Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
márc 29

Az üzleti elit kedvenc időtöltése

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

Tovább olvasom

márc 08

Ősi törzs leszármazottja az ájurvédikus gyógyító

Dr. Vaidya Priyanka egy olyan 720 éves múltra visszatekintő keralai törzsből származik, ahol a nők ájurvédikus gyógyítók voltak. Manapság az Ájurvéda elvei szerint a világ minden táján praktizálnak orvosok. Priyanka azt tanítja, hogyan lehet integrálni a különböző alkalmazásokat, az ősi tudomány és a jóga mellett a Nyugat eredményeit. 

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Vaidya Priyanka
ájurvédikus gyógyító

Dr. Priyanka egy köztiszteletben álló ájurvédikus gyógyító. Azt vallja, hogy a gyógynövényes olajmasszázs, az aroma- és színterápia, a jóga, a vegetáriánus táplálkozás mellett a zene, a főzés, a tánc és a testmozgás is a meditáció része lehet, mely saját gyógyító utazásuk részeként segíti az embereket a mindennapi életben. Az ügyfelei megismerkednek a különböző természetű élelmiszerekkel, valamint azok egészségben betöltött szerepével. Megtanulják, miként használhatják az ájurvédikus belső tisztító, méregtelenítő és fiatalító technikákat az egészség helyreállítása érdekében.
 
Az Ájurvéda az optimális fizikai, mentális és lelki jólét érdekében ad gyógyító és megelőző intézkedéseket. Arra tanít, hogy mindenki felelős a saját életéért és a gyógyulásáért. Dr. Priyanka azért küzd, hogy támogassák az ájurvédikus egészségügyi alapellátást Indiában az ország egész területén. A The Times of India a közelmúltban idézte egy tanszékvezető véleményét, miszerint 200 évvel ezelőtt jobb volt az egészségügyi alapellátás a vidéki területeken, mert minden háztartásban voltak helyi gyógynövények, ismerték a használatát, és megoldottak minden kisebb egészségügyi problémát.
 
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, de emellett Indiában, Európában és Amerika több városában is tart előadásokat. Emellett egy hiteles Marma-terápia gyógyító. A Marma-terápia több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A kínai akupunktúrás kezelés elődje, eredete Vaidya Priyanka szülőföldje, Kerala. A marma energiaközpontokat jelöl, a szanszkrit szó, jelentése: rejtett, érzékeny pont.

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, világszerte tart előadásokat az ájurvédikus gyógyításról. Vegán főzőtanfolyamain az erőszakmentes táplálkozást is hírdeti.


 

Dr. Priyanka a vegán étkezés híve, AUM Cuisine, vagyis Om-konyha néven saját főzőtanfolyamot indított. Azt vallja, hogy az egészséges élet az egészséges táplálkozással kezdődik. Az elmúlt évben előadásokat tartott a világ vegán csúcstalálkozóján is. Hiteles holisztikus egészségügyi orvos, aki tagja az amerikai kábítószer ellenes társaságnak is. Aktívan részt vesz számos non-profit vállalkozásban.
 
A jóga oly megnyugtató... Néha el is lehet közben aludni! A modern gyógyászati ​​ipar tett jó lépéseket – magyarázza Vaidya –, azonban meg kell értenünk, hogy a gyógyszerek szedése nem az egyetlen módja bizonyos betegségek kezelésének, ráadásul igen káros mellékhatásuk is lehet. A természetes, ájurvédikus gyógymódok és a jóga javítják a betegek egészségét, s az életstílusukat egyaránt.
 
Az egészséges állapot az elme/test kapcsolat egyensúlyán nyugszik. Csakis belső rendezettség esetén beszélhetünk testi jólétről. Ezért az ájurvédikus gyógyítók felhívása elsősorban a meditáció és a jóga gyakorlására, valamint az étrendi változtatásokra, az erőszakmentes vegetáriánus étrendre vonatkozik. Ezek segítik a betegségek megelőzését.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

márc 01

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!

