Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
ápr 25

Greta Garbo bolsevikok elől menekülő jógatanára

2002-ben, a 103. évében halt meg a világ talán leghíresebb női jógatanára. Élete már önmagában egy izgalmas regény. Orosz nemesi származású, bollywoodi színésznő, aki Tirumalai Krishnamacharya első női tanítványa volt.

film hírességek szépség

Kínában elsőként tanított jógát, és még a Kreml urainak is beszélt a jóga áldásos hatásairól. Idős korában is friss gondolkodású és mozgású volt, amit a jógának, a pozitív életszemléletének és hitének köszönhetett. Halála után világszerte rengeteg követője, Buenos Airesben pedig több jógastúdió is maradt utána.

 
A víz csak addig tükrözi pontosan az eget és a fákat, amíg felülete zavartalan. Ehhez hasonlóan az elme is csak akkor mutat valós képet önmagunkról, amikor békés és teljesen nyugodt – mondta Indra Devi. Számára a jóga nem aerobic volt, mint sok esetben a modern utánzatok. Tudta, hogy a klasszikus jóga a transzcendens világhoz is kapcsolódik.

Menekülés a Szovjetunióból


Eugenie V. Peterson, oroszul: Евгения Васильевна Петерсон több életrajzi vonatkozása kezdődhetne a leg-ek felsorolásával. 1899-ben született az egykori orosz birodalomhoz tartozó Rigában. Apja a svéd bank igazgatója, édesanyja egy orosz nemes hölgy volt. Moszkvában dráma iskolába járt. 1917-ben, amikor a kommunisták hatalomra kerültek édesanyjával elmenekült Berlinbe.

film hírességek szépség

Fiatalon színésznő és táncosnő lett. Indiához való vonzódása 15 évesen kezdődött, amikor elolvasta Rabindranath Tagore verseit, majd néhány könyvet a jógáról. 1927-ben hajózott Indiába. Rövid időn belül az indiai filmek egyre emelkedő csillagává vált. Ekkor vette fel az Indra Devi nevet. 1930-ban férjhez ment Jan Strakatyhoz, aki Bombay-ban a csehszlovák konzulátuson volt kereskedelmi attasé. 

Krishnamacharya első női tanítványa


Férje révén találkozott Mysore uralkodó párjával. A Maharaja és a Maharini saját palotájukban jóga iskolát működtetett. Ott tanított a már akkor is híres jógamester, Sri Krishnamacharya. A modern jóga alapító atyja c. cikkünkben bővebben is olvashat róla.


A mestertől leckét akart venni, de határozott visszautasításban részesült. Krishnamacharya nem volt hajlandó egy nyugatról jött nőt oktatni. Indra Devi akkor sem ismerte a lehetetlent. Rávette a királyi párt, hogy szóljanak az érdekében a gurunál, aki végül vonakodva beleegyezett.

Sri Krishnamacharya úgy gondolta, egy rövid órával túl lesz az egészen. Ehelyett egy éven keresztül tanította őt. Amikor még a jóga szinte kizárólag férfias törekvésként szerepelt, Indra Devi lett a legendás guru első diáklánya. A két későbbi világhíres diák, BKS Iyengar és K. Pattabhi Jois volt.

Jógaiskola Shanghaiban és Indiában


Amikor Indra Devi megtudta, hogy férjét áthelyezik Kínába, fokozott intenzitással tanult, mert jógaoktató akart lenni ott. Shanghaiban tanított is, ő volt az első jógatanár a modern Kínában. Madame Csang Kaj-sek, a nacionalista vezető felesége is jógarajongóvá vált. 


Indra Devi a II. világháború után visszatért Indiába, és könyvet írt. Ebben is élen járt: az első nyugati szerző volt, aki a jógáról szóló könyvét Indiában tette közzé. Úgy is ismertté vált, mint az első nyugati, aki jógát tanított. Egyre többen Matadzsi-nak kezdték hívni, ami kedveskedően anyát jelent. Indra Devi előadásokat is tartott a jógáról, és ingyenes leckéket az árvaházakban.

Hollywood hírességei jógáznak


Férje halála után Amerikába utazott. 1947-ben amerikai állampolgárként törvényesen is az Indra Devi nevet használta. Jógastúdiót nyitott Hollywoodban. A korábban tanultak alapján a jóga ászanákat, légzési technikákat és a vegetáriánus étrendet is ismertette. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer az indiai klasszikus Patanjali jóga hiteles tanítására támaszkodott.

film hírességek szépség


Tanítványai között szerepelt számos színész, Robert Ryan, Jennifer Jones, de az igazán nagy nevek: Greta Garbo, Gábor Éva, Gloria Swanson és a már akkor világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin.

  
Greta Garbo 1941-től, a félresikerült Kétarcú nő forgatása után már abbahagyta a filmezést. Miután lakást vett New York-ban, szinte teljesen elzárkózott, fotóriportert sem engedett közel magához. Indra Devitől tanult jógázni. 
Yehudi Menuhinnak B. K. S. Iyengar volt a jógamestere, de Indra Devitől is vett órákat. A nagynevű hírességek közül Elizabeth Arden, a mindmáig világhírű kozmetikai cég alapítója is Indra Devitől tanult. 


A közhiedelemmel ellentétben, nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Indra Devi valaha is tanította volna Marilyn Monroe-t. A népszerű fotón, melyen egyesek Monroe-t vélik felfedezni, a társaságában Gábor Éva látható.

film hírességek szépség


 
Gloria Swanson a némafilmek talán legnagyobb sztárja volt. Ugyanakkor elkötelezte magát a jóga mellett. Indra Devi 12 könyvét neki ajánlotta.

1953-ban Indra Devi másodszor is megházasodott. Férje, Dr. Siegrid Knauer elhivatott orvos volt, aki antibiotikumok helyett inkább a megelőző gyógymódokat tartotta fontosnak. Feleségének vásárolt egy birtokot Mexikóban, ahol ő jógatanár képzéseket tarthatott. Létrehozta az Indra Devi Alapítványt.

A Kreml vezetői fejet hajtanak


India moszkvai nagykövete elintézte, hogy Indra Devi 1960-ban megfeleljen a szovjet legfelsőbb vezetők kérdéseire. Kik voltak ott?

Koszigin, a Szovjetunió minisztertanácsának elnöke Andrej Gromiko, a hidegháborús időszak egyik hírhedt politikusa, külügyminiszter és Anasztasz Ivanovics Mikojan, szovjet elnök. Miután beszélt nekik a jóga előnyeiről, várta a hatást.

Nem volt veszélytelen próbálkozás. Igaz, hogy nem azonnal, de elérte, hogy a jógát legalizálták a Szovjetunióban.

Összegzés


Utazott és tanított szerte a világon. 1982-ben költözött Argentínába, ahol egy televíziós megjelenés után azonnal nagy népszerűségre tett szert. Alapítványával arra törekedett, hogy helyesen, hitelesen adja tovább a jóga módszereit. 


Indra Devi életét három évszázad is megérintette. Követte élete küldetését. Annak ellenére, hogy ez ellent mondott annak a normának, melyet korának asszonyaitól elvártak.

Egy orosz nő fiatal lányként elmenekült hazájából. Indiában színésznő lett, majd elsajátította a jóga tudományát, és a világ egyik legnagyobb jógatanára lett. Hatására a jóga szélesebb körben ismertté vált Amerikában és szerte a világban.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 19

Gyerekjóga a 30 éves Simpson család bűvöletében

Több, mint 30 éve kezdődött a Simpson család mindennapjainak bemutatása. A híres rajzfilmfigurák azóta már számtalan fiatal kedvencei lettek. Minden gyerekműsor olyan szempontból érdemel különös figyelmet, hogy milyen értékeket továbbít nézőinek. Bekukkantva a Simpson család életébe azt látjuk, hogy a szülők jógázása mellett a gyerekjóga is szerepel. Több részben is jógáznak a szereplők. Sőt az egyik epizódban a család lánya, Lisa vegetáriánus lesz. 

film jóga hatásai jóga oktatás

A Simpson család rajzfilmsorozat magyar vonatkozása


A Simpson család készítője mára a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. Külön érdekesség, hogy a cég egyik alapítója a magyar származású Csupó Gábor. A sorozat az évek során 31 Emmy-díjat kapott, több nyelvre is lefordították.

Olyan mesesorozat, mely a felnőtteket is sokszor a képernyő elé vonzotta. Életszerű elemek színesítették az epizódokat. A 11. évadban például arról beszélnek, hogy Trump megnyerte a választásokat.

film jóga hatásai jóga oktatásA rajzfilmfigurák kalandjain keresztül többek között a jógáról is megtudhatunk egyet-mást. A történetekben szerepel egy hindu pap is, akinek jóga műsora van a tévében. Miért érdekes mindez?

Mert egy népszerű rajzfilmsorozat életszerű epizódjai közel hozzák, népszerűsítik az éppen lejátszott eseményeket. A jóga egészségmegőrző hatásáról a fiatalok így egész korán hallhatnak. Sokkal könnyebb elfogadni valamit, ha egy kedves szereplő is ezt teszi.

Gyerekjóga lehet a jövő kulcsa


A gyerekjóga segíti a koncentrációt, és ez különösen iskolás korban nagy előny. Ennek a kérdésnek a másik oldala a relaxáció. Rendkívüli haszon, ha már gyermekkorban megtanulja valaki, hogyan lehet „kikapcsolni” egy idegborzoló, pörgős napból.

Ugyancsak fontos a jógának a fiatal korban az egészséges gerinc és a testtartás kialakításában betöltött szerepe. Emellett a további életre szintén kihat az immunrendszert megerősítő hatása is. 


A sporthoz hasonlóan növeli a kitartást és az akaraterőt. A futás, kergetőzés spontán mozgás. Ezzel ellentétben a jógagyakorlatok a tudatos mozgást erősítik. Sok esetben kudarcélményként éli meg egy gyerek, ha a sportban nem tud olyan szintet elérni, mint a társai.

A jógában nincs versengés! Ez egy mindenki számára elérhető, testi-lelki egészséget segítő folyamat. Nem jár vizsgakötelezettséggel. Csak előnyei vannak, semmilyen káros mellékhatása nincs. Hajlékonyságot biztosít fizikai, toleranciát szellemi téren.


Arról nem is beszélve, hogy maga a jógafilozófia az önismeret, a pozitív gondolkodás, az erőszak nélküliség fontosságára is felhívja a figyelmet.

  
A gyerekjóga hatásai a gyerekekre


Ma már a várandós kismamák közül is többen választják a jógát. Többek között a stressz elleni hatása, a vérnyomás szabályozása, az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt. A jóga kímélő ászanái a mozgásigényüket is kielégítik. Az ősi szanszkrit írások szerint az anyaméhben a magzat szinte valamennyi ászanát elvégzi. Van baba-mama jóga, amikor az anyuka együtt mozog a 2-3 éves picivel.

A gyerekjóga óriási előnye, hogy egyaránt segíti a hiperaktív és a szorongó kisdiákot is. A gyerekek a növények és az állatok mozgásformáján keresztül játékosan tanulhatnak. Maguk az ászanák elnevezése is segít. Például a fa póz vagy kobra állás vizuálisan is könnyen megérthető. Gyarapodik a természettel kapcsolatos tudásuk, ami szintén a jóga jótékony hatásai között szerepel.

Ma már az óvódásoktól a tinédzserekig, több életkornak megfelelően vannak kurzusok.  A már felsoroltak mellett még egy fontos tény szól mellettük. Pozitív módon segíti a társas kapcsolatok kialakítását, melynek egyik elengedhetetlen feltétele az önmérséklet.

Az önszabályozás művészetét pedig már egészen kis korban érdemes elsajátítani. Akkor a jógát gyakorló nem fojtogató kontrollként, hanem a valódi siker felé vezető segédeszközként éli meg. Itt felettébb igaz az a mondás: nem lehet elég korán kezdeni. Egy egész életet megalapozhat ez a nemcsak egészségmegőrző, de más téren is hatásos tudás.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 14

Rockvilágból érkezett empatikus jógaoktató

Max Strom súlyos láb problémákkal született, négy éves koráig gipszkötések tartották a lábát. Ma már az egyik legtiszteletreméltóbb jógatanárként ismert három kontinensen is. Sokat utazik, előadásokat tart. A Los Angeles-i Szent Jóga Mozgalom alapítója.

film hírességek jóga oktatás

Max Strom jógatanár, aki korábban zenélt, filmezett, egy rock bandának írt forgatókönyvet mielőtt megismerkedett a jógával. Ez egy életre szóló elkötelezettséget jelentett, mivel felismerte a jóga előnyeit. Több könyve is megjelent már, Indiában és Nepálban is tanult, vegetáriánus, a nem-ártás híve.

Amikor megkérdezték tőle, miért nyitott egy új jógastúdiót, amikor lépten-nyomon találkozhat ilyennel az ember minden nagyvárosban, a következő választ adta:
 
Van egy csomó ember, akik már három, négy vagy öt éve gyakorolják a jógát. Akiknek az érdeklődését nem elégítik ki a csupán mozgásra koncentráló foglalkozások.

A jóga másik formája olyan, mint egy szent gyakorlat. Sokan ezt keresik. Tudni akarják mi a jama és nijama, az ajánlott és elkerülendő tettek, hogyan kell megváltoztatni viselkedésünket, miként kapcsolódik mindez egymáshoz, mi az együttérzés és az igazmondás.

Nos, ezek elég forradalmi gyakorlatok a jógán belül. Már nem voltam boldog a film világában, ekkor leltem rá a jógára, és éreztem békét ad. Mindenkinek lehetővé teszi, hogy újra felfedezze, merre kell mennie az élet válaszútjain. 


 
„Az én küldetésem az, hogy segítsem az embereket emlékezni arra, kik ők, és mire képesek. Olyan eszközökkel, amelyek révén értelmes életet élhetnek”

– mondta Max Strom.  
 
 
A '90-es évek elején a jógaiskolák tényleg óvatosan építették fel képzési tervüket, hogy ne „zavarják” a résztvevőket semmilyen spiritualitással. Ma már Madonna szanszkritul is énekelt, egy másik Grammy-díjas énekes, Krishna Das járja az országot, és a keleti kultúra iránti érdeklődés még mindig intenzív. Ez egy nagyon őszinte kulturális mozgalom. Ugyanakkor a kereskedelem is felmérte hasznát. Sok esetben rátelepedett, pénzközpontúvá tette.

film hírességek jóga oktatás


 
 
Max Strom szerint tevékenységeink közben érdemes feltenni a „Miért csinálom ezt?” kérdését, hogy a szándék tisztán és világosan látszódjon. Ő például tanítás közben rendszeresen utal az ahimszára, az erőszak-nélküliség elvére, mert ez minden cselekedettel kapcsolatos lehet. Úgy érzi, az emberekkel való bánásmód, a törődés sokkal fontosabb, mint az, hogyan kezeljük őket, hová helyezzék a lábukat. 


„Amikor fájdalmat érzünk, önzők és rövidlátók leszünk. Amikor gyógyítani akarunk, nagyobb empátiával és szimpátiával, kevésbé önzően fordulunk mások felé. Ez a mi ajándékunk, ha másokat gyógyítunk, egyben magunkat is segítjük.”
 
„A jóga ászanák és a légzőgyakorlatok olyan eszközök, melyekkel újjáépíthetjük és átalakíthatjuk magunkat. A cél nem az, hogy bonyodalmakat okozzunk magunknak – azt már megtettük. A cél az, hogy függetlenítsük magunkat a szívünkben levő csomóktól. A cél az, hogy társuljunk az univerzum végső, szerető és békés erejével.”
 
 
Kapcsolódó cikkek


 
 

Tovább olvasom

ápr 06

A jóga előnyei álltak fókuszban a kardiológiai konferencián

Az indiai Kardiológiai Társaság nemrégiben a jóga hatásait vizsgálta. A jóga népszerűsége is megköveteli az egészségügyi szakemberektől, hogy következményeinek alaposan járjanak utána. Nem ez az első tudományos munka, és nem is csak Indiában végeznek kutatást a jóga előnyei témában. A jó hír az, hogy minden esetben megerősítik a jóga gyógyító hatásának tényét.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás
Kardiológusok tárgyaltak a jóga hatásairól: az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának fókuszában a jóga előnyei álltak.                                                                   Fotó: Inbound Jóga Budapest


 
A jógát gyakran hívják a gyorsított élet ellenszerének, mivel az elme és a test szabályozására is alkalmas. A világ számos orvosa a megelőzésre törekvő egészségügy lényeges és hasznos útját látja benne. Például olyan mindennapi cselekvés, mint a légzés, bármilyen típusú testmozgásnál fontos szerepet játszik, a légzés-kontroll pedig külön tananyag a jógánál. Aki jógázik, ismeri gyakorlati jelentőségét.
 


A jóga tudományos kutatása


Különböző, főleg amerikai orvosi egyetem és klinikai központ vizsgálta már a jóga egészségre gyakorolt hatását. Nem véletlen, hogy a jóga egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, s gyakorlóinak száma folyamatosan nő. A jelenlegi becslések szerint legalább 30-35 millió embert jógázik az Egyesült Államokban. A jóga az amerikai egészségügyi szolgáltatók és a biztosítási cégek által is egyre inkább javasolt terápia.
 
A jóga tudományos kutatása nemzetközi összefogást is eredményez. Az indiai Kardiológiai Társaság 68. konferenciájának legfrissebb tanulmánya is beszámol arról, hogy a jóga sokféle területen fejti ki áldásos hatását. Már napi egy óra jóga csökkenti a magas vérnyomást, állítják az indiai kutatók. Ugyanakkor semmilyen káros mellékhatása sincs. A pontos mechanizmusra még nem derül fény, de egyértelmű a kedvező eredmény.

