Egy évtizeddel ezelőtt Szávitri Basole egy félénk háziasszony volt az indiai Karnataka állam kis falujában. Ma jógát tanít 15-20 faluban, és az emberek gyakran keresik meg, tanácsát kérve különböző betegségeik leküzdéséhez. Szávitri bejárja a közeli falvakat, és önzetlenül, ingyen tanítja a jógát a szegényeknek és a rászorulóknak. A saját költségén utazik egyik helyről a másikra, nem vár cserébe semmit. Az iskolákban pedig gyerekekkel foglalkozik.

jóga hatásai india jóga oktatás
Szávitri Basole jógaoktató jóga tanítványai körében

Tíz évvel ezelőtt Szávitri boldog élete összetört, amikor felfedezte, hogy ciszta van a méhében. A műtét után a dolgok még rosszabbra fordultak, a fájdalom olyan intenzív volt, hogy elvesztette élniakarását. Ekkor a férje azt tanácsolta neki, hogy próbálja ki a jógát. Szávitri szkeptikus volt. Hogyan tudná a jóga és a légzőgyakorlat enyhíteni a fájdalmat? Ha hatásos volna, nem lenne beteg a világon! – gondolta. De a férje ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy hónapig próbálja ki, és a fiatalasszony néhány hét múlva a legnagyobb megdöbbenéssel észlelte a különbséget. Lenyűgözte az eredmény, úgy döntött, hogy teljes figyelmét a jógára irányítja. Az élete teljesen átalakult. A fájdalom és a tehetetlenség érzése megszűnt, energikus és eltökélt lett. Éreztem a pozitív energiát. Nem tudtam, hogy a jóga adja ezt. Addig nem voltam tisztában a jóga erejével – mondta.

Beleszeretett a jógába, és elkezdte a tanulást egy jóga DVD segítségével, illetve a tévében látható jógaleckéket követve. Aztán falujában ajtóról ajtóra járva ismertetni kezdte a jóga előnyeit. Hitelességét gyógyulása és pozitív személyisége igazolta, az emberek követni kezdték. Hamarosan ő tanította jógázni az egész falut. Ez hamarosan egy mozgalommá nőtt, már magába foglalta a környező 15-20 települést is. Szávitri teljesen átalakult. Egy félénk háziasszonyból rendkívül elfoglalt ember lett. Mivel a jó híre terjedt, sokan keresték fel, hogy a jóga szellemiségét és gyakorlatát tanulják tőle. Ő pedig átöleli őket teljes szívvel, és szolgálatáért nem számol fel egy fillért sem. Mindazok élete átalakult, akik követték őt, és rendszeresen jógáztak. „Ennek nincs mellékhatása, segít az önfegyelemben és az összpontosításban. Némely súlyos betegség is gyógyítható általa. Csak nagyon fontos a rendszeresség” – figyelmeztet Szávitri.

Öltözete egyszerű fehér szári, szerénysége megmaradt, de igazán pozitív személyiséggé vált. Egy ügyvéd, Sunita, aki részt vett Szávitri jógatáborában, felajánlotta házát díjmentesen a jógaórák lefolytatására, 50 gyermek és nők életét segítve ezzel. Sunitát saját bevallása szerint jógatanárnője önzetlen odaadása inspirálta erre a kezdeményezésre. Szávitrit sokan keresik fel ebben a házban, és lenyűgözve hallgatják, hogyan lehet gyógyszerek helyett a helyben elérhető gyógynövényeket használni, miként kell gyereket nevelni, vagy folyamatosan tisztán tartani a környéket. Népszerűsítette az ájurvédikus keserű tök fogyasztását, ami nagyon hasznos számos betegség gyógyításában. A jóga új értelmet adott életének, ezért folyamatosan tanít és segíti a falubelieket az egészséges életmód elérésében. 

Természetesen az út nem volt könnyű, de sok segítséget kapott. „A családom támogatása nélkül nem tudtam volna elérni ezt a szintet. Különösen a férjem állt mellettem. Ő vett rá a kezdetekkor, és folyamatosan támogat azóta is” – mondta. Férje szerint bár felesége szenvedélyes elkötelezettséggel fordult a jóga felé, soha nem hanyagolta el a családját.

Szávitri legbüszkébb pillanata az volt, amikor 2014-ben a híres jóga-guruval együtt mutathatott be ászanákat, a közönség előtt, akik között vezető kormányzati tisztviselők is jelen voltak. Legidősebb fia felismerve az anyja eredményeit, elkészítette Szávitri Facebook oldalát, és dokumentálni kezdte a jógatáborok képeit. 2005 óta már 500 jógatábort megszerveztek. Hiába javasolta anyjának, hogy ha nem is fogad el pénzt, legalább az útiköltséghez kérjen hozzájárulást, Szávitri visszautasította, folytatta önzetlen munkáját, mivel úgy gondolja, hogy ő csupán egy átadó és nem a vevő. 

jóga hatásai india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek