Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
aug 12

Yogi Gupta, Gandhi jógamester barátja

Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta jogot tanult. Mahatma Gandhi kortársa és barátja volt. Jógamesterként lett közismert, de a jóga és a természetes gyógymódok támogatójaként híres ájurvédikus orvosként is dolgozott. Nem csupán jóga szaktekintélyként, hanem kimagasló lelki tanítóként is foglalkozott az érdeklődőkkel. Számtalanszor megtette az utat India és Amerika között, hogy tanítványait szolgálja.

hírességek india erőszakmentesség

 „A jóga ugyancsak szükséges napjainkban, amikor az élet különösen zavaró, és tele van feszültséggel, stresszel bizonytalansággal. Segíti az embert kissé lelassulni az életben, hogy újra egyesítse magát a világegyetem harmóniájával, és megtalálja a békét. Ez csökkenti a sóvárgásokat, a rossz szokásokat. A jóga nagyon különleges eredményeket hoz. Betegségmentes testet, kiegyensúlyozott elmét, sugárzó egészséget és hosszú életet eredményezhet. Ez az ajtónyitó az ihletett tudáshoz és az örökkévaló boldogsághoz.” – Yogi Gupta

Jogászból jógi


Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta (1913-2011) Észak-Indiában született. Jogot tanult, és kezdetben több évig dolgozott India egyik legfelsőbb bíróságán. Nagy hatással volt rá Mahátma Gandhi. Inspirálta őt Gandhi ahimsza, erőszakmentes filozófiája.

Az, hogy Indiát a jógabölcsesség, vagyis a Yama és a Niyama egyik legtermékenyebb gyakorlatával, az erőszakmentességgel szabadítsa fel. Svami Kailashananda a jog területén a szegényeket és hátrányos helyzetűeket szolgálta, sok esetben Pro bono, vagyis ingyenes formában. Bár ügyvédként indult, úgy döntött, még magasabb életre hivatott, és elhagyta az ügyvédi kamarát. 

Sok évvel később tanítványainak elmesélte azt a látomását, melyben egy bírósági ügy közepette megjelent neki Siva, és útmutatást adott, hogy hol találja meg a guruját. Ekkor határozta el, hogy szerzetes lesz. Ügyeit átadta egy kollégájának, és hátat fordított a világi bíróságnak.

Hátra hagyta a világi életet, a személyes vagyonát és tulajdonát, és egy guru tanítványa lett. Biztos volt benne, hatásosabb, ha nem kerülő úton, hanem az egyén Isten-tudatának felébresztésével szolgálja az embereket.

hírességek india erőszakmentesség

Miután lemondott a világi életről, Varanasi szent városának szerzeteseként dolgozott. A Himalája magányában jógát és a lemondás különféle formáit gyakorolta. A jóga mind a kilenc formáját: Raja, Kundalini, Bhakti, Mantra, Tantra, Yantra, Jnana, Karma és Hatha. A risikési Sivananda Asram Erdei Egészségügyi Klinikájának orvosa volt, mielőtt létrehozta saját asramjait. 1952-ben Risikésben megalapította a Kailashananda Misszió és Természetgyógyászati Központot. 

Yogi Gupta volt a harmadik nagy jógamester, aki elment az Egyesült Államokba, hogy terjessze a Védák tanításait. Az első Svami Vivekananda 1899-ben, a második Paramahansa Yogananda 1920-ban. Yogi Guptát 1954-ben hívták meg egy Chicagóban megrendezésre kerülő egészségügyi konferenciára. Ez volt az első lépés. Tanítani kezdett, majd létrehozta hatha jóga intézményét New Yorkban. 

 
Az erőszakmentesség orvosa

hírességek india erőszakmentességJógamesterként Yogi Gupta természetesen az egészséges, erőszakmentes táplálkozás híve volt. Úgy gondolta, először meg kell tanulni, mi az egészséges állapot, ezután követheti a diák az önmegvalósítás útját. Számtalan történet van olyan hallgatókról, akik meggyógyultak az ő útmutatása, gondozása és intelligens irányítása alatt. Ájurvédikus doktorként segített azoknak, akik különleges és egyedülálló kérdéseikkel érkeztek hozzá, élete végéig konzultációkat folytatott.

Yogi Guptát a Védák hatalmas ismerete jellemezte: a legmagasabb jnana, tudás és a legmélyebb bhakti, odaadás egyedülálló kombinációja.

A vegetariánus táplálkozás híve volt jóval azelőtt, hogy az divatossá vált. 1969-ben rögzítették egy New York-i előadását, mely az ájurvéda tanácsain alapult. A New York-i Központban tanítványok tízezreinek tanította a jóga igazi lényegét és a Védák fenséges igazságait.

Könyvei jelentek meg: A jóga és a jógikus erő, valamint Jóga és hosszú élet címmel.

A jóga és a spiritualitás területén elért eredményei elismeréseként több elismerést is kapott:

  • Az év nemzetközi oktatója (2006)
  • Az év embere (2005)
  • A 21. század nagyszerű eszméje (2005)
  • Kiemelkedő hozzájárulások a jóga tudományához és a spiritualitáshoz (2005)
  • Szakmai oklevél: Jógatudomány és spiritualitás Szakértője (2005)

 
India lelki nagykövete


Yogi Gupta több mint 55 éven keresztül önzetlenül szolgálta amerikai tanítványait is. Azt írták róla: a lemondás és az Isten iránti legmélyebb odaadás képviselője. Célja mindig az volt, hogy elősegítse az emberek egészségi állapotának javulását, az életszínvonal emelkedését, mely természetesen nem anyagi értelemben értendő.

Több ezer diákot vezetett a spirituális úton. Ma már a legelismertebb jóga tanárok kerülnek ki azok közül, akiket ő képzett. Közéjük tartozik Dharma Mitra is, aki 908 jóga pozícióban fényképeztette le magát, s az így készített nagy sikerű szakkönyvet jógatanárának ajánlotta. Így emlékezett vissza szeretett mesterére:

Az a mester, akivel kapcsolatban Isten úgy döntött, hogy vele egy csatornát és egy eszközt teremt. Rajta keresztül a kedvesség, a szeretet, az együttérzés nyilvánult meg a különféle szerepet játszó emberek modern világában. Ő egyike India legnagyobb lelki nagyköveteinek.


Az önmegvalósított mester életéről és munkájáról elmélkedve világossá válik, hogy legmélyebb tiszteletünket úgy tudjuk kifejezni, ha követjük tanítását, azokat az eszményeket, amelyeket elénk állított. Ezek a nagy lelkek az Abszolút, Örök Igazság legmagasabb élményével rendelkeznek. A tudás szellemi fényével és az Istennel való közösség megfoghatatlan békéjével élnek mindenhol. Áldásuk áradjon mindenkire.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 02

Dharma Mittra 908 jógapózzal hirdeti az erőszakmentességet

A brazil származású Dharma Mittra ma már klasszikusnak számító könyve számtalan jógapózt bemutat. Az általa alapított Dharma jóga nagy hangsúlyt fektet az ahimsszára, az erőszakmentesség elvére. A jóga etikai oldalát hangsúlyozza és a meditációt. 78 évesen naponta 3 osztályt tanított.

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra 908 jógapóza az erőszakmentes életért

45 éves volt, amikor a különféle ászanák végzése közben lefényképeztette magát. 1350 jógapóz készült. Ezekből a képekből 908-at használt fel munkájához, többek között az ászanákról írt könyvéhez, melyet guruja iránti odaadásból készített. 

Dharma Mittra 1939-ben született Brazíliában. A korai 1960-as években a guruja, Sri Swami Kailashananda, ismertebb nevén Yogi Gupta tanítványa lett. Jógát kezdett tanítani, majd megnyitotta a Dharma Jóga Központot New Yorkban.

Dharma Mittra 1975-ben alapította meg jógaiskoláját, hogy segítsen az embereknek a testi egészség és rugalmasság elérésében. Továbbá a jóga filozófiájának megértésében, melynek alapja az erőszakmentesség. „Csak azért vagyok itt, hogy megosszam ismereteimet másokkal, és segítsek nekik gyorsan haladni a jóga útján” – hirdette. Tanításának főbb elemei a következők:

Ahimsza, erőszakmentesség

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra


„Minden élőlény fél az erőszaktól.” 


Dharma Mittra guruja Gandhi kortársa és barátja volt, így Dharma Mittra nemcsak a jógán belüli ahimsza életelvet, hanem Gandhi erőszakmentes életfelfogását is örökölte.


