Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
feb 03

Kermit béka spirituális tanítása

Gondoltad volna, hogy Breki civilben spirituális tanító? Sőt, maga is szívesen jógázik. A Muppet Show egy vidám bábsorozat, melynek főszereplői Kermit, magyarul Breki és társulata, a Muppetek. A Szezám utca népszerű amerikai bábfilm sorozatának szereplői hosszú karriert futottak be. Sokoldalúak, a számolást, az írás-olvasást is bemutatják a gyerekeknek, így csinálva kedvet a tanuláshoz. Nem meglepő tehát, hogy Kermit jógázik is.

jóga gyakorlatok

Szezám utca története


Jim Henson Emmy-díjas amerikai bábművész, karikaturista, feltaláló, aki a Muppet figurák alkotójaként nemzetközi hírnévnek örvendhetett. Már a középiskolában bábokat készített. Az1960-as években csatlakozott a gyermekek oktatási televíziós programjához, a Sesame Street-hez, és segített kidolgozni a sorozat karaktereit. 

Különösen Kermit a Béka hozta meg neki a sikert. Meggyőződése volt, hogy a televíziós báboknál is szükséges „az életszerűség és az érzékenység”. Ezért kezdett rugalmas, szövetbevonattal ellátott habszivacs figurákat készíteni. Ez lehetővé tette a szélesebb körű érzelmek kifejezését. Több hónapot töltött Európában, ahol olyan európai bábművészek ösztönözték, akik művészeti ágazatként tekintettek munkájukra. 

Kermit béka és a vegaság

Kermit béka egy fiatal közönség számára készült, de Henson és csapata a felnőtteket is szerette volna megnyerni. Mivel mindig vállalkozó szellemű volt lelkesen ugrott bele új projektekbe. Ilyen volt az is, amikor lánya, Cheryl ösztönzésére legalább egy darabig elkötelezte magát a vegetáriánus elvek mellett. Cherylt az akkor már híres vegetáriánus színésznő, Bernadette Peters inspirálta, aki 1977 augusztusában jelent meg a Muppet Show-ban.

A Kermit béka spirituális tanítása

A jógázó Kermit béka is átad egyfajta tanítást – fiataloknak és időseknek egyaránt. Kermit gyakorolja a napi jógát és a Nap-üdvözletet. A gyermekek számára mindenképpen vonzóbb a tanítás, ha egy aranyos zöld jóga-mestertől hallják, látják. Ez is az egészséges életmódra való játékos nevelés egyik lehetősége.

Az egyes részek humorosak, néha megjelennek a popkultúra elemei is. Például egyes epizódokban az elsők között utaltak a Hare Krisna mozgalomra. Ilyen az is, amikor Dom DeLuise elveszik a mocsárban, belefut Kermitbe, és panaszkodik: Elvesztettem a tájékozódó képességemet.

Erre Kermit így válaszol:

„Uh, próbáltad a Hare Krisnát?”

jóga gyakorlatok

 
Még Kermit béka is tudja, mennyire fontos nyújtani. Valami olyasmit mormog: „Nem könnyű a rugalmasság”, de azért folytatja. Ő egy kis zöld aktivista, aki már azzal is hasznos, hogy a gyerekeknek az állatok szeretetreméltóságát mutatja be. Partneréről, Miss Röfiről sem a disznóölés jut az eszébe senkinek, a felnőtt nézőknek sem. 

Összefoglalás

A Szezám utca (Sesame Street) népszerű amerikai bábfilm sorozat. Ez a show egyben a népszerű Muppets-ekhez tartozik. A Muppet Show elsöprő sikert aratott éveken keresztül. A sorozat főszereplője Kermit a béka, magyarul Breki és társulata, a Muppetek. 

Kermit a béka többek között jógázik. Csak egy aranyos zöld zen-mester, aki a kicsiket is jógára bíztatja. Ha például meg tudjuk tanítani a gyerekeknek, hogyan lélegezzenek helyesen, akkor már hatalmas lépést tettünk előre. Jól használtuk a jóga egészségmegőrző szerepét is. Ráadásul szórakozás minden korosztály számára.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 02

Dharma Mittra 908 jógapózzal hirdeti az erőszakmentességet

A brazil származású Dharma Mittra ma már klasszikusnak számító könyve számtalan jógapózt bemutat. Az általa alapított Dharma jóga nagy hangsúlyt fektet az ahimsszára, az erőszakmentesség elvére. A jóga etikai oldalát hangsúlyozza és a meditációt. 78 évesen naponta 3 osztályt tanított.

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra 908 jógapóza az erőszakmentes életért

45 éves volt, amikor a különféle ászanák végzése közben lefényképeztette magát. 1350 jógapóz készült. Ezekből a képekből 908-at használt fel munkájához, többek között az ászanákról írt könyvéhez, melyet guruja iránti odaadásból készített. 

Dharma Mittra 1939-ben született Brazíliában. A korai 1960-as években a guruja, Sri Swami Kailashananda, ismertebb nevén Yogi Gupta tanítványa lett. Jógát kezdett tanítani, majd megnyitotta a Dharma Jóga Központot New Yorkban.

Dharma Mittra 1975-ben alapította meg jógaiskoláját, hogy segítsen az embereknek a testi egészség és rugalmasság elérésében. Továbbá a jóga filozófiájának megértésében, melynek alapja az erőszakmentesség. „Csak azért vagyok itt, hogy megosszam ismereteimet másokkal, és segítsek nekik gyorsan haladni a jóga útján” – hirdette. Tanításának főbb elemei a következők:

Ahimsza, erőszakmentesség

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra


„Minden élőlény fél az erőszaktól.” 


Dharma Mittra guruja Gandhi kortársa és barátja volt, így Dharma Mittra nemcsak a jógán belüli ahimsza életelvet, hanem Gandhi erőszakmentes életfelfogását is örökölte.


Dharma Mittra szerint az embereknek téves elképzeléseik vannak az erőszakmentesség fogalmával kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy az ahimsza elsősorban a külvilággal kapcsolatos. Dharma Mittra azt hangsúlyozza, hogy az erőszakmentes élet önmagunkban fejlődhet ki.

Kezdve az erőszakmentes gondolatokkal és beszéddel, valamint a test egészséges táplálásával. Ennek a legjobb módja a vegán étrend. Számára az erőszakmentes élet alapja az együttérzés. Aki mindenben látja igazi valóját, az nem árt senkinek és semminek.

„Az állatok a gyengébb testvérek. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem azt, hogy szeretettel törődjünk velük.”


Dharma Mittra nagy szószólója a vegán és a vegetáriánus étkezésnek. Nem követeli diákjaitól a húsmentes étkezést, de ő minden órán megemlíti a helyes táplálkozás erkölcsi és egészségügyi fontosságát.

 
Jógapóz és gyakorlás 


„Lásd magad a gyakorlatban, még ha nem is tudod most elvégezni. Képzeld el magad benne.”


„Néhány jógi számára a pránájama a legfontosabb gyakorlat.” – Dharma Mittra BKS Iyengar pránájama technikáját tanítja. 

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek


„Ne taníts túl sok testhelyzetet; csak a legfontosabbakat, de azokat tartsa sokáig. „


„Foglalkoztasd az ízületeket minden nap.”

Dharma úgy véli, hogy meg kell próbálnia bizonyos jógapóz kitartását, még ha ez egy kemény feladat is. Azoknak, akik azt gondolták, hogy ez ellentmond az erőszakmentesség elvének, azzal érvelt, hogy ez nem a test támadása, csupán felkészítés az életre. Az életben elbukunk, és visszahatásokat kapunk, ez sem erőszak, csupán realitás.

A jógapóz során tisztában vagyunk azzal, hogy életben fogunk maradni, még ha egy kis fájdalmat is érzünk. De újra próbálkozunk, és erősebbé válunk. A jógaórák valójában ezzel a tanulsággal végződhetnek. Lehet, hogy 10, 20 vagy akár 100 esetben kell próbálkozni, de egy bizonyos ponton meg fogjuk találni az egyensúlyt. Dharma úgy látja, hogy ez a képzés az életben is segít.

 
Dharma Mittra a meditáció hatalmáról


 „Minden a mentális hozzáállástól függ.” 


