Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
márc 04

Felszabaduló természetes antioxidánsok a jógában

Azok az emberek, akik jógáznak, gyakran fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Gondolkozott már azon, hogy ez miért van? Több tanulmány is megállapítja, hogy az antioxidánsok szerepe nagyon fontos az egészség megőrzésében. Most már tudjuk azt is, hogy a jóga természetes antioxidáns.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás

Mik az antioxidánsok, és miért fontosak?


Amikor szervezetünk feldolgozza a táplálékot, vagy amikor ki vagyunk téve a méreganyagoknak, mint a például a légszennyezés, az alkohol, a vegyszerek, akkor a testünk káros melléktermékeket, úgynevezett szabadgyököket termel. Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket. A tudósok ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezik, ez az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása. 

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Az antioxidánsok listája hosszú és változatos, különböző fehérjék, enzimek és vegyületek alkotják. Szinte nincs olyan betegség, ahol ne szerepelne a kiváltó okok között a szabadgyökök túltermelődése vagy az antioxidánsok csökkenése. Egészen komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. a szívbetegség vagy a rák.

A depresszió az antioxidáns természetes ellenszere 


Igen, jól olvasta! Ez a szójáték csak arra utal, hogy a depresszió károsan befolyásolja az antioxidánsok és a szabad gyökök arányát. A depresszióban szenvedő beteg nem fordít figyelmet az egészséges táplálkozására sem, így nemcsak mentálisan szenved, hanem csökkenti szervezete „testőrségét”, az antioxidánsok szintjét. A legyengült szervezet pedig nyitott kapukkal várja a kórokozókat…


Az antioxidáns-szint növekedése a depresszió csökkenését eredményezi. Ezer kedélybeteg személy vizsgálatánál az derült ki, hogy akik ettek nyers paradicsomot vagy valamilyen paradicsomos ételt, azoknál jócskán lecsökkentek a tünetek, és mint tudjuk a paradicsom az egyik legmagasabb antioxidáns hatású finomságunk. Ez fordítottan is igaz, az is kiderült, hogy minél magasabb egy személynél a növényi alapú étrend antioxidáns hatása, annál jobban érezheti magát. 

  
Az antioxidáns nem csak a depresszió ellenszere


Kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánshoz jutott sejtek megvédhetők a káros oxidációs folyamatoktól, egyszerűen fogalmazva: lassítható szervezetünk „rozsdásodása”.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás


Eddig azt hitték, csak az étellel bevitt antioxidánsok védelmeznek a depresszió ellen, ma már több tanulmány, klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a jóga két fronton is harcol és győz. Egyrészt csökkenti a depressziót (bővebben: Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!) Másrészt növeli az antioxidánsok mennyiségét, ami pedig csökkenti a depressziót.

A jóga, mint természetes antioxidáns


A mai kor emberére az egészségtelen életmód és a fokozottan negatív környezeti hatások jellemzőek, mindez előidézi az immunrendszer gyöngülését is. Eddig többnyire az étrendváltozást ajánlották megoldásként. Valóban: a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns természetes segítője szervezetünknek. Nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrend ebből a nézőpontból is maximálisan ajánlott.


Ugyanakkor az is kiderült a kutatók számára, hogy a jógát is a természetes antioxidánsok közé sorolhatjuk. Miért? Mert a jógagyakorlatok hatására szervezetünkben megnövekszik az antioxidáns szint. 
Egy alternatív gyógyászattal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy már egy 12 hetes jóga-kurzus is segíti a szervezet méregtelenítését. Megerősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. A jógagyakorlatok megemelik a természetes antioxidáns szintjét a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Nemcsak a táplálékkal növelhetjük antioxidáns-kapacitásunkat, hanem jógával is. 

A fiatalító jóga természetes antioxidáns


Stressz és betegség esetén a szabad gyökök száma fokozottabban emelkedik. Márpedig stresszes életmódunk miatt ennek mindannyian ki vagyunk téve. Ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, a szabad gyökök fokozzák a sejtek öregedését is. Az antioxidánsok a bőrt is segítik, lassítják az öregedés folyamatát, a májfoltnak, öregségi foltnak vagy napfoltnak is nevezett barna elszíneződés és a ráncok ellenszerei.

Több tanulmány megállapította, hogy egy 12 hétig tartó rendszeres jóga-gyakorlás a szervezet antioxidáns szintjének emelkedéséhez vezetett.

Kimutatták, hogy a jógázóknál az oxidatív stressz kisebb mértékben volt jelen, mint azoknál az embereknél, akik a futást, kerékpározást vagy az ugrókötelezést választották. A tanulmány nem csupán a jóga testhelyzetek hatását vizsgálta, azt a jól összeállított jóga programot elemezte, amely heti rendszerességgel tartalmazta az alábbiakat:

  • 35 perc jóga pózok (ászanák),
  • 30 perc jóga légzőgyakorlatok (pránájáma) és
  • 25 perc meditáció. 


Ez utóbbi az önismeret gyakorlására fókuszált, középpontban a másokat nem megítélő hozzáállással. Mindezt kiegészítette 40 perc otthoni jógázás, legalább hetente háromszor, 12 héten keresztül. A jóga növelte testük természetes védelmi rendszerét, a szervezetben több mint kétszeresére nőtt az antioxidáns jelenléte. Ezt alátámasztják a korábbi kutatások is, amikor egy 6 hónapos időtartamú jóga program hatásaiban tapasztalták az antioxidáns szint növekedését.

A jóga erősíti az immunrendszert. A védelemben számos fontos játékos dolgozik össze, köztük a citokinek, a jelzőmolekulák egy fajtái, melyek a sejtkommunikáció alapvető elemei. 


A 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a jóga kedvezően befolyásolja a citokinek számát, amelyek szintén felelősek az erős immunrendszerért. A folyamatban lévő vizsgálatok egyre-másra azt mutatják, hogy a jóga nemcsak csökkenti a stresszt a szervezetben, hanem erősebbé teszi az immunrendszert. Tehát ha szeretné növelni az antioxidáns mennyiségét a szervezetében, akkor nem csupán antioxidáns tartalmú élelmiszert kell fogyasztania, és kedvenc étcsokoládéját majszolnia, mert a jóga is sokat segít. 
    
Van egy csodálatos orvosság, melyet a szervezetünk maga termel. Ennek szintjét a vegetáriánus táplálkozással és a jógagyakorlatokkal meg lehet növelni. A „Segíts magadon, Isten is megsegít” elv itt is érvényes: ha törődünk külső-belső egészségünkkel, és teszünk érte, akkor annak eredménye is lesz. Ha változtatunk testileg és lelkileg egyaránt veszedelmes életmódunkon, akkor panaszaink csökkenni fognak.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 21

Jógázó sportcsillag a szőrmék ellen

A milánói szőrme- és bőrkiállítást minden évben megrendeznek. 2007-ben jelent meg az a híres PETA plakát, melyen Amanda Beard pózol ruhátlanul, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar brutalitására. A szépséges Amanda hétszeres olimpiai bajnok volt, de a modellvilágban is befutottnak számított. Eredményeit nem utolsó sorban a jógának és vegetáriánus életmódjának is köszönhette. Amanda Beard minden idők legsikeresebb amerikai úszónője.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Milánó kétszer is a figyelem középpontjába kerül a szőrmeipar miatt. Ősszel, a Scala évadnyitó előadásakor rendszeresen tüntetnek az állatvédők a világhírű operaház előtt. Sőt arra is volt példa, hogy festékpisztollyal befújták az operába tipegő dámák bundáit. Tavasz közeledtével pedig ez a város rendezi meg az európai szőrme- és bőrkiállítást. Amanda Beard egyike volt azoknak, akik az állatok jogaiért harcoltak, és aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz. Így nemcsak a szőrmeiparral szemben küzdött, hanem a tervezőkkel, kereskedőkkel is, akik közvetlenül hasznot húznak a kegyetlen iparág okozta szenvedésből. A nyilatkozat így hangzott:


Ezennel fogadom, hogy semmilyen prémet nem vásárolok. „Nem”-et mondok az állatok kegyetlen és barbár levágására, mert azok millióit ölik meg szerte a világon a bőrükért. „Nem”-et mondok a bundákra, gallérokra, díszítőelemekre, bizsukra, macska játékokra és egyéb termékekre, melyek prémből készültek. 

