántartásából is megerősítették Sivananda születési dátumát. India gyarmati korszakában született, akkoriban az áram, az autók vagy a telefon még nem volt elterjedt. Szülei roppant szegénységben éltek. Gyerekkoromban sokszor aludtam el éhgyomorral, mesélte. Csak később, felnőttként értette meg az önként vállalt böjt egészségmegőrző hatását. Mindkét szülőjét elvesztette hat éves kora előtt, rokonai egy lelki guru gondjaira bízták, akivel körbeutazta Indiát, míg végül letelepedtek a szent városban, Váránasziban, a Gangesz folyó bal partján. Úgy döntött, szerzetes lesz, a nem ártás szellemében mindig is a vegetáriánus étrendet követte.

egészség fitness jóga hatásai india
Otthoni oltára előtt jógázik és meditál a hosszú életet megélt jógi

Sivananda a nyár elején a helyi médiában többször is szerepelt. A Times of India megjegyezte, hogy a 158 cm magas, vidám öregúr 50 évvel fiatalabbnak néz ki, mint a nyilvánvaló kora. Kolkatában, ahová egy rövid látogatásra érkezett, több riportot készítettek vele. Visszahúzódó, szerény személyiség, először nem akart ebben részt venni, de követői meggyőzték, hogy példája sokak számára inspiráló lehet. Nem kereste a nyilvánosságot, de így mégis szívesen beszélt jógagyakorlatairól, a cölibátusról, és arról, hogy az erőszakmentes táplálkozás alapfeltétele az egészségnek.

Azt mondta, nem lelkesedik túlságosan az új technológiákért, előnyben részesíti az egyszerű életmódot és a jóga fegyelmét. Miután két órás jógabemutatót tartott, a riportereknek arról beszélt, milyen mértékletes módon étkezik:

"Olaj nélküli főtt zöldségeket, rizst és dált (lencseféle) egy pár zöld chilit fogyasztok, kerülöm a sok fűszert. A földön fekvő matracon alszom, mert a kemény derékalj jobb a gerincnek. Egészségügyi problémák nélkül, önállóan élek, sőt a vonaton is egyedül utazom."

egészség fitness jóga hatásai india
Hosszú életét hiteles dokumentumokkal tudja igazolni a 120 éves jógi szerzetes

Korábban az emberek elégedettek voltak kevesebb dologgal is. Manapság az emberek nagy része boldogtalan, egészségtelenül él és tisztességtelenné vált, ami rendkívül fájdalmas számomra – mondta. – Csak azt szeretném, hogy az emberek boldogok, egészségesek és békések legyenek. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 12

Dr. Jógini

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra L. Doman csontkovács és bejegyzett jógaoktató. Miami első orvos által felügyelt jóga terápiás centrumában dolgozik. Doktori végzettsége mellett marketing és gazdaságtudományi tanulmányokat is folytatott. Szakterülete a rehabilitáció és a betegellátás, a programja megtanít arra, hogyan kell dolgozni izomrendszeri sérülések esetén. Dr. Sandra Doman Miamiban nemcsak gyógyszert, jógát is felír a betegeinek.

Sok vélemény és mítosz létezik erről a 3000 éves ősi gyógyító gyakorlatról. A jóga az arany standard rendszer, amely kombinálja relaxációs technikákat és megerősíti a mozgásokat. Nagy hangsúlyt fektet a stressz enyhítésére és a mentális gyógyulásra. Az orvosi kutatások azt mutatják, hogy a jóga nagy hatékonysággal javítja az egyensúlyi problémákat, enyhíti a stresszt, és növeli a fizikai állóképességet. Miami jóga terápiás centrumában is arra ösztönzik a betegeket, hogy próbálja ki a jóga folyamatát, amely egy hatékony, egyszerű és olcsó módja az egészségmegőrzésnek.