"Kutatásunk azt sugallja, hogy a jóga ászanák, a pránájáma és a meditáció kombinációja sikeresen száll szembe a szívinfarktus, az agyvérzés és a szívelégtelenség veszélyeivel – mondta dr. Ashutosh Angrish kardiológus –, emellett egyfajta életminőségbeli változást is okoz. "

  


A három hónapos vizsgálatra a pácienseket véletlenszerűen választották ki, mindkét csapat 30 főből állt. A vizsgált személyek átlagéletkora a kontroll csoportban 52 év, a jóga csoportban 56 év volt. Ez utóbbi tagjait egy hónapon át jógaoktató tanította, majd a betegek otthon követették az elsajátítottakat. A kontroll csoport nem mutatott jelentős változást a vérnyomáscsökkenésben sem. 
 
A jógaterápia egy multifunkcionális gyakorlat, mely számos előnnyel jár. Nemcsak csökkenti a magas vérnyomás, de azt is kimutatták, hogy hatékonyan csökkenti a vér glükóz szintjét, a koleszterin szintet, és a testsúlyt jelentősen befolyásoló problémákat. A jóga előnyei és kedvező hatásainak listája szinte végtelen. Most csak a legfontosabbakat soroljuk fel.

egészség hírek india jóga hatásai kutatás


 
Rugalmasság


A jógát egy különleges orvosi tudománynak is tekinthetjük, mely legyőzi a test merevségét, és biztosítja az egyensúlyt. Ha a levegőt rendesen használjuk fel, segíti a rugalmasságot és a testtartást. Ezzel egy időben nyugtatja az elmét. Minden bizonnyal a jóga előnyei között a rugalmasság mind testi, mind szellemi értelemben vezető szerepet tölt be.

 
 
Helyes testtartás


Bizonyos gyakorlatok kifejezetten a gerinc egészségének megőrzését szolgálják. A derékfájás is szinte népbetegség szerte a világon, a jóga ennek is hasznos orvossága.


 
Idegrendszer erősítése


A jóga további előnyei között szerepel, hogy enyhíti a szorongást, a depressziót és a pánikbetegséget is, a neurológiai és endokrin szervek funkcióját pedig növeli. Óriási szerepe van abban, hogy a gyakorlatok során friss oxigént juttat a szervezetbe. Egyéb kutatások is alátámasztják, hogy a jóga hatékony a szellemi hanyatlás leküzdésében is.


 
Ízület erősítése


Az ászanák némelyike speciális nyújtógyakorlat, mely a különféle testrészekre hat. Megerősíti az ízületet, elősegíti azok hajlékonyságát, megszünteti az izmok feszülését. 


 
Erőnlét javítása


Csökkenti szívproblémákat, mint a szívroham és a stroke. A jóga előnyeinek listájának elején kell említenünk az általános erőnlét javítását is.

A jóga javítja az emésztést, megszünteti az alvászavarokat. Gyengéd mozgás, mégis jelentős erőnléti javulást okoz. Jógázás közben természetes antioxidánsok szabadulnak fel.


 
  
A jóga további előnyei


Eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből, javítja a koncentrációt. Van valami nagyon különleges abban, ahogy a jógik a légzésszabályozással is uralják testüket, ezzel együtt indulataikat is.

Van egy olyan szólásunk, ha valaki nagyon összpontosít valamire: Még a lélegzetét is visszatartotta. Ez a mindennapi életben is segít, elkerülhetők a meggondolatlan szavak vagy tettek. S nem is vagyunk tudatosak arról, hogy egy pránájáma gyakorlat része az, amit éppen végeztünk.
 
A jóga rendszeres gyakorlatai és a vegetáriánus étrend folyamatosan kordában tartja a testsúlyt is. A jóga egy fizikai és mentális edzésprogram, amely szinkronban a holisztikus filozófia szakápolásával, a teljes embert kezeli, nem csak a betegséget. Nem kell feltétlenül drága gyógynövényeket vásárolni, az étrend módosítása és a jóga is rendkívül hatékony gyógymód.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 30

  Jóga keresztény szemmel

A keresztények gyakorolhatják-e a jógát?  A jóga keresztény szemmel? Furcsa kérdések. Úgy tűnik, mintha napjainkban az intézményes vallás csökkenne, ugyanakkor teret nyer az „alternatív lelkiség”, vagyis az egyéni útkeresés.  Akik valóban ismerik a jóga filozófiáját, tudják, hogy a jóga is lehet eszköz az ember és Isten közötti összeköttetésben.  Ez nem függ egyetlen vallástól sem, de bárki gyakorolhat jógát hite szerint is. A jógának ezt a tulajdonságát Nyugaton kevesen keresik, a többség leginkább az egészségmegőrzésre koncentrál. Mégis időről-időre felvetődik az a bizonyos kérdés.

filozófia kutatás pozitív gondolkodás vallás
Nem létezik jóga kersztény vagy hindu formában, hiszen a jóga nem vallás. Hát akkor mi? Életmód, önmegvalósítás. És természetesen spiritualitás, ami pedig nem vallás. A vallás csupán egy esztöz a spiritualitás gyakorlására. Akárcsak a jóga.

A keresztények gyakorolhatják-e a jógát? Ilyen kérdést csak az tesz fel, aki nagyon keveset tud a jógáról, és azt is hozzá hasonló embertől hallotta. Vagy olyan személy, aki ráadásul még bizonytalan is a hitében, s fél, nehogy elveszítse azt. Sőt találkozhatunk olyan – szerencsére nagyon ritka – együgyű megjegyzéssel is, hogy a jóga sátáni dolog. Ez utóbbira még csak felelni sem érdemes, de maga a kezdő kérdés mégis válaszra vár. 

Létezik-e keresztény jóga? 


A jóga több szinten is művelhető. Van, aki csupán az alapokkal akar megismerkedni, mert vigyáz az egészségére. Joga van hozzá, ez is nagyon helyeselhető cselekedet.


Ugyanakkor a jóga ősi, indiai hagyományai nem csupán testmozgásról beszélnek. Az ászanáknak komoly hatásuk van a belső szervekre, sőt az elme koncentrációjára is. Ezután még tovább lehet lépni. Attól függően, hogy a gyakorló mennyire komolyan akar elmerülni a jóga spirituális lényegében.

filozófia kutatás pozitív gondolkodás vallás

Egyértelmű, hogy a jógának különféle szintjei léteznek, de a legkezdőbb minőség is sokszoros egészségügyi előnnyel jár. A meditatív és spirituális mag csupán azok számára tárul fel, akik ezt tűzik ki célként. A többi jógázó megmarad a „csak” testi egészség alapvető eredményénél.

A nemzetközi jóganap olyan világraszóló esemény volt, amely összefogta az embereket. Örömteli esemény, ami ráadásul az egészségmegőrzés szempontjából is csak elismerést érdemel. Mégis voltak olyan elvakult, szűklátókörű emberek, akik hitelvi alapon kritizálták.


Sajnos mindig voltak fanatikus prédikátorok, akik feljogosítva érezték magukat, hogy hitük védelmében akár el is pusztítsák a más lelki utat kereső embert. Gondoljunk csak az inkvizícióra vagy a vallásháborúkra – de szerencsére mindez már csak történelem. 

Ma már számtalan orvos ajánlja betegének a jógát. Mert mi volna a baj azzal, ha valaki:

  • önkontrollt gyakorol,
  • ha fókuszál a feladatára,
  • ha egészsége érdekében a több ezer éves múltra visszatekintő, garantáltan hatásos mozgást tanulja, gyakorolja,
  • ha jógaórára megy, nem pedig bulizni,
  • ha megérti, hogy a test csak eszköz, de van magasabb rendű cél is,
  • ha toleranciát gyakorol, más kultúrák tiszteletét megtanulja.
  • Mi volna a baj mindezzel?

  
Jóga keresztény szemmel


A fő probléma az, hogy sokan nem ismerik, mit jelent a keleti lelkiség, hiszen rengeteg ága van. Megtalálható a legtisztább istenszeretettől az anyagi javakért való imádkozáson át a mágiáig minden. No, de a kereszténység, mint gyűjtőfogalom is magába foglalja mindezt.

A tiszta istenszeretet jézusi tanítását, vagy az anyagi javakért, házért, jó házasságért, a gyermekem sikeres vizsgájáért stb. való könyörgéseket, melyeket Istennek és különféle szentjeinek címeznek. Sőt pénzadományt is felajánlanak, hogy mindez teljesüljön. Bizony nyugaton is vannak szellemekkel, démonokkal foglalkozó papok, akik erről könyvet írnak, erről tanítanak.

A különbség az, hogy a jógát gyakorló vagy a keleti filozófiát ismerő ember nem háborodik fel ilyesmin. Még csak nem is mosolyog lekicsinylően, mert tiszteli a másik ember hitbéli meggyőződését. Tavaly hetekig azon kuncogott a média, hogy egy spanyol főiskolán 196 tanuló számára kötelezővé tették az ördögűzés tanfolyamán való részvételt. Egy pap vezette, aki szakértője az ördögűzésnek, már kézikönyvet is írt e témában.


Nos, egy toleráns ember megvonja a vállát, és végül úgy dönt: a média kenyere a szenzációhajhászás, ez érdekes lehet az igénytelen tömegeknek, de ő nem áll be a fujjogók csapatába. Van ennél jobb dolga is. Például testi-lelki felüdülésre vágyva elmegy jógázni. 

Foglalkozhat-e keresztény a meditáció gyakorlásával?

Az emberek kíváncsiak ilyesmire, érdemes beszélgetni ezekről a dolgokról. Nyugaton nemcsak az átlagember és a sportolók között népszerű a jóga, a művészvilág több képviselője jógázik. Számos területen, hatalmas cégeknél, reptereken, iskolákban van jelen a jóga.

Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy egy szülő hitbéli meggyőződésére hivatkozva tiltakozik az iskolában, nem engedi a gyerekét jógázni, és így az egész osztályt megakadályozza ebben. Kaliforniában is rendszeresen felmerül az a kérdés: kellene-e tanítani jógát az állami iskolákban?

Az ellenzők csak arra hivatkoznak, hogy az „egy másik hit gyakorlata”. Nekik még nem tűnt fel, hogy az UNESCO felvette a jógát az emberi kulturális örökség listájára.

A nyugati jógaoktatásban járványszerűen terjed az olyan képzés, mely csupán tornagyakorlattá, sportfoglalkozássá vagy fitnesz eseménnyé szűkíti a jógát. Tehát nem kell emellett még lekicsinyelni a jóga mélyebb tanítását. Ugyanis mindenki a számára megfelelő tanfolyamra iratkozhat be.

Ha egy keresztény csak azt a számtalan egészségügyi előnyt akarja elérni, amit a jóga által kaphat, akkor megteheti anélkül, hogy „sötét” dolgokkal vádolná magát a tanítást. Egy becsületes ember nem harap bele a segítő kézbe. Arról nem is beszélve, hogy pl. egy meditációs légzőgyakorlaton teljes szívvel gondolhat Jézusra, fohászkodhat hozzá, senki sem fogja ebben megzavarni.

Összegzés


Érdemes elolvasni a 2014-ben szentté avatott II. János Pál pápa nyilatkozatát. Különösen ajánlott mindazoknak, akik bármilyen módon más népek kultúráját, hitét, vallásának hiteles könyveit kritizálják, vagy elítélő megjegyzésekkel illetik.

A pápa 2000-ben, a nagyböjt első vasárnapján elnézést kért Istentől és az emberektől a katolikusok múltban elkövetett vétkeiért. Az egyház nevében kért bocsánatot, többek között az evangelizáció nevében végzett erőszakos térítésekért, mert semmibe vették és lenézték más népek jogait, kultúrájukat és vallásukat, mert sértették más fajok és népcsoportok jogait. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 17

A jóga zene a léleknek

A jóga és a zene abban hasonlít egymáshoz, hogy mindegyiknek ritmusa van, pontosságra törekszik, de mégis ellágyít. Mindkettő erősítheti a magasabb rendű énnel való kapcsolatot.

Felgyorsult világunkban elengedhetetlen, hogy néha lelassuljunk, megálljunk. Ebben is segít a jóga és a zene, sőt több jógastúdió a kettőt együtt is kamatoztatja.

jóga hatásai kutatás meditáció

„A jóga olyan, mint a zene. A test ritmusa, az elme dallama és a lélek harmóniája megteremteni az élet szimfóniáját” – B.K.S. Iyengar.

A jóga zene hatása az emberre


Az ászanák egyértelműen összefonódnak a légzőgyakorlatokkal. Az elmúlt években kipróbálták, hogy mindezt még a zenével is összekapcsolják. Egyre gyakoribbak az ilyen jógaórák. Ugyanakkor ez egy személyes döntés, mert nem mindenki élvezi ugyanazt a zenét.

A jóga stílusától is függ, mert nem mindig elfogadható és megfelelő zenei aláfestésként. A Vinyasa és Anusara módszereket a zene egyértelműen erősítette, míg vannak olyan osztályok, ahol a szobában az egyetlen zene a tanár hangja és a lélegzet suhogása. Amikor zenét használnak, az oktató választ, mikor hasznos, mikor nem akadályozza meg az ászanára való koncentrálást, vagy mikor nem bontja meg a gyakorlatok sorrendjét.

Vegyük például a zene és az egyik napi tevékenység, az evés kapcsolatát. Hogyan érzi magát az ember egy étteremben, ahol hangos, agresszív zenét játszanak?

jóga hatásai kutatás meditáció

Ők ezt tudatosan teszik, hogy gyorsabb evésre ösztönözzenek, így esetleg nagyobb a forgalom. Ahol nyugodt, nyugtató zenét kínálnak, ott valószínűleg lassabban eszik a vendég. Jobban hat az étel, több idő van az emésztésre. Ez nagyon hasonlít a test mozgására. Miközben keresztülhaladunk a különféle jógapózokon, a mozgás beindítja a test jótékony munkáját. Ha bevezetjük a zenét is, a ritmusok és dallamok a gyakorlatok komoly elemeivé válhatnak.

  
A misztikus zene ereje


A Firenzei Egyetem kutatói érdekes kísérletet végeztek. Egy vizsgálatban arra kértek 28, gyógyszerekkel beállított vérnyomású felnőttet, hogy naponta 30 percig hallgassanak lágy klasszikus, kelta vagy indiai zenét, miközben lassan légzőgyakorlatokat végeznek.

Előtte is és egy hét múlva újra megnézték a betegek vérnyomását, a szisztolés adatokat. A szívverés pillanatában a vérnyomás megnő, ez a szisztolés érték. Azt tapasztalták, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél ez már egy hét után 3,2 ponttal csökkent, egy hónap múlva pedig már 4,4-del volt kevesebb. 

A jóga és a zene kifejezetten szerencsés kombináció. Például a bemelegítés alatt valamivel lassabb tempójú, de nem álmosító melódia kell, ami felemelő, pozitív érzést sugároz. Az álló pózok után a ritmus és a hangok izgalmasabbak, kicsit gyorsabb és energikusabb hatást váltanak ki. A nyugvó testtartás felé haladva a zenei kíséret is gyengéd és nyugtató, itt például nincs helye a gongnak.

Természetesen a zene soha nem lehet hangosabb, mint a tanár hangja. A jógaórán hallható zene segíti a gyakorlókat, hogy kiszellőztessék a fejüket, és elfelejtsék az egész heti stresszt. A hétvégére az emberek fizikailag már nagyon leromlanak, így a zene és a jóga kombinációja felemeli őket. Jobban összhangba kerülnek önmagukkal. 

A relaxációs zene segít a jóga világába röpülni


Egy kutató kifejtette, hogy a jóga, a meditáció és a zene csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ráadásul a szív és a tüdő artériáinak receptorait „ellágyítja”. Mit jelent mindez? 


A szimpatikus idegrendszer stresszhelyzetben lép működésbe, gyorsabban ver a szív, emelkedik a vércukorszint vagy kitágul a pupilla stb. A jóga és a zene nyugtatóként hat, ezért az idegrendszer sincs felfokozott állapotban. Mit is csinál a receptorokkal? A receptorok olyan idegvégződések, melyek pl. a hang által kiváltott ingert a többi sejt számára érzékelhető jellé alakítják. Általában feszültséget továbbítanak.

Ebben az esetben viszont pont az ellenkezőjét végzik, relaxálnak, ellágyítják, és szinte lebegővé teszik a szervezetet. Kioldják az izgalmak csomóit, az ugrásra kész, feszült állapot helyett megnyugszik az elme, majd a teljes szervezet – a test valóban pihen. A harmonikus hanganyaggal fokozható a relaxáció hatása.

A zenét szinte érezni kell, mint hallani. Ez egy fontos kérdés, az oktatóknak teljesen tudatában kell lenniük ennek fontosságával. A zene is erős hatással, erővel rendelkezik, de itt a hangsúly továbbra is a mozgáson van. Talán nem is tudjuk, hogy az ember poliritmiájú, többritmusú lény. Mit jelent ez?

Amikor sétálunk, mozgunk nemcsak a lábak, hanem a karok, a szemünk, a fejünk, a törzsünk is mozog, s ott van még a vér áramlása vagy a szívverés is. Együtt dolgoznak, az elme/test bizonyos ütemében.

A test gyorsaságára hatással van a száguldozó, zaklatott elme is. De azt is észrevehetjük, hogy a lábak egy kicsit eltérő ütemben mozognak, mint a karok, s a levegővétel és a szívverés is külön ritmusban van. Az ászana ritmusa és az uddzsáji légzés gyakorlása („győztes lélegzet” vagy rekeszizom lélegzet) szép összhangot adhat. 

  

jóga hatásai kutatás meditáció


James Morrison a legkeresettebb férfi szólóénekes volt 2006-ban az Egyesült Királyságban. Színészként több híres filmsorozatban is szerepelt. Emellett rendező, producer és ma már jógaoktató is. Mivel több stílusban is alkotott, van rálátása a zene hatására. Érdekesen fogalmazta meg véleményét:

Egy kicsit színészként közelítem meg a jógatanítást. Az osztály és én egy színdarab előadásában veszünk részt, mindenki más karakter. Mégis van egy csodálatos összjátéka az egésznek, ahogy a zenére hangolódva mindannyian együtt mozgunk.