Amanda Beard rövid sikertörténete


1996-ban, az atlantai olimpián, 14 évesen robbant be a sport világába, és mindjárt megnyert két ezüst és egy arany érmet. Minden idők egyik legismertebb amerikai úszó bajnoknője, aki sikeres média karriert tudhat maga mögött, egyben modell, író és édesanya.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Hétszeres olimpiai bajnok. 2003-ban világrekordot állított a 200 méteres mellúszásban. A 2004-es athéni olimpia arany medálja után elnyerte a világ egyik legszexisebb sportolója címet is. Összesen huszonegy érmet (öt arany, tizenhárom ezüst és három bronz) nyert a nagy nemzetközi versenyeken. Amíg aktív sportoló volt, rengeteg cikk jelent meg róla, méltatták szépségét, és csak néha írtak arról, hogy jógázik, meditál és az erőszakmentes táplálkozás híve.

A saját bőröd fontosabb


Nemcsak a legszexisebb, de minden idők egyik legkönyörületesebb amerikai olimpikonjaként is elhíresült, amikor szerepelt az állatvédő szervezet, a PETA szőrme-ellenes hirdetésén. Meztelenül pózolt az anti-szőrme reklámon, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire. A szlogen: „Érezd magad kényelmesen a saját bőrödben. Ne hordj prémet!” A PETA idézte Beard szavait:

„Láttam egy csomó videót, és folytak a könnyeim…” 


2008-ban is szerepelt a PETA kampányban, mindössze két nappal a pekingi olimpia kezdése előtt. A jelentések szerint elég kényelmetlen helyzetbe hozta a kínai olimpiai tisztviselőket, amikor aktfotós poszterét fogva tiltakozott az állatmészárlás ellen. A PETA sajtóközleménye ismét idézte szavait:

„Szörnyű számomra a levágott állatok látványa, amiket a divat miatt viselnek, úgyhogy biztosan felszólalok a prém ellen... Én sokkal inkább lennék meztelenül, mint valaha is egy halott állatot hordjak a testemen.” 


A szőrmeipar Kínában különösen hírhedt – sok esetben az állatok apró drótketrecekben vergődnek minden időjárási szélsőségnek kitéve. Az állatvédők videofelvételein látszik, hogy az állatokat megfojtják vagy agyonverik, de gyakran még mindig élnek és küzdenek, amikor megnyúzás előtt lábuknál fogva a kampóra akasztják őket – hiszen a bundának nem szabad megsérülnie…
A prémáru eredetét nem lehet visszakeresni, így bárki, aki bármilyen prémet hord felelős a szörnyűségekért, melyek a szőrmefarmokon történnek. Az egyetlen módja annak, hogy az ilyen elképzelhetetlen kegyetlenségben ne vegyünk részt, ha soha, semmilyen szőrmedarabot nem viselünk.

 
Sportteljesítmény növelése jóga és meditáció segítségével


A sportteljesítmény növelése céljából megannyi titkos módszer lát napvilágot. A tiltott doppingszerek természetesen szóba sem jöhetnek, de van más módja is a teljesítmény fokozásának, mely ráadásul roppant egészséges. Elmondhatjuk, hogy a hétszeres olimpiai bajnok sportsikereihez a vegetáriánus étkezés és a jóga is hozzájárult

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek


A londoni olimpia kezdete előtt jelent meg A vízben nem látszanak a könnyek című önéletrajzi könyve, melyben őszintén írt korábbi alkohol és drog problémáiról, bulimiás zavarairól, a depresszió időszakáról. Amikor feltették neki a kérdést: Úgy érzi, az eredményei változtak a jógázás hatására? Az ötkarikás bajnok határozottan kijelentette:

„A teljesítményem drámaian javult a jóga és a meditáció miatt. Szilárd meggyőződésem, amikor tréningezem, a lelkiállapotom is lassan javul, a jóga és a meditáció kiemelkedő szerepet játszott a sikerhez vezető úton.”

Sportteljesítmény és vegetáriánus étkezés


Megkérdezték tőle: Ideges voltál, hogy a vegetáriánus étrended hatással lesz az edzésedre? Határozottan válaszolt: Egyáltalán nem. Egészséges, erős és fitt vagyok, semmi sem befolyásolja a tréninget. A húgom vegetáriánus volt, és a nővérem is ezt választotta, a családunk szenvedélyes család az állatok és a környezet védelme tekintetében. Ez nem újdonság számomra.


Jól összeválogatott étrendje, a sok zöldség és gyümölcs mellett szénhidrátot és tejtermékekből származó állati fehérjét is tartalmazott, melyet gyakran kiegészített kedvencével, a tofuval. Éveken keresztül a sportmezőny élvonalában lenni nem kis teljesítmény. A közhiedelemmel ellentétben ezt vegetáriánusként könnyedén megtette. 

Jóga kismamáknak


A kismamáknak is ajánlotta a jógát, és ez azért is hiteles, mert ő maga is kétszeres anyuka, aki rendszeresen jógázott a szülés előtt is. Az olimpikon édesanya saját életében is megtapasztalhatta, mennyire fontos a mozgás az áldott állapot ideje alatt is. Ezért az úszás mellett bízvást ajánlotta a sétát és a megfelelő jógát a kismamáknak. Mint minden gyermeket váró anyuka tudta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az edzésprogram jelenti a várandósság ideje alatt. Neki sem volt mindig ideje felkeresni a jógastúdiót, ezért otthon jógázott. Vásárolt egy gyakorlatokat bemutató filmet. A születés előtti jóga DVD lehetővé teszi, hogy a saját tempódban mozogj – javasolta. – Tudom, nehéz megtalálni a megfelelő edzést a második műszakban, de ahhoz, hogy jól érezd magad, fizikailag aktívnak kell maradnod a gyermekvárás ideje alatt is.

