A depresszió az egyik vezető kór, amelyet társadalmunk nem igazán tud kezelni. Utánajártunk, hogy az ősi keleti tradíció miként segíthet a kor egyik lépfenéje ellen. A jóga depresszió ellen meglehetősen hatékony ellenszernek bizonyul. Lássuk a részleteket!

A depresszió mentális betegség, ezért az elme ellenőrzése fontos lépés a tünetek megszüntetéséhez. Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. Ami pedig ennél is több, azt a jóga filozófiája mondja el.

egészség jóga hatásai

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen! című írásunkban a jógakutatással kapcsolatban két szakembert mutattunk be. Tudományos bizonyítékokkal támasztották alá azt a tényt, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket. Most néhány kísérletről számolunk be.

Mi a depresszió?

A szomorúságtól eltérően a depresszió mentális rendellenesség. Befolyásolja az ember érzéseit, gondolatait, a viselkedését. 

A tünetek közé tartozik a reménytelenség, a motiváció hiánya és a normális tevékenységek iránti közömbösség. A beteg sokszor még a családjával vagy a barátokkal töltött időt is lecsökkenti, nem érzi jól magát az emberek között.

A mindennapi szokások váratlanul és ok nélkül megváltozhatnak. A depresszióban szenvedő személy nehezen tudja folytatni azokat a dolgokat, amelyeket korábban kedvelt.

egészség jóga hatásai
  A valóság sokszor más, mint ami a fejünkben van.

Ha ezek a kétes érzések, ez az állapot hosszabb ideig, hetekig tart, akkor az egészségügyi szakember depressziós rendellenességet diagnosztizál. A kezelés többnyire antidepresszánsokkal kezdődik.

Ezek nem minden beteg számára előnyösek. Becslések szerint a depresszióban szenvedő betegek 10-30%-a vagy nem reagál az antidepresszánsokra, vagy csak enyhe javulást tapasztal. Ugyanakkor súlyos mellékhatásoknak teszi ki magát.

A vizsgálatok kimutatják: a jóga legyőzi a depressziót 

A kutatók már évtizedek óta új módszereket keresnek, amelyek segíthetik a depresszió leküzdését. Időről-időre új tanulmányok jelennek meg ebben a témában. Ami közös bennük, azt ezzel a címmel foglalhatjuk össze: Így segít a jóga a depresszió ellen.

Amerikai szakemberek 23 férfi veterán részvételével érdekes kísérletet folytattak. A komoly depressziótól szenvedő egykori katonák 2 hónapig naponta jógafoglalkozásokon vettek részt. A fizikai gyakorlatok mellett, a meditációra és a légzőgyakorlatok kombinációjára összpontosítottak. 

A depressziós szintet négy időpontban értékelték: a vizsgálat kezdetekor, a 3. és 8. héten, valamint a jóga ülésszakok befejezését követő 1 hét múlva. 8 hét után a kutatók azt találták, hogy a kontroll csoporthoz viszonyítva is a jógázók betegsége jelentős csökkenést mutatott. Ráadásul a résztvevők élvezték a gyakorlatot, a tízes skála 9,4-es átlagot adott.

Nina Vollbehr hollandiai kutató és kollégái olyan felnőtteket vizsgáltak, akik átlagosan 11 évig depresszióban éltek. Minden résztvevőnek részt kellett vennie egy jóga programban, amely 9 héten keresztül heti 2,5 órás foglalkozást jelentett.

A depresszió, a szorongás, a stressz szintjét a vizsgálat előtt és után, valamint 4 hónappal később is értékelték. A kutatók örömmel tapasztalták, hogy a jóga segít a depresszió ellen, sőt a jó eredmény a program befejezése után 4 hónappal is változatlanul megmaradt.

Stefan G. Hofmann, a bostoni egyetem doktora, és munkatársai 17 tanulmányból végeztek meta-elemzést. Azt vizsgálták, hogyan kerekedik felül a hatha jóga a depresszión. A kezelés hatékonysága pozitív kapcsolatban állt a teljes óraszámmal. Itt is bebizonyosodott a jóga kedvező hatása. A hatha jóga ígéretes módszer a szorongás kezelésére – írták a szerzők. 

A csökkenő a szorongás mellett nem jut helye a depressziónak

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a pozitív eredményt nem kizárólag az ászanák végzése okozza. A jóga egy életforma, melyhez szorosan hozzátartozik az elme szabályozása. Ezt segítik a különféle jógapózok, a légzőgyakorlatok és a meditáció. A jóga abban is segít, hogy megértsük, kik vagyunk. Az önmegvalósítás révén a körülöttünk lévő világgal összhangba kerülünk. 

A jóga segítségével belső változás lehetséges. A jógik évszázadok óta arra figyelmeztetnek minket, hogy a belső harmónia megteremtése és fenntartása komoly munka. A jógát gyakorló úrrá lesz gondolatain, és fölülkerekedik a felszínes problémákon. Hogyan? A XIV. Dalai Láma így fogalmazta meg:

"A legnagyobb belső nyugalom a szeretet és együttérzés kibontakozásának köszönhető."

egészség jóga hatásai

Így hat a jóga depresszió ellen


Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. A végrehajtása során az egyik fő hangsúly a légzésen van. Elménket friss oxigénnel látjuk el, amikor belélegzünk, a méreganyagok kilégzéskor távoznak.

Ez segít az elme koncentrálásában, tudatunk a jelen pillanatra fókuszál, felszabadít más, esetleg szomorú gondolatok alól.

Mivel az elme lefoglalt, ezzel segít a depressziós gondolatok leküzdésében. A mozgás révén a teljes test kibontakozik a napi természetellenes testtartások rabságából. Felmelegszik, a vér szabadon áramlik. A koncentrált lélegzet biztosítja pránák mozgását, amely megújuló energiát ad nekünk.

Összefoglalva


A kutatók úgy vélik: a jóga egy lehetséges kezelési mód a depresszió elleni küzdelemben. A jóga elkezdésekor a leggyakoribb okok között a hátfájás csökkentése és a stressz enyhítése szerepel.

A mentális gondokkal küzdők vizsgálatakor egyre inkább azt tapasztalják, hogy a jóga a depresszió kezelésére is kiválóan alkalmas. A rendszeresen jógát gyakorló képes megbirkózni önmagával, túljut a mentális nehézségein, mert elméje egy magasabb szintre emelkedik.


Kapcsolódó cikkek