A jóga pozitívan hat az agyra, különösen arra a részre, amely egyesíti a gondolatokat és az érzelmeket, valamint arra, amely szabályozza a félelmet és a szorongást. Dr. Mádhav Gojál, a Johns Hopkins orvosi szakértője és dr. B. Khalsa, a Harvard Medical School adjunktusa klinikai vizsgálataik révén, egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: a jóga jelentősen segíti a szorongásban, depresszióban szenvedő beteget. A szorongók számára az orvosok egyre inkább javasolják a jógát. Meggyőző bizonyítékok azt mutatják, hogy segíti a stressz és a hangulati zavarok feloldását.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Egyesült Államok egy hihetetlenül ideges nemzet. Az orvosok gyakran írnak fel nyugtatókat, melyek nagyobb dózisban vagy rendszeres szedéskor álmosságot, szédülést, zavartságot, emlékezetkiesést, sőt rémálmokat okozhatnak. Ahogy a gyógyszerek mellékhatásairól szerzett tudás gyarapszik, egyre több embert érdekel a nem gyógyszeres, alternatív kezelés. Van bizonyíték arra, hogy a jóga valóban segít, és nem csak a tünetek kezelésében, mint a tabletták. A Harvard kutatói egy országos, reprezentatív elemzést is közzétettek. Megállapították, hogy a kérdezettek 3 százalékának (6,4 millió amerikai) azt tanácsolták az egészségügyi szakemberek, hogy végezzék a test-elme terápiákat, vagyis a jógát és a meditációt
 
A legújabb tanulmányok megmutatják a jóga és a meditáció fizikai és pszichológiai előnyeit. A kutatások során kiderült, hogy a jóga befolyásolhatja az agyban a GABA, a Gamma-aminovajsav szintjét. A stressz egyensúlyvesztést okoz, a GABA elégtelen működését. Ez megfigyelhető a szorongásos, a poszt-traumás stressz rendellenesség és a depresszió esetében is. A GABA segíti az izmok ellazulását és regenerálódását, védi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. A jóga csökkenti a stressz okozta túlzott ingerlékenységet, javítja az idegrendszeri egyensúly-hiányt – állapította meg Chris Streeter, a Bostoni Egyetem pszichiátria professzora. Az egyetem kutatói összehasonlítottak két, stressz problémákkal küzdő betegcsoportot. A 12 hetes jóga-tréning megnövelte az agyban a GABA szintjét, sokkal nagyobb mértékben, mint a naponta sétáló, de nem jógázó kontrollcsoport esetében. Már egy óra jógázás után jelentősen megnőtt a GABA szintje.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. Mádhav Gojál, meditációt 
kutató orvos.

Akik egy kicsit is ismerik a jóga és a meditáció valódi mibenlétét, tudják, hogy egyik sem a fizikai világban kezdődik, és nem ott ér véget. Nem véletlen, hogy számtalan kutatóorvos választja kísérletei témájául. A Johns Hopkins Egyetemen is komoly csapat érdekelt ebben a témában.
"A meditációt már évtizedek óta vizsgálták, de tudni akartuk, hogy tényleg jobb-e, mint a placebo-hatás" – mondta dr. Mádhav Gojál, kutató orvos és gyakorló belgyógyász. – "Ha az élet egy kellemetlen változást hoz, mint a válás vagy a munkahely elvesztése, az sok esetben depresszióhoz vezet. Ez azt jelenti, hogy gondolataim állandóan ezen a témán függnek. A kavargó gondolatokat szabályozni kell, s ez az élet minden területére igaz. Aki elengedi a negatív gondolatmintákat, a fizikai feszültséget is elengedi, és megnyitja szívét a gyógyulásnak. Egyesek úgy vélik, a meditáció azt jelenti, valaki csak ül csendben, és nem csinál semmit. Ez nem igaz. Ez egy aktív edzés, az elme tudatosságának növelése."
 
Ő és kutatócsoportja 47 meditációs vizsgálatot végzett 3515 önkéntes bevonásával, akik nem szenvedtek klinikai depresszióban. Nyolchetes meditációs kurzuson vettek részt. Ezután fokozott javulást tapasztaltak a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésében. Egy 2 éves periódus alatt végzett szisztematikus áttekintéskor bizonyítékokat találtak arra, hogy a meditáció segíti feloldani a stressz tüneteit és a szorongást. Javulást tapasztaltak a vitalitás, szociális működés, a negatív és pozitív érzelmek, a memória vagy koncentráció terén egyaránt.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. S.B. Singh Khalsa, orvos - 
jógaterapeuta.

