Álljon többet, még az íróasztali munka mellett is, ha meg akarja őrizni egészségét – ilyen és hasonló figyelmeztetéseket olvashatunk jó néhány helyen. Dr. James Levine, endokrinológus neve többször is felmerül manapság a különféle hírportálokon, ő nemcsak felhívja a veszélyt a gerincet károsító életmódunkra, maga is írópult mögött, állva dolgozik.
 
hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészségA széken ülünk, ülve eszünk, órákig ücsörgünk a Tv előtt. Az amerikaiak töltenek legtöbb időt ülve, 13 órát naponta, mondja egy felmérés. Pedig tanulmányok sora kimutatta már, hogy ez szó szerint életveszélyes tevékenység. A szakemberek több száz ezer embert megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy aki 4 óránál több időt üldögél kényelmes foteljában a tv előtt, az 46%-kal megnöveli a betegségek kockázatát. Más kutatók azt találták, hogy a nap felét ülve töltve megduplázhatjuk a cukorbetegség, az ízületi gyulladás valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. 
 
As emberi szervezet nem tétlenségre terveződött – mondja dr. Levine. A mozgás hiánya lassítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a zsír felhalmozódását, az elhízást, mely a nyugati országokban egyre komolyabb gondokat okoz.
 
A vegetárius étrend sokat segítene, de sajnos az is igaz, hogy a mozgásszegény életmódot talán könnyebb megváltoztatni, mint az étkezési szokásokat. Számos tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a húsmentes táplálkozás és a jóga együtt csodálatos eredményre vezet.

hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészség
Legyen tudatos ülőmunka közben! Ne felejtsen el félóránként nyújtózni, fordulni egyet. Persze a legjobb, amit tehet: félóránként egy napüdvözlet gyakorlatsor. Kb egy percet veszít vele, de a munka hatékonyabb lesz. Ezzel nem csak a hátfájást kezelheti, de a szív- és keringési betegségeket is megelőzi. És ha biztosra szeretne menni, akkor persze iratkozzon be egy jógatanfolyra...