Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
máj 13

Beryl Bender Birch a jógáról

„Krízisben vagyunk. A jóga egy lehetőség, mert kétségbeesetten szükségünk van rá az életünkben. Nem véletlen, hogy egyre több ember tanítja, és egyre több ember gyakorolja.” – mondja Beryl Bender Birch, jógatanár, és több jógaszakkönyv szerzője. A 76 éves Beryl 45 éve vegetáriánus, fitt és egészséges. Amikor megkérdezték, mit tanácsol az egészséges étkezéshez, a következőt válaszolta: Egyél valódi ételeket, növényi táplálékot fogyassz.

egészség  hírességek  jóga oktatás

A jóga olyan testi-szellemi gyakorlat, amelyben lassú és folyamatos előrehaladás tapasztalható, ha valakiben megvan a megfelelő elkötelezettség. Beryl Bender Birch ennek szellemében segíti tanítványait.

Beryl Bender Birch véleménye a jógáról

A jóga arról szól, hogy megtanuljuk figyelemmel kísérni önmagunkat. Arra tervezték, hogy felébresszen minket. A jóga nem egyezik az ászanával, annak ellenére, hogy a nagyközönség úgy gondolja. A jóga egy élmény. Senki nem taníthat jógát. A tanárok a hagyomány átadásához csak a megfelelő útmutatás követhetik, és ha ezt továbbítják, ez vezetheti a diákot a saját tapasztalataihoz.

Beryl Bender Birch − a jóga jelene

A jóga mindenütt felbukkan: az iskolákban, kórházakban, vállalatoknál, még a hadseregben és a börtönökben is – mindenhol. Bár a jóga nem az egyetlen, de nagyon jó módja annak, hogy tudatosabbá váljunk. Ahogy egyre több embert segítettek és gyógyítottak meg a gyakorlatok, egyre jobban felfigyeltek a jóga erejére. Beryl Bender Birch azt ismétli meg, amit a jógamesterek is hirdetnek: szeretnénk megosztani másokkal a kapott előnyöket.
 

egészség  hírességek  jóga oktatás

Beryl Bender Birch találkozása a jógával

Beryl Bender Birch az egyetem elvégzése után ismerkedett meg a jógával. A meditációs gyakorlatot Choyam Trungpa Rimpocheval és Munishree Chitrabhanuval kezdte meg San Franciscóban és New Yorkban. Tanulmányozta Baba Ram Das előadásait és a Sivananda Jógát. Nagy hatással volt rá Iyengar módszere és Pattabhi Jois jógamester tanítása.

Beryl Bender Birch egy kiemelt Jóga Intézet alapítója és igazgatója, valamint a „Give Back Yoga” Alapítvány munkatársa. Több mint 40 éve tanulmányozza és tanítja a jógát és a meditációt. Fél évet töltött Indiában, hogy tovább folytassa tanulmányait. Négy jógakönyv szerzője, A jóga ereje című munkája bestsellerré vált.

Beryl Bender Birch szerint a jóga egy evolúciós folyamat

A jóga tapasztalatai nem fogalmazhatók meg, nem definiálhatók vagy magyarázhatók. Csak a gyakorlatból származhatnak. Ez egy határtalan, kapcsolódási tapasztalat. Az a felismerés, hogy tényleg megváltozhatunk. Tudatosabbak, fegyelmezettebbek, együtt érzőbbek lehetünk. Lehetetlen, hogy ezután ne ismerjük fel mások szenvedését. A könyörületesség nem valami, amit csak úgy eldöntesz – mondta – A szív megnyitásából, a lelki kapcsolódás tapasztalataiból kell származnia, ami a jóga gyakorlatok valódi célja.

De ugyanúgy, ahogy nem kezdhetsz maratoni futáshoz, ha addig soha egy lépést sem tettél, ugyanúgy nem lehet az első ászana osztályodból egy teljesen tudatos, megvilágosodott meditációhoz jutni pár nap alatt. Hacsak nem egy csodálatos munkát végeztél az utolsó életedben!

A jóga egy evolúciós folyamat. Időbe telik. Legtöbbünknek végig kell járnia mind a nyolc fokozatot, hogy megértsük mélyebb dimenzióit. Úgy gondolom tehát, hogy a jóga lassan beszivárog az olyan ember tudatába, aki pontosan követi az értékes hagyományokat, és pontosan olyan ütemben fejlődik, amennyi energiát fordít ennek fejlesztésére. A jóga olyan tudatosság, amely az élet minden aspektusában pozitív hatást fejt ki.

Kapcsolódó írások

Jóga ászanák sorrendjeA modern jóga alapító atyja

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít
A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít

Tovább olvasom

máj 05

Jógapszichológia a spirituális Indiában

A gazdag spirituális hagyománnyal rendelkező védikus kor Indiáját még az érintetlen családi élet, az erkölcsi törvények betartása jellemezte. A komoly spirituális gyakorlatok, melyek korosztályok és társadalmi rétegek számára is pontos útmutatót adtak, nem tette szükségessé a pszichét nyugtató, korrigáló terápiákat. A szociális diszfunkció ismeretlen fogalom volt. Az embereknek nem kellett mentális sérülésekkel pszichiáterhez járniuk. A klasszikus indiai filozófia, különösen a jóga hagyománya mégis részletes információkkal szolgál az elme természetéről és szabályozásáról.

india egészség

Dr. Allan Ajaya a nyugati pszichológia keleti szellemi gyakorlatának képviselőjeként dolgozik. Indiában tanult és tanított jógát és meditációt, doktori fokozatot szerzett, majd a Wisconsin Egyetem Pszichiátriai Tanszékének posztdoktori munkatársa lett. Számos könyvet írt és szerkesztett, mint pl. Jóga és pszichoterápia: a tudatosság fejlődése; Jóga pszichológia: gyakorlati útmutató a meditációhoz. A jógapszichológia legfontosabb vonását az együttérzés köré összpontosítja.

Arra a kérdésre, hogy mi a jóga pszichológia, a következő választ adta: A jóga pszichológia meglehetősen bonyolult, mert az Indiából származó szent tanítások több csoportjából származik, beleértve az Upanisadokat vagy Patanjali Jóga-szútráit is. A hagyományok nagy részében, ellentétben a legtöbb nyugati pszichológiával, az a megértés a fontos, hogy a lelki tények (Isten, a lelki tudatosság) megnyilvánulhat nekünk is. Minden harcunk, a félelmeink, a védekezésünk, a depressziónk, a szorongások és így tovább, abból származnak, hogy pillanatnyi tudatállapotunk szerint ezt nem ismerjük fel. A jóga pszichológiája ebben segít.

A jógapszichológia története

A gjána jóga rendszere dolgozta ki legjobban a jógapszichológia elméletét. A messzi múltba nyúlik vissza. A Chandogya Upanisad azt kérdezi:

„Van valami magasabb a gondolatnál? Igen, a meditáció emelkedettebb, mint a gondolkodás.”

Patanjali Jóga-szútrája is alapvető kézikönyv. A legegyszerűbb, de legszükségszerűbb lépésekhez ad útmutatást. A mentális fegyelemtől indul, hogy elérje a samadhi magasságát. 

A samadhi szó jelentése „szilárd elme”, egyfajta transz állapot. A védikus értelmező szótárban, a Niruktiban olvashatjuk: „Amikor az elme szilárd az önvaló megértésében, azt mondják róla, samadhiban van.” Ez másképp kifejezve: a Legfelsőbbel való teljes összhangban él.

A jógapszichológia osztályozta az elme (manas) az intelligencia (buddhi) és a hamis önazonosság (ahankar) tevékenységét. Ez utóbbi kerül leginkább a jógapszichológia nagyítója alá. Mindezt felismerve a gyakorló eldöntheti, hogyan kívánja élni életét, lehetősége nyílik arra is, hogy valódi tudatossághoz jusson.

Jóga és pszichoterápia

Sri Aurobindo szerint:

„A jóga nem más, mint gyakorlati pszichológia ... a jóga egész metódusa pszichológiai; úgy is fogalmazhatnánk, hogy a jóga a tökéletes pszichológiai ismeret teljes gyakorlata.”

Nagyon fontos felismerni, hogy az orvostudományon belül a pszichológia beteg embereket gyógyít. A jóga pszichoterápia nem lélekgyógyászat, hiszen a lélek soha nem beteg. A jóga pszichoterápia a mentális tévedések korrigálását, helyreállítását és a már helyes információk megőrzését segíti.

Egészséges embereknek nyújt egy évezredek óta gyakorolt módszert. A testet és az elmét hozza egy magasabb szintre. Természetesen kézzelfogható fizikai egészségügyi előnyökkel is jár, mint ahogy erről már számtalan tudományos cikket is olvashattunk.

A jóga pszichoterápiaként működve egy eszköz az önmegvalósításra. A Bhagavad-gítá többféle megoldást ajánl. Figyelembe veszi a különféle tudatszinten levő embereket, ezért a jógapszichológia egyik alapvető kézikönyveként is tekinthetjük. 

india egészség

A jóga pszichológia alapelvei

A jógagyakorlatok és a meditáció felkészíti a testet és az elmét. A jóga pszichológia kijelenti:

  • Az elmét az anyagi vágyak sokasága és a hamis énképzet nyugtalanítja. 
  • A cselekedeteket az előző tettek visszahatása, a karma befolyásolja.
  • Az elme szabályozásával megfékezhető és jó irányba terelhető a gondolkodás, amely aztán az érzésekre is kihat.
  • A belső béke után elérhető a teljes elégedettség. Ez a jóga-állapot: az igazi én felismerése.

Összegzés

A jóga nem csupán ászanák sorozata, hanem egy pszichológiai rendszer és az elengedhetetlen tudatváltás biztos módszere. Ezért a jóga pszichológia az önmegvalósítás gyakorlati, működőképes eszköze. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 29

Kismama jóga a szülés utáni depresszió ellen

Sok nő a terhesség során találkozik először a jógával. Mások esetében a rendszeres jóga gyakorlat folytatódik a várandósság alatt is. A jóga ászanák, a légzőgyakorlatok, valamint a meditáció sokoldalúan segítheti a kismamát. Kiváló előkészítés a szülés előtt, és több szempontból is hasznos a szülés után. 

egészség fitness jóga hatásai

Kismama jóga

A kismama jóga egyre népszerűbbé válik, de ne felejtsük el, hogy rendkívül komoly tudást igényel a szakembertől, a jógaoktatótól.

Annak érdekében, hogy a kismama jóga biztonságos legyen, és maximális haszonnal járjon, különösen ajánlott a hiteles jógatanár felkeresése. Olyan, aki a terhesség alatt bekövetkező változások speciális ismeretével is rendelkezik. 

Jóga kismamáknak

Bizonyított tény, hogy a jógaórákon az édesanyák a nyugodt mozgás, a meditatív percek révén testileg friss, mentálisan pedig kiegyensúlyozott állapotba kerülnek. Az ellazult állapotot az egész szervezet hasznosítja.

A baba a test kémiai változásán keresztül azonnal megtapasztalja ezt, egyben érzékeli az anya figyelmének felé fordulását. Mindezt nagymértékben élvezi is. Elmondható, hogy maga a magzat is különféle testhelyzeteket vesz fel.

A kismama jóga nem csak a hölgyeket érinti. Az édesanya egészsége, jó kedélye fontos, az egész család profitál belőle.

A kismama jóga segít a szülés utáni depresszió leküzdésében

Kismama depresszió esetén semmiképp sem ajánlatos tablettákhoz nyúlni. Az antidepresszánsok alkalmazása mind a terhesség előtt, mind a terhesség alatt befolyásolhatja a gyermek mentális egészségét.

Legutóbb a dán Aarhus BSS Országos Regisztrációs Kutatóközpontjának kutatói mutatták ki, hogy az antidepresszánsok terhesség alatt történő szedése fokozott kockázattal jár.

A kutatók csoportokba osztották a vizsgált több ezer gyermeket, attól függően, hogy az anya használt-e antidepresszánsokat a terhesség előtt és alatt.

Az eredmények azt mutatták, hogy nőtt a pszichiátriai rendellenességben szenvedő gyermekek száma azoknál, akiknek anyja a terhesség alatt antidepresszánsokat szedett.

A szülés utáni depresszió leküzdésére a kismama jóga valóban hatékony segítség.

egészség fitness jóga hatásai

  
A kismama jóga előnyei

A kismama jóga erősíti az izmokat, javítja az egyensúlyt és a vérkeringést a terhesség alatt, s mindez nem terheli meg az ízületeket. Enyhíti a fejfájást, javítja a testtartást, ezzel csökkenti a hát és derékfájást. Jótékonyan hat az emésztésre is. Oldja a stresszt és a szorongást.

A szülés előtti és utáni hangulatváltozások kezelésére is alkalmas. Ilyen hangulatváltozás tipikusan a fenn említett szülés utáni depresszió.

A jóga kismamáknak azért is előnyös, mert az anyuka megtanulhatja, hogyan lélegezzen mélyen és pihenjen tudatosan, ami a szülés fizikai nehézségei közepette különösen hasznos lesz. Megtanulja, hogy nyugodt maradjon, amikor a leginkább szüksége lesz rá.

A félelem adrenalint termel, és kevesebb oxitocin hormont, pedig ez utóbbi fontos a szülés megindításában. Sokkal jobb, ha a szervezet maga termeli meg, és nem infúzión keresztül kell az anya testébe juttatni.

A prenatális jógaosztály általában azokra az ászanákra összpontosít, amelyek a terhesség alatt megváltozott izmokat edzi, illetve a szülés során felhasználandó izmok rugalmasságának megerősítésére és növelésére vonatkoznak.

Nemcsak a gátizmok erősödnek meg, a nyújtásokkal és a helyes légzéstechnikával a test felkészül a szülésre. Ugyanígy rendkívül sokat segítenek a szülés utáni regeneráló gyakorlatok is. Fontos megjegyezni, hogy a jóga az esetleges szülés után fellépő depressziót is jótékonyan befolyásolja.

Összegzés

A kismama jóga esetében az anya és a baba egészsége is fókuszban áll. Mivel a jógának nem csupán a testre, hanem a mentális egészségre is hatása van, érthető, miért ajánlott fokozottan a jóga a kismamáknak a terhesség ideje alatt, és a szülés után is.

Az első, második és harmadik trimeszterhez igazított gondos jóga gyakorlatok segítenek a nőknek a fizikai és érzelmi változásokban. A szülés utáni jóga pedig egyidejűleg segíti a test regenerálódását és a kedélyállapot hullámzásának megakadályozását.
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

nov 20

A legjobb agyserkentő

Ismerős érzés? Nem fog az agyam! Kihagy az emlékezetem! Már megint elfelejtettem! Bekapunk pát pirulát, és azt reméljük, attól megoldódik a probléma. Közeleg a vizsgaidőszak, sok diák részesíti előnyben a koffeint, a különféle energiaitalokat, a többiről nem is beszélve. Pedig a legjobb agyserkentő nem a gyógyszerekben van. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres jóga és a meditáció megsokszorozza az agy teljesítményét.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A mesterséges agyserkentő módszer hátránya, hogy csak rövid távon hat. A hosszú távú memóriába való átvitelt nem segíti. A különféle nyugtatók és az alkohol pedig kifejezetten gátolja. A gondolkodás- és tanulásfejlesztő módszerek az azonnali sikert célozzák meg. Bár köztudott, hogy a mozgás és az étkezés szabályozása, melyet kiegészít a gyógynövények jótékony hatása, a könnyebb út lehetne. Agyunk rendkívül érzékeny műszer, ezért az agyműködés serkentése csak természetes úton javasolt.

Az agyműködés titkai 


Az agyban lezajló folyamatokkal foglalkozó tudomány számos megválaszolatlan kérdést ismer. Ezek közül az agyserkentés illetve az agy blokkolása a legizgalmasabbak közé tartozik. Ez utóbbit Albert Einstein találóan fogalmazta meg:

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."
 

A múltban a memorizálás a nemesi majd a polgári oktatás szerves részét képezte. Ezzel nemcsak kiváló műveltségre tettek szert, de szélesítették az agy befogadó képességét. Természetesen nem hívták agyserkentő eljárásnak, pedig az volt. Az agyról készült képalkotó eljárások során kiderült, hogy az agy a használat során edződik. Edzés hatására az izmok fejlődnek. Hasonlóan, megfelelő gondozás során az agy is erősödik, ellenkező esetben működése romlik.

Memóriazavarok esetén tápanyag hiányára is lehet következtetni, valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányzik a szervezetből. Az étkezés egyébként is szoros kapcsolatban áll a mentális teljesítménnyel. Mindenki megtapasztalta már, hogy ha degeszre tömte a hasát, jó ideig képtelen volt szellemi munkát végezni. Ennek ellenkezője is igaz: a tudatos böjt szellemileg erőssé, aktívvá tehet. Jól használva a böjt is az agyserkentés eszköze. 