Dharma Mittra szerint az embereknek téves elképzeléseik vannak az erőszakmentesség fogalmával kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy az ahimsza elsősorban a külvilággal kapcsolatos. Dharma Mittra azt hangsúlyozza, hogy az erőszakmentes élet önmagunkban fejlődhet ki.

Kezdve az erőszakmentes gondolatokkal és beszéddel, valamint a test egészséges táplálásával. Ennek a legjobb módja a vegán étrend. Számára az erőszakmentes élet alapja az együttérzés. Aki mindenben látja igazi valóját, az nem árt senkinek és semminek.

„Az állatok a gyengébb testvérek. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem azt, hogy szeretettel törődjünk velük.”


Dharma Mittra nagy szószólója a vegán és a vegetáriánus étkezésnek. Nem követeli diákjaitól a húsmentes étkezést, de ő minden órán megemlíti a helyes táplálkozás erkölcsi és egészségügyi fontosságát.

 
Jógapóz és gyakorlás 


„Lásd magad a gyakorlatban, még ha nem is tudod most elvégezni. Képzeld el magad benne.”


„Néhány jógi számára a pránájama a legfontosabb gyakorlat.” – Dharma Mittra BKS Iyengar pránájama technikáját tanítja. 

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek


„Ne taníts túl sok testhelyzetet; csak a legfontosabbakat, de azokat tartsa sokáig. „


„Foglalkoztasd az ízületeket minden nap.”

Dharma úgy véli, hogy meg kell próbálnia bizonyos jógapóz kitartását, még ha ez egy kemény feladat is. Azoknak, akik azt gondolták, hogy ez ellentmond az erőszakmentesség elvének, azzal érvelt, hogy ez nem a test támadása, csupán felkészítés az életre. Az életben elbukunk, és visszahatásokat kapunk, ez sem erőszak, csupán realitás.

A jógapóz során tisztában vagyunk azzal, hogy életben fogunk maradni, még ha egy kis fájdalmat is érzünk. De újra próbálkozunk, és erősebbé válunk. A jógaórák valójában ezzel a tanulsággal végződhetnek. Lehet, hogy 10, 20 vagy akár 100 esetben kell próbálkozni, de egy bizonyos ponton meg fogjuk találni az egyensúlyt. Dharma úgy látja, hogy ez a képzés az életben is segít.

 
Dharma Mittra a meditáció hatalmáról


 „Minden a mentális hozzáállástól függ.” 


 „Ne aggódj. Annak semmi köze a meditációhoz vagy a megvilágosodáshoz.” 


 „Minden alkalommal, amikor csak teheted, hatolj mélyre a meditációban.”


Dharma Mittra mindig kihangsúlyozta a meditáció jelentőségét. Azt mondta, hogy valaki elhagyhatja az ászanák napi gyakorlását, de soha ne hagyja el a meditációt.

Javaslata szerint minden nap legalább 10 perc meditáció szükséges reggel és este, lefekvés előtt. Az ászana csak egy bevezető, az aktív tudatosság elérésének eszköze.

Dharma Mittra leginkább a spirituális szív fogalmára koncentrálva tanít a csakrák tudományáról. Azt mondta, a lelki tudatosság a legjobb ajándék, amit gurujától kapott. Pontosabban az a mód, ahogy ez elérhető.


 „A pszichikai erők, a Kundalini energia felemelése az etikai szabályok betartása nélkül csupán annyira lehet biztonságos, mint a drogok használata.”
Dharma Mittra sok éven át gyakorolta és sajátította el a pszichés fejlődés technikáját.

A meditáció egy védő aurát segít megépíteni. Ez egy olyan módszer, mellyel mindenki képes megvédeni magát a pszichikai támadások ellen. Alapja azonban nem más, mint a lelki tudatosság.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 26

Dan Abramson jóga katonái a béke szimbólumai

Dan Abramson kis zöld hadsereget gyártott, jógázó katonákat. A gyerekek műanyag katonái helyett ez a békés csapat különféle ászanákat mutat be. Nem csak a jógára inspirálnak, egyben a béke szimbólumai is. Mintha A békés harcos útja című világhírű könyv szereplői lennének.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonái a béke szimbólumai


Sokan, sokféleképpen szeretnék felhívni az emberek figyelmét a jóga testi-lelki előnyeire. Dan Abramson, amerikai vállalkozó hátsérülése miatt kezdett jógázni. A jóga megváltoztatta az életemet, minden embernek ajánlanám – mondta. A klasszikus harcos póz fegyverrel a kézben ábrázolja a katonákat. Nem így Abramson kis egyenruhás figurái! Ők a különféle jóga-ászanák bemutatói, a béke szimbólumai.

Dan Abramson meg akarta ismertetni a jógát azokkal is, akiknek a jógázás csak a hippik gyakorlata. Egy macsó katona formáját használta fel, hogy a férfiak számára is elfogadható legyen: a jóga nem függ semmilyen anyagi korláttól. Nem „női sport”. A jóga a békés harcos útja, a belső küzdelem eszköze lehet.

A békés harcos 

A jógázó katonák kapcsán nem lehet elkerülni A békés harcos útja c. könyvet. Ez a nemzetközi bestseller és a belőle készült világhírű film, Dan Millman világbajnok atléta igaz történetén alapul. Annál is inkább említeni kell, mivel a szerző maga is jógázott. Többek között Indiában is tanulta a jóga tudományát.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonáival

Más edzők ugratták, mert abban az időben egyfajta furcsaságnak tartották a jógát.

„Hallottam pletykákat, vannak olyan sportolók, akik meditálnak verseny előtt!”

– mondták. Kíváncsian várták a választ, valami olyasmit: én is. Ehelyett azt hallották:

„Persze, hogy nem! Én a verseny alatt meditálok.” 

  
Dan Abramson, a namaste őrmester


Fejenállás, meditáció vagy kobra-póz, többek között ezek a különleges játék katonák mozdulatsorai. Abramson azt állítja, hogy minden katona a jóga póz helyes testtartását mutatja be, ami azt jelenti, hogy tökéletes ajándék kezdőknek is.

Azért készítettem a különös figurákat, mert úgy gondoltam, ez a jóga iránti figyelem felkeltésének egy hatásos módja – magyarázta videóján. – Emellett szerettem volna egy erőszakos játékot békéssé változtatni.

Remélem, az emberek elmosolyodnak, ha látják ezt a játékot, és talán abban a pillanatban megszűnnek a téves feltételezések azzal kapcsolatban, hogy milyen emberek tornáznak vagy jógáznak – nyilatkozta Abramson. – Mivel a jóga mindenki számára ajánlott, ez messze túlmutat azokon a közhelyeken, hogy csak egy sovány, jómódú lány végezheti.

Mindenféle ember részesülhet a jóga szilárdságában és lényegi tartalmában. Remélem, azok, akik látják a jógázó harcosokat fontolóra veszik ezt, és tesznek egy próbát. 


 A béke szimbólumai


A béke emblémájának általánosan elfogadott jelképe a galamb és a békejel. Talán ezért lett rövid időn belül sikeres Dan Abramson, aki egy ellentétre épített: számára a béke szimbólumai a jógázó katonák.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás

Abramson hangsúlyozni akarta, hogy mennyire fontos a belső fegyelem, a meditáció és a relaxáció. Üzenete a háborús veteránoknak is szól, akik nehezen tudják feldolgozni sokkoló élményeiket. Így lett a kis zöld katona olyan férfi ikon, mely a békét szolgálja.

Dan Abramson fotói bejárták a net különféle portáljait. Ezeket a katonákat nevezhetjük igazi békefenntartóknak. Békeszimbólumok. Mindenhol úgy utalnak rájuk, mint jelképekre: a spirituális jóga alakjaira. Arra bíztatnak, hogy az előrelépés érdekében ne környezetünkkel, hanem önmagunkkal vegyük fel a harcot.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 16

Zenei Nobel-díj a rock jógijának

A Polar-díj a világ egyik legrangosabb zenei díja. Egyének vagy intézmények kapják rendkívüli zenei munkájuk elismeréseképpen. A 2017-es év nyertesei Sting, nemzetközi hírnévnek örvendő énekes-dalszerző, zeneszerző, valamint Wayne Shorter, jazzszaxofonos és zeneszerző. Sting környezetvédőként is ismert művész. Ami pedig most a lényeg: a jóga elkötelezett híve.

erőszakmentesség hírességek

A Polar Music Prize 1989-tól ismert,  Stig Anderson, kiadó, szövegíró az ABBA egykori  menedzsere alapította 42 millió svéd koronával. A díjat nem csupán a „jó” zenével lehet kiérdemelni. Azoknak ítéli oda, akik „jelentős eredményeket értek el a zene területén. Illetve olyan zenei tevékenységgel, mely szoros kapcsolatban áll a zenével. Korábban Sir Paul McCartney vagy B. B. King is a kitüntetettek között volt.