Dr. S.B. Singh Khalsa Torontóban szerzett doktori diplomát, az orvostudományon belül a jógaterápiára szakosodott. 2006 óta a Harvard Medical School adjunktusa és a Kripalu Jóga- és Egészségközpont igazgatója. Több mint 40 éve jógázik, és okleveles jógaoktató is. Dr. Khalsa klinikai kutatásokat végez a jóga és a meditációs gyakorlatok hatékonyságával kapcsolatban. A vizsgálatok témája: a jóga hatása álmatlanság, poszttraumás stressz és szorongásos zavarok esetében. A jóga előnyeiről készült értékelése bekerült az egyetemi tananyagba. Dr. Khalsa a Nemzetközi Jógaszövetséggel is együttműködik a jógaterápia kutatásának előmozdítására. Hamarosan megjelenik Jóga alapelvek és gyakorlatok az egészségvédelemben c. orvosi tankönyve. 
 
Dr. Khalsa több mint egy évtizeden át végzett klinikai kutatásokat a jóga és a meditáció hatásairól. Meggyőző tudományos bizonyítékokat szerzett arról, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket: 
• Csökkenti a stresszt, a szorongás, a depresszió és az álmatlanság tüneteit.
• Az agy memóriáért felelős részei erősebbé és élesebbé válnak. 
• A jóga rendszeres gyakorlása csökkentheti a pulzusszámot és a magas vérnyomást, növeli a tüdő kapacitását.
• A hangulati ingadozásokat javítva elősegíti a mentális egészséget.
 
Vajon a jóga tényleg csökkenti a stresszt? Boldogabbá válunk már napi 10 perc meditálás után is? A tudomány is határozott igennel felel. 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

szept 26

A jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen

A modern világ első nyugati származású ájúrvédikus orvosa, Dr. Robert E. Svoboda nemcsak amerikai orvosi egyetemre járt, hanem a híres Maharasztra állambeli Bharati Ájurveda Főiskolán is diplomát szerzett. Az ájurvéda, az élet tudománya, egy teljes körű orvosi rendszer, beleértve az anatómia, élettan, patológia részleteit, kezelési elveit és eszközeit, valamint a jógát. A fő gyógyszer az odaadás – hangzott el egy vele készített riportban. Előadásokat és kurzusokat tart világszerte, tizenegy könyv szerzője. Életútjára érdemes odafigyelni.

ájurvéda jóga hatásai india pozitív gondolkodás
Dr. Robert Svoboda ájurvéda orvos és jóga szaktekintély szerint a jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen, az ájurvéda fő gyógyszere pedig az odaadás.


Dr. Robert Svoboda az orvosi egyetem állandósága nem elégítette ki, utazni akart, Afrikába majd Nepálba ment. A tibeti buddhizmus mély benyomást tett rá, „valami, amit nem tudott pontosan azonosítani”. Indiába készült, itt ismerkedett meg az ájurvédával. Szerencséje volt, mert Pune-ban úttörő módon bevezették az angol nyelvű kurzusokat, mégis a felvételinél mindenki ámulva tekintett rá, mert ő volt az első nyugati jelentkező. Tíz teljes évet töltött Indiában, és azóta is minden évben legalább három hónapot ott dolgozik. 

Aki megismertette velem az asztrológia alapjait – mesélte dr. Svoboda –, mindig biztatott, hogy tanulmányozzam a Dzsjotis tudományát, a védikus asztrológiát is, bár az nagyon hosszú időt igényel. A Dzsjotis szó szerint azt jelenti: fény. Próbál rávilágítani a karmikus mintákra, hogy segítsen olyan életet élnünk, ami a lehető legjobb, saját magunk és környezetünk számára. A Dzsjotis tudomány a jóga húga.