 „Ne aggódj. Annak semmi köze a meditációhoz vagy a megvilágosodáshoz.” 


 „Minden alkalommal, amikor csak teheted, hatolj mélyre a meditációban.”


Dharma Mittra mindig kihangsúlyozta a meditáció jelentőségét. Azt mondta, hogy valaki elhagyhatja az ászanák napi gyakorlását, de soha ne hagyja el a meditációt.

Javaslata szerint minden nap legalább 10 perc meditáció szükséges reggel és este, lefekvés előtt. Az ászana csak egy bevezető, az aktív tudatosság elérésének eszköze.

Dharma Mittra leginkább a spirituális szív fogalmára koncentrálva tanít a csakrák tudományáról. Azt mondta, a lelki tudatosság a legjobb ajándék, amit gurujától kapott. Pontosabban az a mód, ahogy ez elérhető.


 „A pszichikai erők, a Kundalini energia felemelése az etikai szabályok betartása nélkül csupán annyira lehet biztonságos, mint a drogok használata.”
Dharma Mittra sok éven át gyakorolta és sajátította el a pszichés fejlődés technikáját.

A meditáció egy védő aurát segít megépíteni. Ez egy olyan módszer, mellyel mindenki képes megvédeni magát a pszichikai támadások ellen. Alapja azonban nem más, mint a lelki tudatosság.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 27

Jóga légzőgyakorlatok áldó hatásai

Azért pihegünk vagy kapkodjuk a levegőt, fulladozunk, mert nem tudunk helyesen levegőt venni. Pedig a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. A hagyományos jóga szövegek külön említést tesznek a jóga légzőgyakorlatokról. A Gheranda Samhita részletesen bemutatja a pránájáma végzésével elérhető különböző egészségügyi előnyöket.

Gheranda Samhita a jógalégzésről


A Gheranda Samhita egyike a három klasszikus hatha-jóga szövegnek, a 17. századból maradt ránk. A gyakorlónak azt tanácsolja, üljön padmászana, sziddhászana vagy szukhászana pózban, miközben a gerincvelő egyenes.

légzés jóga gyakorlatok egészség

Mindenképpen képzett oktató segítségével tanuljon meg lélegezni. A Gheranda Samhita oly hatásosnak tartja a jóga e tisztító gyakorlatát, hogy azt ígéri, pontos betartása távol tartja az öregségi rendellenességeket. Más hagyományos jógakönyv, a Hatha-jóga Pradípiká is leírja ezt. E régi könyvek jelentősége ugyancsak megnőtt, amikor a modern gépek segítségével, a tudományos kutatások hasonló eredményeket mutathattak fel.

  
Pránájáma jelentése


A pránájáma a légzés szabályozását, az életenergia irányítását jelenti. Aki egy kicsit ismeri a jóga tudományát, tudja, hogy óriási különbség van a mindennapi „pihegésünk” és a valódi lélegzés között. Az előbbi révén nem jut oxigén a tüdő minden részébe, és a szervezetbe sem. 


A Kapalbhati pránájáma a legjobb légzőgyakorlat, nagyon hasznos mindenféle légzési problémák javítására és a jó egészség megőrzése érdekében. Amire ritkán gondolunk, pedig fontos, hogy a rekeszizom használata a gyomrot és a szívet is karbantartja. Márpedig a rekeszizom csak teljes jógalégzésnél dolgozik megfelelően. A légzés szabályozása a koncentrációt is elősegíti. A pránájáma élessé teszi az elmét. 

A jógalégzés hatásai


Az oxigén szervezetünk valamennyi porcikájában, az agytól az emésztésig minden területen létfontosságú. Számtalan jótékony hatása közül érdemes néhányat kiemelni. Az oxigén aktiválja a tüdő ezer inaktív sejtjét és tisztítja a vért.

légzés jóga gyakorlatok egészségPozitívan hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a széndioxidot, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Tudjuk, az égéshez oxigén is kell, ezért a túlsúly leküzdésében is szerepet játszik, mert növeli az emésztés erejét. A jóga meditációs gyakorlataival kiegészítve csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami óriási tehertől szabadítja meg a jóga gyakorlóját.


Amikor a szennyezett levegő kimegy, és tiszta oxigén jut a szervezetbe, az tisztítja a vért, gyógyítja a bőrbetegségeket, az ekcémát és az allergiát. Ez megnöveli a belső energiánkat. A pránájáma kiegyensúlyozza a légutakat, segít legyőzni a szem, a fül és az orr problémákat. Érdekes végiggondolni, hogy egy nehéz helyzetben automatikusan nagyot sóhajtunk, mert szervezetünk fokozottabban igényli az oxigént.

Jógalégzés a gyakorlatban 


Ha már pontosan megtanultuk, oxigéndús környezetben, főleg a természetben vagy az ablak előtt ajánlott gyakorolni. Akit érdekel a konkrét gyakorlat, az olvassa el a pránájámáról szóló írást, mert ez a téma komolysága miatt külön cikket érdemel.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 20

Mudra és gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában

Delhiben, az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 3-as termináljára érkező utas falra függesztett kisplasztikákat, jóga-mudra műalkotásokat nézegethet. A figyelmes szemlélő meglepve tapsztalja, hogy ezeket a mozdulatokat már látta valahol – mégpedig keresztény szentképeken vagy ikonokon. Ezek a mudrák a gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Nem tévedés, a mudrák évezredek bölcsességét jelenítik meg, és nem csupán gyógyító hatásuk, de filozófiai mondanivalójuk is van. A vallásközi dialógus jó alkalom az emberiség közös eszményeinek erősítésére, és ennek egy különleges formája lehet a mudrák tanulmányozása is.


Tipp: Jógaképzések

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A mudra jelentése


Mudra egy szanszkrit szó, tőbb jelentése van: pecsét, mint a hitelesség őrzője, és a végzői számára az öröm forrása is. Segíti a relaxációt és a mély meditációt. A mudrák szent, titokzatos világa a jógához és a táncművészethez is kapcsolódik. Az egyes mudrák bizonyos hatáskörökre terjednek ki. A tánc mudrái eltérnek a jóga-mudráktól, az előbbiek olyan jelképek, melyek főleg érzéseket, tőrténetek egyes részeit fejezik ki. 


A mudák egyben jelképek, a hindu és buddhista művészet istenábrázolásában eléggé általánosak, a kézmozdulatok üzenetet közvetítenek. Ugyanakkor sok keresztény alkotáson is felfedezzük. Nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés. Lehet, hogy az ősi tudás generációról generációra fokozatosan átöröklődött a keresztény hagyományokban is, a gesztusok pontos ismerete és jelentősége nélkül. 


Annál is inkább, mert ez a tudás nem korlátozódott Indiára. Az ősi sumér és egyiptomi képeken, szobrokon is megtalálhatóak. Olyan általános érvényűek lehettek, mint a mai napig használt áldást, imát vagy figyelmeztetést jelentő kéztartások.


A mudrák, a jógához hasonlóan égi és földi üzenettel rendelkeznek. A jóga egyrészt az egészségmegőrzés elősegítője, másrészt egy magasabb tudatszintre emel. Hasonlóan: a betegségek gyógyításában a mudráknak is van szerepük, ugyanakkor a kéztartások gyógyító hatásán kívül fontos tulajdonságuk, hogy a lelki célokra is felhívják a figyelmet, illetve erősítik azt. Ehhez a megfelelő alap a helyes életmód, vagyis a negatív tettek és gondolatok mellőzése. Lássuk be: gyógyító kézmozdulatra minden embernek szüksége van – úgy is, hogy ő mozdul mások irányába, és úgy is, ha felé fordul valaki.

Nem-verbális kommunikáció


A gondolatainkat és az érzelmeinket tükrözi kezünk mozgása, rendes körülmények között láthatók a gesztusok, de időnként észrevétlenek maradnak. Nem vagyunk róla tudatosak, de rendszeresen használunk néhány mudrát. Például ha nagyon izgulunk vagy drukkolunk valamiért, ökölbe szorítjuk kezünket. Ez pedig a Mushti mudra mozdulata, a hatása pedig az, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett érzelmektől.

