Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
feb 21

Jógázó sportcsillag a szőrmék ellen

A milánói szőrme- és bőrkiállítást minden évben megrendeznek. 2007-ben jelent meg az a híres PETA plakát, melyen Amanda Beard pózol ruhátlanul, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar brutalitására. A szépséges Amanda hétszeres olimpiai bajnok volt, de a modellvilágban is befutottnak számított. Eredményeit nem utolsó sorban a jógának és vegetáriánus életmódjának is köszönhette. Amanda Beard minden idők legsikeresebb amerikai úszónője.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Milánó kétszer is a figyelem középpontjába kerül a szőrmeipar miatt. Ősszel, a Scala évadnyitó előadásakor rendszeresen tüntetnek az állatvédők a világhírű operaház előtt. Sőt arra is volt példa, hogy festékpisztollyal befújták az operába tipegő dámák bundáit. Tavasz közeledtével pedig ez a város rendezi meg az európai szőrme- és bőrkiállítást. Amanda Beard egyike volt azoknak, akik az állatok jogaiért harcoltak, és aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz. Így nemcsak a szőrmeiparral szemben küzdött, hanem a tervezőkkel, kereskedőkkel is, akik közvetlenül hasznot húznak a kegyetlen iparág okozta szenvedésből. A nyilatkozat így hangzott:


Ezennel fogadom, hogy semmilyen prémet nem vásárolok. „Nem”-et mondok az állatok kegyetlen és barbár levágására, mert azok millióit ölik meg szerte a világon a bőrükért. „Nem”-et mondok a bundákra, gallérokra, díszítőelemekre, bizsukra, macska játékokra és egyéb termékekre, melyek prémből készültek. 

Amanda Beard rövid sikertörténete


1996-ban, az atlantai olimpián, 14 évesen robbant be a sport világába, és mindjárt megnyert két ezüst és egy arany érmet. Minden idők egyik legismertebb amerikai úszó bajnoknője, aki sikeres média karriert tudhat maga mögött, egyben modell, író és édesanya.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Hétszeres olimpiai bajnok. 2003-ban világrekordot állított a 200 méteres mellúszásban. A 2004-es athéni olimpia arany medálja után elnyerte a világ egyik legszexisebb sportolója címet is. Összesen huszonegy érmet (öt arany, tizenhárom ezüst és három bronz) nyert a nagy nemzetközi versenyeken. Amíg aktív sportoló volt, rengeteg cikk jelent meg róla, méltatták szépségét, és csak néha írtak arról, hogy jógázik, meditál és az erőszakmentes táplálkozás híve.

A saját bőröd fontosabb


Nemcsak a legszexisebb, de minden idők egyik legkönyörületesebb amerikai olimpikonjaként is elhíresült, amikor szerepelt az állatvédő szervezet, a PETA szőrme-ellenes hirdetésén. Meztelenül pózolt az anti-szőrme reklámon, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire. A szlogen: „Érezd magad kényelmesen a saját bőrödben. Ne hordj prémet!” A PETA idézte Beard szavait:

„Láttam egy csomó videót, és folytak a könnyeim…” 


2008-ban is szerepelt a PETA kampányban, mindössze két nappal a pekingi olimpia kezdése előtt. A jelentések szerint elég kényelmetlen helyzetbe hozta a kínai olimpiai tisztviselőket, amikor aktfotós poszterét fogva tiltakozott az állatmészárlás ellen. A PETA sajtóközleménye ismét idézte szavait:

„Szörnyű számomra a levágott állatok látványa, amiket a divat miatt viselnek, úgyhogy biztosan felszólalok a prém ellen... Én sokkal inkább lennék meztelenül, mint valaha is egy halott állatot hordjak a testemen.” 


A szőrmeipar Kínában különösen hírhedt – sok esetben az állatok apró drótketrecekben vergődnek minden időjárási szélsőségnek kitéve. Az állatvédők videofelvételein látszik, hogy az állatokat megfojtják vagy agyonverik, de gyakran még mindig élnek és küzdenek, amikor megnyúzás előtt lábuknál fogva a kampóra akasztják őket – hiszen a bundának nem szabad megsérülnie…
A prémáru eredetét nem lehet visszakeresni, így bárki, aki bármilyen prémet hord felelős a szörnyűségekért, melyek a szőrmefarmokon történnek. Az egyetlen módja annak, hogy az ilyen elképzelhetetlen kegyetlenségben ne vegyünk részt, ha soha, semmilyen szőrmedarabot nem viselünk.