A Polar-díjat a stockholmi Concert Hall-ban rendezett ünnepségen, június 15-én Őfelsége XVI. Károly Gusztáv nyújtja át két világhírű művésznek. Az idén Sting és Wayne Shorter kapja a zenei Nobel-díjként is emlegetett elismerést. A díj egy millió svéd korona, több mint 32 millió forint.

Az amerikai muzsikus és zeneszerző Wayne Shorter szerint a zene a tanulás egy eszköze. 


Miles Davis már 1960-ban kérte, hogy csatlakozzon hozzá Wayne Shorter, de erre csak négy év elteltével került sor. Shorter mindig új, a megszokottól eltérő utakat keresett. A kilencszeres Grammy-díjas Shorter szólóművészként az elmúlt hatvan év alatt számos albumot készített. A kritikusok azt állítják, hogy Wayne Shorter nélkül a modern zene nem hatolt volna olyan mélyre. Mint több más kimagasló jazz zenész, Wayne Shorter is elismerte a buddhista meditációs gyakorlatok zenében is hasznosítható előnyeit. Tőle sem idegen a jóga.

erőszakmentesség hírességek

 
Sting, valódi nevén Gordon Sumner, először a The Police zenekarral, majd szóló-zenészként vált világhírűvé. Sting tizenhatszor nyert Grammy-díjat, és Oscar-díjra is jelölték. A Polar-díjat odaítélő bizottság indoklás szerint Sting nagyszerű művei számos zenei műfajt képviselnek, többféle műfajt ismer, mint nemzedéke bármely más zenésze. A közlemény valódi világpolgárnak nevezte Stinget, aki többek között az esőerdők megmentéséért is küzd. 

Sting azért néz ki igazi koránál jó 15 évvel fiatalabbnak, mert jógázik. A jóga olyan, mint a zene, a fejlődés és tanulás egy hosszú utazása, és intenzíven befolyásolja a kreativitást – mondta egy riport alkalmával. A The Police egykori énekese a nyers, makrobiotikus étrendet követte a jóga mellett. Volt vegán és vegetáriánus korszaka is. 38 évesen kezdett jógázni, s ezt a gyakorlatot heti rendszerességgel megtartotta. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a jóga egy spirituális eszköz. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk őt: Sting a jóga elkötelezett gyakorlója.

Kacsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 21

Jógázó sportcsillag a szőrmék ellen

A milánói szőrme- és bőrkiállítást minden évben megrendeznek. 2007-ben jelent meg az a híres PETA plakát, melyen Amanda Beard pózol ruhátlanul, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar brutalitására. A szépséges Amanda hétszeres olimpiai bajnok volt, de a modellvilágban is befutottnak számított. Eredményeit nem utolsó sorban a jógának és vegetáriánus életmódjának is köszönhette. Amanda Beard minden idők legsikeresebb amerikai úszónője.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Milánó kétszer is a figyelem középpontjába kerül a szőrmeipar miatt. Ősszel, a Scala évadnyitó előadásakor rendszeresen tüntetnek az állatvédők a világhírű operaház előtt. Sőt arra is volt példa, hogy festékpisztollyal befújták az operába tipegő dámák bundáit. Tavasz közeledtével pedig ez a város rendezi meg az európai szőrme- és bőrkiállítást. Amanda Beard egyike volt azoknak, akik az állatok jogaiért harcoltak, és aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz. Így nemcsak a szőrmeiparral szemben küzdött, hanem a tervezőkkel, kereskedőkkel is, akik közvetlenül hasznot húznak a kegyetlen iparág okozta szenvedésből. A nyilatkozat így hangzott:


Ezennel fogadom, hogy semmilyen prémet nem vásárolok. „Nem”-et mondok az állatok kegyetlen és barbár levágására, mert azok millióit ölik meg szerte a világon a bőrükért. „Nem”-et mondok a bundákra, gallérokra, díszítőelemekre, bizsukra, macska játékokra és egyéb termékekre, melyek prémből készültek. 

Amanda Beard rövid sikertörténete


1996-ban, az atlantai olimpián, 14 évesen robbant be a sport világába, és mindjárt megnyert két ezüst és egy arany érmet. Minden idők egyik legismertebb amerikai úszó bajnoknője, aki sikeres média karriert tudhat maga mögött, egyben modell, író és édesanya.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Hétszeres olimpiai bajnok. 2003-ban világrekordot állított a 200 méteres mellúszásban. A 2004-es athéni olimpia arany medálja után elnyerte a világ egyik legszexisebb sportolója címet is. Összesen huszonegy érmet (öt arany, tizenhárom ezüst és három bronz) nyert a nagy nemzetközi versenyeken. Amíg aktív sportoló volt, rengeteg cikk jelent meg róla, méltatták szépségét, és csak néha írtak arról, hogy jógázik, meditál és az erőszakmentes táplálkozás híve.

A saját bőröd fontosabb


Nemcsak a legszexisebb, de minden idők egyik legkönyörületesebb amerikai olimpikonjaként is elhíresült, amikor szerepelt az állatvédő szervezet, a PETA szőrme-ellenes hirdetésén. Meztelenül pózolt az anti-szőrme reklámon, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire. A szlogen: „Érezd magad kényelmesen a saját bőrödben. Ne hordj prémet!” A PETA idézte Beard szavait:

„Láttam egy csomó videót, és folytak a könnyeim…” 


2008-ban is szerepelt a PETA kampányban, mindössze két nappal a pekingi olimpia kezdése előtt. A jelentések szerint elég kényelmetlen helyzetbe hozta a kínai olimpiai tisztviselőket, amikor aktfotós poszterét fogva tiltakozott az állatmészárlás ellen. A PETA sajtóközleménye ismét idézte szavait:

„Szörnyű számomra a levágott állatok látványa, amiket a divat miatt viselnek, úgyhogy biztosan felszólalok a prém ellen... Én sokkal inkább lennék meztelenül, mint valaha is egy halott állatot hordjak a testemen.” 


A szőrmeipar Kínában különösen hírhedt – sok esetben az állatok apró drótketrecekben vergődnek minden időjárási szélsőségnek kitéve. Az állatvédők videofelvételein látszik, hogy az állatokat megfojtják vagy agyonverik, de gyakran még mindig élnek és küzdenek, amikor megnyúzás előtt lábuknál fogva a kampóra akasztják őket – hiszen a bundának nem szabad megsérülnie…
A prémáru eredetét nem lehet visszakeresni, így bárki, aki bármilyen prémet hord felelős a szörnyűségekért, melyek a szőrmefarmokon történnek. Az egyetlen módja annak, hogy az ilyen elképzelhetetlen kegyetlenségben ne vegyünk részt, ha soha, semmilyen szőrmedarabot nem viselünk.

 
Sportteljesítmény növelése jóga és meditáció segítségével


A sportteljesítmény növelése céljából megannyi titkos módszer lát napvilágot. A tiltott doppingszerek természetesen szóba sem jöhetnek, de van más módja is a teljesítmény fokozásának, mely ráadásul roppant egészséges. Elmondhatjuk, hogy a hétszeres olimpiai bajnok sportsikereihez a vegetáriánus étkezés és a jóga is hozzájárult

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek


A londoni olimpia kezdete előtt jelent meg A vízben nem látszanak a könnyek című önéletrajzi könyve, melyben őszintén írt korábbi alkohol és drog problémáiról, bulimiás zavarairól, a depresszió időszakáról. Amikor feltették neki a kérdést: Úgy érzi, az eredményei változtak a jógázás hatására? Az ötkarikás bajnok határozottan kijelentette:

„A teljesítményem drámaian javult a jóga és a meditáció miatt. Szilárd meggyőződésem, amikor tréningezem, a lelkiállapotom is lassan javul, a jóga és a meditáció kiemelkedő szerepet játszott a sikerhez vezető úton.”

Sportteljesítmény és vegetáriánus étkezés


Megkérdezték tőle: Ideges voltál, hogy a vegetáriánus étrended hatással lesz az edzésedre? Határozottan válaszolt: Egyáltalán nem. Egészséges, erős és fitt vagyok, semmi sem befolyásolja a tréninget. A húgom vegetáriánus volt, és a nővérem is ezt választotta, a családunk szenvedélyes család az állatok és a környezet védelme tekintetében. Ez nem újdonság számomra.


