Egy évvel a terror támadások után, november 12-én , a Bataclan, a legendás párizsi színház Sting exkluzív koncertjével nyitja meg kapuit. Sting mint a The Police frontembere és dalszövegírója hódította meg a világot, ezután szólókarrierje ívelt felfelé. A rendkívül sikeres pályafutás közismert, de talán kevesen tudják, hogy Sting a jóga elkötelezett híve, rendszeresen jógázik, feleségével, Trudie-val egy jógaközpontot is működtetnek New Yorkban.

hírességek hírek pozitív gondolkodás


 
Szimbolikus dátum 


November 12-e az első évfordulója annak terrortámadás-sorozatnak, mely 130 ember életét követelte a francia fővárosban, közülük kilencvenen a Bataclan színházban haltak meg. Sting a koncert teljes bevételét a merényletek túlélői által létrehozott egyesületnek ajánlotta fel. A Bataclan igazgatója köszönetet mondott neki, amiért felvállalta a nyitó koncertet. Másnap egy emléktáblát helyeznek majd el a teljesen felújított klub északkeleti falán. 


 
 „…ki a fene az a Gordon?” 


Az ember a tudatlanság és a mosoly hiányától szenved – idézték többször is a híres zenészt, és sokszor elmondták róla, hogy roppant barátságos és közvetlen személyiség. Sting munkás családból, az angol Newcastle egyik ipari külvárosából származik, ahol egy szénbánya volt az egyik végén, egy hajógyár a másikon. Már kisfiúként segített tejet szállítani az apjának, később újságot árult a gyárba menő munkásoknak. Eredeti neve Gordon Sumner, a Sting (Fullánk) művésznevet, a gyakran viselt sárga-fekete csíkos pulóvere miatt kapta, s rajta maradt. „A gyerekeim Stingnek szólítanak, az anyám is Stingnek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?” – mondta viccesen egy újságírónak. Felesége, Trudie egy Royal Shakespeare-képzett színésznő, az Esőerdő Alapítvány vezetője, lelkes jógini, és egy nagy nemzetközi béke-díj várományosa. Négy gyermek édesanyja. Bármilyen kreatív munkánál őt kérdezem először, mert tudom, hogy igazat mond, nem ködösít – mondta férje.
 
 


The Police, majd szólókarrier


A The Police volt az egyik legbefolyásosabb zenekar a hetvenes években, egy új stílusú, élvonalbeli zenét képviselt. Ő mint szövegíró éles látó politikai üzeneteket komponált, a béke és a szeretet fontosságát fogalmazta meg költői módon. A zenekar hivatalosan nem szűnt meg, de Sting pályafutása szólókarrierben folytatódott: kitűnő énekes, és számos hangszeren játszik: jól zongorázik, harmonikázik, de a gitár, basszusgitár, bőgő, mandolin, szaxofon, pánsíp vagy a lant sem idegen tőle. Mindig vidáman olvasom, amikor „öregedő rocksztár”-ként írnak rólam – feltehetően egy idősödő újságíró, tette hozzá vigyorogva. – Az életkoromat nem szégyellem, büszkeséggel tölt el, remélem, egy napon bölcs öregemberré válok. 40 éves zenei karrierje során 3 Oscar jelölést, 5 Emmy- és 16 Grammy-díjat kapott, valamint több mint 100 millió albumot adott ki. Golden Globe-díj és több aranylemez birtokosa.
 

hírességek hírek pozitív gondolkodás
Sting jóga ászana közben


 
A jóga egy lelki utazás

 
Mint előadóművész mindig fit volt, de az igazi változást Danny Paradise hozta. Sting így emlékszik vissza a kezdetekre: Azt mondják, ha a tanuló készen áll, a tanító megjelenik. A jóga-utazás 1990-ben kezdődött. Az első tanítóm, Danny Paradise (egy zenész és jógaoktató) bejött Londonban a stúdiómba, és megkérdezte, akarok-e jógát tanulni. Fogalmam sem volt, mi az, de kíváncsian kértem, hogy mutassa meg. Nagy hatással volt rám a csendes erő és a rugalmasság, amit bizonyított. Még jobban lenyűgözött, miután megpróbáltam utánozni néhány mozdulatát. Mindig sportos emberként gondoltam magamra, akinek a munkája megköveteli ezt, amikor fiatalabb voltam minden nap futottam. De előre tudtam-e hajolni egyenes lábbal, és a tenyeremet a padlóra tenni? Nem. Még egy egyszerű Nap üdvözlést sem tudtam befejezni anélkül, hogy fújtattam volna, mint egy régi vonat. A tanárom még csak nem is lihegett, simán és könnyedén csinálta a gyakorlatokat. Megkértem, hogy másnap jöjjön az otthonomba, és tanítson. 
 
