Amerika egyik legnagyobb tudású és legelismertebb jóga-mestere, Lilias Folan kapta „A jóga First Lady-je” nevet. Lilias a test, az elme és a lélek harmóniájára fókuszálva milliókat segített, hogy megismerjék a jóga előnyeit. Arra törekedett, hogy megértesse: a jóga nem csak a fiataloké, hiszen több mint fizikai gyakorlat. A First Lady szerint semmi sem lágyítja jobban az öregedési folyamatot, mint a jóga! Híres könyve: A jóga a korral jobb lesz, bebizonyítja a jóga erejét, de mélyen spirituális útmutató is.

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

Rejtélyes nő

A Yoga Journal szerint ő az egyike az amerikai jóga négy legmeghatározóbb alakjának. Lilias Folan igazolta, hogy a jóga alapelvei segíthetnek megtalálni a bölcsességet, a derűt, az értelmes célokat, az energiát, vagy általa egyszerűen csak jobban érzi magát az ember. Lilias 1963-ban lépett a jóga útjára, számos neves tanártól tanult, a Sivananda vonal képzett mestereitől.

1973-ban, Lilias Indiába ment, Rishikeshbe, ahol Védanta filozófiát és meditációt tanult. Két év múlva Párizsban a BKS Iyengar módszert tanulmányozta. Autentikus mesterek képezték, első könyvét – az indiai hagyományoknak megfelelően – gurujának ajánlotta. A könyv több, mint jóga-testhelyzetek bemutatása. A légzőgyakorlatok és a vegetáriánus életvitel fontosságára is kitér, ő maga az erőszakmentes táplálkozás híve. A San Francisco Chronicle újságírója írta róla:

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

„továbbra is rejtélyes nő, egy kedves lény egy távoli bolygóról”.

 
Milliók tanára

Közreműködésével TV-műsorok, könyvek, hangoskönyvek, videók, CD-k és alkotó műhelyek jöttek létre. A televíziós jógaprogramok úttörője. 1972-ben házigazdája és társproducere lett a Jóga és Te cím alatt futó országos sorozatnak. A műsor a közönség széles rétegéhez szólt, háziasszonyokhoz, sportolókhoz, vezetőkhöz, idősekhez, olimpikonokhoz, művészekhez egyaránt. Elmesélte, milyen nehéz volt eleinte a TV kamera előtti tanítás, ahogy kigyúlt a vörös fény.

Ez így nagyon száraz – mondta. – Tanárként függünk az előttünk ülő diákjainkkal kialakított kapcsolattól, egyfajta energia az is. Végül sikerült, mert túl a piros fényen a spirituális szív csatlakozni kezdett az én „láthatatlan” osztályomhoz. Továbbra is kapok leveleket valamennyi korosztálytól. Mivel nem láttam a diákjaimat, nagyon lelkiismeretes, világos irányt kellett mutatnom, figyelembe véve a testtartásokat, ellátni őket egy csomó figyelmeztetéssel, hogy senki ne sérüljön meg. A TV-sorozatot 1974-79 között 200 országos állomás sugározta, és több mint 10 millió rendszeres nézője volt.

Jóga idős korban

A jóga a korral jobb lesz méltán aratott óriási sikert. Ebben a könyvben, Lilias Folan emlékeztet minket, hogy a hiteles lelki utak nem az életkor függvényei, mert a bölcsesség kortalan. Mit jelent a jóga, mit kínál nekünk életünk különböző szakaszaiban? – teszi fel a kérdést a szerző. Rögtön ki is hangsúlyozza:

"a jóga célja kortalan, mert az önmegvalósítás alapvetően lelki természetű. "

Független éveink számától, a fizikai és szellemi képességektől. A kötet 200 fényképet és világos utasításokat, figyelmeztetéseket tartalmaz.
A 40-es, 50-es életkorban s azon túl is az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék a test merevségét, lassítsák az öregedés folyamatát. A jóga mindezt biztosítani tudja – biztat Lilias Folan. – Megmutatja, hogyan lehet rugalmasabb az ember idős korában, feltöltődve energiával, mely egyben az életöröm egyik forrása is.

Jóga és kereszténység

Akik attól tartottak, hogy a jóga ütközhet a hitükkel, kíváncsian megkérdezték: Hogyan illeszkedik a jóga a keresztény gyökerekhez? Ők az intelligens, széles látókörű emberek, akik nem fanatikusan, támadó módon lépnek föl. Sajnos nem mindenki elég kulturált, a helyes kérdésfeltevéshez is lelki műveltség szükséges. Lilias Folan egy interjúban erre a témára is kitért:
Remélem, sokan olvasták a könyvemet, ott alaposabban kifejtettem a választ erre a csodálatos kérdésre. Én szeretem a jézusi tanítást, valamint mély tiszteletet érzek minden élő vallás iránt. A hatha jógát szerte a világon gyakorolják, a buddhista és keresztény kolostorokban egyaránt. Ez egy fontos része az egészségmegőrző és stresszkezelési programoknak, nemcsak a kórházakban és wellness-központokban.

 
Megértés és gyakorlat 

Fit, rugalmas és élettel teli volt mindig, pályafutása alatt több jógamagazinban szerepelt. Napjainkban oktató műhelyek, jógakonferenciák vezetője. Idős éveiben, is aktív személyiség, nyolcvanadik születésnapját gyermekei és négy unokája körében, valamint neves jógatanárok és barátok között tartotta.

Hitvallása: A jóga a belső növekedés és fejlődés eszköze. Erősíti és megtartja a rugalmasságot, lecsendesíti a nyugtalan elmét. Mindenkihez illik, nem számít, hogy milyen méretű, formájú, életkorú, vagy milyen a fizikai állapota. Egy Upanisad idézet olvasható a honlapján: „A megértés gyakorlat nélkül jobb, mint a gyakorlat megértés nélkül. A megértés gyakorlással jobb, mint a megértés nélküli gyakorlat. Valódi természeted szerint élni jobb, mint a megértés és a gyakorlat.”

Kapcsolódó cikkek