Jól összeválogatott étrendje, a sok zöldség és gyümölcs mellett szénhidrátot és tejtermékekből származó állati fehérjét is tartalmazott, melyet gyakran kiegészített kedvencével, a tofuval. Éveken keresztül a sportmezőny élvonalában lenni nem kis teljesítmény. A közhiedelemmel ellentétben ezt vegetáriánusként könnyedén megtette. 

Jóga kismamáknak


A kismamáknak is ajánlotta a jógát, és ez azért is hiteles, mert ő maga is kétszeres anyuka, aki rendszeresen jógázott a szülés előtt is. Az olimpikon édesanya saját életében is megtapasztalhatta, mennyire fontos a mozgás az áldott állapot ideje alatt is. Ezért az úszás mellett bízvást ajánlotta a sétát és a megfelelő jógát a kismamáknak. Mint minden gyermeket váró anyuka tudta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az edzésprogram jelenti a várandósság ideje alatt. Neki sem volt mindig ideje felkeresni a jógastúdiót, ezért otthon jógázott. Vásárolt egy gyakorlatokat bemutató filmet. A születés előtti jóga DVD lehetővé teszi, hogy a saját tempódban mozogj – javasolta. – Tudom, nehéz megtalálni a megfelelő edzést a második műszakban, de ahhoz, hogy jól érezd magad, fizikailag aktívnak kell maradnod a gyermekvárás ideje alatt is.

Egy riportban megkérdezték tőle, milyen tanácsot tud adni a nőknek, hogyan kezeljék a fizikai tökéletesség utáni vágyukat? Nagyon megszívlelendő választ adott:

"A tökéletes kinézés utáni sóvárgás óriási hajtó erő, de egyben nyomasztó is lehet a nők számára. A küzdelmeim során megtanultam, hogy „tökéletes” külső nem érhető el, de a boldogság igen. Most boldog vagyok az életemmel, és nem érzem, hogy bármit is bizonygatnom kellene. Azt javaslom minden hölgytársamnak, hogy arra törekedjen, hogy boldog legyen, nem pedig tökéletes. Találjon boldogságot abban, amit csinál. "

Az egykori olimpikon úszónő gyermekeivel és fotográfus férjével él, úszó-edzőként is dolgozik. Már régen felhagyott a versenysporttal, de a jóga iránti szeretete megmaradt. Továbbra is az erőszakmentes élet szószólója, egy vadon élő állatokat védő egyesület szóvivője, különösen a delfinek a kedvencei.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 16

Őrizetbe vettek egy jógaoktatót posztszovjet hangulatban

Néhány éve örülhettünk, hogy az UNESCO világörökség bizottsága kihangsúlyozta a jóga kedvező hatását, és felvette a szellemi világörökség reprezentatív listájára. Pár hónappal később meg azt olvashattuk, hogy Oroszországban perbe fogtak egy jógaoktatót, mivel korábbi előadásán, egy fesztiválon a jóga előnyeiről is beszélt. Egyik oldalon a jogtalan eljárás, a másikon a tény, hogy a jógát Oroszországban hivatalosan sportként is elismerték. 

erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallás
Mi történhet még? Jógáztak a Vörös téren, őrizetben vettek egy jógaoktatót. Körülbelül kultúridegenségért és államellenességért.  Mindez nem 60 évvel ezelőtt, hanem 2017-ben történik. 

Dmitrij Ugaj (Dmitry Ugay) számítógép programozót a szentpétervári rendőrség tavaly, október 22-én vette őrizetbe, miközben arról beszélt, hogy a jóga segíti a testi-lelki jólét elérését. Anélkül vitték be a rendőrségre, hogy tájékoztatták volna a látszólagos bűncselekményről. Majd az új Jarovaja-törvény alapján illegális missziós tevékenységgel vádolták meg. Órákig fogva tartották, nem bántak vele udvariasan. Egyik rendőr felszólította, hogy írjon alá egy üres papírlapot, amit visszautasított. Végül ügyvéd barátjának sikerült kihoznia, és másodszori kérésre az útlevelét is visszakapta.

A jogalkotó Irina Jarovaja törvénytervezetét már Putyin is aláírta. Ez az új törvény csak azt támogatja, amit a kormány „hagyományos” vallásként ítél meg. Ezzel szemben már hivatalos oldalról is elhangzott, hogy Dmitrij esetében az egész csak egy rosszul megfogalmazott törvény helytelen alkalmazása:

„A jóga semmiképpen sem egy vallási csoport.”

A múlt hónapban a Vlagyivosztokban történtek is közfelháborodást okoztak. Kiderült, hogy az új jogszabályi rendelkezések értelmében, missziós tevékenységre hivatkozva a bíróság engedélyezte a Biblia 36 példányának bezúzását, miután elkobozták az Üdvhadseregtől. A Jarovaja-törvény szerint nem helyesen tüntették fel vallásos irodalomként, nem volt összhangban a törvény módosításaival. Később belátták, hogy a megsemmisítés túl kemény döntés, de az elkobzás érvényben maradt, az Üdvhadsereget pedig megbírságolták. 

A Jarovaja-törvény elrendeli, hogy a biztonsági szolgálatnak az országon belüli kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapnia. A hetek.hu szerint:

„Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A „terrorellenes” intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.”

 
erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA 44 éves Dmitrij Ugaj elképedve hangsúlyozta: az emberek üldözik a jógakultúrát, amelynek több ezer éves hagyománya van, és aminek jótékony egészségügyi hatásait számtalan modern orvosi vizsgálat is megerősítette.

„Olyan speciális kiadványokra hivatkoztam, melyeket az összes egyetem használja, ahol indiai filozófiát tanulnak. Nem neveztem meg egyetlen vallási szervezetet sem a beszédemben”

– mondta a Szabadság Rádiónak tett interjúban.
Ugaj pere január 9-én kezdődött, de néhány óra elteltével elhalasztották a vizsgálatot. Kiderült, hogy a rendőrtiszt, aki állítólag a bíróságnak a jelentést készítette, nem ismerte fel a saját aláírását a dokumentumon… Az eljárás január 18-án folytatódik.

Emlékeztetőül érdemes kicsit visszatekinteni a korábbi évekre. 2009-ben, a Yoga Journal orosz kiadója meghívta a világhírű jógamestert, BKS Iyengart, az Iyengar iskola alapítóját egy moszkvai konferencia vezetésére. Ő akkor már túljutott a 90. évén, ez volt az utolsó nyugati útja, ha úgy tekintjük, hogy Indiából Moszkva nyugati iránynak számít. A hatalmas eseményre Európából is özönlöttek a vendégek. 


Az orosz Yoga Journal 2015 tavaszán ünnepelte 10. évfordulóját. The Moscow Times közölte azt a cikket, melyben a magazin szerkesztője, Ellen Verbeek beszélt arról a jóga-maratonról, melynek a lap volt a házigazdája.

„Ez volt az álmom, jógázni a Vörös téren – emlékezett vissza. Rendkívül örült, amikor megkapták az engedélyt. – Igyekszünk jóga-maratont rendezni minden év június 21-ére, ez a Nemzetközi Jóga Nap. Most egy másik helyre szervezzük, de már kétszer a Vörös téren jógázhattak az érdeklődők.” 

Az emberek viccelődtek, amikor a nyugat-szibériai városban 2015 júliusában a vezetőség be akarta tiltani a jógát. Ebben a hónapban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök az indiai miniszterelnökkel, Narendra Modival, sőt ígéretet is tett:

„Egy dolog, amit soha nem csináltam, a jóga. De mindenképpen csábító. Megpróbálok minden tőlem telhetőt… – mondta Putyin. – Amikor látod az igazi jógikat, úgy tűnik, lehetetlen elérni azt a tökéletességet."


erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA jóga tilos volt a szovjet korszak alatt. Ma már több mint 1,3 millió orosz jógázik. Háromnegyed részük középső vagy felső osztályhoz tartozik, 64 százaléka rendelkezik felsőfokú diplomával.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is nagy jóga-rajongóként ismert. A jóga hívei országszerte azonnal reagáltak, és riasztónak tartják a helyzetet. Instagram üzenetében a vegetáriánus Sati Kazanova, a híres orosz énekesnő, színésznő és televíziós személyiség ezt írta:

„Tehát eljöhetnek mindannyiunkért, akik  jógázunk vagy tanítjuk a jógát (tavaly óta én jógaoktató is vagyok), és letartóztathatnak bennünket? Már keresztülmentünk a sztálinizmus korszakán, egy olyan országban élünk, amely lehetővé teszi a polgárok szabad gondolkodását, a szólásszabadságot és a legfontosabbat, a hitet!”