A jóga és a zene közti kölcsönhatás legyen természetes, könnyed és támogató. A zenei ritmus ott pulzál ereinkben. Az első hangszer az emberi hang volt, mely talán utánozta a természetet, egy madár dalát. Ma a spontán ritmushoz való visszatérés jobban szükségesnek tűnik, mint valaha.


Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

márc 04

Felszabaduló természetes antioxidánsok a jógában

Azok az emberek, akik jógáznak, gyakran fiatalabbnak néznek ki a koruknál. Gondolkozott már azon, hogy ez miért van? Több tanulmány is megállapítja, hogy az antioxidánsok szerepe nagyon fontos az egészség megőrzésében. Most már tudjuk azt is, hogy a jóga természetes antioxidáns.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás

Mik az antioxidánsok, és miért fontosak?


Amikor szervezetünk feldolgozza a táplálékot, vagy amikor ki vagyunk téve a méreganyagoknak, mint a például a légszennyezés, az alkohol, a vegyszerek, akkor a testünk káros melléktermékeket, úgynevezett szabadgyököket termel. Ezek a vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t, a sejteket és a szöveteket. A tudósok ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezik, ez az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlása. 

Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket a szervezetben. Az antioxidánsok listája hosszú és változatos, különböző fehérjék, enzimek és vegyületek alkotják. Szinte nincs olyan betegség, ahol ne szerepelne a kiváltó okok között a szabadgyökök túltermelődése vagy az antioxidánsok csökkenése. Egészen komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint pl. a szívbetegség vagy a rák.

A depresszió az antioxidáns természetes ellenszere 


Igen, jól olvasta! Ez a szójáték csak arra utal, hogy a depresszió károsan befolyásolja az antioxidánsok és a szabad gyökök arányát. A depresszióban szenvedő beteg nem fordít figyelmet az egészséges táplálkozására sem, így nemcsak mentálisan szenved, hanem csökkenti szervezete „testőrségét”, az antioxidánsok szintjét. A legyengült szervezet pedig nyitott kapukkal várja a kórokozókat…


Az antioxidáns-szint növekedése a depresszió csökkenését eredményezi. Ezer kedélybeteg személy vizsgálatánál az derült ki, hogy akik ettek nyers paradicsomot vagy valamilyen paradicsomos ételt, azoknál jócskán lecsökkentek a tünetek, és mint tudjuk a paradicsom az egyik legmagasabb antioxidáns hatású finomságunk. Ez fordítottan is igaz, az is kiderült, hogy minél magasabb egy személynél a növényi alapú étrend antioxidáns hatása, annál jobban érezheti magát. 

  
Az antioxidáns nem csak a depresszió ellenszere


Kísérletek bizonyítják, hogy az antioxidánshoz jutott sejtek megvédhetők a káros oxidációs folyamatoktól, egyszerűen fogalmazva: lassítható szervezetünk „rozsdásodása”.

egészség fitness jóga hatásai kutatás táplálkozás


Eddig azt hitték, csak az étellel bevitt antioxidánsok védelmeznek a depresszió ellen, ma már több tanulmány, klinikai vizsgálat is bizonyítja, hogy a jóga két fronton is harcol és győz. Egyrészt csökkenti a depressziót (bővebben: Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!) Másrészt növeli az antioxidánsok mennyiségét, ami pedig csökkenti a depressziót.

A jóga, mint természetes antioxidáns


A mai kor emberére az egészségtelen életmód és a fokozottan negatív környezeti hatások jellemzőek, mindez előidézi az immunrendszer gyöngülését is. Eddig többnyire az étrendváltozást ajánlották megoldásként. Valóban: a zöldségekben és gyümölcsökben található nagy mennyiségű antioxidáns természetes segítője szervezetünknek. Nem kétséges, hogy a vegetáriánus étrend ebből a nézőpontból is maximálisan ajánlott.


Ugyanakkor az is kiderült a kutatók számára, hogy a jógát is a természetes antioxidánsok közé sorolhatjuk. Miért? Mert a jógagyakorlatok hatására szervezetünkben megnövekszik az antioxidáns szint. 
Egy alternatív gyógyászattal foglalkozó tanulmány megállapította, hogy már egy 12 hetes jóga-kurzus is segíti a szervezet méregtelenítését. Megerősíti a szervezet természetes védekező rendszerét. A jógagyakorlatok megemelik a természetes antioxidáns szintjét a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Nemcsak a táplálékkal növelhetjük antioxidáns-kapacitásunkat, hanem jógával is. 

A fiatalító jóga természetes antioxidáns


Stressz és betegség esetén a szabad gyökök száma fokozottabban emelkedik. Márpedig stresszes életmódunk miatt ennek mindannyian ki vagyunk téve. Ha a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni, a szabad gyökök fokozzák a sejtek öregedését is. Az antioxidánsok a bőrt is segítik, lassítják az öregedés folyamatát, a májfoltnak, öregségi foltnak vagy napfoltnak is nevezett barna elszíneződés és a ráncok ellenszerei.

Több tanulmány megállapította, hogy egy 12 hétig tartó rendszeres jóga-gyakorlás a szervezet antioxidáns szintjének emelkedéséhez vezetett.

Kimutatták, hogy a jógázóknál az oxidatív stressz kisebb mértékben volt jelen, mint azoknál az embereknél, akik a futást, kerékpározást vagy az ugrókötelezést választották. A tanulmány nem csupán a jóga testhelyzetek hatását vizsgálta, azt a jól összeállított jóga programot elemezte, amely heti rendszerességgel tartalmazta az alábbiakat:

  • 35 perc jóga pózok (ászanák),
  • 30 perc jóga légzőgyakorlatok (pránájáma) és
  • 25 perc meditáció. 


Ez utóbbi az önismeret gyakorlására fókuszált, középpontban a másokat nem megítélő hozzáállással. Mindezt kiegészítette 40 perc otthoni jógázás, legalább hetente háromszor, 12 héten keresztül. A jóga növelte testük természetes védelmi rendszerét, a szervezetben több mint kétszeresére nőtt az antioxidáns jelenléte. Ezt alátámasztják a korábbi kutatások is, amikor egy 6 hónapos időtartamú jóga program hatásaiban tapasztalták az antioxidáns szint növekedését.

A jóga erősíti az immunrendszert. A védelemben számos fontos játékos dolgozik össze, köztük a citokinek, a jelzőmolekulák egy fajtái, melyek a sejtkommunikáció alapvető elemei. 


A 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a jóga kedvezően befolyásolja a citokinek számát, amelyek szintén felelősek az erős immunrendszerért. A folyamatban lévő vizsgálatok egyre-másra azt mutatják, hogy a jóga nemcsak csökkenti a stresszt a szervezetben, hanem erősebbé teszi az immunrendszert. Tehát ha szeretné növelni az antioxidáns mennyiségét a szervezetében, akkor nem csupán antioxidáns tartalmú élelmiszert kell fogyasztania, és kedvenc étcsokoládéját majszolnia, mert a jóga is sokat segít. 
    
Van egy csodálatos orvosság, melyet a szervezetünk maga termel. Ennek szintjét a vegetáriánus táplálkozással és a jógagyakorlatokkal meg lehet növelni. A „Segíts magadon, Isten is megsegít” elv itt is érvényes: ha törődünk külső-belső egészségünkkel, és teszünk érte, akkor annak eredménye is lesz. Ha változtatunk testileg és lelkileg egyaránt veszedelmes életmódunkon, akkor panaszaink csökkenni fognak.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 27

Jóga légzőgyakorlatok áldó hatásai

Azért pihegünk vagy kapkodjuk a levegőt, fulladozunk, mert nem tudunk helyesen levegőt venni. Pedig a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. A hagyományos jóga szövegek külön említést tesznek a jóga légzőgyakorlatokról. A Gheranda Samhita részletesen bemutatja a pránájáma végzésével elérhető különböző egészségügyi előnyöket.

Gheranda Samhita a jógalégzésről


A Gheranda Samhita egyike a három klasszikus hatha-jóga szövegnek, a 17. századból maradt ránk. A gyakorlónak azt tanácsolja, üljön padmászana, sziddhászana vagy szukhászana pózban, miközben a gerincvelő egyenes.

légzés jóga gyakorlatok egészség

Mindenképpen képzett oktató segítségével tanuljon meg lélegezni. A Gheranda Samhita oly hatásosnak tartja a jóga e tisztító gyakorlatát, hogy azt ígéri, pontos betartása távol tartja az öregségi rendellenességeket. Más hagyományos jógakönyv, a Hatha-jóga Pradípiká is leírja ezt. E régi könyvek jelentősége ugyancsak megnőtt, amikor a modern gépek segítségével, a tudományos kutatások hasonló eredményeket mutathattak fel.

  
Pránájáma jelentése


A pránájáma a légzés szabályozását, az életenergia irányítását jelenti. Aki egy kicsit ismeri a jóga tudományát, tudja, hogy óriási különbség van a mindennapi „pihegésünk” és a valódi lélegzés között. Az előbbi révén nem jut oxigén a tüdő minden részébe, és a szervezetbe sem. 


A Kapalbhati pránájáma a legjobb légzőgyakorlat, nagyon hasznos mindenféle légzési problémák javítására és a jó egészség megőrzése érdekében. Amire ritkán gondolunk, pedig fontos, hogy a rekeszizom használata a gyomrot és a szívet is karbantartja. Márpedig a rekeszizom csak teljes jógalégzésnél dolgozik megfelelően. A légzés szabályozása a koncentrációt is elősegíti. A pránájáma élessé teszi az elmét. 

A jógalégzés hatásai


Az oxigén szervezetünk valamennyi porcikájában, az agytól az emésztésig minden területen létfontosságú. Számtalan jótékony hatása közül érdemes néhányat kiemelni. Az oxigén aktiválja a tüdő ezer inaktív sejtjét és tisztítja a vért.

légzés jóga gyakorlatok egészségPozitívan hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a széndioxidot, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Tudjuk, az égéshez oxigén is kell, ezért a túlsúly leküzdésében is szerepet játszik, mert növeli az emésztés erejét. A jóga meditációs gyakorlataival kiegészítve csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami óriási tehertől szabadítja meg a jóga gyakorlóját.


Amikor a szennyezett levegő kimegy, és tiszta oxigén jut a szervezetbe, az tisztítja a vért, gyógyítja a bőrbetegségeket, az ekcémát és az allergiát. Ez megnöveli a belső energiánkat. A pránájáma kiegyensúlyozza a légutakat, segít legyőzni a szem, a fül és az orr problémákat. Érdekes végiggondolni, hogy egy nehéz helyzetben automatikusan nagyot sóhajtunk, mert szervezetünk fokozottabban igényli az oxigént.

Jógalégzés a gyakorlatban 


Ha már pontosan megtanultuk, oxigéndús környezetben, főleg a természetben vagy az ablak előtt ajánlott gyakorolni. Akit érdekel a konkrét gyakorlat, az olvassa el a pránájámáról szóló írást, mert ez a téma komolysága miatt külön cikket érdemel.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 21

Jógázó sportcsillag a szőrmék ellen

A milánói szőrme- és bőrkiállítást minden évben megrendeznek. 2007-ben jelent meg az a híres PETA plakát, melyen Amanda Beard pózol ruhátlanul, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar brutalitására. A szépséges Amanda hétszeres olimpiai bajnok volt, de a modellvilágban is befutottnak számított. Eredményeit nem utolsó sorban a jógának és vegetáriánus életmódjának is köszönhette. Amanda Beard minden idők legsikeresebb amerikai úszónője.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Milánó kétszer is a figyelem középpontjába kerül a szőrmeipar miatt. Ősszel, a Scala évadnyitó előadásakor rendszeresen tüntetnek az állatvédők a világhírű operaház előtt. Sőt arra is volt példa, hogy festékpisztollyal befújták az operába tipegő dámák bundáit. Tavasz közeledtével pedig ez a város rendezi meg az európai szőrme- és bőrkiállítást. Amanda Beard egyike volt azoknak, akik az állatok jogaiért harcoltak, és aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz. Így nemcsak a szőrmeiparral szemben küzdött, hanem a tervezőkkel, kereskedőkkel is, akik közvetlenül hasznot húznak a kegyetlen iparág okozta szenvedésből. A nyilatkozat így hangzott:


Ezennel fogadom, hogy semmilyen prémet nem vásárolok. „Nem”-et mondok az állatok kegyetlen és barbár levágására, mert azok millióit ölik meg szerte a világon a bőrükért. „Nem”-et mondok a bundákra, gallérokra, díszítőelemekre, bizsukra, macska játékokra és egyéb termékekre, melyek prémből készültek. 

Amanda Beard rövid sikertörténete


1996-ban, az atlantai olimpián, 14 évesen robbant be a sport világába, és mindjárt megnyert két ezüst és egy arany érmet. Minden idők egyik legismertebb amerikai úszó bajnoknője, aki sikeres média karriert tudhat maga mögött, egyben modell, író és édesanya.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Hétszeres olimpiai bajnok. 2003-ban világrekordot állított a 200 méteres mellúszásban. A 2004-es athéni olimpia arany medálja után elnyerte a világ egyik legszexisebb sportolója címet is. Összesen huszonegy érmet (öt arany, tizenhárom ezüst és három bronz) nyert a nagy nemzetközi versenyeken. Amíg aktív sportoló volt, rengeteg cikk jelent meg róla, méltatták szépségét, és csak néha írtak arról, hogy jógázik, meditál és az erőszakmentes táplálkozás híve.

A saját bőröd fontosabb


Nemcsak a legszexisebb, de minden idők egyik legkönyörületesebb amerikai olimpikonjaként is elhíresült, amikor szerepelt az állatvédő szervezet, a PETA szőrme-ellenes hirdetésén. Meztelenül pózolt az anti-szőrme reklámon, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire. A szlogen: „Érezd magad kényelmesen a saját bőrödben. Ne hordj prémet!” A PETA idézte Beard szavait:

„Láttam egy csomó videót, és folytak a könnyeim…” 


2008-ban is szerepelt a PETA kampányban, mindössze két nappal a pekingi olimpia kezdése előtt. A jelentések szerint elég kényelmetlen helyzetbe hozta a kínai olimpiai tisztviselőket, amikor aktfotós poszterét fogva tiltakozott az állatmészárlás ellen. A PETA sajtóközleménye ismét idézte szavait:

„Szörnyű számomra a levágott állatok látványa, amiket a divat miatt viselnek, úgyhogy biztosan felszólalok a prém ellen... Én sokkal inkább lennék meztelenül, mint valaha is egy halott állatot hordjak a testemen.” 


A szőrmeipar Kínában különösen hírhedt – sok esetben az állatok apró drótketrecekben vergődnek minden időjárási szélsőségnek kitéve. Az állatvédők videofelvételein látszik, hogy az állatokat megfojtják vagy agyonverik, de gyakran még mindig élnek és küzdenek, amikor megnyúzás előtt lábuknál fogva a kampóra akasztják őket – hiszen a bundának nem szabad megsérülnie…
A prémáru eredetét nem lehet visszakeresni, így bárki, aki bármilyen prémet hord felelős a szörnyűségekért, melyek a szőrmefarmokon történnek. Az egyetlen módja annak, hogy az ilyen elképzelhetetlen kegyetlenségben ne vegyünk részt, ha soha, semmilyen szőrmedarabot nem viselünk.

 
Sportteljesítmény növelése jóga és meditáció segítségével


A sportteljesítmény növelése céljából megannyi titkos módszer lát napvilágot. A tiltott doppingszerek természetesen szóba sem jöhetnek, de van más módja is a teljesítmény fokozásának, mely ráadásul roppant egészséges. Elmondhatjuk, hogy a hétszeres olimpiai bajnok sportsikereihez a vegetáriánus étkezés és a jóga is hozzájárult

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek


A londoni olimpia kezdete előtt jelent meg A vízben nem látszanak a könnyek című önéletrajzi könyve, melyben őszintén írt korábbi alkohol és drog problémáiról, bulimiás zavarairól, a depresszió időszakáról. Amikor feltették neki a kérdést: Úgy érzi, az eredményei változtak a jógázás hatására? Az ötkarikás bajnok határozottan kijelentette:

„A teljesítményem drámaian javult a jóga és a meditáció miatt. Szilárd meggyőződésem, amikor tréningezem, a lelkiállapotom is lassan javul, a jóga és a meditáció kiemelkedő szerepet játszott a sikerhez vezető úton.”

Sportteljesítmény és vegetáriánus étkezés


Megkérdezték tőle: Ideges voltál, hogy a vegetáriánus étrended hatással lesz az edzésedre? Határozottan válaszolt: Egyáltalán nem. Egészséges, erős és fitt vagyok, semmi sem befolyásolja a tréninget. A húgom vegetáriánus volt, és a nővérem is ezt választotta, a családunk szenvedélyes család az állatok és a környezet védelme tekintetében. Ez nem újdonság számomra.


Jól összeválogatott étrendje, a sok zöldség és gyümölcs mellett szénhidrátot és tejtermékekből származó állati fehérjét is tartalmazott, melyet gyakran kiegészített kedvencével, a tofuval. Éveken keresztül a sportmezőny élvonalában lenni nem kis teljesítmény. A közhiedelemmel ellentétben ezt vegetáriánusként könnyedén megtette. 

Jóga kismamáknak


A kismamáknak is ajánlotta a jógát, és ez azért is hiteles, mert ő maga is kétszeres anyuka, aki rendszeresen jógázott a szülés előtt is. Az olimpikon édesanya saját életében is megtapasztalhatta, mennyire fontos a mozgás az áldott állapot ideje alatt is. Ezért az úszás mellett bízvást ajánlotta a sétát és a megfelelő jógát a kismamáknak. Mint minden gyermeket váró anyuka tudta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az edzésprogram jelenti a várandósság ideje alatt. Neki sem volt mindig ideje felkeresni a jógastúdiót, ezért otthon jógázott. Vásárolt egy gyakorlatokat bemutató filmet. A születés előtti jóga DVD lehetővé teszi, hogy a saját tempódban mozogj – javasolta. – Tudom, nehéz megtalálni a megfelelő edzést a második műszakban, de ahhoz, hogy jól érezd magad, fizikailag aktívnak kell maradnod a gyermekvárás ideje alatt is.