Egy riportban megkérdezték tőle, milyen tanácsot tud adni a nőknek, hogyan kezeljék a fizikai tökéletesség utáni vágyukat? Nagyon megszívlelendő választ adott:

"A tökéletes kinézés utáni sóvárgás óriási hajtó erő, de egyben nyomasztó is lehet a nők számára. A küzdelmeim során megtanultam, hogy „tökéletes” külső nem érhető el, de a boldogság igen. Most boldog vagyok az életemmel, és nem érzem, hogy bármit is bizonygatnom kellene. Azt javaslom minden hölgytársamnak, hogy arra törekedjen, hogy boldog legyen, nem pedig tökéletes. Találjon boldogságot abban, amit csinál. "

Az egykori olimpikon úszónő gyermekeivel és fotográfus férjével él, úszó-edzőként is dolgozik. Már régen felhagyott a versenysporttal, de a jóga iránti szeretete megmaradt. Továbbra is az erőszakmentes élet szószólója, egy vadon élő állatokat védő egyesület szóvivője, különösen a delfinek a kedvencei.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 01

Jóga magas vérnyomás ellen

A magyar felnőtt lakosság 16–20 százaléka, az idősek több mint fele szenved magas vérnyomástól, de sokan nem is tudnak a problémáról, sőt magáról a betegségről sem túl sokat. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint a magas vérnyomás, mely télen fokozottabban veszélyes. A jógaterápia hatékony kiegészítő kezelés, természetes gyógymód lehet.

A magas vérnyomás tünetei


A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a gyakori fejfájás, a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk romlása, túl szapora szívdobogás, esetleg a halánték lüktetése lehajláskor.

egészség jóga hatásai táplálkozás
Ha így érzi magát, ideje váltani!

A felismerhető tünetek közé tartozik még a fáradtság érzése, orrvérzés, idegi feszültség, fülcsengés, szédülés. Mivel összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, az orvos először a testtömeg csökkentését és a dohányzás abbahagyását ajánlja, de a vérnyomás csökkentésének természetes módszerei között a jóga is szerepel. 


Tipp: Jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek



A hideg miatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedők száma, közülük különösen az idősebb korosztálynak veszélyesebbek a téli hónapok.

Közel félmillió magas vérnyomással kezelt személy adatai alapján egy amerikai tanulmány is megerősítette, hogy hideg időben fokozott veszélynek vannak kitéve a magas vérnyomástól szenvedők. Nyáron többet mozgunk, étrendünkbe több friss zöldség és gyümölcs kerül, márpedig a húsmentes étkezés is elősegíti a test egészségét, méregtelenítését.


…és akkor jön a téli disznótor! Még az egészséges embereknek is komoly fizikai megterhelés, mit sem beszélve a magas vérnyomással élőkről… A statisztikák szerint akár 50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál a téli hónapokban. Furcsa, hogy az ember mennyire keveset törődik az egészségével, holott állítólag ez az egyik legnagyobb kincs az életben. 

 
A magas vérnyomás okai


Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás okai. Elsősorban az étkezési szokásokat érdemes megemlíteni, s az ebből következő túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és a túlzott só fogyasztását, másodsorban a sokat emlegetett, már gyermekkorban megtapasztalt stresszt. A kockázati tényezők közé sorolható még a dohányzás és az alkohol is. 

egészség jóga hatásai táplálkozás


A magas vérnyomásra való hajlam is szerepet játszik. 
A legmegdöbbentőbb az, hogy a felnőttkori rossz szokások is előidézői lehetnek, és mindenképpen növelik kialakulásának kockázatát. Szinte az egész világon népbetegségnek számít az egyik legerősebb oka, a stressz, mely napjainkban a világ bármely pontján élő emberre jellemző lehet. Ráadásul a stressz okozta másfajta betegségek is vezethetnek magas vérnyomáshoz, mint pl. a cukorbetegség.

Pszichés terheléskor vérnyomásunk megemelkedik, és ha tartósan stresszhelyzetben vagyunk nem is tud normalizálódni. A magas vérnyomás sok betegség forrása, és rövidebb élettartamot is okozhat. A másik súlyos kiváltó ok – a nem vegetáriánus étkezés miatt – a koleszterinszint megnövekedése, a méreganyagok felhalmozódása és az érfalak elmeszesedése. 

Vérnyomás csökkentése jógával


A vérnyomás az, amikor az erekben áramló vér nyomást gyakorol az erek falára. A jóga és a pránajáma a vérkeringés normalizálásának egy természetes módja. Ezáltal csökkenhet a gyógyszerek mennyisége is. Amellett, hogy pozitív energiát ad, növeli az immunitást és csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A jóga csökkenti az artériák merevséget, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A jóga ászanák megnyugtatja az idegeket, lassítják a szívfrekvenciát.

Ez utóbbi a szív válasza, amivel a körülményekre, a benyomásokra reagál. Idegesség esetén jobb nem pirulákat bedobálni, hanem ha módunkban áll, néhány jóga ászanát elvégezni, vagy légzőgyakorlatot, melyhez még csak külön tér sem szükséges. A pránajáma, a tudatos légzés lassú pulzusszámot eredményez, ami nagyon jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos légzés gyorsan csökkenti a vérnyomást. A meditáció is sokat segít, a mai életmód egyik gyógyírja.


Szokásainkban egyre inkább megmerevedünk, nehezen fogadunk be új információt. Nem vagyunk rugalmasak, arról nem is beszélve, milyen nehezen változtatunk a bevett rossz szokásokon. Állandó feszültségben élünk, mert vágyaink többnyire anyagi dolgok elérésére ösztönöznek.

Amikor a test és az elme nyugalomban van, megszűnik a belső feszültség, és az jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra. Legalább 15 olyan jóga ászana létezik, mely hatásosan nyújt segítséget, de ezeket képzett jógaoktatóktól kell megtanulni, nem egy internetes honlapról. Nem elég elolvasni, főleg az elején komoly felügyelet szükséges a pontos tanuláshoz.

Klinikailag ellenőrzött jelentések szerint jelentős vérnyomáscsökkenés érhető el a jóga gyakorlatok 3 alapeleme révén (testtartás, a meditáció és légzés) A General Medical Sciences Nemzeti Intézete is finanszírozott olyan kutatásokat, melyek a jóga vérnyomásra gyakorolt előnyeit vizsgálták. Egyértelmű ezek klinikai jelentősége, azt sugallják, hogy a jóga hatásos beavatkozási módszer. 
Több kísérlet is foglalkozott a jóga jótékony hatásaival, az egyik legérdekesebb az volt, amelyben a kontrollcsoporton kívül a jógás tagozat, és a „csupán” egészséges életmód szerint élők vettek részt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy hetente legalább 2 órát gyalogoltak. Mindkét csoportnál csökkent a vérnyomás, de akik jógáztak, azoknál látványosan gyorsabban, míg a gyaloglóknál lassabban következett be a jó eredmény.


Egy másik, 8 hetes vizsgálatban három csoport vett részt: 

  1. akik hetente 4 nap 50-60 percet tempós sétával töltöttek,
  2. akik csökkentették a só bevitelt és az étel mennyiségét, és főleg vegetáriánus ételeket ettek,
  3. és akik heti öt nap legalább fél órát jógáztak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy mindhárom életmódbeli gyakorlat csökkenti a magas vérnyomást, pozitív változás következett be, szemben a kontroll csoport tagjaival, akik egyiket sem követték.

Összegzés


Mivel a magas vérnyomás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a vesebetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyakran „néma gyilkos”-nak nevezik. Mint oly sok testi problémának, ennek is az elsődleges kiváltó oka, a stressz. Ezt pedig leginkább az alapvető tévedéseink okozzák, az önmagunkról kialakított téves elképzelések és életcéljaink hamis iránya.

