Legújabb kutatások szerint a jóga  javulást adhat az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek. A friss tanulmány szerint a jóga javíthatja a tüneteket az ízületi bántalmak két leggyakoribb formája a rheumatoid arthritis valamint az osteoarthritis, a reumatikus és gyulladásos ízületi betegség esetén. A jóga a lélek és a test harmóniáját segíti. Nem csupán a gyakorlatokat foglalja magába, hanem a meditáció, a relaxáció, a légzés kiegyensúlyozott kombinációját is.

jóga hatásai egészség kutatás
A statisztikák szerint a lakosság mintegy 15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

A jóga más, mint ami csupán segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Ha valaki kitartó, annak számára az évek múlásával számos egészségügyi előnnyel jár. Például egy tanulmány beszámol arról, hogy egy csupán napi 90 másodperces jógapóz javíthatja a betegek gerincferdülését. Egy másik vizsgálat szerint a jóga javítja az általános életminőséget mellrák esetén. A jóga, mint kiegészítő terápia egyre általánosabbá válik, az Egyesült Államokban jelenleg minden tizedik ember jógázik. 

A közelmúlt statisztikái szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 52.500.000 ember él ízületi gyulladással. Igaz, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, de a szakértők hosszú idő óta már azt mondják, hogy a fizikai aktivitás jelentősen enyhítheti a betegség tüneteit. Eddig eléggé ellentmondásos tanácsot kaptak az ízületi gyulladásban szenvedők: folytassanak erőteljes intenzitású aerobik tevékenységet legalább 75 percig, vagy közepes intenzitásút legalább 150 percig minden héten. Azonban a merevség és fájdalom okozta állapotban ez szinte lehetetlen.

Susan J. Bartlett, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem docense, társszerzőkkel készített tanulmányát a Journal of Rheumatology lapjain tette közzé. Bartlett és kollégái tudni akarták, hogy a jóga milyen hatással van az arthritisre. Bartlett kimutatta, hogy a jóga különösen hasznos lehet a beteg ízületekre, hiszen egyesíti a fizikai tevékenységet, a pihenést és a stressz menedzsment technikákat. Szerinte a jóga összpontosító és a betegeket tiszteletben részesítő képessége a másik nagy segítő.

Jóga, az ízületek erősítése

Bartlett és csapata 75 felnőttet tanulmányozott, akik reumatikus vagy térdízületi bántalmakban szenvedtek. Azt vizsgálták, hogyan segíthet a jóga a betegség csökkentésében. Az egyének nyolc egymást követő héten kétszer egy órás jógafoglalkozáson vettek részt, valamint hetente egyszer otthon is jógáztak ebben az időszakban. 

Két hónap után kiderült, hogy a jógázó résztvevők 20% -os javulást tapasztaltak a fájdalom, a közérzet és az energiaszint terén, de ez még nem minden. Ugyancsak 20% -os javulás következett be a fizikai funkciók területén is. Mi több, ez a javulás később is nyilvánvalóan megmaradt, ezt bizonyította a kilenc hónap elteltével bekövetkező felülvizsgálat.