Az áldásosztás, az imát kifejező kéztartás, vagy amikor mind a két kar az ég felé emelkedik, a hála, a könyörgés vagy a dicsőítés kifejezésére – ezek mind gyógyító kéztartások is egyben.


A szóbeli közlés viszonylagos pontosságot, ezek a mozdulatok pedig egy finomabb megértést eredményeznek. Komoly tudást és információt őriznek. Éppen ezért azoknak, akik mindennapjaikban szeretnék használni a mudrákat, azoktól kell tanulniuk, akik azt gyakorolják, nem weboldalakról és könyvekből, mert azok csak útmutatók.

A kéz, vagyis az ujjak, a körmök és a tenyér tulajdonságait sokféleképpen vizsgálják, külön tanulmányt érdemelne ennek megfejtése. Ezen belül a kéztartások jónéhány ősi leírása és ábrázolása szerepel, melyek egy részét újra felfedezhetjük a keresztény ikonográfia alkotásaiban is. 

Az egészség az Ön kezében van!


A test különféle szintjein, különböző irányokban, ülő vagy álló helyzetben is használják, van egy és két kezes mudra, és minden egyes konfiguráció más-más jelentést hordoz.


Az 5 ujj képviseli az öt fő építőelemet (föld, víz, tűz, levegő és éter). Bizonyos nézőpontból a betegség nem más, mint a test finom csatornáinak elzáródása, működésének korlátozása, a folytonosság megszakadása, és az öt elem egyensúlyának felbomlása.


Az ujjhegyek több millió idegsejtje tapintás révén számtalan (nemcsak anyagi) információt gyűjt őssze, és továbbít az agyba. Ma már tudjuk, hogy a kéz reflexzónái kapcsolódnak az agy bizonyos területéhez. A neurológia képalkotó kísérletei bebizonyították, hogy a mudrák nemcsak aktiválni képesek ezt, hanem  megváltoztatják az agyhullámokat, ezzel speciális élettani állapotot idéznek elő.


Az imára kulcsolt kéz egyben egy jóga-mudra, mely „zártláncú áramkört” alkot a test energia áramlásában. A bio-képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz, a tenyér és az ujjak bio-mágneses energiája mérhető hatással van a fizikai világban. Japán tudósok azt is bebizonyították, hogy a gyógyító és harcművészeti technikák (csikung, jóga, meditáció stb.) a kéz segítségével rendkívül erős pulzáló mágneses mezőt hoznak létre.

Mudrák a keresztény ikonográfiában


A hinduizmusban valamint a buddhizmusban, különféle célokra alakultak ki a mudrák. Használják a jógában, meditációkor, a dráma és a tánc előadásban, valamint a szertartások alkalmával. A teljesség igénye nélkül párat bemutatunk azok közül, melyeket megtalálunk a keteszény képzőművészetben is.

Atmanjali vagy Pranam mudra

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallásKeleten és nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában használják üdvözlésre és tiszteletadásra is. A fej fölé emelt két kéz pedig kérést fejez ki. A két összetett tenyér a szívcsakra magasságában mélyebb jelentőségű, mint egy egyszerű „hello” vagy „viszlát”.

Az összefordított tenyerek egyben a jobb és a bal agyfélteke közti kapcsolatot is képviselik. Az Atmanjali mudra egy tiszteletadás a tanár előtt, a jógafoglalkozások vagy a klasszikus indiai táncpróbák is így kezdődnek. A Padmászana, a lótusz póz kiegészítése lehet, miként a gjána mudra, a tudás befogadására való koncentrálás kéztartása is. 

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

 
Kapota Hasta

Az Anjali mudra kissé domború változata. A tiszteletteljes üdvözlés, az elfogadás és engedelmesség jele. Krishnamacharya, a neves jógamester gyönyörűen fogalmazza meg a szív fölött összetett kéz lényegét:

„Ez a gesztus jelzi a lehetőséget, a haladás szándékát – a legnagyszerűbb lelki ébredés felé. Ha megfelelően simul össze a tenyér, egymással szemben nem lapos, az ujjpercek tövénél az ujjak kissé hajlítottak, egy kis teret képezve a tenyér és az ujjak között – akkor a két kéz egy nyíló virágra emlékeztet, szimbolizálva szívünk kitárását.”

 
Abhaya Mudra 

Elsősorban védelmet jelent. Áldást ígér, és eloszlatja a félelmet, segít elérni a belső egyensúlyt és a békét. Ez az egyik legkorábbi mudra, ami számos hindu, buddhista és dzsaina képen megtalálható, de a keresztény ikonográfia sokszor Krisztust vagy a szenteket is így ábrázolta.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Ez a mudra általában egy lelkileg erős személyre (mint az istenség, mester vagy guru) vonatkozik, hiszen ő oszlatja el tanítványai félelmét. 

    
Varada mudra

Ez a gesztus a kegyelem és az adakozás jelképe. Szintén istenség, mester vagy guru kapcsán használják leginkább. Ezt mudrát is széles körben láthatjuk a keresztény ábrázolásokban, Krisztus megbocsátó szeretetét vagy a Madonna kegyelmét hangsúlyozva.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Varada mudra képviseli a könyörületet, irgalmat és kegyosztást, nagylelkűséget és részvétet. Természetesen bárki gyakorolhatja meditácója során. A megbocsátó nyitott kéz elenged minden sérelmet, képes megbocsátani magának és másoknak is. A keleti ábrázolásban általában a jobb kéz az Abhaya mudra (Ne félj!), a másik a Varada mudra (kegyelem) jelét mutatja. 

  
Apana mudra 

Ez a mudra támogatja a méreganyagok eltávolítását, valamint az epehólyag és a máj működését. Segíti az emésztést, a húgyúti fertőzések leküzdését.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Lelki szinten a harmónia, a belső egyensúly, a bizalom kialakulását. A türelem, a nyugalom elérésének is eszköze.

 
Szurja mudra 

Szanszkritul a Nap neve Szurja, amely tüzes energiát jelent. Ez a mudra csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Szurja mudra növeli a tűzelemet a szervezetben, lelkileg ez a hit erejének növekedését jelenti. Csökkenti a szorongást, a bizonytalanságot, fokozza az éberséget és a mobilitást, így pozitív változásokra ösztönöz. Légzőgyakorlat közben ez a mudra energetizálja az egész testet.

   
Prána mudra 

A prána az életerő energiáját jelenti. Biztosítanunk kell szervezetünkben a prána, az életlevegő megfelelő áramlását. Ez a mudra többek között ebben segít. A jóga légzőgyakorlatai során is feloldhatjukjuk ezeket a blokádokat.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Prána mudra növeli a vitalitást, csökkenti a fáradtságot és idegességet, és javítja a látást. Használják szembetegségek ellen is, mert szemünk a számítógép és a tv képernyő több órás figyelése után nagyon elfárad. A modern életvitel, a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a kevés mozgás, kialvatlanság stb. kimeríti szervezetünket.

A Prána mudra megpróbálja helyreállítani az energiatartalékokat. A jógával karöltve az életerő irányítására, fokozására, a lelki-szellemi stabilitás megőrzésére szolgál. A Prána mudra spirituális szinten segít fenntartani a meditáció alatti figyelmet, és erősíti a meditatív elhatározást.

 
Prithvi mudra 

Testünk fő összetevői a föld elemhez kapcsolódnak, így a Prithivi mudra az egyik legfontosabb a mudrák közül. Jótékony hatása több helyen is érvényesül: növeli a vitalitást, az erőt és a kitartást, segít kiküszöbölni a krónikus fáradtságot, az általános gyengeséget. Csökkenti a lázat a gyulladást, bizonyos bőrbetegséget.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A prithvi mudra spirituális hatása ennek megfelelően a kitartásra ösztönöz, a belső gyengeség ellen a lelkierőt növeli. Talán ez az a kéztartás, mely a legtöbb helyen szerepel a keresztény ikonográfiában. Még ma is használják áldásadásra (bendiction) a görög ortodox papok. Jobb kezük ujjai Jézus nevének görög kezdőbetűit (IC XC), egyben a Prithvi mudrát formázzák. Mindkét értelmezése a test és a lélek gyógyulását segíti.

Keresztény mudrák összefoglalása


Kant szerint „a kéz az agy látható része”. Egy tudományos folyóiratban, 2009 novemberében megjelent cikk szerint a kézmozdulatok ugyanazon agyi régiókat serkentik, mint a beszéd. Csak a nagy jógik ismerték a mudrák teljes tudományát, mely nemcsak javítja az egészséget, de új, pozitív energiákat is generál. Tudták, hogy mágikus védelmet adnak a negatív támadások ellen, és alkalmasak a jószerencse meginvitálására is. Minden élőlény e két dologra törekszik, nem igaz?


Nem célunk összemosni a buddhista, a hindu vagy a keresztény hit tanítását, néhány festmény alapján. Csupán bemutattuk a hasonlóságokat, melyek évszázadok óta öröklődnek a művészetben, mert ez a tradíció az ember felemelkedését szolgálja. Nem az a kérdés, hogyan akarta Buddha vagy Jézus megváltani a világot, számunkra jelen esetben az a fontos, hogy a megváltás létezik, az isteni segítség létezik, a félelemnélküliség, az erőszakmentesség létezik, és minden más örökérvényű kinyilatkoztatás, mely nem mond ellent az egyetemes szeretet törvényének. Ezt egyaránt szolgálhatják a keresztény ikonográfia csodálatos alkotásai és a több ezer éves jóga-mudrák is.  

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

dec 15

A jóga a kulturális örökség listáján

A jóga, az ősi indiai filozófia ajándéka, 2016. december elején méltó nemzetközi elismerésben részesült: felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. A világörökség bizottság nyilatkozata hangsúlyozta, hogy „a jóga segíti az egyént az önmegvalósításban, számos betegségre is jótékony hatással van, és lehetővé tesz egy emelkedettebb állapotot. Fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhatják”.

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Múlt és jelen: egy régi falfreskó és a modern jógaterem – jógázó lány ugyanabban az ászanában, a csakrászana vagy kerékállás jóga gyakorlat közben. A több évezredes tudomány méltán került fel az UNESCO világörökség listájára: Jóga a kulturális világörökség listáján 2016. december  2-től! 

Néhány generációval ezelőtt a jóga a titokzatos keleti kultúra része volt, ma már az egész világon elterjedt. Már önmagában ez is bizonyítja jótékony hatását. Nemcsak a jógastúdiók, egészségügyi klubok kínálnak jógaórákat, számos helyen bevezették az iskolai oktatásba is, mert felismerték a fizikai és pszichikai állapotra gyakorolt rendkívül pozitív szerepét. 


Leveles Zoltán hindu tanító előadásai szerdánként 17:30-kor a Bharata kultúrtérben>>  Spiritális előadások


 

 

Természetesen az üzleti világ is rögtön magáénak vallotta, hiszen minden, ami divat, jó bevételi forrás. Azonban mindig voltak és vannak olyan hiteles jógacsoportok, jógaoktatók, akik igyekeznek megvédeni a jóga ősi értékeit. A jóga szerelmesi óriási eredménynek könyvelhetik el a jóga világnapjának sikerét is. Már a második évben került erre sor, s mindkét alkalommal rendkívül gyümölcsöző volt, tömegeket mozgatott meg és fogott össze. Ha csak rövid időre is, de bebizonyosodott, hogy a valóban értékes célok egyesítik, önzetlenebbé teszik az embereket. 

Nem véletlenül sorolták a jeles napok listájára is a jógát. 2014-ben Narendra Modi indiai miniszterelnök közbenjárására a június 21ét ajeles napok listájára vették: június 21. a jóga világnapja.

A jóga holisztikus életszemlélet

A jóga a test több fizikai elváltozását is korrigálja, ugyanakkor fontosabb tulajdonsága a megelőzés. A valódi jógaoktató mindig megtanítja azt is, hogy a jóga belül, egy spirituálisabb szemléletmóddal kezdődik, melynek fontos része az erőszak nélküli életforma. Természetesen, mint minden komoly tudásanyag, ez sem sajátítható el gyorstalpaló hétvégi kurzusokon. Aki valóban fejlődni akar, annak a gyakorlatok rendszeres végzésére időt kell szánnia.

Csakrászana, vagy kerékállás jóga gyakorlat

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Csakra, mint indiai szimbólum

A fenti képen a chakrasana – csakra ászana: kerék póz látható. Rendkívül jó a gerincnek, ugyanakkor utal a múltra, a jelenre és a jövőre. A csakra, az időkerék a védikus kultúra egyik legismertebb szimbóluma. Egyrészt, figyelmeztet, hogy a múlt határozza meg a jelent, azon pedig a jövő alapul, tehát tetteinkért felelősek vagyunk. Amit teszünk, ahogyan élünk, olyan jövőt készítünk elő magunknak. Másrészt emlékeztet arra, hogy nem a test a valódi önmagunk, és a lélek addig vándorol az anyagi világban, különféle szerepeket öltve magára, míg el nem éri a tökéletességet.
 

Kapcsolódó cikkek

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja

Tovább olvasom

okt 07

Lótuszülés jógapózban maradt a 2700 éves csontváz

A lótuszülés alapgyakorlat a jógapózok között. Látszólag nem nagy ügy, de ha valaki megpróbálta felvenni ezt a meditatív ászanát, akkor hamar rájöhetett, hogy komoly önfegyelmet és gyakorlást igényel a törökülésnél némileg nehezebb lótuszülés, avagy padmasana.

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótuszülés jógapozitúrában maradt jógi régészeti leletei az indus-völgyi civilizáció örökségéből.

Lótuszülés jógapózban találtak rá


Egy érdekes régészeti feltárásra bukkantunk, mely az indus-völgyi civilizáció újabb bizonyítékaként szolgál, hogy bizony hosszú évezredek óta jógáznak Indiában. Az indus-völgyi civilizáció, más néven Harappa vagy Mohendzso Daro kultúra a messzi múltba visz bennünket.

A régészek a több mint 5000 éves kultúra feltárása során bukkantak rá egy ősrégi jógi földi maradványaira. Meditációban, lótuszülés jógapózban maradt fenn, a szamádi, vagyis a mély belső koncentráció állapotában. 

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Így néz ki a lótuszülés. Szanszkrit eredeti neve padmasana, magyar kiejtésel padma ászana. A képen Lótusz ülés pozitúrában meditál Narednra Modhi, India miniszterelnöke


 
A Harappa civilizáció messze megelőzte a többi kultúrát, nemcsak a szubkontinensen, az ókori Európában is. A 35-40 éves férfit ülő helyzetben temették el, miként egyes szádhukat szokták, akik lemondanak a világról. Mit jelent ez? Vagy belső, meditatív, vagy anyagiaktól független, egyszerű életet, aktív prédikálást.

Lótusz ülés az indus-völgyi civilizációban

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótusz ülés nyomai az 5000 évvel
ezelőtti indus völgyi civilizációban

A kutatók már eddig is találtak hasonló leleteket, jobbára pecsételőkön, melyek jógapózok különféle formáját ábrázolnak. Ilyen pecsételőt láthatunk a szöveg melletti képen. A Rádzsaszthánban most fellelt lótusz ülésben talált csontvázon jól látható, hogy a keze a térdén nyugodott, ujjai a Gjána mudra formában pihentek.

Ez a hüvelyk- és mutatóujj összeérintése egy kört formázva, a többi ujj nyújtva van. Maga a gjána szó tudást jelent. Ez az egyik legismertebb mudra, mely több indiai szobron és festményen is látható.

Milyen múdrát vettek fel a régi jógik lótuszülés közben?

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Egy ősi hindu templom dombor-
művén is jól láthatók az ászanákat
gyakorló jógik.

Itt főképp igaz az a mondás, hogy a sorsod a kezedben van. Lótuszülés közben ezt a mudrát már évezredek óta ismerik és gyakorolják a jógik, mivel ezzel együtt jár a béke, a nyugalom és a szellemi fejlődés. Miközben a fizikai erőkifejtés minimális, az energetikai hatása óriási lehet. A Gjána mudra segíti a koncentrációt, felszabadít a stressz alól, enyhíti a depressziót és fejfájást. A mudra „jelzés” vagy „kézmozdulat”. A test energiáinak áramlását, szabályozását is jelenti. Képes az elme nyugtalanságának megszüntetésére, az ember Istennel való kapcsolatának felelevenítésére. A hüvelykujj képviseli az egót, a Gjána mudra a bölcsesség és a magasabb tudatosság felé vezet. Fókuszálja az agyat, pozitívan befolyásolja az elme, az ideg- és az endokrin rendszer, valamint az agyalapi mirigy tevékenységét.


