Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
máj 13

Beryl Bender Birch a jógáról

„Krízisben vagyunk. A jóga egy lehetőség, mert kétségbeesetten szükségünk van rá az életünkben. Nem véletlen, hogy egyre több ember tanítja, és egyre több ember gyakorolja.” – mondja Beryl Bender Birch, jógatanár, és több jógaszakkönyv szerzője. A 76 éves Beryl 45 éve vegetáriánus, fitt és egészséges. Amikor megkérdezték, mit tanácsol az egészséges étkezéshez, a következőt válaszolta: Egyél valódi ételeket, növényi táplálékot fogyassz.

egészség  hírességek  jóga oktatás

A jóga olyan testi-szellemi gyakorlat, amelyben lassú és folyamatos előrehaladás tapasztalható, ha valakiben megvan a megfelelő elkötelezettség. Beryl Bender Birch ennek szellemében segíti tanítványait.

Beryl Bender Birch véleménye a jógáról

A jóga arról szól, hogy megtanuljuk figyelemmel kísérni önmagunkat. Arra tervezték, hogy felébresszen minket. A jóga nem egyezik az ászanával, annak ellenére, hogy a nagyközönség úgy gondolja. A jóga egy élmény. Senki nem taníthat jógát. A tanárok a hagyomány átadásához csak a megfelelő útmutatás követhetik, és ha ezt továbbítják, ez vezetheti a diákot a saját tapasztalataihoz.

Beryl Bender Birch − a jóga jelene

A jóga mindenütt felbukkan: az iskolákban, kórházakban, vállalatoknál, még a hadseregben és a börtönökben is – mindenhol. Bár a jóga nem az egyetlen, de nagyon jó módja annak, hogy tudatosabbá váljunk. Ahogy egyre több embert segítettek és gyógyítottak meg a gyakorlatok, egyre jobban felfigyeltek a jóga erejére. Beryl Bender Birch azt ismétli meg, amit a jógamesterek is hirdetnek: szeretnénk megosztani másokkal a kapott előnyöket.
 

egészség  hírességek  jóga oktatás

Beryl Bender Birch találkozása a jógával

Beryl Bender Birch az egyetem elvégzése után ismerkedett meg a jógával. A meditációs gyakorlatot Choyam Trungpa Rimpocheval és Munishree Chitrabhanuval kezdte meg San Franciscóban és New Yorkban. Tanulmányozta Baba Ram Das előadásait és a Sivananda Jógát. Nagy hatással volt rá Iyengar módszere és Pattabhi Jois jógamester tanítása.

Beryl Bender Birch egy kiemelt Jóga Intézet alapítója és igazgatója, valamint a „Give Back Yoga” Alapítvány munkatársa. Több mint 40 éve tanulmányozza és tanítja a jógát és a meditációt. Fél évet töltött Indiában, hogy tovább folytassa tanulmányait. Négy jógakönyv szerzője, A jóga ereje című munkája bestsellerré vált.

Beryl Bender Birch szerint a jóga egy evolúciós folyamat

A jóga tapasztalatai nem fogalmazhatók meg, nem definiálhatók vagy magyarázhatók. Csak a gyakorlatból származhatnak. Ez egy határtalan, kapcsolódási tapasztalat. Az a felismerés, hogy tényleg megváltozhatunk. Tudatosabbak, fegyelmezettebbek, együtt érzőbbek lehetünk. Lehetetlen, hogy ezután ne ismerjük fel mások szenvedését. A könyörületesség nem valami, amit csak úgy eldöntesz – mondta – A szív megnyitásából, a lelki kapcsolódás tapasztalataiból kell származnia, ami a jóga gyakorlatok valódi célja.

De ugyanúgy, ahogy nem kezdhetsz maratoni futáshoz, ha addig soha egy lépést sem tettél, ugyanúgy nem lehet az első ászana osztályodból egy teljesen tudatos, megvilágosodott meditációhoz jutni pár nap alatt. Hacsak nem egy csodálatos munkát végeztél az utolsó életedben!

A jóga egy evolúciós folyamat. Időbe telik. Legtöbbünknek végig kell járnia mind a nyolc fokozatot, hogy megértsük mélyebb dimenzióit. Úgy gondolom tehát, hogy a jóga lassan beszivárog az olyan ember tudatába, aki pontosan követi az értékes hagyományokat, és pontosan olyan ütemben fejlődik, amennyi energiát fordít ennek fejlesztésére. A jóga olyan tudatosság, amely az élet minden aspektusában pozitív hatást fejt ki.

Kapcsolódó írások

Jóga ászanák sorrendjeA modern jóga alapító atyja

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít
A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít

Tovább olvasom

szept 27

Swami Radha: nők is lehetnek guruk

A XX. század közepén az észak-amerikai jóga mozgalom egyik úttörője Swami Radha volt. „A jóga a tudás útja” – hangoztatta, ugyanis hamar rájött, hogy a világi sikernek nincs tartós értéke. A jógikus tanítások és a nyugati pszichológia szintetizálásában egyedülálló képesség jellemezte. Több mint egy tucat jóga tankönyvet publikált; és létrehozta a Timeless Books, az örökéletű értékeket képviselő könyvkiadót.

guru hírességek jóga oktatás


 
Sylvia Hellman (1911-1995) egy német származású jógini volt, aki Kanadába költözött, és megalapította az azóta is töretlenül működő Yasodhara Ashramot. Sokat utazott Európában, emellett számos észak-amerikai egyetemen tanított. Céljaként tűzte ki Kelet ősi jógikus tanításainak bemutatását, hogy megértsék és alkalmazzák őket Nyugaton.
 

Sylviából jógini: Sivananda Radha

Sylvia Hellman 1911-ben született Berlinben, mindkét világháború szemtanúja volt. Két férjét is elvesztette: az elsőt a Gestapo meggyilkoltatta, a második pedig a stroke áldozata lett. Sylvia kezdetben író, fotós és szólókoncertező volt, de „nagyon betegnek érezte magát, látva a világ brutalitását és ostobaságát”. 
 
1951-ben Kanadába költözött, Montrealban egy kémiai cég hirdetési osztályán dolgozott. Az élet értelmének keresése révén ismerkedett meg a jógával és a meditációval, ez indította Indiába. Risikésből 1956-ban már a Sivananda jóga felavatottjaként tért vissza. Szerzetesi neve Swami Sivananda Radha lett.
 

Spirituális küldetés Kanadába

Guruja arra kérte, hogy „a jóga és a Védánta isteni tanításainak szentelve” nyisson egy ásramot vagy iskolát Kanadában. Magas cél volt. 1955 körül gyakorlatilag senki sem hallott a jógáról Észak-Amerikában.
 
Később mestere, Sivananda egy másik nehéz feladatot adott neki: Ne dolgozz többé pénzért, Isten gondoskodni fog rólatok. A megszeppent jógini így válaszolt: Amerika és Kanada nagyon pénztudatos. Senki sem fogja megérteni, ha alamizsnából kezdek élni. De Swami Sivananda nem változtatta meg véleményét:

„Nem mondhatod az embereknek, hogy higgyenek Istenben, ha nem úgy éltek magatok is.”
 

Swami Sivananda Radha ahelyett, hogy összezsugorodott volna guruja félelmetes feladataitól, felvállalta mindazt, amire mestere kérte. Jógaórákat tartott, a jóga filozófiájáról és az ősi indiai kultúráról tartott előadásokat, és tv-adásokban beszélt az Indiában szerzett tapasztalatairól. 

guru hírességek jóga oktatás


Önzetlen szolgálat 

Mestere és annak tanításai iránti elkötelezettsége mély benyomást tett követőire. Montrealban néhány hónapon belül már rendszeres jógaórákat tartott, a CBC-rádióban interjút adott. Kifejtette:

„A legfontosabb dolog, amit megpróbálok: a diákjaim életminőségének emelése. Számomra az emberek nem lelkiek, ha ez a színvonal nincs jelen az életükben - még akkor sem, ha naponta hat órát meditálnak. Minőség alatt azt értem, ami mélyen belülről jön, s amit a cselekedetek, a másokkal való bánásmód és a munkavégzés tükröz.”
 

Egy év alatt, 1957-ben, egy régi 10 szobás házban megalapította a Sivananda Ashramot, ahol osztályokat, meditációs csoportokat hozott létre. A következő évben Vancouverbe költözött, s a belvárosában megnyitotta a Yoga Vedanta Könyvesboltot. 1963-ban az ásram a dél-keleti brit kolumbiai Kootenay-tó partjára, jelenlegi helyére költözött. A neve Buddha feleségének és Krisna nevelőanyjának tiszteletére Yasodhara ásram lett.
 

Női szerzetes a nők támogatásában

A jógát filozófiai és spirituális rendszerként mutatta be. Oly módon, hogy bárki számára hozzáférhetővé váljon, aki a fejlődésben elkötelezte magát. Magas etikai normákat állított fel, és erre ösztönözte a tanulókat is. Az önvizsgálat olyan kérdéseit feszegette, mint például: Ki vagyok én? Mi az élet? Miért érdemes élnem? Hogyan készülhetek fel az életemre?
 
Eleinte tanítványai többsége férfiakból állt, később ez megváltozott.

„Kezdetben Hófehérkének és a hét törpének neveztük magunkat”

– mondta a Yoga Journal újságírójának1981-ben. Idővel egyre több nő találta meg a Yasodhara tanfolyamaihoz vezető útját, melyek hívogató címe is inspirálólag hatott abban az időben. Például: „Nők és a spirituális élet”, emellett Swami Radha karaktere is vonzotta őket.

Swami Radha azt akarta, hogy a nők felismerhessék, hogy közülük is sokan alkalmasak a spirituális vezetői szerepre.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

nov 03

A jóga, mint a gyarmatosítás eszköze

A jóga nyugatiasodása ma már természetesnek tűnő tény. Gyorsan szögezzük le: a jóga egy hiteles, több ezer éves szellemi és lelki töltéssel rendelkező örökség, mely az egész emberiségnek adatott. A 19. sz. végén kezdődött meg a jóga „exportja” Indiából.

Van olyan publikáció is, amelynek szerzője a kortárs nyugati jógát „a Kelet-Indiai Társaság második eljövetele”-ként említi. Ez lenne a gyarmatosítás áttételesebb formája?

filozófia india kutatás jóga oktatás vallás

Történelmi szempontból érthető, miért éppen India vitte Nyugatra a jóga tudományát. Az első követek az indiai nemzeti érzelmű értelmiségiek, filozófusok, jógamesterek voltak, akik hazájuk függetlenségéért küzdöttek.

Helyesen úgy gondolták, ha Nyugaton népszerűsíteni tudnák spirituális kultúrájukat, akkor megnyerhetik a függetlenség támogatását.

A jóga, mint a függetlenség eszköze

Brit-India gyarmati ügyintézői általában az indiai vallás megvetését propagálták.

Továbbá az indiai gondolkodás és kultúra állítólagos elmaradottságát. Az indiai értelmiség tenni akart ez ellen. Sokan, akik nyugati neveltetésben is részesültek, tisztán látták, hogy nem lehet az óind filozófiát és a védikus kultúrát megértetni olyanokkal, akiknél hiányoznak az alapok.

Amikor az indiaiak látták, hogy a nyugatiak a jóga iránt érdeklődnek, elérkezettnek látták az időt a gyarmati uralom gyengítésére – kulturális eszközökkel.

Úgy gondolták, ha népszerűsíteni tudnák a jógát, mint spirituális gyakorlatot, akkor a nyugati világnak is nagyobb rálátása lenne a Védák bölcsességére. Ezért indultak el az indiai jógamesterek és tanítók – elsősorban Amerikába.

A kortárs jóga kettős arca

A modern gyarmatosítás gyakorlata az, hogy elvesz valami értékeset, felhígítja vagy lekicsinyli, és így profitál belőle.

Azok a nyugati jógatanárok, akik megszokták, hogy művészi szabadságnak hívják a spekulációt, egy olvasztótégely-kultúrában élnek, ahol a sikert nem feltétlenül az ősi tudás továbbörökítése jelenti.

A modern jóga a hagyományos jógát kimazsolázva, azokat a részeket tartja meg, melyek nem kívánnak különösebb belső változást, áldozathozatalt. Akkor lesz népszerű, ha kényelmesen beleillik a napi teendők közé, melyek célkitűzése leginkább az egészség és a fittség, valamint a társadalmi elismertség körül forog.