A Snob.Ru közösségi média a cigarettán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések alapján parodizálni kezdte a történteket a következő üzenettel:

„A jóga is okozhat függőséget, a jó hangulatot.” „A jóga hosszú és egészséges életet okozhat.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 26

Így jógáztak az iszlám uralkodók

Az ókori és középkori Indiában több ábrázolás is készült a jógáról és a jógik életéről - ráadásul nemcsak hindu és buddhista szövegekben, hanem az iszlám uralom idején készült mogul és szufi albumokban is találkozhatunk velük. A jóga bemutatását, illetve az ászanákat ábrázoló miniatúrák készítését illetően különösen termékeny időszak volt a muzulmán fejedelem, Akbar császár és fia, Szálim uralkodása alatt. A legkorábbi fennmaradt illusztrált kézirat, a Bahr al-Hayat (Az élet óceánja) a tizenhetedik század legelejére nyúlik vissza.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
Hindu jóga guru együtt jógázik muzulmán vezetővel. Indiában nem ez az első találkozás az iszlám és a jóga között. Több muzulmán uralkodó is nagy jóga rajongó volt.

Márciusban rendezték az idei Szúfi Világfórumot. A szúfizmus valamiképpen rokonságban állt a hindu misztikával. Már a a tizenkettedik századi első muszlim hódítások előtt volt kapcsolat. A közép-ázsiai muszlim tudós, Alberuni (1048-ban hunyt el) volt az úttörője a hindu-muzulmán kulturális együttműködésnek. Lefordította perzsára az i.e. 4. században élt indiai bölcs, Patandzsáli Jóga szútráit, melyet gyakran tekintenek a jóga alapjának. Kétszáz évvel később, az egyik legkiemelkedőbb indiai szúfi, Mu'in al-Din Chisti (1236-ban halt meg), írt egy enciklopédikus munkát Értekezés a jóga természetéről címmel.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
A lelki élet és bölcsesség egyetemes
emberi érték. Származásától és lakhe-
lyétől függetlenül az egész világnak joga
van hozzá, legyen szó akár keresztény, 
muszlim, ógörög vagy hindu értékekről.

Az univerzális értékek nem állíthatók 
meg országhatároknál.

Indiában a guruk hagyományosan közvetlenül, szóban tanították tanítványaikat, ezért a hindu értekezések csak röviden írják le a jóga ászanákat. Ezért a fennmaradt kéziratok egy része csak forrásaiban hindu eredetű. A tizenhatodik században, a jóga és a titkos tudás az indiai-iszlám tudomány részévé vált. Több szultán és sah meg volt győződve arról, hogy rendkívüli hatást lehetne elérni jógagyakorlaton keresztül. Ez volt a helyzet Nagy Akbar és fia, Szálim herceg, a későbbi Dzsahángír császár uralkodása alatt.

Akbarnak a Jóga szútrák mellett számos más ősi hindu szöveg fordítása vagy kivonata a birtokában volt. Életrajzírója, Abul Fazl bámulattal írt a jóga ászanákról, megjegyezve, hogy „ezen oldalak írója, aki szemtanúja volt sok ilyen testtartásnak, meglepődve meresztette a szemét, csodálkozva, vajon hogyan tudja bármely emberi lény így alárendelni az akaratának az izmait, inait és csontjait.”

1602-ben Szálim herceg megbízásából elkészült a Bahr al-Hayat (Az élet óceánja), a legkorábbi ismert szúfi értekezés, a jóga testhelyzetek szisztematikus képsorozatával. A perzsa szöveg Gudzsarátban készült 1550 körül Muhammad Ghwath Gwaliori, a kiemelkedő szúfi lelki tanítómester munkája. Ghwath célja az volt, hogy a hatha jóga gyakorlatokon keresztül tanítsa a tanítványait a lelki átalakulásra. A mű szanszkrit értekezéseken és élő jógikkal való beszélgetéseken alapszik.

A híres szúfi szerző közel állt Akbar udvarához. A hindu gyökerekkel is rendelkező jógi nem csupán jógagyakorlatokat tanított, bölcsességre is oktatta tanítványait. A különböző ászanák mellett megtalálható benne egy arab jóga könyv kibővített fordítása, a Hawd Ma 'Al-Hayat (Az élet vizének tava), amely az Amritakunda című ősi szanszkrit szövegen alapul.

erőszakmentesség india pozitív gondolkodás vallás
A 16. században a mogul fejedelmek udvarában a művészek kezdték lejegyezni a jóga bölcsességét és gyakorlatát, ilyen az 1650 körül készült „Mahendranáth” is. Szépségét és alaposságát tekintve „Az élet óceánja” felülmúlja az addig megjelent munkákat. A test egy országhoz hasonlít, a a lélek a benne lakó király. Amikor az ország tönkremegy, a király eltávozik – olvashatjuk e remekműben.

Az élet óceánjá-ban bemutatott ászanáknak, a huszonkét különböző ülő testtartásnak a célja, hogy segítse a meditációt. Feltűnő a képek szépsége. Enyhén színezettek, minden részletében bemutatják a jógik mindennapi életét. A testtartást, a töprengő arckifejezést, a kunyhót és a kedvtelésből tartott kutyát. Mint egy pontos fotó, látható a síp, a botok, tökfélék, a füles vizeskancsó, még az általuk használt jógaszőnyeg, az antilop bőr is.

Ez egyike a három jógával kapcsolatos munkának, melyeket Szálim herceg megbízásából, Alláhábádban készítettek 1600 és 1604 között. Korábbi szanszkrit szövegekben ezek a leírások nem találhatók meg, és részletesebbek, mint a következő évszázadban írt többi szanszkrit értekezés. Nem volt semmi új Szálim herceg érdeklődésében, hiszen ekkori székhelye Alláhábád, korábbi nevén Prajág volt. Az a város, melynek mellékneve „Tírtharádzsa”, a szent helyek királya. Szálim láthatta, hogy zarándokok, jógik, meditáló bölcsek százezrei keresték fel minden évben. Az idelátogatók a tisztulás reményében fürdőt vettek a szent folyók, a Gangesz és a Jamuná találkozásánál.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 18

A helytelen gondolatok teszik az embert boldogtalanná

Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 27

Jóga a nagynevű fotóművész szemével

Robert Sturman nemcsak odaadó jógázóként vagy a Yogajurnal publicistájaként ismert, elsősorban híres fotóira figyelt fel a szakma. Különböző szervezetekkel és hírességekkel, de rákos betegekkel, árvaházi gyerekekkel is dolgozott, elindította a börtön-jóga és az afrikai jóga projekteket. Filozofikus alkat, aki számára a művészet kegyelem és szépség. Állandóan emlékeztet minket arra, hogy a szépség megtalálható mindenütt. Nem hiszem, hogy tudnék jó fotókat készíteni a jógáról, ha nem gyakorolnám – vallja magáról. – Számomra a jóga egy rendkívül kifejező figurális költészet. Ma már mélyen elmerülök jóga tanulmányaimban, de a munkám sokkal szerteágazóbb ennél.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Robert Sturman jóga fotóira felfigyelt a szakma. Szerinte a jóga egy rendkívül kifejező figurális költészet.

Műveiben az ászanák kapcsán az időtlen kegyelemre és a megtestesült éberségre fókuszál – írták róla méltatói. Maga a művész így fogalmazta meg: „Olyan érzelmekről szólnak, melyekre nem találok szavakat.” Valóban, a képek a hitelesség és a transzcendencia jegyében egy belső utazásra invitálnak. A fotózás iránti szenvedélye akkor kezdődött, amikor az apjától az első kameráját kapta, azzal a tanáccsal, hogy fotózzon le mindent, amit szeret. Munkái alapján nyilvánvaló, hogy a jóga elsődleges helyet foglal el a szívében. Polaroid technikát használt, csak 2010-ben tért át a digitális fényképezésre. Több fotó-gyűjteménye látható a neten és természetesen könyveiben is.

Sok év alatt fejlődik ki egy művész – mondta –, de gyakran történik valami, ami teljesen új világot nyit meg, és ez olyan, mint egy újjászületés. Ezt tapasztaltam harmincévesen én is. 2000-ben Indiába mentem. Amikor megérkeztem, az első állomás Pune lelkigyakorlatos központja volt. Úgy éreztem, valami olyan mély dolgot kaptam ott, amit nem tanítottak a művészeti akadémián. 

