Több, mint 30 éve kezdődött a Simpson család mindennapjainak bemutatása. A híres rajzfilmfigurák azóta már számtalan fiatal kedvencei lettek. Minden gyerekműsor olyan szempontból érdemel különös figyelmet, hogy milyen értékeket továbbít nézőinek. Bekukkantva a Simpson család életébe azt látjuk, hogy a szülők jógázása mellett a gyerekjóga is szerepel. Több részben is jógáznak a szereplők. Sőt az egyik epizódban a család lánya, Lisa vegetáriánus lesz. 

film jóga hatásai jóga oktatás

A Simpson család rajzfilmsorozat magyar vonatkozása


A Simpson család készítője mára a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. Külön érdekesség, hogy a cég egyik alapítója a magyar származású Csupó Gábor. A sorozat az évek során 31 Emmy-díjat kapott, több nyelvre is lefordították.

Olyan mesesorozat, mely a felnőtteket is sokszor a képernyő elé vonzotta. Életszerű elemek színesítették az epizódokat. A 11. évadban például arról beszélnek, hogy Trump megnyerte a választásokat.

film jóga hatásai jóga oktatásA rajzfilmfigurák kalandjain keresztül többek között a jógáról is megtudhatunk egyet-mást. A történetekben szerepel egy hindu pap is, akinek jóga műsora van a tévében. Miért érdekes mindez?

Mert egy népszerű rajzfilmsorozat életszerű epizódjai közel hozzák, népszerűsítik az éppen lejátszott eseményeket. A jóga egészségmegőrző hatásáról a fiatalok így egész korán hallhatnak. Sokkal könnyebb elfogadni valamit, ha egy kedves szereplő is ezt teszi.

Gyerekjóga lehet a jövő kulcsa


A gyerekjóga segíti a koncentrációt, és ez különösen iskolás korban nagy előny. Ennek a kérdésnek a másik oldala a relaxáció. Rendkívüli haszon, ha már gyermekkorban megtanulja valaki, hogyan lehet „kikapcsolni” egy idegborzoló, pörgős napból.

Ugyancsak fontos a jógának a fiatal korban az egészséges gerinc és a testtartás kialakításában betöltött szerepe. Emellett a további életre szintén kihat az immunrendszert megerősítő hatása is. 


A sporthoz hasonlóan növeli a kitartást és az akaraterőt. A futás, kergetőzés spontán mozgás. Ezzel ellentétben a jógagyakorlatok a tudatos mozgást erősítik. Sok esetben kudarcélményként éli meg egy gyerek, ha a sportban nem tud olyan szintet elérni, mint a társai.

A jógában nincs versengés! Ez egy mindenki számára elérhető, testi-lelki egészséget segítő folyamat. Nem jár vizsgakötelezettséggel. Csak előnyei vannak, semmilyen káros mellékhatása nincs. Hajlékonyságot biztosít fizikai, toleranciát szellemi téren.


Arról nem is beszélve, hogy maga a jógafilozófia az önismeret, a pozitív gondolkodás, az erőszak nélküliség fontosságára is felhívja a figyelmet.

  
A gyerekjóga hatásai a gyerekekre


Ma már a várandós kismamák közül is többen választják a jógát. Többek között a stressz elleni hatása, a vérnyomás szabályozása, az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt. A jóga kímélő ászanái a mozgásigényüket is kielégítik. Az ősi szanszkrit írások szerint az anyaméhben a magzat szinte valamennyi ászanát elvégzi. Van baba-mama jóga, amikor az anyuka együtt mozog a 2-3 éves picivel.

A gyerekjóga óriási előnye, hogy egyaránt segíti a hiperaktív és a szorongó kisdiákot is. A gyerekek a növények és az állatok mozgásformáján keresztül játékosan tanulhatnak. Maguk az ászanák elnevezése is segít. Például a fa póz vagy kobra állás vizuálisan is könnyen megérthető. Gyarapodik a természettel kapcsolatos tudásuk, ami szintén a jóga jótékony hatásai között szerepel.

Ma már az óvódásoktól a tinédzserekig, több életkornak megfelelően vannak kurzusok.  A már felsoroltak mellett még egy fontos tény szól mellettük. Pozitív módon segíti a társas kapcsolatok kialakítását, melynek egyik elengedhetetlen feltétele az önmérséklet.

Az önszabályozás művészetét pedig már egészen kis korban érdemes elsajátítani. Akkor a jógát gyakorló nem fojtogató kontrollként, hanem a valódi siker felé vezető segédeszközként éli meg. Itt felettébb igaz az a mondás: nem lehet elég korán kezdeni. Egy egész életet megalapozhat ez a nemcsak egészségmegőrző, de más téren is hatásos tudás.

Kapcsolódó cikkek