Az üzleti szellem terjesztői úgy gondolják, ha egyáltalán gondolkodnak rajta, hogy a jógát is „eladhatóvá” kell tenni. Látszik, hogy ez jól bevált gyakorlattá vált, hiszen megszámlálhatatlan jógastúdió működik világszerte.

Ennek eredményeképpen a hagyományos jóga háttérbe szorul.

A jóga erejének forrása

A „hagyományos” jóga a védikus tradíció bölcsességén és a jóga több ezer éves gyakorlati sikerén alapszik.

Nem hindu tulajdon. A „hindu” nem szanszkrit szó, és sehol sem található a Védákban. Perzsa közvetítéssel terjedt el, és az Indus-folyó völgyében, és azon túl élő őslakosokat jelölte. Később vál etnikai, vallási és nemzeti fogalommá.

A Védák sem a hinduizmus termékei, csupán a hinduk szent könyvei, a kortalan tudás és bölcsesség tárházai.

Ennek a hatalmas tudásbázisnak egyik része a jóga. Ezért nem mondhatjuk azt, hogy a jóga egy hindu gyakorlat, csak azt: a védikus fa egyik ága. A jóga a védikus kultúra része.

Patanjali Jóga-szútra című művének híres mantrája szerint a jóga a az anyagi tudat megfékezését szolgálja. Íme, a híres jóga idézet:

„A jóga az a folyamat, amely az anyagi tudat megfékezésére, illetve leállítására irányul.”

Folytatása pedig a spirituális tudat kialakításának módja.

Átfogó képre van szükség

Különbséget kell hát tennünk a „jógaipar” és a tradicionális, hiteles jógaiskolák működése között. Ez utóbbi képviselőinek vagy azoknak, akik jobban meg akarják érteni a jógát, magasabb szintű ismereteket kell szerezniük.

filozófia india kutatás jóga oktatás vallás

Olyan átfogó képre van szükség, melyben a jóga filozófiája és történelme központi helyen szerepel.

Az az érv, miszerint a jóga az anyagi világ terméke, éppen olyan anyagi elképzelésekben gyökerezik, mint amilyenekkel a védikus bölcsességet akarták háttérbe szorítani.

A hagyományos jóga sokkal többet kínál, mint amit a jóga világias szemüvegén keresztül lehet levezetni vagy megvalósítani. A személyes átalakulás transzcendentális tudományát kínálja és egy kulturális paradigmaváltást.

Összefoglalás 

A 19. század végén megjelent egy fiatal hindu szerzetes Chicagóban, az elsó vallásközi konferencián. Ezzel megkezdődött a jóga Indián kívüli térhódítása is.

Azonban a sikertörténetnek árnyoldalai is vannak.

Vizsgáljuk meg: mennyire tartotta meg a jóga a hitelességét, mennyire maradt meg lényegi vonása, a transzcendentális tudásban gyökerező státusza.

Ezután döntsük el, hogy milyen jógafolyamatba kezdünk. A jóga valódi tudománya olyan ajándék, amely minden komoly kereső számára hozzáférhető.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 30

Tabay, az ifjú jógatanár

Tabay 11éves korában kezdett jógázni. Minden alkalommal elkísérte betegséggel küzdő édesanyját, aki a kemoterápiás kezelést szerette volna elviselhetőbbé tenni a jógázás segítségével. A fiú szeme előtt zajlott le a változás, a jóga jótékony hatása. Miután elvégzett egy 200 órás jógatanfolyamot, az egyik legfiatalabb jógatanárrá vált.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Jóga és kemoterápia


Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy felelőtlenség lenne a jógát a rák elleni gyógyszerként feltüntetni. Ez egy súlyos betegség, aminek sokféle változata van, és minden komoly hozzászólás orvosi szaktudást igényel.


Tipp: Jóga ászanák sorrendje - jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten - a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben - díjmnetesen és azonnal.

Azt viszont ki lehet emelni, hogy a jógának számtalan kedvező hatása van. Vannak orvosok, akik tapasztalataik alapján a jógát ajánlják nemcsak a megelőzésben, hanem a kemoterápia folyamatának könnyebb elviseléséhez, illetve mellékhatások csökkentésére és a gyorsabb felépülés érdekében is. Ezt követte Sahel Anvarinejad is. Amikor kemoterápiás kezelése véget ért, elkezdett jógázni, és a foglalkozásokra mindig magával vitte kisfiát is.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Az ifjú szemtanú


Egy 6 éves fiúnak bizonyára nagy megrázkódtatás volt, amikor nyomon követte édesanyja betegséggel szembeni küzdelmét. Tabay Atkins azonban korát meghazudtoló érettségről tett tanúbizonyságot. Az évek múltával egyre jobban megbizonyosodott a szeme előtt zajló pozitív változásról. Öt év elteltével már maga is gyakorolta. Átlagos kistinédzser volt, aki szeretett legózni, sportolni, és érdekelte a számítástechnika. 

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Ötödikes kora után két ajándék közül választhatott: a szülei felajánlottak neki egy rövid vakációt Európában, és egy 200 órás jógaoktató képzésen való részvételt. A fiú a második mellett döntött. Édesanyjának azt mondta: Anya, szeretném tanítani az embereket, megmutatni, hogy a jóga segíthet nekik, minként segített neked is. 

A gyerek jógatanár 


Tabay rendkívül intenzív oktatói programot választott Los Angeles-ben. Minden nap közel 12 órás oktatásban vett részt. Ő volt a legfiatalabb a csoportban. Tanárát lenyűgözte a fiú kitartása: Rendkívüli állhatatosság jellemezte, rendszeresen bebizonyította az információk mély és alapvető megértését – mesélte. – Valahogy sikerült belemerülnie a felnőttek világba, de soha nem veszítette el gyermeki ártatlanságát, a csodálkozását és szórakoztató természetét.

egészség jóga hatásai jóga oktatás

Miután Tabay édesanyja felépült, egy jógastúdiót nyitott. Fia is képzett jógaoktatóvá vált. Hetente két napot oktat iskola után és szombaton. Gyakran a szülei oldalán áll, közösen mutatják be a jógagyakorlatokat. Az apa, a korábbi profi sportoló szintén a jóga szerelmese. Neki is segített a jóga rendszeres gyakorlása, hiszen amíg focizott nem volt eléggé rugalmas, azt a jógázás hozta meg. Tabay óráinak bevétele adomány jellegű, melyből a „jógi-család” jótékonysági szervezeteket támogat – daganatos betegséggel küzdő gyermekeket és családjukat.

Tabay az osztálytársait is tanította az iskolában. Elképesztő – mesélte –, hogy néhány gyerkőc először nem akarta kipróbálni a jógát. Arra hivatkoztak, hogy az lányoknak való. Pedig a jógát valójában a férfiak alkották meg férfiaknak. Szeretnék minél több jóga stúdiót nyitni. A jóga többféleképpen is tud segíteni. Ezt szeretném megtanítani minden leendő gyakorlónak.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 15

Schuyler Grant így kezelte ki hátsérülését

Ki ne ismerné ezt a szívmelengető kanadai filmet: Anna a Zöld Oromból? Anna barátnőjét Schuyler Grant, amerikai színésznő személyesítette meg, akinek nagy-nagynénje a csodálatos Katharine Hepburn volt. Hogyan kapcsolódik mindez a jógához? Nos, Schuyler Grant egy komoly hátsérülés miatt jógázni kezdett. A vége pedig az lett, hogy hátsérüléséből való gyógyulása után jógastúdiót nyitott.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant színésznő mindhárom lánya jógázik

Színésznőből jógaoktató


A magyar színészekről is egyre-másra kiderül, hogy jógával, meditációval foglalkoznak. Igaz, gyakran ez csak az egészség megőrzése vagy a stressz-kezelés érdekében történik, de vannak, akiket a jóga spirituális tanítása is vonz. Sok színész jógázik a nemzetközi sztárok között is.

Katharine Hepburn többszörös Oscar díjjal kitüntetett színésznő maga is jógázott. A családon belül tehát nem volt ismeretlen a jóga iránti vonzalom. A későbbi rokon, Schuyler Grant fiatal színésznőként az Anna a Zöld Oromból egyik kedvelt figuráját játszotta. Miután felhagyott a színészettel, érdeklődése a jóga tanítása felé fordult, és jógastúdiót nyitott.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a jógázók között miért több a nő, mint a férfi? Az elsődleges ok talán az, hogy alapvetően a tánc a nők elhivatottsága volt. A sportban ma ez a torna-orientált tevékenységekben jelentkezik, amire a nők eleve hajlamosabbak.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant hátsérülése miatt kezdett jógázni.


 
 
Hátsérülés gyógyítása jógával


Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a jóga valami fura dolog – mesélte Schuyler Grant. – A szüleim hippik voltak, akik mindig meditáltak és jógáztak a ház körül, amiről azt hittem, csupán ostobaság. Sőt, zavart engem a barátaim előtt.

Aztán 20 év múlva egy hátsérülés után lábadozva elkezdtem gyakorolni az ászanákat. Komoly derékfájás gyötört, amikor elkezdtem a jógát. Pusztán a fizikai gyakorlatok miatt kezdtem jógázni. Azzal a céllal, hogy a testem erős legyen. De felfedeztem valamit, amit már évek óta kerestem: a meditáció megnyilvánulását. 

"A jóga, a meditáció és a pránajáma rendszeressé vált. És a jóga működik – a dolog működik! A jóga oly sok szinten hat, úgy viselkedik, mint a gyógyszer. A hátsérülésem meggyógyult két évtizeddel ezelőtt, és most a napi jóga a lelkem tartja épen."

Játék a testtel 


Három gyermek édesanya, aki otthon, családja körében sem hanyagolta el a jógát. Méltán vált népszerűvé a gyermekjóga tanításában is. A gyerekek annyira ügyesek a jógában – mondta Schuyler Grant. – Számukra ez részben játék, másrészt egy kicsit kihívás is. Játék a testtel, ugyanakkor játék az elmével is, mert koncentrációra késztet.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás

Egyértelmű, hogy a gyerekek szívesen mozognak. Szükséges is, hogy ne üljenek egész nap egy széken az iskolában vagy otthon a számítógép és a tv előtt. Sok szülő felismerte ezt, ezért szívesen keresik fel a jógastúdiókat.

 
Mi folyik a fejedben


Ismét Schuyler Grant szavait idézve:

"Az a tapasztalatom, hogy a jógának nagyon sok köze van ahhoz, hogy mi folyik a fejedben. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami fizikailag is, de nagy összjátéka van annak, ami neurológiailag és fizikailag zajlik bennünk."

A testi-lelki  összjáték a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak a jóga ászanák által. Ezek a gyakorlatok később teljesen a sajátjaid, nem függenek sem a stúdiótól, sem egy tanártól, csak tőled. 
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

ápr 19

Gyerekjóga a 30 éves Simpson család bűvöletében

Több, mint 30 éve kezdődött a Simpson család mindennapjainak bemutatása. A híres rajzfilmfigurák azóta már számtalan fiatal kedvencei lettek. Minden gyerekműsor olyan szempontból érdemel különös figyelmet, hogy milyen értékeket továbbít nézőinek. Bekukkantva a Simpson család életébe azt látjuk, hogy a szülők jógázása mellett a gyerekjóga is szerepel. Több részben is jógáznak a szereplők. Sőt az egyik epizódban a család lánya, Lisa vegetáriánus lesz. 

film jóga hatásai jóga oktatás

A Simpson család rajzfilmsorozat magyar vonatkozása


A Simpson család készítője mára a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. Külön érdekesség, hogy a cég egyik alapítója a magyar származású Csupó Gábor. A sorozat az évek során 31 Emmy-díjat kapott, több nyelvre is lefordították.

Olyan mesesorozat, mely a felnőtteket is sokszor a képernyő elé vonzotta. Életszerű elemek színesítették az epizódokat. A 11. évadban például arról beszélnek, hogy Trump megnyerte a választásokat.

film jóga hatásai jóga oktatásA rajzfilmfigurák kalandjain keresztül többek között a jógáról is megtudhatunk egyet-mást. A történetekben szerepel egy hindu pap is, akinek jóga műsora van a tévében. Miért érdekes mindez?

Mert egy népszerű rajzfilmsorozat életszerű epizódjai közel hozzák, népszerűsítik az éppen lejátszott eseményeket. A jóga egészségmegőrző hatásáról a fiatalok így egész korán hallhatnak. Sokkal könnyebb elfogadni valamit, ha egy kedves szereplő is ezt teszi.

