Joseph Encinia 8 éves volt, amikor fiatalkori rheumatoid arthritist (sokízületi gyulladást) diagnosztizáltak nála. Nem adta fel.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás
Gyerekkori ízületi gyulladás, gyerekkori szívroham. Következő lépés? Felenőttként nemzetközi jógaoktatói karrier.

A most 32 éves fiatalember 2010-ben első helyezést ért el az amerikai országos Jóga Ászana Bajnokságon, nemzetközi szinten pedig második lett. Rá egy évre teljesült az álma: nemzeti és nemzetközi szinten is aranyérmet kapott.

Jógaoktató is, számos helyen, többek között az indiai Mumbai-ban is tanít. Kevés szabadidejében leginkább a filozófia és a csillagászat iránt érdeklődik. Az USA Jóga Szövetségének elnöke.

A jógaoktató vallomása

"2005 májusában kezdtem jógázni, ez az egyik legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Ez valóban megváltoztatta az életemet. Mentálisan is, mert több békét adott nekem, fizikailag pedig olyan dolgokra tanított, amiket elképzelni sem tudtam volna, hogy meg lehet csinálni. Nem mindig voltam egészséges.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodásA betegség, amit 8 éves koromban diagnosztizáltak nálam, befolyásolta a testem a bal oldalát, éveket töltöttem kórházi kezelésekkel, ahol próbálták rehabilitálni és erősíteni az ízületeimet és az izmokat. Egy nagy térdműtét után, próbáltam valahogy ezt az egészet elfogadni és kezelni. A fizikai tevékenységek korlátozottak voltak számomra, és sok fájdalomcsillapítót szedtem. 

Ezután váratlanul, tizenhárom éves koromban szívrohamot kaptam. Az okok ismeretlenek, de az a legvalószínűbb, hogy a gyógyszerek és a mozgáshiány miatt kialakult túlzott súlygyarapodás mellékhatásaként jelentkezett. Ekkor döntöttem úgy, hogy felülvizsgálom az életem, vissza akartam nyerni az egészségem. Hosszú út után, 19 évesen rátaláltam a jógára.

Az egyszerű fizikai edzésnél sokkal többet jelentett, átalakultam. Már nem szenvedtem állandó fájdalomtól, lefogytam, de az izomtömegem megnőtt. Soha nem gondoltam volna, hogy a testem képes felvenni ilyen pozíciókat. Olyan nyugalomra tettem szert, aminek még a létezéséről sem tudtam korábban. Túljutottam a magam korlátain – szellemileg, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Azokon a dolgokon, melyeket korábban lehetetlennek gondoltam.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás

 
A következő szint az volt, amikor részt vettem a jóga ászana bajnokságokon. Négy év kemény munka után 2009-ben első lettem az Egyesült Államokban, és második a nemzetközi jóga versenyen. Azóta már 3 alkalommal országos bajnok vagyok, és 2011-ben a Nemzetközi Férfi Ászana bajnokság nyertese. Megtanultam összpontosítani a feladatokra, békében élni magammal és a körülöttem levő világgal. Jelenleg több helyen tanítok, időnként Indiában is..

Lelkileg jóga lehetővé tette, hogy megértsem önmagam, segített az önuralom, a koncentráció, a türelem, sőt a hit területén egyaránt. Számomra a jóga ajándék. Egyben felelősség, mert olyan adomány, amit meg szeretnék osztani másokkal. Erre szolgál a Jóga Ifjúsági Mozgalom non-profit szervezete, amely elkötelezett a fiatalok iránt, inspirálja őket, a jövő vezetőit."

Kapcsolódó cikkek