A vérnyomás-szabályozás eredményes formája a jóga. Olyan alternatív egészségügyi gyakorlat, mely nem vényköteles, nem szükséges hozzá semmilyen drága eszköz, és nem utolsó sorban – a pirulákkal ellentétben – nincsenek mellékhatásai. A jóga csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, sőt fékezi magát a stresszes állapotot is. Ha pedig valaki megérti a filozófiai üzenetét és komoly gyakorlójává válik, akkor nemcsak fizikai teste lesz egészségesebb.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 09

Világhírű dzsesszénekesnő és jógázik

Napjainkban Harcsa Veronika az egyik leghíresebb dzsesszénekesnő és dalszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén 2008-ban diplomázott, sőt mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban is. Fiatal kora ellenére számos díj és siker birtokosa, ezek az adatok megtalálhatóak a különféle média-anyagban. Mellesleg vegetáriánus és jógázik.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Egy interjúban azt nyilatkozta:

„szívesen szóba hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és jógázom.”

Ezért következzen néhány gondolat ezzel kapcsolatban.

Harcsa Veronika a vegetáriánus fesztiválon


Veronika 10 éve vegetáriánus, ahogy elmesélte, ez megváltoztatta az életminőségét:

„határozottan jobban érzem magam lelkileg vegetáriánusként”.

A kvartettjével járt Indiában is, nagy hatással volt rá az egyszerű életmód és az abból sugárzó életszeretet. Megértette, hogy ott a vegetariánizmus sokkal mélyebb jelentőségű, hiszen több évezredes múltja van az ahimsza, a nem ártás elvének.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Harcsa Veronika szívesen kínálja meg vendégeit is húsmentes különlegességekkel, szeret főzni, bár ritkán van ideje erre. Az indiai fogásokat is kedveli, sőt mivel a kvartett nagybőgőse vegán, ilyen ételeket is készít. A 2008-as és 2009-es vegetáriánus fesztiválon hárman léptek fel, mint Harcsa Veronika Vegetáriánus Trió, de 2012-ben is rész vett a vega fesztiválon.

Mérföldkövek

  • 2005. Megalapította saját zenekarát.
  • 2007. Első albuma Japánban hatalmas sikert aratott.
  • 2007. A Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe legjobb hangja.
  • 2009. Fonogram-díj (az év hazai jazzalbuma), valamint a legjobb énekesnőnek járó elismerés.
  • 2011. Ismét Fonogram (az év hazai alternatív albuma).
  • 2011. Lámpafény című albumán magyar költők verseit zenésítette meg nagy sikerrel.
  • Már két nyáron saját udvart vezetett a Művészetek Völgyében. Folyamatosan fellép valahol, vagy a kvartettjével, vagy Gyémánt Bálint gitárossal vagy a Bin-Jip zenekarral.

Harcsa Veronika koncertjei igazi ritkaságok hazánkban, annál is inkább, mert ő hosszabb időt töltött Japánban, Belgiumban, jelenleg Londonban él. A berlini Traumton Records jóvoltából február 3-án jelenik meg a „Tell Her!” lemeze, melyet turné követ: Erdély, Csehország, Ausztria, Németország és Nagy-Britannia közönsége hallgathatja meg. 

Vajon mért népszerű a jóga a művészek körében?


A dzsesszénekesnő szerint:

„aki vegetáriánus lesz, és komolyan gondolja, az átmegy egy kis átalakuláson és nyitottabbá válik lelkileg, testileg, szellemileg. Előbb volt a vegaság, és aztán jött a jóga.” 


A vegetáriánus életmód egyfajta könnyedség érzés

A növényi táplálkozás könnyebb a szervezetnek. Ehhez nagyon jól illik a jóga, és egy olyan túlfokozott életritmusban, mely az előadóművészek életét jellemzi, ez szinte életmentő.

A jóga a kiegyensúlyozottságot helyezi előtérbe, a fókuszálást és a belső békét. Elősegíti az önmegismerést és a mindennapi stressz feloldását, mert egy magasabb, hosszabb távú célt tűz ki.


Harcsa Veronika már többször kapott megtisztelő feladatot a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol a jazz-udvar háziasszonyaként, a zenés workshopok, a beszélgetések mellett bevezette a jógát is, sőt együtt jógázott a vendégekkel. Minden reggel jógával indult a nap, a természetes környezetben rengetegen vettek részt, ebben is nagy sikert aratott. 

A témával kapcsolatban így foglalta össze gondolatait:

„Ha valaki rám néz, és azt látja rajtam, hogy ez a lány, úgy tűnik, hogy rendben van, csinálja a dolgát és összeszedett, aztán pedig megtudja, hogy vegetáriánus vagyok, akkor lehet, hogy egy pozitív képe lesz, vagy összekapcsolja, és még az is lehet, hogy ez hozzáad valamit az ő életéhez. Tehát én szívesen elmondom ezt bármelyik interjúban és szóba is hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és hogy jógázom.” 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom

márc 08

Ősi törzs leszármazottja az ájurvédikus gyógyító

Dr. Vaidya Priyanka egy olyan 720 éves múltra visszatekintő keralai törzsből származik, ahol a nők ájurvédikus gyógyítók voltak. Manapság az Ájurvéda elvei szerint a világ minden táján praktizálnak orvosok. Priyanka azt tanítja, hogyan lehet integrálni a különböző alkalmazásokat, az ősi tudomány és a jóga mellett a Nyugat eredményeit. 

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Vaidya Priyanka
ájurvédikus gyógyító

Dr. Priyanka egy köztiszteletben álló ájurvédikus gyógyító. Azt vallja, hogy a gyógynövényes olajmasszázs, az aroma- és színterápia, a jóga, a vegetáriánus táplálkozás mellett a zene, a főzés, a tánc és a testmozgás is a meditáció része lehet, mely saját gyógyító utazásuk részeként segíti az embereket a mindennapi életben. Az ügyfelei megismerkednek a különböző természetű élelmiszerekkel, valamint azok egészségben betöltött szerepével. Megtanulják, miként használhatják az ájurvédikus belső tisztító, méregtelenítő és fiatalító technikákat az egészség helyreállítása érdekében.
 
Az Ájurvéda az optimális fizikai, mentális és lelki jólét érdekében ad gyógyító és megelőző intézkedéseket. Arra tanít, hogy mindenki felelős a saját életéért és a gyógyulásáért. Dr. Priyanka azért küzd, hogy támogassák az ájurvédikus egészségügyi alapellátást Indiában az ország egész területén. A The Times of India a közelmúltban idézte egy tanszékvezető véleményét, miszerint 200 évvel ezelőtt jobb volt az egészségügyi alapellátás a vidéki területeken, mert minden háztartásban voltak helyi gyógynövények, ismerték a használatát, és megoldottak minden kisebb egészségügyi problémát.
 
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, de emellett Indiában, Európában és Amerika több városában is tart előadásokat. Emellett egy hiteles Marma-terápia gyógyító. A Marma-terápia több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A kínai akupunktúrás kezelés elődje, eredete Vaidya Priyanka szülőföldje, Kerala. A marma energiaközpontokat jelöl, a szanszkrit szó, jelentése: rejtett, érzékeny pont.

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, világszerte tart előadásokat az ájurvédikus gyógyításról. Vegán főzőtanfolyamain az erőszakmentes táplálkozást is hírdeti.


 

Dr. Priyanka a vegán étkezés híve, AUM Cuisine, vagyis Om-konyha néven saját főzőtanfolyamot indított. Azt vallja, hogy az egészséges élet az egészséges táplálkozással kezdődik. Az elmúlt évben előadásokat tartott a világ vegán csúcstalálkozóján is. Hiteles holisztikus egészségügyi orvos, aki tagja az amerikai kábítószer ellenes társaságnak is. Aktívan részt vesz számos non-profit vállalkozásban.
 
