Nos, nem Aladdin repülő szőnyegéről van szó, hanem egy mozdulatlan, de annál hasznosabb társáról. A hírek szerint a frankfurti repülőtér felújítása és átalakítása 113 millió dollárba került. A szolgáltatások messze túlmutatnak a megszokotton, hiszen a hagyományos kínálat mellett az utasok rendelkezésére áll két jóga szoba is. Az igazgatóság ezzel nemcsak az utazási élményt próbálja javítani, hanem az egészségmegőrzés egyik komoly lehetőségét is felkínálja.

jóga hatásai egészség
varázsszőnyeg a reptéren

A világon először 2012-ben a San Francisco-i nemzetközi repülőtéren nyílt lehetőség jógázásra, s mivel a vártnál is népszerűbb lett, több légikikötő is követte példáját. A frankfurti a világ egyik legnagyobb és legbonyolultabb repülési csomópontja, 2015-ben több mint 61 millió utast szolgált ki. Most két professzionálisan felszerelt jóga szobát is kínál, melyek éjjel-nappal nyitva vannak, és ingyenesen látogathat minden jeggyel rendelkező utas.

A jóga szoba, mint speciális szolgáltatás, meleg színekkel és kellemes világítással várja az érdeklődő utasokat, ahol pihenhetnek és feltöltődhetnek. A jóga szőnyegeket, párnákat és a fatéglákat minden gyakorló használhatja. A padlótól plafonig érő tükörben pedig bárki ellenőrizheti az egész testet, hogy megbizonyosodjon a gyakorlatok helyes végzéséről. A tanácsot és útmutatót adó videó oktatóanyagok és a nyomtatott szórólapok is kéznél vannak. A visszafogott fény egy fal méretű Buddhát világít meg. A csend meditációra inspirál.

jóga hatásai egészség

A jóga egy nagyszerű alternatívája a repülőtéri várakozásban eltöltött lehetőségeknek: egyidejűleg nyugodttá teszi az elmét és felvillanyozza, karban tartja a testet. A járat indulása előtt, vagy az átszállás közti várakozó időben, a belső nyugalom elérése érdekében hasznos gyakorlatokat végezhetnek az ide látogató utasok, miközben a test, az elme és lélegzet is harmóniába kerül. Jobb, mint a reptéri bárban, vagy egészségtelen ételek fogyasztásával tölteni az időt. A test merevség, a szorongás és a fáradtság gyakori utazás tünet. A jóga megadja az utasoknak, amire a hosszú, mozdulatlanul töltött út során, a szűk, kényelmetlen repülőgép ülésekben vágynak: kinyúlik a testük, az izmok ellazulnak, miközben az ideges, stresszes utasok elméje lecsendesedik. Zokniban lehet belépni, cipő, élelmiszer, ital vagy mobiltelefon bevitele nem engedélyezett. 

Vancouverben van Kanada második legforgalmasabb repülőtere, ahol egy kísérleti program keretén belül ezen a nyáron szintén lehetővé tették a jógázást. „Tudjuk, hogy az utasok különféle wellness lehetőséget keresnek, és azt akartuk, hogy egy nyugtató és kiegyensúlyozó tapasztalatot adjunk. Eddig csak pozitív választ kaptunk” – mondta Kim Halowski, igazgató.

jóga hatásai egészség

A hindu államférfi, Rajan Zed egy nyilatkozatában üdvözölte a kezdeményezéseket. Egyben sürgette a hatóságokat, hogy hozzanak létre állandó jóga teret valamennyi világszínvonalú repülőtéren az utasok és az alkalmazottak számára egyaránt, hogy segítsen csökkenteni a stressz-szintet. A jóga egy adattár, valami alapvető az emberi lélek számára – tette hozzá. – Szellemi és fizikai fegyelem mindenkinek, a világörökség része, amelynek nyomai már i. e 2000 körül, az Indus-völgyi civilizációban megtalálhatóak. 
 

Kapcsolódó cikkek