A magyar felnőtt lakosság 16–20 százaléka, az idősek több mint fele szenved magas vérnyomástól, de sokan nem is tudnak a problémáról, sőt magáról a betegségről sem túl sokat. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint a magas vérnyomás, mely télen fokozottabban veszélyes. A jógaterápia hatékony kiegészítő kezelés, természetes gyógymód lehet.

A magas vérnyomás tünetei


A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a gyakori fejfájás, a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk romlása, túl szapora szívdobogás, esetleg a halánték lüktetése lehajláskor.

egészség jóga hatásai táplálkozás
Ha így érzi magát, ideje váltani!

A felismerhető tünetek közé tartozik még a fáradtság érzése, orrvérzés, idegi feszültség, fülcsengés, szédülés. Mivel összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, az orvos először a testtömeg csökkentését és a dohányzás abbahagyását ajánlja, de a vérnyomás csökkentésének természetes módszerei között a jóga is szerepel. 


Tipp: Jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek



A hideg miatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedők száma, közülük különösen az idősebb korosztálynak veszélyesebbek a téli hónapok.

Közel félmillió magas vérnyomással kezelt személy adatai alapján egy amerikai tanulmány is megerősítette, hogy hideg időben fokozott veszélynek vannak kitéve a magas vérnyomástól szenvedők. Nyáron többet mozgunk, étrendünkbe több friss zöldség és gyümölcs kerül, márpedig a húsmentes étkezés is elősegíti a test egészségét, méregtelenítését.


…és akkor jön a téli disznótor! Még az egészséges embereknek is komoly fizikai megterhelés, mit sem beszélve a magas vérnyomással élőkről… A statisztikák szerint akár 50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál a téli hónapokban. Furcsa, hogy az ember mennyire keveset törődik az egészségével, holott állítólag ez az egyik legnagyobb kincs az életben. 

 
A magas vérnyomás okai


Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás okai. Elsősorban az étkezési szokásokat érdemes megemlíteni, s az ebből következő túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és a túlzott só fogyasztását, másodsorban a sokat emlegetett, már gyermekkorban megtapasztalt stresszt. A kockázati tényezők közé sorolható még a dohányzás és az alkohol is. 

egészség jóga hatásai táplálkozás


A magas vérnyomásra való hajlam is szerepet játszik. 
A legmegdöbbentőbb az, hogy a felnőttkori rossz szokások is előidézői lehetnek, és mindenképpen növelik kialakulásának kockázatát. Szinte az egész világon népbetegségnek számít az egyik legerősebb oka, a stressz, mely napjainkban a világ bármely pontján élő emberre jellemző lehet. Ráadásul a stressz okozta másfajta betegségek is vezethetnek magas vérnyomáshoz, mint pl. a cukorbetegség.

Pszichés terheléskor vérnyomásunk megemelkedik, és ha tartósan stresszhelyzetben vagyunk nem is tud normalizálódni. A magas vérnyomás sok betegség forrása, és rövidebb élettartamot is okozhat. A másik súlyos kiváltó ok – a nem vegetáriánus étkezés miatt – a koleszterinszint megnövekedése, a méreganyagok felhalmozódása és az érfalak elmeszesedése. 

Vérnyomás csökkentése jógával


A vérnyomás az, amikor az erekben áramló vér nyomást gyakorol az erek falára. A jóga és a pránajáma a vérkeringés normalizálásának egy természetes módja. Ezáltal csökkenhet a gyógyszerek mennyisége is. Amellett, hogy pozitív energiát ad, növeli az immunitást és csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A jóga csökkenti az artériák merevséget, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A jóga ászanák megnyugtatja az idegeket, lassítják a szívfrekvenciát.

Ez utóbbi a szív válasza, amivel a körülményekre, a benyomásokra reagál. Idegesség esetén jobb nem pirulákat bedobálni, hanem ha módunkban áll, néhány jóga ászanát elvégezni, vagy légzőgyakorlatot, melyhez még csak külön tér sem szükséges. A pránajáma, a tudatos légzés lassú pulzusszámot eredményez, ami nagyon jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos légzés gyorsan csökkenti a vérnyomást. A meditáció is sokat segít, a mai életmód egyik gyógyírja.


Szokásainkban egyre inkább megmerevedünk, nehezen fogadunk be új információt. Nem vagyunk rugalmasak, arról nem is beszélve, milyen nehezen változtatunk a bevett rossz szokásokon. Állandó feszültségben élünk, mert vágyaink többnyire anyagi dolgok elérésére ösztönöznek.

Amikor a test és az elme nyugalomban van, megszűnik a belső feszültség, és az jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra. Legalább 15 olyan jóga ászana létezik, mely hatásosan nyújt segítséget, de ezeket képzett jógaoktatóktól kell megtanulni, nem egy internetes honlapról. Nem elég elolvasni, főleg az elején komoly felügyelet szükséges a pontos tanuláshoz.

Klinikailag ellenőrzött jelentések szerint jelentős vérnyomáscsökkenés érhető el a jóga gyakorlatok 3 alapeleme révén (testtartás, a meditáció és légzés) A General Medical Sciences Nemzeti Intézete is finanszírozott olyan kutatásokat, melyek a jóga vérnyomásra gyakorolt előnyeit vizsgálták. Egyértelmű ezek klinikai jelentősége, azt sugallják, hogy a jóga hatásos beavatkozási módszer. 
Több kísérlet is foglalkozott a jóga jótékony hatásaival, az egyik legérdekesebb az volt, amelyben a kontrollcsoporton kívül a jógás tagozat, és a „csupán” egészséges életmód szerint élők vettek részt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy hetente legalább 2 órát gyalogoltak. Mindkét csoportnál csökkent a vérnyomás, de akik jógáztak, azoknál látványosan gyorsabban, míg a gyaloglóknál lassabban következett be a jó eredmény.


Egy másik, 8 hetes vizsgálatban három csoport vett részt: 

  1. akik hetente 4 nap 50-60 percet tempós sétával töltöttek,
  2. akik csökkentették a só bevitelt és az étel mennyiségét, és főleg vegetáriánus ételeket ettek,
  3. és akik heti öt nap legalább fél órát jógáztak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy mindhárom életmódbeli gyakorlat csökkenti a magas vérnyomást, pozitív változás következett be, szemben a kontroll csoport tagjaival, akik egyiket sem követték.

Összegzés


Mivel a magas vérnyomás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a vesebetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyakran „néma gyilkos”-nak nevezik. Mint oly sok testi problémának, ennek is az elsődleges kiváltó oka, a stressz. Ezt pedig leginkább az alapvető tévedéseink okozzák, az önmagunkról kialakított téves elképzelések és életcéljaink hamis iránya.

A vérnyomás-szabályozás eredményes formája a jóga. Olyan alternatív egészségügyi gyakorlat, mely nem vényköteles, nem szükséges hozzá semmilyen drága eszköz, és nem utolsó sorban – a pirulákkal ellentétben – nincsenek mellékhatásai. A jóga csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, sőt fékezi magát a stresszes állapotot is. Ha pedig valaki megérti a filozófiai üzenetét és komoly gyakorlójává válik, akkor nemcsak fizikai teste lesz egészségesebb.


 

Kapcsolódó cikkek