Gyerekjóga lehet a jövő kulcsa


A gyerekjóga segíti a koncentrációt, és ez különösen iskolás korban nagy előny. Ennek a kérdésnek a másik oldala a relaxáció. Rendkívüli haszon, ha már gyermekkorban megtanulja valaki, hogyan lehet „kikapcsolni” egy idegborzoló, pörgős napból.

Ugyancsak fontos a jógának a fiatal korban az egészséges gerinc és a testtartás kialakításában betöltött szerepe. Emellett a további életre szintén kihat az immunrendszert megerősítő hatása is. 


A sporthoz hasonlóan növeli a kitartást és az akaraterőt. A futás, kergetőzés spontán mozgás. Ezzel ellentétben a jógagyakorlatok a tudatos mozgást erősítik. Sok esetben kudarcélményként éli meg egy gyerek, ha a sportban nem tud olyan szintet elérni, mint a társai.

A jógában nincs versengés! Ez egy mindenki számára elérhető, testi-lelki egészséget segítő folyamat. Nem jár vizsgakötelezettséggel. Csak előnyei vannak, semmilyen káros mellékhatása nincs. Hajlékonyságot biztosít fizikai, toleranciát szellemi téren.


Arról nem is beszélve, hogy maga a jógafilozófia az önismeret, a pozitív gondolkodás, az erőszak nélküliség fontosságára is felhívja a figyelmet.

  
A gyerekjóga hatásai a gyerekekre


Ma már a várandós kismamák közül is többen választják a jógát. Többek között a stressz elleni hatása, a vérnyomás szabályozása, az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt. A jóga kímélő ászanái a mozgásigényüket is kielégítik. Az ősi szanszkrit írások szerint az anyaméhben a magzat szinte valamennyi ászanát elvégzi. Van baba-mama jóga, amikor az anyuka együtt mozog a 2-3 éves picivel.

A gyerekjóga óriási előnye, hogy egyaránt segíti a hiperaktív és a szorongó kisdiákot is. A gyerekek a növények és az állatok mozgásformáján keresztül játékosan tanulhatnak. Maguk az ászanák elnevezése is segít. Például a fa póz vagy kobra állás vizuálisan is könnyen megérthető. Gyarapodik a természettel kapcsolatos tudásuk, ami szintén a jóga jótékony hatásai között szerepel.

Ma már az óvódásoktól a tinédzserekig, több életkornak megfelelően vannak kurzusok.  A már felsoroltak mellett még egy fontos tény szól mellettük. Pozitív módon segíti a társas kapcsolatok kialakítását, melynek egyik elengedhetetlen feltétele az önmérséklet.

Az önszabályozás művészetét pedig már egészen kis korban érdemes elsajátítani. Akkor a jógát gyakorló nem fojtogató kontrollként, hanem a valódi siker felé vezető segédeszközként éli meg. Itt felettébb igaz az a mondás: nem lehet elég korán kezdeni. Egy egész életet megalapozhat ez a nemcsak egészségmegőrző, de más téren is hatásos tudás.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 14

Rockvilágból érkezett empatikus jógaoktató

Max Strom súlyos láb problémákkal született, négy éves koráig gipszkötések tartották a lábát. Ma már az egyik legtiszteletreméltóbb jógatanárként ismert három kontinensen is. Sokat utazik, előadásokat tart. A Los Angeles-i Szent Jóga Mozgalom alapítója.

film hírességek jóga oktatás

Max Strom jógatanár, aki korábban zenélt, filmezett, egy rock bandának írt forgatókönyvet mielőtt megismerkedett a jógával. Ez egy életre szóló elkötelezettséget jelentett, mivel felismerte a jóga előnyeit. Több könyve is megjelent már, Indiában és Nepálban is tanult, vegetáriánus, a nem-ártás híve.

Amikor megkérdezték tőle, miért nyitott egy új jógastúdiót, amikor lépten-nyomon találkozhat ilyennel az ember minden nagyvárosban, a következő választ adta:
 
Van egy csomó ember, akik már három, négy vagy öt éve gyakorolják a jógát. Akiknek az érdeklődését nem elégítik ki a csupán mozgásra koncentráló foglalkozások.

A jóga másik formája olyan, mint egy szent gyakorlat. Sokan ezt keresik. Tudni akarják mi a jama és nijama, az ajánlott és elkerülendő tettek, hogyan kell megváltoztatni viselkedésünket, miként kapcsolódik mindez egymáshoz, mi az együttérzés és az igazmondás.

Nos, ezek elég forradalmi gyakorlatok a jógán belül. Már nem voltam boldog a film világában, ekkor leltem rá a jógára, és éreztem békét ad. Mindenkinek lehetővé teszi, hogy újra felfedezze, merre kell mennie az élet válaszútjain. 


 
„Az én küldetésem az, hogy segítsem az embereket emlékezni arra, kik ők, és mire képesek. Olyan eszközökkel, amelyek révén értelmes életet élhetnek”

– mondta Max Strom.  
 
 
A '90-es évek elején a jógaiskolák tényleg óvatosan építették fel képzési tervüket, hogy ne „zavarják” a résztvevőket semmilyen spiritualitással. Ma már Madonna szanszkritul is énekelt, egy másik Grammy-díjas énekes, Krishna Das járja az országot, és a keleti kultúra iránti érdeklődés még mindig intenzív. Ez egy nagyon őszinte kulturális mozgalom. Ugyanakkor a kereskedelem is felmérte hasznát. Sok esetben rátelepedett, pénzközpontúvá tette.

film hírességek jóga oktatás


 
 
Max Strom szerint tevékenységeink közben érdemes feltenni a „Miért csinálom ezt?” kérdését, hogy a szándék tisztán és világosan látszódjon. Ő például tanítás közben rendszeresen utal az ahimszára, az erőszak-nélküliség elvére, mert ez minden cselekedettel kapcsolatos lehet. Úgy érzi, az emberekkel való bánásmód, a törődés sokkal fontosabb, mint az, hogyan kezeljük őket, hová helyezzék a lábukat. 


„Amikor fájdalmat érzünk, önzők és rövidlátók leszünk. Amikor gyógyítani akarunk, nagyobb empátiával és szimpátiával, kevésbé önzően fordulunk mások felé. Ez a mi ajándékunk, ha másokat gyógyítunk, egyben magunkat is segítjük.”
 
„A jóga ászanák és a légzőgyakorlatok olyan eszközök, melyekkel újjáépíthetjük és átalakíthatjuk magunkat. A cél nem az, hogy bonyodalmakat okozzunk magunknak – azt már megtettük. A cél az, hogy függetlenítsük magunkat a szívünkben levő csomóktól. A cél az, hogy társuljunk az univerzum végső, szerető és békés erejével.”
 
 
Kapcsolódó cikkek


 
 

Tovább olvasom

jan 24

Gyerekkori szívrohamnak köszönheti a jógás karriert

Joseph Encinia 8 éves volt, amikor fiatalkori rheumatoid arthritist (sokízületi gyulladást) diagnosztizáltak nála. Nem adta fel.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás
Gyerekkori ízületi gyulladás, gyerekkori szívroham. Következő lépés? Felenőttként nemzetközi jógaoktatói karrier.

A most 32 éves fiatalember 2010-ben első helyezést ért el az amerikai országos Jóga Ászana Bajnokságon, nemzetközi szinten pedig második lett. Rá egy évre teljesült az álma: nemzeti és nemzetközi szinten is aranyérmet kapott.

Jógaoktató is, számos helyen, többek között az indiai Mumbai-ban is tanít. Kevés szabadidejében leginkább a filozófia és a csillagászat iránt érdeklődik. Az USA Jóga Szövetségének elnöke.

A jógaoktató vallomása

"2005 májusában kezdtem jógázni, ez az egyik legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Ez valóban megváltoztatta az életemet. Mentálisan is, mert több békét adott nekem, fizikailag pedig olyan dolgokra tanított, amiket elképzelni sem tudtam volna, hogy meg lehet csinálni. Nem mindig voltam egészséges.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodásA betegség, amit 8 éves koromban diagnosztizáltak nálam, befolyásolta a testem a bal oldalát, éveket töltöttem kórházi kezelésekkel, ahol próbálták rehabilitálni és erősíteni az ízületeimet és az izmokat. Egy nagy térdműtét után, próbáltam valahogy ezt az egészet elfogadni és kezelni. A fizikai tevékenységek korlátozottak voltak számomra, és sok fájdalomcsillapítót szedtem. 

Ezután váratlanul, tizenhárom éves koromban szívrohamot kaptam. Az okok ismeretlenek, de az a legvalószínűbb, hogy a gyógyszerek és a mozgáshiány miatt kialakult túlzott súlygyarapodás mellékhatásaként jelentkezett. Ekkor döntöttem úgy, hogy felülvizsgálom az életem, vissza akartam nyerni az egészségem. Hosszú út után, 19 évesen rátaláltam a jógára.

Az egyszerű fizikai edzésnél sokkal többet jelentett, átalakultam. Már nem szenvedtem állandó fájdalomtól, lefogytam, de az izomtömegem megnőtt. Soha nem gondoltam volna, hogy a testem képes felvenni ilyen pozíciókat. Olyan nyugalomra tettem szert, aminek még a létezéséről sem tudtam korábban. Túljutottam a magam korlátain – szellemileg, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Azokon a dolgokon, melyeket korábban lehetetlennek gondoltam.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás

 
A következő szint az volt, amikor részt vettem a jóga ászana bajnokságokon. Négy év kemény munka után 2009-ben első lettem az Egyesült Államokban, és második a nemzetközi jóga versenyen. Azóta már 3 alkalommal országos bajnok vagyok, és 2011-ben a Nemzetközi Férfi Ászana bajnokság nyertese. Megtanultam összpontosítani a feladatokra, békében élni magammal és a körülöttem levő világgal. Jelenleg több helyen tanítok, időnként Indiában is..

Lelkileg jóga lehetővé tette, hogy megértsem önmagam, segített az önuralom, a koncentráció, a türelem, sőt a hit területén egyaránt. Számomra a jóga ajándék. Egyben felelősség, mert olyan adomány, amit meg szeretnék osztani másokkal. Erre szolgál a Jóga Ifjúsági Mozgalom non-profit szervezete, amely elkötelezett a fiatalok iránt, inspirálja őket, a jövő vezetőit."

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

jan 16

Őrizetbe vettek egy jógaoktatót posztszovjet hangulatban

Néhány éve örülhettünk, hogy az UNESCO világörökség bizottsága kihangsúlyozta a jóga kedvező hatását, és felvette a szellemi világörökség reprezentatív listájára. Pár hónappal később meg azt olvashattuk, hogy Oroszországban perbe fogtak egy jógaoktatót, mivel korábbi előadásán, egy fesztiválon a jóga előnyeiről is beszélt. Egyik oldalon a jogtalan eljárás, a másikon a tény, hogy a jógát Oroszországban hivatalosan sportként is elismerték. 

erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallás
Mi történhet még? Jógáztak a Vörös téren, őrizetben vettek egy jógaoktatót. Körülbelül kultúridegenségért és államellenességért.  Mindez nem 60 évvel ezelőtt, hanem 2017-ben történik. 

Dmitrij Ugaj (Dmitry Ugay) számítógép programozót a szentpétervári rendőrség tavaly, október 22-én vette őrizetbe, miközben arról beszélt, hogy a jóga segíti a testi-lelki jólét elérését. Anélkül vitték be a rendőrségre, hogy tájékoztatták volna a látszólagos bűncselekményről. Majd az új Jarovaja-törvény alapján illegális missziós tevékenységgel vádolták meg. Órákig fogva tartották, nem bántak vele udvariasan. Egyik rendőr felszólította, hogy írjon alá egy üres papírlapot, amit visszautasított. Végül ügyvéd barátjának sikerült kihoznia, és másodszori kérésre az útlevelét is visszakapta.

A jogalkotó Irina Jarovaja törvénytervezetét már Putyin is aláírta. Ez az új törvény csak azt támogatja, amit a kormány „hagyományos” vallásként ítél meg. Ezzel szemben már hivatalos oldalról is elhangzott, hogy Dmitrij esetében az egész csak egy rosszul megfogalmazott törvény helytelen alkalmazása:

„A jóga semmiképpen sem egy vallási csoport.”

A múlt hónapban a Vlagyivosztokban történtek is közfelháborodást okoztak. Kiderült, hogy az új jogszabályi rendelkezések értelmében, missziós tevékenységre hivatkozva a bíróság engedélyezte a Biblia 36 példányának bezúzását, miután elkobozták az Üdvhadseregtől. A Jarovaja-törvény szerint nem helyesen tüntették fel vallásos irodalomként, nem volt összhangban a törvény módosításaival. Később belátták, hogy a megsemmisítés túl kemény döntés, de az elkobzás érvényben maradt, az Üdvhadsereget pedig megbírságolták. 

