Az indiai Kardiológiai Társaság nemrégiben a jóga hatásait vizsgálta. A jóga népszerűsége is megköveteli az egészségügyi szakemberektől, hogy következményeinek alaposan járjanak utána. Nem ez az első tudományos munka, és nem is csak Indiában végeznek kutatást a jóga előnyei témában. A jó hír az, hogy minden esetben megerősítik a jóga gyógyító hatásának tényét.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás
Kardiológusok tárgyaltak a jóga hatásairól: az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának fókuszában a jóga előnyei álltak.                                                                   Fotó: Inbound Jóga Budapest


 
A jógát gyakran hívják a gyorsított élet ellenszerének, mivel az elme és a test szabályozására is alkalmas. A világ számos orvosa a megelőzésre törekvő egészségügy lényeges és hasznos útját látja benne. Például olyan mindennapi cselekvés, mint a légzés, bármilyen típusú testmozgásnál fontos szerepet játszik, a légzés-kontroll pedig külön tananyag a jógánál. Aki jógázik, ismeri gyakorlati jelentőségét.
 


A jóga tudományos kutatása


Különböző, főleg amerikai orvosi egyetem és klinikai központ vizsgálta már a jóga egészségre gyakorolt hatását. Nem véletlen, hogy a jóga egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, s gyakorlóinak száma folyamatosan nő. A jelenlegi becslések szerint legalább 30-35 millió embert jógázik az Egyesült Államokban. A jóga az amerikai egészségügyi szolgáltatók és a biztosítási cégek által is egyre inkább javasolt terápia.
 
A jóga tudományos kutatása nemzetközi összefogást is eredményez. Az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának legfrissebb tanulmánya is beszámol arról, hogy a jóga sokféle területen fejti ki áldásos hatását. Már napi egy óra jóga csökkenti a magas vérnyomást, állítják az indiai kutatók. Ugyanakkor semmilyen káros mellékhatása sincs. A pontos mechanizmusra még nem derül fény, de egyértelmű a kedvező eredmény.

"Kutatásunk azt sugallja, hogy a jóga ászanák, a pránájáma és a meditáció kombinációja sikeresen száll szembe a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívelégtelenség veszélyeivel – mondta dr. Ashutosh Angrish kardiológus –, emellett egyfajta életminőségbeli változást is okoz. "

  


A három hónapos vizsgálatra a pácienseket véletlenszerűen választották ki, mindkét csapat 30 főből állt. A vizsgált személyek átlagéletkora a kontroll csoportban 52 év, a jóga csoportban 56 év volt. Ez utóbbi tagjait egy hónapon át jógaoktató tanította, majd a betegek otthon követették az elsajátítottakat. A kontroll csoport nem mutatott jelentős változást a vérnyomáscsökkenésben sem. 
 
A jógaterápia egy multifunkcionális gyakorlat, mely számos előnnyel jár. Nemcsak csökkenti a magas vérnyomás, de azt is kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a vér glükóz szintjét, a koleszterin szintet, és a testsúlyt jelentősen befolyásoló problémákat. A jóga előnyei és kedvező hatásainak listája szinte végtelen. Most csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás


 
Rugalmasság


A jógát egy különleges orvosi tudománynak is tekinthetjük, mely legyőzi a test merevségét, és biztosítja az egyensúlyt. Ha a levegőt rendesen használjuk fel, segíti a rugalmasságot és a testtartást. Ezzel egy időben nyugtatja az elmét. Minden bizonnyal a jóga előnyei között a rugalmasság mind testi, mind szellemi értelemben vezető szerepet tölt be.

 
 
Helyes testtartás


Bizonyos gyakorlatok kifejezetten a gerinc egészségének megőrzését szolgálják. A derékfájás is szinte népbetegség szerte a világon, a jóga ennek is hasznos orvossága.


 
Idegrendszer erősítése


A jóga további előnyei között szerepel, hogy enyhíti a szorongást, a depressziót és a pánikbetegséget is, a neurológiai és endokrin szervek funkcióját pedig növeli. Óriási szerepe van abban, hogy a gyakorlatok során friss oxigént juttat a szervezetbe. Egyéb kutatások is alátámasztják, hogy a jóga hatékony a szellemi hanyatlás leküzdésében is.


 
Ízület erősítése


Az ászanák némelyike speciális nyújtógyakorlat, mely a különféle testrészekre hat. Megerősíti az ízületet, elősegíti azok hajlékonyságát, megszünteti az izmok feszülését. 


 
Erőnlét javítása


Csökkenti szívproblémákat, mint a szívroham és a stroke. A jóga előnyeinek listájának elején kell említenünk az általános erőnlét javítását is.

A jóga javítja az emésztést, megszünteti az alvászavarokat. Gyengéd mozgás, mégis jelentős erőnléti javulást okoz. Jógázás közben természetes antioxidánsok szabadulnak fel.


 
  
A jóga további előnyei


Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, javítja a koncentrációt. Van valami nagyon különleges abban, ahogy a jógik a légzésszabályozással is uralják testüket, ezzel együtt indulataikat is.

Van egy olyan szólásunk, ha valaki nagyon összpontosít valamire: Még a lélegzetét is visszatartotta. Ez a mindennapi életben is segít, elkerülhetők a meggondolatlan szavak vagy tettek. S nem is vagyunk tudatosak arról, hogy egy pránájáma gyakorlat része az, amit éppen végeztünk.
 
A jóga rendszeres gyakorlatai és a vegetáriánus étrend folyamatosan kordában tartja a testsúlyt is. A jóga egy fizikai és mentális edzésprogram, amely szinkronban a holisztikus filozófia szakápolásával, a teljes embert kezeli, nem csak a betegséget. Nem kell feltétlenül drága gyógynövényeket vásárolni, az étrend módosítása és a jóga is rendkívül hatékony gyógymód.

Kapcsolódó cikkek