A jóga későn jött az életemben, 38-39 éves koromban. Sajnálom, hogy nem kezdődött korábban. Azt hiszem, akkor tovább értem volna az utamon. De talán nem voltam még kész rá, talán akkor nem fogadtam volna el. Elkezdtem jógázni. s úgy érzem ez életem végéig meg fog maradni. Szeretném. Ez majdnem olyan, mint a zene, oly módon, hogy nincs vége. 
Ha valaki bizonyos idő alatt fut öt mérföldet, ahogy öregszik, nem tudja fenntartani ezt az eredményt. Ez elég bosszantó. Azt hiszem, ha valami, akkor az egyik legizgalmasabb dolog a jógában, hogy ahogy idősebbek leszünk, a gyakorlat bizonyos részei jobbá válnak, s ez rendkívül inspiráló. Lehetővé teszi a folyamatosságot. Ha valami, hát ez visszafordítja az öregedési folyamatot. Meg tudok csinálni olyan dolgokat, amiket még csak nem is gondoltam sportolóként tinédzser koromban. Régen szinte semmit sem tudtam a jógáról. Azt hittem, egy jógás csak ül a padlón törökülésben, és meditál a köldökén… Ha gyakorlod a jógát, több energiád lesz a feladataidra minden nap.
 
Érdekes számomra, hogy a jóga egyre inkább hihetetlenül népszerűbbé válik. Nagyon összetett, zűrzavaros időben élünk, s úgy tűnik, a jóga jó ellenszere az egésznek. Minden koncert előtt legalább másfél órával jógázik az egész csapatom, ami szerintem növeli az összetartást is. Azt hiszem, az egyéni és a csoportos jóga-foglalkozásnak is van helye. Az elmém is sokkal nyugodtabb. Több előnye van, mint azt gondoltam volna. Fizikai, mentális, de hiszem, hogy lelki eredmények is. A tudatom fejlődése. Ha mélyebbre jutsz a jógában, rájössz, az egy spirituális gyakorlat.
 


 
A jóga a dekódolás egyik módja


A sztárok túl gyakran csillognak a karrierjük révén, de az életükben nem. Sting egy érzékeny, nagyon intelligens ember, akiről azt is írták, hogy a jóga lényeges vonását is gyakorolja, mások szolgálatát. Már több millió dollárt adományozott a béke, a környezetvédelem és az emberi jogok céljaira. Segítette az őslakosokat, és megmentett millió hektárnyi esőerdőt Brazíliában. Többször is fellépett hazánkban, hatalmas sikerrel, 2012-ben is kétszer visszatapsolta a lelkes közönség. Tavaly egy New York-i jótékonysági koncertet adott, amelynek célja A változás odabent kezdődik című meditációs oktatás támogatása volt.
 
Ismét őt idézve: Korábban a dalok írása volt az egyetlen meditáció, amit végeztem. A komponálás szinte transz állapotban továbbítja a dalokat. Nem hiszem, hogy írod a dalokat. Jönnek rajtad keresztül. Léteznek odakint, van egy adó. Ehhez szükséges bizonyos fokú mentális tisztaság. A jóga ugyanannak a folyamatnak egy másik útja. 
 
Ahogy öregszem, nem vagyok hajlandó elfogadni az Isten nélküli univerzumot. Úgy érzem, hogy az emberin túl van egy magasabb szintű megértés. Ez mindannyiunkban megvan, csak dekódolni kell. Különböző módszerek vannak a dekódolásra, és azt hiszem, ezek közül az egyik a jóga. A zene, a meditáció, az imádság egy másik. Nem akarok úgy beszélni, mint aki elérte a szatorit, vagy bármi más megvilágosodást. Diák vagyok.
 
 

Kapcsolódó cikkek