A jóga oly megnyugtató... Néha el is lehet közben aludni! A modern gyógyászati ​​ipar tett jó lépéseket – magyarázza Vaidya –, azonban meg kell értenünk, hogy a gyógyszerek szedése nem az egyetlen módja bizonyos betegségek kezelésének, ráadásul igen káros mellékhatásuk is lehet. A természetes, ájurvédikus gyógymódok és a jóga javítják a betegek egészségét, s az életstílusukat egyaránt.
 
Az egészséges állapot az elme/test kapcsolat egyensúlyán nyugszik. Csakis belső rendezettség esetén beszélhetünk testi jólétről. Ezért az ájurvédikus gyógyítók felhívása elsősorban a meditáció és a jóga gyakorlására, valamint az étrendi változtatásokra, az erőszakmentes vegetáriánus étrendre vonatkozik. Ezek segítik a betegségek megelőzését.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

júl 01

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

James Cameron világhírű rendező, producer nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Titanic és az Avatar, ugyanakkor természetvédő munkája is közismert. Nevéhez fűződik a MUSE magániskola létrehozása is, melynek kialakításánál nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. A háromszoros Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas rendező komoly üzenetet tett közzé, amikor kijelentette: az igazi környezetvédőknek a jövőben szigorú vegánokká kell válniuk. Statisztikákra és a híres „Forks Over Knives” (Villa a kés fölött) filmre hivatkozva Cameron felhívta a figyelmet arra, hogy milyen környezeti károkat okoz a húsipar.

táplálkozás hírességek film megújuló energia
James Cameron, a Titanic és az Avatár rendezője szerint a tudatos környezetvédő vegán.

Cameron nemcsak a filmipar területén zseniális vagy környezetvédő aktivista, aki áttért a vegán étrendre. Az erőszakmentesség és környezettudatosság elve a gyakorlatban is megmutatkozik. A MUSE iskola környezetbarát anyagokból készült, a kertekben és az üvegházakban a konyhára termelnek növényeket. A tanításban nagy szerepet kap a környezettudatosság és a fenntartható élet. Inspirálja és felkészíti a fiatalokat, hogy a bolygó védelmében tudatosan éljenek önmagukkal és egymással egyaránt.

Nemrégiben öt, 30 láb széles „solar napraforgó”-t állítottak fel az általa alapított oktatási központban, mely várhatóan fedezi majd az iskola energia szükségletét. Ez egy napelemekből készült művészi tömb, melyet Cameron születésnapi ajándékként készíttetett felesége, Suzy Amis Cameron számára. Ő és a húga, Rebecca Amis pedagógus, egyben a MUSE társalapítója is. A design célja egy funkcionális művészeti darab kialakítása volt – mondta Cameron. – A forma az élet ünnepe, azt mutatja, hogy a napenergia lehet kreatív, a művészi tereprendezés része. Bárhol felállítható, bevásárlóközpontok előtt, köztereken, parkokban és iskolákban. (…) Azt hiszem, az embereknek egyéni szinten felelősséget kell vállalniuk. Amikor átrepülök Los Angeles felett, azt látom, hogy több száz hektáros háztetőt süt a Nap. Ez a megújuló napenergia ingyenes energia, ami veszendőbe megy.

Mindegyik napraforgót öt különálló keret alkotja, amelyeket egyedileg hegesztettek, majd összecsavaroztak, a 14 „szirom” a kerülete. Egy Nap nyomkövető rendszerrel kapcsolták össze, így folyamatosan szembenéz a fénnyel. A tervezés jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, de hogy bátorítsa a hasonló projekteket, Cameron azt tervezi, hogy a napraforgó designt közzéteszi az interneten, mint szabadon használható, módosítható alkotást, melyet számos formájában bárki megoszthat. 

Tovább olvasom

jún 25

A jóga tartja formában a Pókembert

Tobey Maguire, a "Pókember" boldog házasságban él, két gyermeke van. Jún. 27-én ünnepli szülinapját: Happy Birthday! És még valami: vegetáriánus és a jóga megszállott gyakorlója.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartásTobey Maguire 1992 óta vegetárius-vegán. 2002-ben az állati jogokért küzdő szervezet, a PETA révén őt szavazták meg a világ legszebb vegetáriánusának. Nem vagyok szuperhős, szeretem jógát – nyilatkozta egy riportban.
 
Elmesélte, hogy egy alkalommal, amikor megérezte a vásárolt sajtburgerben a szalonna illatát, nem tudta elképzelni, hogy a lemészárolt állatok így kerüljenek vissza. Akkor tért át a növényi alapú étkezésre. Szeret főzni, húsmentes változatos ételeket készít.
Közeli barátja a szintén vegán Leonardo DiCaprio. Barátságuk akkor kezdődött, amikor az Ez a fiúk sorsában együtt játszhattak Robert De Niroval.

A Golden Globe jelölést is kapott Tobey Maguire olyan filmekből ismert, mint az Árvák hercege, A remény városa, A nagy Gatsby, de a világhírnevet mégis a Pókember széria hozta meg számára. Bár soha nem olvasta a film alapjául szolgáló képregényt, és nem is kedvenc szerepe.
A Vágta c. film forgatása közben súlyos sérülés érte, melyből a komoly és rendszeres jógázás segítette ki, hiszen közben már folytak a Pókember 2. előkészületei, de a jóga a Pókember 3-hoz való felkészülésében is nagy szerepet kapott.
 
Közel vagyok, hogy vegán legyek – mondta egy alkalommal. Természetesen nem eszem tojást sem, de fogyasztok mézet és néha egy darab tejcsokoládét. A húsmentes táplálkozás soha nem volt nehéz számomra. Valójában gyerekkoromban igazán nehéz időszak volt, amíg húst ettem. Nem ítélem meg a húst fogyasztó embereket – ez nem az én dolgom –, de az egész dolog nagyon távol áll tőlem.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartás

Tovább olvasom

jún 18

Egy orvos, aki jógát ajánl a betegeinek

A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve. 

Tovább olvasom

máj 30

A cukorbetegség természetes kezelése

Egy ausztrál tanulmány azt mutatja, hogy bizonyos indiai növények segítenek a cukorbetegség megelőzésében, sőt a rák kezeléséhez is használhatóak. Az indiai kutatóorvos dr. Vandana Gulati 12 (hét ausztrál és öt indiai ájurvédikus) gyógynövény-kivonat hatását vizsgálta. A doktornő részt vett különféle gyógyszeripari kutatásban, miután megszerezte az Ájurvédikus Gyógyászat Mestere címet. A cukorbetegség jógával és ájurvédával történő kezelése nem újkeletű.

táplálkozás egészségSajnos ma a világ leggyorsabban növekvő krónikus anyagcsere-betegsége a diabétesz, Ausztráliában már az egyik vezető halálok. 2-es típusú cukorbetegség komoly egészségügyi problémát jelent mind a fejlett és a fejlődő országokban. Egy indiai orvos házaspár, dr. Vandana Gulati férjével, dr. Pankaj Gulatival New Delhiből Melbourne-be költözött, két egyetem ösztöndíjas meghívására ott folytatják PhD programjukat.

