Azok az emberek, akik jógáznak, gyakran fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Gondolkozott már azon, hogy ez miért van? Több tanulmány is megállapítja, hogy az antioxidánsok szerepe nagyon fontos az egészség megőrzésében. Most már tudjuk azt is, hogy a jóga természetes antioxidáns.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás

Mik az antioxidánsok, és miért fontosak?


Amikor szervezetünk feldolgozza a táplálékot, vagy amikor ki vagyunk téve a méreganyagoknak, mint a például a légszennyezés, az alkohol, a vegyszerek, akkor a testünk káros melléktermékeket, úgynevezett szabadgyököket termel. Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket. A tudósok ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezik, ez az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása. 

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Az antioxidánsok listája hosszú és változatos, különböző fehérjék, enzimek és vegyületek alkotják. Szinte nincs olyan betegség, ahol ne szerepelne a kiváltó okok között a szabadgyökök túltermelődése vagy az antioxidánsok csökkenése. Egészen komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. a szívbetegség vagy a rák.

A depresszió az antioxidáns természetes ellenszere 


Igen, jól olvasta! Ez a szójáték csak arra utal, hogy a depresszió károsan befolyásolja az antioxidánsok és a szabad gyökök arányát. A depresszióban szenvedő beteg nem fordít figyelmet az egészséges táplálkozására sem, így nemcsak mentálisan szenved, hanem csökkenti szervezete „testőrségét”, az antioxidánsok szintjét. A legyengült szervezet pedig nyitott kapukkal várja a kórokozókat…


Az antioxidáns-szint növekedése a depresszió csökkenését eredményezi. Ezer kedélybeteg személy vizsgálatánál az derült ki, hogy akik ettek nyers paradicsomot vagy valamilyen paradicsomos ételt, azoknál jócskán lecsökkentek a tünetek, és mint tudjuk a paradicsom az egyik legmagasabb antioxidáns hatású finomságunk. Ez fordítottan is igaz, az is kiderült, hogy minél magasabb egy személynél a növényi alapú étrend antioxidáns hatása, annál jobban érezheti magát. 

  
Az antioxidáns nem csak a depresszió ellenszere


Kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánshoz jutott sejtek megvédhetők a káros oxidációs folyamatoktól, egyszerűen fogalmazva: lassítható szervezetünk „rozsdásodása”.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás


Eddig azt hitték, csak az étellel bevitt antioxidánsok védelmeznek a depresszió ellen, ma már több tanulmány, klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a jóga két fronton is harcol és győz. Egyrészt csökkenti a depressziót (bővebben: Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!) Másrészt növeli az antioxidánsok mennyiségét, ami pedig csökkenti a depressziót.

A jóga, mint természetes antioxidáns


A mai kor emberére az egészségtelen életmód és a fokozottan negatív környezeti hatások jellemzőek, mindez előidézi az immunrendszer gyöngülését is. Eddig többnyire az étrendváltozást ajánlották megoldásként. Valóban: a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns természetes segítője szervezetünknek. Nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrend ebből a nézőpontból is maximálisan ajánlott.


Ugyanakkor az is kiderült a kutatók számára, hogy a jógát is a természetes antioxidánsok közé sorolhatjuk. Miért? Mert a jógagyakorlatok hatására szervezetünkben megnövekszik az antioxidáns szint. 
Egy alternatív gyógyászattal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy már egy 12 hetes jóga-kurzus is segíti a szervezet méregtelenítését. Megerősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. A jógagyakorlatok megemelik a természetes antioxidáns szintjét a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Nemcsak a táplálékkal növelhetjük antioxidáns-kapacitásunkat, hanem jógával is. 

A fiatalító jóga természetes antioxidáns


Stressz és betegség esetén a szabad gyökök száma fokozottabban emelkedik. Márpedig stresszes életmódunk miatt ennek mindannyian ki vagyunk téve. Ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, a szabad gyökök fokozzák a sejtek öregedését is. Az antioxidánsok a bőrt is segítik, lassítják az öregedés folyamatát, a májfoltnak, öregségi foltnak vagy napfoltnak is nevezett barna elszíneződés és a ráncok ellenszerei.

Több tanulmány megállapította, hogy egy 12 hétig tartó rendszeres jóga-gyakorlás a szervezet antioxidáns szintjének emelkedéséhez vezetett.

Kimutatták, hogy a jógázóknál az oxidatív stressz kisebb mértékben volt jelen, mint azoknál az embereknél, akik a futást, kerékpározást vagy az ugrókötelezést választották. A tanulmány nem csupán a jóga testhelyzetek hatását vizsgálta, azt a jól összeállított jóga programot elemezte, amely heti rendszerességgel tartalmazta az alábbiakat:

  • 35 perc jóga pózok (ászanák),
  • 30 perc jóga légzőgyakorlatok (pránájáma) és
  • 25 perc meditáció. 


Ez utóbbi az önismeret gyakorlására fókuszált, középpontban a másokat nem megítélő hozzáállással. Mindezt kiegészítette 40 perc otthoni jógázás, legalább hetente háromszor, 12 héten keresztül. A jóga növelte testük természetes védelmi rendszerét, a szervezetben több mint kétszeresére nőtt az antioxidáns jelenléte. Ezt alátámasztják a korábbi kutatások is, amikor egy 6 hónapos időtartamú jóga program hatásaiban tapasztalták az antioxidáns szint növekedését.

A jóga erősíti az immunrendszert. A védelemben számos fontos játékos dolgozik össze, köztük a citokinek, a jelzőmolekulák egy fajtái, melyek a sejtkommunikáció alapvető elemei. 


A 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a jóga kedvezően befolyásolja a citokinek számát, amelyek szintén felelősek az erős immunrendszerért. A folyamatban lévő vizsgálatok egyre-másra azt mutatják, hogy a jóga nemcsak csökkenti a stresszt a szervezetben, hanem erősebbé teszi az immunrendszert. Tehát ha szeretné növelni az antioxidáns mennyiségét a szervezetében, akkor nem csupán antioxidáns tartalmú élelmiszert kell fogyasztania, és kedvenc étcsokoládéját majszolnia, mert a jóga is sokat segít. 
    
Van egy csodálatos orvosság, melyet a szervezetünk maga termel. Ennek szintjét a vegetáriánus táplálkozással és a jógagyakorlatokkal meg lehet növelni. A „Segíts magadon, Isten is megsegít” elv itt is érvényes: ha törődünk külső-belső egészségünkkel, és teszünk érte, akkor annak eredménye is lesz. Ha változtatunk testileg és lelkileg egyaránt veszedelmes életmódunkon, akkor panaszaink csökkenni fognak.
 

Kapcsolódó cikkek