A Jarovaja-törvény elrendeli, hogy a biztonsági szolgálatnak az országon belüli kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapnia. A hetek.hu szerint:

„Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A „terrorellenes” intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.”

 
erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA 44 éves Dmitrij Ugaj elképedve hangsúlyozta: az emberek üldözik a jógakultúrát, amelynek több ezer éves hagyománya van, és aminek jótékony egészségügyi hatásait számtalan modern orvosi vizsgálat is megerősítette.

„Olyan speciális kiadványokra hivatkoztam, melyeket az összes egyetem használja, ahol indiai filozófiát tanulnak. Nem neveztem meg egyetlen vallási szervezetet sem a beszédemben”

– mondta a Szabadság Rádiónak tett interjúban.
Ugaj pere január 9-én kezdődött, de néhány óra elteltével elhalasztották a vizsgálatot. Kiderült, hogy a rendőrtiszt, aki állítólag a bíróságnak a jelentést készítette, nem ismerte fel a saját aláírását a dokumentumon… Az eljárás január 18-án folytatódik.

Emlékeztetőül érdemes kicsit visszatekinteni a korábbi évekre. 2009-ben, a Yoga Journal orosz kiadója meghívta a világhírű jógamestert, BKS Iyengart, az Iyengar iskola alapítóját egy moszkvai konferencia vezetésére. Ő akkor már túljutott a 90. évén, ez volt az utolsó nyugati útja, ha úgy tekintjük, hogy Indiából Moszkva nyugati iránynak számít. A hatalmas eseményre Európából is özönlöttek a vendégek. 


Az orosz Yoga Journal 2015 tavaszán ünnepelte 10. évfordulóját. The Moscow Times közölte azt a cikket, melyben a magazin szerkesztője, Ellen Verbeek beszélt arról a jóga-maratonról, melynek a lap volt a házigazdája.

„Ez volt az álmom, jógázni a Vörös téren – emlékezett vissza. Rendkívül örült, amikor megkapták az engedélyt. – Igyekszünk jóga-maratont rendezni minden év június 21-ére, ez a Nemzetközi Jóga Nap. Most egy másik helyre szervezzük, de már kétszer a Vörös téren jógázhattak az érdeklődők.” 

Az emberek viccelődtek, amikor a nyugat-szibériai városban 2015 júliusában a vezetőség be akarta tiltani a jógát. Ebben a hónapban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök az indiai miniszterelnökkel, Narendra Modival, sőt ígéretet is tett:

„Egy dolog, amit soha nem csináltam, a jóga. De mindenképpen csábító. Megpróbálok minden tőlem telhetőt… – mondta Putyin. – Amikor látod az igazi jógikat, úgy tűnik, lehetetlen elérni azt a tökéletességet."


erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA jóga tilos volt a szovjet korszak alatt. Ma már több mint 1,3 millió orosz jógázik. Háromnegyed részük középső vagy felső osztályhoz tartozik, 64 százaléka rendelkezik felsőfokú diplomával.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is nagy jóga-rajongóként ismert. A jóga hívei országszerte azonnal reagáltak, és riasztónak tartják a helyzetet. Instagram üzenetében a vegetáriánus Sati Kazanova, a híres orosz énekesnő, színésznő és televíziós személyiség ezt írta:

„Tehát eljöhetnek mindannyiunkért, akik  jógázunk vagy tanítjuk a jógát (tavaly óta én jógaoktató is vagyok), és letartóztathatnak bennünket? Már keresztülmentünk a sztálinizmus korszakán, egy olyan országban élünk, amely lehetővé teszi a polgárok szabad gondolkodását, a szólásszabadságot és a legfontosabbat, a hitet!”

A Snob.Ru közösségi média a cigarettán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések alapján parodizálni kezdte a történteket a következő üzenettel:

„A jóga is okozhat függőséget, a jó hangulatot.” „A jóga hosszú és egészséges életet okozhat.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 31

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít

A világ legfiatalabb jógaoktatója, Shruti Pandey 4 évesen kezdte a jógázást. A kislány gyorsan tanul, és azt mondják róla, egy kis maximalista gyerek, aki a felnőttekkel komoly tanárként bánik. Az egyik Shruti rajongó, a 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár is a kislány tanítványa. Shruti bátyja, Harsh Pandey pedig már 5 évesen megtanult 84 ászanát, és ezzel rekordot állított a Limca Book of World-ben.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti Pandey a világ legfiatalabb jógaoktatója

A legfiatalabb jógaoktató története

Shruti Pandey amikor még csak 2 éves volt, látta bátyja jógagyakorlatait, és megihlette a szép mozgásforma. A kislány később szintén járt tanárhoz, az alapokat hamar elsajátította, s következtek a speciális gyakorlatok. Edzője, Hari Chetan, kezdte tanítani őt, s rögtön felfedezte a négyéves gyermek tehetségét.

Shruti mindössze hatéves volt, amikor egy allahabadi ásramban már jógaedzőként tanított, ő volt a legfiatalabb jógaoktató a világon. Jhansiban, a híres történelmi városban él. Jhansi Rani, vagyis Jhansi királynője, az 1857-es indiai nemzeti ellenállás egyik vezető alakja volt. A hindu Jeanne d’Arc-ként emlegették.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti jógát oktat az indiai asramban

Élvezi a jógaoktatást

 
Shruti Pandey csoportjába kis gyermekek, felnőttek és idősebb polgárok is tartoznak.
Shruti most 8. osztályos tanuló, de minden reggel 5,30-kor kezd. 30 különböző korú lelkes diák veszi körül, közöttük üzletemberek, tanárok, háziasszonyok és nyugdíjasok is vannak. Jó érzés, amikor az emberek követik az utasításaimat, úgy érzem magam, mint egy igazi tanár – mondta a kislány. 

"Akkor kezdett érdekelni a jóga, amikor láttam a bátyámat, amint szépen végezte a különféle ászanákat. Próbáltam követni, de akkor még túl nehéz volt nekem. Megkértem a szüleimet, hogy küldjenek jógatanárhoz."

Nagyon gyorsan tanult, hamar elsajátította a technikát. Ellentétben a saját korosztályával, akik könnyen megunták, vagy a kitartó gyakorláshoz szükséges türelmük fogyott el. Rendkívül természetes, alig hat hónap után mindenkit meglepett azzal, hogy a legnehezebb gyakorlatot is könnyedén és tökéletesen elvégezte. Shruti ma már könnyen tartja kis karjaival az egész testét, és teszi a lábát a feje fölött hátra. Bátyja, bár megtanulta az összes jógapozíciót, soha nem akart tanár lenni, mint a húga. 

Ezt gondolják a világ legfiatalabb jógaoktatójáról a felenőtt tanítványok

 
A 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár így jellemezte kis tanárát:

"A legjobb dolog Shrutiban, hogy néha megpróbál alternatív helyzetet kialakítani. Amikor bonyolult gyakorlat következik, ami nehéz egy olyan idős embernek, mint én."

india jóga hatásai jóga oktatás
A fiatal jógaoktató szaktekintély "munka" közben

Lokendra Pal Singh 48 éves üzletember három hónapig volt Shruti osztályának tagja. Ő is szívesen emlékszik vissza erre:

"Pozitív változást vettem észre az életemben. Régen ugyancsak indulatos voltam, de ma már képes vagyok irányítani, fékezni a dühöt szinte teljes mértékben, és ez egy kis hatévesnek köszönhető."

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 30

Jógás idézetek mindennapi inspirációra

Hogyan és miért lélegezzünk  - Többek között erről is szól a jóga tanítása, de a jóga mibenlétét sokféleképpen meg lehet fogalmazni. Alapvető tudománya a helyes lélegzetvétel vagy a rugalmasság megőrzése, de magas szintű tanítást is ad, spirituális és meditatív fegyelemre oktat.

pozitív gondolkodás guru filozófia jóga oktatás
Híres jógaguruk inspiráló gondolatai. Tipp: kezdj el jógázni most!

Megközelíthető az egészség és a relaxáció felől, de az elme szabályozása és a tudat felemelkedése a végső célja. A bölcs gondolatok mindenkit lelkesítenek, motiválnak. Most néhány gyönyörű idézettel szeretnénk mindezt bemutatni, híres jógatanárok jógáról, meditációról alkotott véleményén, illetve a jógáról szóló ősi tanításon keresztül. 

Bhaktivinod Thakura, vezető filozófus, tudós, író, bhakti-jóga guru:


A jóga végső célja dicséretes, de az úton veszélyek leselkednek. 


Dharma Mittra, jógaoktató:


Minden alkalommal, amikor van rá lehetőséged, fordulj befelé, és meditálj. 
A csakrák nagyon intelligensek – olyanok, mint a tested számítógépének a szoftverjei.


Az állatok a mi gyengébb fivéreink és nővéreink. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem hogy szeretettel kell velük foglalkozni.

 


Szvámí Visnu Devananda, jógamester és híres békeaktivista:


Az egészség gazdagság, a nyugodt elme boldogság. A jóga megmutatja az ehhez vezető utat: helyes gyakorlat (ászana), szabályos lélegzés (pránajáma) megfelelő relaxáció (savászana) kifogástalan étkezés (vegetárizmus) pozitív gondolkodás (Védanta) és meditáció (dhjána). 
A jógafilozófia azt tanítja, hogy az igazi ember nem a testével azonos, hanem a halhatatlan én-nel. Erről bizonyos mértékben, szellemi fejlődésének mértéke szerint, minden ember tudatos. Tudja, hogy csak elfoglalja és használja a testet, mint egy eszközt.

 Kate Holcombe, a san francisco-i Gyógyító Jóga Alapítvány alapítója és ügyvezető igazgatója:


Az egyik legnagyobb dolog, amit megtanultam a tanáromtól, Desikachartól, hogy a jóga igazi értéke ott található meg, amikor alkalmazzuk azt a mindennapi életedben, különösen a kaotikus pillanatokban.

Aadil Palkhivala, jógaoktató: 


Az igazi jóga nem a testet formálja, hanem az életed. A jógát nem elvégezni kell, hanem élni. A jógát nem az érdekli, milyen vagy, hanem azzal törődik, milyen lehetsz. A jóga egy hatalmas és mélységes célt tűzött ki, és ezért lehet valódi jógának hívni, mely a lényeget testesíti meg. 

T.K.V. Desikachar, Krishnamacharya fia, jógamester:


A jóga végső célja mindig pontosan megfigyelni a dolgokat, így soha nem teszünk olyat, hogy később bánnunk kellene a cselekedeteinket.

Sri Pattabhi Jois, jógamester, Krishnamacharya tanítványa:


A jóga bárki számára elérhető, aki igazán akarja. A jóga egyetemes. De ne üzleti elmével közelíts felé, mely a világi nyereséget keresi. 


 Hatha-jóga-pradípiká (A hatha-jóga lámpása) című indiai jóga-tankönyv: 


Amikor a lélegzet elkalandozik az elme szintén bizonytalan. Amikor a lélegzet csillapodik, az elme is megnyugszik, és a jógi hosszú élettartamot ér el. Ezért meg kell tanulni a légzés szabályozását. 


Legyen bár fiatal, öreg avagy aggastyán, beteg vagy gyenge, ha fáradhatatlanul gyakorolja a jógát, eléri a beteljesülést. Aki eltökélten foglalkozik vele – eredményt ér el. Hogyan is lenne sikeres, aki nem gyakorol?

Csupán tankönyvek olvasgatásával nem teljesedik be a jóga. Csak a tréning vezet sikerre, ez az igazság, semmi kétség. 

 Kelly Kamm, jógaoktató:


A jóga naponta eszembe juttatja a bennem illetve a világegyetemben rejlő kegyelmet és jóságot. (…) Amikor megérted, hogy az igazság a szívedben, a csontjaidban van, akkor soha nem „csinálod” a jógát. A jóga áthat, miként minden tettet egy spirituális törvény. 

Athanasios Megarisiotis, jógaoktató: 


A jóga nem torna vagy verseny. A cél nem az, hogy túlzott ambícióval elérjék a kifelé tökéletes formát, hanem inkább az, hogy megtapasztalják saját spiritualitásukat, a test és a lélek kölcsönhatását minden pózban. 

Max Strom, jógaoktató:


Ne felejtsük el, hogy nem számít, milyen mélyre mész egy testtartásban, az számít, ki vagy, amikor odaérsz. 