Visszatérve a memorizálás fogalmához: nem véletlen, hogy Indiában évszázadokon keresztül a tudás szóbeli átadása történt. Képesek voltak olyan hatalmas tudásanyagot megjegyezni, melyek között szerepelt például a közel százezer verset tartalmazó Mahábhárata is. Agyserkentés? Inkább tudatos élet, tudatos táplálkozás. Az ájurvéda 3 fő csoportba osztja az ételeket. A tudatlanság, a szenvedély, illetve a jóság kötőereje szerint osztályozza azokat. A bölcsek ez utóbbit részesítették előnyben, ez volt az elme szabályozásának alapja.

Az agyműködés serkentése ma 


Az agyműködés serkentése ma már szinte napi szintű feladat. Nem lehet visszaélni vele, mert bár rövidtávon mutatós eredményeket hozhat, hosszú távon biztosan problémákba ütközünk. Sem a tabletták, sem a különféle energiaitalok nem jelentenek jó megoldást. 

A kutatók olyan fontos tényre is felhívják a figyelmet, mint például a televízió és/vagy a számítógép túlzott nézése, használata. Mindkettő mesterséges, káros agyserkentő lehet. Különösen a gyerekek vannak kitéve ilyen veszélynek. Ha egy fiatal túl sok időt tölt ezekkel, az ilyen ritmusú, vibráló hírközlés lesz az alapértelmezett számára. A mindennapos, átlagsebességű információ megértése, felhasználása komoly nehézségeket fog okozni. Ez pedig egész későbbi életére kihat.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A jógafilozófia szerint nem az agyban dől el minden, mert az agy csak egy biológiai szerv, igaz, az egyik legfontosabb. Nem a modern idők vívmánya az agy fiziológiai kutatása. Minden korban kerestek megoldást a tanulás intenzitásának növelésére. Éppen ezért ősidők óta foglalkoztatja a jógikat is az agyműködés természetes serkentése, vagyis a jóga.

Agyserkentés: jóga és tudomány 

A Waterloo Egyetem új tanulmánya szerint a hatha-jóga és a tudatos meditáció gyakorlása jelentősen javíthatja az agyműködést és az energiaszintet. A tanulmány megállapította, hogy már napi 25 perces jógázás és a meditáció növelheti az agy végrehajtó funkcióit. Javulnak a célirányos viselkedéshez kapcsolódó kognitív képességek, és könnyebbé válik a gondolkodási szokások szabályozása.

„A gyakorlatok és a meditatív állapot az agy tudatos feldolgozó erejét az olyan korlátozott számú célra összpontosítják, mint a légzés és az ászanák, egyben csökkentik a nem alapvető információk feldolgozását – mondta Peter Hall, tanársegéd. – Ez a két funkció bizonyos pozitív átviteli hatást eredményezhet, hogy az emberek jobban tudjanak koncentrálni arra, amit a mindennapi életben választanak.”

 
A kísérletekben a résztvevők jelentősen jobban teljesítettek a feladatok elvégzése után.

„Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a meditációnak van valami különleges szerepe. Szemben a csupán fizikai pózokkal a jóga az agy kognitív előnyeit erősíti”

– mondta dr. Kimberley Luu, klinikai oktató. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az összpontosító meditáció és a hatha jóga egyaránt hatékonyak az agy energia szintjének javításában. 

Számos elmélet létezik arról, hogy a fizikai gyakorlatok, mint a jóga javítják az energiaszintet és a kognitív tesztteljesítményt – mondta Luu. – A pozitívumok közé tartozik az endorfinok felszabadulása vagy a vér áramlása az agyba. 

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a jóga azonnali nyugalmi hatást gyakorol a szimpatikus idegrendszerre és a stresszre adott válasza jelentős energiákat szabadít fel. Márpedig a stressz és a szorongás befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. A tanulmány eredményei csak előzetesek és meglehetősen rövid távú beavatkozást tartalmaznak, állítják a kutatók. További kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez és az agyi mechanizmusok feltárásához.

Összegzés

Az agy működéséről még keveset tudunk, így az agyserkentő folyamatok is számos kutatócsoport vizsgálatai között szerepelnek.

Az agyműködés serkentése nem ajánlatos mesterséges eszközökkel, főleg nem tablettákkal, kémiai úton. A kiindulási pontnak az érdeklődés felkeltését javasolják. Ha valakit nem érdekel az, amivel éppen foglalkozik, ha nem motivált, akkor nem vagy nehezen fog koncentrálni feladataira. Pontos, alapos megfigyelés csakis az elme szabályozása révén lehetséges. Ez a jógik ősi tudománya.


 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

szept 27

Így segít a jóga depresszió ellen

A depresszió az egyik vezető kór, amelyet társadalmunk nem igazán tud kezelni. Utánajártunk, hogy az ősi keleti tradíció miként segíthet a kor egyik lépfenéje ellen. A jóga depresszió ellen meglehetősen hatékony ellenszernek bizonyul. Lássuk a részleteket!

A depresszió mentális betegség, ezért az elme ellenőrzése fontos lépés a tünetek megszüntetéséhez. Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. Ami pedig ennél is több, azt a jóga filozófiája mondja el.

egészség jóga hatásai

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen! című írásunkban a jógakutatással kapcsolatban két szakembert mutattunk be. Tudományos bizonyítékokkal támasztották alá azt a tényt, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket. Most néhány kísérletről számolunk be.

Mi a depresszió?

A szomorúságtól eltérően a depresszió mentális rendellenesség. Befolyásolja az ember érzéseit, gondolatait, a viselkedését. 

A tünetek közé tartozik a reménytelenség, a motiváció hiánya és a normális tevékenységek iránti közömbösség. A beteg sokszor még a családjával vagy a barátokkal töltött időt is lecsökkenti, nem érzi jól magát az emberek között.

A mindennapi szokások váratlanul és ok nélkül megváltozhatnak. A depresszióban szenvedő személy nehezen tudja folytatni azokat a dolgokat, amelyeket korábban kedvelt.

egészség jóga hatásai
  A valóság sokszor más, mint ami a fejünkben van.

Ha ezek a kétes érzések, ez az állapot hosszabb ideig, hetekig tart, akkor az egészségügyi szakember depressziós rendellenességet diagnosztizál. A kezelés többnyire antidepresszánsokkal kezdődik.

Ezek nem minden beteg számára előnyösek. Becslések szerint a depresszióban szenvedő betegek 10-30%-a vagy nem reagál az antidepresszánsokra, vagy csak enyhe javulást tapasztal. Ugyanakkor súlyos mellékhatásoknak teszi ki magát.

A vizsgálatok kimutatják: a jóga legyőzi a depressziót 

A kutatók már évtizedek óta új módszereket keresnek, amelyek segíthetik a depresszió leküzdését. Időről-időre új tanulmányok jelennek meg ebben a témában. Ami közös bennük, azt ezzel a címmel foglalhatjuk össze: Így segít a jóga a depresszió ellen.

Amerikai szakemberek 23 férfi veterán részvételével érdekes kísérletet folytattak. A komoly depressziótól szenvedő egykori katonák 2 hónapig naponta jógafoglalkozásokon vettek részt. A fizikai gyakorlatok mellett, a meditációra és a légzőgyakorlatok kombinációjára összpontosítottak. 

A depressziós szintet négy időpontban értékelték: a vizsgálat kezdetekor, a 3. és 8. héten, valamint a jóga ülésszakok befejezését követő 1 hét múlva. 8 hét után a kutatók azt találták, hogy a kontroll csoporthoz viszonyítva is a jógázók betegsége jelentős csökkenést mutatott. Ráadásul a résztvevők élvezték a gyakorlatot, a tízes skála 9,4-es átlagot adott.

Nina Vollbehr hollandiai kutató és kollégái olyan felnőtteket vizsgáltak, akik átlagosan 11 évig depresszióban éltek. Minden résztvevőnek részt kellett vennie egy jóga programban, amely 9 héten keresztül heti 2,5 órás foglalkozást jelentett.

A depresszió, a szorongás, a stressz szintjét a vizsgálat előtt és után, valamint 4 hónappal később is értékelték. A kutatók örömmel tapasztalták, hogy a jóga segít a depresszió ellen, sőt a jó eredmény a program befejezése után 4 hónappal is változatlanul megmaradt.

Stefan G. Hofmann, a bostoni egyetem doktora, és munkatársai 17 tanulmányból végeztek meta-elemzést. Azt vizsgálták, hogyan kerekedik felül a hatha jóga a depresszión. A kezelés hatékonysága pozitív kapcsolatban állt a teljes óraszámmal. Itt is bebizonyosodott a jóga kedvező hatása. A hatha jóga ígéretes módszer a szorongás kezelésére – írták a szerzők. 

A csökkenő a szorongás mellett nem jut helye a depressziónak

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a pozitív eredményt nem kizárólag az ászanák végzése okozza. A jóga egy életforma, melyhez szorosan hozzátartozik az elme szabályozása. Ezt segítik a különféle jógapózok, a légzőgyakorlatok és a meditáció. A jóga abban is segít, hogy megértsük, kik vagyunk. Az önmegvalósítás révén a körülöttünk lévő világgal összhangba kerülünk. 

A jóga segítségével belső változás lehetséges. A jógik évszázadok óta arra figyelmeztetnek minket, hogy a belső harmónia megteremtése és fenntartása komoly munka. A jógát gyakorló úrrá lesz gondolatain, és fölülkerekedik a felszínes problémákon. Hogyan? A XIV. Dalai Láma így fogalmazta meg:

"A legnagyobb belső nyugalom a szeretet és együttérzés kibontakozásának köszönhető."

egészség jóga hatásai

Így hat a jóga depresszió ellen


Az ászanákat az egészséges test és az összpontosított tudat megteremtése érdekében gyakoroljuk. A végrehajtása során az egyik fő hangsúly a légzésen van. Elménket friss oxigénnel látjuk el, amikor belélegzünk, a méreganyagok kilégzéskor távoznak.

Ez segít az elme koncentrálásában, tudatunk a jelen pillanatra fókuszál, felszabadít más, esetleg szomorú gondolatok alól.

Mivel az elme lefoglalt, ezzel segít a depressziós gondolatok leküzdésében. A mozgás révén a teljes test kibontakozik a napi természetellenes testtartások rabságából. Felmelegszik, a vér szabadon áramlik. A koncentrált lélegzet biztosítja pránák mozgását, amely megújuló energiát ad nekünk.

Összefoglalva


A kutatók úgy vélik: a jóga egy lehetséges kezelési mód a depresszió elleni küzdelemben. A jóga elkezdésekor a leggyakoribb okok között a hátfájás csökkentése és a stressz enyhítése szerepel.

A mentális gondokkal küzdők vizsgálatakor egyre inkább azt tapasztalják, hogy a jóga a depresszió kezelésére is kiválóan alkalmas. A rendszeresen jógát gyakorló képes megbirkózni önmagával, túljut a mentális nehézségein, mert elméje egy magasabb szintre emelkedik.


Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 30

Tabay, az ifjú jógatanár

Tabay 11éves korában kezdett jógázni. Minden alkalommal elkísérte betegséggel küzdő édesanyját, aki a kemoterápiás kezelést szerette volna elviselhetőbbé tenni a jógázás segítségével. A fiú szeme előtt zajlott le a változás, a jóga jótékony hatása. Miután elvégzett egy 200 órás jógatanfolyamot, az egyik legfiatalabb jógatanárrá vált.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Jóga és kemoterápia


Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy felelőtlenség lenne a jógát a rák elleni gyógyszerként feltüntetni. Ez egy súlyos betegség, aminek sokféle változata van, és minden komoly hozzászólás orvosi szaktudást igényel.


Tipp: Jóga ászanák sorrendje - jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten - a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben - díjmnetesen és azonnal.

Azt viszont ki lehet emelni, hogy a jógának számtalan kedvező hatása van. Vannak orvosok, akik tapasztalataik alapján a jógát ajánlják nemcsak a megelőzésben, hanem a kemoterápia folyamatának könnyebb elviseléséhez, illetve mellékhatások csökkentésére és a gyorsabb felépülés érdekében is. Ezt követte Sahel Anvarinejad is. Amikor kemoterápiás kezelése véget ért, elkezdett jógázni, és a foglalkozásokra mindig magával vitte kisfiát is.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Az ifjú szemtanú


Egy 6 éves fiúnak bizonyára nagy megrázkódtatás volt, amikor nyomon követte édesanyja betegséggel szembeni küzdelmét. Tabay Atkins azonban korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyságot. Az évek múltával egyre jobban megbizonyosodott a szeme előtt zajló pozitív változásról. Öt év elteltével már maga is gyakorolta. Átlagos kistinédzser volt, aki szeretett legózni, sportolni, és érdekelte a számítástechnika. 

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Ötödikes kora után két ajándék közül választhatott: a szülei felajánlottak neki egy rövid vakációt Európában, és egy 200 órás jógaoktató képzésen való részvételt. A fiú a második mellett döntött. Édesanyjának azt mondta: Anya, szeretném tanítani az embereket, megmutatni, hogy a jóga segíthet nekik, minként segített neked is. 

A gyerek jógatanár 


Tabay rendkívül intenzív oktatói programot választott Los Angeles-ben. Minden nap közel 12 órás oktatásban vett részt. Ő volt a legfiatalabb a csoportban. Tanárát lenyűgözte a fiú kitartása: Rendkívüli állhatatosság jellemezte, rendszeresen bebizonyította az információk mély és alapvető megértését – mesélte. – Valahogy sikerült belemerülnie a felnőttek világba, de soha nem veszítette el gyermeki ártatlanságát, a csodálkozását és szórakoztató természetét.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Miután Tabay édesanyja felépült, egy jógastúdiót nyitott. Fia is képzett jógaoktatóvá vált. Hetente két napot oktat iskola után és szombaton. Gyakran a szülei oldalán áll, közösen mutatják be a jógagyakorlatokat. Az apa, a korábbi profi sportoló szintén a jóga szerelmese. Neki is segített a jóga rendszeres gyakorlása, hiszen amíg focizott nem volt eléggé rugalmas, azt a jógázás hozta meg. Tabay óráinak bevétele adomány jellegű, melyből a „jógi-család” jótékonysági szervezeteket támogat – daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és családjukat.

Tabay az osztálytársait is tanította az iskolában. Elképesztő – mesélte –, hogy néhány gyerkőc először nem akarta kipróbálni a jógát. Arra hivatkoztak, hogy az lányoknak való. Pedig a jógát valójában a férfiak alkották meg férfiaknak. Szeretnék minél több jóga stúdiót nyitni. A jóga többféleképpen is tud segíteni. Ezt szeretném megtanítani minden leendő gyakorlónak.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 21

Ezért jógázik a magyar

Hiánypótló felmérést készítettünk, amelyben a magyarok jógázási szokásait és motivációit vizsgáltuk. A kutatást az India Klub Alapítvány nevében Dr. Gyurok János szociológus (PTE) és Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató szakmai felügyeletével történt. A felmérés eredményeihez készült infógrafikák és a szöveg a forrás megjelölésével szabadon felhasználhatók.

egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai

Tények és előzmények

A nyugati civilizációkban is egyre nagyobb szerepet kap a jóga az egészségmegőrzés, a szabadidő eltöltés, valamint a test és a lélek összhangjának kutatása kapcsán. Számos könyv és más jógát népszerűsítő kiadvány jelent meg a nyugati világban. Hazánkban a klasszikus jóga szakirodalomnak számító Baktay Ervin, Selva Raja Yesudian, Weninger Antal munkái a legkiemelkedőbbek.

Napjainkban a magyar emberek egészségi állapota Európában a legrosszabbak közé tartozik. A jóga fontos szerepet tölthet be az országos egészségmegőrző programban. A jóga több évezredes tudomány, ami a testgyakorláson túl még számos területre kiterjed. A nyugati civilizációban, a köztudatban egyfajta gimnasztikaként szerepel, de sok esetben keresik terápiás lehetőségként különböző fizikai és mentális problémák megoldására is. Eredetileg a jóga életmód preventív célt szolgált.

A hagyományok szerint a jóga teljes rendszerének gyakorlásával megelőzhető a betegségek kialakulása. Harmonikus, kiegyensúlyozott életet eredményez. Felmérésünk az interneten keresztül kérdőíves, önkitöltős formában zajlott. Azt a célt szolgálta, hogy átfogóbb képet kapjunk a jógaoktatással kapcsolatos néhány meghatározó változóról.