A valódi jóga nem az, amit ma a legtöbb jóga iskolában tanítanak. A jóga összekapcsolja a korlátozott tudatunkat a legfelsőbb valósággal. Ez nem könnyű. A könnyű az, ha belegabalyodunk a látszatvilágba, amit szanszkritul szamszárának, a születés és halál örök körforgásnak hívnak. Sokat tanulhatunk abból is, ha megnézzük, hogyan folyik az emberek élete. Nem kell újra feltalálni a kereket, mások tapasztalatait kamatoztathatjuk a gyakorlatban. Ez a guru szerepe, irányt mutat. Az állatokat nem izgatja, hogy van-e a dolgoknak értelme vagy sem; ők azt teszik, ami az adott pillanatban a legjobb nekik, de az emberek vágynak az értelmes, céltudatos életre.

ájurvéda jóga hatásai india pozitív gondolkodás
Dr. Robert Svoboda a képen középütt, a mikrofonnal.  Ő a modern világ első nyugati ájurvéda orvosa. Amerikai egyetem mellett Indiában is befejezett egyet. Tizenegy könyvet írt jóga és ájurvéda témában. Indiában és nyugaton is szaktekintélyként ismerik el.


 
Mentorom és mesterem Vimalananda nagyon elutasító a modern, úgynevezett jógával kapcsolatban. Azt mondta, a jóga lényege, hogy minden otthonban boldogság legyen. Nem a fizikai rándulások, vagyis az ászanák és egyéb, a fizikai testtel kapcsolatos tevékenységek az elsődlegesek, mint sok esetben nyugaton. A jóga valami teljesen más – meditáció. Az erős hit minden placebót hatékony gyógyszerré tehet, miként a kételkedés hatástalaníthatja a legerősebb jogorvoslatot is. Míg a Valóság iránti ösztönös odaadás képes kompenzálni a jóga gyakorlatok egyenetlenségeit, az ászanák hozzáértő végzése képes megfékezni az elménk ingadozásait, amikor kétségek gyötörnek bennünket.

Vimalananda azt mondta, ha igazán tudni akarjuk, hogy egészséges módon élünk-e, akkor győződjön meg arról, hogy tiszteletben tartjuk és értékeljük-e egymást, együttműködünk-e egymással. Hasonlóképpen, az ájurvédikus szövegek is külön kiemelik, hogy ha minden tekintetben helyesen viselkedünk a környezetünkkel, vagyis az emberek, állatok, növények, ásványok együttesével, akkor ezek a dolgok is helyesen viselkednek velünk. Mert az élet egy teljesen kölcsönös dolog, ezt a tapasztalataim csak megerősítették számomra. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 24

Búcsú az ízületi fájdalomtól

Legújabb kutatások szerint a jóga  javulást adhat az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek. A friss tanulmány szerint a jóga javíthatja a tüneteket az ízületi bántalmak két leggyakoribb formája a rheumatoid arthritis valamint az osteoarthritis, a reumatikus és gyulladásos ízületi betegség esetén. A jóga a lélek és a test harmóniáját segíti. Nem csupán a gyakorlatokat foglalja magába, hanem a meditáció, a relaxáció, a légzés kiegyensúlyozott kombinációját is.

jóga hatásai egészség kutatás
A statisztikák szerint a lakosság mintegy 15%-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától.

A jóga más, mint ami csupán segít csökkenteni a stresszt és a szorongást. Ha valaki kitartó, annak számára az évek múlásával számos egészségügyi előnnyel jár. Például egy tanulmány beszámol arról, hogy egy csupán napi 90 másodperces jógapóz javíthatja a betegek gerincferdülését. Egy másik vizsgálat szerint a jóga javítja az általános életminőséget mellrák esetén. A jóga, mint kiegészítő terápia egyre általánosabbá válik, az Egyesült Államokban jelenleg minden tizedik ember jógázik. 

