A jóga és a meditáció sokkal hatékonyabb a szellemi hanyatlás ellen, mint a keresztrejtvény és a memória játékok. Nehéz lenne felsorolni a jóga minden előnyét. Már olvashattunk arról, hogy segíthet a jobb alvásban, derék- és hátfájáskor, csökkenti az izületi szenvedést, stresszoldó, enyhíti a depressziót és a szorongást, hasznos az érrendszeri problémák kezelésében, segít frontérzékenység esetén és sorolhatnánk tovább jótékony fizikai hatásait. Egy tanulmány újra felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóga és a meditáció segítségével a memória is élesebbé válik.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció
A szellemi frissesség és a memória gyengülése sok esetben az Alzheimer-kór megelőző tünete. Az új kutatás bizonyítéka szerint a jóga és a meditáció hatékony gyógyír a memória javítására.

Jó néhány nyugati lap közölte már az első oldalain azt a cikket, mely egy érdekes vizsgálat eredményeit publikálta. Los Angelesben a tudósok két csoportot hasonlítottak össze. 55 éves korban levő önkénteseket vizsgáltak, akik olyan memória problémákról számoltak be, mint a nevek és arcok felejtése, történetek régen ismert részei, amire már nehéz emlékezni, vagy eltett, de nem talált tárgyak esetei. Két részre osztották a jelentkezőket, és az egyikben a szokásos memória-javító eszközök mellett rendszeres jóga és meditációs programokat iktattak be. A kontrollcsoport csak az általános módszereket használta. A memória-fejlesztő gyakorlatok hagyományosan olyan tevékenységeket foglalnak magukba, mint a keresztrejtvények vagy a kereskedelmi forgalomban kapható számítógépes programok.

Agyi fitness - minden a fejben dől el

Memória teszteket végeztek a vizsgálat elején és végén. A kutatás befejezése után azt tapasztalták, hogy mindkét csapat egyformán fejlődött a kifejezések, nevek, vagyis a verbális-memória terén. Azonban a jógát gyakorlók a vizuális-térbeli emlékezés terén nagyobb eredményeket értek el, jobban felidéztek területeket, ez pedig segít navigálni, vezetéskor vagy séta közben előnyös. A jóga csoportnál emellett csökkent a melankólia, valamint az idegesség hátráltató tünete is. A jóga-edzés magába foglalta a légző gyakorlatokat és a mantra-recitálást, és naponta 20 percig gyakorolták ezt otthon is.

A memóriazavar idegességhez, majd depresszióhoz vezethet. A fejlődő memóriazavar vagy a demencia ellenszere lehet a rendszeres jóga és a meditáció, mely egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás az „agyi fitness” érdekében. – mondta dr. Lavretsky.

A jóga és a meditáció javítja a memóriát, előnyösebb, mint a szokásos memória-képzés, mert segít a hangulati ingadozásban és a szorongás legyőzésében – mondta dr. Helen Lavretsky professzor asszony. A vizsgálat társszerzője Harris Eyre, ausztráliai doktorjelölt egy sajtóközleményben kijelentette, hogy a jövőben az orvosoknak ajánlaniuk kell a terápiát a betegeiknek. Indiában már több száz éve használják, hogy megakadályozzák az idősebb felnőttek mentális hanyatlását.

Kapcsolódó írások