Egy riportban megkérdezték tőle, milyen tanácsot tud adni a nőknek, hogyan kezeljék a fizikai tökéletesség utáni vágyukat? Nagyon megszívlelendő választ adott:

"A tökéletes kinézés utáni sóvárgás óriási hajtó erő, de egyben nyomasztó is lehet a nők számára. A küzdelmeim során megtanultam, hogy „tökéletes” külső nem érhető el, de a boldogság igen. Most boldog vagyok az életemmel, és nem érzem, hogy bármit is bizonygatnom kellene. Azt javaslom minden hölgytársamnak, hogy arra törekedjen, hogy boldog legyen, nem pedig tökéletes. Találjon boldogságot abban, amit csinál. "

Az egykori olimpikon úszónő gyermekeivel és fotográfus férjével él, úszó-edzőként is dolgozik. Már régen felhagyott a versenysporttal, de a jóga iránti szeretete megmaradt. Továbbra is az erőszakmentes élet szószólója, egy vadon élő állatokat védő egyesület szóvivője, különösen a delfinek a kedvencei.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 15

Elme ereje

Naponta számtalan gondolat suhan át az agyunkon, de legtöbbje felesleges, sőt káros az egészségre. Az elme ereje szinte legyőzhetetlen, úgy ugrál, mint a majmok a fán.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás
A jóga kiemeli a majom elme lecsendesítésének szükségességét, és különböző technikákat és jogorvoslatokat kínál az elme szabályozására, gondolataink fókuszálására.

Patanjali Jóga szútrájában olvashatjuk: „yoga chitta vritti nirodha”, szó szerinti fordítása: A jóga az elme zavarainak hangtompítója.

Elme vagy gondolat? 


Az embert mindig is érdekelte ez a téma. Könyvtárnyi irodalma van: a komoly tudományos, pszichológiai tanulmányoktól a „mezei” bölcsességig számtalan formában olvashatunk róla. Az elmét sokszor hasonlították egy raktárhoz, melyben a gondolatok, mint adatok gyűlnek és raktározódnak el, hogy akár a legváratlanabb pillanatban is előbukkanhassanak. Hasonlították számítógéphez is, melyben a gondolatok táplálják be az adatokat, s aztán az elme e bevett információk szerint működésbe lép. 


Gondolataink mentális programokat hoznak létre. A tanultak vagy a megtapasztaltak alapján formálódik a véleményünk az élettel kapcsolatos dolgokról, és az elme ennek megfelelően fog cselekvésre késztetni minket. Hogy ezeknek a belső programoknak, a meggyőződéseinknek van-e közük a valósághoz és az igazsághoz, az csak akkor derül ki, ha olyan életformát sikerült kialakítanunk, mely mások boldogtalansága nélkül tesz tartósan boldoggá minket. 

  
Az elme ereje


Az elme szüntelenül fecseg a háttérben, nyugtalanná és idegessé tesz, és akadályozza a koncentrálóképességet is. Sokan panaszkodnak arról, hogy a gondolataik elkalandoznak, nem tudnak koncentrálni a feladataikra. A jóga lecsendesít ezt a majom elmét, és különböző technikákat kínál gondolataink szabályozására. Kevés ember szán időt arra, hogy megfékezze ezt a mentális zajt, pedig bárki óriási többletenergiára tehet szert, ha kipróbálja, és utána rendszeresen gyakorolja. 

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás

Az érzékek információt küldenek az elmének, melyet belső érzéknek is nevezhetünk. Az elme ezt két véglet között, boldogság vagy szenvedés különböző árnyalatú formájában tálalja.

Az elme ereje így befolyásolja mindennapi életünket. 
Gondolataink néha a tudatalattinkból törnek elő, elménk a múltban tapasztalt történéseket egykor véleményezte, elraktározza, majd továbbítja nekünk. Néha változatlanul átéljük ugyanazt. Sok esetben nem is tudjuk elengedni vagy feldolgozni, ott kísértenek minket évek múlva is. A szabadjára engedett elme a felkavart tó vizéhez hasonlóan zavarossá, sőt néha irányíthatatlanná válik. A sport, a tanulás, a jóga képes szabályozni, s ekkor az elme ereje segítségünkre lehet.


Mivel belső érzékszerv, a testtel ellentétben képes a múltban és a jövőben is mozogni, és ez egy nagyon fontos tulajdonsága, mert képes jövőt építeni. Az érzékszervek információját képzettségétől függően dolgozza fel, ezért lehetséges, hogy ugyanarról a dologról másként gondolkodik két ember. Ez a képzettség nem iskolázottságot, műveltséget jelent, hanem az emberi élettel kapcsolatos valós és lényegi tudást. A jóga-filozófia követése sokat segíthet, hogy az elme ereje minél finomabb hangolású legyen. 

A gondolat teremtő ereje 


Fontos megértenünk, hogy a gondolat teremtő ereje hozza létre mindennapjainkat. A Bhagavad-gítában azt olvashatjuk, hogy:

„A legyőzött elme a legjobb baráttá, a nem fegyelmezett pedig a legnagyobb ellenséggé válik.” (6.6.) 


Régen természetes volt a memoriterek tanulása, mert ahogy a testet, úgy az elmét is edzeni kell. Egész hosszú idézeteket tanultak meg, például Arany János Toldijának egy-egy énekét vagy latin szólásokat, szállóigéket, filozófusok tanításait. Ez csak egy technika, a memória fejlesztésére. Úgy tűnik, ma, az internet világában nincs szükség ilyesmire, hiszen 2 másodpercen belül megjelenik a keresett információ. Pedig az emlékezés, a tanultak felidézése, majd a rajta való meditálás a gondolat teremtő erejét segítheti, vagyis alkotókészségünket fejlesztheti.


A „mi lesz, ha”, „mi lett volna, ha” kezdetű gondolatok ugyanúgy terelnek valami felé, mint a konkrét utasítások. A szabályozatlan elme a gondolat segítségével akadálytalanul cibál minket ide-oda, teret és időt átugorva csapong. Gondolataink nem csupán a jelent vizsgálják, életünk minden eseményét elő tudják idézni, összekeverni, de megfelelő szabályozás esetén segíteni is képesek. A kontroll egyik módja a jóga.

Pozitív gondolatok 


A pozitív gondolatok nem hagynak teret a csapongó elme erejének. A híres, sokszor elővett idézetek megerősítik mindezt.


„Amit gondolunk, azzá leszünk.” (Buddha)


„Olyan az ember élete, amilyenné a gondolatai teszik.” (Marcus Aurelius) 


„Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan ő.” (Példabeszédek 23.7.)


„Az ember nem más, mint amit egész nap gondolt.” (Ralph Waldo Emerson)


Számos tanulmány és kísérlet bizonyítja, hogy gondolataink fizikálisan is hatnak, és előbb-utóbb következményei lesznek. A betegségek pszichés hátteréről ma már mindenki hallhatott. De a pozitív gondolatok, például az ima erejéről, gyógyhatásáról is. 

  
Az elme lecsendesítése


Bármit akarunk elérni, legyen az tanulás vagy sportteljesítmény, az első lépés az elme lecsendesítése. A hinduizmus szerint, a „mauna” (csend) a lelki fegyelem lényeges része. A muni szóból származik, ami azt jelenti: bölcs. Bölcs az az ember, aki felülemelkedett az elmebeli találgatások szintjén, akinek valódi dolgokról valódi tudása van. A csend megbecsülését, az önmagunkba nézést a különböző keresztény kolostorok is bevették regulájukba, sőt vannak olyan szerzetesrendek is, ahol teljes némaságot fogadnak. A belső csendre is nagy szükségünk van.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás


A jógának számtalan formája létezik, de alapvetően mindegyikben megtalálhatóak azok a gyakorlatok, melyek célja az elme lecsendesítése. A bhakti-jóga szentírásában, a Bhagavad-gítában olvashatjuk, hogy az elmét nehezebb megfékezni, mint a szelet megállítani,

„de az állandó gyakorlás és elkülönülés célhoz vezet.”(6.35.)


Az ászanák rendszeres gyakorlása

mellett a légzőgyakorlatok is egyfajta kontrollt jelenthetnek. A pránájáma, a légzésszám csökkenése, is szabályozhatja a gondolatok gyakoriságát. A pránájáma és a különböző ászanák növelik a vér áramlását, a feszült testet fellazítják és rugalmassá teszik. A kondicionáló testhelyzetek fegyelmezett gyakorlata (szukhászana, vadzsrászana, bhadrászana és padmászana) segít létrehozni egy nyugodt és kiegyensúlyozott lelkiállapot.

A jóga és a meditáció ezt a célt szolgálja. Egyik formája a Trataka meditáció, mely átmenet az ászanák fizikai gyakorlása és a mentális jóga között. A három klasszikus hatha-jóga szöveg egyike a Gheranda Szamhitá is foglalkozik ezzel a tisztító gyakorlattal. Lényege, hogy egy fix pontra, legtöbbször egy gyertya lángjára nézve, pislogás nélkül kell koncentrálni. Könnyűnek tűnik, de nem az, mert közben az elme nem kalandozhat semerre. 

Jó, ha kapuőrként megszűrjük gondolatainkat, és csak azokat engedjük be, melyek segítik feladataink végzését. A pozitív gondolatok összes energiánkat átirányítják arra, amit csinálunk, és nem hagynak teret az ugrándozó majom elme számára. A jóga segíti a méreganyagok kiutasítását a testből és az elméből, hogy ne csak sodródjunk az életben, hanem tudatossá váljunk, és mi magunk határozhassuk meg azt az irányt, ami felé haladni akarunk. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 13

Miért jógázik a magyar?

Egy különös felmérést kezdeményeztünk, hogy mélyebben megismerhessük a magyarországi jógázási szokásokat. A lenti űrlap kitöltése kattintásos alapú, írni nem kell hozzá. Mindössze 1 percet vesz igénybe.

Ezután egy rendkívül érdekes és értékes kimutatást teszünk közzé. Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Az űrlap kitöltése közben az ember máris elkezd jógázni, hiszen újraértékeli, rendszerezi a jógával kapcsolatos gondolatait. Már csak emiatt is érdemes kitölteni.

A jóga felmérés szakmai vezetői

  • Szabó Szilvia Jógamájá, vezető jógaoktató és jógaterapeuta
  • Dr. Gyurok János, szociológus

A felmérés teljesen név nélküli, és semmilyen elkötelezettséggel sem jár.

kutatás egészség

Kérlek, oszd meg és lájkold minden csatornádon, hogy minél több emberhez eljuthasson ez a fontos felmérés!

Tovább olvasom

feb 09

Vége a jóga-mizériának Oroszországban

Megszüntették az orosz számítógép programozó, nem mellesleg jógaoktató Dmitrij Ugaj (Dmitry Ugay) elleni eljárást, akit azzal vádoltak, hogy illegális missziós munkát folytat. Mert ugyebár, hogy jógaoktató. Mint hogy azt korábbi cikkünkben megírtuk, a szentpétervári rendőrség tavaly, október 22-én vette őrizetbe, miközben arról tartott előadást, hogy a jóga segíti a testi-lelki jólét elérését. Az eljárás január második felében folytatódott. 

Nagy közfelháborodást váltott ki, és nemzetközi visszhangja is lett a Dmitrij Ugaj elleni vádnak, hiszen Oroszországban köztudottan sok ember elkötelezett jógázó. A 44 éves programozó jógaoktató is, aki rendszeresen tart előadásokat a jógáról. Most sokan békés harcosként üdvözölték, hiszen a fesztiválon a több évezredes jóga adta önfegyelemről és a jóga előnyeiről beszélt, amikor letartóztatták.

A hír a korábbi esethez hasonlóan futótűzként terjedt Oroszországban. A hivatalos álláspont szerint csupán különböző félrevezető cikkeket közölt a nyugati média. Kihangsúlyozták: „Nem, Oroszországban nem tiltott jóga.”
Szerintük a korábban, amikor egy városi önkormányzat akarta a helyi jóga klubot megszüntetni, az csupán félreértés volt. Nizhnevartovskban „a városvezetés tévedésből küldött ki olyan leveleket, melyben két jóga klubnak nem engedte volna az önkormányzati létesítmények későbbi használatát. Hiba volt. Ez volt minden” – hangzott a nyilatkozat. A polgármester ígéretet tett, hogy felelősségre vonják a hivatalnokokat, akik kiküldték a „téves információt”.
Yelena Kolchanova jógaoktató csak nevetett az eseményeken:

„Köszönöm az adminisztrációs segítséget, nagyban elősegítette a jóga iránti érdeklődést. Az emberek most fokozottabban kíváncsiak, azt kérdezik, mi is ez, miről szól a zaj."

  
Oroszországban nagyon is népszerű a jóga, olyan különleges kezdeményezéseket is csinálnak, mint a „Éjjeli jóga a metróban”. A moszkvai Novoslobodskaya megálló gyönyörűen kialakított tér. Az állomás mozaikokkal díszített falai és az ólomüveg ablakok különleges hátteret biztosítanak. Több mint 100 ember is kényelmesen jógázhat ott. Az Indiai Nagykövetség szervezésében tavaly ősszel az állomáson tartott mesterkurzust Dr. Suresh Babu is, melyet egy rövid koncert és indiai klasszikus táncbemutató előzött meg. A moszkvai metró régóta kulturális platform – mondta az ünnepségen az állomás vezetője.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 01

Jóga magas vérnyomás ellen

A magyar felnőtt lakosság 16–20 százaléka, az idősek több mint fele szenved magas vérnyomástól, de sokan nem is tudnak a problémáról, sőt magáról a betegségről sem túl sokat. Az Egyesült Államokban minden harmadik felnőttet érint a magas vérnyomás, mely télen fokozottabban veszélyes. A jógaterápia hatékony kiegészítő kezelés, természetes gyógymód lehet.

A magas vérnyomás tünetei


A magas vérnyomás tünetei sokszor nem jellegzetesek. Ugyanakkor figyelmeztető jel lehet a gyakori fejfájás, a koncentrálóképességünk és az egyensúlyérzékünk romlása, túl szapora szívdobogás, esetleg a halánték lüktetése lehajláskor.

egészség jóga hatásai táplálkozás
Ha így érzi magát, ideje váltani!

A felismerhető tünetek közé tartozik még a fáradtság érzése, orrvérzés, idegi feszültség, fülcsengés, szédülés. Mivel összefüggés van a túlsúly és a magas vérnyomás közt, az orvos először a testtömeg csökkentését és a dohányzás abbahagyását ajánlja, de a vérnyomás csökkentésének természetes módszerei között a jóga is szerepel. 


Tipp: Jóga tanfolyam

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek



A hideg miatt az erek összehúzódnak, a vérnyomás pedig emelkedik. Becslések szerint Magyarországon több millióra tehető a magas vérnyomásban szenvedők száma, közülük különösen az idősebb korosztálynak veszélyesebbek a téli hónapok.

Közel félmillió magas vérnyomással kezelt személy adatai alapján egy amerikai tanulmány is megerősítette, hogy hideg időben fokozott veszélynek vannak kitéve a magas vérnyomástól szenvedők. Nyáron többet mozgunk, étrendünkbe több friss zöldség és gyümölcs kerül, márpedig a húsmentes étkezés is elősegíti a test egészségét, méregtelenítését.


…és akkor jön a téli disznótor! Még az egészséges embereknek is komoly fizikai megterhelés, mit sem beszélve a magas vérnyomással élőkről… A statisztikák szerint akár 50 százalékkal is megnőhet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál a téli hónapokban. Furcsa, hogy az ember mennyire keveset törődik az egészségével, holott állítólag ez az egyik legnagyobb kincs az életben. 

 
A magas vérnyomás okai


Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyek a magas vérnyomás okai. Elsősorban az étkezési szokásokat érdemes megemlíteni, s az ebből következő túlsúlyt, a mozgásszegény életmódot és a túlzott só fogyasztását, másodsorban a sokat emlegetett, már gyermekkorban megtapasztalt stresszt. A kockázati tényezők közé sorolható még a dohányzás és az alkohol is. 

egészség jóga hatásai táplálkozás


A magas vérnyomásra való hajlam is szerepet játszik. 
A legmegdöbbentőbb az, hogy a felnőttkori rossz szokások is előidézői lehetnek, és mindenképpen növelik kialakulásának kockázatát. Szinte az egész világon népbetegségnek számít az egyik legerősebb oka, a stressz, mely napjainkban a világ bármely pontján élő emberre jellemző lehet. Ráadásul a stressz okozta másfajta betegségek is vezethetnek magas vérnyomáshoz, mint pl. a cukorbetegség.

Pszichés terheléskor vérnyomásunk megemelkedik, és ha tartósan stresszhelyzetben vagyunk nem is tud normalizálódni. A magas vérnyomás sok betegség forrása, és rövidebb élettartamot is okozhat. A másik súlyos kiváltó ok – a nem vegetáriánus étkezés miatt – a koleszterinszint megnövekedése, a méreganyagok felhalmozódása és az érfalak elmeszesedése. 

Vérnyomás csökkentése jógával


A vérnyomás az, amikor az erekben áramló vér nyomást gyakorol az erek falára. A jóga és a pránajáma a vérkeringés normalizálásának egy természetes módja. Ezáltal csökkenhet a gyógyszerek mennyisége is. Amellett, hogy pozitív energiát ad, növeli az immunitást és csökkenti a szívinfarktus és a stroke veszélyét. A jóga csökkenti az artériák merevséget, és ezáltal csökkenti a vérnyomást. A jóga ászanák megnyugtatja az idegeket, lassítják a szívfrekvenciát.