Amikor ideköltöztünk azt találtuk, hogy az embereknek fenntartásaik vannak a növényi alapú kutatás eredményességét illetően, mondta a doktornő. Most ausztrál és indiai őshonos gyógynövényeket is tesztelnek. Az indiai ájurvédikus növényi kivonatok meggyorsítják a glükóz felvételét, valamint csökkentik a zsír felhalmozódását a zsírsejtekben. Az eredmények nagyon bíztatóak. Ez igazán jó hír, mivel korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a diabétesz és a rák kapcsolódhat.

táplálkozás egészség

Bizonyos növényfajok potenciálisan alkalmazhatóak a 2-es típusú diabétesz kezelésekor, és a fellépő komplikációk, a súlygyarapodás, a magas vérnyomás és az immunrendszer gyengülése esetén. A gyógyászati célokat illetően hatalmas növényvilág áll rendelkezésünkre – mondta dr. Vandana Gulati. 

Tovább olvasom

máj 29

Paul McCartney a Húsmentes Hétfőért

A világ 35 országa vesz részt a Meat Free Monday nevű különös kezdeményezésben. Az öt évvel ezelőtt útjára indított Húsmentes Hétfő egyik mozgatórugója Paul McCartney, aki a vegetáriánizmus és az erőszakmentesség nagy szószólója.

hírességek táplálkozás erőszakmentességA Húsmentes Hétfő nevet viselő kezdeményezés szóvivője Paul McCartney, egykori Beatles tag, híres és elszánt állatvédő, több évtizede vegetáriánus. A Húsmentes Hétfő megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy saját, valamint a Föld egészsége érdekében minden hétfőt tegyük húsmentessé. McCartney szerint a hét eleje a legjobb időpont erre. Egyrészt azért mert a hétvégén szinte senki sem szab határt az étvágyának és nem válogatja meg mit és mikor eszik, valamint jó kezdése a hétnek, ami rendszert vihet az életünkbe. Aki emellett hithű katolikus, akkor ezt a „lemondást” kiegészítheti a pénteki böjttel. „Egy nap bűnbánat és emlékezés Jézusra, egy nap pedig a Földanyának és saját egészségünknek”- mondta.

Szép számmal akadnak hívei a kezdeményezésnek. Jamie Oliver odáig ment, hogy példát állítva, 3 nap húsmentes napot tart. „Nem vagyok vegetáriánus és szeretem a húst, de tudom, hogy az egészségem érdekében ez a legjobb döntés. Emellett azon munkálkodom, hogy a jövő generációnak megmutassam a túléléshez vezető utat.”- nyilatkozta Jamie Oliver.
Woody Harrelson csak annyit mondott, hogy próbáljuk ki, hátha tetszik. Egy biztos, a Föld hálás lesz érte.
Színészek, politikusok, sportolók hosszú sora fémjelzi ezt a növekvő kezdeményezést. Csatlakoztak civil szervezetek, iskolák, éttermek is.

Paul McCartney Meat Free Monday c. kampánydala - Beatles utánérzés őrület!

Érdekes folytatása ez Wilson Woodrow amerikai elnök (1913-1921) akkori propagandájának, miszerint mindenkinek kellene egy húsmentes napot (ő a keddet választotta), valamint naponta egy húsmentes étkezést tartania. Ez heti kilenc olyan étkezés, amikor önmegtartóztatást gyakorolva a szegények javára mond le a nép. Ezt a hagyományt Herbert Hoover elnök is folytatta, kiegészítve a szerdai gabonamentes nappal. Ezt nem csak a családok, de az éttermek is átvették, aminek a következménye az lett, hogy a New York-i hotelek közel 100 tonna húst tudtak szegény családok és a háború sújtotta területekre adományozni. A kezdeményezés újra éledt a II. világháború idején.

A Húsmentes Hétfő ugyan nem feltétlenül a szegények megsegítését és nem is az áldozat bemutatását tűzi ki célul alapvetően. Sokkal inkább az ember és a bolygónk jólétét teszi meg első számú szempontként. Aki teheti, legalább ezen az egy napon fogyasszon kizárólag növényi táplálékot. Egészségünk és bolygónk érdeke is az erőszakmentesség jegyében. Legyen szép hétfője - jó étvágyat hozzá!

Tovább olvasom

máj 27

Teret és időt minden élőlénynek!

Rudolf Steiner filozófus és polihisztor a Jövőbe tekintés című munkájában arról ír, hogy a közeljövőben minden olyan állat ki fog halni, ami emberi fogyasztásra alkalmas. A jövő nemzedéke a mai társadalomról úgy fog beszélni, mint ősi társadalom, ahol az emberek még húst fogyasztottak.

filozófia hírességek erőszakmentesség táplálkozás
Rudolf Steiner filozófus és polihisztor, a teozófia megalkotója

Rudolf Steiner hazánkban is egyre népszerűbb. Többen a Waldorf pedagógia megalkotójaként ismerik. Negyven éves korábban lett vegetáriánus. Ezt a döntését emberi progressziónak nevezte. Elhatározásában nem volt semmilyen kényszerítő hatás, sőt úgy gondolta, hogy ez elkerülhetetlen lépés az emberi fejlődés előrehaladása során. Elmélete szerint az ételek lebontásához és hasznosulásához az emberi szervezet az anyagi enzimeken kívül, különböző energiákat mozgósít. A hús elhagyásával ezen energiák egy része felszabadul, ami lehetővé teszi, hogy más területeken hasznosítsuk azokat. Steiner kiemelte, hogy az ily módon felszabaduló energia hasznosítható akár sport tevékenységre is, de ezeknek az energiáknak a segítségével magasabb szellemi célok elérése válik sokkal egyszerűbbé, könnyebbé. A buktatója a dolognak az, hogyha nem kezdünk semmit ezzel az úgymond felesleges energiával. Elmélete szerint a vegetáriánus életmód lehetőséget ad mindazoknak, akik az élet valódi értelmét keresve magasabb rendű célokat tűznek ki maguk elé.

Steiner filozófiájának másik alapját képezi, hogy minden élet itt a földön össze van kapcsolódva fizikai, szellemi és kozmikus értelemben egyaránt. Minden élőlénynek joga van, hogy teret és időt kapjon élete céljának eléréséhez.
A vegetáriánus életmódban a növényi életformáknak meghagyjuk ezt a teret és időt. Ezt nem nehéz megérteni, hiszen ha egy alma vagy egy répa megérik, utána már csak idő kérdése és az enyészeté lesz. Ezzel szemben az állatmészárlás nem csak felesleges, de könyörtelen is abban az értelemben, hogy évekkel, akár évtizedekkel rövidíthetjük meg az életüket. E mellett nem csak időt nem kapnak, de életterük sem optimális a legtöbb esetben.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik szeretik a vegetáriánus ételeket, sőt még maguk is lennének vegetáriánusok, de úgy érzik, nincs kellő akaraterejük, vagy kellő motivációjuk a döntés meghozatalára. Legtöbbször ez azért történik, mert úgy gondolják, hogy egyéni elhatározásuk nem gyakorol különösebb hatást az állatok szenvedésének megakadályozására, sem a társadalom, sem környezetük hozzáállásában. Rudolf Steiner szerint ez bizony nagy tévedés. Ha valaki meghoz egy döntést annak érdekében, hogy miképp akarja élni az életét, az hatalmas változást indít el először a szűkebb, majd a tágabb környezetében. Húsfogyasztás nélkül sikerülhet magasabb tudatszintre emelkednünk, szélesebb látóteret kapni ahhoz, hogy hozzájárulhassunk magunk és környezetünk jólétéhez. Mert az erőszakmentesség ereje felbecsülhetetlen. Ez Rudolf Steiner üzenete.