A felmérésbe több megyét és a fővárost is bekapcsoltuk, kérdeztünk fiatalokat és idősebbeket, férfiakat, nőket, alacsonyabb és magasabb iskolai végzettségűeket, falvakban, városokban, tanyákon élőket. A mintában közel 600 ember adott választ, a kapott információk anonimek, melyeket szakmai célokra használunk fel. A kutatást az India Klub Alapítvány nevében Dr. Gyurok János szociológus (PTE) és Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató szakmai felügyeletével zajlott.

A jóga inkább a nőké vagy a férfiaké?

A megkérdezett adatközlők közül 546-an küldték vissza a kérdőívet. Az adatközlők döntő többsége nő. A felmérésünkben szereplők közül 82,8% tartozik a női nemhez. Ez egy olyan fontos adat, ami alapján következtetni lehet a jógával kapcsolatos férfi-női részvételre. Érdekes jelenség a nemek arányának átfordulása, mert a jóga eredeti tradíciójában a férfiak gyakorolták a jógát.

Mely korosztály a legnyitottabb a jóga iránt?

Nagyon érdekesen alakult a jógázással kapcsolatos korcsoportos lebontás. Az 546 válaszadó közül legnagyobb arányban (14,3%) az 50-55 éves korcsoportba tartozók kerültek. Őket 14%-kal a 45-50 évesek, majd 13,4%-al a 40-45 évesek követik. Ezekből az adatokból egyértelműen az látszik, hogy a jógázók legnépesebb táborát a középkorúak alkotják.

E tekintetben lényeges eltérések nincsenek a három középkorúhoz tartozó csoport között. Őket a 20-25 évesek követik 12,8%-kal, de a 15-20 évesek is 10% körüli arányban képviseltetik magukat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a fiatal generációk érdeklődése is komoly elemként jelenik meg a jógaoktatással kapcsolatosan. Jelentősnek mondható az idősebb (65 felettiek) korosztályhoz tartozók aránya is. Ez egy olyan jelzőszám, amelyből kitűnik, hogy komoly érdeklődés van a jógaoktatással kapcsolatban az idősebb korcsoportoknál is.

A jóga az örökké tanulás művészete

Az adatközlők döntő többsége, 67,1%-a felsőfokú, főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkezik. Őket 27,2%-kal a gimnáziumot végzettek követik, majd a szakmunkás, szakiskolai és általános iskolai végzettségűek következnek. Megállapíthatjuk, hogy a jóga iránt érdeklődők vágynak a továbbtanulásra, személyes fejlődésre. Erre látnak lehetőséget a jógában is.

A kapott adatok nagyon egyértelműen jelzik, hogy a jógázás elsősorban a magas iskolai végzettségűek tevékenységi körébe tartozik. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jógázás a felsőfokú végzettségűek kiváltsága lenne, de azt jól jelzi, hogy a jógázás egy sajátos életmódhoz, életvitelhez, életfilozófiához is köthető tevékenységként jelenik meg.

Az alacsonyabb iskolai végzettségűek talán kevesebb információval rendelkeznek a jóga hatásáról, szellemiségéről, lelkiségéről. Az ilyen típusú tevékenységek sokkal kevésbé részei a mindennapjaiknak, mint a magasabb iskolai végzettségűeknél.

Valószínű, hogy ebben a divatnak is szerepe van, így a jógázás inkább része a magasabb iskolai végzettségűek divatkövetésének, mint ahogyan ez az alacsonyabb iskolai végzettségűek körében megjelenik. A megkérdezettek fele szellemi foglalkozású, ami szintén az életmód szerinti érdeklődést támasztja alá, nyitottabbak a szellemi foglalkozásúak akár a jóga filozófiai, szellemi tanításai iránt is.  

A jóga nem csak a nagyvárosiak hóbortja

Előzetes hipotézisünknek megfelelően az 546 válaszadó valamivel több, mint a fele (52%) Budapesten, vagy a főváros közelében lakik. Ugyanakkor szinte minden más megye lakói is képviseltetik magukat a mintában.

Zala, Heves és Bács-Kiskun megye a többi megyénél valamivel nagyobb arányban jelenik meg az általunk elkészített kördiagramban, képviselőik a többi megyénél nagyobb reprezentációt mutatnak a többi megyéhez képest. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A lakóhely, település tekintetében 6 kategóriát állítottunk fel. A válaszadók többsége, 40,3%-a budapesti lakos. A középvárosok népessége, a megkérdezettek közül 18,9%-os arányban, a nagyvárosok lakói pedig 15,9%-kal képviseltetik magukat. Nem volt olyan településtípus, akiknek a képviselői ne jelentek volna meg a mintában. Figyelemre méltó a kisvárosok 15,2%-os reprezentációja, de az 5 ezres népességszám alatti települések 9%-os aránya is meglepetést okozhat.

Egyre többen és rendszeresebben jógáznak

A legtöbb válaszadó heti rendszerességgel jógázik.  A szabadidő felhasználása szempontjából ez komoly vállalás. Ha az eredeti tanításokat és a preventív hatásokat nézzük, a rendszeresség fogalma alatt a jógi a napi szintű gyakorlást érti. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai Kérdőívünkben rákérdeztünk arra is, hogy az adatközlő mióta jógázik. A megkérdezettek 46,2%-a 0-3 éve jógázik, és ezzel ők jelennek meg a legnagyobb arányban. 17%-os arányban képviseltetik magukat a több mint 10 éve, majd tőlük nem sokkal elmaradva a 4-6 éve jógázók követik 18,9%-kal. A 6-10 éve jógázók reprezentációja 10,4%-os, és azok, akik az adatfelvétel idején nem jógáztak, de a közeljövőben szeretnének 7,5%-kal jelennek meg a mintában. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A válaszadók többsége heti rendszerességgel jógázik.  Az összes válaszadó 59,3%-a hetente 1-2 alkalommal, a naponta jógázók 24%-os arányban képviseltetik magukat. A havonta 1-2 alkalommal jógázók reprezentációja 7,9%, és azok, akik nem jógáznak, de szeretnének 8,8%-os arányt képviselnek.

Miért jógáznak a magyarok?

Felmérésünkben kíváncsiak voltunk arra is, hogy a megkérdezettnek mik a jógatanulással kapcsolatos motivációi. A legtöbb esetben az egészség, a fizikai és mentális jó közérzet kialakítása a fő motiváció. Ebből is látható, hogy a jóga a köztudatban elsősorban egészségmegőrző mozgásformaként jelenik meg. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai

Legöbben egészségmegőrés céljából jógáznak | Forrás: InboundJoga.hu

Az oszlopdiagramok jól jelzik, hogy a jógatanulással kapcsolatos legfontosabb motiváció az egészség megőrzése. Az életmódváltás, gyógyulás és a stressz kezelés, relaxáció közel hasonló arányban szerepel a mintában. Fontos a jógaoktatásban a közösséghez tartozás és a spiritualitás is.

Az arányok e tekintetben is közel hasonló tendenciákat mutatnak a válaszadók többségénél. A kikapcsolódást az életmódváltás követi ebben a fordított sorrendben, azaz a válaszadók legkevésbé életmódváltásnak és kikapcsolódásnak tekintik a jógatanulást. Nyilván lehetnek, és bizonyosan vannak is más motivációs bázisok is, de a válaszokból arra lehet következtetni, hogy a megkérdezettek többsége elsősorban az egészséggel, a – fizikai és lelki egészséggel – összefüggésben keresi és találja meg a jógázással kapcsolatos inspirációt.

Ennyit költünk jógára

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a megkérdezettek mennyit fordítanak évente a jógával kapcsolatos tevékenységekre. Ebben az esetben is zárt kérdés formájában kértük az adatközlőket a válaszadásra. Nyolc kategóriát állítottunk fel a kérdés kapcsán. A megkérdezettek 23,5%-a 500 és 10 000 Ft között költ jógával kapcsolatos tevékenységekre. Ebben a sajátos sorrendben 20,3%-ot képviselnek azok, akik 50 000 Ft felett költenek, őket 13,6%-os arányban a 20-30 ezer forintot költők követik. egészség pozitív gondolkodás jóga hatásai A megkérdezettek 87,3%-a anyagilag is költ a jógázásra, ez valószínűleg a korábbi válaszokra is visszavezethető, miszerint magasabb végzettséggel rendelkezők érdeklődnek leginkább, tehát valószínűleg módjukban áll. A százalékos arányok tekintetében a válaszadók 12,8%-a azt válaszolta, hogy semmit nem költ a jógával kapcsolatos tevékenységre.

A megkérdezettek 9%-a 30-40 ezer forint között költ, 7,6%-a pedig 40-50 ezer forint között költ a jógával kapcsolatos tevékenységekre, tanfolyamokra, könyvekre, cd-re, füstölőkre és egyebekre. A válaszokból elég nagy szóródást látunk, de látjuk azt is, hogy a megkérdezettek döntő többsége 87,3%-a anyagilag is áldoz erre a tevékenységre. Amennyiben ezt összevetjük a foglalkozással, lakóhellyel, iskolai végzettséggel akkor igazolni látjuk azt az előfeltevésünket is, hogy a jógázók anyagilag is motiváltak, és többségüknek módjában is áll a jógával kapcsolatos anyagi kiadásokra.

Összességében elmondhatjuk, hogy a kiküldött 2000 kérdőívet 546-an küldték vissza. Ez a mintában szereplők több mint 25%-a. Fő célkitűzéseinkre, hipotéziseinkre választ kaptunk. Adatfelvételünk során tudományos módszereket és elveket alkalmaztunk, és megfogalmazásainkban a közérthetőségre törekedtünk. Szándékunk az volt, hogy a felmérésünk révén képet kapjunk a jógázók szokásairól, valaminta jógaoktatással kapcsolatos néhány fontos dologról, tényről.    

Kacsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 19

Miért falatoztak papírtasakból a némafilm sztárok?

Gloria Swanson Golden Globe-díjas színésznőt, a némafilmek egyik legnagyobb sztárjaként emlegetik. No de miért falatozott papírtasakból és dobozból? Szigorúan vegetáriánus volt, az egészséges étkezés hullám előfutára. Rendszeresen kis papírtasakban vitt magával ételt a fogadásokra, mert csak minőségi, vegetáriánus ételt fogyasztott. Nem volt egyedül ezen a téren. Több némafilm sztár, például a csodaszép Mary Pickford és a bájos Lillian Gish is vegetáriánus volt. Swanson mindennapjainak része volt a jóga. Korának divatikonjává vált, saját divatmárkát készített. Indra Devi hollywood-i jóga tanítványainak talán a legkedvesebbike lett. 

film egészség hírességek
Gloria Swanson, a híres némafim sztár vegetáriánus volt. Nem evett meg akármit, ezért inkább papírtasakból és dobozokból  megbízható finomságokat reggelizett.

A némafilm története


Ma már a némafilm keveseket hoz lázba, pedig a filmművészet egy rendkívül érdekes periódusát jelenti. 1895-től 1928-ig tartott, a hangosfilm megjelenése zárta le. A némafilmmel kapcsolatban természetesen legelőször Charlie Chaplin jut eszünkbe. Pedig a burleszk mellett drámai alkotások is születtek, kiváló némafilm sztárok szereplésével.

Magyarországon a némafilm gyártása az 1910-es években kezdődött, de hét év múlva már hat műterem dolgozott, 75 némafilm készült. A magyar némafilm időszak legnagyobb színésznője, Bánky Vilma Hollywoodban lett világsztár. Az egyetemes filmtörténet nemcsak Bánky tehetségéről, szépségéről, de botrányoktól mentes életéről is megemlékezik. Ez pedig ugyancsak ritkaságszámba ment.


A némafilm számtalan híres alkotása közül érdemes kiemelni a német Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu című filmjét. Bővebben olvashat a témáról a Vámpír legendák és valós történetek című írásban. Murnau nevéhez fűződik a minden idők egyik legjobb filmjeként emlegetett, az első Oscar-gálán 3 Oscart nyert Virradat című filmdráma is. 

 
Gloria Swanson, a divatikon


Gloria Swanson, ez az alacsony, gyönyörű kék szemű színésznő nemcsak a korszak némafilm sztárjaként, divatikonként is csillogott. A legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Sok hollywoodi filmben szerepelt, sőt filmeket is készített.

Egyedi ruhákat hordott, csodálatos kiegészítőkkel, turbánnal és pávatollal. Swanson a 20-as évek divatirányítójává vált,
Amerikában mindenki rá akart hasonlítani, de csak külsőleg. Kevesen tudták, hogy elkötelezett jóga-rajongó, és az egészséges életmód híve. 

A vegetáriánus Gloria Swanson jógázott


Swanson 1928 táján lett vegetáriánus. Ismerték furcsa szokását, hogy a különböző fogadásokra és partikra papírzacskóban vitt magával ennivalót. Csak az általa egészségesnek tartott ételt fogyasztotta.

film egészség hírességek
  Gloria Swanson és Indra Devi, az
első nyugati hiteles női jógaoktató


Gloria Swanson tisztában volt a jóga csodás hatásaival. Amikor Indra Devi, az első nyugati hiteles női jógaoktató egy új jógaiskolát nyitott Hollywood szívében, csatlakozott hozzá. Gloria már akkor gyakorolta a jógát, de gyorsan elfogadta jóga gurujának Indra Devit.

Olyan jó barátok lettek, hogy Indra Devi később Gloriának ajánlotta több könyvét is. Gloria annyira élvezte a jógát és annak előnyeit, hogy 1983-ig, haláláig életének részét képezte. 

  Mary Pickford és Lillian Gish is vegetáriánus volt.

Vegetáriánus némafilm sztárok


Érdekes módon Chaplin nem volt elragadtatva Swanson kisasszonytól, csak mellékszerepet osztott neki. Gloria Swanson arra hivatkozott, hogy neki nem tetszett a burleszk műfaj, és szándékosan nem játszott jól a bemutatkozáson. 
Charlie Chaplinről az a hír járta, hogy pescatarian étrendet követett, vagyis húst nem, csak halat evett. De a némafim sztárok között szép számmal akadt olyan, aki a növényi alapú étrendet követte.

A két ragyogó filmcsillag Mary Pickford és Lillian Gish vegetáriánus volt. Pályatársakként, de meglepő módon jó barátnőkként is szerepeltek. Az aranyszőke Mary Pickford a sok hollywoodi csillag közül elsőként lett vegetáriánus. Őt tartották Hollywood királynőjének. Volt saját stúdiója, és társalapítóként működött a valaha hatalmas United Artists létrejöttében. A Coquette c. filmben a legjobb női alakításért ő kapta az első hangosfilmnek odaítélt Oscar-díjat.


Lillian Gish pedig a némafilm First Ladyje címet nyerte el. Életmű Oscar-díjat kapott „páratlan művészetéért és a filmművészet fejlődéséhez nyújtott közreműködéséért”. 1912 és 1987 között szerepelt, 75 éves pályafutása után utolsó filmszerepét 93 évesen játszotta. Mindvégig vegetariánus maradt. 99 éves korában, álmában, természetes halállal hunyt el.

film egészség hírességek
Gloria Swanson vegetarianizmusával nem volt egyedül a  némafilm sztárok között.


Emlékirataiban leírta, hogy kis dobozban vitte az ebédjét a forgatások helyszínére. Sokszor egyszerű sajtos szendvicset és malátás tejet evett, miközben filmezett. „Éltemben oly sok éven át azokból a dobozokból ebédeltem – írta –, így ma már rá sem tudok nézni a szendvicsekre.” 80 évesen még gyönyörű nő volt. Az egyik Cannes-i fesztiválon 10 perces vastapssal ünnepelte a közönség. 

Vegetáriánus reggeli a mindennapokban


Gloria Swanson és Lillian Gish problémája nagyon is életszerű, még majdnem 100 évvel később is. Legalábbis Magyarországon. A világ a húsevésre van berendezkedve, igaz ma már legalább többfelé nyíltak salátabárok. Mégsem egyszerű ezt a természetes igényt kielégíteni.

Hazánkban még ma is a sokan, akik vega étrendet követnek, kénytelenek papírtasakból vagy ételhordóból étkezni. Ugyanakkor ez áldás is, mert a saját készítésű ételek mindenképp egészségesebbek. Ha egy vegetáriánus nem eléggé felkészült, vagy túl drága neki a salátabár kínálata, akkor előfordul, hogy zsemlét reggelizik lekvárral. A rendszerváltás előtti Magyarországon ez széles körben elterjedt a vegetáriánusok között. 