Ez utóbbi a szív válasza, amivel a körülményekre, a benyomásokra reagál. Idegesség esetén jobb nem pirulákat bedobálni, hanem ha módunkban áll, néhány jóga ászanát elvégezni, vagy légzőgyakorlatot, melyhez még csak külön tér sem szükséges. A pránajáma, a tudatos légzés lassú pulzusszámot eredményez, ami nagyon jó hatással van a szívre és az érrendszerre. A kutatások azt mutatják, hogy a tudatos légzés gyorsan csökkenti a vérnyomást. A meditáció is sokat segít, a mai életmód egyik gyógyírja.


Szokásainkban egyre inkább megmerevedünk, nehezen fogadunk be új információt. Nem vagyunk rugalmasak, arról nem is beszélve, milyen nehezen változtatunk a bevett rossz szokásokon. Állandó feszültségben élünk, mert vágyaink többnyire anyagi dolgok elérésére ösztönöznek.

Amikor a test és az elme nyugalomban van, megszűnik a belső feszültség, és az jótékony hatást gyakorol a magas vérnyomásra. Legalább 15 olyan jóga ászana létezik, mely hatásosan nyújt segítséget, de ezeket képzett jógaoktatóktól kell megtanulni, nem egy internetes honlapról. Nem elég elolvasni, főleg az elején komoly felügyelet szükséges a pontos tanuláshoz.

Klinikailag ellenőrzött jelentések szerint jelentős vérnyomáscsökkenés érhető el a jóga gyakorlatok 3 alapeleme révén (testtartás, a meditáció és légzés) A General Medical Sciences Nemzeti Intézete is finanszírozott olyan kutatásokat, melyek a jóga vérnyomásra gyakorolt előnyeit vizsgálták. Egyértelmű ezek klinikai jelentősége, azt sugallják, hogy a jóga hatásos beavatkozási módszer. 
Több kísérlet is foglalkozott a jóga jótékony hatásaival, az egyik legérdekesebb az volt, amelyben a kontrollcsoporton kívül a jógás tagozat, és a „csupán” egészséges életmód szerint élők vettek részt. Ez utóbbi azt jelentette, hogy hetente legalább 2 órát gyalogoltak. Mindkét csoportnál csökkent a vérnyomás, de akik jógáztak, azoknál látványosan gyorsabban, míg a gyaloglóknál lassabban következett be a jó eredmény.


Egy másik, 8 hetes vizsgálatban három csoport vett részt: 

  1. akik hetente 4 nap 50-60 percet tempós sétával töltöttek,
  2. akik csökkentették a só bevitelt és az étel mennyiségét, és főleg vegetáriánus ételeket ettek,
  3. és akik heti öt nap legalább fél órát jógáztak.

Arra a következtetésre jutottak, hogy mindhárom életmódbeli gyakorlat csökkenti a magas vérnyomást, pozitív változás következett be, szemben a kontroll csoport tagjaival, akik egyiket sem követték.

Összegzés


Mivel a magas vérnyomás növeli az agyvérzés, a szívinfarktus, a vesebetegség vagy más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyakran „néma gyilkos”-nak nevezik. Mint oly sok testi problémának, ennek is az elsődleges kiváltó oka, a stressz. Ezt pedig leginkább az alapvető tévedéseink okozzák, az önmagunkról kialakított téves elképzelések és életcéljaink hamis iránya.

A vérnyomás-szabályozás eredményes formája a jóga. Olyan alternatív egészségügyi gyakorlat, mely nem vényköteles, nem szükséges hozzá semmilyen drága eszköz, és nem utolsó sorban – a pirulákkal ellentétben – nincsenek mellékhatásai. A jóga csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást, sőt fékezi magát a stresszes állapotot is. Ha pedig valaki megérti a filozófiai üzenetét és komoly gyakorlójává válik, akkor nemcsak fizikai teste lesz egészségesebb.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 24

Gyerekkori szívrohamnak köszönheti a jógás karriert

Joseph Encinia 8 éves volt, amikor fiatalkori rheumatoid arthritist (sokízületi gyulladást) diagnosztizáltak nála. Nem adta fel.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás
Gyerekkori ízületi gyulladás, gyerekkori szívroham. Következő lépés? Felenőttként nemzetközi jógaoktatói karrier.

A most 32 éves fiatalember 2010-ben első helyezést ért el az amerikai országos Jóga Ászana Bajnokságon, nemzetközi szinten pedig második lett. Rá egy évre teljesült az álma: nemzeti és nemzetközi szinten is aranyérmet kapott.

Jógaoktató is, számos helyen, többek között az indiai Mumbai-ban is tanít. Kevés szabadidejében leginkább a filozófia és a csillagászat iránt érdeklődik. Az USA Jóga Szövetségének elnöke.

A jógaoktató vallomása

"2005 májusában kezdtem jógázni, ez az egyik legjobb dolog, amit valaha is csináltam. Ez valóban megváltoztatta az életemet. Mentálisan is, mert több békét adott nekem, fizikailag pedig olyan dolgokra tanított, amiket elképzelni sem tudtam volna, hogy meg lehet csinálni. Nem mindig voltam egészséges.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodásA betegség, amit 8 éves koromban diagnosztizáltak nálam, befolyásolta a testem a bal oldalát, éveket töltöttem kórházi kezelésekkel, ahol próbálták rehabilitálni és erősíteni az ízületeimet és az izmokat. Egy nagy térdműtét után, próbáltam valahogy ezt az egészet elfogadni és kezelni. A fizikai tevékenységek korlátozottak voltak számomra, és sok fájdalomcsillapítót szedtem. 

Ezután váratlanul, tizenhárom éves koromban szívrohamot kaptam. Az okok ismeretlenek, de az a legvalószínűbb, hogy a gyógyszerek és a mozgáshiány miatt kialakult túlzott súlygyarapodás mellékhatásaként jelentkezett. Ekkor döntöttem úgy, hogy felülvizsgálom az életem, vissza akartam nyerni az egészségem. Hosszú út után, 19 évesen rátaláltam a jógára.

Az egyszerű fizikai edzésnél sokkal többet jelentett, átalakultam. Már nem szenvedtem állandó fájdalomtól, lefogytam, de az izomtömegem megnőtt. Soha nem gondoltam volna, hogy a testem képes felvenni ilyen pozíciókat. Olyan nyugalomra tettem szert, aminek még a létezéséről sem tudtam korábban. Túljutottam a magam korlátain – szellemileg, fizikailag és érzelmileg egyaránt. Azokon a dolgokon, melyeket korábban lehetetlennek gondoltam.

egészség fitness jóga hatásai jóga oktatás pozitív gondolkodás

 
A következő szint az volt, amikor részt vettem a jóga ászana bajnokságokon. Négy év kemény munka után 2009-ben első lettem az Egyesült Államokban, és második a nemzetközi jóga versenyen. Azóta már 3 alkalommal országos bajnok vagyok, és 2011-ben a Nemzetközi Férfi Ászana bajnokság nyertese. Megtanultam összpontosítani a feladatokra, békében élni magammal és a körülöttem levő világgal. Jelenleg több helyen tanítok, időnként Indiában is..

Lelkileg jóga lehetővé tette, hogy megértsem önmagam, segített az önuralom, a koncentráció, a türelem, sőt a hit területén egyaránt. Számomra a jóga ajándék. Egyben felelősség, mert olyan adomány, amit meg szeretnék osztani másokkal. Erre szolgál a Jóga Ifjúsági Mozgalom non-profit szervezete, amely elkötelezett a fiatalok iránt, inspirálja őket, a jövő vezetőit."

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

jan 16

Őrizetbe vettek egy jógaoktatót posztszovjet hangulatban

Néhány éve örülhettünk, hogy az UNESCO világörökség bizottsága kihangsúlyozta a jóga kedvező hatását, és felvette a szellemi világörökség reprezentatív listájára. Pár hónappal később meg azt olvashattuk, hogy Oroszországban perbe fogtak egy jógaoktatót, mivel korábbi előadásán, egy fesztiválon a jóga előnyeiről is beszélt. Egyik oldalon a jogtalan eljárás, a másikon a tény, hogy a jógát Oroszországban hivatalosan sportként is elismerték. 

erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallás
Mi történhet még? Jógáztak a Vörös téren, őrizetben vettek egy jógaoktatót. Körülbelül kultúridegenségért és államellenességért.  Mindez nem 60 évvel ezelőtt, hanem 2017-ben történik. 

Dmitrij Ugaj (Dmitry Ugay) számítógép programozót a szentpétervári rendőrség tavaly, október 22-én vette őrizetbe, miközben arról beszélt, hogy a jóga segíti a testi-lelki jólét elérését. Anélkül vitték be a rendőrségre, hogy tájékoztatták volna a látszólagos bűncselekményről. Majd az új Jarovaja-törvény alapján illegális missziós tevékenységgel vádolták meg. Órákig fogva tartották, nem bántak vele udvariasan. Egyik rendőr felszólította, hogy írjon alá egy üres papírlapot, amit visszautasított. Végül ügyvéd barátjának sikerült kihoznia, és másodszori kérésre az útlevelét is visszakapta.

A jogalkotó Irina Jarovaja törvénytervezetét már Putyin is aláírta. Ez az új törvény csak azt támogatja, amit a kormány „hagyományos” vallásként ítél meg. Ezzel szemben már hivatalos oldalról is elhangzott, hogy Dmitrij esetében az egész csak egy rosszul megfogalmazott törvény helytelen alkalmazása:

„A jóga semmiképpen sem egy vallási csoport.”

A múlt hónapban a Vlagyivosztokban történtek is közfelháborodást okoztak. Kiderült, hogy az új jogszabályi rendelkezések értelmében, missziós tevékenységre hivatkozva a bíróság engedélyezte a Biblia 36 példányának bezúzását, miután elkobozták az Üdvhadseregtől. A Jarovaja-törvény szerint nem helyesen tüntették fel vallásos irodalomként, nem volt összhangban a törvény módosításaival. Később belátták, hogy a megsemmisítés túl kemény döntés, de az elkobzás érvényben maradt, az Üdvhadsereget pedig megbírságolták. 

A Jarovaja-törvény elrendeli, hogy a biztonsági szolgálatnak az országon belüli kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapnia. A hetek.hu szerint:

„Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A „terrorellenes” intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.”

 
erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA 44 éves Dmitrij Ugaj elképedve hangsúlyozta: az emberek üldözik a jógakultúrát, amelynek több ezer éves hagyománya van, és aminek jótékony egészségügyi hatásait számtalan modern orvosi vizsgálat is megerősítette.

„Olyan speciális kiadványokra hivatkoztam, melyeket az összes egyetem használja, ahol indiai filozófiát tanulnak. Nem neveztem meg egyetlen vallási szervezetet sem a beszédemben”

– mondta a Szabadság Rádiónak tett interjúban.
Ugaj pere január 9-én kezdődött, de néhány óra elteltével elhalasztották a vizsgálatot. Kiderült, hogy a rendőrtiszt, aki állítólag a bíróságnak a jelentést készítette, nem ismerte fel a saját aláírását a dokumentumon… Az eljárás január 18-án folytatódik.

Emlékeztetőül érdemes kicsit visszatekinteni a korábbi évekre. 2009-ben, a Yoga Journal orosz kiadója meghívta a világhírű jógamestert, BKS Iyengart, az Iyengar iskola alapítóját egy moszkvai konferencia vezetésére. Ő akkor már túljutott a 90. évén, ez volt az utolsó nyugati útja, ha úgy tekintjük, hogy Indiából Moszkva nyugati iránynak számít. A hatalmas eseményre Európából is özönlöttek a vendégek. 


Az orosz Yoga Journal 2015 tavaszán ünnepelte 10. évfordulóját. The Moscow Times közölte azt a cikket, melyben a magazin szerkesztője, Ellen Verbeek beszélt arról a jóga-maratonról, melynek a lap volt a házigazdája.

„Ez volt az álmom, jógázni a Vörös téren – emlékezett vissza. Rendkívül örült, amikor megkapták az engedélyt. – Igyekszünk jóga-maratont rendezni minden év június 21-ére, ez a Nemzetközi Jóga Nap. Most egy másik helyre szervezzük, de már kétszer a Vörös téren jógázhattak az érdeklődők.” 

Az emberek viccelődtek, amikor a nyugat-szibériai városban 2015 júliusában a vezetőség be akarta tiltani a jógát. Ebben a hónapban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök az indiai miniszterelnökkel, Narendra Modival, sőt ígéretet is tett:

„Egy dolog, amit soha nem csináltam, a jóga. De mindenképpen csábító. Megpróbálok minden tőlem telhetőt… – mondta Putyin. – Amikor látod az igazi jógikat, úgy tűnik, lehetetlen elérni azt a tökéletességet."


erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA jóga tilos volt a szovjet korszak alatt. Ma már több mint 1,3 millió orosz jógázik. Háromnegyed részük középső vagy felső osztályhoz tartozik, 64 százaléka rendelkezik felsőfokú diplomával.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is nagy jóga-rajongóként ismert. A jóga hívei országszerte azonnal reagáltak, és riasztónak tartják a helyzetet. Instagram üzenetében a vegetáriánus Sati Kazanova, a híres orosz énekesnő, színésznő és televíziós személyiség ezt írta:

„Tehát eljöhetnek mindannyiunkért, akik  jógázunk vagy tanítjuk a jógát (tavaly óta én jógaoktató is vagyok), és letartóztathatnak bennünket? Már keresztülmentünk a sztálinizmus korszakán, egy olyan országban élünk, amely lehetővé teszi a polgárok szabad gondolkodását, a szólásszabadságot és a legfontosabbat, a hitet!”

A Snob.Ru közösségi média a cigarettán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések alapján parodizálni kezdte a történteket a következő üzenettel:

„A jóga is okozhat függőséget, a jó hangulatot.” „A jóga hosszú és egészséges életet okozhat.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 09

Világhírű dzsesszénekesnő és jógázik

Napjainkban Harcsa Veronika az egyik leghíresebb dzsesszénekesnő és dalszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén 2008-ban diplomázott, sőt mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban is. Fiatal kora ellenére számos díj és siker birtokosa, ezek az adatok megtalálhatóak a különféle média-anyagban. Mellesleg vegetáriánus és jógázik.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Egy interjúban azt nyilatkozta:

„szívesen szóba hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és jógázom.”

Ezért következzen néhány gondolat ezzel kapcsolatban.

Harcsa Veronika a vegetáriánus fesztiválon


Veronika 10 éve vegetáriánus, ahogy elmesélte, ez megváltoztatta az életminőségét:

„határozottan jobban érzem magam lelkileg vegetáriánusként”.

A kvartettjével járt Indiában is, nagy hatással volt rá az egyszerű életmód és az abból sugárzó életszeretet. Megértette, hogy ott a vegetariánizmus sokkal mélyebb jelentőségű, hiszen több évezredes múltja van az ahimsza, a nem ártás elvének.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Harcsa Veronika szívesen kínálja meg vendégeit is húsmentes különlegességekkel, szeret főzni, bár ritkán van ideje erre. Az indiai fogásokat is kedveli, sőt mivel a kvartett nagybőgőse vegán, ilyen ételeket is készít. A 2008-as és 2009-es vegetáriánus fesztiválon hárman léptek fel, mint Harcsa Veronika Vegetáriánus Trió, de 2012-ben is rész vett a vega fesztiválon.

Mérföldkövek

  • 2005. Megalapította saját zenekarát.
  • 2007. Első albuma Japánban hatalmas sikert aratott.
  • 2007. A Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe legjobb hangja.
  • 2009. Fonogram-díj (az év hazai jazzalbuma), valamint a legjobb énekesnőnek járó elismerés.
  • 2011. Ismét Fonogram (az év hazai alternatív albuma).
  • 2011. Lámpafény című albumán magyar költők verseit zenésítette meg nagy sikerrel.
  • Már két nyáron saját udvart vezetett a Művészetek Völgyében. Folyamatosan fellép valahol, vagy a kvartettjével, vagy Gyémánt Bálint gitárossal vagy a Bin-Jip zenekarral.

Harcsa Veronika koncertjei igazi ritkaságok hazánkban, annál is inkább, mert ő hosszabb időt töltött Japánban, Belgiumban, jelenleg Londonban él. A berlini Traumton Records jóvoltából február 3-án jelenik meg a „Tell Her!” lemeze, melyet turné követ: Erdély, Csehország, Ausztria, Németország és Nagy-Britannia közönsége hallgathatja meg. 

Vajon mért népszerű a jóga a művészek körében?


A dzsesszénekesnő szerint:

„aki vegetáriánus lesz, és komolyan gondolja, az átmegy egy kis átalakuláson és nyitottabbá válik lelkileg, testileg, szellemileg. Előbb volt a vegaság, és aztán jött a jóga.” 


A vegetáriánus életmód egyfajta könnyedség érzés

A növényi táplálkozás könnyebb a szervezetnek. Ehhez nagyon jól illik a jóga, és egy olyan túlfokozott életritmusban, mely az előadóművészek életét jellemzi, ez szinte életmentő.

A jóga a kiegyensúlyozottságot helyezi előtérbe, a fókuszálást és a belső békét. Elősegíti az önmegismerést és a mindennapi stressz feloldását, mert egy magasabb, hosszabb távú célt tűz ki.


Harcsa Veronika már többször kapott megtisztelő feladatot a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol a jazz-udvar háziasszonyaként, a zenés workshopok, a beszélgetések mellett bevezette a jógát is, sőt együtt jógázott a vendégekkel. Minden reggel jógával indult a nap, a természetes környezetben rengetegen vettek részt, ebben is nagy sikert aratott. 