2006-ban együttműködött B.B. Kinggel, annak 80. születésnapja alkalmából készült portréja kapcsán. Rá egy évre „Az Istenek költészete” címmel átfogó tanulmányt készített, a jóga gyakorlásának gyönyörű sorozatát, mely meghozta számára a nemzetközi elismerést. Portréi, akár a nyüzsgő Manhattan utcáin, Malibu kanyonjaiban, parkokban, a Kilimandzsáró lábánál, Afrika nyomornegyedében vagy a sivár San Quentin börtönben fotóz, emlékeztetnek minket, hogy a szépség megtalálható mindenütt. Számára az egész világ egy jógastúdió.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
A dharma (előírt kötelesség) cselekvéssé való átalakításának egységes művészete a jóga. Gyermekeink megfelelő ápolása, legyen az gondolkodás, festmény, kedvesség vagy valamely békés cselekmény által inspirálva, mindig előbbre viszi az emberiséget. (Micheline Berry) Forrás: Robert Sturman

Számomra a jógagyakorlat a felesleges különleges minőségű eltávolítása. Hihetetlen, hogy mennyi érdekességet tudunk művelni csak az egyszerű mozdulatlansággal. Szeretem a városokat, imádom a természetet, és szeretem az embereket, akik szívükben az ég felé törekednek. Rendkívül hálás vagyok jógaoktatómnak, Micheline Berrynek. Sokat segített, hiszen a művészek közül sokan nem tudják, hogyan viseljék el a létezés tüzét. Az ászanákon keresztül megtalálható a belső béke. Alig várom azt a napot, hogy szerte a világon, minden művészeti akadémián kötelező legyen a jóga.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
"Tao Porchon Lynch jógaoktató a kedvenc modellem. 93 éves korától minden tavasszal és ősszel dolgoztam vele. Most lett 97 éves, de meggyőződésem, hogy egyre szebb minden alkalommal, amikor találkozunk." - írja Robert Sturman 

A jóga azért is rendkívül kedves nekem, mert az volt a vágyam, hogy los angeles-i létemre egy egészséges életmódot alakítsak ki magamnak. A meditáció gyógyító gyakorlat. Számtalan nagy példaképem volt a művészettörténetben, de sajnos soknak a magánéletét kétségbeesés és önpusztítás jellemezte. Ez a másik ok, amiért vonzódni kezdtem a jógához, szerettem volna visszaállítani az élet optimizmusát és a megalkuvást nem ismerő hitet. Át akartam írni a történetet, megmutatni, hogyan segíti a kreativitást a jóga. Megtanultam, hogy bár az élet mindig hoz kellemetlenségeket, de azok el is múlnak, így megspóroltam egy csomó időt, pénzt és stresszt. A jóga egy nagy beruházás. A munkám azt hangsúlyozza, mennyi szépséget találok ebben a világban. Ha egy kép megérinti a szívet, akkor ez az, amit én kerestem.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Jacob Parit Noomek, maszáj harcos – Kilimandzsáró, Kenya Forrás: Robert Sturman

Rendkívül komolyan veszem a művész felelősségét. Egy művész a világunk történetét mondja el. Az Afrika projektben mindent imádtam: a maszáj harcosokat, a nyomornegyedekben, börtönökben és árvaházakban fellelhető emberi szépséget. Amikor először hallottam az Afrika jóga projektről, tudtam, hogy a világnak ezt meg kell ismernie. Láttam a megdöbbentő szenvedés képeit, és szerettem volna létrehozni egy sor ünneplő, figyelemre méltó pillanatot, mert azok is Afrikában történnek.

A változásról, reményről és az emberi méltóságról mesélnek. Ez ráébresztett, milyen erős a fénykép hatalma, különösen manapság, a szociális média korában. Amikor hazaértem, és a New York Times értékelte a munkámat, rájöttem, hogy a jóga is képes rendszerbe foglalni a humanitárius eszméket. Használni kezdtem hát a jógát, mint alapítványi fényképészeti tanulmányokat börtönökben, rendőröknél, a Wall Street vezérigazgatóinál stb. A jóga vált összekötő úttá köztem és a világ közt. A maszáj harcos cselekedetei ugyanazt jelentik, mint a vezérigazgatóé és a fogolyé vagy a jógatanáré New Yorkban. Mindannyian azt a hatást keltik, ha őszinte életet kereső emberek.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
Jógázó los angeles-i rendőr

Például elkészítettem egy jógázó los angeles-i rendőr portfólióját. Azért csináltam, mert vannak ugyan, akik visszaélnek a hatalmukkal, de vannak kiváló egyének is közöttük. A legtöbbjük jó ember. A többségük értünk kockáztatja az életét. Tiszteletet érdemelnek. Abszurd dolog általánosítás alapján elutasítani őket. Ez elszomorít, hiszen ismerek néhány tisztet, és ezek mind hihetetlenül jó emberek.

Egyszerűen fogalmazva, az ászana a legszebb ábrázoló, figuratív költészet, amit valaha láttam. Azt gondolom, a szív sokkal erősebb bármi másnál. Él bennem egy kép, a humanitárius, szívből jövő üzenetet ünneplő világ lehetőségéről. A tanulmányok és ászanák csodálatosak – azonban egy lépéssel még tovább lépve mélyebb megértésre tehetünk szert valami teljesen más szinten. Nézd át az illúziókat, az elkülönülést és a hamis énképet, így felfedezheted, hogy egy nagyobb rálátásban minden dolog kapcsolódik.

erőszakmentesség hírességek jóga képek pozitív gondolkodás
"42 éves vegán vagyok. Szeretnéd tudni, milyen érzés, ha egy ilyen helyben hagy?"

Egy korábbi facebook bejegyzésben ez olvasható a fenti kép alatt: Szeretek köszönetet mondani, de nem nyitok vitát a vegetariánus életmódomról, mindent megteszek, hogy elkerüljem azt. Néha valamilyen idióta mégis nyomást gyakorol rám, akkor úgy érzem, ezt kellene mondanom, de természetesen soha nem teszem.

Robert Sturman hív bennünket, hogy vegyük észre: az élet tele feltűnő szépséggel. Azt mutatja meg nekünk, ahogyan ő látja a világot. Munkája azonban túlmutat a puszta fizikain, valami azon túlira koncentrál. A lelkünk szabadságra vágyik – írja egy cikkében. – Ekkor az elme megijed, ragaszkodni kezdünk dolgokhoz, és félni az ismeretlentől. A lélek nagyon okos. Az elme is az. Melyik okost fogod követni?

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

jan 13

Jógafesztivál Indiában és Európában

2016 elején rendezték meg a már hagyományos Jógafesztivált az indiai Goa államban. Fő szponzora a PETA volt, mely a világ legerősebb állatvédő szervezete. Sokféle színes programot kínáltak a résztvevőknek. Nyáron Barcelonában, a szép katalán fővárosban hasonló találkozót rendeztek, ezzel is bizonyítva a jóga egyetemes jellegét.

erőszakmentesség jógafesztivál fitness hírek india utazás

2016. január 4-8. között zajlott a híres fesztivál, melyet a jóga híveinek örömére minden évben megrendeznek. Nem véletlen, hogy az év kezdetére tették ezt a találkozót. A rendezők kifejezték reményüket aziránt, hogy mindenki olyan tapasztalatokkal hagyja majd el a tábort, melyek segítik őket éves munkájukban. Kicsit érzelmesen úgy fogalmaztak: az a cél, hogy mindannyian képesek legyenek egészségesen bevetni magukat a világba, de az áhítat révén megosztani szívüket másokkal.

Minden reggel énekléssel és meditációval kezdődött. Az ászanák végzését, a légzőgyakorlatokat, a különféle jógaiskolák megismerését neves jógaoktatók és művészek segítettek. A vendégek nem unatkozhattak: a védikus rituálék és ceremóniák, a jóga masszázs, a harmónium és egyéb műhelyek mellett a wellness vagy a hagyományos tűzijáték sem maradt ki, de még szörfözésre is nyílt lehetőség. Egyes tevékenységek teljesen ingyenesek voltak, esetleg előzetes regisztrációt igényeltek. A hagyományos jóga, továbbá a legújabb tendenciák és stílusok harmonikus keveréke egyaránt fellelhető volt, szinte a világ minden tájáról. 

A különlegesen finom ájurvédikus és vegán étkezéseket mindenki szívesen fogadta. Ezen ételek természetes partnere a jóga, hiszen mindkettő a békéhez, a nem ártáshoz kapcsolódik. Nemcsak táplálkozási információkkal, tippekkel és ínycsiklandó receptekkel segítették az érdeklődőket, a PETA ingyenes vegetáriánus/vegán kezdőcsomagot adott azoknak, akik előre igényelték. 

erőszakmentesség jógafesztivál fitness hírek india utazás
A riksás is jógázik. A kép egy 2008-as dél-indiai jógafesztivál plakátja mellett készült.