 
Sportteljesítmény növelése jóga és meditáció segítségével


A sportteljesítmény növelése céljából megannyi titkos módszer lát napvilágot. A tiltott doppingszerek természetesen szóba sem jöhetnek, de van más módja is a teljesítmény fokozásának, mely ráadásul roppant egészséges. Elmondhatjuk, hogy a hétszeres olimpiai bajnok sportsikereihez a vegetáriánus étkezés és a jóga is hozzájárult

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek


A londoni olimpia kezdete előtt jelent meg A vízben nem látszanak a könnyek című önéletrajzi könyve, melyben őszintén írt korábbi alkohol és drog problémáiról, bulimiás zavarairól, a depresszió időszakáról. Amikor feltették neki a kérdést: Úgy érzi, az eredményei változtak a jógázás hatására? Az ötkarikás bajnok határozottan kijelentette:

„A teljesítményem drámaian javult a jóga és a meditáció miatt. Szilárd meggyőződésem, amikor tréningezem, a lelkiállapotom is lassan javul, a jóga és a meditáció kiemelkedő szerepet játszott a sikerhez vezető úton.”

Sportteljesítmény és vegetáriánus étkezés


Megkérdezték tőle: Ideges voltál, hogy a vegetáriánus étrended hatással lesz az edzésedre? Határozottan válaszolt: Egyáltalán nem. Egészséges, erős és fitt vagyok, semmi sem befolyásolja a tréninget. A húgom vegetáriánus volt, és a nővérem is ezt választotta, a családunk szenvedélyes család az állatok és a környezet védelme tekintetében. Ez nem újdonság számomra.


Jól összeválogatott étrendje, a sok zöldség és gyümölcs mellett szénhidrátot és tejtermékekből származó állati fehérjét is tartalmazott, melyet gyakran kiegészített kedvencével, a tofuval. Éveken keresztül a sportmezőny élvonalában lenni nem kis teljesítmény. A közhiedelemmel ellentétben ezt vegetáriánusként könnyedén megtette. 

Jóga kismamáknak


A kismamáknak is ajánlotta a jógát, és ez azért is hiteles, mert ő maga is kétszeres anyuka, aki rendszeresen jógázott a szülés előtt is. Az olimpikon édesanya saját életében is megtapasztalhatta, mennyire fontos a mozgás az áldott állapot ideje alatt is. Ezért az úszás mellett bízvást ajánlotta a sétát és a megfelelő jógát a kismamáknak. Mint minden gyermeket váró anyuka tudta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az edzésprogram jelenti a várandósság ideje alatt. Neki sem volt mindig ideje felkeresni a jógastúdiót, ezért otthon jógázott. Vásárolt egy gyakorlatokat bemutató filmet. A születés előtti jóga DVD lehetővé teszi, hogy a saját tempódban mozogj – javasolta. – Tudom, nehéz megtalálni a megfelelő edzést a második műszakban, de ahhoz, hogy jól érezd magad, fizikailag aktívnak kell maradnod a gyermekvárás ideje alatt is.

Egy riportban megkérdezték tőle, milyen tanácsot tud adni a nőknek, hogyan kezeljék a fizikai tökéletesség utáni vágyukat? Nagyon megszívlelendő választ adott:

"A tökéletes kinézés utáni sóvárgás óriási hajtó erő, de egyben nyomasztó is lehet a nők számára. A küzdelmeim során megtanultam, hogy „tökéletes” külső nem érhető el, de a boldogság igen. Most boldog vagyok az életemmel, és nem érzem, hogy bármit is bizonygatnom kellene. Azt javaslom minden hölgytársamnak, hogy arra törekedjen, hogy boldog legyen, nem pedig tökéletes. Találjon boldogságot abban, amit csinál. "

Az egykori olimpikon úszónő gyermekeivel és fotográfus férjével él, úszó-edzőként is dolgozik. Már régen felhagyott a versenysporttal, de a jóga iránti szeretete megmaradt. Továbbra is az erőszakmentes élet szószólója, egy vadon élő állatokat védő egyesület szóvivője, különösen a delfinek a kedvencei.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!