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra Doman ügyesen oldja meg a jóga és a gyógyszer közötti szakadék áthidalását. A leggyakoribb mozgásszervi sérüléseket is kezeli, de nemcsak az orvosi rendelőben. Dolgozott különböző sportolókkal, így fejlődött ki az a sport-rehabilitációs és a betegellátással kapcsolatos progresszív megközelítése, mely kapcsolatot  keres az anatómia és a jóga között. A jógaoktató képzési programokban anatómiát tanít Dél-Floridában, nem kétséges, mennyire fontos ez a sérülések megelőzése érdekében.

hírességek jóga hatásai

Dr. Doman jóga műhelymunkájának egyik célja az orvosi terminológia könnyebb megértése. A jóga elsősorban egy békés gyakorlat, így kiváló azon katonák számára is, akik úgy érnek haza, hogy poszttraumás stressz zavarban, depresszióban vagy mindkettőben szenvednek. Együttműködést kér a betegeitől, megbeszéli a mozgásszervi sérülések gyógyításához kapcsolódó jógagyakorlatokat, melyek többek között a gerinc, váll, csípő és a térd területeit érintik. Dr. Doman több éves tapasztalattal rendelkezik a jógaoktatás és a személyi edzői munka, valamint a profi sportolók kezelése terén. Szilárdan hisz a jóga hatalmában, úgy véli, a jóga képessé teszi az embereket, hogy átvegyék az irányítást a test felett – az egészség, az erős test, és a nyugodt, éber elme érdekében.  

 Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom

máj 23

Jóga és meditáció a szellemi hanyatlás ellen

A jóga és a meditáció sokkal hatékonyabb a szellemi hanyatlás ellen, mint a keresztrejtvény és a memória játékok. Nehéz lenne felsorolni a jóga minden előnyét. Már olvashattunk arról, hogy segíthet a jobb alvásban, derék- és hátfájáskor, csökkenti az izületi szenvedést, stresszoldó, enyhíti a depressziót és a szorongást, hasznos az érrendszeri problémák kezelésében, segít frontérzékenység esetén és sorolhatnánk tovább jótékony fizikai hatásait. Egy tanulmány újra felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóga és a meditáció segítségével a memória is élesebbé válik.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció
A szellemi frissesség és a memória gyengülése sok esetben az Alzheimer-kór megelőző tünete. Az új kutatás bizonyítéka szerint a jóga és a meditáció hatékony gyógyír a memória javítására.

Jó néhány nyugati lap közölte már az első oldalain azt a cikket, mely egy érdekes vizsgálat eredményeit publikálta. Los Angelesben a tudósok két csoportot hasonlítottak össze. 55 éves korban levő önkénteseket vizsgáltak, akik olyan memória problémákról számoltak be, mint a nevek és arcok felejtése, történetek régen ismert részei, amire már nehéz emlékezni, vagy eltett, de nem talált tárgyak esetei. Két részre osztották a jelentkezőket, és az egyikben a szokásos memória-javító eszközök mellett rendszeres jóga és meditációs programokat iktattak be. A kontrollcsoport csak az általános módszereket használta. A memória-fejlesztő gyakorlatok hagyományosan olyan tevékenységeket foglalnak magukba, mint a keresztrejtvények vagy a kereskedelmi forgalomban kapható számítógépes programok.

Agyi fitness - minden a fejben dől el

Memória teszteket végeztek a vizsgálat elején és végén. A kutatás befejezése után azt tapasztalták, hogy mindkét csapat egyformán fejlődött a kifejezések, nevek, vagyis a verbális-memória terén. Azonban a jógát gyakorlók a vizuális-térbeli emlékezés terén nagyobb eredményeket értek el, jobban felidéztek területeket, ez pedig segít navigálni, vezetéskor vagy séta közben előnyös. A jóga csoportnál emellett csökkent a melankólia, valamint az idegesség hátráltató tünete is. A jóga-edzés magába foglalta a légző gyakorlatokat és a mantra-recitálást, és naponta 20 percig gyakorolták ezt otthon is.

A memóriazavar idegességhez, majd depresszióhoz vezethet. A fejlődő memóriazavar vagy a demencia ellenszere lehet a rendszeres jóga és a meditáció, mely egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás az „agyi fitness” érdekében. – mondta dr. Lavretsky.

A jóga és a meditáció javítja a memóriát, előnyösebb, mint a szokásos memória-képzés, mert segít a hangulati ingadozásban és a szorongás legyőzésében – mondta dr. Helen Lavretsky professzor asszony. A vizsgálat társszerzője Harris Eyre, ausztráliai doktorjelölt egy sajtóközleményben kijelentette, hogy a jövőben az orvosoknak ajánlaniuk kell a terápiát a betegeiknek. Indiában már több száz éve használják, hogy megakadályozzák az idősebb felnőttek mentális hanyatlását.

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

ápr 18

A helytelen gondolatok teszik az embert boldogtalanná

Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

«
12

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!