A közelmúlt statisztikái szerint az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 52.500.000 ember él ízületi gyulladással. Igaz, hogy ez a betegség gyógyíthatatlan, de a szakértők hosszú idő óta már azt mondják, hogy a fizikai aktivitás jelentősen enyhítheti a betegség tüneteit. Eddig eléggé ellentmondásos tanácsot kaptak az ízületi gyulladásban szenvedők: folytassanak erőteljes intenzitású aerobik tevékenységet legalább 75 percig, vagy közepes intenzitásút legalább 150 percig minden héten. Azonban a merevség és fájdalom okozta állapotban ez szinte lehetetlen.

Susan J. Bartlett, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem docense, társszerzőkkel készített tanulmányát a Journal of Rheumatology lapjain tette közzé. Bartlett és kollégái tudni akarták, hogy a jóga milyen hatással van az arthritisre. Bartlett kimutatta, hogy a jóga különösen hasznos lehet a beteg ízületekre, hiszen egyesíti a fizikai tevékenységet, a pihenést és a stressz menedzsment technikákat. Szerinte a jóga összpontosító és a betegeket tiszteletben részesítő képessége a másik nagy segítő.

Jóga, az ízületek erősítése

Bartlett és csapata 75 felnőttet tanulmányozott, akik reumatikus vagy térdízületi bántalmakban szenvedtek. Azt vizsgálták, hogyan segíthet a jóga a betegség csökkentésében. Az egyének nyolc egymást követő héten kétszer egy órás jógafoglalkozáson vettek részt, valamint hetente egyszer otthon is jógáztak ebben az időszakban. 

Két hónap után kiderült, hogy a jógázó résztvevők 20% -os javulást tapasztaltak a fájdalom, a közérzet és az energiaszint terén, de ez még nem minden. Ugyancsak 20% -os javulás következett be a fizikai funkciók területén is. Mi több, ez a javulás később is nyilvánvalóan megmaradt, ezt bizonyította a kilenc hónap elteltével bekövetkező felülvizsgálat.


 

Tovább olvasom

aug 29

Tudományos kutatások indulnak a jóga és a meditáció hatásairól

Az indiai Tudományos és Technológiai Minisztérium döntése szerint nemcsak a high-end és a gyógyszer-kutatásokra kell pénzt fordítani, hanem a jógára is. Harsh Vardhan, a tárca minisztere kijelentette, hogy a jóga és a meditáció tudományos előnyeit ki kell hangsúlyozni, hiszen az ilyen irányú felmérések már eddig is nagyon jól alakultak.

Az eddigi vizsgálatok az AYUSH kormányhivatal keretén belül folytak, mely azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a hagyományos orvoslást, beleértve as ájurvéda, a Siddha, a görög-arab és a homeopátia területeit is.

jóga hatásai kutatás
A sok évezredes jóga és meditáció tudományának hatásait a XXI. századi tudományos eszközökkel kutatják. Fotó: Leveles Zoltán

A Tudományos és Technológiai Tanszék (DST) úgy döntött, hogy támogatja a kormány azon erőfeszítéseit, melyek finanszírozzák a jóga széleskörű tanulmányozását a jóga és a meditáció hatása az emberi egészségre témában.

A jóga már egy nemzetközi mozgalom, amit as ENSZ is elfogadott – mondta Harsh Vardhan miniszter. – Azt már láttuk, hogy mennyire népszerű. Az új kutatási program a jóga különböző aspektusait vizsgálja, és illeszkedik a pszichológia, a neurológia, az orvostudomány, a számítástechnika és a filozófia területeihez.

S.N. Omkar, vezető tudós hozzátette: Nem szabad lemaradnunk, hiszen más országok, többek között az Egyesült Államok is támogatja a jóga számos kutatási projektjét.

Tovább olvasom

aug 28

Jóga gyakorlatok a Gangesz partján

Annyira örültem ennek a jóga videó elkészülésének! Nem csak azért, mert India legszebb helyein forgattuk, hanem azért, mert sikerült benne mindent elmondanom, amit a jógáról, mint mozgáskultúráról és meditációs formáról tudni kell ahhoz, hogy  a legmegfelelőbb mozgásformát és jógaoktatót választhasd. A jóga hatásai is szóba kerülnek, sőt jóga gyakorlatok is belefértek, ráadásul India szent helyein, ahol évezredek óta gyakorolnak a jógik. 