Szvámi Vivekánanda:


A jóga tüze elégeti a bűn ketrecét, amely körülveszi az embert. 

Sarah Thompson, jógaoktató:


Számomra a jóga sokkal több, mint egy ászana vagy egy gyakorlatsor. A szívünk kitárásának nagyon nehéz feladata (…) Ez az én jógám. Ez az, ami segít nekem gyógyítani. Ez az, amit megpróbálok megosztani másokkal. 

 
Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója (a képen a világhírű fotós és jógatanár, Robert Sturman társaságában):


Addig fogom tanítani a jógát, amíg nem tudok lélegezni többé, s akkor én csak elrepülök a következő bolygóra...
Az ősz egy emlékeztető, hogy míg a levelek meghalnak, mindig lesz tavasz, a változás, a pótlás és az újjászületés esélye. Mindannyiunknak megvan a lehetősége a hiányok pótlására és az újjászületésre.

  Patandzsáli jóga-szútrái, az egyik legfontosabb ókori klasszikus jóga szöveg:


1. 2-4. A jóga az anyagi elképzelések megfékezése. Így a látó megvalósítja saját, valódi természetét, máskülönben a különféle anyagi gondolatokkal azonosul.


2.1. A jógának három összetevője van: az elme és az érzékek megtisztítása és tréningje (tapas); az önvaló belső és külső tanulmányozása a szentírások, mantrák felhasználásával (svadhyaya); meghódolás Istennek (ishvara-pranidhana).


2.28. A jóga összetevőinek folyamatos gyakorlása által a tisztátalanságok eltűnnek, és a megkülönböztető tudáshoz vezető bölcsesség felragyog.


4.2. Az előző életek jóga gyakorlatai egyeseknél a születésüktől fogva segítik a fejlődési folyamatot.

Sri T. Krishnamacharya:


Manapság a jóga sokszor megáll az ászanáknál. Nagyon kevés a komoly kísérlet a mélyebb meditációra. Szükség van újra a forrásra, és a jógagyakorlat értékének helyreállítására a modern időkben.

Indra dévi, jógaoktató:


A jóga a szabadság útja, (…) az élet művészete és tudománya.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 18

A modern jóga alapító atyja

A modern jóga alapító atyjára, Tirumalai Krishnamacharya-ra tisztelettel emlékezünk, aki a 20. század egyik legnagyobb hatású jógatanára, ájurvédikus gyógyító, a modern jóga alapító atyja. Lefordította az ősi jóga-szövegeket, ezreket tanított, és Indián kívül is szellemi aktivitásként és cselekvésként vezette be a jóga gyakorlatát. Négy jógakönyvet, számtalan esszét írt, igazi kincsek ezek a jóga komoly követőinek.

guru hírességek india jóga oktatás

Krishnamacharya fiatal korában sokat utazott és tanult, főleg filozófiát, de soha nem hagyta el Indiát. Tíz éves volt, amikor apja, a Védák jól ismert tanára meghalt, és a családnak el kellett költöznie. Egyetemre Benáreszben járt, majd védikus filozófiát és ájurvédát tanult. Egyik szünidőben elzarándokolt a Himalájába, hogy folytathassa jóga-tanulmányait. Nepálba akart menni, felkeresni egy mestert, de ehhez Simla alkirályának, Lord Irwinnak az engedélye kellett, aki akkor cukorbetegségben szenvedett.

Krishnamacharya hat hónapig jóga gyakorlatokat tanított neki, s az alkirály egészsége javult. Természetes hát, hogy megszerette és nagyon tisztelte tanárát, s elintézte Tibetbe való utazását. Krishnamacharya hét és fél évet töltött mestere iskolájában, tanulmányozta Patanjali jóga szútráit, az ászanákat és a pránajámát, valamint a jógaterápiát. A hagyományhoz hűen a képzés végén megkérdezte guruját: mivel tartozik, mit fizessen. A mester azt válaszolta: nősüljön meg, neveljen gyerekeket, és legyen jógatanár.
 
1925-ben házasodott meg, felesége, Namagiriamma egész életében elkötelezett partnerként segítette férje küldetését. Szerény, kellemes és könnyű beszédű volt, aki hangosan zengte Naraján nevét. Unokájuk később azt írta: Van egy mondás, miszerint minden nagy ember mögött, áll egy különleges nő. Bár Namagiriamma nagyon csendes ember volt, férje iránti odaadása és támogatása megkérdőjelezhetetlen.
 
1926-ban Krisnamacsarja híre eljutott a mysore-i maharadzsához is, akit a mester tudása lenyűgözött, így anyagi támogatást nyújtott a jóga szélesebb körben való terjesztéséhez. Krisnamacsarja boldogan alapított jógaiskolát a dél-indiai Mysore-ban. Kezdetben a palotában tanított, s hamarosan a maharádzsa megbízható tanácsadója lett, megkapta az Asthana Vidwan – a palota értelmisége megtisztelő címet. Nemcsak jógaoktatóként, ájurvédikus orvosként is dolgozott. Hatalmas tudással rendelkezett a helyes táplálkozás, a gyógynövények, az olajak használata, és egyéb gyógymódok terén. Krishnamacharya különösen hangsúlyozta: ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt ötvözni kell a légző gyakorlatokat (pránajáma) a jóga testhelyzeteket (ászanák) és a meditációt (dhyana). Krishnamacharya hitte, hogy a jóga India legnagyobb ajándéka a világnak. Meggyőződött arról, hogy a jóga, mint spirituális gyakorlat a fizikai gyógyulás egy módja is lehet. 
 
guru hírességek india jóga oktatásKrishnamacharya nemcsak a jóga tudományában mélyedt el, jól ismerte az ajurvédát és az indiai filozófiai rendszereket is. Minden tanulóhoz teljesen egyedi módon közeledett, figyelembe vette a különböző emberek sajátságos kapacitását. Számára a jóga útja azt jelentette, hogy minden egyes embert egyéni módon kell tanítani, hogy pontosan megértse a tanultakat: 
Akiknek van hitük, azért végzik az ászanákat, hogy ráleljenek a lélek és Isten kapcsolatára.
Akiknek nincs Istenbe vetett hitük, azok számára a jógászana olyan testhelyzet, amely segíti az elme koncentrációját, vagy segít szabályozni az érzékeket és a légzést. Ha pedig valaki érdeklődik a bhakti, az Isten iránti odaadás iránt, annak a meditálás képességét kell elsajátítania.
  
1947-ben India függetlenedésével megváltozott a jógaiskola helyzete, megszűnt az állami támogatás. 1955-ben elhagyta Mysore-t és Bangalore-ba, majd Chennaiba költözött, itt folytatta tovább jógaoktatói munkáját. Jógaguru volt, de önmagát mindig csak tanítványnak tekintette, aki folyamatosan tanul. 
 
Mi a jóga? Krishnamacharya szerint mindenkinek dolgoznia kell a tudásért a test, az érzékek, a légzés és az elme megfelelő működéséért. Az univerzum megtapasztalása kizárólag akkor lehetséges, ha jó egészséget, figyelmet, hosszú életet, megfelelő megértést és teljes koncentrációt, egyhegyűséget érünk el. Jógának nevezzük az utat, amely elvezet ide. 
 
 
Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

okt 19

Jóga-meditáció gyerekeknek

Nem minden gyerek kész a tanulásra, amikor iskolába megy. De mi van, ha a nap légzőgyakorlatokkal vagy jógaórával indul? Mi van, ha a reggelt egy kellemes helyiségben kezdik, ahol fizikailag ellazulnak, szellemileg pedig éberré válnak? Mi lenne a teendő, ha valamelyik diák rendetlenkedik? – tették fel a kérdést egy baltimore-i általános iskolában a tanárok. A bezárás? Valami egyedit próbáltak: a meditációt. Egy olyan fegyelmi eszközt, mely nemcsak a tanulók helytelen viselkedését szabályozta, hanem pozitívan hat a személyiségfejlődésre is.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció
Jógaóra az iskolában

Tudják, mi az a körmös vagy tenyeres? Tévednek, ha ételre gondolnak. Ezek régi magyar iskolai fegyelmezési szokások voltak, melyek ma már elképzelhetetlenek. De milyen eszköz áll a tanár rendelkezésére? Az ellenőrzőbe való beírás? A gyerek sarokba állítása, vagy az igazgatói szobába küldése? Nos, egy baltimore-i iskolában sokkal jobbat találtak ki: a jóga-szobát.
Karöltve a Holisztikus Élet Alapítvánnyal az iskola létrehozott egy helyiséget, melyet Moment szobának nevezett el. Ez nem egy tipikus hideg, élettelen, fehér falú, a legszükségesebbekkel felszerelt osztályterem. Lámpák, művészi dekoráció és lila párnák díszítik. 

Amikor valamelyik gyereket ideküldik, a cél az, hogy segítsen neki megnyugodni, a légzőgyakorlatok és a meditáció által tanítva őket a tudatos cselekvésre. Megértetik velük, hogy tetteiknek következményei vannak, és beszédterápiával ösztönzik őket arra, hogy képesek legyenek megnyílni, elmondani problémáikat. A gyerekek szívesen meditálnak, s ezután könnyebben beszélnek a dolgaikról, arról, mi vezetett őket a neveletlen viselkedéshez. A tanulók örülnek, ha valaki kíváncsi a véleményükre, és ha  megvitathatják, hogyan lehet elkerülni az ilyen incidenseket.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció

A Holisztikus Élet Alapítvány egy elkötelezett, nonprofit gyermekjóléti szervezet. Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt kiváló bizonyítékok állnak rendelkezésükre, hogy a jóga milyen pozitív hatással van a belső élet finomítására. Egy évtizede kínál iskola utáni meditációs programokat az óvodásoktól az ötödik osztályosoknak, de most már a jóga gyakorlatok is az iskolarendszer részét képezik. Ez elképesztő! Nem is gondolnánk, hogy a kis gyerekek is képesek csendben meditálni, de igen – mondta Kirk Philips, az iskola alapítványi koordinátora. A tanárok azt tapasztalták, hogy a jóga rendkívüli módon segíti az iskolai közösséget, sőt egy év alatt egyre csökkent a Moment szoba látogatottsága.

Azt gondolja, a jóga magányos tevékenység? Nos, látszólag igen, még akkor is, ha egy csoportban végzi valaki. Ha nem követi belső változás, akkor valóban pusztán egészségmegőrző mozdulatsorrá redukálódik. Természetesen ez is jó, de csupán részeredmény. A konfliktus megoldása a tudatban kezdődik. A jóga arra ösztönzi gyakorlóit, hogy ők maguk vegyék át az irányítást cselekedeteik és érzelmeik fölött.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

szept 07

Egy falusi jógaoktató

Egy évtizeddel ezelőtt Szávitri Basole egy félénk háziasszony volt az indiai Karnataka állam kis falujában. Ma jógát tanít 15-20 faluban, és az emberek gyakran keresik meg, tanácsát kérve különböző betegségeik leküzdéséhez. Szávitri bejárja a közeli falvakat, és önzetlenül, ingyen tanítja a jógát a szegényeknek és a rászorulóknak. A saját költségén utazik egyik helyről a másikra, nem vár cserébe semmit. Az iskolákban pedig gyerekekkel foglalkozik.

jóga hatásai india jóga oktatás
Szávitri Basole jógaoktató jóga tanítványai körében

Tíz évvel ezelőtt Szávitri boldog élete összetört, amikor felfedezte, hogy ciszta van a méhében. A műtét után a dolgok még rosszabbra fordultak, a fájdalom olyan intenzív volt, hogy elvesztette élniakarását. Ekkor a férje azt tanácsolta neki, hogy próbálja ki a jógát. Szávitri szkeptikus volt. Hogyan tudná a jóga és a légzőgyakorlat enyhíteni a fájdalmat? Ha hatásos volna, nem lenne beteg a világon! – gondolta. De a férje ragaszkodott hozzá, hogy legalább egy hónapig próbálja ki, és a fiatalasszony néhány hét múlva a legnagyobb megdöbbenéssel észlelte a különbséget. Lenyűgözte az eredmény, úgy döntött, hogy teljes figyelmét a jógára irányítja. Az élete teljesen átalakult. A fájdalom és a tehetetlenség érzése megszűnt, energikus és eltökélt lett. Éreztem a pozitív energiát. Nem tudtam, hogy a jóga adja ezt. Addig nem voltam tisztában a jóga erejével – mondta.