Tovább olvasom

máj 22

A gyilkos ülőmunka - az emberi test nem tétlenségre terveződött

Álljon többet, még az íróasztali munka mellett is, ha meg akarja őrizni egészségét – ilyen és hasonló figyelmeztetéseket olvashatunk jó néhány helyen. Dr. James Levine, endokrinológus neve többször is felmerül manapság a különféle hírportálokon, ő nemcsak felhívja a veszélyt a gerincet károsító életmódunkra, maga is írópult mögött, állva dolgozik.
 
hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészségA széken ülünk, ülve eszünk, órákig ücsörgünk a Tv előtt. Az amerikaiak töltenek legtöbb időt ülve, 13 órát naponta, mondja egy felmérés. Pedig tanulmányok sora kimutatta már, hogy ez szó szerint életveszélyes tevékenység. A szakemberek több száz ezer embert megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy aki 4 óránál több időt üldögél kényelmes foteljában a tv előtt, az 46%-kal megnöveli a betegségek kockázatát. Más kutatók azt találták, hogy a nap felét ülve töltve megduplázhatjuk a cukorbetegség, az ízületi gyulladás valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. 
 
As emberi szervezet nem tétlenségre terveződött – mondja dr. Levine. A mozgás hiánya lassítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a zsír felhalmozódását, az elhízást, mely a nyugati országokban egyre komolyabb gondokat okoz.
 
A vegetárius étrend sokat segítene, de sajnos az is igaz, hogy a mozgásszegény életmódot talán könnyebb megváltoztatni, mint az étkezési szokásokat. Számos tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a húsmentes táplálkozás és a jóga együtt csodálatos eredményre vezet.

hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészség
Legyen tudatos ülőmunka közben! Ne felejtsen el félóránként nyújtózni, fordulni egyet. Persze a legjobb, amit tehet: félóránként egy napüdvözlet gyakorlatsor. Kb egy percet veszít vele, de a munka hatékonyabb lesz. Ezzel nem csak a hátfájást kezelheti, de a szív- és keringési betegségeket is megelőzi. És ha biztosra szeretne menni, akkor persze iratkozzon be egy jógatanfolyra...

Tovább olvasom

máj 13

Ájurvéda, az egészség és az élet tudománya

Ki ne szeretne egészséges lenni? Teszi fel a kérdést az ájurvéda, és minden épeszű ember. Harmóniába hozni a lelket, az elmét, az érzékszerveket és a testet? Ezekben az alapkérdésekben szolgál támaszként az ájurvéda évezredeket átívelő tudománya. Nemcsak orvostudomány, de filozófia és életmód egyben. A jóga és az ájurvéda elválaszthatatlanok egymástól, mint a Nap és a fény.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvédában az egeszség a belső egyensúlyból táplálkozik

A betegség kialakulása az ájurvédában

A betegségek kialakulásában az ájurvéda többek között fő okként a méreganyagok felhalmozódását jelöli meg. Ezek a méreganyagok lehetnek emészthető természetes anyagok, amelyek nem tud a szervezet megemészteni. Másrészt méreganyagok, melyek túlsúlyát a szervezet nem képes kompenzálni. Harmadsorban az emésztés során a méreganyagok nem tudnak az emésztőrendszeren és a húgyúton át kiürülni és megbetegítik a szervezetet.

Az ájurvéda háromféle testtípusról beszél

Emberek különböző belső vagy külső jegyei alapján, már sok pszichológus, filozófus sorolt be minket valamilyen kategóriába. Ezt az ayur-véda is megteszi, azzal a különbséggel, hogy doshákról beszél. Fizikai testünk a föld, víz, tűz, levegő, éter kombinációjából áll. A doshák ennek az öt őselemnek az arányát mutatják meg. Egyénre szabottan meg lehet nézni, hogy ezen öt elem közül kinél melyik dominál. Három alapvető típust különböztetünk meg.

Levegő  típus – az ájurvéda Váta dósának (dosha) nevezi

Akiknél a levegő és az éter a dominál, mozgékonyak, gyors anyagcserével rendelkeznek, tehát vékonyak. Kommunikatívak, intellektuális beállítottságúak, érzékenyek, néha szoronganak. Nem szeretik a hideget, végtagjaik gyakran hűvösek. A változásokra jól reagálnak. Ők a váta típusú emberek.

A levegő és az éter feladata, hogy mozgat, szállít és kiválaszt. A test deréktól lefelé eső részéért felelős. A levegő elem és az éter túlságosan hangsúlyossá válása esetén bélrendszeri panaszok vizelet és székletürítési problémák jelentkeznek.

Tűz típus – az ájurvéda Pitta dósának nevezi

Akiknél a tűz és a víz dominál, ők közepes testfelépítésűek. Szenvedélyes emberek, akik gyakran vezető szerepet töltenek be mind a társaságukban, mind a munkahelyükön. Élvezik a versengést és a sportokat. Nagy akaraterejük van, de sokszor dühösek és irigyek. Ők a pitta típusúak

A test középső harmadának működéséért a pitta dosha felelős. Emésztőnedvek termelését és a testhőmérsékletünket biztosítja  A tűz és a víz fokozódása esetén gyomor máj, epehólyag, hasnyálmirigy és különböző gyulladások okozhatnak problémát.

Föld típus – az ájurvéda Kapha dósának nevezi

Akiknél a föld és a víz dominál, azoknál gyakori a túlsúly, izmaik fejlettek,erősek. Nehezen tanulnak. de kitűnő a memóriájuk. Nagyon kedvesek, segítőkészek. Ritkán feszültek, inkább béketűrőek. Jó az állóképességük. Ők a kapha típusúak.

Testen belül a kapha dosha a fejtől a rekeszizomig terjedő részéért felelős. A tüdő, szív és a bőr területein fejti ki a hatását. Fontos szerepe van az immunrendszer egészséges működésében. Ízületek közötti folyadék mennyiségéért és a zsírszövet helyes arányainak betartásáért is felelős.

Fokozódása esetén a méreganyagok a tüdőben és a fej területén szaporodnak fel, így betegítve meg a szervezetünket.

táplálkozás ájurvéda egészség filozófia
Az ájurvéda az egészséges táplálozással kezdődik

Az ájurvéda a táplálkozásnál kezdődik

Természetesen vannak kevert típusok is és az is előfordulhat, hogy mind a három dosha azonos arányban van jelen egy embernél. Azonban a méreganyag felszaporodásának, helye és tünetei egyértelműen megmutatják, hogy melyik a domináns erő, amit étrendváltozással és kristályok, drágakövek hordásával kompenzálni tudunk. A váta típusúaknak az emésztésük tüze gyenge, ezért ne fogyasszanak sok nyers zöldséget. Jó hatással van rájuk a meleg, nehéz és tápláló ételek fogyasztása. A pitta típusúak számára nagyon jók a keserű és fanyar ételek, a csípőset azonban érdemes kerülniük. Ellentétben a kapha típusúaknak kifejezetten a csípős ételek ajánlottak, mert anyagcseréjük lassú és ezt fokozza a csípős íz.