Láthatod a jógás filmben Vrindávant, Varanászit, Hrisikést és más szent helyeket is. Mindenképpen érdemes megnézned ezt a jóga videót, ha valamilyen mozgásban gondolkodsz. Akkor is, ha már sportolsz vagy bármi mást gyakorolsz, mert nagyon jó kiegészítés  és önfejlesztés lehet. Aztán pedig ha ráharapsz a jóga ízére, nem tudod abbahagyni. Így jártam én is. Tartalmas időtöltést kívánok a jóga film megtekintéséhez!

Ha pedig többi saját indiai filmünkbe is belenéznél, akkor látogasd meg YouTube csatornánkat.

Tovább olvasom

júl 22

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

India legdrágább filmje, a Baahubali hatalmas kasszasikerré vált. „Az elme és a test fitt a jógával” – hirdeti a ma leghíresebb film, a Baahubali csapata. Két színész egyébként is elkötelezetten jógázik: Tamannaah Bhatia, aki egy harcos hercegnőt személyesít meg, és az egyik férfi szereplő, Tusshar Kapoor. Ők már a film megjelenése előtt útjára indították Bollywood ünnepelt jóga szakértőjének, Payal Gidvaninak a könyvét, melynek az írónő azt az alcímet adta: Komplett útmutató jóga nők számára.

film india jóga hatásai hírességek
Színészek Payal Gidvani jógás könyvének bemutatóján.

Baahubalit már nemcsak Indiában, de Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában és még jó néhány országban bemutatták. A rendező, S.S. Radzsamouli biztos volt abban, hogy történelmi filmeposza a közönség számára egy vizuális lakoma lesz. Szinte hihetetlen, de ez a látványos indiai film, mely az elvesztett trónjáért harcoló legendás hősről szól, az amerikai TOP 10-be is bekerült. A Guardian pedig így méltatta: csaknem tökéletes az egyensúly az akciók és a poézis között.

A gyönyörű Tamannaah – Payal Gidvani segítségével – már a forgatás előtt is jógázott, s elmesélte, hogy óriási különbséget tapasztalt, egyfajta holisztikus érzést: „A jóga az egyetlen tevékenység, amely segít, hogy ne csak fizikailag, hanem mentálisan is jól érezzem magam. Szóval nagy híve vagyok a jógának, olyan napi rutin számomra, mint a fogmosás.”

Tusshar első tapasztalatai nem voltak pozitívak, de később rátalált az ízére: „Úgy érzem, a jóga felszabadít, magabiztosabbá és nyugodtabbá tesz, teljes békét ad. Ez engem nagyon rugalmassá tesz, ezért soha nem fogom abbahagyni.”

Tovább olvasom

júl 14

Jóga és meditáció hajtotta a napelemes Solar Impulse repülőgépet

A Solar Impulse 2 repülőgép pilótái jógával és meditációval erősítették kitartásukat, erőnlétüket és összpontosításukat a 120 órás repülőút alatt.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india
Egyszerűbb jóga ászanák és butított napüdvözlet segítette át a pilótákat a tengeren túlra.

A Solar Impulse 2 elnevezésű, kizárólag napenergiával haladó repülőgépre, illetve a pilótákra figyelt a világ, hiszen új rekord született: a kizárólag napenergiával működő repülő 120 órán át, leszállás nélkül tette meg a több mint nyolcezer kilométeres útját, és szerencsésen megérkezett Hawaiira. A pilóták életmentő technikákat tanultak, légzőtechnikát, különleges ászanákat, melyeket a szűk térben is végezhettek, még a Napüdvözlet egy egyszerűbb módját is. A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Sanjeev Bhanot volt a jógatrénerük. Az ő szakértelme felbecsülhetetlen gyakorlati megoldásokat jelentett, így nem gátolt meg a szűk pilótafülke, mely úgy működött, mint egy jóga mat – mondta André Borschberg, aki napi szinten jógázik. 