Gloria Swanson nem ismert kompromisszumot a táplálkozás terén. Remek színésznő volt, 3 Oscar jelölést is kapott. Vegetáriusként szenvedélyes szószólója volt az egészséges táplálkozásnak. Bár papírtasakból falatozott, mindig tökéletes egészségnek örvendett. Amikor idős hölgyként egy öregedő sztárt játszott, Hollywoodban az a hír járta, hogy a sminkesek öregítő sminket használtak, hogy Swanson ne tűnjön olyan fiatalosnak. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 06

A magyar jóga ragyogó lámpása

Ki gondolná, hogy a magyar jóga a szépirodalomba is beférkőzött? Ráadásul az előző korszakban, méghozzá a délszláv magyar irodalomba. Tamkó Sirató Károlynak ugyanis a jóga segített legyőzni súlyos betegségét. József Attila-díjas költőnk attól kezdve a magyar jóga rendíthetetlen híve lett. Gyermekversei hozták meg neki a hírnevet. Azt kevesen tudják, hogy jógaiskolát is nyitott. Évtizedekig tanított, cikkeket írt a jógáról. Közben megtanult szanszkritul. Eredetiben idézte a Mahábháratát.

A vajdasági magyar jógi először jogot tanult

hírességek pozitív gondolkodás egészség
Tamkó Sirató Károly: a magyar jóga egyik lámpása. Talán a legkedvesebb.

Jogot tanult, majd 1930-ban Párizsba ment. 6 nyomorúságos év lett csak a nagy reményekből. Súlyos betegen jött haza, végtagjai szinte alig mozdultak. Az életrajzában azt olvashatjuk, hogy miután megismerkedett a jógával, az mentette meg az életét. Igaz. Attól fogva Tamkó Sirató Károly hitte és hirdette, hogy a jógának köszönheti csodával határos gyógyulását.


1945 után vigyáznia kellett a jóga népszerűsítésével. A hatalom szemében a jógázók gyanús emberek voltak. Tamkó Sirató mint költő háttérbe szorult, mégis tanított. Jóga-iskolájában számos diák megfordult.

A magyar jóga fordulata


A hetvenes évekre már itthon is nyíltan beszéltek arról, hogy a jóga az egészségmegőrzés eszköze. Mivel orvosok, pszichológusok mondták, már elhitték mások is. Az ősi indiai gyógymód több ezer éves tapasztalatai találhatók meg a jógában. Tamkó Sirató még közel negyven évig élt egészségben, holott a jógázós korszaka előtt az életéért aggódtak. Példája is bizonyítja, hogy a jóga bármely korban segíti a komoly gyakorlót.


Feljegyezték róla, hogy a jóga révén rendkívül mozgékonnyá vált és ezt szerette is fitogtatni. Még a szerkesztőségben is előfordult, hogy ha valaki megkérdezte: „No Károly, tudsz-e még fejjel lefelé verset mondani?” – azonnal készen állt rá. Pontosabban kézen állt, és így szavalt el francia vagy régi szerb verseket.

Mahábhárata a magyar jógaiskolában 


Tamkó Sirató Károly amikor elkezdte a jógatanulmányait, komolyan elmerült annak bölcseleti tanításában is. Mellesleg ehhez megtanult szanszkritul. Nemcsak az egészségőrző mozgást vagy a légző technikát tanította. A Mahábháratáról is beszélgettek. Iskolája akkoriban ritkaságszámba ment, de divatosnak is számított.


Tamkó Sirató Károlyt szép lassan a költészet terén is hagyták érvényesülni. A nagyközönség számára azonban ő gyermeklíra nagy újítója. Tengerecki Pál vagy Bőrönd Ödön mindenkinek közös ismerőse, aki szereti a gyerekverseket. Az Eszkimóka és a Darázs-garázs is feledhetetlen. Számos versét neves előadók zenésítették meg. E témához azonban jobban illik a jógáról írt híres verse:

Egészség-szózat a WHO-hoz és mindenkihez

I. 
UREMIA! 
MESZESEDÉS! 
RÁK! 
És a TÖBBIEK! 
Az Orvos-Mythologia ugrásra kész NAGY FENEVADJAI! 
Eszik az embert hogy halálra falva önmagukat 
s z á z e z e r s z e r   i s   f e l t á m a d j a n a k ! 
Rosszlakás vizesér foghiány 
negativföldáram túlteher stress 
sorscsapások alkoholrabság...! 
Embervezérek 
Ma prófétái! ORVOSOK! 
kik már annyiszor any- 
nyin segítettetek: 
N E H a g y j u k e l a z e m b e r t ! 
Hisz mindez: - h i b a! 
Agykapcsolás-hiba! 
Terv-csőd! 
Sejtek téves reakciója! 
Hisz az A B S Z O L Ú T E G É S Z S É G adva van! 
E l r e j t v e . M é l y e n . 
Bányásszuk hát ki! 
É n 
(betegségek lerágta csonk) 
naivan és diplomátlanul 
könyörgöm: 
dolgozzuk ki 
az aktív megelőzés életmód elvét 
Légzés szabályait 
és 
építsünk rá 
új életritmust 
ép-ész-házakat 
új várostömböket nyitott mellel az égnek! 
Mindenkit 
megmenteni 
jól tudom 
nem lehet! 
De addig is, amíg beérik 
a Mi boldog országunk 
a W H O - O R S Z Á G 
ha csak 10-20% is mentesül 
a szenvedésektől 
az egyészségre meddőn sóvárgók közül 
-  ó r i á s  m u n k á t  v é g e z t ü n k !
II. 
Hányan hordozzák magukban 
némán 
a fájdalmakat! 
Rendben. 
Én megtanultam tőlük 
a szenvedések ajkharapását. 
De mit kezdjünk a fájdalommal mikor ép ellene küzdünk?! 
Én az egész emberiség épülete vagyok, melyet úgy lyuggatnak át- 
meg-át a szenvedések, mint vályogfalakat a patkányjárás!
Én azt szeretném: 

KÖZPONTI IDEGRENDSZER 
rugalmas fegyelme alatt 
maradjon mindenki egészséges 
aki egészségesnek született! 
É s 
tökéletes anyagcserével 
automatikusan hárítson el 
minden fájdalmat, minden szenvedést 
sejt-tévedést, rossz kód-forgást 
hibás DNS-forgást! 
Mindnyájunk nevében 
kiáltom-kérem-esdem: 
O R V O S O K ! 
E M B E R E K ! 
Aktív megelőzést! 
Önbiztonságot mindenkinek!
Jól végzett egészség-jógával! 
Méhpempővel! 
Tűszúrásokkal! 
Vagy 
ha 
bárki 
akárki 
jobbat 
tud 
robbanjon 
elő: 
- a z z a l ! 
 
Széchenyi-hegy, 1973. július 

Tamkó Sirató Károly Önemgváltás című verse a költő eredeti gépiratának másolata.

hírességek pozitív gondolkodás egészség
Forrás: Önmegváltás - A Kőrösi Csoma Sándor Intézet Közleményei, Budapest, Vol. V. Nos. 13-14., 1976/3-4., 66. oldal 
[A költő gépiratának fakszimiléje.]

A magyar jóga világában okozhat meglepetést a magyar szépirodalom. A Jóga Tippek csapata ezzel a szerény emlékezéssel hajol meg a magyar irodalom egyik remekírója, Tamkó Sirató Károly előtt, aki a magyar jóga egyik fontos lámpása. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 06

A jóga előnyei álltak fókuszban a kardiológiai konferencián

Az indiai Kardiológiai Társaság nemrégiben a jóga hatásait vizsgálta. A jóga népszerűsége is megköveteli az egészségügyi szakemberektől, hogy következményeinek alaposan járjanak utána. Nem ez az első tudományos munka, és nem is csak Indiában végeznek kutatást a jóga előnyei témában. A jó hír az, hogy minden esetben megerősítik a jóga gyógyító hatásának tényét.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás
Kardiológusok tárgyaltak a jóga hatásairól: az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának fókuszában a jóga előnyei álltak.                                                                   Fotó: Inbound Jóga Budapest


 
A jógát gyakran hívják a gyorsított élet ellenszerének, mivel az elme és a test szabályozására is alkalmas. A világ számos orvosa a megelőzésre törekvő egészségügy lényeges és hasznos útját látja benne. Például olyan mindennapi cselekvés, mint a légzés, bármilyen típusú testmozgásnál fontos szerepet játszik, a légzés-kontroll pedig külön tananyag a jógánál. Aki jógázik, ismeri gyakorlati jelentőségét.
 


A jóga tudományos kutatása


Különböző, főleg amerikai orvosi egyetem és klinikai központ vizsgálta már a jóga egészségre gyakorolt hatását. Nem véletlen, hogy a jóga egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, s gyakorlóinak száma folyamatosan nő. A jelenlegi becslések szerint legalább 30-35 millió embert jógázik az Egyesült Államokban. A jóga az amerikai egészségügyi szolgáltatók és a biztosítási cégek által is egyre inkább javasolt terápia.
 
A jóga tudományos kutatása nemzetközi összefogást is eredményez. Az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának legfrissebb tanulmánya is beszámol arról, hogy a jóga sokféle területen fejti ki áldásos hatását. Már napi egy óra jóga csökkenti a magas vérnyomást, állítják az indiai kutatók. Ugyanakkor semmilyen káros mellékhatása sincs. A pontos mechanizmusra még nem derül fény, de egyértelmű a kedvező eredmény.

"Kutatásunk azt sugallja, hogy a jóga ászanák, a pránájáma és a meditáció kombinációja sikeresen száll szembe a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívelégtelenség veszélyeivel – mondta dr. Ashutosh Angrish kardiológus –, emellett egyfajta életminőségbeli változást is okoz. "

  


A három hónapos vizsgálatra a pácienseket véletlenszerűen választották ki, mindkét csapat 30 főből állt. A vizsgált személyek átlagéletkora a kontroll csoportban 52 év, a jóga csoportban 56 év volt. Ez utóbbi tagjait egy hónapon át jógaoktató tanította, majd a betegek otthon követették az elsajátítottakat. A kontroll csoport nem mutatott jelentős változást a vérnyomáscsökkenésben sem. 
 
A jógaterápia egy multifunkcionális gyakorlat, mely számos előnnyel jár. Nemcsak csökkenti a magas vérnyomás, de azt is kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a vér glükóz szintjét, a koleszterin szintet, és a testsúlyt jelentősen befolyásoló problémákat. A jóga előnyei és kedvező hatásainak listája szinte végtelen. Most csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás


 
Rugalmasság


A jógát egy különleges orvosi tudománynak is tekinthetjük, mely legyőzi a test merevségét, és biztosítja az egyensúlyt. Ha a levegőt rendesen használjuk fel, segíti a rugalmasságot és a testtartást. Ezzel egy időben nyugtatja az elmét. Minden bizonnyal a jóga előnyei között a rugalmasság mind testi, mind szellemi értelemben vezető szerepet tölt be.

 
 
Helyes testtartás


Bizonyos gyakorlatok kifejezetten a gerinc egészségének megőrzését szolgálják. A derékfájás is szinte népbetegség szerte a világon, a jóga ennek is hasznos orvossága.


 
Idegrendszer erősítése


A jóga további előnyei között szerepel, hogy enyhíti a szorongást, a depressziót és a pánikbetegséget is, a neurológiai és endokrin szervek funkcióját pedig növeli. Óriási szerepe van abban, hogy a gyakorlatok során friss oxigént juttat a szervezetbe. Egyéb kutatások is alátámasztják, hogy a jóga hatékony a szellemi hanyatlás leküzdésében is.


 
Ízület erősítése


Az ászanák némelyike speciális nyújtógyakorlat, mely a különféle testrészekre hat. Megerősíti az ízületet, elősegíti azok hajlékonyságát, megszünteti az izmok feszülését. 


 
Erőnlét javítása


Csökkenti szívproblémákat, mint a szívroham és a stroke. A jóga előnyeinek listájának elején kell említenünk az általános erőnlét javítását is.

A jóga javítja az emésztést, megszünteti az alvászavarokat. Gyengéd mozgás, mégis jelentős erőnléti javulást okoz. Jógázás közben természetes antioxidánsok szabadulnak fel.


 
  
A jóga további előnyei


Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, javítja a koncentrációt. Van valami nagyon különleges abban, ahogy a jógik a légzésszabályozással is uralják testüket, ezzel együtt indulataikat is.

Van egy olyan szólásunk, ha valaki nagyon összpontosít valamire: Még a lélegzetét is visszatartotta. Ez a mindennapi életben is segít, elkerülhetők a meggondolatlan szavak vagy tettek. S nem is vagyunk tudatosak arról, hogy egy pránájáma gyakorlat része az, amit éppen végeztünk.
 
A jóga rendszeres gyakorlatai és a vegetáriánus étrend folyamatosan kordában tartja a testsúlyt is. A jóga egy fizikai és mentális edzésprogram, amely szinkronban a holisztikus filozófia szakápolásával, a teljes embert kezeli, nem csak a betegséget. Nem kell feltétlenül drága gyógynövényeket vásárolni, az étrend módosítása és a jóga is rendkívül hatékony gyógymód.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 04

Felszabaduló természetes antioxidánsok a jógában

Azok az emberek, akik jógáznak, gyakran fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Gondolkozott már azon, hogy ez miért van? Több tanulmány is megállapítja, hogy az antioxidánsok szerepe nagyon fontos az egészség megőrzésében. Most már tudjuk azt is, hogy a jóga természetes antioxidáns.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás

Mik az antioxidánsok, és miért fontosak?


Amikor szervezetünk feldolgozza a táplálékot, vagy amikor ki vagyunk téve a méreganyagoknak, mint a például a légszennyezés, az alkohol, a vegyszerek, akkor a testünk káros melléktermékeket, úgynevezett szabadgyököket termel. Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket. A tudósok ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezik, ez az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása. 

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Az antioxidánsok listája hosszú és változatos, különböző fehérjék, enzimek és vegyületek alkotják. Szinte nincs olyan betegség, ahol ne szerepelne a kiváltó okok között a szabadgyökök túltermelődése vagy az antioxidánsok csökkenése. Egészen komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. a szívbetegség vagy a rák.

A depresszió az antioxidáns természetes ellenszere 


Igen, jól olvasta! Ez a szójáték csak arra utal, hogy a depresszió károsan befolyásolja az antioxidánsok és a szabad gyökök arányát. A depresszióban szenvedő beteg nem fordít figyelmet az egészséges táplálkozására sem, így nemcsak mentálisan szenved, hanem csökkenti szervezete „testőrségét”, az antioxidánsok szintjét. A legyengült szervezet pedig nyitott kapukkal várja a kórokozókat…


Az antioxidáns-szint növekedése a depresszió csökkenését eredményezi. Ezer kedélybeteg személy vizsgálatánál az derült ki, hogy akik ettek nyers paradicsomot vagy valamilyen paradicsomos ételt, azoknál jócskán lecsökkentek a tünetek, és mint tudjuk a paradicsom az egyik legmagasabb antioxidáns hatású finomságunk. Ez fordítottan is igaz, az is kiderült, hogy minél magasabb egy személynél a növényi alapú étrend antioxidáns hatása, annál jobban érezheti magát. 

  
Az antioxidáns nem csak a depresszió ellenszere


Kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánshoz jutott sejtek megvédhetők a káros oxidációs folyamatoktól, egyszerűen fogalmazva: lassítható szervezetünk „rozsdásodása”.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás


Eddig azt hitték, csak az étellel bevitt antioxidánsok védelmeznek a depresszió ellen, ma már több tanulmány, klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a jóga két fronton is harcol és győz. Egyrészt csökkenti a depressziót (bővebben: Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!) Másrészt növeli az antioxidánsok mennyiségét, ami pedig csökkenti a depressziót.

A jóga, mint természetes antioxidáns


A mai kor emberére az egészségtelen életmód és a fokozottan negatív környezeti hatások jellemzőek, mindez előidézi az immunrendszer gyöngülését is. Eddig többnyire az étrendváltozást ajánlották megoldásként. Valóban: a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns természetes segítője szervezetünknek. Nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrend ebből a nézőpontból is maximálisan ajánlott.


Ugyanakkor az is kiderült a kutatók számára, hogy a jógát is a természetes antioxidánsok közé sorolhatjuk. Miért? Mert a jógagyakorlatok hatására szervezetünkben megnövekszik az antioxidáns szint. 
Egy alternatív gyógyászattal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy már egy 12 hetes jóga-kurzus is segíti a szervezet méregtelenítését. Megerősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. A jógagyakorlatok megemelik a természetes antioxidáns szintjét a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Nemcsak a táplálékkal növelhetjük antioxidáns-kapacitásunkat, hanem jógával is. 

