A világ legfiatalabb jógaoktatója, Shruti Pandey 4 évesen kezdte a jógázást. A kislány gyorsan tanul, és azt mondják róla, egy kis maximalista gyerek, aki a felnőttekkel komoly tanárként bánik. Az egyik Shruti rajongó, a 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár is a kislány tanítványa. Shruti bátyja, Harsh Pandey pedig már 5 évesen megtanult 84 ászanát, és ezzel rekordot állított a Limca Book of World-ben.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti Pandey a világ legfiatalabb jógaoktatója

A legfiatalabb jógaoktató története

Shruti Pandey amikor még csak 2 éves volt, látta bátyja jógagyakorlatait, és megihlette a szép mozgásforma. A kislány később szintén járt tanárhoz, az alapokat hamar elsajátította, s következtek a speciális gyakorlatok. Edzője, Hari Chetan, kezdte tanítani őt, s rögtön felfedezte a négyéves gyermek tehetségét.

Shruti mindössze hatéves volt, amikor egy allahabadi ásramban már jógaedzőként tanított, ő volt a legfiatalabb jógaoktató a világon. Jhansiban, a híres történelmi városban él. Jhansi Rani, vagyis Jhansi királynője, az 1857-es indiai nemzeti ellenállás egyik vezető alakja volt. A hindu Jeanne d’Arc-ként emlegették.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti jógát oktat az indiai asramban

Élvezi a jógaoktatást

 
Shruti Pandey csoportjába kis gyermekek, felnőttek és idősebb polgárok is tartoznak.
Shruti most 8. osztályos tanuló, de minden reggel 5,30-kor kezd. 30 különböző korú lelkes diák veszi körül, közöttük üzletemberek, tanárok, háziasszonyok és nyugdíjasok is vannak. Jó érzés, amikor az emberek követik az utasításaimat, úgy érzem magam, mint egy igazi tanár – mondta a kislány. 

"Akkor kezdett érdekelni a jóga, amikor láttam a bátyámat, amint szépen végezte a különféle ászanákat. Próbáltam követni, de akkor még túl nehéz volt nekem. Megkértem a szüleimet, hogy küldjenek jógatanárhoz."

Nagyon gyorsan tanult, hamar elsajátította a technikát. Ellentétben a saját korosztályával, akik könnyen megunták, vagy a kitartó gyakorláshoz szükséges türelmük fogyott el. Rendkívül természetes, alig hat hónap után mindenkit meglepett azzal, hogy a legnehezebb gyakorlatot is könnyedén és tökéletesen elvégezte. Shruti ma már könnyen tartja kis karjaival az egész testét, és teszi a lábát a feje fölött hátra. Bátyja, bár megtanulta az összes jógapozíciót, soha nem akart tanár lenni, mint a húga. 

Ezt gondolják a világ legfiatalabb jógaoktatójáról a felenőtt tanítványok

 
A 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár így jellemezte kis tanárát:

"A legjobb dolog Shrutiban, hogy néha megpróbál alternatív helyzetet kialakítani. Amikor bonyolult gyakorlat következik, ami nehéz egy olyan idős embernek, mint én."

india jóga hatásai jóga oktatás
A fiatal jógaoktató szaktekintély "munka" közben

Lokendra Pal Singh 48 éves üzletember három hónapig volt Shruti osztályának tagja. Ő is szívesen emlékszik vissza erre:

"Pozitív változást vettem észre az életemben. Régen ugyancsak indulatos voltam, de ma már képes vagyok irányítani, fékezni a dühöt szinte teljes mértékben, és ez egy kis hatévesnek köszönhető."

Kapcsolódó cikkek