A témával kapcsolatban így foglalta össze gondolatait:

„Ha valaki rám néz, és azt látja rajtam, hogy ez a lány, úgy tűnik, hogy rendben van, csinálja a dolgát és összeszedett, aztán pedig megtudja, hogy vegetáriánus vagyok, akkor lehet, hogy egy pozitív képe lesz, vagy összekapcsolja, és még az is lehet, hogy ez hozzáad valamit az ő életéhez. Tehát én szívesen elmondom ezt bármelyik interjúban és szóba is hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és hogy jógázom.” 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 31

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít

A világ legfiatalabb jógaoktatója, Shruti Pandey 4 évesen kezdte a jógázást. A kislány gyorsan tanul, és azt mondják róla, egy kis maximalista gyerek, aki a felnőttekkel komoly tanárként bánik. Az egyik Shruti rajongó, a 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár is a kislány tanítványa. Shruti bátyja, Harsh Pandey pedig már 5 évesen megtanult 84 ászanát, és ezzel rekordot állított a Limca Book of World-ben.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti Pandey a világ legfiatalabb jógaoktatója

A legfiatalabb jógaoktató története

Shruti Pandey amikor még csak 2 éves volt, látta bátyja jógagyakorlatait, és megihlette a szép mozgásforma. A kislány később szintén járt tanárhoz, az alapokat hamar elsajátította, s következtek a speciális gyakorlatok. Edzője, Hari Chetan, kezdte tanítani őt, s rögtön felfedezte a négyéves gyermek tehetségét.

Shruti mindössze hatéves volt, amikor egy allahabadi ásramban már jógaedzőként tanított, ő volt a legfiatalabb jógaoktató a világon. Jhansiban, a híres történelmi városban él. Jhansi Rani, vagyis Jhansi királynője, az 1857-es indiai nemzeti ellenállás egyik vezető alakja volt. A hindu Jeanne d’Arc-ként emlegették.

india jóga hatásai jóga oktatás
Shriti jógát oktat az indiai asramban

Élvezi a jógaoktatást

 
Shruti Pandey csoportjába kis gyermekek, felnőttek és idősebb polgárok is tartoznak.
Shruti most 8. osztályos tanuló, de minden reggel 5,30-kor kezd. 30 különböző korú lelkes diák veszi körül, közöttük üzletemberek, tanárok, háziasszonyok és nyugdíjasok is vannak. Jó érzés, amikor az emberek követik az utasításaimat, úgy érzem magam, mint egy igazi tanár – mondta a kislány. 

"Akkor kezdett érdekelni a jóga, amikor láttam a bátyámat, amint szépen végezte a különféle ászanákat. Próbáltam követni, de akkor még túl nehéz volt nekem. Megkértem a szüleimet, hogy küldjenek jógatanárhoz."

Nagyon gyorsan tanult, hamar elsajátította a technikát. Ellentétben a saját korosztályával, akik könnyen megunták, vagy a kitartó gyakorláshoz szükséges türelmük fogyott el. Rendkívül természetes, alig hat hónap után mindenkit meglepett azzal, hogy a legnehezebb gyakorlatot is könnyedén és tökéletesen elvégezte. Shruti ma már könnyen tartja kis karjaival az egész testét, és teszi a lábát a feje fölött hátra. Bátyja, bár megtanulta az összes jógapozíciót, soha nem akart tanár lenni, mint a húga. 

Ezt gondolják a világ legfiatalabb jógaoktatójáról a felenőtt tanítványok

 
A 90 éves Bhanu Szvámi, nyugalmazott tanár így jellemezte kis tanárát:

"A legjobb dolog Shrutiban, hogy néha megpróbál alternatív helyzetet kialakítani. Amikor bonyolult gyakorlat következik, ami nehéz egy olyan idős embernek, mint én."

india jóga hatásai jóga oktatás
A fiatal jógaoktató szaktekintély "munka" közben

Lokendra Pal Singh 48 éves üzletember három hónapig volt Shruti osztályának tagja. Ő is szívesen emlékszik vissza erre:

"Pozitív változást vettem észre az életemben. Régen ugyancsak indulatos voltam, de ma már képes vagyok irányítani, fékezni a dühöt szinte teljes mértékben, és ez egy kis hatévesnek köszönhető."

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 20

Mudra és gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában

Delhiben, az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 3-as termináljára érkező utas falra függesztett kisplasztikákat, jóga-mudra műalkotásokat nézegethet. A figyelmes szemlélő meglepve tapsztalja, hogy ezeket a mozdulatokat már látta valahol – mégpedig keresztény szentképeken vagy ikonokon. Ezek a mudrák a gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Nem tévedés, a mudrák évezredek bölcsességét jelenítik meg, és nem csupán gyógyító hatásuk, de filozófiai mondanivalójuk is van. A vallásközi dialógus jó alkalom az emberiség közös eszményeinek erősítésére, és ennek egy különleges formája lehet a mudrák tanulmányozása is.


Tipp: Jógaképzések

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A mudra jelentése


Mudra egy szanszkrit szó, tőbb jelentése van: pecsét, mint a hitelesség őrzője, és a végzői számára az öröm forrása is. Segíti a relaxációt és a mély meditációt. A mudrák szent, titokzatos világa a jógához és a táncművészethez is kapcsolódik. Az egyes mudrák bizonyos hatáskörökre terjednek ki. A tánc mudrái eltérnek a jóga-mudráktól, az előbbiek olyan jelképek, melyek főleg érzéseket, tőrténetek egyes részeit fejezik ki. 


A mudák egyben jelképek, a hindu és buddhista művészet istenábrázolásában eléggé általánosak, a kézmozdulatok üzenetet közvetítenek. Ugyanakkor sok keresztény alkotáson is felfedezzük. Nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés. Lehet, hogy az ősi tudás generációról generációra fokozatosan átöröklődött a keresztény hagyományokban is, a gesztusok pontos ismerete és jelentősége nélkül. 


Annál is inkább, mert ez a tudás nem korlátozódott Indiára. Az ősi sumér és egyiptomi képeken, szobrokon is megtalálhatóak. Olyan általános érvényűek lehettek, mint a mai napig használt áldást, imát vagy figyelmeztetést jelentő kéztartások.


A mudrák, a jógához hasonlóan égi és földi üzenettel rendelkeznek. A jóga egyrészt az egészségmegőrzés elősegítője, másrészt egy magasabb tudatszintre emel. Hasonlóan: a betegségek gyógyításában a mudráknak is van szerepük, ugyanakkor a kéztartások gyógyító hatásán kívül fontos tulajdonságuk, hogy a lelki célokra is felhívják a figyelmet, illetve erősítik azt. Ehhez a megfelelő alap a helyes életmód, vagyis a negatív tettek és gondolatok mellőzése. Lássuk be: gyógyító kézmozdulatra minden embernek szüksége van – úgy is, hogy ő mozdul mások irányába, és úgy is, ha felé fordul valaki.

Nem-verbális kommunikáció


A gondolatainkat és az érzelmeinket tükrözi kezünk mozgása, rendes körülmények között láthatók a gesztusok, de időnként észrevétlenek maradnak. Nem vagyunk róla tudatosak, de rendszeresen használunk néhány mudrát. Például ha nagyon izgulunk vagy drukkolunk valamiért, ökölbe szorítjuk kezünket. Ez pedig a Mushti mudra mozdulata, a hatása pedig az, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett érzelmektől.

Az áldásosztás, az imát kifejező kéztartás, vagy amikor mind a két kar az ég felé emelkedik, a hála, a könyörgés vagy a dicsőítés kifejezésére – ezek mind gyógyító kéztartások is egyben.


A szóbeli közlés viszonylagos pontosságot, ezek a mozdulatok pedig egy finomabb megértést eredményeznek. Komoly tudást és információt őriznek. Éppen ezért azoknak, akik mindennapjaikban szeretnék használni a mudrákat, azoktól kell tanulniuk, akik azt gyakorolják, nem weboldalakról és könyvekből, mert azok csak útmutatók.

A kéz, vagyis az ujjak, a körmök és a tenyér tulajdonságait sokféleképpen vizsgálják, külön tanulmányt érdemelne ennek megfejtése. Ezen belül a kéztartások jónéhány ősi leírása és ábrázolása szerepel, melyek egy részét újra felfedezhetjük a keresztény ikonográfia alkotásaiban is. 

Az egészség az Ön kezében van!


A test különféle szintjein, különböző irányokban, ülő vagy álló helyzetben is használják, van egy és két kezes mudra, és minden egyes konfiguráció más-más jelentést hordoz.


Az 5 ujj képviseli az öt fő építőelemet (föld, víz, tűz, levegő és éter). Bizonyos nézőpontból a betegség nem más, mint a test finom csatornáinak elzáródása, működésének korlátozása, a folytonosság megszakadása, és az öt elem egyensúlyának felbomlása.


Az ujjhegyek több millió idegsejtje tapintás révén számtalan (nemcsak anyagi) információt gyűjt őssze, és továbbít az agyba. Ma már tudjuk, hogy a kéz reflexzónái kapcsolódnak az agy bizonyos területéhez. A neurológia képalkotó kísérletei bebizonyították, hogy a mudrák nemcsak aktiválni képesek ezt, hanem  megváltoztatják az agyhullámokat, ezzel speciális élettani állapotot idéznek elő.


Az imára kulcsolt kéz egyben egy jóga-mudra, mely „zártláncú áramkört” alkot a test energia áramlásában. A bio-képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz, a tenyér és az ujjak bio-mágneses energiája mérhető hatással van a fizikai világban. Japán tudósok azt is bebizonyították, hogy a gyógyító és harcművészeti technikák (csikung, jóga, meditáció stb.) a kéz segítségével rendkívül erős pulzáló mágneses mezőt hoznak létre.

Mudrák a keresztény ikonográfiában


A hinduizmusban valamint a buddhizmusban, különféle célokra alakultak ki a mudrák. Használják a jógában, meditációkor, a dráma és a tánc előadásban, valamint a szertartások alkalmával. A teljesség igénye nélkül párat bemutatunk azok közül, melyeket megtalálunk a keteszény képzőművészetben is.

Atmanjali vagy Pranam mudra

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallásKeleten és nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában használják üdvözlésre és tiszteletadásra is. A fej fölé emelt két kéz pedig kérést fejez ki. A két összetett tenyér a szívcsakra magasságában mélyebb jelentőségű, mint egy egyszerű „hello” vagy „viszlát”.

Az összefordított tenyerek egyben a jobb és a bal agyfélteke közti kapcsolatot is képviselik. Az Atmanjali mudra egy tiszteletadás a tanár előtt, a jógafoglalkozások vagy a klasszikus indiai táncpróbák is így kezdődnek. A Padmászana, a lótusz póz kiegészítése lehet, miként a gjána mudra, a tudás befogadására való koncentrálás kéztartása is. 

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

 
Kapota Hasta

Az Anjali mudra kissé domború változata. A tiszteletteljes üdvözlés, az elfogadás és engedelmesség jele. Krishnamacharya, a neves jógamester gyönyörűen fogalmazza meg a szív fölött összetett kéz lényegét:

„Ez a gesztus jelzi a lehetőséget, a haladás szándékát – a legnagyszerűbb lelki ébredés felé. Ha megfelelően simul össze a tenyér, egymással szemben nem lapos, az ujjpercek tövénél az ujjak kissé hajlítottak, egy kis teret képezve a tenyér és az ujjak között – akkor a két kéz egy nyíló virágra emlékeztet, szimbolizálva szívünk kitárását.”

 
Abhaya Mudra 

Elsősorban védelmet jelent. Áldást ígér, és eloszlatja a félelmet, segít elérni a belső egyensúlyt és a békét. Ez az egyik legkorábbi mudra, ami számos hindu, buddhista és dzsaina képen megtalálható, de a keresztény ikonográfia sokszor Krisztust vagy a szenteket is így ábrázolta.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Ez a mudra általában egy lelkileg erős személyre (mint az istenség, mester vagy guru) vonatkozik, hiszen ő oszlatja el tanítványai félelmét. 

    
Varada mudra

Ez a gesztus a kegyelem és az adakozás jelképe. Szintén istenség, mester vagy guru kapcsán használják leginkább. Ezt mudrát is széles körben láthatjuk a keresztény ábrázolásokban, Krisztus megbocsátó szeretetét vagy a Madonna kegyelmét hangsúlyozva.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Varada mudra képviseli a könyörületet, irgalmat és kegyosztást, nagylelkűséget és részvétet. Természetesen bárki gyakorolhatja meditácója során. A megbocsátó nyitott kéz elenged minden sérelmet, képes megbocsátani magának és másoknak is. A keleti ábrázolásban általában a jobb kéz az Abhaya mudra (Ne félj!), a másik a Varada mudra (kegyelem) jelét mutatja. 

  
Apana mudra 

Ez a mudra támogatja a méreganyagok eltávolítását, valamint az epehólyag és a máj működését. Segíti az emésztést, a húgyúti fertőzések leküzdését.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Lelki szinten a harmónia, a belső egyensúly, a bizalom kialakulását. A türelem, a nyugalom elérésének is eszköze.

 
Szurja mudra 

Szanszkritul a Nap neve Szurja, amely tüzes energiát jelent. Ez a mudra csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Szurja mudra növeli a tűzelemet a szervezetben, lelkileg ez a hit erejének növekedését jelenti. Csökkenti a szorongást, a bizonytalanságot, fokozza az éberséget és a mobilitást, így pozitív változásokra ösztönöz. Légzőgyakorlat közben ez a mudra energetizálja az egész testet.

   
Prána mudra 

A prána az életerő energiáját jelenti. Biztosítanunk kell szervezetünkben a prána, az életlevegő megfelelő áramlását. Ez a mudra többek között ebben segít. A jóga légzőgyakorlatai során is feloldhatjukjuk ezeket a blokádokat.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Prána mudra növeli a vitalitást, csökkenti a fáradtságot és idegességet, és javítja a látást. Használják szembetegségek ellen is, mert szemünk a számítógép és a tv képernyő több órás figyelése után nagyon elfárad. A modern életvitel, a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a kevés mozgás, kialvatlanság stb. kimeríti szervezetünket.

A Prána mudra megpróbálja helyreállítani az energiatartalékokat. A jógával karöltve az életerő irányítására, fokozására, a lelki-szellemi stabilitás megőrzésére szolgál. A Prána mudra spirituális szinten segít fenntartani a meditáció alatti figyelmet, és erősíti a meditatív elhatározást.

 
Prithvi mudra 

Testünk fő összetevői a föld elemhez kapcsolódnak, így a Prithivi mudra az egyik legfontosabb a mudrák közül. Jótékony hatása több helyen is érvényesül: növeli a vitalitást, az erőt és a kitartást, segít kiküszöbölni a krónikus fáradtságot, az általános gyengeséget. Csökkenti a lázat a gyulladást, bizonyos bőrbetegséget.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A prithvi mudra spirituális hatása ennek megfelelően a kitartásra ösztönöz, a belső gyengeség ellen a lelkierőt növeli. Talán ez az a kéztartás, mely a legtöbb helyen szerepel a keresztény ikonográfiában. Még ma is használják áldásadásra (bendiction) a görög ortodox papok. Jobb kezük ujjai Jézus nevének görög kezdőbetűit (IC XC), egyben a Prithvi mudrát formázzák. Mindkét értelmezése a test és a lélek gyógyulását segíti.

Keresztény mudrák összefoglalása


Kant szerint „a kéz az agy látható része”. Egy tudományos folyóiratban, 2009 novemberében megjelent cikk szerint a kézmozdulatok ugyanazon agyi régiókat serkentik, mint a beszéd. Csak a nagy jógik ismerték a mudrák teljes tudományát, mely nemcsak javítja az egészséget, de új, pozitív energiákat is generál. Tudták, hogy mágikus védelmet adnak a negatív támadások ellen, és alkalmasak a jószerencse meginvitálására is. Minden élőlény e két dologra törekszik, nem igaz?


Nem célunk összemosni a buddhista, a hindu vagy a keresztény hit tanítását, néhány festmény alapján. Csupán bemutattuk a hasonlóságokat, melyek évszázadok óta öröklődnek a művészetben, mert ez a tradíció az ember felemelkedését szolgálja. Nem az a kérdés, hogyan akarta Buddha vagy Jézus megváltani a világot, számunkra jelen esetben az a fontos, hogy a megváltás létezik, az isteni segítség létezik, a félelemnélküliség, az erőszakmentesség létezik, és minden más örökérvényű kinyilatkoztatás, mely nem mond ellent az egyetemes szeretet törvényének. Ezt egyaránt szolgálhatják a keresztény ikonográfia csodálatos alkotásai és a több ezer éves jóga-mudrák is.  

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 15

A jóga a kulturális örökség listáján

A jóga, az ősi indiai filozófia ajándéka, 2016. december elején méltó nemzetközi elismerésben részesült: felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. A világörökség bizottság nyilatkozata hangsúlyozta, hogy „a jóga segíti az egyént az önmegvalósításban, számos betegségre is jótékony hatással van, és lehetővé tesz egy emelkedettebb állapotot. Fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhatják”.

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Múlt és jelen: egy régi falfreskó és a modern jógaterem – jógázó lány ugyanabban az ászanában, a csakrászana vagy kerékállás jóga gyakorlat közben. A több évezredes tudomány méltán került fel az UNESCO világörökség listájára: Jóga a kulturális világörökség listáján 2016. december  2-től! 

Néhány generációval ezelőtt a jóga a titokzatos keleti kultúra része volt, ma már az egész világon elterjedt. Már önmagában ez is bizonyítja jótékony hatását. Nemcsak a jógastúdiók, egészségügyi klubok kínálnak jógaórákat, számos helyen bevezették az iskolai oktatásba is, mert felismerték a fizikai és pszichikai állapotra gyakorolt rendkívül pozitív szerepét. 


Leveles Zoltán hindu tanító előadásai szerdánként 17:30-kor a Bharata kultúrtérben>>  Spiritális előadások


 

 

Természetesen az üzleti világ is rögtön magáénak vallotta, hiszen minden, ami divat, jó bevételi forrás. Azonban mindig voltak és vannak olyan hiteles jógacsoportok, jógaoktatók, akik igyekeznek megvédeni a jóga ősi értékeit. A jóga szerelmesi óriási eredménynek könyvelhetik el a jóga világnapjának sikerét is. Már a második évben került erre sor, s mindkét alkalommal rendkívül gyümölcsöző volt, tömegeket mozgatott meg és fogott össze. Ha csak rövid időre is, de bebizonyosodott, hogy a valóban értékes célok egyesítik, önzetlenebbé teszik az embereket. 