A fiatalító jóga természetes antioxidáns


Stressz és betegség esetén a szabad gyökök száma fokozottabban emelkedik. Márpedig stresszes életmódunk miatt ennek mindannyian ki vagyunk téve. Ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, a szabad gyökök fokozzák a sejtek öregedését is. Az antioxidánsok a bőrt is segítik, lassítják az öregedés folyamatát, a májfoltnak, öregségi foltnak vagy napfoltnak is nevezett barna elszíneződés és a ráncok ellenszerei.

Több tanulmány megállapította, hogy egy 12 hétig tartó rendszeres jóga-gyakorlás a szervezet antioxidáns szintjének emelkedéséhez vezetett.

Kimutatták, hogy a jógázóknál az oxidatív stressz kisebb mértékben volt jelen, mint azoknál az embereknél, akik a futást, kerékpározást vagy az ugrókötelezést választották. A tanulmány nem csupán a jóga testhelyzetek hatását vizsgálta, azt a jól összeállított jóga programot elemezte, amely heti rendszerességgel tartalmazta az alábbiakat:

  • 35 perc jóga pózok (ászanák),
  • 30 perc jóga légzőgyakorlatok (pránájáma) és
  • 25 perc meditáció. 


Ez utóbbi az önismeret gyakorlására fókuszált, középpontban a másokat nem megítélő hozzáállással. Mindezt kiegészítette 40 perc otthoni jógázás, legalább hetente háromszor, 12 héten keresztül. A jóga növelte testük természetes védelmi rendszerét, a szervezetben több mint kétszeresére nőtt az antioxidáns jelenléte. Ezt alátámasztják a korábbi kutatások is, amikor egy 6 hónapos időtartamú jóga program hatásaiban tapasztalták az antioxidáns szint növekedését.

A jóga erősíti az immunrendszert. A védelemben számos fontos játékos dolgozik össze, köztük a citokinek, a jelzőmolekulák egy fajtái, melyek a sejtkommunikáció alapvető elemei. 


A 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a jóga kedvezően befolyásolja a citokinek számát, amelyek szintén felelősek az erős immunrendszerért. A folyamatban lévő vizsgálatok egyre-másra azt mutatják, hogy a jóga nemcsak csökkenti a stresszt a szervezetben, hanem erősebbé teszi az immunrendszert. Tehát ha szeretné növelni az antioxidáns mennyiségét a szervezetében, akkor nem csupán antioxidáns tartalmú élelmiszert kell fogyasztania, és kedvenc étcsokoládéját majszolnia, mert a jóga is sokat segít. 
    
Van egy csodálatos orvosság, melyet a szervezetünk maga termel. Ennek szintjét a vegetáriánus táplálkozással és a jógagyakorlatokkal meg lehet növelni. A „Segíts magadon, Isten is megsegít” elv itt is érvényes: ha törődünk külső-belső egészségünkkel, és teszünk érte, akkor annak eredménye is lesz. Ha változtatunk testileg és lelkileg egyaránt veszedelmes életmódunkon, akkor panaszaink csökkenni fognak.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 27

Jóga légzőgyakorlatok áldó hatásai

Azért pihegünk vagy kapkodjuk a levegőt, fulladozunk, mert nem tudunk helyesen levegőt venni. Pedig a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. A hagyományos jóga szövegek külön említést tesznek a jóga légzőgyakorlatokról. A Gheranda Samhita részletesen bemutatja a pránájáma végzésével elérhető különböző egészségügyi előnyöket.

Gheranda Samhita a jógalégzésről


A Gheranda Samhita egyike a három klasszikus hatha-jóga szövegnek, a 17. századból maradt ránk. A gyakorlónak azt tanácsolja, üljön padmászana, sziddhászana vagy szukhászana pózban, miközben a gerincvelő egyenes.

légzés jóga gyakorlatok egészség

Mindenképpen képzett oktató segítségével tanuljon meg lélegezni. A Gheranda Samhita oly hatásosnak tartja a jóga e tisztító gyakorlatát, hogy azt ígéri, pontos betartása távol tartja az öregségi rendellenességeket. Más hagyományos jógakönyv, a Hatha-jóga Pradípiká is leírja ezt. E régi könyvek jelentősége ugyancsak megnőtt, amikor a modern gépek segítségével, a tudományos kutatások hasonló eredményeket mutathattak fel.

  
Pránájáma jelentése


A pránájáma a légzés szabályozását, az életenergia irányítását jelenti. Aki egy kicsit ismeri a jóga tudományát, tudja, hogy óriási különbség van a mindennapi „pihegésünk” és a valódi lélegzés között. Az előbbi révén nem jut oxigén a tüdő minden részébe, és a szervezetbe sem. 


A Kapalbhati pránájáma a legjobb légzőgyakorlat, nagyon hasznos mindenféle légzési problémák javítására és a jó egészség megőrzése érdekében. Amire ritkán gondolunk, pedig fontos, hogy a rekeszizom használata a gyomrot és a szívet is karbantartja. Márpedig a rekeszizom csak teljes jógalégzésnél dolgozik megfelelően. A légzés szabályozása a koncentrációt is elősegíti. A pránájáma élessé teszi az elmét. 

A jógalégzés hatásai


Az oxigén szervezetünk valamennyi porcikájában, az agytól az emésztésig minden területen létfontosságú. Számtalan jótékony hatása közül érdemes néhányat kiemelni. Az oxigén aktiválja a tüdő ezer inaktív sejtjét és tisztítja a vért.

légzés jóga gyakorlatok egészségPozitívan hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a széndioxidot, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Tudjuk, az égéshez oxigén is kell, ezért a túlsúly leküzdésében is szerepet játszik, mert növeli az emésztés erejét. A jóga meditációs gyakorlataival kiegészítve csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami óriási tehertől szabadítja meg a jóga gyakorlóját.


Amikor a szennyezett levegő kimegy, és tiszta oxigén jut a szervezetbe, az tisztítja a vért, gyógyítja a bőrbetegségeket, az ekcémát és az allergiát. Ez megnöveli a belső energiánkat. A pránájáma kiegyensúlyozza a légutakat, segít legyőzni a szem, a fül és az orr problémákat. Érdekes végiggondolni, hogy egy nehéz helyzetben automatikusan nagyot sóhajtunk, mert szervezetünk fokozottabban igényli az oxigént.

Jógalégzés a gyakorlatban 


Ha már pontosan megtanultuk, oxigéndús környezetben, főleg a természetben vagy az ablak előtt ajánlott gyakorolni. Akit érdekel a konkrét gyakorlat, az olvassa el a pránájámáról szóló írást, mert ez a téma komolysága miatt külön cikket érdemel.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 15

Elme ereje

Naponta számtalan gondolat suhan át az agyunkon, de legtöbbje felesleges, sőt káros az egészségre. Az elme ereje szinte legyőzhetetlen, úgy ugrál, mint a majmok a fán.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás
A jóga kiemeli a majom elme lecsendesítésének szükségességét, és különböző technikákat és jogorvoslatokat kínál az elme szabályozására, gondolataink fókuszálására.

Patanjali Jóga szútrájában olvashatjuk: „yoga chitta vritti nirodha”, szó szerinti fordítása: A jóga az elme zavarainak hangtompítója.

Elme vagy gondolat? 


Az embert mindig is érdekelte ez a téma. Könyvtárnyi irodalma van: a komoly tudományos, pszichológiai tanulmányoktól a „mezei” bölcsességig számtalan formában olvashatunk róla. Az elmét sokszor hasonlították egy raktárhoz, melyben a gondolatok, mint adatok gyűlnek és raktározódnak el, hogy akár a legváratlanabb pillanatban is előbukkanhassanak. Hasonlították számítógéphez is, melyben a gondolatok táplálják be az adatokat, s aztán az elme e bevett információk szerint működésbe lép. 


Gondolataink mentális programokat hoznak létre. A tanultak vagy a megtapasztaltak alapján formálódik a véleményünk az élettel kapcsolatos dolgokról, és az elme ennek megfelelően fog cselekvésre késztetni minket. Hogy ezeknek a belső programoknak, a meggyőződéseinknek van-e közük a valósághoz és az igazsághoz, az csak akkor derül ki, ha olyan életformát sikerült kialakítanunk, mely mások boldogtalansága nélkül tesz tartósan boldoggá minket. 

  
Az elme ereje


Az elme szüntelenül fecseg a háttérben, nyugtalanná és idegessé tesz, és akadályozza a koncentrálóképességet is. Sokan panaszkodnak arról, hogy a gondolataik elkalandoznak, nem tudnak koncentrálni a feladataikra. A jóga lecsendesít ezt a majom elmét, és különböző technikákat kínál gondolataink szabályozására. Kevés ember szán időt arra, hogy megfékezze ezt a mentális zajt, pedig bárki óriási többletenergiára tehet szert, ha kipróbálja, és utána rendszeresen gyakorolja. 

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás

Az érzékek információt küldenek az elmének, melyet belső érzéknek is nevezhetünk. Az elme ezt két véglet között, boldogság vagy szenvedés különböző árnyalatú formájában tálalja.

Az elme ereje így befolyásolja mindennapi életünket. 
Gondolataink néha a tudatalattinkból törnek elő, elménk a múltban tapasztalt történéseket egykor véleményezte, elraktározza, majd továbbítja nekünk. Néha változatlanul átéljük ugyanazt. Sok esetben nem is tudjuk elengedni vagy feldolgozni, ott kísértenek minket évek múlva is. A szabadjára engedett elme a felkavart tó vizéhez hasonlóan zavarossá, sőt néha irányíthatatlanná válik. A sport, a tanulás, a jóga képes szabályozni, s ekkor az elme ereje segítségünkre lehet.


Mivel belső érzékszerv, a testtel ellentétben képes a múltban és a jövőben is mozogni, és ez egy nagyon fontos tulajdonsága, mert képes jövőt építeni. Az érzékszervek információját képzettségétől függően dolgozza fel, ezért lehetséges, hogy ugyanarról a dologról másként gondolkodik két ember. Ez a képzettség nem iskolázottságot, műveltséget jelent, hanem az emberi élettel kapcsolatos valós és lényegi tudást. A jóga-filozófia követése sokat segíthet, hogy az elme ereje minél finomabb hangolású legyen. 

A gondolat teremtő ereje 


Fontos megértenünk, hogy a gondolat teremtő ereje hozza létre mindennapjainkat. A Bhagavad-gítában azt olvashatjuk, hogy:

„A legyőzött elme a legjobb baráttá, a nem fegyelmezett pedig a legnagyobb ellenséggé válik.” (6.6.) 


Régen természetes volt a memoriterek tanulása, mert ahogy a testet, úgy az elmét is edzeni kell. Egész hosszú idézeteket tanultak meg, például Arany János Toldijának egy-egy énekét vagy latin szólásokat, szállóigéket, filozófusok tanításait. Ez csak egy technika, a memória fejlesztésére. Úgy tűnik, ma, az internet világában nincs szükség ilyesmire, hiszen 2 másodpercen belül megjelenik a keresett információ. Pedig az emlékezés, a tanultak felidézése, majd a rajta való meditálás a gondolat teremtő erejét segítheti, vagyis alkotókészségünket fejlesztheti.


A „mi lesz, ha”, „mi lett volna, ha” kezdetű gondolatok ugyanúgy terelnek valami felé, mint a konkrét utasítások. A szabályozatlan elme a gondolat segítségével akadálytalanul cibál minket ide-oda, teret és időt átugorva csapong. Gondolataink nem csupán a jelent vizsgálják, életünk minden eseményét elő tudják idézni, összekeverni, de megfelelő szabályozás esetén segíteni is képesek. A kontroll egyik módja a jóga.

Pozitív gondolatok 


A pozitív gondolatok nem hagynak teret a csapongó elme erejének. A híres, sokszor elővett idézetek megerősítik mindezt.


„Amit gondolunk, azzá leszünk.” (Buddha)


„Olyan az ember élete, amilyenné a gondolatai teszik.” (Marcus Aurelius) 


„Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan ő.” (Példabeszédek 23.7.)


„Az ember nem más, mint amit egész nap gondolt.” (Ralph Waldo Emerson)


Számos tanulmány és kísérlet bizonyítja, hogy gondolataink fizikálisan is hatnak, és előbb-utóbb következményei lesznek. A betegségek pszichés hátteréről ma már mindenki hallhatott. De a pozitív gondolatok, például az ima erejéről, gyógyhatásáról is. 

  
Az elme lecsendesítése


Bármit akarunk elérni, legyen az tanulás vagy sportteljesítmény, az első lépés az elme lecsendesítése. A hinduizmus szerint, a „mauna” (csend) a lelki fegyelem lényeges része. A muni szóból származik, ami azt jelenti: bölcs. Bölcs az az ember, aki felülemelkedett az elmebeli találgatások szintjén, akinek valódi dolgokról valódi tudása van. A csend megbecsülését, az önmagunkba nézést a különböző keresztény kolostorok is bevették regulájukba, sőt vannak olyan szerzetesrendek is, ahol teljes némaságot fogadnak. A belső csendre is nagy szükségünk van.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás


A jógának számtalan formája létezik, de alapvetően mindegyikben megtalálhatóak azok a gyakorlatok, melyek célja az elme lecsendesítése. A bhakti-jóga szentírásában, a Bhagavad-gítában olvashatjuk, hogy az elmét nehezebb megfékezni, mint a szelet megállítani,

„de az állandó gyakorlás és elkülönülés célhoz vezet.”(6.35.)


Az ászanák rendszeres gyakorlása

mellett a légzőgyakorlatok is egyfajta kontrollt jelenthetnek. A pránájáma, a légzésszám csökkenése, is szabályozhatja a gondolatok gyakoriságát. A pránájáma és a különböző ászanák növelik a vér áramlását, a feszült testet fellazítják és rugalmassá teszik. A kondicionáló testhelyzetek fegyelmezett gyakorlata (szukhászana, vadzsrászana, bhadrászana és padmászana) segít létrehozni egy nyugodt és kiegyensúlyozott lelkiállapot.

A jóga és a meditáció ezt a célt szolgálja. Egyik formája a Trataka meditáció, mely átmenet az ászanák fizikai gyakorlása és a mentális jóga között. A három klasszikus hatha-jóga szöveg egyike a Gheranda Szamhitá is foglalkozik ezzel a tisztító gyakorlattal. Lényege, hogy egy fix pontra, legtöbbször egy gyertya lángjára nézve, pislogás nélkül kell koncentrálni. Könnyűnek tűnik, de nem az, mert közben az elme nem kalandozhat semerre. 

Jó, ha kapuőrként megszűrjük gondolatainkat, és csak azokat engedjük be, melyek segítik feladataink végzését. A pozitív gondolatok összes energiánkat átirányítják arra, amit csinálunk, és nem hagynak teret az ugrándozó majom elme számára. A jóga segíti a méreganyagok kiutasítását a testből és az elméből, hogy ne csak sodródjunk az életben, hanem tudatossá váljunk, és mi magunk határozhassuk meg azt az irányt, ami felé haladni akarunk. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 13

Miért jógázik a magyar?

Egy különös felmérést kezdeményeztünk, hogy mélyebben megismerhessük a magyarországi jógázási szokásokat. A lenti űrlap kitöltése kattintásos alapú, írni nem kell hozzá. Mindössze 1 percet vesz igénybe.

Ezután egy rendkívül érdekes és értékes kimutatást teszünk közzé. Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Az űrlap kitöltése közben az ember máris elkezd jógázni, hiszen újraértékeli, rendszerezi a jógával kapcsolatos gondolatait. Már csak emiatt is érdemes kitölteni.

A jóga felmérés szakmai vezetői

  • Szabó Szilvia Jógamájá, vezető jógaoktató és jógaterapeuta
  • Dr. Gyurok János, szociológus

A felmérés teljesen név nélküli, és semmilyen elkötelezettséggel sem jár.

kutatás egészség

Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Tovább olvasom

feb 01

Jóga magas vérnyomás ellen

A magyar felnőtt lakosság 16–20 százaléka, az idősek több mint fele szenved magas vérnyomástól, de sokan nem is tudnak a problémáról, sőt magáról a betegségről sem túl sokat. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint a magas vérnyomás, mely télen fokozottabban veszélyes. A jógaterápia hatékony kiegészítő kezelés, természetes gyógymód lehet.

A magas vérnyomás tünetei


A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a gyakori fejfájás, a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk romlása, túl szapora szívdobogás, esetleg a halánték lüktetése lehajláskor.

egészség jóga hatásai táplálkozás
Ha így érzi magát, ideje váltani!

A felismerhető tünetek közé tartozik még a fáradtság érzése, orrvérzés, idegi feszültség, fülcsengés, szédülés. Mivel összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, az orvos először a testtömeg csökkentését és a dohányzás abbahagyását ajánlja, de a vérnyomás csökkentésének természetes módszerei között a jóga is szerepel. 


