Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
júl 14

Jóga és meditáció hajtotta a napelemes Solar Impulse repülőgépet

A Solar Impulse 2 repülőgép pilótái jógával és meditációval erősítették kitartásukat, erőnlétüket és összpontosításukat a 120 órás repülőút alatt.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india
Egyszerűbb jóga ászanák és butított napüdvözlet segítette át a pilótákat a tengeren túlra.

A Solar Impulse 2 elnevezésű, kizárólag napenergiával haladó repülőgépre, illetve a pilótákra figyelt a világ, hiszen új rekord született: a kizárólag napenergiával működő repülő 120 órán át, leszállás nélkül tette meg a több mint nyolcezer kilométeres útját, és szerencsésen megérkezett Hawaiira. A pilóták életmentő technikákat tanultak, légzőtechnikát, különleges ászanákat, melyeket a szűk térben is végezhettek, még a Napüdvözlet egy egyszerűbb módját is. A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Sanjeev Bhanot volt a jógatrénerük. Az ő szakértelme felbecsülhetetlen gyakorlati megoldásokat jelentett, így nem gátolt meg a szűk pilótafülke, mely úgy működött, mint egy jóga mat – mondta André Borschberg, aki napi szinten jógázik. 

André Borschberg és társa, Bertrand Piccard, még márciusban indultak világ körüli útjukra Abu Dhabiból, de az időjárás miatt meg kellett szakítani útjukat, majd kis idő múlva Japánból folytatták. Céljuk a Föld megkerülése volt, hogy ezzel is támogassák a megújuló energia gyorsabb elterjedését. Repülőgépük szárnyának 72 méteres fesztávolságán, bőven volt hely a több ezer panelnek. A gép pilótája húszperces szüneteket tartott, közben jógázott és meditált. A mínusz 20 és a plusz 35 Celsius fokos ingadozást csakis rendkívül komoly fizikai, pszichikai és lelki felkészültséggel lehetett elviselni. A repülőgép napközben 8500 méter, éjjel 1000 méter magasan szállt.

A Solar Impulse vezérigazgatója, Andre Borschberg, és az elnök, Bertrand Piccard korábban Ahmedábádban és Varanásziban is töltött egy nagyon rövid időt. Andre Borschberg a híres hindu várost különösen fontosnak tartja az életében. Kifejtette: ez a világ legidősebb élő városa. A Si2 csapata tudatosan döntött az indiai tartózkodás mellett, ötvözni akarta a modernitást és a spiritualitást. 

Két évtizeddel ezelőtt voltam már India fontos szent helyén, Varanásziban – tette hozzá Borschberg. – Számomra olyan ez, mint egy spirituális út. 20 évvel ezelőtt feleségemmel együtt meglátogattam Risikést is. A jóga és a meditáció egyensúlyt ad nekünk, és a megfelelő lelkiállapotban tart minket, ami rendkívül fontos, egy ilyen nehéz küldetés esetén. Rendszeresen, szinte naponta jógázom. Repülés közben ébren kell maradni napokon keresztül, csak rövid pihenés engedélyezett. Ez egy kihívás, fenn kell tartani a megfelelő mentális hozzáállást. Arra gondolok: a jóga segít nekem, hogy jobban önmagam lehessek. 

Andre Borschberg és a másodpilóta, Bertrand Piccard a jóga, a meditáció lelki gyakorlataira támaszkodtak, amelyek segítik a nagy fizikai kihívást jelentő törekvésüket. A Solar Impulse elnöke és társalapítója, Bertrand Piccard megjegyezte: Én saját „hipnózist” alkalmazok, hogy csatlakozzam a belső énemhez. Piccard, most 57 éves, pszichiáter. Így folytatta: Ha a normális életvitel szomorú dolgai között belül kezded el keresni önmagad, akkor az ki fog segíteni a külső világ kényelmetlen helyzeteiből, és tudod majd használni a belső erőforrásokat, a belső energiát.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india

Tovább olvasom

júl 01

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

James Cameron világhírű rendező, producer nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Titanic és az Avatar, ugyanakkor természetvédő munkája is közismert. Nevéhez fűződik a MUSE magániskola létrehozása is, melynek kialakításánál nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. A háromszoros Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas rendező komoly üzenetet tett közzé, amikor kijelentette: az igazi környezetvédőknek a jövőben szigorú vegánokká kell válniuk. Statisztikákra és a híres „Forks Over Knives” (Villa a kés fölött) filmre hivatkozva Cameron felhívta a figyelmet arra, hogy milyen környezeti károkat okoz a húsipar.

táplálkozás hírességek film megújuló energia
James Cameron, a Titanic és az Avatár rendezője szerint a tudatos környezetvédő vegán.

Cameron nemcsak a filmipar területén zseniális vagy környezetvédő aktivista, aki áttért a vegán étrendre. Az erőszakmentesség és környezettudatosság elve a gyakorlatban is megmutatkozik. A MUSE iskola környezetbarát anyagokból készült, a kertekben és az üvegházakban a konyhára termelnek növényeket. A tanításban nagy szerepet kap a környezettudatosság és a fenntartható élet. Inspirálja és felkészíti a fiatalokat, hogy a bolygó védelmében tudatosan éljenek önmagukkal és egymással egyaránt.

Nemrégiben öt, 30 láb széles „solar napraforgó”-t állítottak fel az általa alapított oktatási központban, mely várhatóan fedezi majd az iskola energia szükségletét. Ez egy napelemekből készült művészi tömb, melyet Cameron születésnapi ajándékként készíttetett felesége, Suzy Amis Cameron számára. Ő és a húga, Rebecca Amis pedagógus, egyben a MUSE társalapítója is. A design célja egy funkcionális művészeti darab kialakítása volt – mondta Cameron. – A forma az élet ünnepe, azt mutatja, hogy a napenergia lehet kreatív, a művészi tereprendezés része. Bárhol felállítható, bevásárlóközpontok előtt, köztereken, parkokban és iskolákban. (…) Azt hiszem, az embereknek egyéni szinten felelősséget kell vállalniuk. Amikor átrepülök Los Angeles felett, azt látom, hogy több száz hektáros háztetőt süt a Nap. Ez a megújuló napenergia ingyenes energia, ami veszendőbe megy.

Mindegyik napraforgót öt különálló keret alkotja, amelyeket egyedileg hegesztettek, majd összecsavaroztak, a 14 „szirom” a kerülete. Egy Nap nyomkövető rendszerrel kapcsolták össze, így folyamatosan szembenéz a fénnyel. A tervezés jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, de hogy bátorítsa a hasonló projekteket, Cameron azt tervezi, hogy a napraforgó designt közzéteszi az interneten, mint szabadon használható, módosítható alkotást, melyet számos formájában bárki megoszthat. 

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!