Nem véletlenül sorolták a jeles napok listájára is a jógát. 2014-ben Narendra Modi indiai miniszterelnök közbenjárására a június 21ét ajeles napok listájára vették: június 21. a jóga világnapja.

A jóga holisztikus életszemlélet

A jóga a test több fizikai elváltozását is korrigálja, ugyanakkor fontosabb tulajdonsága a megelőzés. A valódi jógaoktató mindig megtanítja azt is, hogy a jóga belül, egy spirituálisabb szemléletmóddal kezdődik, melynek fontos része az erőszak nélküli életforma. Természetesen, mint minden komoly tudásanyag, ez sem sajátítható el gyorstalpaló hétvégi kurzusokon. Aki valóban fejlődni akar, annak a gyakorlatok rendszeres végzésére időt kell szánnia.

Csakrászana, vagy kerékállás jóga gyakorlat

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Csakra, mint indiai szimbólum

A fenti képen a chakrasana – csakra ászana: kerék póz látható. Rendkívül jó a gerincnek, ugyanakkor utal a múltra, a jelenre és a jövőre. A csakra, az időkerék a védikus kultúra egyik legismertebb szimbóluma. Egyrészt, figyelmeztet, hogy a múlt határozza meg a jelent, azon pedig a jövő alapul, tehát tetteinkért felelősek vagyunk. Amit teszünk, ahogyan élünk, olyan jövőt készítünk elő magunknak. Másrészt emlékeztet arra, hogy nem a test a valódi önmagunk, és a lélek addig vándorol az anyagi világban, különféle szerepeket öltve magára, míg el nem éri a tökéletességet.
 

Kapcsolódó cikkek

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja

Tovább olvasom

nov 30

Jógás idézetek mindennapi inspirációra

Hogyan és miért lélegezzünk  - Többek között erről is szól a jóga tanítása, de a jóga mibenlétét sokféleképpen meg lehet fogalmazni. Alapvető tudománya a helyes lélegzetvétel vagy a rugalmasság megőrzése, de magas szintű tanítást is ad, spirituális és meditatív fegyelemre oktat.

pozitív gondolkodás guru filozófia jóga oktatás
Híres jógaguruk inspiráló gondolatai. Tipp: kezdj el jógázni most!

Megközelíthető az egészség és a relaxáció felől, de az elme szabályozása és a tudat felemelkedése a végső célja. A bölcs gondolatok mindenkit lelkesítenek, motiválnak. Most néhány gyönyörű idézettel szeretnénk mindezt bemutatni, híres jógatanárok jógáról, meditációról alkotott véleményén, illetve a jógáról szóló ősi tanításon keresztül. 

Bhaktivinod Thakura, vezető filozófus, tudós, író, bhakti-jóga guru:


A jóga végső célja dicséretes, de az úton veszélyek leselkednek. 


Dharma Mittra, jógaoktató:


Minden alkalommal, amikor van rá lehetőséged, fordulj befelé, és meditálj. 
A csakrák nagyon intelligensek – olyanok, mint a tested számítógépének a szoftverjei.


Az állatok a mi gyengébb fivéreink és nővéreink. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem hogy szeretettel kell velük foglalkozni.

 


Szvámí Visnu Devananda, jógamester és híres békeaktivista:


Az egészség gazdagság, a nyugodt elme boldogság. A jóga megmutatja az ehhez vezető utat: helyes gyakorlat (ászana), szabályos lélegzés (pránajáma) megfelelő relaxáció (savászana) kifogástalan étkezés (vegetárizmus) pozitív gondolkodás (Védanta) és meditáció (dhjána). 
A jógafilozófia azt tanítja, hogy az igazi ember nem a testével azonos, hanem a halhatatlan én-nel. Erről bizonyos mértékben, szellemi fejlődésének mértéke szerint, minden ember tudatos. Tudja, hogy csak elfoglalja és használja a testet, mint egy eszközt.

 Kate Holcombe, a san francisco-i Gyógyító Jóga Alapítvány alapítója és ügyvezető igazgatója:


Az egyik legnagyobb dolog, amit megtanultam a tanáromtól, Desikachartól, hogy a jóga igazi értéke ott található meg, amikor alkalmazzuk azt a mindennapi életedben, különösen a kaotikus pillanatokban.

Aadil Palkhivala, jógaoktató: 


Az igazi jóga nem a testet formálja, hanem az életed. A jógát nem elvégezni kell, hanem élni. A jógát nem az érdekli, milyen vagy, hanem azzal törődik, milyen lehetsz. A jóga egy hatalmas és mélységes célt tűzött ki, és ezért lehet valódi jógának hívni, mely a lényeget testesíti meg. 

T.K.V. Desikachar, Krishnamacharya fia, jógamester:


A jóga végső célja mindig pontosan megfigyelni a dolgokat, így soha nem teszünk olyat, hogy később bánnunk kellene a cselekedeteinket.

Sri Pattabhi Jois, jógamester, Krishnamacharya tanítványa:


A jóga bárki számára elérhető, aki igazán akarja. A jóga egyetemes. De ne üzleti elmével közelíts felé, mely a világi nyereséget keresi. 


 Hatha-jóga-pradípiká (A hatha-jóga lámpása) című indiai jóga-tankönyv: 


Amikor a lélegzet elkalandozik az elme szintén bizonytalan. Amikor a lélegzet csillapodik, az elme is megnyugszik, és a jógi hosszú élettartamot ér el. Ezért meg kell tanulni a légzés szabályozását. 


Legyen bár fiatal, öreg avagy aggastyán, beteg vagy gyenge, ha fáradhatatlanul gyakorolja a jógát, eléri a beteljesülést. Aki eltökélten foglalkozik vele – eredményt ér el. Hogyan is lenne sikeres, aki nem gyakorol?

Csupán tankönyvek olvasgatásával nem teljesedik be a jóga. Csak a tréning vezet sikerre, ez az igazság, semmi kétség. 

 Kelly Kamm, jógaoktató:


A jóga naponta eszembe juttatja a bennem illetve a világegyetemben rejlő kegyelmet és jóságot. (…) Amikor megérted, hogy az igazság a szívedben, a csontjaidban van, akkor soha nem „csinálod” a jógát. A jóga áthat, miként minden tettet egy spirituális törvény. 

Athanasios Megarisiotis, jógaoktató: 


A jóga nem torna vagy verseny. A cél nem az, hogy túlzott ambícióval elérjék a kifelé tökéletes formát, hanem inkább az, hogy megtapasztalják saját spiritualitásukat, a test és a lélek kölcsönhatását minden pózban. 

Max Strom, jógaoktató:


Ne felejtsük el, hogy nem számít, milyen mélyre mész egy testtartásban, az számít, ki vagy, amikor odaérsz. 

Szvámi Vivekánanda:


A jóga tüze elégeti a bűn ketrecét, amely körülveszi az embert. 

Sarah Thompson, jógaoktató:


Számomra a jóga sokkal több, mint egy ászana vagy egy gyakorlatsor. A szívünk kitárásának nagyon nehéz feladata (…) Ez az én jógám. Ez az, ami segít nekem gyógyítani. Ez az, amit megpróbálok megosztani másokkal. 

 
Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója (a képen a világhírű fotós és jógatanár, Robert Sturman társaságában):


Addig fogom tanítani a jógát, amíg nem tudok lélegezni többé, s akkor én csak elrepülök a következő bolygóra...
Az ősz egy emlékeztető, hogy míg a levelek meghalnak, mindig lesz tavasz, a változás, a pótlás és az újjászületés esélye. Mindannyiunknak megvan a lehetősége a hiányok pótlására és az újjászületésre.

  Patandzsáli jóga-szútrái, az egyik legfontosabb ókori klasszikus jóga szöveg:


1. 2-4. A jóga az anyagi elképzelések megfékezése. Így a látó megvalósítja saját, valódi természetét, máskülönben a különféle anyagi gondolatokkal azonosul.


2.1. A jógának három összetevője van: az elme és az érzékek megtisztítása és tréningje (tapas); az önvaló belső és külső tanulmányozása a szentírások, mantrák felhasználásával (svadhyaya); meghódolás Istennek (ishvara-pranidhana).


2.28. A jóga összetevőinek folyamatos gyakorlása által a tisztátalanságok eltűnnek, és a megkülönböztető tudáshoz vezető bölcsesség felragyog.


4.2. Az előző életek jóga gyakorlatai egyeseknél a születésüktől fogva segítik a fejlődési folyamatot.

Sri T. Krishnamacharya:


Manapság a jóga sokszor megáll az ászanáknál. Nagyon kevés a komoly kísérlet a mélyebb meditációra. Szükség van újra a forrásra, és a jógagyakorlat értékének helyreállítására a modern időkben.

Indra dévi, jógaoktató:


A jóga a szabadság útja, (…) az élet művészete és tudománya.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 18

A modern jóga alapító atyja

A modern jóga alapító atyjára, Tirumalai Krishnamacharya-ra tisztelettel emlékezünk, aki a 20. század egyik legnagyobb hatású jógatanára, ájurvédikus gyógyító, a modern jóga alapító atyja. Lefordította az ősi jóga-szövegeket, ezreket tanított, és Indián kívül is szellemi aktivitásként és cselekvésként vezette be a jóga gyakorlatát. Négy jógakönyvet, számtalan esszét írt, igazi kincsek ezek a jóga komoly követőinek.

guru hírességek india jóga oktatás

Krishnamacharya fiatal korában sokat utazott és tanult, főleg filozófiát, de soha nem hagyta el Indiát. Tíz éves volt, amikor apja, a Védák jól ismert tanára meghalt, és a családnak el kellett költöznie. Egyetemre Benáreszben járt, majd védikus filozófiát és ájurvédát tanult. Egyik szünidőben elzarándokolt a Himalájába, hogy folytathassa jóga-tanulmányait. Nepálba akart menni, felkeresni egy mestert, de ehhez Simla alkirályának, Lord Irwinnak az engedélye kellett, aki akkor cukorbetegségben szenvedett.

Krishnamacharya hat hónapig jóga gyakorlatokat tanított neki, s az alkirály egészsége javult. Természetes hát, hogy megszerette és nagyon tisztelte tanárát, s elintézte Tibetbe való utazását. Krishnamacharya hét és fél évet töltött mestere iskolájában, tanulmányozta Patanjali jóga szútráit, az ászanákat és a pránajámát, valamint a jógaterápiát. A hagyományhoz hűen a képzés végén megkérdezte guruját: mivel tartozik, mit fizessen. A mester azt válaszolta: nősüljön meg, neveljen gyerekeket, és legyen jógatanár.
 
1925-ben házasodott meg, felesége, Namagiriamma egész életében elkötelezett partnerként segítette férje küldetését. Szerény, kellemes és könnyű beszédű volt, aki hangosan zengte Naraján nevét. Unokájuk később azt írta: Van egy mondás, miszerint minden nagy ember mögött, áll egy különleges nő. Bár Namagiriamma nagyon csendes ember volt, férje iránti odaadása és támogatása megkérdőjelezhetetlen.
 
1926-ban Krisnamacsarja híre eljutott a mysore-i maharadzsához is, akit a mester tudása lenyűgözött, így anyagi támogatást nyújtott a jóga szélesebb körben való terjesztéséhez. Krisnamacsarja boldogan alapított jógaiskolát a dél-indiai Mysore-ban. Kezdetben a palotában tanított, s hamarosan a maharádzsa megbízható tanácsadója lett, megkapta az Asthana Vidwan – a palota értelmisége megtisztelő címet. Nemcsak jógaoktatóként, ájurvédikus orvosként is dolgozott. Hatalmas tudással rendelkezett a helyes táplálkozás, a gyógynövények, az olajak használata, és egyéb gyógymódok terén. Krishnamacharya különösen hangsúlyozta: ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt ötvözni kell a légző gyakorlatokat (pránajáma) a jóga testhelyzeteket (ászanák) és a meditációt (dhyana). Krishnamacharya hitte, hogy a jóga India legnagyobb ajándéka a világnak. Meggyőződött arról, hogy a jóga, mint spirituális gyakorlat a fizikai gyógyulás egy módja is lehet. 
 
guru hírességek india jóga oktatásKrishnamacharya nemcsak a jóga tudományában mélyedt el, jól ismerte az ajurvédát és az indiai filozófiai rendszereket is. Minden tanulóhoz teljesen egyedi módon közeledett, figyelembe vette a különböző emberek sajátságos kapacitását. Számára a jóga útja azt jelentette, hogy minden egyes embert egyéni módon kell tanítani, hogy pontosan megértse a tanultakat: 
Akiknek van hitük, azért végzik az ászanákat, hogy ráleljenek a lélek és Isten kapcsolatára.
Akiknek nincs Istenbe vetett hitük, azok számára a jógászana olyan testhelyzet, amely segíti az elme koncentrációját, vagy segít szabályozni az érzékeket és a légzést. Ha pedig valaki érdeklődik a bhakti, az Isten iránti odaadás iránt, annak a meditálás képességét kell elsajátítania.
  
1947-ben India függetlenedésével megváltozott a jógaiskola helyzete, megszűnt az állami támogatás. 1955-ben elhagyta Mysore-t és Bangalore-ba, majd Chennaiba költözött, itt folytatta tovább jógaoktatói munkáját. Jógaguru volt, de önmagát mindig csak tanítványnak tekintette, aki folyamatosan tanul. 
 
Mi a jóga? Krishnamacharya szerint mindenkinek dolgoznia kell a tudásért a test, az érzékek, a légzés és az elme megfelelő működéséért. Az univerzum megtapasztalása kizárólag akkor lehetséges, ha jó egészséget, figyelmet, hosszú életet, megfelelő megértést és teljes koncentrációt, egyhegyűséget érünk el. Jógának nevezzük az utat, amely elvezet ide. 
 
 
Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 12

Sting a jóga elkötelezett gyakorlója

Egy évvel a terror támadások után, november 12-én , a Bataclan, a legendás párizsi színház Sting exkluzív koncertjével nyitja meg kapuit. Sting mint a The Police frontembere és dalszövegírója hódította meg a világot, ezután szólókarrierje ívelt felfelé. A rendkívül sikeres pályafutás közismert, de talán kevesen tudják, hogy Sting a jóga elkötelezett híve, rendszeresen jógázik, feleségével, Trudie-val egy jógaközpontot is működtetnek New Yorkban.

hírességek hírek pozitív gondolkodás


 
Szimbolikus dátum 


November 12-e az első évfordulója annak terrortámadás-sorozatnak, mely 130 ember életét követelte a francia fővárosban, közülük kilencvenen a Bataclan színházban haltak meg. Sting a koncert teljes bevételét a merényletek túlélői által létrehozott egyesületnek ajánlotta fel. A Bataclan igazgatója köszönetet mondott neki, amiért felvállalta a nyitó koncertet. Másnap egy emléktáblát helyeznek majd el a teljesen felújított klub északkeleti falán. 


 
 „…ki a fene az a Gordon?” 


Az ember a tudatlanság és a mosoly hiányától szenved – idézték többször is a híres zenészt, és sokszor elmondták róla, hogy roppant barátságos és közvetlen személyiség. Sting munkás családból, az angol Newcastle egyik ipari külvárosából származik, ahol egy szénbánya volt az egyik végén, egy hajógyár a másikon. Már kisfiúként segített tejet szállítani az apjának, később újságot árult a gyárba menő munkásoknak. Eredeti neve Gordon Sumner, a Sting (Fullánk) művésznevet, a gyakran viselt sárga-fekete csíkos pulóvere miatt kapta, s rajta maradt. „A gyerekeim Stingnek szólítanak, az anyám is Stingnek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?” – mondta viccesen egy újságírónak. Felesége, Trudie egy Royal Shakespeare-képzett színésznő, az Esőerdő Alapítvány vezetője, lelkes jógini, és egy nagy nemzetközi béke-díj várományosa. Négy gyermek édesanyja. Bármilyen kreatív munkánál őt kérdezem először, mert tudom, hogy igazat mond, nem ködösít – mondta férje.
 
 


The Police, majd szólókarrier


A The Police volt az egyik legbefolyásosabb zenekar a hetvenes években, egy új stílusú, élvonalbeli zenét képviselt. Ő mint szövegíró éles látó politikai üzeneteket komponált, a béke és a szeretet fontosságát fogalmazta meg költői módon. A zenekar hivatalosan nem szűnt meg, de Sting pályafutása szólókarrierben folytatódott: kitűnő énekes, és számos hangszeren játszik: jól zongorázik, harmonikázik, de a gitár, basszusgitár, bőgő, mandolin, szaxofon, pánsíp vagy a lant sem idegen tőle. Mindig vidáman olvasom, amikor „öregedő rocksztár”-ként írnak rólam – feltehetően egy idősödő újságíró, tette hozzá vigyorogva. – Az életkoromat nem szégyellem, büszkeséggel tölt el, remélem, egy napon bölcs öregemberré válok. 40 éves zenei karrierje során 3 Oscar jelölést, 5 Emmy- és 16 Grammy-díjat kapott, valamint több mint 100 millió albumot adott ki. Golden Globe-díj és több aranylemez birtokosa.
 

hírességek hírek pozitív gondolkodás
Sting jóga ászana közben


 
A jóga egy lelki utazás

 
Mint előadóművész mindig fit volt, de az igazi változást Danny Paradise hozta. Sting így emlékszik vissza a kezdetekre: Azt mondják, ha a tanuló készen áll, a tanító megjelenik. A jóga-utazás 1990-ben kezdődött. Az első tanítóm, Danny Paradise (egy zenész és jógaoktató) bejött Londonban a stúdiómba, és megkérdezte, akarok-e jógát tanulni. Fogalmam sem volt, mi az, de kíváncsian kértem, hogy mutassa meg. Nagy hatással volt rám a csendes erő és a rugalmasság, amit bizonyított. Még jobban lenyűgözött, miután megpróbáltam utánozni néhány mozdulatát. Mindig sportos emberként gondoltam magamra, akinek a munkája megköveteli ezt, amikor fiatalabb voltam minden nap futottam. De előre tudtam-e hajolni egyenes lábbal, és a tenyeremet a padlóra tenni? Nem. Még egy egyszerű Nap üdvözlést sem tudtam befejezni anélkül, hogy fújtattam volna, mint egy régi vonat. A tanárom még csak nem is lihegett, simán és könnyedén csinálta a gyakorlatokat. Megkértem, hogy másnap jöjjön az otthonomba, és tanítson. 
 
