A testedzés célja az izmok erősítése. Rengeteg testedzési mód létezik. A legtöbb sport gépies mozgások, gyakorlatok sorozatából áll, lendületes, dinamikus végrehajtással, melyeknél cél az erős, formás izomzat kialakítása, az állóképesség fejlesztése, az izomerő kialakítása, és sok esetben a testsúly csökkentése.

A jóga fizikai gyakorlatai nemcsak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. sőt még a belső szerveket is irányítása alá szeretné vonni, a gondolatokon, érzelmeken is uralmat szerezni.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A jóga követői idős korukban is
hajlékony testnek örvendhetnek,
szemben a túlzott igénybevétel-
nek kitett sportolókkal.

A jóga és a modern testedzés között a legalapvetőbb különbség, hogy a jóga nem szorgalmazza az erőteljes izommozgást.

Szemben a modern testedzéssel, mert az izomrostokban termelődő nagy mennyiségű tejsav fáradtsághoz vezet.

A jóga gyakorlásának célja a felfrissülés, feltöltődés.

Komoly szemléletbeli különbség az egészségről alkotott vélemény is. Az egészséges test nem egyenlő a fejlett izomzattal. Az egészség meghatározása a jóga megközelítésében, az az állapot, amikor minden szerv tökéletesen működik egy intelligens elme vezetése mellett.

Éppen ezért a különféle jógatradíciók nagy jógamesterei nagyon körültekintően állították össze a gyakorlatsorokat, figyelve arra, hogy ne terheljék túl a szerveket, elsősorban a szívet, mivel az izmok gyors mozgatása rendkívül nagy megterhelést jelent a szívnek. A testedzés legfőbb célja a keringés serkentése, és az oxigénfelvétel növelése. Ezt tökéletesen elérhetjük egyszerű gerinc-, és ízületmozgatásokkal, mélylégzés kíséretében, az izmok túlerőltetése nélkül. Persze kellő elszántság is kell hozzá. Sokan példaképül szolgálgatnak számunkra a jóga gyakorlatok végzésében. Egy ilyen inspiráló siker a jóga világában Madonna, a kitartás és a jóga királynője.

Az évek múlásával az ízületek, izmok állapota romlik, rövidülnek, merevebbé válnak, így az ember mozgása korlátozottá válik. Ez az ízületi merevség a jóga segítségével alacsony szinten tartható. A túlzott merevség a rossz tartás, és a hibás súlyelosztás oka. A gerinc merevsége elsősorban az ülő munkát végzőknél figyelhető meg, mert ilyenkor az ember fejét és nyakát általában előrehajlítja, így a gerinc a háti szakaszon meggörbül.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A relaxáció segít a test
problémáinak legyőzésében.

A jóga követői idős korukban is hajlékony testnek örvendhetnek, szemben a túlzott igénybevételnek kitett sportolókkal. A nehezebb jógapózok, azaz jóga ászanák is mutatják, hogy rendszeres gyakorlással milyen hihetetlen hajlításokra képes a test, ha a gerinc és az ízületek megőrzik rugalmasságukat.  

Elkezdeni sosem késő! A test problémái, betegségei, fáradtsága könnyedén megszüntethető természetes étrenddel, helyes légzéssel, jóga gyakorlatok végzésével, relaxáció és meditáció gyakorlásával.