Beleszeretett a jógába, és elkezdte a tanulást egy jóga DVD segítségével, illetve a tévében látható jógaleckéket követve. Aztán falujában ajtóról ajtóra járva ismertetni kezdte a jóga előnyeit. Hitelességét gyógyulása és pozitív személyisége igazolta, az emberek követni kezdték. Hamarosan ő tanította jógázni az egész falut. Ez hamarosan egy mozgalommá nőtt, már magába foglalta a környező 15-20 települést is. Szávitri teljesen átalakult. Egy félénk háziasszonyból rendkívül elfoglalt ember lett. Mivel a jó híre terjedt, sokan keresték fel, hogy a jóga szellemiségét és gyakorlatát tanulják tőle. Ő pedig átöleli őket teljes szívvel, és szolgálatáért nem számol fel egy fillért sem. Mindazok élete átalakult, akik követték őt, és rendszeresen jógáztak. „Ennek nincs mellékhatása, segít az önfegyelemben és az összpontosításban. Némely súlyos betegség is gyógyítható általa. Csak nagyon fontos a rendszeresség” – figyelmeztet Szávitri.

Öltözete egyszerű fehér szári, szerénysége megmaradt, de igazán pozitív személyiséggé vált. Egy ügyvéd, Sunita, aki részt vett Szávitri jógatáborában, felajánlotta házát díjmentesen a jógaórák lefolytatására, 50 gyermek és nők életét segítve ezzel. Sunitát saját bevallása szerint jógatanárnője önzetlen odaadása inspirálta erre a kezdeményezésre. Szávitrit sokan keresik fel ebben a házban, és lenyűgözve hallgatják, hogyan lehet gyógyszerek helyett a helyben elérhető gyógynövényeket használni, miként kell gyereket nevelni, vagy folyamatosan tisztán tartani a környéket. Népszerűsítette az ájurvédikus keserű tök fogyasztását, ami nagyon hasznos számos betegség gyógyításában. A jóga új értelmet adott életének, ezért folyamatosan tanít és segíti a falubelieket az egészséges életmód elérésében. 

Természetesen az út nem volt könnyű, de sok segítséget kapott. „A családom támogatása nélkül nem tudtam volna elérni ezt a szintet. Különösen a férjem állt mellettem. Ő vett rá a kezdetekkor, és folyamatosan támogat azóta is” – mondta. Férje szerint bár felesége szenvedélyes elkötelezettséggel fordult a jóga felé, soha nem hanyagolta el a családját.

Szávitri legbüszkébb pillanata az volt, amikor 2014-ben a híres jóga-guruval együtt mutathatott be ászanákat, a közönség előtt, akik között vezető kormányzati tisztviselők is jelen voltak. Legidősebb fia felismerve az anyja eredményeit, elkészítette Szávitri Facebook oldalát, és dokumentálni kezdte a jógatáborok képeit. 2005 óta már 500 jógatábort megszerveztek. Hiába javasolta anyjának, hogy ha nem is fogad el pénzt, legalább az útiköltséghez kérjen hozzájárulást, Szávitri visszautasította, folytatta önzetlen munkáját, mivel úgy gondolja, hogy ő csupán egy átadó és nem a vevő. 

jóga hatásai india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 09

Jógázó macska és az egerek

A dél-indiai Maháballipuramban sokan megcsodálják a világ legnagyobb szikladomborművét, mely egy természetes sziklahasadék két oldalán látható. A hetedik századbeli faragás Ardzsuna vezeklése néven vált híressé, mérete: 30x15m. A hegyvonulat falain számos életnagyságú alak látható jóga testtartásban. Az egyik egy macska, aki a meditáló hőst, Ardzsunát utánozza. Körülötte pedig kacagnak az egerek, mert biztonságban érzik magukat. Vajon csak ennyi látható?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india
Jóga testtartások a mahaballipurami barlangtemplom falán

A dombormű közepe felé Ardzsunát, a Bhagavad-gítá egyik hősét láthatjuk jógapozícióban. Tőle kicsit jobbra pedig az őt utánzó macskát, aki körül egereket találunk. Ardzsuna, a bölcs meditál, de mit keres ott a vadászó macska a nyugalom és békesség pozíciójában? És mért nevetnek az egerek?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

A jóga, nem csupán cselekvéssor, hanem ugyancsak összetett fogalom, a megértésnek több szintjét képviseli. Érdemes ezen elgondolkodni e világhírű dombormű kapcsán. Különösen napjainkban, amikor a legtöbb jógastúdió csak a jóga külső rétegét hangsúlyozza. Természetesen az is jó, ha az egészségmegőrző szerepe kerül előtérbe, de a jóga nem csupán ennyiről szól. Ez csak utánzása valaminek, mint ahogy a macska is utánozza a mozdulatot, de a lényeg nélkül. Ardzsuna, az önmegvalósított személy a jóga lelkiségét is megéli, a macska nem. Az egerek pedig még csak a fizikai szinten sem képesek követni a jó példát, hanem hamis biztonságérzettől vezérelve kuncognak. Az nem jut eszükbe, hogy mihelyt a macska leengedi végtagjait, abban a pillanatban az életük veszélybe kerül. Illúzióban vannak, a pillanat érzéki örömének élnek, ahogy az anyagi síkon élő ember sem fogja fel, hogy az életét tudatosabbá kellene tennie. Az egerek csak a macskát látják, Ardzsunát nem – a felszínt és nem a lényeget.

De ne legyünk igazságtalanok a cicussal, hiszen legalább ő is gyakorol, nem figyel az egerekre, akik a megszokott, hétköznapi életet jelentik neki. A jóga több olyan ászanát is ismer, melyek különféle állatokról kapták nevüket. Ezekben a mozdulat valamely állat tulajdonságát is magába olvasztja, az állatok természetes mozgását követi, vagy valamilyen híres történet fűződik hozzá. Ugyanakkor mindez arra is utal, hogy a teremtésben a különféle lények csupán különféle testben levő lelkek. A jógik példát vettek az állatoktól, és felhasználták az ászana érdekében. Ezek az ászanák is megtaníthatnak különböző dolgokra. Az állatok ösztönösen kerülnek a testük számára kedvező testhelyzetbe. Az ászanák gyakorlói pedig szintén elérhetik azok jótékony hatásait.

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

Természetesen van macska póz is, ezért különösen érdekes, hogy a maháballipurami cicánk nem abban áll, hanem pont ellentétesen: vízszintes helyett függőleges testtartásban. A Mardzsari, vagyis macska ászanát mindenki végezheti, előnyös, jó hatású gyakorlat, mely nyújtja a testet és a gerincoszlopot, ezáltal rugalmasságot biztosít a gerincnek. Ideális hát- és derékfájás megelőzésére. Javítja a vérkeringést, ellazítja az elmét, segíti az emésztést, ezért méregtelenítő hatása is van. A macska póz meglehetősen egyszerű. Két ellentétes mozgást kombinál: homorítást és domborítást, ki- és belégzést. Maháballipuramban nem a föld felé fordul a macska tekintete, hanem az ég felé, végtagjai is felfelé ívelnek. Köbe vésett üzenet az ember számára, egy oktalannak tartott négylábútól.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 10

Jógázni tanulnak a vasutasok

Indiában a vasúti tisztek, mozdonyvezetők és technikusok számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált. Nem is akárhogyan. 85 éve született meg a gyerekek egyik kedvence, Babar, az elefántkirály, Jean és Laurent de Brunhoff folytatásos meseregényének főhőse. Amikor megjelent a kedves, vidám történetek új epizódja, Babar elefántjógája, néhány hét alatt több mint százezer példány fogyott el. Az indiai vasút hivatalos kabalája pedig egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt. Most ő is kapcsolódik a jógához, hiszen az indiai vasúti társaság dolgozói számára a jóga az oktatás kötelező részévé vált.

hírek india jóga oktatás

 
Az India Railways a világ harmadik legnagyobb vasúti hálózata. Naponta csaknem 25 millió utast szállít, ez majdnem Új-Zéland, Ausztrália és Tasmánia teljes lakossága! A mozdonyvezetők több fizetést kapnak, mint egy átlagos szoftvermérnök, mivel óriási megterhelésnek vannak kitéve. A jógával kapcsolatban gyakran említik, hogy jó módja a stressz kezelésének, ezért ma már a munkaadók szívesen használják hatékonyság és a jobb termelékenység érdekében. Jó példa erre az indiai vasút. Mumbai elővárosi vasúti rendszere az egyik legforgalmasabb vasúti hálózat a világon, több mint 7 millió utast szállít minden nap. Az alkalmazottak ezeken a vonalakon gyakran nagy nyomás alatt dolgoznak. A balesetek elkerülése érdekében a vasúti hatóságok szükségesnek látták a jógaórák bevezetését. Az ország valamennyi vasúti képzési központjában kötelezővé vált a jógaoktatás. Továbbá lépéseket tettünk annak érdekében, hogy 2020-ig az összes foglalkoztatott számára biztosítsuk a jógát – jelentette be Pradeep Kumar, vasúti igazgatósági tag Újdelhiben.

hírek india jóga oktatásAz indiai vasút hivatalos kabalája egy rajzfilmfigura: Bholu az őr elefánt, aki egy zöld fényű jelzőlámpával segíti a forgalmat. Eredetileg az indiai vasút fennállásának 150 éves évfordulójára tervezték, de később az indiai vasút úgy döntött, hogy tartósan megőrzi, mivel Indiaszerte nagyon népszerűvé vált. A zöld fény a mozgás szimbóluma, amely biztosítja a vonatok és az utasok biztonságos és félelem nélküli előrehaladását. Az indiai vasúti tisztviselők szerint Bholu barátságos és segítőkész, "etikus, felelős, őszinte és vidám ikon".

 
Babar az egyik legismertebb elefánt a világon. Laurent de Brunhoff édsapjától vette át és vitte tovább a figurát, akinek történeteit gyermekkorában hallotta. Babar esti meseként indult útjára, édesanyja mondta kisfiainak, amikor öt és négy évesek voltak. Szerették a kis elefánt kalandjait, megkérték művész apjukat, aki lerajzolta, és végül kiadta könyvben. Apja halála után Laurent folytatta, akkor 21 éves volt.

 
hírek india jóga oktatásBabar elefántjógája a sokadik folytatása a bájos képekkel illusztrált meseregénynek. Babar és családja minden nap jógázik. Az elefántok mindenhol csatlakoznak hozzájuk, 15 pozíciót és légzőgyakorlatokat mutatnak be. A gyerekek számára könnyen követhető Babar könnyed jóga útmutatója. Ez a nyugodt elefánt vázolja a jóga-mozgásokat, bemutatott gyakorlatai javítják az egyensúlyt és erősítik a hát és a has izmait. Elvégzi a Nap-üdvözletet, s bár ezek az utasítások játékosak, nagyon sokat segíthetnek a gyerekeknek. 

 
A kötet egyúttal Brunhoff jóga iránti szenvedélyét is közvetíti, hiszen ő maga is jógázik. Fiatalon Párizsban egy indiai mestertől tanult, azóta is minden reggel elvégzi 20 perces jógagyakorlatait. A most 90 éves művész néhány éve elmondta egy interjúban, sajnálja, hogy már nem tud fejen állni, de a rugalmassága megmaradt. Nem tudom, hogy boldogulnék jóga nélkül – mondta mosolyogva. – Szeretem a meditációs oldalát és a fizikai kihívást egyaránt. Könyveiről így nyilatkozott: Babar egész életemben a barátom volt. Remélem, tükrözi a békébe és együttérzésbe vetett hitemet.

hírek india jóga oktatás

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

máj 06

A karmester jógi

Brad Keimach 1986-ban szerzett diplomát a híres New York-i Juilliard School-ban, majd a Carnegie Hall-ban debütált. Leonard Bernstein nagy hatást gyakorolt rá, a tanára és egyben a mentora volt. Keimach több zenekar zenei igazgatója vagy vendégkarmestere. A kiemelkedő muzsikusok között különlegessé teszi az a tény, hogy 12 éve jógát is tanít. Egyik kritikusa így írt róla: Keimach táncol a karmesteri dobogón, mint egy dervis, a belőle áradó energia ragályos, határozottan inspiráló.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Karmesteri pálca és jógaszőnyeg

Keimach nem csak a New York-i Filharmonikusokat vezényelte, emellett zenei pedagógus, zenetörténész és jógaoktató, aki kapcsolatot lát a zeneszerzés, a klasszikus darabok előadása, valamint a jóga között. „Mindkettő mély belső munka, és mindkettőnek van egy külső megnyilvánulása.” A 90-es években Los Angelesbe költözött. A Glendale Ifjúsági Zenekar élén a keze, arca, egész teste szerető gesztusokat és biztató mosolyt sugároz, így ösztönzi a gyerekeket.
Friss levegő, napfény, tengerpart – kevés szebb helyet lehet elképzelni a jógaórák számára. Az időjárás lehetővé teszi, így Keimach még télen is tanít, a tengerparti órákat folyamatosan hirdetik.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Brad Keimach az ifjúsági zenekar élén

 
Brad Keimach számára a légzés egyfajta mozgó meditáció. Huszonöt éven át zenei vezetőként tevékenykedett, ideális tolmácsa a légzőgyakorlatoknak, mert művészként is meg kellett tanulnia az elme szabályozását, sőt a pontos levegővételt is. Max Strom, a híres jógatanár, író és szónok tanítványa volt, aki nem véletlenül idézte a szufi mondást, amikor összekapcsolta a jógát a zenével:

„Ma a zene gyakran csak időtöltés, Isten felismerése helyett eszköz Isten elfelejtéséhez. Ahogy használja valaki a dolgokat, az alakítja erényévé vagy hibájává.”