 
B.K.S. Iyengar így fogalmazta ezt meg:  

„Ekkor megismeri azt az üdvözült örök boldogságot, amely túl van az érzékek határain, s amelyet az értelmével sem képes megragadni. E végső valóságban időzik, s nem mozdul ki onnan. Megtalálta a mindent felülmúló kincset. Nincs semmi, ami ennél magasabb volna. Aki ezt elérte, azt a legnagyobb bánat sem érinti meg többé. Ez a jóga valódi jelentése – a szenvedéstől és bánattól való végleges megszabadulás”. 


Rajta hát, lótuszülés jóga gyakorlatra fel! De csak óvatosan, nehogy úgymaradj…

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

szept 12

A Mumbai-i Jóga Intézet

 A legrégebbi szervezett jógaközpont a világon, több mint 97 éve működik. Hitvallásuk szerint: „Meggyőződésünk, hogy a jóga egy életmód, és nem csak az általánosan ismert fizikai kultúrát foglalja magába.” Az intézetben tanított technikák a testi betegség megelőzését célozzák, és fokozzák a szellemi tulajdonságokat, a nyugodt, koncentrált és egyenletes elme kialakítását. A gyakorló ezzel felismerheti saját lehetőségeit és belső fejlődését.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok
A múzeum célja, hogy bemutassa a jógát, mint életformát.

Az alapító, Srí Jogendra (1897-1989) kulcsfontosságú szerepet játszott a fejlődő orvosi hatha jóga terén. Ez volt az első jógaközpont, mely ingyenesen kínált tanfolyamokat bármilyen kasztú vagy hitvallású férfiak, nők és gyermekek számára. Srí Jogendra bejárta a világot, tanította a jógát, és gyűjtötte az ősi jóga kéziratokat.

A Jóga Intézet több tucat könyvet jelentetett már meg, egyben az orvosi kutatások, műhelyek, egészségügyi táborok és közösségi információs programok helyszíne. Az Intézet területén egy múzeum áll a látogatók rendelkezésére, mely folyamatosan bővül. Útmutatást ad mindazoknak, akik érdeklődnek a klasszikus jóga iránt.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok

Ma a Jóga Intézet több ezer embert szolgál naponta. Egy kutatási program keretében együttműködik a Központi Egészségügyi Minisztériummal, kiemelt figyelmet kapnak az anyák és a tizenévesek, valamint a stressz kezelése, melyben minden korosztály érintett. Különféle jógatanfolyamok és jógaoktató képzések érhetők el itt. Több nemzetközi konferenciát is szerveznek, az 1997-es összejövetelen Őszentsége a Dalai Láma elnökölt. 
Jelenleg az alapító idősebbik fia, Dr. Dzsajadeva Jogendra és felesége Hanszadzsí az Intézet igazgatója. Hanszadzsí már szerepelt a nemzeti televíziós programokban, a sorozat még mindig fut a különböző nemzetközi csatornákon is. A jóga a test és az elme gondozásának tudományos útmutatója – ​​mondta Hanszadzsí, aki folyamatosan tanította a jógát az elmúlt 40 évben.

jóga hatásai egészség jóga gyakorlatok


A Jóga Intézet ad otthont az orvostanhallgatók számára kialakított jógaképzéseknek is. Az orvosok vigyáznak mások egészségére, azonban nem sokan tudnak időt fordítani a saját erőnlétükre. Szeptember elején szerveztek tábort a fiatal orvosoknak és a másodéves orvostanhallgatóknak. A kurzus vezetője Sashi Sarda, aki elkötelezett szószólója a betegségek kezelésekor javasolt alternatív terápiáknak, megelőzésként pedig a jógának. Tudatosan javasolja a kisebb egészségügyi problémák esetén, a diéta és a testmozgás mellett. Miután az egészségmegőrzés érdekében sokféle gyakorlatot kipróbált, mint a súlyzózás, aerobik, kick box, sporttábor típusú képzés, rájött, hogy a jóga a leginkább eredményes minden korosztály számára. Bár sok orvos először volt jógaórán, boldogan, békés lelkiállapotban távoztak. A legtöbb diák elmondta, hogy nem tapasztalt ilyen nyugodt érzést.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 09

Jógázó macska és az egerek

A dél-indiai Maháballipuramban sokan megcsodálják a világ legnagyobb szikladomborművét, mely egy természetes sziklahasadék két oldalán látható. A hetedik századbeli faragás Ardzsuna vezeklése néven vált híressé, mérete: 30x15m. A hegyvonulat falain számos életnagyságú alak látható jóga testtartásban. Az egyik egy macska, aki a meditáló hőst, Ardzsunát utánozza. Körülötte pedig kacagnak az egerek, mert biztonságban érzik magukat. Vajon csak ennyi látható?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india
Jóga testtartások a mahaballipurami barlangtemplom falán

A dombormű közepe felé Ardzsunát, a Bhagavad-gítá egyik hősét láthatjuk jógapozícióban. Tőle kicsit jobbra pedig az őt utánzó macskát, aki körül egereket találunk. Ardzsuna, a bölcs meditál, de mit keres ott a vadászó macska a nyugalom és békesség pozíciójában? És mért nevetnek az egerek?

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

A jóga, nem csupán cselekvéssor, hanem ugyancsak összetett fogalom, a megértésnek több szintjét képviseli. Érdemes ezen elgondolkodni e világhírű dombormű kapcsán. Különösen napjainkban, amikor a legtöbb jógastúdió csak a jóga külső rétegét hangsúlyozza. Természetesen az is jó, ha az egészségmegőrző szerepe kerül előtérbe, de a jóga nem csupán ennyiről szól. Ez csak utánzása valaminek, mint ahogy a macska is utánozza a mozdulatot, de a lényeg nélkül. Ardzsuna, az önmegvalósított személy a jóga lelkiségét is megéli, a macska nem. Az egerek pedig még csak a fizikai szinten sem képesek követni a jó példát, hanem hamis biztonságérzettől vezérelve kuncognak. Az nem jut eszükbe, hogy mihelyt a macska leengedi végtagjait, abban a pillanatban az életük veszélybe kerül. Illúzióban vannak, a pillanat érzéki örömének élnek, ahogy az anyagi síkon élő ember sem fogja fel, hogy az életét tudatosabbá kellene tennie. Az egerek csak a macskát látják, Ardzsunát nem – a felszínt és nem a lényeget.

De ne legyünk igazságtalanok a cicussal, hiszen legalább ő is gyakorol, nem figyel az egerekre, akik a megszokott, hétköznapi életet jelentik neki. A jóga több olyan ászanát is ismer, melyek különféle állatokról kapták nevüket. Ezekben a mozdulat valamely állat tulajdonságát is magába olvasztja, az állatok természetes mozgását követi, vagy valamilyen híres történet fűződik hozzá. Ugyanakkor mindez arra is utal, hogy a teremtésben a különféle lények csupán különféle testben levő lelkek. A jógik példát vettek az állatoktól, és felhasználták az ászana érdekében. Ezek az ászanák is megtaníthatnak különböző dolgokra. Az állatok ösztönösen kerülnek a testük számára kedvező testhelyzetbe. Az ászanák gyakorlói pedig szintén elérhetik azok jótékony hatásait.

jóga képek jóga oktatás jóga gyakorlatok india

Természetesen van macska póz is, ezért különösen érdekes, hogy a maháballipurami cicánk nem abban áll, hanem pont ellentétesen: vízszintes helyett függőleges testtartásban. A Mardzsari, vagyis macska ászanát mindenki végezheti, előnyös, jó hatású gyakorlat, mely nyújtja a testet és a gerincoszlopot, ezáltal rugalmasságot biztosít a gerincnek. Ideális hát- és derékfájás megelőzésére. Javítja a vérkeringést, ellazítja az elmét, segíti az emésztést, ezért méregtelenítő hatása is van. A macska póz meglehetősen egyszerű. Két ellentétes mozgást kombinál: homorítást és domborítást, ki- és belégzést. Maháballipuramban nem a föld felé fordul a macska tekintete, hanem az ég felé, végtagjai is felfelé ívelnek. Köbe vésett üzenet az ember számára, egy oktalannak tartott négylábútól.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

szept 14

Jóga app, az ősi tudás továbbörökítésének kulcsa

Hogy valami mennyire begyöpesedett vagy éppen életszerű, az a környezethez való alkalmazkodóképességgel mérhető. A jóga tudománya éppen ennek a rugalmasságnak köszönheti az évezredeken átívelő továbböröklődését. A jóga gyakorlása által nem csak a test, de a gondolkodás is rugalmassá válik. Lám, a jóga az okostelefonok világát is lereagálja.