A jóga későn jött az életemben, 38-39 éves koromban. Sajnálom, hogy nem kezdődött korábban. Azt hiszem, akkor tovább értem volna az utamon. De talán nem voltam még kész rá, talán akkor nem fogadtam volna el. Elkezdtem jógázni. s úgy érzem ez életem végéig meg fog maradni. Szeretném. Ez majdnem olyan, mint a zene, oly módon, hogy nincs vége. 
Ha valaki bizonyos idő alatt fut öt mérföldet, ahogy öregszik, nem tudja fenntartani ezt az eredményt. Ez elég bosszantó. Azt hiszem, ha valami, akkor az egyik legizgalmasabb dolog a jógában, hogy ahogy idősebbek leszünk, a gyakorlat bizonyos részei jobbá válnak, s ez rendkívül inspiráló. Lehetővé teszi a folyamatosságot. Ha valami, hát ez visszafordítja az öregedési folyamatot. Meg tudok csinálni olyan dolgokat, amiket még csak nem is gondoltam sportolóként tinédzser koromban. Régen szinte semmit sem tudtam a jógáról. Azt hittem, egy jógás csak ül a padlón törökülésben, és meditál a köldökén… Ha gyakorlod a jógát, több energiád lesz a feladataidra minden nap.
 
Érdekes számomra, hogy a jóga egyre inkább hihetetlenül népszerűbbé válik. Nagyon összetett, zűrzavaros időben élünk, s úgy tűnik, a jóga jó ellenszere az egésznek. Minden koncert előtt legalább másfél órával jógázik az egész csapatom, ami szerintem növeli az összetartást is. Azt hiszem, az egyéni és a csoportos jóga-foglalkozásnak is van helye. Az elmém is sokkal nyugodtabb. Több előnye van, mint azt gondoltam volna. Fizikai, mentális, de hiszem, hogy lelki eredmények is. A tudatom fejlődése. Ha mélyebbre jutsz a jógában, rájössz, az egy spirituális gyakorlat.
 


 
A jóga a dekódolás egyik módja


A sztárok túl gyakran csillognak a karrierjük révén, de az életükben nem. Sting egy érzékeny, nagyon intelligens ember, akiről azt is írták, hogy a jóga lényeges vonását is gyakorolja, mások szolgálatát. Már több millió dollárt adományozott a béke, a környezetvédelem és az emberi jogok céljaira. Segítette az őslakosokat, és megmentett millió hektárnyi esőerdőt Brazíliában. Többször is fellépett hazánkban, hatalmas sikerrel, 2012-ben is kétszer visszatapsolta a lelkes közönség. Tavaly egy New York-i jótékonysági koncertet adott, amelynek célja A változás odabent kezdődik című meditációs oktatás támogatása volt.
 
Ismét őt idézve: Korábban a dalok írása volt az egyetlen meditáció, amit végeztem. A komponálás szinte transz állapotban továbbítja a dalokat. Nem hiszem, hogy írod a dalokat. Jönnek rajtad keresztül. Léteznek odakint, van egy adó. Ehhez szükséges bizonyos fokú mentális tisztaság. A jóga ugyanannak a folyamatnak egy másik útja. 
 
Ahogy öregszem, nem vagyok hajlandó elfogadni az Isten nélküli univerzumot. Úgy érzem, hogy az emberin túl van egy magasabb szintű megértés. Ez mindannyiunkban megvan, csak dekódolni kell. Különböző módszerek vannak a dekódolásra, és azt hiszem, ezek közül az egyik a jóga. A zene, a meditáció, az imádság egy másik. Nem akarok úgy beszélni, mint aki elérte a szatorit, vagy bármi más megvilágosodást. Diák vagyok.
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 04

Ilyen fiatalos a jóga First Lady-je

Amerika egyik legnagyobb tudású és legelismertebb jóga-mestere, Lilias Folan kapta „A jóga First Lady-je” nevet. Lilias a test, az elme és a lélek harmóniájára fókuszálva milliókat segített, hogy megismerjék a jóga előnyeit. Arra törekedett, hogy megértesse: a jóga nem csak a fiataloké, hiszen több mint fizikai gyakorlat. A First Lady szerint semmi sem lágyítja jobban az öregedési folyamatot, mint a jóga! Híres könyve: A jóga a korral jobb lesz, bebizonyítja a jóga erejét, de mélyen spirituális útmutató is.

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

Rejtélyes nő

A Yoga Journal szerint ő az egyike az amerikai jóga négy legmeghatározóbb alakjának. Lilias Folan igazolta, hogy a jóga alapelvei segíthetnek megtalálni a bölcsességet, a derűt, az értelmes célokat, az energiát, vagy általa egyszerűen csak jobban érzi magát az ember. Lilias 1963-ban lépett a jóga útjára, számos neves tanártól tanult, a Sivananda vonal képzett mestereitől.

1973-ban, Lilias Indiába ment, Rishikeshbe, ahol Védanta filozófiát és meditációt tanult. Két év múlva Párizsban a BKS Iyengar módszert tanulmányozta. Autentikus mesterek képezték, első könyvét – az indiai hagyományoknak megfelelően – gurujának ajánlotta. A könyv több, mint jóga-testhelyzetek bemutatása. A légzőgyakorlatok és a vegetáriánus életvitel fontosságára is kitér, ő maga az erőszakmentes táplálkozás híve. A San Francisco Chronicle újságírója írta róla:

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

„továbbra is rejtélyes nő, egy kedves lény egy távoli bolygóról”.

 
Milliók tanára

Közreműködésével TV-műsorok, könyvek, hangoskönyvek, videók, CD-k és alkotó műhelyek jöttek létre. A televíziós jógaprogramok úttörője. 1972-ben házigazdája és társproducere lett a Jóga és Te cím alatt futó országos sorozatnak. A műsor a közönség széles rétegéhez szólt, háziasszonyokhoz, sportolókhoz, vezetőkhöz, idősekhez, olimpikonokhoz, művészekhez egyaránt. Elmesélte, milyen nehéz volt eleinte a TV kamera előtti tanítás, ahogy kigyúlt a vörös fény.

Ez így nagyon száraz – mondta. – Tanárként függünk az előttünk ülő diákjainkkal kialakított kapcsolattól, egyfajta energia az is. Végül sikerült, mert túl a piros fényen a spirituális szív csatlakozni kezdett az én „láthatatlan” osztályomhoz. Továbbra is kapok leveleket valamennyi korosztálytól. Mivel nem láttam a diákjaimat, nagyon lelkiismeretes, világos irányt kellett mutatnom, figyelembe véve a testtartásokat, ellátni őket egy csomó figyelmeztetéssel, hogy senki ne sérüljön meg. A TV-sorozatot 1974-79 között 200 országos állomás sugározta, és több mint 10 millió rendszeres nézője volt.

Jóga idős korban

A jóga a korral jobb lesz méltán aratott óriási sikert. Ebben a könyvben, Lilias Folan emlékeztet minket, hogy a hiteles lelki utak nem az életkor függvényei, mert a bölcsesség kortalan. Mit jelent a jóga, mit kínál nekünk életünk különböző szakaszaiban? – teszi fel a kérdést a szerző. Rögtön ki is hangsúlyozza:

"a jóga célja kortalan, mert az önmegvalósítás alapvetően lelki természetű. "

Független éveink számától, a fizikai és szellemi képességektől. A kötet 200 fényképet és világos utasításokat, figyelmeztetéseket tartalmaz.
A 40-es, 50-es életkorban s azon túl is az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék a test merevségét, lassítsák az öregedés folyamatát. A jóga mindezt biztosítani tudja – biztat Lilias Folan. – Megmutatja, hogyan lehet rugalmasabb az ember idős korában, feltöltődve energiával, mely egyben az életöröm egyik forrása is.

Jóga és kereszténység

Akik attól tartottak, hogy a jóga ütközhet a hitükkel, kíváncsian megkérdezték: Hogyan illeszkedik a jóga a keresztény gyökerekhez? Ők az intelligens, széles látókörű emberek, akik nem fanatikusan, támadó módon lépnek föl. Sajnos nem mindenki elég kulturált, a helyes kérdésfeltevéshez is lelki műveltség szükséges. Lilias Folan egy interjúban erre a témára is kitért:
Remélem, sokan olvasták a könyvemet, ott alaposabban kifejtettem a választ erre a csodálatos kérdésre. Én szeretem a jézusi tanítást, valamint mély tiszteletet érzek minden élő vallás iránt. A hatha jógát szerte a világon gyakorolják, a buddhista és keresztény kolostorokban egyaránt. Ez egy fontos része az egészségmegőrző és stresszkezelési programoknak, nemcsak a kórházakban és wellness-központokban.

 
Megértés és gyakorlat 

Fit, rugalmas és élettel teli volt mindig, pályafutása alatt több jógamagazinban szerepelt. Napjainkban oktató műhelyek, jógakonferenciák vezetője. Idős éveiben, is aktív személyiség, nyolcvanadik születésnapját gyermekei és négy unokája körében, valamint neves jógatanárok és barátok között tartotta.

Hitvallása: A jóga a belső növekedés és fejlődés eszköze. Erősíti és megtartja a rugalmasságot, lecsendesíti a nyugtalan elmét. Mindenkihez illik, nem számít, hogy milyen méretű, formájú, életkorú, vagy milyen a fizikai állapota. Egy Upanisad idézet olvasható a honlapján: „A megértés gyakorlat nélkül jobb, mint a gyakorlat megértés nélkül. A megértés gyakorlással jobb, mint a megértés nélküli gyakorlat. Valódi természeted szerint élni jobb, mint a megértés és a gyakorlat.”

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

okt 19

Jóga-meditáció gyerekeknek

Nem minden gyerek kész a tanulásra, amikor iskolába megy. De mi van, ha a nap légzőgyakorlatokkal vagy jógaórával indul? Mi van, ha a reggelt egy kellemes helyiségben kezdik, ahol fizikailag ellazulnak, szellemileg pedig éberré válnak? Mi lenne a teendő, ha valamelyik diák rendetlenkedik? – tették fel a kérdést egy baltimore-i általános iskolában a tanárok. A bezárás? Valami egyedit próbáltak: a meditációt. Egy olyan fegyelmi eszközt, mely nemcsak a tanulók helytelen viselkedését szabályozta, hanem pozitívan hat a személyiségfejlődésre is.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció
Jógaóra az iskolában

Tudják, mi az a körmös vagy tenyeres? Tévednek, ha ételre gondolnak. Ezek régi magyar iskolai fegyelmezési szokások voltak, melyek ma már elképzelhetetlenek. De milyen eszköz áll a tanár rendelkezésére? Az ellenőrzőbe való beírás? A gyerek sarokba állítása, vagy az igazgatói szobába küldése? Nos, egy baltimore-i iskolában sokkal jobbat találtak ki: a jóga-szobát.
Karöltve a Holisztikus Élet Alapítvánnyal az iskola létrehozott egy helyiséget, melyet Moment szobának nevezett el. Ez nem egy tipikus hideg, élettelen, fehér falú, a legszükségesebbekkel felszerelt osztályterem. Lámpák, művészi dekoráció és lila párnák díszítik. 

Amikor valamelyik gyereket ideküldik, a cél az, hogy segítsen neki megnyugodni, a légzőgyakorlatok és a meditáció által tanítva őket a tudatos cselekvésre. Megértetik velük, hogy tetteiknek következményei vannak, és beszédterápiával ösztönzik őket arra, hogy képesek legyenek megnyílni, elmondani problémáikat. A gyerekek szívesen meditálnak, s ezután könnyebben beszélnek a dolgaikról, arról, mi vezetett őket a neveletlen viselkedéshez. A tanulók örülnek, ha valaki kíváncsi a véleményükre, és ha  megvitathatják, hogyan lehet elkerülni az ilyen incidenseket.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció

A Holisztikus Élet Alapítvány egy elkötelezett, nonprofit gyermekjóléti szervezet. Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt kiváló bizonyítékok állnak rendelkezésükre, hogy a jóga milyen pozitív hatással van a belső élet finomítására. Egy évtizede kínál iskola utáni meditációs programokat az óvodásoktól az ötödik osztályosoknak, de most már a jóga gyakorlatok is az iskolarendszer részét képezik. Ez elképesztő! Nem is gondolnánk, hogy a kis gyerekek is képesek csendben meditálni, de igen – mondta Kirk Philips, az iskola alapítványi koordinátora. A tanárok azt tapasztalták, hogy a jóga rendkívüli módon segíti az iskolai közösséget, sőt egy év alatt egyre csökkent a Moment szoba látogatottsága.

Azt gondolja, a jóga magányos tevékenység? Nos, látszólag igen, még akkor is, ha egy csoportban végzi valaki. Ha nem követi belső változás, akkor valóban pusztán egészségmegőrző mozdulatsorrá redukálódik. Természetesen ez is jó, de csupán részeredmény. A konfliktus megoldása a tudatban kezdődik. A jóga arra ösztönzi gyakorlóit, hogy ők maguk vegyék át az irányítást cselekedeteik és érzelmeik fölött.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

okt 07

Lótuszülés jógapózban maradt a 2700 éves csontváz

A lótuszülés alapgyakorlat a jógapózok között. Látszólag nem nagy ügy, de ha valaki megpróbálta felvenni ezt a meditatív ászanát, akkor hamar rájöhetett, hogy komoly önfegyelmet és gyakorlást igényel a törökülésnél némileg nehezebb lótuszülés, avagy padmasana.

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótuszülés jógapozitúrában maradt jógi régészeti leletei az indus-völgyi civilizáció örökségéből.

Lótuszülés jógapózban találtak rá


Egy érdekes régészeti feltárásra bukkantunk, mely az indus-völgyi civilizáció újabb bizonyítékaként szolgál, hogy bizony hosszú évezredek óta jógáznak Indiában. Az indus-völgyi civilizáció, más néven Harappa vagy Mohendzso Daro kultúra a messzi múltba visz bennünket.

A régészek a több mint 5000 éves kultúra feltárása során bukkantak rá egy ősrégi jógi földi maradványaira. Meditációban, lótuszülés jógapózban maradt fenn, a szamádi, vagyis a mély belső koncentráció állapotában. 

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Így néz ki a lótuszülés. Szanszkrit eredeti neve padmasana, magyar kiejtésel padma ászana. A képen Lótusz ülés pozitúrában meditál Narednra Modhi, India miniszterelnöke


 
A Harappa civilizáció messze megelőzte a többi kultúrát, nemcsak a szubkontinensen, az ókori Európában is. A 35-40 éves férfit ülő helyzetben temették el, miként egyes szádhukat szokták, akik lemondanak a világról. Mit jelent ez? Vagy belső, meditatív, vagy anyagiaktól független, egyszerű életet, aktív prédikálást.

Lótusz ülés az indus-völgyi civilizációban

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótusz ülés nyomai az 5000 évvel
ezelőtti indus völgyi civilizációban

A kutatók már eddig is találtak hasonló leleteket, jobbára pecsételőkön, melyek jógapózok különféle formáját ábrázolnak. Ilyen pecsételőt láthatunk a szöveg melletti képen. A Rádzsaszthánban most fellelt lótusz ülésben talált csontvázon jól látható, hogy a keze a térdén nyugodott, ujjai a Gjána mudra formában pihentek.

Ez a hüvelyk- és mutatóujj összeérintése egy kört formázva, a többi ujj nyújtva van. Maga a gjána szó tudást jelent. Ez az egyik legismertebb mudra, mely több indiai szobron és festményen is látható.

Milyen múdrát vettek fel a régi jógik lótuszülés közben?

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Egy ősi hindu templom dombor-
művén is jól láthatók az ászanákat
gyakorló jógik.

Itt főképp igaz az a mondás, hogy a sorsod a kezedben van. Lótuszülés közben ezt a mudrát már évezredek óta ismerik és gyakorolják a jógik, mivel ezzel együtt jár a béke, a nyugalom és a szellemi fejlődés. Miközben a fizikai erőkifejtés minimális, az energetikai hatása óriási lehet. A Gjána mudra segíti a koncentrációt, felszabadít a stressz alól, enyhíti a depressziót és fejfájást. A mudra „jelzés” vagy „kézmozdulat”. A test energiáinak áramlását, szabályozását is jelenti. Képes az elme nyugtalanságának megszüntetésére, az ember Istennel való kapcsolatának felelevenítésére. A hüvelykujj képviseli az egót, a Gjána mudra a bölcsesség és a magasabb tudatosság felé vezet. Fókuszálja az agyat, pozitívan befolyásolja az elme, az ideg- és az endokrin rendszer, valamint az agyalapi mirigy tevékenységét.


 
B.K.S. Iyengar így fogalmazta ezt meg:  

„Ekkor megismeri azt az üdvözült örök boldogságot, amely túl van az érzékek határain, s amelyet az értelmével sem képes megragadni. E végső valóságban időzik, s nem mozdul ki onnan. Megtalálta a mindent felülmúló kincset. Nincs semmi, ami ennél magasabb volna. Aki ezt elérte, azt a legnagyobb bánat sem érinti meg többé. Ez a jóga valódi jelentése – a szenvedéstől és bánattól való végleges megszabadulás”. 


Rajta hát, lótuszülés jóga gyakorlatra fel! De csak óvatosan, nehogy úgymaradj…

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!