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Jóga a tengerparton

Brad jógaóráin összeolvad a karmesteri pálca és a jóga, egy szimfonikus jógát alkotva, amely kiemeli a klasszikus zene rendezettségét, speciális módon vezetve a gyakorlókat. A zenekarral több ezer órát próbálunk egy darabot, hogy egyedülálló, lenyűgöző teljesítményt nyújtsunk – mondta. – Ehhez együttműködésre van szükség. 

A jógaóráit „együttérzés a tettekben” kifejezéssel jellemezte, és rendszeresen idézi egykori tanára, Max Strom figyelmeztetését: Minden nap tele van lehetőséggel. E csoporton kívül az emberek kilencvenkilenc százaléka csupa stressz, jobban, mint te most. Ne vedd át a stresszt, inkább add nekik a békédet. 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 16

Felelős jógaoktatás kontra fogyasztói társadalom

John Schumacher egy washingtoni jógaközpont alapítója és igazgatója, egyike az Amerikai Egyesült Államok vezető jógatanárainak. Negyvenegynéhány éve jógázik és tanít. 1973 óta többször utazott Indiába, hogy BKS Iyengartól, a világhírű jógamestertől tanuljon, így egyike lett annak a kisszámú, csupán 13 személyt magába foglaló maroknyi csoportnak, akiknek az Egyesült Államokban hiteles Iyengar jógaoktatói végzettsége van.

jóga oktatás hírességek
John Schumacher amerikai jógaoktató nem változtat hiteles módszerein a piac nyomására sem.


A jóga világszerte divat lett, csak Amerikában évi 5 milliárd dolláros üzletet jelent. A komoly jógaoktatóknak ezen a téren is küzdeniük kell a fogyasztói társadalom üzleti szelleme ellen. A tanítás teljesen megváltozott, és sokan nem szeretik, amit csinálok – mondta Schumacher, de természetesen továbbra sem alkuszik meg, nem változtat a hiteles módszerein, csak azért, hogy több tanítványa legyen.

A Yoga Journal őt nevezte a „25 amerikai egyikének, akik ma a jógaéletet alakítják”. Schumacher gyakran beszél a jóga előnyeiről a rádióban és a televízióban. Európában, Ázsiában, Afrikában egyaránt tart előadásokat, és számos publikációja jelent már meg. A 70 körüli férfi még mindig rugalmas, hajlékony – természetesen vegetáriánus. Egy interjúban, betekintést adott több évtizedes jógaoktatói munkájába. 

jóga oktatás hírességek
A jóga nem árucikk.

Jelenleg az egyik kihívás az, hogy megtaláljuk, hogyan lehet felelősségteljes módon tanítani a jógát, mely értékes és jelentőségteljes, és még mindig életképes maradt egy olyan kultúrában, amely a jógát is árucikknek tekinti – mondta. Más szóval, hogyan lehet legyőzni azt a piaci tevékenységet, amely úgy véli, az elkötelezettség időt igényel, és az új generációt azonnal megkapható eredményre neveli. Miközben egyre több jógastúdió kínál már „gyorstalpaló” jógakurzusokat, Schumacher arra kéri a diákokat, hogy minimum három hónapos tanfolyamokat vállaljanak. A közös munka révén idővel látni a folyamatos előrehaladást. Így tud segíteni, miután kialakult egy jó kapcsolat az oktatóval.


Miközben Schumacher diákok százait ismertette meg nemcsak a jógagyakorlatokkal, hanem azok eszmeiségével is, a jóga szerelmesei mellett felnőtt egy generáció, amely rivális jógaközpontokat nyitott.
(Még Magyarországon is az tapasztalható, hogy szinte minden sarkon van egy „jógázó” hely.) Bizonyos értelemben John Schumachernek is haladnia kellett a korral. Fokozta a promóciós erőfeszítéseket, ami azt jelenti, hogy jobb webhelyet és online marketinget keresett. Bár – ahogy említette – minden vállalkozásra igaz, hogy a jó reklám sok esetben szájról szájra terjed.

jóga oktatás hírességek
A jóga szeretete tartja még mindig a pályán - és a matracon.

Nem akarok még nyugdíjba menni. Szeretem, amit csinálok – jelentette ki. – Ha kell, újra visszamegyek a pincehelyiségekbe, ahol tanítani kezdtem.

jóga oktatás hírességek
Schumacher 70 évesen is hajlékony és rugalmas.

​​​

Kapcsolódó cikkek: 

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

A jóga ászanák ősi tudománya

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

Tovább olvasom

jan 19

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

Tao Porchon-Lynch születésnapja közel egy évszázaddal ezelőtt volt, majdnem ilyen hosszú jóga gyakorlóként eltöltött ideje is. A közel százéves hölgyről több témában is hosszú cikket lehetne írni: Indiában Gandhival kétszer is menetelt, francia ellenállási harcos, modell, hollywoodi színésznő, filmproducer, díjnyertes, világszínvonalú táncos, békeharcos és a jóga mestere egyaránt. A 97 éves, vegetáriánus, még öregségében is szép és fitt Porchon-Lynch vált annak példájává, hogy a jóga jelentős, jótékony fizikai és mentális hatást gyakorol az egészségre. Porchon-Lynch határozottan kijelenti: a jóga annak is remek eszköze, hogy szétoszlassa a félelmeket, és áttörje a személyes korlátokat. 

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója

Indiában született, édesanyja Manipuriból származott, a kislánya születésekor meghalt, apja francia volt.  Nagybátyja és felesége nevelte fel. Nyolcéves koromban láttam egy csoport fiút őrült testhelyzetben a tengerparton, azt hittem, ez egy új játék, és csatlakozni akartam hozzájuk – mesélte. A nagynéném azt mondta, mivel lány vagyok, ez nem nekem való. De nem tudtam elfogadni: „Ha a fiúk meg tudják csinálni, akkor én is!” Fiatalkora legmeghatározóbb epizódjára pedig így emlékezett vissza: A nagybátyám, aki Mahátma Gandhi nagy barátja volt, azt javasolta, menjek velük, mert India szabadságáért menetelnek. Ez az igazság mindig velem marad.

20-as évei elején Franciaországba költözött. „Amikor a németek megszállták Franciaországot, segítettem a nagynénémnek elrejteni a rászorulókat a nácik elől, és amikor a dolgok nehézzé váltak, Angliába menekültem, ahol továbbra is részt vettem az ellenállási mozgalom földalatti munkájában.” Porchon-Lynch a túlélés érdekében indiai táncokat mutatott be a londoni kabarékban. A híres amerikai újságíró, Quentin Reynolds azt írta róla: „Ő tette a sötét Londont fényesebbé.”

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
A képeket jóbarátja, a szintén jógázó fotóművész,
Robert Sturman készítette, akiről hamarosan 
bővebben is írunk.

Házasságkötése után évente elment Indiába, hogy tökéletesítse jóga tudását, olyan mestereknél tanult, mint Srí Aurobindo, Indra Devi és a BKS Iyengar.  Férje korai halála után többé nem házasodott meg, a jóga tanítását tette elsődleges céljává. Nem volt saját gyermeke, azt mondja: „A fejemben, minden diákom a gyermekem.” Több mint huszonöt utat szervezett, Indiába vitte diákjait, mert hitte, hogy az ilyen látogatások elvezetnek a megvilágosodáshoz, a jóga valódi szelleméhez. 1976-ban ő lett az egyik alapítója a Jógatanárok Szövetségének.

Részt vett a Békére nevelési csúcstalálkozón (melynek alcíme Az erőszakmentesség ereje), hiszen a jóga szervesen kapcsolódik mindehhez. Porchon-Lynch diákok százait tanította, három földrészen vannak követői, a legtöbben Indiában, Franciaországban és az USA-ban. Mesterkurzusokat vezet prominens jóga központokban. A világ legrégebbi jóga tanára a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. 73 évesen megalapította New Yorkban a Westchester Jógaintézetet. Inspirál, hogy mások életébe bevigyem a jógát, segítve őket új képességekkel – mondta. 87 évesen csípőműtéteken esett át, de ez sem korlátozta mozgását, továbbra is tanít, és aktív jógázó. Erősebb, mint amilyennek tűnik, a törékenysége csak látszat. Alkalmanként férfi és női diákjait egyaránt kijavítja, felhúzza őket a megfelelő jóga pozícióba.

Az étkezéssel kapcsolatban elmondta: Vegetáriánus vagyok, csakis vitaminokban gazdag friss gyümölcsleveket és antioxidáns hatású teákat iszom. Kis adagokban étkezem: csak egy grapefruit reggelire, valamilyen vegetáriánus étel ebédre, valamint friss gyümölcsök lefekvéskor. Túl nagy hangsúly van a mai gyógyszereken. A jóga tanulmányozása révén, meg tudom gyógyítani magam. Nem használok semmilyen kiegészítőt, sem vitaminokat sem kalciumot, vagy ilyesmit. Nem élek gyógyszereken, csak ritkán veszek be egy aszpirint.

Nemzetközi békekonferenciákon vett részt, úgy véli, hogy a jóga segítheti az egyént, de tágabb értelemben segíthet meggyógyítani a bolygót is. A jóga valódi szellemét képviseli, vagyis a test és a lélek harmóniáját, amikor a test irányításával és fegyelmével a lélekre fókuszál. Meditációs könyvének címe – Gondolatok: Az élet jógikus utazása. A jóga az elme, a test és a lélek kapcsolódása – mondta Porchon-Lynch. – Olyan ez, mint a természet, minden mindig megújul, és teljes kört alkot. Rájöttem, hogy én is gyógyítani tudom magam, ha azt teszem, amit a természet. Ez feloldja a stresszt, és átsegít a válságokon. Meditálok is. A stressz enyhítésére több kell, mint csak egy jóga póz. Maga a jóga mögötti út. A félelem rossz gyógyszer. A belső békémmel harmóniában vagyok az egész világegyetemmel.

Megkérdezték tőle: Hogyan magyarázná el a jógát valakinek, aki még soha nem csinált ilyet? Költőien válaszolt: Meg tudod magyarázni, miként ébred fel fizikailag a hajnal? A Föld reagál, és felfedi új életében az egész természetet. Mit mondana valakinek, aki retteg az öregségtől? Minden nap tudd, hogy az egy csodálatos nap lesz, és köszönd meg azt. Ne rágódj a múlton. Ne keress akadályokat, jógázz. A test, a lélek és a szellem csatlakozva egymáshoz kinyitja az élet ajtaját. Nézem a természet szépségét, azt mondja nekem, egy fa még gyönyörűbb, ahogy telnek az évek. 

Kapcsolódó cikkek:


 
 

Tovább olvasom

aug 28

Jóga gyakorlatok a Gangesz partján

Annyira örültem ennek a jóga videó elkészülésének! Nem csak azért, mert India legszebb helyein forgattuk, hanem azért, mert sikerült benne mindent elmondanom, amit a jógáról, mint mozgáskultúráról és meditációs formáról tudni kell ahhoz, hogy  a legmegfelelőbb mozgásformát és jógaoktatót választhasd. A jóga hatásai is szóba kerülnek, sőt jóga gyakorlatok is belefértek, ráadásul India szent helyein, ahol évezredek óta gyakorolnak a jógik. 

Láthatod a jógás filmben Vrindávant, Varanászit, Hrisikést és más szent helyeket is. Mindenképpen érdemes megnézned ezt a jóga videót, ha valamilyen mozgásban gondolkodsz. Akkor is, ha már sportolsz vagy bármi mást gyakorolsz, mert nagyon jó kiegészítés  és önfejlesztés lehet. Aztán pedig ha ráharapsz a jóga ízére, nem tudod abbahagyni. Így jártam én is. Tartalmas időtöltést kívánok a jóga film megtekintéséhez!