Mondhatnánk, hogy könyvből vagy tévéből nem lehet elsajátítani a jógát. Az igazság az, hogy az ősi jógaírások ezt az állítást alá is támyasztják. Ennek ellenére most egy egészen életszerű jóga kezdeményezés indul. Thaiföldön ingyenesen elérhető és letölthető lesz az az internetes jógaprogram, melyet nemrégiben indítottak el indiai szakemberek. A jóga világa nem fél a jóga elkorcsosulásától, mert az igazi jógik a felsőbb elrendezésben és védelmezésben, nem pedig politikai erőmenonstrációban hisznek. Az igaz mindig megtalálja az útját. Mint a búvópatak. Néha eltűnhet, de aztán a megfelelő helyen és időben újra előtör. Nincs az az emberi erő, amely megállíthatná a világ nemes igazságának felszínre törését és továbböröklődését.

hírek india jóga gyakorlatok

Ha valaki elhivatott jógagyakorló szeretne lenni, akkor rájon, hogy az online jóga tulajdonképpen egy kedvcsináló rendszer, s a komoly eredményhez valóban szakavatott tanítók mellett érhetők el. A Nemzetközi Jóganap elsöprő sikert aratott Bangkokban is. A thaiföldi online jógaprogram iOS és Windows verziója is hamarosan megjelenik, és alkalmazása könnyen hozzáférhető lesz mobiltelefon vagy tablet, laptop segítségével bárhol az országban.

Ez egy praktikus megoldás minden jóga gyakorlónak – jelentette ki az indiai nagykövetségen dr. Harsh Vardhan miniszter. A jóga 5000 éves indiai fizikai, mentális és lelki gyakorlat, melynek célja, hogy pozitív módon alakítsa a test és lélek kapcsolatát, olvashatták a téma iránt érdeklődők. Az egyszerű jógagyakorlatok hindi, angol és thai nyelven követhetők.

A mobil app elindítását V. Ravi Kumár híres könyve is segítette, mely „Jóga: Bharata felbecsülhetetlen ajándéka” címmel jelent meg. A nagykövetségi fogadáson a szerző is ott volt. 

Hasonló írások

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

Egy guru gondolatai a jógáról

Jóga világnapja cirkuszi bohócok nélkül

A cukorbetegség természetes kezelése

Paul McCartney a Húsmentes Hétfőért

Tovább olvasom

aug 28

Jóga gyakorlatok a Gangesz partján

Annyira örültem ennek a jóga videó elkészülésének! Nem csak azért, mert India legszebb helyein forgattuk, hanem azért, mert sikerült benne mindent elmondanom, amit a jógáról, mint mozgáskultúráról és meditációs formáról tudni kell ahhoz, hogy  a legmegfelelőbb mozgásformát és jógaoktatót választhasd. A jóga hatásai is szóba kerülnek, sőt jóga gyakorlatok is belefértek, ráadásul India szent helyein, ahol évezredek óta gyakorolnak a jógik. 

Láthatod a jógás filmben Vrindávant, Varanászit, Hrisikést és más szent helyeket is. Mindenképpen érdemes megnézned ezt a jóga videót, ha valamilyen mozgásban gondolkodsz. Akkor is, ha már sportolsz vagy bármi mást gyakorolsz, mert nagyon jó kiegészítés  és önfejlesztés lehet. Aztán pedig ha ráharapsz a jóga ízére, nem tudod abbahagyni. Így jártam én is. Tartalmas időtöltést kívánok a jóga film megtekintéséhez!

Ha pedig többi saját indiai filmünkbe is belenéznél, akkor látogasd meg YouTube csatornánkat.

Tovább olvasom

máj 22

A gyilkos ülőmunka - az emberi test nem tétlenségre terveződött

Álljon többet, még az íróasztali munka mellett is, ha meg akarja őrizni egészségét – ilyen és hasonló figyelmeztetéseket olvashatunk jó néhány helyen. Dr. James Levine, endokrinológus neve többször is felmerül manapság a különféle hírportálokon, ő nemcsak felhívja a veszélyt a gerincet károsító életmódunkra, maga is írópult mögött, állva dolgozik.
 
hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészségA széken ülünk, ülve eszünk, órákig ücsörgünk a Tv előtt. Az amerikaiak töltenek legtöbb időt ülve, 13 órát naponta, mondja egy felmérés. Pedig tanulmányok sora kimutatta már, hogy ez szó szerint életveszélyes tevékenység. A szakemberek több száz ezer embert megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy aki 4 óránál több időt üldögél kényelmes foteljában a tv előtt, az 46%-kal megnöveli a betegségek kockázatát. Más kutatók azt találták, hogy a nap felét ülve töltve megduplázhatjuk a cukorbetegség, az ízületi gyulladás valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. 
 
As emberi szervezet nem tétlenségre terveződött – mondja dr. Levine. A mozgás hiánya lassítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a zsír felhalmozódását, az elhízást, mely a nyugati országokban egyre komolyabb gondokat okoz.
 
A vegetárius étrend sokat segítene, de sajnos az is igaz, hogy a mozgásszegény életmódot talán könnyebb megváltoztatni, mint az étkezési szokásokat. Számos tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a húsmentes táplálkozás és a jóga együtt csodálatos eredményre vezet.

hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészség
Legyen tudatos ülőmunka közben! Ne felejtsen el félóránként nyújtózni, fordulni egyet. Persze a legjobb, amit tehet: félóránként egy napüdvözlet gyakorlatsor. Kb egy percet veszít vele, de a munka hatékonyabb lesz. Ezzel nem csak a hátfájást kezelheti, de a szív- és keringési betegségeket is megelőzi. És ha biztosra szeretne menni, akkor persze iratkozzon be egy jógatanfolyra...

Tovább olvasom

máj 21

Jógás kényeztetés a repülőtéri transfer alatt

A repülőtéri transfer unalmának elűzésére bátor újítással álltak elő a légi közlekedés marketingesei. Több nagyvárosi repülőtéren jógaterem nyílt. Miért is ne? A reptéri jóga minden bizonnyal segíti a repülni kívánó utas szárnyalását.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Jógaterem a San Francisco-i repülőtéri transferben

A mai világban nincsenek távolságok. Az autó, a vonat és a repülő biztosítja a gyors célba érést. Azonban mindez mégsem olyan egyszerű. A reptereken a fölszállásra és az átszállásra történő várakozás elvesztegetett időnek tűnik. Ezt az időt megpróbáljuk hasznosan eltölteni, lefoglalni magunkat. A legtöbben filmet néznek, szörföznek a neten, ide-oda sétálgatnak, vámmentes boltokban vásárolnak. Sokan evéssel, ivással ütik el a sokszor hosszúra nyúló várakozást. Szürreális valóság ez, amelybe jó lenne egy kis nyugalmat, lelkiséget, egészséget, felüdülést csempészni. Minden bizonnyal erre gondolhattak azok a reptéri üzemeltetők, akik nem csak a dohányzó utasok számára biztosítanak egy elszeparált helyet, hanem azokra is gondoltak, aki szívesen kinyújtóztatnák elgémberedett végtagjaikat, megpihentetnék elméjüket. Mi lehetne erre a legalkalmasabb, mint egy jógaszoba.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Tulajdonképpen senkit sem zavarna, ha csak úgy elkezdenénk jógázni a transferben. Pedig ezen a repülőtéren már van jógaterem. 