A fesztivál Bhakti-jóga Táborral folytatódott, de ez már a visszavonulás, a lelkigyakorlatok, az elcsendesülés és a meditáció időszaka, olyan témákkal, mint például az empátia, a megbocsátás, az együttérzés. A Bhakti-jóga Tábor azok számára ajánlott, akik fokozni kívánják a jóga lelkiségét, vagy egyszerűen csak szeretnének elmélyülni a bhakti hatalmas óceánjában. Az ászanák segíthetnek, hogy a lelki jóga-gyakorlatok, a mantra-recitálás, az elmélkedés vagy az odaadó tettek komollyá váljanak. Merüljön el az ó-ind bölcsesség inspiráló hagyományaiban – kérték a résztvevőket a bhakti-jóga programjain, melyeket ének és tánc tett még vonzóbbá. A védikus szertartású istentisztelet, a pudzsa és az eksztatikus kírtanok (vallásos koncertek) egy célt szolgáltak: a spirituális növekedést.

Természetesen a jóga nem Indiához kötött, az egész világ kincse a test és lélek egészségének védelmében. Július 21-25. között Európában üdvözölhettünk egy újabb fesztivált, a VI. Barcelonai Jóga Konferenciát (BYC). Ez a jóga rendezvény is nyitott volt a társadalom minden korú és hátterű tagjainak, azoknak, akik már évek óta jógáznak, de korábbi jóga tapasztalatokkal nem rendelkezőknek egyaránt. A BYC-nek Katalónia fővárosa nem először ad otthont. Felemelő nyitott szívű összejövetel ez. A világ vezető jóga tanárai és zenészek létrehoztak egy olyan platformot, ahol lehet tanulni, tapasztalatokat cserélni, valamint felfedezni és átalakítani önmagunkat.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

szept 21

Visszájára sült el a botrányos jóga elleni hadjárat Oroszországban

Ki gondolná, hogy felvilágosult korunkban is a tudatlanság sötét zugaira lelhetünk. Aki egy Isten háta mögötti kis kunyhóra és babonás emberekre gondolna, nagyot téved. A Moscow Times cikkében nemrég arról olvashattunk, hogy a jóga vált a célpontjává annak az egyre nevetségesebbé váló hadjáratnak, melyben az orosz hatóságok egy nagyvárosban okkultnak, sőt veszélyesnek tekintették a jóga gyakorlását, és be is tiltották. Szerencsére nem sokáig.

hírek filozófia erőszakmentesség
A jóga alapja az élet tisztelete minden élőlényben. Ezt fejezi ki a szív előtt egymásba zárt két tenyér.  A jóga tudományát a védikus irodalom és a tanítómesterek láncolata örökítette tovább. A történelem folyamán többször is veszélybe került hitelességének megőrzése és megmaradása, de mint mondják az indiai jógik, az erő nem az ember kezében van, hanem odaát.

Oroszország elnöke néhány éve szinte hitetlenkedve vette tudomásul, hogy India egy külön minisztériumot állít a jóga szolgálatába. Azt mégsem gondolta senki, hogy a 21. században megtörténhet olyasmi, ami ötven évvel korábban volt jellemző az akkori Szovjetunióra.

Az Ob folyó partján terül el az orosz város, Nyizsnyevartovszk. Két hatha jóga stúdiója a nyáron értesítést kapott, hogy többé nem használhatja az önkormányzati létesítményeket. A látszólagos tilalom meglepte a város lakóit, különösen azért, mert a jóga hivatalosan sportként elismert Oroszországban, és saját nemzeti szövetsége van. Korábban még Oroszország is a Nemzetközi Jóga Nap egyik társszervezőjeként szerepelt, ráadásul Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök nagy jóga rajongóként is ismert. 

hírek filozófia erőszakmentesség
Nyizsnyevartovszk Moszkvától 2300 km-re fekszik.  A nyelvtörő helységnév a gulág világa előtt sem ismeretlen. A történelem újra igazolta magát. Ahogyan a gulág erőszaka, úgy a jóga világát elsöpörni szándékozó erőszak sem lehet hosszútávú. Forrás: maps.google.com

Eddig a nyizsnyevartovszki hatóságok is támogatták a jóga órákat az állami tulajdonban lévő helyiségeket rendelkezésre bocsátották. Más ingatlan tulajdonosok hivatalos felszólítást kaptak a termek bezárására, sürgették őket, hogy „megelőzzék a vallási kultuszok és mozgalmak terjedését”.

„Először mindenki megijedt, majd nevetségesnek tartotta az egészet. A jóga tudomány”  

– mondta Inga Pimenova, az Ingara Jógaiskola tanára.

„Megtiltják az embereknek, hogy egészségesek legyenek? Ez abszurd! Jobb lenne, ha a kolbászevést tiltanák meg”

– fűzte hozzá Jelena Kolchanova jógaoktató.

A botrány úgy pattant ki, hogy a város szociális és ifjúsági ügyekért felelős osztályáról kiszivárgott az a levél, melyben felszólították a város vezetőit, „tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy az önkormányzati intézményekben hagyjanak fel a jógával”, mert szerintük a gyakorlatok „romboló vallási jellegűek”.

A jóga-tilalom futótűzként terjedt Oroszországban és az internet révén nemzetközi felháborodást is kiváltott, megvetéssel sújtva a városi hatóságot. A polgármester gyorsan ígéretet tett, hogy megbünteti a korlátolt tisztviselőket, akik „téves információt” küldtek szét.

Köszönöm az adminisztrációs segítséget, mely elősegítette a jóga szélesebb körben való megismertetését – nevetett Jelena Kolchanova. – Az emberek most nagyobb érdeklődést mutatnak a jóga iránt.

Hasonló írások jóga témában

Tovább olvasom

jún 18

Egy orvos, aki jógát ajánl a betegeinek

A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve. 

Tovább olvasom

máj 29

Paul McCartney a Húsmentes Hétfőért

A világ 35 országa vesz részt a Meat Free Monday nevű különös kezdeményezésben. Az öt évvel ezelőtt útjára indított Húsmentes Hétfő egyik mozgatórugója Paul McCartney, aki a vegetáriánizmus és az erőszakmentesség nagy szószólója.

hírességek táplálkozás erőszakmentességA Húsmentes Hétfő nevet viselő kezdeményezés szóvivője Paul McCartney, egykori Beatles tag, híres és elszánt állatvédő, több évtizede vegetáriánus. A Húsmentes Hétfő megálmodói azt a célt tűzték ki, hogy saját, valamint a Föld egészsége érdekében minden hétfőt tegyük húsmentessé. McCartney szerint a hét eleje a legjobb időpont erre. Egyrészt azért mert a hétvégén szinte senki sem szab határt az étvágyának és nem válogatja meg mit és mikor eszik, valamint jó kezdése a hétnek, ami rendszert vihet az életünkbe. Aki emellett hithű katolikus, akkor ezt a „lemondást” kiegészítheti a pénteki böjttel. „Egy nap bűnbánat és emlékezés Jézusra, egy nap pedig a Földanyának és saját egészségünknek”- mondta.

Szép számmal akadnak hívei a kezdeményezésnek. Jamie Oliver odáig ment, hogy példát állítva, 3 nap húsmentes napot tart. „Nem vagyok vegetáriánus és szeretem a húst, de tudom, hogy az egészségem érdekében ez a legjobb döntés. Emellett azon munkálkodom, hogy a jövő generációnak megmutassam a túléléshez vezető utat.”- nyilatkozta Jamie Oliver.
Woody Harrelson csak annyit mondott, hogy próbáljuk ki, hátha tetszik. Egy biztos, a Föld hálás lesz érte.
Színészek, politikusok, sportolók hosszú sora fémjelzi ezt a növekvő kezdeményezést. Csatlakoztak civil szervezetek, iskolák, éttermek is.

Paul McCartney Meat Free Monday c. kampánydala - Beatles utánérzés őrület!

Érdekes folytatása ez Wilson Woodrow amerikai elnök (1913-1921) akkori propagandájának, miszerint mindenkinek kellene egy húsmentes napot (ő a keddet választotta), valamint naponta egy húsmentes étkezést tartania. Ez heti kilenc olyan étkezés, amikor önmegtartóztatást gyakorolva a szegények javára mond le a nép. Ezt a hagyományt Herbert Hoover elnök is folytatta, kiegészítve a szerdai gabonamentes nappal. Ezt nem csak a családok, de az éttermek is átvették, aminek a következménye az lett, hogy a New York-i hotelek közel 100 tonna húst tudtak szegény családok és a háború sújtotta területekre adományozni. A kezdeményezés újra éledt a II. világháború idején.