Tipp: Jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek



A hideg miatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedők száma, közülük különösen az idősebb korosztálynak veszélyesebbek a téli hónapok.

Közel félmillió magas vérnyomással kezelt személy adatai alapján egy amerikai tanulmány is megerősítette, hogy hideg időben fokozott veszélynek vannak kitéve a magas vérnyomástól szenvedők. Nyáron többet mozgunk, étrendünkbe több friss zöldség és gyümölcs kerül, márpedig a húsmentes étkezés is elősegíti a test egészségét, méregtelenítését.


…és akkor jön a téli disznótor! Még az egészséges embereknek is komoly fizikai megterhelés, mit sem beszélve a magas vérnyomással élőkről… A statisztikák szerint akár 50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál a téli hónapokban. Furcsa, hogy az ember mennyire keveset törődik az egészségével, holott állítólag ez az egyik legnagyobb kincs az életben. 

 
A magas vérnyomás okai


Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás okai. Elsősorban az étkezési szokásokat érdemes megemlíteni, s az ebből következő túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és a túlzott só fogyasztását, másodsorban a sokat emlegetett, már gyermekkorban megtapasztalt stresszt. A kockázati tényezők közé sorolható még a dohányzás és az alkohol is. 

egészség jóga hatásai táplálkozás


A magas vérnyomásra való hajlam is szerepet játszik. 
A legmegdöbbentőbb az, hogy a felnőttkori rossz szokások is előidézői lehetnek, és mindenképpen növelik kialakulásának kockázatát. Szinte az egész világon népbetegségnek számít az egyik legerősebb oka, a stressz, mely napjainkban a világ bármely pontján élő emberre jellemző lehet. Ráadásul a stressz okozta másfajta betegségek is vezethetnek magas vérnyomáshoz, mint pl. a cukorbetegség.

Pszichés terheléskor vérnyomásunk megemelkedik, és ha tartósan stresszhelyzetben vagyunk nem is tud normalizálódni. A magas vérnyomás sok betegség forrása, és rövidebb élettartamot is okozhat. A másik súlyos kiváltó ok – a nem vegetáriánus étkezés miatt – a koleszterinszint megnövekedése, a méreganyagok felhalmozódása és az érfalak elmeszesedése. 

Vérnyomás csökkentése jógával


A vérnyomás az, amikor az erekben áramló vér nyomást gyakorol az erek falára. A jóga és a pránajáma a vérkeringés normalizálásának egy természetes módja. Ezáltal csökkenhet a gyógyszerek mennyisége is. Amellett, hogy pozitív energiát ad, növeli az immunitást és csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A jóga csökkenti az artériák merevséget, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A jóga ászanák megnyugtatja az idegeket, lassítják a szívfrekvenciát.

Ez utóbbi a szív válasza, amivel a körülményekre, a benyomásokra reagál. Idegesség esetén jobb nem pirulákat bedobálni, hanem ha módunkban áll, néhány jóga ászanát elvégezni, vagy légzőgyakorlatot, melyhez még csak külön tér sem szükséges. A pránajáma, a tudatos légzés lassú pulzusszámot eredményez, ami nagyon jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos légzés gyorsan csökkenti a vérnyomást. A meditáció is sokat segít, a mai életmód egyik gyógyírja.


Szokásainkban egyre inkább megmerevedünk, nehezen fogadunk be új információt. Nem vagyunk rugalmasak, arról nem is beszélve, milyen nehezen változtatunk a bevett rossz szokásokon. Állandó feszültségben élünk, mert vágyaink többnyire anyagi dolgok elérésére ösztönöznek.

Amikor a test és az elme nyugalomban van, megszűnik a belső feszültség, és az jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra. Legalább 15 olyan jóga ászana létezik, mely hatásosan nyújt segítséget, de ezeket képzett jógaoktatóktól kell megtanulni, nem egy internetes honlapról. Nem elég elolvasni, főleg az elején komoly felügyelet szükséges a pontos tanuláshoz.

Klinikailag ellenőrzött jelentések szerint jelentős vérnyomáscsökkenés érhető el a jóga gyakorlatok 3 alapeleme révén (testtartás, a meditáció és légzés) A General Medical Sciences Nemzeti Intézete is finanszírozott olyan kutatásokat, melyek a jóga vérnyomásra gyakorolt előnyeit vizsgálták. Egyértelmű ezek klinikai jelentősége, azt sugallják, hogy a jóga hatásos beavatkozási módszer. 
Több kísérlet is foglalkozott a jóga jótékony hatásaival, az egyik legérdekesebb az volt, amelyben a kontrollcsoporton kívül a jógás tagozat, és a „csupán” egészséges életmód szerint élők vettek részt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy hetente legalább 2 órát gyalogoltak. Mindkét csoportnál csökkent a vérnyomás, de akik jógáztak, azoknál látványosan gyorsabban, míg a gyaloglóknál lassabban következett be a jó eredmény.


Egy másik, 8 hetes vizsgálatban három csoport vett részt: 

  1. akik hetente 4 nap 50-60 percet tempós sétával töltöttek,
  2. akik csökkentették a só bevitelt és az étel mennyiségét, és főleg vegetáriánus ételeket ettek,
  3. és akik heti öt nap legalább fél órát jógáztak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy mindhárom életmódbeli gyakorlat csökkenti a magas vérnyomást, pozitív változás következett be, szemben a kontroll csoport tagjaival, akik egyiket sem követték.

Összegzés


Mivel a magas vérnyomás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a vesebetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyakran „néma gyilkos”-nak nevezik. Mint oly sok testi problémának, ennek is az elsődleges kiváltó oka, a stressz. Ezt pedig leginkább az alapvető tévedéseink okozzák, az önmagunkról kialakított téves elképzelések és életcéljaink hamis iránya.

A vérnyomás-szabályozás eredményes formája a jóga. Olyan alternatív egészségügyi gyakorlat, mely nem vényköteles, nem szükséges hozzá semmilyen drága eszköz, és nem utolsó sorban – a pirulákkal ellentétben – nincsenek mellékhatásai. A jóga csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, sőt fékezi magát a stresszes állapotot is. Ha pedig valaki megérti a filozófiai üzenetét és komoly gyakorlójává válik, akkor nemcsak fizikai teste lesz egészségesebb.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 24

Gyerekkori szívrohamnak köszönheti a jógás karriert

Joseph Encinia 8 éves volt, amikor fiatalkori rheumatoid arthritist (sokízületi gyulladást) diagnosztizáltak nála. Nem adta fel.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás
Gyerekkori ízületi gyulladás, gyerekkori szívroham. Következő lépés? Felenőttként nemzetközi jógaoktatói karrier.

A most 32 éves fiatalember 2010-ben első helyezést ért el az amerikai országos Jóga Ászana Bajnokságon, nemzetközi szinten pedig második lett. Rá egy évre teljesült az álma: nemzeti és nemzetközi szinten is aranyérmet kapott.

Jógaoktató is, számos helyen, többek között az indiai Mumbai-ban is tanít. Kevés szabadidejében leginkább a filozófia és a csillagászat iránt érdeklődik. Az USA Jóga Szövetségének elnöke.

A jógaoktató vallomása

"2005 májusában kezdtem jógázni, ez az egyik legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Ez valóban megváltoztatta az életemet. Mentálisan is, mert több békét adott nekem, fizikailag pedig olyan dolgokra tanított, amiket elképzelni sem tudtam volna, hogy meg lehet csinálni. Nem mindig voltam egészséges.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodásA betegség, amit 8 éves koromban diagnosztizáltak nálam, befolyásolta a testem a bal oldalát, éveket töltöttem kórházi kezelésekkel, ahol próbálták rehabilitálni és erősíteni az ízületeimet és az izmokat. Egy nagy térdműtét után, próbáltam valahogy ezt az egészet elfogadni és kezelni. A fizikai tevékenységek korlátozottak voltak számomra, és sok fájdalomcsillapítót szedtem. 

Ezután váratlanul, tizenhárom éves koromban szívrohamot kaptam. Az okok ismeretlenek, de az a legvalószínűbb, hogy a gyógyszerek és a mozgáshiány miatt kialakult túlzott súlygyarapodás mellékhatásaként jelentkezett. Ekkor döntöttem úgy, hogy felülvizsgálom az életem, vissza akartam nyerni az egészségem. Hosszú út után, 19 évesen rátaláltam a jógára.

Az egyszerű fizikai edzésnél sokkal többet jelentett, átalakultam. Már nem szenvedtem állandó fájdalomtól, lefogytam, de az izomtömegem megnőtt. Soha nem gondoltam volna, hogy a testem képes felvenni ilyen pozíciókat. Olyan nyugalomra tettem szert, aminek még a létezéséről sem tudtam korábban. Túljutottam a magam korlátain – szellemileg, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Azokon a dolgokon, melyeket korábban lehetetlennek gondoltam.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás

 
A következő szint az volt, amikor részt vettem a jóga ászana bajnokságokon. Négy év kemény munka után 2009-ben első lettem az Egyesült Államokban, és második a nemzetközi jóga versenyen. Azóta már 3 alkalommal országos bajnok vagyok, és 2011-ben a Nemzetközi Férfi Ászana bajnokság nyertese. Megtanultam összpontosítani a feladatokra, békében élni magammal és a körülöttem levő világgal. Jelenleg több helyen tanítok, időnként Indiában is..

Lelkileg jóga lehetővé tette, hogy megértsem önmagam, segített az önuralom, a koncentráció, a türelem, sőt a hit területén egyaránt. Számomra a jóga ajándék. Egyben felelősség, mert olyan adomány, amit meg szeretnék osztani másokkal. Erre szolgál a Jóga Ifjúsági Mozgalom non-profit szervezete, amely elkötelezett a fiatalok iránt, inspirálja őket, a jövő vezetőit."

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

jan 09

Világhírű dzsesszénekesnő és jógázik

Napjainkban Harcsa Veronika az egyik leghíresebb dzsesszénekesnő és dalszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén 2008-ban diplomázott, sőt mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban is. Fiatal kora ellenére számos díj és siker birtokosa, ezek az adatok megtalálhatóak a különféle média-anyagban. Mellesleg vegetáriánus és jógázik.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Egy interjúban azt nyilatkozta:

„szívesen szóba hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és jógázom.”

Ezért következzen néhány gondolat ezzel kapcsolatban.

Harcsa Veronika a vegetáriánus fesztiválon


Veronika 10 éve vegetáriánus, ahogy elmesélte, ez megváltoztatta az életminőségét:

„határozottan jobban érzem magam lelkileg vegetáriánusként”.

A kvartettjével járt Indiában is, nagy hatással volt rá az egyszerű életmód és az abból sugárzó életszeretet. Megértette, hogy ott a vegetariánizmus sokkal mélyebb jelentőségű, hiszen több évezredes múltja van az ahimsza, a nem ártás elvének.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Harcsa Veronika szívesen kínálja meg vendégeit is húsmentes különlegességekkel, szeret főzni, bár ritkán van ideje erre. Az indiai fogásokat is kedveli, sőt mivel a kvartett nagybőgőse vegán, ilyen ételeket is készít. A 2008-as és 2009-es vegetáriánus fesztiválon hárman léptek fel, mint Harcsa Veronika Vegetáriánus Trió, de 2012-ben is rész vett a vega fesztiválon.

Mérföldkövek

  • 2005. Megalapította saját zenekarát.
  • 2007. Első albuma Japánban hatalmas sikert aratott.
  • 2007. A Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe legjobb hangja.
  • 2009. Fonogram-díj (az év hazai jazzalbuma), valamint a legjobb énekesnőnek járó elismerés.
  • 2011. Ismét Fonogram (az év hazai alternatív albuma).
  • 2011. Lámpafény című albumán magyar költők verseit zenésítette meg nagy sikerrel.
  • Már két nyáron saját udvart vezetett a Művészetek Völgyében. Folyamatosan fellép valahol, vagy a kvartettjével, vagy Gyémánt Bálint gitárossal vagy a Bin-Jip zenekarral.

Harcsa Veronika koncertjei igazi ritkaságok hazánkban, annál is inkább, mert ő hosszabb időt töltött Japánban, Belgiumban, jelenleg Londonban él. A berlini Traumton Records jóvoltából február 3-án jelenik meg a „Tell Her!” lemeze, melyet turné követ: Erdély, Csehország, Ausztria, Németország és Nagy-Britannia közönsége hallgathatja meg. 

Vajon mért népszerű a jóga a művészek körében?


A dzsesszénekesnő szerint:

„aki vegetáriánus lesz, és komolyan gondolja, az átmegy egy kis átalakuláson és nyitottabbá válik lelkileg, testileg, szellemileg. Előbb volt a vegaság, és aztán jött a jóga.” 


A vegetáriánus életmód egyfajta könnyedség érzés

A növényi táplálkozás könnyebb a szervezetnek. Ehhez nagyon jól illik a jóga, és egy olyan túlfokozott életritmusban, mely az előadóművészek életét jellemzi, ez szinte életmentő.

A jóga a kiegyensúlyozottságot helyezi előtérbe, a fókuszálást és a belső békét. Elősegíti az önmegismerést és a mindennapi stressz feloldását, mert egy magasabb, hosszabb távú célt tűz ki.


Harcsa Veronika már többször kapott megtisztelő feladatot a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol a jazz-udvar háziasszonyaként, a zenés workshopok, a beszélgetések mellett bevezette a jógát is, sőt együtt jógázott a vendégekkel. Minden reggel jógával indult a nap, a természetes környezetben rengetegen vettek részt, ebben is nagy sikert aratott. 

A témával kapcsolatban így foglalta össze gondolatait:

„Ha valaki rám néz, és azt látja rajtam, hogy ez a lány, úgy tűnik, hogy rendben van, csinálja a dolgát és összeszedett, aztán pedig megtudja, hogy vegetáriánus vagyok, akkor lehet, hogy egy pozitív képe lesz, vagy összekapcsolja, és még az is lehet, hogy ez hozzáad valamit az ő életéhez. Tehát én szívesen elmondom ezt bármelyik interjúban és szóba is hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és hogy jógázom.” 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 20

Mudra és gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában

Delhiben, az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 3-as termináljára érkező utas falra függesztett kisplasztikákat, jóga-mudra műalkotásokat nézegethet. A figyelmes szemlélő meglepve tapsztalja, hogy ezeket a mozdulatokat már látta valahol – mégpedig keresztény szentképeken vagy ikonokon. Ezek a mudrák a gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Nem tévedés, a mudrák évezredek bölcsességét jelenítik meg, és nem csupán gyógyító hatásuk, de filozófiai mondanivalójuk is van. A vallásközi dialógus jó alkalom az emberiség közös eszményeinek erősítésére, és ennek egy különleges formája lehet a mudrák tanulmányozása is.


Tipp: Jógaképzések

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A mudra jelentése


Mudra egy szanszkrit szó, tőbb jelentése van: pecsét, mint a hitelesség őrzője, és a végzői számára az öröm forrása is. Segíti a relaxációt és a mély meditációt. A mudrák szent, titokzatos világa a jógához és a táncművészethez is kapcsolódik. Az egyes mudrák bizonyos hatáskörökre terjednek ki. A tánc mudrái eltérnek a jóga-mudráktól, az előbbiek olyan jelképek, melyek főleg érzéseket, tőrténetek egyes részeit fejezik ki. 


A mudák egyben jelképek, a hindu és buddhista művészet istenábrázolásában eléggé általánosak, a kézmozdulatok üzenetet közvetítenek. Ugyanakkor sok keresztény alkotáson is felfedezzük. Nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés. Lehet, hogy az ősi tudás generációról generációra fokozatosan átöröklődött a keresztény hagyományokban is, a gesztusok pontos ismerete és jelentősége nélkül. 


Annál is inkább, mert ez a tudás nem korlátozódott Indiára. Az ősi sumér és egyiptomi képeken, szobrokon is megtalálhatóak. Olyan általános érvényűek lehettek, mint a mai napig használt áldást, imát vagy figyelmeztetést jelentő kéztartások.


A mudrák, a jógához hasonlóan égi és földi üzenettel rendelkeznek. A jóga egyrészt az egészségmegőrzés elősegítője, másrészt egy magasabb tudatszintre emel. Hasonlóan: a betegségek gyógyításában a mudráknak is van szerepük, ugyanakkor a kéztartások gyógyító hatásán kívül fontos tulajdonságuk, hogy a lelki célokra is felhívják a figyelmet, illetve erősítik azt. Ehhez a megfelelő alap a helyes életmód, vagyis a negatív tettek és gondolatok mellőzése. Lássuk be: gyógyító kézmozdulatra minden embernek szüksége van – úgy is, hogy ő mozdul mások irányába, és úgy is, ha felé fordul valaki.