Tovább olvasom

ápr 29

A gyógyító réz csodája

A réz elpusztítja a nemkívánatos vírusokat és baktériumokat. Az Ájurvéda már akkor beszélt a réz gyógyító és tisztító hatásáról, amikor a nyugati tudomány számára még ismeretlen volt a baktérium fogalma. 

ájurvéda táplálkozás egészség
Ájurvédás kezelés réztállal

Az Indus-völgyi civilizációról hatalmas ismeretanyaggal rendelkezünk. A MÚLT-KOR történelmi magazinban nemrégiben azt olvashattuk, hogy ebből a korból származó, különleges, 4000 éves rézből készült koronát találtak a régészek.

Ma már egész hosszú listát tudunk felsorolni a réz gyógyító hatásáról: erős vírus-, baktérium-, gombaölő, vérnyomás szabályozó, segíti a vas felszívódását, fontos szerepe van a csontok és az izületek karbantartásában, szabályozza a pajzsmirigy működését. A réz egy ismert antioxidáns és antikarcinogén anyag, amely lassítja az öregedési folyamatot azáltal, hogy megakadályozza sejtkárosodást. Fekélyek, aranyér, bőrbetegségek, légzőszervi betegségek, reuma gyógyítható rezes vízzel.

Ma többnyire rozsdamentes acélból készült edények vannak a konyhában. Brit tudósok is végeztek kutatásokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy a réz ionok megölik a káros baktériumokat. A Southampton Egyetem kutatócsoportja megállapította, hogy a Coli baktérium meglehetősen hosszú ideig boldogan él a rozsdamentes acélból készült konyhai eszközökben, míg a rézből készült edényekben  szobahőmérsékleten mindössze négy óra alatt elpusztulnak.

ájurvéda táplálkozás egészség
Az Ájurvéda a víz tárolását vörösréz edényekben ajánlja. Bár nem pH egyensúlyról beszél, de azóta tudjuk, hogy a rezes víz segít egyensúlyban tartani a szervezet sav-bázis arányát. Ez pedig a testzsírt is szabályozza. Rezes vízzel gyógyíthatók a fekélyek, az aranyér, a bőrbetegségek, a légzőszervi betegségek egyaránt.

Indiában már az ókorban felismerték a réz jótékony hatását. A réz karkötőket ráadásul különleges mantrákkal díszítették, réz pénzérméket dobtak a folyókba, tavakba, kutakba. A tisztán tartott víz hasznos volt a halaknak, és az emberek és állatok ivóvíze is egészséges maradt.

ájurvéda táplálkozás egészségNemcsak Indiában, minden népnél találhatunk a múltban rézpénz fizetőeszközt. Azok, akiknek nem telt rézedényekre vagy ékszerekre, megtapogathatták ezt az egészség szempontjából fontos fémet, hiszen a bőrön keresztül történő felszívódása is jelentős.

Indiában lefekvéskor egy rézedénybe vizet töltöttek, s másnap reggel azzal kezdték a napot, hogy ezt megitták. Ez a nyugati orvosok szerint is ajánlott egészségmegőrző gyógymód.

Kellár Márta tollából

Tovább olvasom

ápr 22

Zöld turmix: egy tavaszi smoothie csodákra képes

Egy alföldi tanyai vendégségben történt, hogy megízlelhettem a világ egyik csodáját, a tavaszi zöld turmixitalt, vagy ahogyan egyszerűen csak "smoothie" becenevén szólítják. Még egy dolog, ami rendkívül egészséges és botrányosan finom. Mindenesetre irigylésre méltó, ha valaki csak kilép tanyája ajtaján, összegyűjt néhány növényt a rétről, és a világ legfinomabb nedűjét kortyolgathatja.

egészség táplálkozás ájurvéda
Így néz ki uborkával a zöldtumix, azaz a smoothie...

A zöldturmix elkészítése hihetelenül egyszerű. Rétjeink, erdeink tele vannak gyógynövényekkel, amikből csodásan finom zöld turmixot készíthetünk. Ha kirándulunk, szedjünk egy csokorral az alábbiakból, hogy a természet erejét ily módon is magunkba szívhassuk. A keresőbe begépelve majd könnyen felismerhetjük őket túránk során. A növények felső 3-5 centis részét szedjük le, az a friss, zamatos rész.

Tyúkhúr, mályva, pitypang, csalán, fekete üröm, pásztortáska, kamilla, ibolya. 

Ezeket dobjuk be a turmixgépbe kisebb darabokra vágott friss vagy aszalt gyümölccsel pl. banán, alma, körte és keverjük addig, amíg krémes nem lesz, illetve tejjel is lehet hígítani. Természetesen bármilyen zöldség is  hozzá adható. Például az avokádó meg tudja bolondítani, vagy akár az uborka is.

Piacon válogathatunk még bele csírákból és egyebekből, úgy mint búzafű, spenót, koriander-zöld, menta, rukkola, édeskömény-zöld. Ízesítéshez kiváló a fahéj, ha édesebbre vágyunk, a mézet ajánlom. 

A recept tetszőlegesen variálható a felsorolt összetevőkből, amit épp találunk a réten és a piacon, mennyiségre sincs kikötés, ahogy érezzük, mindenképp finom lesz.

Sikeres zöldség turmixolást és jó egészséget kívánok!

Molvár Szilvia

Tovább olvasom

ápr 11

Milyen a jó ivóvíz?

Felvetődik a kérdés, amit akár napi szinten feltehetünk: mit igyunk? Hiszen tudjuk, testünk több mint fele vízből áll és hallottuk eleget, ha úgy tetszik, a csapból is az folyik, hogy napi 2-3 liter folyadék-fogyasztás javasolt...

táplálkozás egészségA csapból kerületenként változó minőségű víz folyik, bár régen meg se fordult a fejünkben, hogy fizetni kell egyszer a vízért. Manapság a bevásárló-központból cipekednek az emberek és fizetnek a palackozott vízért, melyek ráadásul nem is biztos, hogy valódi ásványvízzel töltöttek.

Mi tehát a megoldás?

Javasolni szeretnék alternatívát: kössük össze a kellemeset a hasznossal. Mozduljunk ki a városból és vegyünk célba egyet a város-közeli forrásokból, járjunk egyet az erdőben, és a végén töltsünk meg pár palackot a kristály-tiszta és ásványi anyagokkal teli, mindezek tetejébe pedig ingyenes forrásvízből. A séta során az elemek is feltöltenek energiával: földanya meggyógyít, a szél kifújja belőlünk a fájdalmat és a nap feltölt új életerővel. Ezen mondatokat mantrázhatjuk is a sétánk közben, és fizikailag és lelkileg is töltődhetünk az erdőben. A végén pedig a forrásvíz segítségével vihetjük haza a természet erejét. 

Ha esetleg gyógyfürdőben járunk, akkor se felejtsük el megtölteni a palackjainkat az ívóvíz táblával megjelölt csapokból (de ne a mosdó-csapból). :)

Tény, hogy a gyógyvizeknek, forrásvizeknek van általában némi mellékíze, de ez elhanyagolható a gyógyhatásukhoz képest. Ráadásul mindez ingyen...

Egészségünkre!

Forrásvíz lelőhelyek, melyekre érdemes rákeresni a neten: Béla király kútja, Városkút, Lajos-forrás a Pilisben

Molnár Szilvia tollából

Tovább olvasom

jan 17

A himalájai jógik karcsúságának titka

A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!