André Borschberg és társa, Bertrand Piccard, még márciusban indultak világ körüli útjukra Abu Dhabiból, de az időjárás miatt meg kellett szakítani útjukat, majd kis idő múlva Japánból folytatták. Céljuk a Föld megkerülése volt, hogy ezzel is támogassák a megújuló energia gyorsabb elterjedését. Repülőgépük szárnyának 72 méteres fesztávolságán, bőven volt hely a több ezer panelnek. A gép pilótája húszperces szüneteket tartott, közben jógázott és meditált. A mínusz 20 és a plusz 35 Celsius fokos ingadozást csakis rendkívül komoly fizikai, pszichikai és lelki felkészültséggel lehetett elviselni. A repülőgép napközben 8500 méter, éjjel 1000 méter magasan szállt.

A Solar Impulse vezérigazgatója, Andre Borschberg, és az elnök, Bertrand Piccard korábban Ahmedábádban és Varanásziban is töltött egy nagyon rövid időt. Andre Borschberg a híres hindu várost különösen fontosnak tartja az életében. Kifejtette: ez a világ legidősebb élő városa. A Si2 csapata tudatosan döntött az indiai tartózkodás mellett, ötvözni akarta a modernitást és a spiritualitást. 

Két évtizeddel ezelőtt voltam már India fontos szent helyén, Varanásziban – tette hozzá Borschberg. – Számomra olyan ez, mint egy spirituális út. 20 évvel ezelőtt feleségemmel együtt meglátogattam Risikést is. A jóga és a meditáció egyensúlyt ad nekünk, és a megfelelő lelkiállapotban tart minket, ami rendkívül fontos, egy ilyen nehéz küldetés esetén. Rendszeresen, szinte naponta jógázom. Repülés közben ébren kell maradni napokon keresztül, csak rövid pihenés engedélyezett. Ez egy kihívás, fenn kell tartani a megfelelő mentális hozzáállást. Arra gondolok: a jóga segít nekem, hogy jobban önmagam lehessek. 

Andre Borschberg és a másodpilóta, Bertrand Piccard a jóga, a meditáció lelki gyakorlataira támaszkodtak, amelyek segítik a nagy fizikai kihívást jelentő törekvésüket. A Solar Impulse elnöke és társalapítója, Bertrand Piccard megjegyezte: Én saját „hipnózist” alkalmazok, hogy csatlakozzam a belső énemhez. Piccard, most 57 éves, pszichiáter. Így folytatta: Ha a normális életvitel szomorú dolgai között belül kezded el keresni önmagad, akkor az ki fog segíteni a külső világ kényelmetlen helyzeteiből, és tudod majd használni a belső erőforrásokat, a belső energiát.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india

Tovább olvasom

ápr 23

Jóga és meditáció a fájdalom és öregedés ellen

Már több kutató végzett vizsgálatot a jóga fiatalokra történő hatásairól. A holland Maastricht Egyetem most közzétett agyi képalkotó elemzése szerint a jóga és a meditáció csökkenti a fájdalomérzetet, és lassítja az öregedést.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

A kísérletben résztvevő személyeket a fájdalomcsillapítás szempontjából a mindennapi helyzetben és a meditáció állapotában vizsgálták.

Kiderült, hogy bár mindkét esetben megtapasztalják a fájdalmat, a meditáció idején az nem kevésbé erős, de kevésbé kellemetlen. Agyuk csökkenti a fájdalom érzékelését, mert megnöveli a hátsó insula (a fájdalomérzet területe), és csökkenti a prefrontális kéreg (a tapasztalatok szabályozta terület) aktivitását. A meditáló egyedülálló módon képes volt csökkenteni a fájdalmat, a fájdalomérzetet felülírta a mentális kontroll.

A kutatók azt már tudják, hogy az éber meditáció és a jóga pozitív hatással van a testre, és az idős korban is segíti a mentális képességeket. Az agyi szkennerek segítségével Tim Gard elmagyarázta az agy alapvető mechanizmusait.