Nem-verbális kommunikáció


A gondolatainkat és az érzelmeinket tükrözi kezünk mozgása, rendes körülmények között láthatók a gesztusok, de időnként észrevétlenek maradnak. Nem vagyunk róla tudatosak, de rendszeresen használunk néhány mudrát. Például ha nagyon izgulunk vagy drukkolunk valamiért, ökölbe szorítjuk kezünket. Ez pedig a Mushti mudra mozdulata, a hatása pedig az, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett érzelmektől.

Az áldásosztás, az imát kifejező kéztartás, vagy amikor mind a két kar az ég felé emelkedik, a hála, a könyörgés vagy a dicsőítés kifejezésére – ezek mind gyógyító kéztartások is egyben.


A szóbeli közlés viszonylagos pontosságot, ezek a mozdulatok pedig egy finomabb megértést eredményeznek. Komoly tudást és információt őriznek. Éppen ezért azoknak, akik mindennapjaikban szeretnék használni a mudrákat, azoktól kell tanulniuk, akik azt gyakorolják, nem weboldalakról és könyvekből, mert azok csak útmutatók.

A kéz, vagyis az ujjak, a körmök és a tenyér tulajdonságait sokféleképpen vizsgálják, külön tanulmányt érdemelne ennek megfejtése. Ezen belül a kéztartások jónéhány ősi leírása és ábrázolása szerepel, melyek egy részét újra felfedezhetjük a keresztény ikonográfia alkotásaiban is. 

Az egészség az Ön kezében van!


A test különféle szintjein, különböző irányokban, ülő vagy álló helyzetben is használják, van egy és két kezes mudra, és minden egyes konfiguráció más-más jelentést hordoz.


Az 5 ujj képviseli az öt fő építőelemet (föld, víz, tűz, levegő és éter). Bizonyos nézőpontból a betegség nem más, mint a test finom csatornáinak elzáródása, működésének korlátozása, a folytonosság megszakadása, és az öt elem egyensúlyának felbomlása.


Az ujjhegyek több millió idegsejtje tapintás révén számtalan (nemcsak anyagi) információt gyűjt őssze, és továbbít az agyba. Ma már tudjuk, hogy a kéz reflexzónái kapcsolódnak az agy bizonyos területéhez. A neurológia képalkotó kísérletei bebizonyították, hogy a mudrák nemcsak aktiválni képesek ezt, hanem  megváltoztatják az agyhullámokat, ezzel speciális élettani állapotot idéznek elő.


Az imára kulcsolt kéz egyben egy jóga-mudra, mely „zártláncú áramkört” alkot a test energia áramlásában. A bio-képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz, a tenyér és az ujjak bio-mágneses energiája mérhető hatással van a fizikai világban. Japán tudósok azt is bebizonyították, hogy a gyógyító és harcművészeti technikák (csikung, jóga, meditáció stb.) a kéz segítségével rendkívül erős pulzáló mágneses mezőt hoznak létre.

Mudrák a keresztény ikonográfiában


A hinduizmusban valamint a buddhizmusban, különféle célokra alakultak ki a mudrák. Használják a jógában, meditációkor, a dráma és a tánc előadásban, valamint a szertartások alkalmával. A teljesség igénye nélkül párat bemutatunk azok közül, melyeket megtalálunk a keteszény képzőművészetben is.

Atmanjali vagy Pranam mudra

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallásKeleten és nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában használják üdvözlésre és tiszteletadásra is. A fej fölé emelt két kéz pedig kérést fejez ki. A két összetett tenyér a szívcsakra magasságában mélyebb jelentőségű, mint egy egyszerű „hello” vagy „viszlát”.

Az összefordított tenyerek egyben a jobb és a bal agyfélteke közti kapcsolatot is képviselik. Az Atmanjali mudra egy tiszteletadás a tanár előtt, a jógafoglalkozások vagy a klasszikus indiai táncpróbák is így kezdődnek. A Padmászana, a lótusz póz kiegészítése lehet, miként a gjána mudra, a tudás befogadására való koncentrálás kéztartása is. 

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

 
Kapota Hasta

Az Anjali mudra kissé domború változata. A tiszteletteljes üdvözlés, az elfogadás és engedelmesség jele. Krishnamacharya, a neves jógamester gyönyörűen fogalmazza meg a szív fölött összetett kéz lényegét:

„Ez a gesztus jelzi a lehetőséget, a haladás szándékát – a legnagyszerűbb lelki ébredés felé. Ha megfelelően simul össze a tenyér, egymással szemben nem lapos, az ujjpercek tövénél az ujjak kissé hajlítottak, egy kis teret képezve a tenyér és az ujjak között – akkor a két kéz egy nyíló virágra emlékeztet, szimbolizálva szívünk kitárását.”

 
Abhaya Mudra 

Elsősorban védelmet jelent. Áldást ígér, és eloszlatja a félelmet, segít elérni a belső egyensúlyt és a békét. Ez az egyik legkorábbi mudra, ami számos hindu, buddhista és dzsaina képen megtalálható, de a keresztény ikonográfia sokszor Krisztust vagy a szenteket is így ábrázolta.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Ez a mudra általában egy lelkileg erős személyre (mint az istenség, mester vagy guru) vonatkozik, hiszen ő oszlatja el tanítványai félelmét. 

    
Varada mudra

Ez a gesztus a kegyelem és az adakozás jelképe. Szintén istenség, mester vagy guru kapcsán használják leginkább. Ezt mudrát is széles körben láthatjuk a keresztény ábrázolásokban, Krisztus megbocsátó szeretetét vagy a Madonna kegyelmét hangsúlyozva.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Varada mudra képviseli a könyörületet, irgalmat és kegyosztást, nagylelkűséget és részvétet. Természetesen bárki gyakorolhatja meditácója során. A megbocsátó nyitott kéz elenged minden sérelmet, képes megbocsátani magának és másoknak is. A keleti ábrázolásban általában a jobb kéz az Abhaya mudra (Ne félj!), a másik a Varada mudra (kegyelem) jelét mutatja. 

  
Apana mudra 

Ez a mudra támogatja a méreganyagok eltávolítását, valamint az epehólyag és a máj működését. Segíti az emésztést, a húgyúti fertőzések leküzdését.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Lelki szinten a harmónia, a belső egyensúly, a bizalom kialakulását. A türelem, a nyugalom elérésének is eszköze.

 
Szurja mudra 

Szanszkritul a Nap neve Szurja, amely tüzes energiát jelent. Ez a mudra csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Szurja mudra növeli a tűzelemet a szervezetben, lelkileg ez a hit erejének növekedését jelenti. Csökkenti a szorongást, a bizonytalanságot, fokozza az éberséget és a mobilitást, így pozitív változásokra ösztönöz. Légzőgyakorlat közben ez a mudra energetizálja az egész testet.

   
Prána mudra 

A prána az életerő energiáját jelenti. Biztosítanunk kell szervezetünkben a prána, az életlevegő megfelelő áramlását. Ez a mudra többek között ebben segít. A jóga légzőgyakorlatai során is feloldhatjukjuk ezeket a blokádokat.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Prána mudra növeli a vitalitást, csökkenti a fáradtságot és idegességet, és javítja a látást. Használják szembetegségek ellen is, mert szemünk a számítógép és a tv képernyő több órás figyelése után nagyon elfárad. A modern életvitel, a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a kevés mozgás, kialvatlanság stb. kimeríti szervezetünket.

A Prána mudra megpróbálja helyreállítani az energiatartalékokat. A jógával karöltve az életerő irányítására, fokozására, a lelki-szellemi stabilitás megőrzésére szolgál. A Prána mudra spirituális szinten segít fenntartani a meditáció alatti figyelmet, és erősíti a meditatív elhatározást.

 
Prithvi mudra 

Testünk fő összetevői a föld elemhez kapcsolódnak, így a Prithivi mudra az egyik legfontosabb a mudrák közül. Jótékony hatása több helyen is érvényesül: növeli a vitalitást, az erőt és a kitartást, segít kiküszöbölni a krónikus fáradtságot, az általános gyengeséget. Csökkenti a lázat a gyulladást, bizonyos bőrbetegséget.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A prithvi mudra spirituális hatása ennek megfelelően a kitartásra ösztönöz, a belső gyengeség ellen a lelkierőt növeli. Talán ez az a kéztartás, mely a legtöbb helyen szerepel a keresztény ikonográfiában. Még ma is használják áldásadásra (bendiction) a görög ortodox papok. Jobb kezük ujjai Jézus nevének görög kezdőbetűit (IC XC), egyben a Prithvi mudrát formázzák. Mindkét értelmezése a test és a lélek gyógyulását segíti.

Keresztény mudrák összefoglalása


Kant szerint „a kéz az agy látható része”. Egy tudományos folyóiratban, 2009 novemberében megjelent cikk szerint a kézmozdulatok ugyanazon agyi régiókat serkentik, mint a beszéd. Csak a nagy jógik ismerték a mudrák teljes tudományát, mely nemcsak javítja az egészséget, de új, pozitív energiákat is generál. Tudták, hogy mágikus védelmet adnak a negatív támadások ellen, és alkalmasak a jószerencse meginvitálására is. Minden élőlény e két dologra törekszik, nem igaz?


Nem célunk összemosni a buddhista, a hindu vagy a keresztény hit tanítását, néhány festmény alapján. Csupán bemutattuk a hasonlóságokat, melyek évszázadok óta öröklődnek a művészetben, mert ez a tradíció az ember felemelkedését szolgálja. Nem az a kérdés, hogyan akarta Buddha vagy Jézus megváltani a világot, számunkra jelen esetben az a fontos, hogy a megváltás létezik, az isteni segítség létezik, a félelemnélküliség, az erőszakmentesség létezik, és minden más örökérvényű kinyilatkoztatás, mely nem mond ellent az egyetemes szeretet törvényének. Ezt egyaránt szolgálhatják a keresztény ikonográfia csodálatos alkotásai és a több ezer éves jóga-mudrák is.  

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 04

Ilyen fiatalos a jóga First Lady-je

Amerika egyik legnagyobb tudású és legelismertebb jóga-mestere, Lilias Folan kapta „A jóga First Lady-je” nevet. Lilias a test, az elme és a lélek harmóniájára fókuszálva milliókat segített, hogy megismerjék a jóga előnyeit. Arra törekedett, hogy megértesse: a jóga nem csak a fiataloké, hiszen több mint fizikai gyakorlat. A First Lady szerint semmi sem lágyítja jobban az öregedési folyamatot, mint a jóga! Híres könyve: A jóga a korral jobb lesz, bebizonyítja a jóga erejét, de mélyen spirituális útmutató is.

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

Rejtélyes nő

A Yoga Journal szerint ő az egyike az amerikai jóga négy legmeghatározóbb alakjának. Lilias Folan igazolta, hogy a jóga alapelvei segíthetnek megtalálni a bölcsességet, a derűt, az értelmes célokat, az energiát, vagy általa egyszerűen csak jobban érzi magát az ember. Lilias 1963-ban lépett a jóga útjára, számos neves tanártól tanult, a Sivananda vonal képzett mestereitől.

1973-ban, Lilias Indiába ment, Rishikeshbe, ahol Védanta filozófiát és meditációt tanult. Két év múlva Párizsban a BKS Iyengar módszert tanulmányozta. Autentikus mesterek képezték, első könyvét – az indiai hagyományoknak megfelelően – gurujának ajánlotta. A könyv több, mint jóga-testhelyzetek bemutatása. A légzőgyakorlatok és a vegetáriánus életvitel fontosságára is kitér, ő maga az erőszakmentes táplálkozás híve. A San Francisco Chronicle újságírója írta róla:

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

„továbbra is rejtélyes nő, egy kedves lény egy távoli bolygóról”.

 
Milliók tanára

Közreműködésével TV-műsorok, könyvek, hangoskönyvek, videók, CD-k és alkotó műhelyek jöttek létre. A televíziós jógaprogramok úttörője. 1972-ben házigazdája és társproducere lett a Jóga és Te cím alatt futó országos sorozatnak. A műsor a közönség széles rétegéhez szólt, háziasszonyokhoz, sportolókhoz, vezetőkhöz, idősekhez, olimpikonokhoz, művészekhez egyaránt. Elmesélte, milyen nehéz volt eleinte a TV kamera előtti tanítás, ahogy kigyúlt a vörös fény.

Ez így nagyon száraz – mondta. – Tanárként függünk az előttünk ülő diákjainkkal kialakított kapcsolattól, egyfajta energia az is. Végül sikerült, mert túl a piros fényen a spirituális szív csatlakozni kezdett az én „láthatatlan” osztályomhoz. Továbbra is kapok leveleket valamennyi korosztálytól. Mivel nem láttam a diákjaimat, nagyon lelkiismeretes, világos irányt kellett mutatnom, figyelembe véve a testtartásokat, ellátni őket egy csomó figyelmeztetéssel, hogy senki ne sérüljön meg. A TV-sorozatot 1974-79 között 200 országos állomás sugározta, és több mint 10 millió rendszeres nézője volt.

Jóga idős korban

A jóga a korral jobb lesz méltán aratott óriási sikert. Ebben a könyvben, Lilias Folan emlékeztet minket, hogy a hiteles lelki utak nem az életkor függvényei, mert a bölcsesség kortalan. Mit jelent a jóga, mit kínál nekünk életünk különböző szakaszaiban? – teszi fel a kérdést a szerző. Rögtön ki is hangsúlyozza:

"a jóga célja kortalan, mert az önmegvalósítás alapvetően lelki természetű. "

Független éveink számától, a fizikai és szellemi képességektől. A kötet 200 fényképet és világos utasításokat, figyelmeztetéseket tartalmaz.
A 40-es, 50-es életkorban s azon túl is az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék a test merevségét, lassítsák az öregedés folyamatát. A jóga mindezt biztosítani tudja – biztat Lilias Folan. – Megmutatja, hogyan lehet rugalmasabb az ember idős korában, feltöltődve energiával, mely egyben az életöröm egyik forrása is.

Jóga és kereszténység

Akik attól tartottak, hogy a jóga ütközhet a hitükkel, kíváncsian megkérdezték: Hogyan illeszkedik a jóga a keresztény gyökerekhez? Ők az intelligens, széles látókörű emberek, akik nem fanatikusan, támadó módon lépnek föl. Sajnos nem mindenki elég kulturált, a helyes kérdésfeltevéshez is lelki műveltség szükséges. Lilias Folan egy interjúban erre a témára is kitért:
Remélem, sokan olvasták a könyvemet, ott alaposabban kifejtettem a választ erre a csodálatos kérdésre. Én szeretem a jézusi tanítást, valamint mély tiszteletet érzek minden élő vallás iránt. A hatha jógát szerte a világon gyakorolják, a buddhista és keresztény kolostorokban egyaránt. Ez egy fontos része az egészségmegőrző és stresszkezelési programoknak, nemcsak a kórházakban és wellness-központokban.

 
Megértés és gyakorlat 

Fit, rugalmas és élettel teli volt mindig, pályafutása alatt több jógamagazinban szerepelt. Napjainkban oktató műhelyek, jógakonferenciák vezetője. Idős éveiben, is aktív személyiség, nyolcvanadik születésnapját gyermekei és négy unokája körében, valamint neves jógatanárok és barátok között tartotta.

Hitvallása: A jóga a belső növekedés és fejlődés eszköze. Erősíti és megtartja a rugalmasságot, lecsendesíti a nyugtalan elmét. Mindenkihez illik, nem számít, hogy milyen méretű, formájú, életkorú, vagy milyen a fizikai állapota. Egy Upanisad idézet olvasható a honlapján: „A megértés gyakorlat nélkül jobb, mint a gyakorlat megértés nélkül. A megértés gyakorlással jobb, mint a megértés nélküli gyakorlat. Valódi természeted szerint élni jobb, mint a megértés és a gyakorlat.”

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

szept 21

Varázsszőnyeggel a frankfurti repülőtéren

Nos, nem Aladdin repülő szőnyegéről van szó, hanem egy mozdulatlan, de annál hasznosabb társáról. A hírek szerint a frankfurti repülőtér felújítása és átalakítása 113 millió dollárba került. A szolgáltatások messze túlmutatnak a megszokotton, hiszen a hagyományos kínálat mellett az utasok rendelkezésére áll két jóga szoba is. Az igazgatóság ezzel nemcsak az utazási élményt próbálja javítani, hanem az egészségmegőrzés egyik komoly lehetőségét is felkínálja.

jóga hatásai egészség
varázsszőnyeg a reptéren

A világon először 2012-ben a San Francisco-i nemzetközi repülőtéren nyílt lehetőség jógázásra, s mivel a vártnál is népszerűbb lett, több légikikötő is követte példáját. A frankfurti a világ egyik legnagyobb és legbonyolultabb repülési csomópontja, 2015-ben több mint 61 millió utast szolgált ki. Most két professzionálisan felszerelt jóga szobát is kínál, melyek éjjel-nappal nyitva vannak, és ingyenesen látogathat minden jeggyel rendelkező utas.