Amikor San Franciscóban 2012-ben megnyílt az első reptéri transfer jógaterem, az érzelmek vegyesek voltak. Volt, aki azt mondta, hogy porfogónak jó lesz, másra nem. Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ennek a nagyszerű ötletnek már rég meg kellet volna születnie. Az utóbbiaknak lett igazuk. Ahogy a jóga népszerűsége egyre nőtt, és még most is folyamatosan növekszik, egyre több amerikai reptér döntött úgy, hogy jógateremmel kedveskedik vendégeinek. Ma már Dallasban, Vermontban, és Chicagóban is igénybe lehet venni ezeket az ingyenes transfer jógatermeket. A Chicagói tranfer bambusz padlóval, lila matracokkal, vízeséssel, halk relaxációs zenével várja a megfáradt vándorokat. A San Diegói reptéri transfer még ennél is tovább ment. Egy éve, ők büszkélkedhetnek az első meditációs teremmel. A kivitelezésére 200,000 dollárt használtak fel.

A múlt nyáron már az európai reptereket transfereibe is beférkőzött a jóga. Helsinki repülőtéren 24 órás nyitva tartással, jógamatracokkal, instrukciós poszterekkel, padlótól mennyezetig érő ablakokkal, várják az utasokat. A kilátás pedig egyenesen a felszállópályára néz ezzel fokozva az időtlenség és a modern technika elegyét. Az angliai Heathrow repülőtéren működő alkalmi nyitva tartással működő jógaterem népszerűsége miatt úgy döntöttek az üzemeltetők, hogy építenek egy különálló jóga termet 24 órás hozzáféréssel, ahol a vendégek nem csak gyakorolhatnak, de nézhetnek jóga videókat, vagy felfrissülhetnek az oxigén bárban. Minden bizonnyal sok kellemes percet fog majd nyújtani annak a közel 2.5 millió jógázónak, aki ezen repterek egyikét választja.


Itt bekukkanthatsz Helsinki repülőterének transfer jógaterembe!

Tovább olvasom

márc 30

Jóga tippek frontérzékenység ellen

Fejfájás, feszültség, levertség, légszomj, depresszió? Nem kell mindjárt megijednie, ha ilyen tüneteket tapasztal. Ha az időjárás előrejelzés szerint jelentősebb változás várható, akkor a kellemetlen tünetek könnyen lehetnek a frontérzékenység tünetei is. A jó hír az, hogy a jóga hatékony megoldást kínál a frontérzékenység ellen.

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzésTermészetesen az a biztos, ha orvosa segítségével kizárja a szokatlan tünetek esetleges egyéb okait. A szervezet időjárás változásra való reagálásában nincs semmi különös. Gondoljunk csak az állatok vihar előtti viselkedésére. A viharnak még semmi nyoma, magasan süt a nap, de az állatok már búvóhely után kutatnak. A legelésző jószág sietve visszatér az oltalmat nyújtó környezetbe, a madarak viselkedése is hirtelen megváltozik. Az ember is a természet része, nem csoda hát, ha megérezzük a bolygóállásokat vagy a közelgő időjárásváltozást.

A frontérzékenység jellemzően a kor előre haladásával jelenik meg az ember életében, persze nem mindenkinél. A Jóga Tippek tanácsa, hogy ha már ismerjük a frontérzékenységre való hajlamunkat, az időjárás változás előtti napokban végezzük intenzívebben jógagyakorlatainkat.

Ha egyébként nem sokat mozgunk, akkor tekintsünk a frontérzékenységre, mint figyelmeztető jelre, hogy itt az ideje foglalkozni az egészségünkkel.

Mint tudjuk, a mozgás testre gyakorolt pozitív hatásai mellett kedélyjavító és stressz oldó hatású is.

10 perc napi rutingyakorlat frontérzékenység kezelésére

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzés

Reggeli tisztálkodás után nyissuk ki ablakunkat vagy menjünk a szabadba. Végezzünk alapos jógalégzést legalább 3-4 percig. A jógalégzés után várjuk meg, hogy légzésünk visszalljon a természetes ritmusba. Közben figyeljünk bensőnkre, kütassunk önmagunk után, csodáljuk meg az életet kívül-belül.

Ezután végezzünk legalább három kör napüdvözlő gyakorlatot, mely a energiaáramlását szabályozza.

Este már ne végezzünk napüdvözletet, viszont a jógalégző gyakorlatot mindenképpen érdemes megismételni. Este javasolt a váltott orrlyukú légzés.

Amennyiben nem ismeri ezeket az alapvető ősi jógagyakorlatokat, akkor itt az ideje elkezdeni felkeresni az Ön számára legmegfelelőbb jógaközpontot.

Egyéb tippek frontérzékenységre

  • a rendszeres mozgás hangulatjavító és immunerősítő hatással bír
  • ne fogyasszon szeszes italt, és kerülje a dohányzást
  • szenteljen különös figyelmet a stresszoldásra
  • szauna és masszázs is segítségére lehet

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom

feb 22

Jóga ászanák sorrendje

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák sorrendje és eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben, tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy jóga pózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 póz használatos ezekből, illetve 20-30 jag ászana alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanák sorrendje a nagy bölcsek évezredes érlelésének és továbbörökítésének eredménye.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:               

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”  

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
„Légy mértékletes életed
minden megnyilvánulásában,
akkor hosszú ideig élsz
a Földön!”

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a jóga szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető jógagyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A gyakorlókat szépen fokozatosan vezetik be az ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

Az jóga ászanák között vannak szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a jóga pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

A következő lépcsőfok a testgyakorló ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, most már látható ennek oka is. Hiába ismerjük a pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
Jóga ászanák sorrendje évezredek óta öröklődött tovább.

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével. 

Tovább olvasom

jan 09

Madonna, a jóga popkirálynője

Madonna képeit nézegetve egy dolog egészen nyilvánvalóvá válik: teste tökéletes. Vajon mire figyel oda testtartásánál, és hogyan vált teste ilyen gyönyörűvé? Mi az, amit másként csinál az átlagemberhez képest, hogy ennyire átlagon felüli teste van 62(!) éves korában is? Azt hiszem, mindenki olyan szép testalkatú szeretne lenni, mint Madonna. A baj az, hogy legtöbben munka nélkül szeretnének eredményeket. Munka nélkül rengeteg pénzt, erőfeszítés nélkül egészséget és jó alakot, gyakorlás nélkül hírnevet. Egy fontos alapigazság húzódik meg minden siker mögött: a kitartás.

Szabó Szilvia Jógamájá írása

napüdvözlet hírességek jóga gyakorlatok szépség

A jóga gyakorlását leggyakrabban azért kezdjük el, mert valamilyen pozitív változást remélünk elérni vele, pl. elmúlik a hátfájás, megszűnik a depresszió vagy a stressz, javul a testtartás, rugalmasabb és lazább lesz a test.

„Az erőfeszítés csak akkor nyeri el méltó jutalmát, ha ez ember semmiképp sem adja fel.” Napoleon Hill

Manapság nagyon népszerűek a bonyolult jógapózok, ma már sokan azért kezdik el a joga gyakorlatok végzését, hogy minél több ilyet megtanuljanak. De ezek is akkor lesznek igazán elismerésre méltóak, ha könnyedén végezzük a jóga ászanák gyakorlását. Ezt látni Madonna jógagyakorlásán is.

Köztudott, hogy jógázik, és 50 év fölött is fantasztikus formában van. A tartása egyenes, nagyon szépen kidolgozott izomzattal rendelkezik, megjelenése magabiztosságot, erőt sugároz. A képen nehéz jógapózok végzése közben látható, de ezeket is elegánsan, kisimult arcizmokkal, erőlködés nélkül, könnyedén hajtja végre. Látszik, hogy nem kezdő a jógában, de szép példája, hogy hova lehet eljutni kitartó munkával.

Még ebben a nehéz jóga gyakorlat közben is látható, hogy a vállai helyesen, lazán le vannak engedve, nyaka hosszú – nem behúzott, és fejét nem lógatja előre. Pont ezzel ellentétes módon tartja magát az, aki tartáshibával küzd  a mindennapokban, hát még ha egy ilyen nehéz jógapózba kéne elhelyezkednie.

