A legrégebbi szervezett jógaközpont a világon, több mint 97 éve működik. Hitvallásuk szerint: „Meggyőződésünk, hogy a jóga egy életmód, és nem csak az általánosan ismert fizikai kultúrát foglalja magába.” Az intézetben tanított technikák a testi betegség megelőzését célozzák, és fokozzák a szellemi tulajdonságokat, a nyugodt, koncentrált és egyenletes elme kialakítását. A gyakorló ezzel felismerheti saját lehetőségeit és belső fejlődését.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok
A múzeum célja, hogy bemutassa a jógát, mint életformát.

Az alapító, Srí Jogendra (1897-1989) kulcsfontosságú szerepet játszott a fejlődő orvosi hatha jóga terén. Ez volt az első jógaközpont, mely ingyenesen kínált tanfolyamokat bármilyen kasztú vagy hitvallású férfiak, nők és gyermekek számára. Srí Jogendra bejárta a világot, tanította a jógát, és gyűjtötte az ősi jóga kéziratokat.

A Jóga Intézet több tucat könyvet jelentetett már meg, egyben az orvosi kutatások, műhelyek, egészségügyi táborok és közösségi információs programok helyszíne. Az Intézet területén egy múzeum áll a látogatók rendelkezésére, mely folyamatosan bővül. Útmutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek a klasszikus jóga iránt.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok

Ma a Jóga Intézet több ezer embert szolgál naponta. Egy kutatási program keretében együttműködik a Központi Egészségügyi Minisztériummal, kiemelt figyelmet kapnak az anyák és a tizenévesek, valamint a stressz kezelése, melyben minden korosztály érintett. Különféle jógatanfolyamok és jógaoktató képzések érhetők el itt. Több nemzetközi konferenciát is szerveznek, az 1997-es összejövetelen Őszentsége a Dalai Láma elnökölt. 
Jelenleg az alapító idősebbik fia, Dr. Dzsajadeva Jogendra és felesége Hanszadzsí az Intézet igazgatója. Hanszadzsí már szerepelt a nemzeti televíziós programokban, a sorozat még mindig fut a különböző nemzetközi csatornákon is. A jóga a test és az elme gondozásának tudományos útmutatója – ​​mondta Hanszadzsí, aki folyamatosan tanította a jógát az elmúlt 40 évben.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok


A Jóga Intézet ad otthont az orvostanhallgatók számára kialakított jógaképzéseknek is. Az orvosok vigyáznak mások egészségére, azonban nem sokan tudnak időt fordítani a saját erőnlétükre. Szeptember elején szerveztek tábort a fiatal orvosoknak és a másodéves orvostanhallgatóknak. A kurzus vezetője Sashi Sarda, aki elkötelezett szószólója a betegségek kezelésekor javasolt alternatív terápiáknak, megelőzésként pedig a jógának. Tudatosan javasolja a kisebb egészségügyi problémák esetén, a diéta és a testmozgás mellett. Miután az egészségmegőrzés érdekében sokféle gyakorlatot kipróbált, mint a súlyzózás, aerobik, kick box, sporttábor típusú képzés, rájött, hogy a jóga a leginkább eredményes minden korosztály számára. Bár sok orvos először volt jógaórán, boldogan, békés lelkiállapotban távoztak. A legtöbb diák elmondta, hogy nem tapasztalt ilyen nyugodt érzést.

Kapcsolódó cikkek