Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
márc 18

Hogyan készül a gyógyító hangtál?

A hangtál készítésének misztikus tudománya nagy szerencsénkre továbböröklődött Tibet, Nepál és India viharos történelmében. A mai műhelyekben is szinte azonos technikával készülnek a hangtálak, mint egykor. A fém megmunkálása nehéz fizikai munka, olvasztásukat a földbe vájt gödörben végzik. Habár a technológia nem sokat változott az idők folyamán, mégis romantikus elképzelés azt gondolni, hogy ugyanolyan szertartásokkal, és rituálékkal, imákkal kísérik minden egyes hangtál készítését.

Alapvetően két eljárási mód létezik:

  • öntés
  • kovácsolás

hangtál egészségElőbbinél öntőformát használva a megfelelő arányban kevert fémeket hevítik, olvasztják, majd az öntőformába töltik. Itt pár másodperc alatt olyan hőmérsékletre hűl, hogy pár jól irányzott ütéssel ki lehet szabadítani a formából. Ezt követően az öntvényt esztergába fogják, és forgácsolással munkálják meg. Kívül polírozzák, majd ha külön hangolást nem végeznek, a hangtál megszületettnek tekinthető.

Kovácsolásnál a fémötvözetből egy lepény alakú öntvényt készítenek, majd öt-hat ember összehangolt munkája során jön létre a végeredmény. Míg az egyik hevíti az öntvényt, a többiek kalapácsaikkal alakítják ki a kívánt formát. Egy jó mester képes a fém szerkezetének alakításával a hangtál hangját, és rezonanciáját kedvező irányba befolyásolni.  Mivel ennél az eljárásnál az anyag szerkezete is megváltozik az állandó hevítés, és kalapácsolás következtében, ezért az eljárás nagyon jó minőségű hangtálakat eredményez.

Természetesen mindkét eljárás magas minőségű, a hangtál mindig a célnak megfelelő. Azt, hogy mégis típusú hangtálat választjuk, már rajtunk múlik. Én mindkettővel dolgozom.

Írta: Máthé Hajnal hangtál terapeuta

Kukkants be egy hagyományos hanagtálkészítő műhelybe! - így készülnek a hagyományos, kovácsolt eljárással készülő hangtálak...


Tipp: Ha hangtál vásárlás előtt állsz, akkor segítségedre lehett cikkünk, mely a hangtál vásárlásához adhat nagy segítséget. Máthé Hajnal Amit a hangtál vásárlásakor tudni kell c. írása.

Tovább olvasom

feb 07

Amit a hangtál vásárlásáról tudni kell

„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Pár héttel ezelőtt hangtál szettemet egy védikus sorral szerettem volna gazdagítani. Most nem mennék bele a „védikus” kifejezés boncolgatásába -azt talán majd legközelebb- viszont megkönnyítve a hasonló helyzetben lévők dolgát, javasolnék pár szempontot, amit érdemes hangtál vásárlásakor figyelembe venni, bár a választás így sem lesz könnyű a sok gyönyörűséges hangzás, és forma miatt.

Elsőként lényeges meghatározni, hogy mire szeretnénk használni a tálakat, itt rögtön két eset is lehetséges:

  • csoportos hangfürdő
  • egyéni hangtál terápia

hangtálAmennyiben sikerült eldönteni, hogy pontosan milyen célra szeretnénk hangtál vásárlásba bocsátkozni, már közelebb állunk a megoldáshoz. További szempont, hogy öntött, vagy kovácsolt hangtálakat válasszunk-e. Mindkét eljárás megfelelő minőségű hangtálakat eredményez, de nem mindegy, hogy milyen célra szeretnénk használni. Az öntött hangtálak főleg hangfürdő alkalmazásához használatos, míg a kovácsolt eljárással készültek egyéni hangterápia vagy  rezgésterápia alkalmazására javasoltak. Ennek legfőbb oka nem is annyira a minőségbeli különbségben rejlik, sokkal inkább a rezgések jobb megtartásában, nevezetesen, hogy egy hangtál mennyi ideig szól, rezeg.

Nagyon lényeges, hogy begyűjtsük a lehető legtöbb információt szakemberektől, hiteles vásárlóhelyekről. Ilyen üzletekben sok segítséget, hasznos tanácsokat kaphatunk a választáshoz akkor is, ha első hangtálunkat szeretnénk megvásárolni, vagy esetleg egy már meglévő kollekciót kiegészíteni.

Végül talán a lehető legfontosabb tényező, hogy mennyi pénz áll rendelkezésünkre. Ne sajnáljuk a minőséget megfizetni, mert ezzel valóban értékes, és a céljainknak leginkább megfelelő hangtálat tudjuk beszerezni.

Ha tehát ilyen szemlélettel indulunk vásárolni, az fél sikert jelenthet. Érzéseink, hangulataink is nagyban meghatározzák választásunkat, de ha észben tartjuk az alábbi nepáli mondást, jócskán megkönnyíthetjük a megfelelő hangtál kiválasztását:

„A hangtálat egyszerre tartsuk a szívünkben, és a kezünkben” 

Máthé Hajnal

hangtál terapeuta írása

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!