A Húsmentes Hétfő ugyan nem feltétlenül a szegények megsegítését és nem is az áldozat bemutatását tűzi ki célul alapvetően. Sokkal inkább az ember és a bolygónk jólétét teszi meg első számú szempontként. Aki teheti, legalább ezen az egy napon fogyasszon kizárólag növényi táplálékot. Egészségünk és bolygónk érdeke is az erőszakmentesség jegyében. Legyen szép hétfője - jó étvágyat hozzá!

Tovább olvasom

máj 27

Teret és időt minden élőlénynek!

Rudolf Steiner filozófus és polihisztor a Jövőbe tekintés című munkájában arról ír, hogy a közeljövőben minden olyan állat ki fog halni, ami emberi fogyasztásra alkalmas. A jövő nemzedéke a mai társadalomról úgy fog beszélni, mint ősi társadalom, ahol az emberek még húst fogyasztottak.

filozófia hírességek erőszakmentesség táplálkozás
Rudolf Steiner filozófus és polihisztor, a teozófia megalkotója

Rudolf Steiner hazánkban is egyre népszerűbb. Többen a Waldorf pedagógia megalkotójaként ismerik. Negyven éves korábban lett vegetáriánus. Ezt a döntését emberi progressziónak nevezte. Elhatározásában nem volt semmilyen kényszerítő hatás, sőt úgy gondolta, hogy ez elkerülhetetlen lépés az emberi fejlődés előrehaladása során. Elmélete szerint az ételek lebontásához és hasznosulásához az emberi szervezet az anyagi enzimeken kívül, különböző energiákat mozgósít. A hús elhagyásával ezen energiák egy része felszabadul, ami lehetővé teszi, hogy más területeken hasznosítsuk azokat. Steiner kiemelte, hogy az ily módon felszabaduló energia hasznosítható akár sport tevékenységre is, de ezeknek az energiáknak a segítségével magasabb szellemi célok elérése válik sokkal egyszerűbbé, könnyebbé. A buktatója a dolognak az, hogyha nem kezdünk semmit ezzel az úgymond felesleges energiával. Elmélete szerint a vegetáriánus életmód lehetőséget ad mindazoknak, akik az élet valódi értelmét keresve magasabb rendű célokat tűznek ki maguk elé.

Steiner filozófiájának másik alapját képezi, hogy minden élet itt a földön össze van kapcsolódva fizikai, szellemi és kozmikus értelemben egyaránt. Minden élőlénynek joga van, hogy teret és időt kapjon élete céljának eléréséhez.
A vegetáriánus életmódban a növényi életformáknak meghagyjuk ezt a teret és időt. Ezt nem nehéz megérteni, hiszen ha egy alma vagy egy répa megérik, utána már csak idő kérdése és az enyészeté lesz. Ezzel szemben az állatmészárlás nem csak felesleges, de könyörtelen is abban az értelemben, hogy évekkel, akár évtizedekkel rövidíthetjük meg az életüket. E mellett nem csak időt nem kapnak, de életterük sem optimális a legtöbb esetben.

Nagyon sokan vannak olyanok, akik szeretik a vegetáriánus ételeket, sőt még maguk is lennének vegetáriánusok, de úgy érzik, nincs kellő akaraterejük, vagy kellő motivációjuk a döntés meghozatalára. Legtöbbször ez azért történik, mert úgy gondolják, hogy egyéni elhatározásuk nem gyakorol különösebb hatást az állatok szenvedésének megakadályozására, sem a társadalom, sem környezetük hozzáállásában. Rudolf Steiner szerint ez bizony nagy tévedés. Ha valaki meghoz egy döntést annak érdekében, hogy miképp akarja élni az életét, az hatalmas változást indít el először a szűkebb, majd a tágabb környezetében. Húsfogyasztás nélkül sikerülhet magasabb tudatszintre emelkednünk, szélesebb látóteret kapni ahhoz, hogy hozzájárulhassunk magunk és környezetünk jólétéhez. Mert az erőszakmentesség ereje felbecsülhetetlen. Ez Rudolf Steiner üzenete.

Tovább olvasom

ápr 07

A jóga világnapjára készül a világ

Jóga világnap! Létezhet nagyobb öröm a jógások rajongói számára, minthogy az ENSZ június 21-ét a Nemzetközi Jóganappá nyilvánította? Különösen nagy áttörésnek számít ez Magyarországon, hiszen a közelmúltban egy jógaiskolát „kultúridegen szagok” miatt jelentettek fel.

Nemzetközi jóganap az Inbound jógaiskolában

Jóga világnap a Bharata Kultúrtérben

„A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, India miniszterelnöke, amikor előterjesztette jóga világnap elképzelését az ENSZ felé. Az erőszakmentesség a jóga ékköve.

A jóga ősi tudománya nyilvánvalóan egyetemes emberi kincs. A jógát India sem sajátíthatja ki magának, és egyik náció sem gondolhatja „kultúridegennek” saját kultúrájától. Mint ahogyan az arab vagy a római számok, a kurkuma vagy a feketebors, a Pitagorasz-tétel vagy a Szent-Györgyi nevéhez kötődő C-vitamin, de Mozart vagy Kodály sem lehet „kultúridegen” sem Magyarországon, és a Föld egyetlen országában sem. Vagy vissza kellene küldenünk a krumplit, a paradicsomot és a paprikát Amerikába? Akkor viszont mi történne a világhírű magyar pirospaprikával?

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Jóga világnap világszerte. Fotó: Leveles Zoltán

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség

Megtörtént eset, hogy az egyik budapesti jógaiskolába ellenőrzésre érkezett egy hivatalos ember. Papírjai szerint „kultúridegen” szagok terjengésének vádjával érkezett. Beleszagolt a levegőbe, minden egyes szeg-zugot bejárt, majd konstatálta, hogy az egész területet valami megmagyarázhatatlanul kellemes illat járja át. Az ellenőr sűrű elnézések közepette, és mentegetőzve, hogy tulajdonképpen neki is jógáznia kellene, hamar távozott. Nagy szerencséje van a feljelentőnek és az adott hivatalnak is, hogy a magyar demokrácia meglehetősen gyermekcipőben jár, és hogy a jógások alapértelmezetten jámbor emberek. Pedig micsoda nemzetközi visszhangot lehetet volna ebből az ügyből gerjeszteni! És hogy az mennyire nagy ingyen reklám lehetett volna a magyar jógásoknak.

Maradjunk az erőszakmentesség világában. A valamire való jógás az állatoknak sem árt, ami életmódjában is tükröződik. Táplálkozása erőszakmentes – vegetáriánus. Éppen ezért emberi környezetére nézve is veszélytelen. Mint ahogyan Gandhi is ártalmatlan volt. Sosem bántott volna senkit egy ujjal sem. Az ellene fordulókat is tiszteletben tartotta. Az ahimszá, az erőszakmentesség erejével azonban mégis legyőzte a világ egyik legnagyobb hadseregét.

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Nemzetközi jóganap, hogy életed mégszebb legyen!                                   Fotó: Leveles Zoltán

Ez az ahimszá a jógások fegyvere. Ennek az erőszakmentességnek a felszálló füstje csípi azok szemét, akiknek látását elvakítja az „én és enyém” farkastörvénye.  Könyörgöm, nem kell aggódni a jógások miatt. Legalábbis nem jobban, mint bárki más miatt. A jóga alaptanítása szerint a Föld népei egy nagy családot képeznek. Lehet, hogy más nyelvet beszélnek, de nem idegenek egymástól, nem jobbak a másiknál. Ha úgy tetszik, ugyanaz a piros vér csörgedezik az ereinkben. Az egymástól tanult életbölcsességek mindenkire érvényesek, legyen az görög, német, amerikai vagy magyar eredetű. Ezt az egységet is hivatott megünnepelni a jógavilág minden év június 21-én. A jóga világnappal egy újabb béke világnapot kapott a világ. A jóga világnapjának kikiáltásáról az Origo is beszámolt.

Információink szerint hazánkban is megannyi jógaiskola készül a jógás jeles napra. Jógabemutatókra nyílt napokra, beszélgetésekre, előadásokra számíthat a közönség.

Ünnepeljünk hát együtt, ünnepeljük a lelki békét, a világbékét és az egészséget!

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!