Ha pedig többi saját indiai filmünkbe is belenéznél, akkor látogasd meg YouTube csatornánkat.

Tovább olvasom

aug 02

Egy guru gondolatai a jógáról

A jóga útja elvezet az igaz szeretethez. A jóga a Legfelsőbbel való összekapcsolódást jelent. Pénz, hatalom és nemi öröm által nem lehet a Legfelsőbbhez kapcsolódni. Az őszinte viszonyban szívvel és lélekkel közeledsz valaki felé. ​

Részlet Szvámí B.A. Paramadvaiti előadásából

guru jóga oktatás indiai bölcsesség hírességek filozófia

A valódi jóga leírása a Bhagavad-gítában olvasható. A jóga azt jelenti, hogy kapcsolódsz az Isteni tervhez. Sokan jógaoktatók szeretnének lenni. Mit is jelent ez? Elmész egy iskolába, ahol megtanítják, hogyan tudod a lábad perecformára hajtogatni, hogyan tudsz kézen vagy fejen állni? Ez tesz téged jógamesterré? Sokan azt gondolják, hogy ha jógaoktató leszek, akkor könnyen sok pénzt csinálok, nem kell többet dolgoznom, nem lesz többé főnököm. Mi lehetne ennél jobb? Természetesen lehetsz olyan jógaoktató, aki helyes hozzáállással szeretne az embereknek segíteni, de a legtöbben még a a jóga szó jelentésével sincsenek tisztában. 

Őszentsége Paramadvaiti Swami rendszeresen Magyarországra is ellátogat, ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk.

Tovább olvasom

jan 05

A jóga gyakorlatok tudományos anatómiája

Hihetetlen igényességgel mutatja be e rövid animáció az emberi test anatómiáját jóga gyakorlatok végzése közben.

jóga gyakorlatok jóga anatómia jóga oktatás

A laikus el sem tudja képzelni, hogy mi is történik, amikor egy-egy jóga ászanát felvesz az ember. A Hybryd Medical Animation Stúdió ezzel a filmmel megkönnyíti a jógaoktatást.

Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a jóga hatásai a testre csupán hozadéknak számítanak, hiszen a jóga gyakorlatok célja a belső béke és az önmegvalósítás.

Tovább olvasom

dec 01

A derékfájás kezelése akár végzetes is lehet

A jógaórákon rendszeresen elhangzanak a következő instrukciók: egyenes hát, nyitott mellkas, hátrafelé és lefelé gördülő vállak, zárt lapockák, hosszú nyak, felfelé nyújtózó fejtető. A derékfájás kezelése a XXI. százat egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Gyakran esik szó a tartáshibákról, illetve sajnos sok gyakorló küzd ezekkel a problémákkal, és sokszor azért iratkoznak be a jógatanfolyamra, hogy megoldást találjanak a derékfájás és a nyaki fájdalom kezelésére; bemerevedett, rövidült izmaikat kilazítsák, nyújtsák.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatás

 

Nagyon gyakori probléma a görbe hát, előreeső vállak, beesett mellkas, megrövidült mellizmok. Ülő helyzetben is leggyakrabban ez a púpos, görnyedt testtartás jellemző, pláne ha az illető ülőmunkát végez a hétköznapok során.

Erre a problémára és a derékfájás csillapítására remek „gyógymód” a homorítás. Számos homorító, hátrahajlító jóga gyakorlat van, melyekkel jól meg lehet dolgoztatni a hát izmait, és nyújtani a mellkas izmait. A hétköznapok során is szinte minden tevékenységünket előredöntött testhelyzetben végezzük, ezért is esnek nagyon jól a homorító pózok a gyakorlás során, de gyakran spontán az ember magától is homorít, ha kicsit elgémberedett, vagy megmozgatná a hátát.

Most jön a derékfájós sztori!

Egy jóga tanfolyam közben egy érdekes jelenséget figyeltem meg. A Szúrja Namaszkár, vagyis a Napüdvözlet gyakorlatsor végzéséhez készülődtek a résztvevők, elhelyezkedtek alapállásban, és megkezdtük a ráhangolódást a jóga gyakorlat végzésére. Ekkor vettem észre, hogy van olyan gyakorló, aki teljes erővel homorít, szinte már hátraesik. Finoman végigsimítottam a vállain, lapockáján, és enyhén előredöntöttem a testét a függőleges helyzetbe. Amikor egyenesen állunk, a helyes testtartásban, és oldalról ránézünk a testre, azt látjuk, hogy a boka, térd, csípő, könyök, váll és fül egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el, de ehhez nem kell homorítani.

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatásVisszatérve a jógaóra gyakorlásra az illető nagyon meglepődött, és megállapította, hogy nahát így nem fáj. Igaz bevallotta, hogy nem is a legkényelmesebb testhelyzet, mivel neki is van néhány rövidült izma, ami kicsit húzódik, amikor az anatómiailag helyes tartást felveszi, de nem kell erőlködni és túlzottan feszíteni. Tehát mindig a természetességre kell törekedni. A gyakorló ebben az esetben annyira jól akarta végezni a gyakorlatot, hogy túlzásokba esett. Ez egy gyakori és érthető reakció, mert meg akarunk felelni, és a maximális teljesítményt kihozni magunkból, de sajnos pont emiatt vétünk hibákat. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinél ezt tapasztaltam.

A napokban pedig egy kedves ismerősöm panaszolta el, aki ülőmunkát végez, hogy rettenetesen fáj a háta. Ő is oda akart figyelni magára, és megelőzni a problémát, mert manapság gyakran hallani az ülőmunka okozta károsodásokról. Egész nap a számítógép előtt ül, és napokon keresztül erőteljesen homorított a széken munka közben, estére már nagyon fájtak az izmai, és ez így ment nap, mint nap. Megkértem, hogy ne homorítson egyfolytában, csak üljön egyenesen, mire boldogan újságolta, hogy fél nap elteltével megszűnt a hátfájása.

Összegzésül a homorítás egy nagyon jóleső érzés, segít kijavítani a tartáshibákat, de tudnunk kell mikor, hogyan és legfőképpen miért végezzük. A derékfájá kezelése kapcsán a legfontosabb dolog, hogy egész életünk során, tudatosak legyünk abban, amit teszünk, és értsük a folyamatot. Ne azért végezzünk valamit, mert hallottuk valahol, hanem győződjünk meg helyességéről. Ne hitegessük magunkat abban, hogy az innen-onnan összeszedett információkkal, bizonyos típusú derékfájás kezelése céljából ismerősunknek személre szabottan megadott gyakorlatokat végezve a dekékfájás elmúlik a mi esetünkben is.

Megtörtént eset derékfájás helytelen kezelése kapcsán

Csikorgott egy jógásom autójának az ékszíja. Elvitte a szerelőhöz. Látta, hogy a szerelő ráfeszít, majd meghúz egy csavart kb három perc alatt, és megszűnt a csikorgás. Egy barátjának hasonló problémái lettek. Minek az autószerelő? Motorháztető föl, ékszíjfeszítés. Igaz, nem három perc, hanem egy óra. A csikorgás csak nem akar megszűnni. Még egy kis feszítés. Mintha csillapodna a csikorgás… Nincs most több idő az ékszíjra. Két hét múlva a csikorgó ékszíjas autó motorja beállt. Az autószerelő megállapította, hogy nem az ékszíj csikorgott, hanem a szervószivattyú. A túlfeszített ékszíj miatt a motor pedig meghibásodott, ráadásul az elhanyagolt szervószivattyú is szétment. Pedig hát mindenki csak jót akart...

Ez a helyzet a derékfájás kezelése ügyében is. Lehet, hogy valakinek szakember adott valamilyen jóga gyakorlatokat, de lehet, hogy számodra ugyanazok a jóga gyakorlatok akár végzetesek is lehetnek. Ha megjelennek a gerincsérv tünetei, akkor az egyáltalán nem vicc. Tilos saját kútfőből vagy "jószándékú" kóklerekre hallgatni! Azonnal gerincspecialistához fordulni! Ki kell deríteni, hogy mik a hátfájás okai és kérlek, ne bízd magad a véletlenre. Keress olyan jógaoktatót, aki valóban ért a jógához és az emberi testhez, anatómiához és különösen a gerinchez. Ha jól választasz és kitartó vagy, akkor megúszhatod a gerincműtétet is. Azt azért ne gondold, hogy jó ötlet volna egy féléves tanfolyamon jógaoktatóvá vált, mondva csinált "jógaoktatóra" bízni magad. Egy motorcsere megoldható, de a gerincsere nem igazán…

Tovább olvasom

nov 25

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés


Gyakran hallom, hogy nyugaton a jóga csak külsőségekben nyilvánul meg. Tény, hogy egyre divatosabb „jógára járni”. Egymás után nyílnak a jógastúdiók, jógaruhákat, jógaeszközöket lehet mindenfelé vásárolni. Az internetről jóga videók tölthetők le, és vásárolhatók meg. Az ügyesebb jógaoktatók, gyakorlók feltöltik a nehezebbnél nehezebb jógapózokat, amiket már megtanultak. Egyre több jógaoktató jelenik meg, ma már bárki befizethet egy jógatanfolyamra, ahol kinevezik jógaoktatónak, az sem baj, ha még nem jógázott előtte. A jóga kezdőknek még "kínai". De tényleg ennyi lenne a jóga?

filozófia jóga kezdőknek jóga oktatás

 

Nézzünk a külső mögé! A jógás ruhák és a jógaeszközök nem feltétlenül szükségesek a jógázáshoz. A nagy jógik írásaiban olvashatjuk, hogy a jóga gyakorlása végtelenül egyszerű, és olcsó. Nem kell hozzá különleges jógaterem, drága jógaruha. Tiszta helyre, kényelmes öltözékre van csak szükség, és egy vezetőre, aki gyakorlottabb, tapasztaltabb, és mutatja az utat. A jó jógaoktató nem azt mondja meg mit láss, hanem, hogy merre nézz. Ennek ellenére, ha tényleg el akarunk indulni a belső ösvényen, kellenek a külsőségek, pláne az elején. A jóga kezdőknek lehet, hogy kezdetben inkább küldőségekben hangsúlyosabb. A kezdő jóga gyakorló felveszi a gyakorlóruhát, elhelyezkedik, és tudata máris megváltozik, rákészül a gyakorlásra, és ebben eleinte segít az öltözet, a matrac, egy mécses, vagy füstölő. Eleinte, amikor kezdő. A kezdőnek kell a külső segítség, ahhoz, hogy elméje ne kalandozzon el! Eleinte…aztán, amikor már rendszeresen jógázik, bárhol megteszi, mert már belülről jön a késztetés a jóga gyakorlására, csukott szemmel, elmélyülten, szívből.

A kezdő jóga gyakorló természetes módon vágyik arra, hogy ő is olyan hajlékony legyen, mint, amit a képeken lát, és ez normális. Lát valamit, és szeretné, mert tetszik neki. Majd elkezdi a gyakorlást, fejlődik, és megtapasztalja a nyugalmat, oldódást a pózokban, felfrissül, és megérti a jógapózok üzenetét. Már nem elég, hogy végre ezt a jógapózt is meg tudom csinálni, és 2 másodpercig tartani, mert akarja azt a jóleső érzést, ami a hosszabb ászana kitartásból jön, és nem megcsinálja a jógagyakorlatot, hanem átéli, áramlik a mozdulattal, és élvezi. De ehhez kellett a külsőség, ha nem látja meg, nem kezdi el.

Végül a jógaoktatás. Nyugaton nyugati módszereket alkalmaznak, mert ezt ismerik. Az oktató együtt tornázik a gyakorlókkal. A gyakorlók leutánozzák őt, próbálják követni. Sokan vannak, nem biztos, hogy értik mit miért csinálnak, de csinálják, mert trendi. Majd egy idő után megunják, mert még mindig nem megy, jön a gondolat, hogy én sose leszek ilyen rugalmas, és feladja. A jógaoktatás keleti módszere más: a jógaoktató feladata a szolgálat. Hozzásegíti az érdeklődőt a tudáshoz, és a fejlődéshez. Azért vezeti az órát, hogy javítson, és mutassa az utat. Az utat befelé, a külsőtől a belsőig. A hamistól az igaz felé. A sötétből a világos felé. Az elmúlásból az öröklét felé.

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!