Azt találta, hogy egyedülálló agyi mechanizmusok segítik a fájdalom feldolgozását és a meditáló hatékonyabban megszervezi a pozitív választ. Ennek óriási hatása lehet a krónikus fájdalom kezelésére, és a népesség időskori egészséges állapotának megőrzésére.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

Az öregedést kutató agyi feltérképezés során a fluid intelligenciát vizsgálták. Fluid vagy folyékony intelligencia az a képesség, mely által újszerű feladatokban helyt tudunk állni, illetve megértünk és hasznosítani tudunk új információkat. A szakemberek megállapították, hogy a jógát és/vagy meditációt végző embereknél a fluid intelligencia idősebb korban is kisebb csökkenést mutatott, mint a hasonlóan egészséges életmódot folytató, de nem jógázó, meditáló kontroll alanyok esetében.

„Jó volt látni, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és a pszichénket,  így növelve a jólét érzését” – mondta Tim Gard, aki „A jóga és a meditáció neurális és pszichológiai mechanizmusai” címmel védte PhD disszertációját a Maastrichti Egyetemen ez év márciusában.

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom

jan 31

Jóga és sport

A testedzés célja az izmok erősítése. Rengeteg testedzési mód létezik. A legtöbb sport gépies mozgások, gyakorlatok sorozatából áll, lendületes, dinamikus végrehajtással, melyeknél cél az erős, formás izomzat kialakítása, az állóképesség fejlesztése, az izomerő kialakítása, és sok esetben a testsúly csökkentése.

A jóga fizikai gyakorlatai nemcsak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. sőt még a belső szerveket is irányítása alá szeretné vonni, a gondolatokon, érzelmeken is uralmat szerezni.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A jóga követői idős korukban is
hajlékony testnek örvendhetnek,
szemben a túlzott igénybevétel-
nek kitett sportolókkal.

A jóga és a modern testedzés között a legalapvetőbb különbség, hogy a jóga nem szorgalmazza az erőteljes izommozgást.

Szemben a modern testedzéssel, mert az izomrostokban termelődő nagy mennyiségű tejsav fáradtsághoz vezet.

A jóga gyakorlásának célja a felfrissülés, feltöltődés.

Komoly szemléletbeli különbség az egészségről alkotott vélemény is. Az egészséges test nem egyenlő a fejlett izomzattal. Az egészség meghatározása a jóga megközelítésében, az az állapot, amikor minden szerv tökéletesen működik egy intelligens elme vezetése mellett.

Éppen ezért a különféle jógatradíciók nagy jógamesterei nagyon körültekintően állították össze a gyakorlatsorokat, figyelve arra, hogy ne terheljék túl a szerveket, elsősorban a szívet, mivel az izmok gyors mozgatása rendkívül nagy megterhelést jelent a szívnek. A testedzés legfőbb célja a keringés serkentése, és az oxigénfelvétel növelése. Ezt tökéletesen elérhetjük egyszerű gerinc-, és ízületmozgatásokkal, mélylégzés kíséretében, az izmok túlerőltetése nélkül. Persze kellő elszántság is kell hozzá. Sokan példaképül szolgálgatnak számunkra a jóga gyakorlatok végzésében. Egy ilyen inspiráló siker a jóga világában Madonna, a kitartás és a jóga királynője.

Az évek múlásával az ízületek, izmok állapota romlik, rövidülnek, merevebbé válnak, így az ember mozgása korlátozottá válik. Ez az ízületi merevség a jóga segítségével alacsony szinten tartható. A túlzott merevség a rossz tartás, és a hibás súlyelosztás oka. A gerinc merevsége elsősorban az ülő munkát végzőknél figyelhető meg, mert ilyenkor az ember fejét és nyakát általában előrehajlítja, így a gerinc a háti szakaszon meggörbül.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A relaxáció segít a test
problémáinak legyőzésében.

A jóga követői idős korukban is hajlékony testnek örvendhetnek, szemben a túlzott igénybevételnek kitett sportolókkal. A nehezebb jógapózok, azaz jóga ászanák is mutatják, hogy rendszeres gyakorlással milyen hihetetlen hajlításokra képes a test, ha a gerinc és az ízületek megőrzik rugalmasságukat.  

Elkezdeni sosem késő! A test problémái, betegségei, fáradtsága könnyedén megszüntethető természetes étrenddel, helyes légzéssel, jóga gyakorlatok végzésével, relaxáció és meditáció gyakorlásával.

Tovább olvasom

12
»

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!