A jóga szoba, mint speciális szolgáltatás, meleg színekkel és kellemes világítással várja az érdeklődő utasokat, ahol pihenhetnek és feltöltődhetnek. A jóga szőnyegeket, párnákat és a fatéglákat minden gyakorló használhatja. A padlótól plafonig érő tükörben pedig bárki ellenőrizheti az egész testet, hogy megbizonyosodjon a gyakorlatok helyes végzéséről. A tanácsot és útmutatót adó videó oktatóanyagok és a nyomtatott szórólapok is kéznél vannak. A visszafogott fény egy fal méretű Buddhát világít meg. A csend meditációra inspirál.

jóga hatásai egészség

A jóga egy nagyszerű alternatívája a repülőtéri várakozásban eltöltött lehetőségeknek: egyidejűleg nyugodttá teszi az elmét és felvillanyozza, karban tartja a testet. A járat indulása előtt, vagy az átszállás közti várakozó időben, a belső nyugalom elérése érdekében hasznos gyakorlatokat végezhetnek az ide látogató utasok, miközben a test, az elme és lélegzet is harmóniába kerül. Jobb, mint a reptéri bárban, vagy egészségtelen ételek fogyasztásával tölteni az időt. A test merevség, a szorongás és a fáradtság gyakori utazás tünet. A jóga megadja az utasoknak, amire a hosszú, mozdulatlanul töltött út során, a szűk, kényelmetlen repülőgép ülésekben vágynak: kinyúlik a testük, az izmok ellazulnak, miközben az ideges, stresszes utasok elméje lecsendesedik. Zokniban lehet belépni, cipő, élelmiszer, ital vagy mobiltelefon bevitele nem engedélyezett. 

Vancouverben van Kanada második legforgalmasabb repülőtere, ahol egy kísérleti program keretén belül ezen a nyáron szintén lehetővé tették a jógázást. „Tudjuk, hogy az utasok különféle wellness lehetőséget keresnek, és azt akartuk, hogy egy nyugtató és kiegyensúlyozó tapasztalatot adjunk. Eddig csak pozitív választ kaptunk” – mondta Kim Halowski, igazgató.

jóga hatásai egészség

A hindu államférfi, Rajan Zed egy nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezéseket. Egyben sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak létre állandó jóga teret valamennyi világszínvonalú repülőtéren az utasok és az alkalmazottak számára egyaránt, hogy segítsen csökkenteni a stressz-szintet. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá. – Szellemi és fizikai fegyelem mindenkinek, a világörökség része, amelynek nyomai már i. e 2000 körül, az Indus-völgyi civilizációban megtalálhatóak. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 12

A Mumbai-i Jóga Intézet

 A legrégebbi szervezett jógaközpont a világon, több mint 97 éve működik. Hitvallásuk szerint: „Meggyőződésünk, hogy a jóga egy életmód, és nem csak az általánosan ismert fizikai kultúrát foglalja magába.” Az intézetben tanított technikák a testi betegség megelőzését célozzák, és fokozzák a szellemi tulajdonságokat, a nyugodt, koncentrált és egyenletes elme kialakítását. A gyakorló ezzel felismerheti saját lehetőségeit és belső fejlődését.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok
A múzeum célja, hogy bemutassa a jógát, mint életformát.

Az alapító, Srí Jogendra (1897-1989) kulcsfontosságú szerepet játszott a fejlődő orvosi hatha jóga terén. Ez volt az első jógaközpont, mely ingyenesen kínált tanfolyamokat bármilyen kasztú vagy hitvallású férfiak, nők és gyermekek számára. Srí Jogendra bejárta a világot, tanította a jógát, és gyűjtötte az ősi jóga kéziratokat.

A Jóga Intézet több tucat könyvet jelentetett már meg, egyben az orvosi kutatások, műhelyek, egészségügyi táborok és közösségi információs programok helyszíne. Az Intézet területén egy múzeum áll a látogatók rendelkezésére, mely folyamatosan bővül. Útmutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek a klasszikus jóga iránt.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok

Ma a Jóga Intézet több ezer embert szolgál naponta. Egy kutatási program keretében együttműködik a Központi Egészségügyi Minisztériummal, kiemelt figyelmet kapnak az anyák és a tizenévesek, valamint a stressz kezelése, melyben minden korosztály érintett. Különféle jógatanfolyamok és jógaoktató képzések érhetők el itt. Több nemzetközi konferenciát is szerveznek, az 1997-es összejövetelen Őszentsége a Dalai Láma elnökölt. 
Jelenleg az alapító idősebbik fia, Dr. Dzsajadeva Jogendra és felesége Hanszadzsí az Intézet igazgatója. Hanszadzsí már szerepelt a nemzeti televíziós programokban, a sorozat még mindig fut a különböző nemzetközi csatornákon is. A jóga a test és az elme gondozásának tudományos útmutatója – ​​mondta Hanszadzsí, aki folyamatosan tanította a jógát az elmúlt 40 évben.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok


A Jóga Intézet ad otthont az orvostanhallgatók számára kialakított jógaképzéseknek is. Az orvosok vigyáznak mások egészségére, azonban nem sokan tudnak időt fordítani a saját erőnlétükre. Szeptember elején szerveztek tábort a fiatal orvosoknak és a másodéves orvostanhallgatóknak. A kurzus vezetője Sashi Sarda, aki elkötelezett szószólója a betegségek kezelésekor javasolt alternatív terápiáknak, megelőzésként pedig a jógának. Tudatosan javasolja a kisebb egészségügyi problémák esetén, a diéta és a testmozgás mellett. Miután az egészségmegőrzés érdekében sokféle gyakorlatot kipróbált, mint a súlyzózás, aerobik, kick box, sporttábor típusú képzés, rájött, hogy a jóga a leginkább eredményes minden korosztály számára. Bár sok orvos először volt jógaórán, boldogan, békés lelkiállapotban távoztak. A legtöbb diák elmondta, hogy nem tapasztalt ilyen nyugodt érzést.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 27

A hosszú élet titka

Figyelemreméltóan ránctalan az a 120 éves indiai szerzetes, aki azt mondja, ő a legidősebb ember, aki naponta jógázik. Szvámi Sivananda az útlevele szerint 1896. augusztus 8-án született. Ha ez igaz, az élete három évszázadon is átível. Ennek ellenére nyilvánvalóan elég erős maradt, hogy elvégezze sokszor több órás jógagyakorlatait. 

egészség fitness jóga hatásai india
A 120 éves szerzetes szerint a jóga a hosszú élet titka

A hindu szerzetes teljesítménye valószínűleg bekerül a Guinness World Records adatai közé. Csupán a korát kellett bebizonyítani. Indiai útlevele mellett a hatóságok egy templom nyilvántartásából is megerősítették Sivananda születési dátumát. India gyarmati korszakában született, akkoriban az áram, az autók vagy a telefon még nem volt elterjedt. Szülei roppant szegénységben éltek. Gyerekkoromban sokszor aludtam el éhgyomorral, mesélte. Csak később, felnőttként értette meg az önként vállalt böjt egészségmegőrző hatását. Mindkét szülőjét elvesztette hat éves kora előtt, rokonai egy lelki guru gondjaira bízták, akivel körbeutazta Indiát, míg végül letelepedtek a szent városban, Váránasziban, a Gangesz folyó bal partján. Úgy döntött, szerzetes lesz, a nem ártás szellemében mindig is a vegetáriánus étrendet követte.

egészség fitness jóga hatásai india
Otthoni oltára előtt jógázik és meditál a hosszú életet megélt jógi

Sivananda a nyár elején a helyi médiában többször is szerepelt. A Times of India megjegyezte, hogy a 158 cm magas, vidám öregúr 50 évvel fiatalabbnak néz ki, mint a nyilvánvaló kora. Kolkatában, ahová egy rövid látogatásra érkezett, több riportot készítettek vele. Visszahúzódó, szerény személyiség, először nem akart ebben részt venni, de követői meggyőzték, hogy példája sokak számára inspiráló lehet. Nem kereste a nyilvánosságot, de így mégis szívesen beszélt jógagyakorlatairól, a cölibátusról, és arról, hogy az erőszakmentes táplálkozás alapfeltétele az egészségnek.

Azt mondta, nem lelkesedik túlságosan az új technológiákért, előnyben részesíti az egyszerű életmódot és a jóga fegyelmét. Miután két órás jógabemutatót tartott, a riportereknek arról beszélt, milyen mértékletes módon étkezik:

"Olaj nélküli főtt zöldségeket, rizst és dált (lencseféle) egy pár zöld chilit fogyasztok, kerülöm a sok fűszert. A földön fekvő matracon alszom, mert a kemény derékalj jobb a gerincnek. Egészségügyi problémák nélkül, önállóan élek, sőt a vonaton is egyedül utazom."

egészség fitness jóga hatásai india
Hosszú életét hiteles dokumentumokkal tudja igazolni a 120 éves jógi szerzetes

Korábban az emberek elégedettek voltak kevesebb dologgal is. Manapság az emberek nagy része boldogtalan, egészségtelenül él és tisztességtelenné vált, ami rendkívül fájdalmas számomra – mondta. – Csak azt szeretném, hogy az emberek boldogok, egészségesek és békések legyenek. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom

jún 02

Nem csak a rugalmasoké a jógavilág

Rajni Tripathi Chicagóban élő, több tudományt, szakterületet érintő jógatanár. Együttműködik olyan társadalmilag tudatos vállalkozásokkal, amelyek pozitívan befolyásolják az embert és környezetét, valamint védik az állatokat. Segít az anyáknak, a „Tudatos és szent szülés” hirdetője. Alapítója és ügyvezető igazgatója a RajniOYoga nevű szervezetnek, amely lehetővé teszi a jóga hiteles és élő gyakorlását mindenki számára. Nem ő az első, aki kijelenti, hogy a jóga célja: egyensúly az elme, a test és a lélek között.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Sokan azt gondolják, hogy a rugalmasság elengedhetetlen a jógázás elkezdéséhez. Rajni Tripathi jógaoktató szerint ezen logika alapján csak az eleve tiszta emberek fürödhetnének.

Indiai öröksége megismertette a keleti filozófiákkal és gyógyító módszerekkel. Indiában tanult, s már gyermekként gazdag szellemi kincsesbányának találta a keleti kultúrát. A jóga és a meditáció révén arra inspirálja az érdeklődőket, hogy önmagukkal mélyebb kapcsolatot találjanak. Ennek segítségével nem jelent negatív befolyást semmilyen társadalmi beszűkítés, sem a depresszió, a testi panaszok vagy a negatív érzelmi reakciók. Mivel ezek súlyos egészségkárosodással járnak, az egészség érdekében feltétlen változásra van szükség: pozitív perspektívára, életmódbeli váltásokra. Rajni Tripathi célja, hogy megossza és terjessze az általa megismert és elsajátított gazdag, holisztikus módszertanokat, melyeknek egyik része a jóga.

Több száz tanítási óra tapasztalata áll mögötte. Nevetve mesélte el azt a gyakori kifogást, amit már sokszor hallott pályafutása során, amikor kiderült, hogy jógaoktató: „Sajnos én nem jógázhatok, nem vagyok elég rugalmas.” Igazán? – kérdezne vissza ilyenkor. – Nyilvánvaló, hogy éppen ezért ideje lenne elkezdeni, és ezáltal megszerezni a hajlékonyságot. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki: „Nem tudok zuhanyozni, mert túl koszos vagyok.”

gyéni jóga tanfolyamokat tart kismamáknak, szülés előtt és után. Az általa alapított RajniO jóga szervezet nevében az "O" ​​szimbolikus. A ciklikus élet jellegét jelenti, azt az egyszerű tényt, hogy minden vég egy új kezdet, és minden kezdet egy másik része az utazásnak, ahol az állat, a bolygó és az emberi élet összefonódik.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Rajni Tripathi Chicagóban élő,
több tudományt, szakterületet
érintő jógatanár.

Rajni Tripathi vegetariánus. A jóga mellett másik nagy szenvedélye az állatok védelme. Olyan non-profit szervezeteket támogat, melyek célja az állatok természetes életterének a megóvása. Különösen az elefántok védelmére fókuszált, és a vadvilág pusztító hatásai, az afrikai orvvadászat ellen küzd. Különböző módon, sokféle program és előadás segítségével, szenvedélyesen hívja fel a figyelmet az atrocitásokra, az emberi viselkedés más érző lényekkel szembeni lesújtó hatásaira. Ilyen például a nagyüzemi állattartás szerencsétlen lényeinek elfogyasztása – mondja.

Egy gyönyörű szanszkrit mantra olvasható életrajza alatt: lokah samastha sukhino bhavanthu.
„Minden élőlény mindenhol legyen boldog és szabad, életem gondolatai, szavai és tettei járuljanak hozzá valamilyen módon, hogy ez a boldogság és szabadság mindenki számára elérhető legyen.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 23

Jóga és meditáció a szellemi hanyatlás ellen

A jóga és a meditáció sokkal hatékonyabb a szellemi hanyatlás ellen, mint a keresztrejtvény és a memória játékok. Nehéz lenne felsorolni a jóga minden előnyét. Már olvashattunk arról, hogy segíthet a jobb alvásban, derék- és hátfájáskor, csökkenti az izületi szenvedést, stresszoldó, enyhíti a depressziót és a szorongást, hasznos az érrendszeri problémák kezelésében, segít frontérzékenység esetén és sorolhatnánk tovább jótékony fizikai hatásait. Egy tanulmány újra felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóga és a meditáció segítségével a memória is élesebbé válik.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció
A szellemi frissesség és a memória gyengülése sok esetben az Alzheimer-kór megelőző tünete. Az új kutatás bizonyítéka szerint a jóga és a meditáció hatékony gyógyír a memória javítására.

Jó néhány nyugati lap közölte már az első oldalain azt a cikket, mely egy érdekes vizsgálat eredményeit publikálta. Los Angelesben a tudósok két csoportot hasonlítottak össze. 55 éves korban levő önkénteseket vizsgáltak, akik olyan memória problémákról számoltak be, mint a nevek és arcok felejtése, történetek régen ismert részei, amire már nehéz emlékezni, vagy eltett, de nem talált tárgyak esetei. Két részre osztották a jelentkezőket, és az egyikben a szokásos memória-javító eszközök mellett rendszeres jóga és meditációs programokat iktattak be. A kontrollcsoport csak az általános módszereket használta. A memória-fejlesztő gyakorlatok hagyományosan olyan tevékenységeket foglalnak magukba, mint a keresztrejtvények vagy a kereskedelmi forgalomban kapható számítógépes programok.

Agyi fitness - minden a fejben dől el

Memória teszteket végeztek a vizsgálat elején és végén. A kutatás befejezése után azt tapasztalták, hogy mindkét csapat egyformán fejlődött a kifejezések, nevek, vagyis a verbális-memória terén. Azonban a jógát gyakorlók a vizuális-térbeli emlékezés terén nagyobb eredményeket értek el, jobban felidéztek területeket, ez pedig segít navigálni, vezetéskor vagy séta közben előnyös. A jóga csoportnál emellett csökkent a melankólia, valamint az idegesség hátráltató tünete is. A jóga-edzés magába foglalta a légző gyakorlatokat és a mantra-recitálást, és naponta 20 percig gyakorolták ezt otthon is.

A memóriazavar idegességhez, majd depresszióhoz vezethet. A fejlődő memóriazavar vagy a demencia ellenszere lehet a rendszeres jóga és a meditáció, mely egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás az „agyi fitness” érdekében. – mondta dr. Lavretsky.

A jóga és a meditáció javítja a memóriát, előnyösebb, mint a szokásos memória-képzés, mert segít a hangulati ingadozásban és a szorongás legyőzésében – mondta dr. Helen Lavretsky professzor asszony. A vizsgálat társszerzője Harris Eyre, ausztráliai doktorjelölt egy sajtóközleményben kijelentette, hogy a jövőben az orvosoknak ajánlaniuk kell a terápiát a betegeiknek. Indiában már több száz éve használják, hogy megakadályozzák az idősebb felnőttek mentális hanyatlását.

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

«
12

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!