A képen látható jóga gyakorlatok közben Madonna izmai tónusban vannak, tartanak és dolgoznak, ugyanakkor elengedi belőlük a feszültséget és természetes tud maradni a tartás.

Ha a test merevebb, rugalmatlanabb, de nyújtani, lazítani szeretnénk, gyakran esünk abba a hibába, hogy még görcsösebbé válunk, amikor nekiállunk gyakorolni, mert nincs elég türelmünk fokozatosan fejlődni. Ennek eredménye, hogy még tovább rövidülnek az izmok, ahelyett, hogy megnyúlnának és tartásunk a hétköznapok során is a természetesség helyett merevvé válik.

A megoldás az, ha helyesen kitűzött célt állítunk magunk elé, betartjuk a fontos alapelveket, mint amilyen a fokozatosság, a rendszeresség, a türelem, a test korlátainak tiszteletben tartása, és ami a legfontosabb: a kitartás.

Egy kis amerikai humor és show - Madonna nem csak gyönyörű testét, de humorát is megőrizte a jóga gyakorlatok végzése közben. Nézd meg Madonnát, ahogyan napüdvözlet gyakorlatsort tanít. A gyakorlat végén többek között azt is megtudhatod, hogy hetente 6 nap jógázik legalább 20 percet, de ha csak teheti, napi két órát.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 05

A jóga gyakorlatok tudományos anatómiája

Hihetetlen igényességgel mutatja be e rövid animáció az emberi test anatómiáját jóga gyakorlatok végzése közben.

jóga gyakorlatok jóga anatómia jóga oktatás

A laikus el sem tudja képzelni, hogy mi is történik, amikor egy-egy jóga ászanát felvesz az ember. A Hybryd Medical Animation Stúdió ezzel a filmmel megkönnyíti a jógaoktatást.

Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a jóga hatásai a testre csupán hozadéknak számítanak, hiszen a jóga gyakorlatok célja a belső béke és az önmegvalósítás.

Tovább olvasom

dec 01

A derékfájás kezelése akár végzetes is lehet

A jógaórákon rendszeresen elhangzanak a következő instrukciók: egyenes hát, nyitott mellkas, hátrafelé és lefelé gördülő vállak, zárt lapockák, hosszú nyak, felfelé nyújtózó fejtető. A derékfájás kezelése a XXI. százat egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Gyakran esik szó a tartáshibákról, illetve sajnos sok gyakorló küzd ezekkel a problémákkal, és sokszor azért iratkoznak be a jógatanfolyamra, hogy megoldást találjanak a derékfájás és a nyaki fájdalom kezelésére; bemerevedett, rövidült izmaikat kilazítsák, nyújtsák.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatás

 

Nagyon gyakori probléma a görbe hát, előreeső vállak, beesett mellkas, megrövidült mellizmok. Ülő helyzetben is leggyakrabban ez a púpos, görnyedt testtartás jellemző, pláne ha az illető ülőmunkát végez a hétköznapok során.

Erre a problémára és a derékfájás csillapítására remek „gyógymód” a homorítás. Számos homorító, hátrahajlító jóga gyakorlat van, melyekkel jól meg lehet dolgoztatni a hát izmait, és nyújtani a mellkas izmait. A hétköznapok során is szinte minden tevékenységünket előredöntött testhelyzetben végezzük, ezért is esnek nagyon jól a homorító pózok a gyakorlás során, de gyakran spontán az ember magától is homorít, ha kicsit elgémberedett, vagy megmozgatná a hátát.

Most jön a derékfájós sztori!

Egy jóga tanfolyam közben egy érdekes jelenséget figyeltem meg. A Szúrja Namaszkár, vagyis a Napüdvözlet gyakorlatsor végzéséhez készülődtek a résztvevők, elhelyezkedtek alapállásban, és megkezdtük a ráhangolódást a jóga gyakorlat végzésére. Ekkor vettem észre, hogy van olyan gyakorló, aki teljes erővel homorít, szinte már hátraesik. Finoman végigsimítottam a vállain, lapockáján, és enyhén előredöntöttem a testét a függőleges helyzetbe. Amikor egyenesen állunk, a helyes testtartásban, és oldalról ránézünk a testre, azt látjuk, hogy a boka, térd, csípő, könyök, váll és fül egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el, de ehhez nem kell homorítani.

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatásVisszatérve a jógaóra gyakorlásra az illető nagyon meglepődött, és megállapította, hogy nahát így nem fáj. Igaz bevallotta, hogy nem is a legkényelmesebb testhelyzet, mivel neki is van néhány rövidült izma, ami kicsit húzódik, amikor az anatómiailag helyes tartást felveszi, de nem kell erőlködni és túlzottan feszíteni. Tehát mindig a természetességre kell törekedni. A gyakorló ebben az esetben annyira jól akarta végezni a gyakorlatot, hogy túlzásokba esett. Ez egy gyakori és érthető reakció, mert meg akarunk felelni, és a maximális teljesítményt kihozni magunkból, de sajnos pont emiatt vétünk hibákat. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinél ezt tapasztaltam.

A napokban pedig egy kedves ismerősöm panaszolta el, aki ülőmunkát végez, hogy rettenetesen fáj a háta. Ő is oda akart figyelni magára, és megelőzni a problémát, mert manapság gyakran hallani az ülőmunka okozta károsodásokról. Egész nap a számítógép előtt ül, és napokon keresztül erőteljesen homorított a széken munka közben, estére már nagyon fájtak az izmai, és ez így ment nap, mint nap. Megkértem, hogy ne homorítson egyfolytában, csak üljön egyenesen, mire boldogan újságolta, hogy fél nap elteltével megszűnt a hátfájása.

Összegzésül a homorítás egy nagyon jóleső érzés, segít kijavítani a tartáshibákat, de tudnunk kell mikor, hogyan és legfőképpen miért végezzük. A derékfájá kezelése kapcsán a legfontosabb dolog, hogy egész életünk során, tudatosak legyünk abban, amit teszünk, és értsük a folyamatot. Ne azért végezzünk valamit, mert hallottuk valahol, hanem győződjünk meg helyességéről. Ne hitegessük magunkat abban, hogy az innen-onnan összeszedett információkkal, bizonyos típusú derékfájás kezelése céljából ismerősunknek személre szabottan megadott gyakorlatokat végezve a dekékfájás elmúlik a mi esetünkben is.

Megtörtént eset derékfájás helytelen kezelése kapcsán

Csikorgott egy jógásom autójának az ékszíja. Elvitte a szerelőhöz. Látta, hogy a szerelő ráfeszít, majd meghúz egy csavart kb három perc alatt, és megszűnt a csikorgás. Egy barátjának hasonló problémái lettek. Minek az autószerelő? Motorháztető föl, ékszíjfeszítés. Igaz, nem három perc, hanem egy óra. A csikorgás csak nem akar megszűnni. Még egy kis feszítés. Mintha csillapodna a csikorgás… Nincs most több idő az ékszíjra. Két hét múlva a csikorgó ékszíjas autó motorja beállt. Az autószerelő megállapította, hogy nem az ékszíj csikorgott, hanem a szervószivattyú. A túlfeszített ékszíj miatt a motor pedig meghibásodott, ráadásul az elhanyagolt szervószivattyú is szétment. Pedig hát mindenki csak jót akart...

Ez a helyzet a derékfájás kezelése ügyében is. Lehet, hogy valakinek szakember adott valamilyen jóga gyakorlatokat, de lehet, hogy számodra ugyanazok a jóga gyakorlatok akár végzetesek is lehetnek. Ha megjelennek a gerincsérv tünetei, akkor az egyáltalán nem vicc. Tilos saját kútfőből vagy "jószándékú" kóklerekre hallgatni! Azonnal gerincspecialistához fordulni! Ki kell deríteni, hogy mik a hátfájás okai és kérlek, ne bízd magad a véletlenre. Keress olyan jógaoktatót, aki valóban ért a jógához és az emberi testhez, anatómiához és különösen a gerinchez. Ha jól választasz és kitartó vagy, akkor megúszhatod a gerincműtétet is. Azt azért ne gondold, hogy jó ötlet volna egy féléves tanfolyamon jógaoktatóvá vált, mondva csinált "jógaoktatóra" bízni magad. Egy motorcsere megoldható, de a gerincsere nem igazán…

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!