Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek