A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve.