Delhiben, az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 3-as termináljára érkező utas falra függesztett kisplasztikákat, jóga-mudra műalkotásokat nézegethet. A figyelmes szemlélő meglepve tapsztalja, hogy ezeket a mozdulatokat már látta valahol – mégpedig keresztény szentképeken vagy ikonokon. Ezek a mudrák a gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Nem tévedés, a mudrák évezredek bölcsességét jelenítik meg, és nem csupán gyógyító hatásuk, de filozófiai mondanivalójuk is van. A vallásközi dialógus jó alkalom az emberiség közös eszményeinek erősítésére, és ennek egy különleges formája lehet a mudrák tanulmányozása is.


Tipp: Jógaképzések

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A mudra jelentése


Mudra egy szanszkrit szó, tőbb jelentése van: pecsét, mint a hitelesség őrzője, és a végzői számára az öröm forrása is. Segíti a relaxációt és a mély meditációt. A mudrák szent, titokzatos világa a jógához és a táncművészethez is kapcsolódik. Az egyes mudrák bizonyos hatáskörökre terjednek ki. A tánc mudrái eltérnek a jóga-mudráktól, az előbbiek olyan jelképek, melyek főleg érzéseket, tőrténetek egyes részeit fejezik ki. 


A mudák egyben jelképek, a hindu és buddhista művészet istenábrázolásában eléggé általánosak, a kézmozdulatok üzenetet közvetítenek. Ugyanakkor sok keresztény alkotáson is felfedezzük. Nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés. Lehet, hogy az ősi tudás generációról generációra fokozatosan átöröklődött a keresztény hagyományokban is, a gesztusok pontos ismerete és jelentősége nélkül. 


Annál is inkább, mert ez a tudás nem korlátozódott Indiára. Az ősi sumér és egyiptomi képeken, szobrokon is megtalálhatóak. Olyan általános érvényűek lehettek, mint a mai napig használt áldást, imát vagy figyelmeztetést jelentő kéztartások.


A mudrák, a jógához hasonlóan égi és földi üzenettel rendelkeznek. A jóga egyrészt az egészségmegőrzés elősegítője, másrészt egy magasabb tudatszintre emel. Hasonlóan: a betegségek gyógyításában a mudráknak is van szerepük, ugyanakkor a kéztartások gyógyító hatásán kívül fontos tulajdonságuk, hogy a lelki célokra is felhívják a figyelmet, illetve erősítik azt. Ehhez a megfelelő alap a helyes életmód, vagyis a negatív tettek és gondolatok mellőzése. Lássuk be: gyógyító kézmozdulatra minden embernek szüksége van – úgy is, hogy ő mozdul mások irányába, és úgy is, ha felé fordul valaki.

Nem-verbális kommunikáció


A gondolatainkat és az érzelmeinket tükrözi kezünk mozgása, rendes körülmények között láthatók a gesztusok, de időnként észrevétlenek maradnak. Nem vagyunk róla tudatosak, de rendszeresen használunk néhány mudrát. Például ha nagyon izgulunk vagy drukkolunk valamiért, ökölbe szorítjuk kezünket. Ez pedig a Mushti mudra mozdulata, a hatása pedig az, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett érzelmektől.

Az áldásosztás, az imát kifejező kéztartás, vagy amikor mind a két kar az ég felé emelkedik, a hála, a könyörgés vagy a dicsőítés kifejezésére – ezek mind gyógyító kéztartások is egyben.


A szóbeli közlés viszonylagos pontosságot, ezek a mozdulatok pedig egy finomabb megértést eredményeznek. Komoly tudást és információt őriznek. Éppen ezért azoknak, akik mindennapjaikban szeretnék használni a mudrákat, azoktól kell tanulniuk, akik azt gyakorolják, nem weboldalakról és könyvekből, mert azok csak útmutatók.

A kéz, vagyis az ujjak, a körmök és a tenyér tulajdonságait sokféleképpen vizsgálják, külön tanulmányt érdemelne ennek megfejtése. Ezen belül a kéztartások jónéhány ősi leírása és ábrázolása szerepel, melyek egy részét újra felfedezhetjük a keresztény ikonográfia alkotásaiban is. 

Az egészség az Ön kezében van!


A test különféle szintjein, különböző irányokban, ülő vagy álló helyzetben is használják, van egy és két kezes mudra, és minden egyes konfiguráció más-más jelentést hordoz.


Az 5 ujj képviseli az öt fő építőelemet (föld, víz, tűz, levegő és éter). Bizonyos nézőpontból a betegség nem más, mint a test finom csatornáinak elzáródása, működésének korlátozása, a folytonosság megszakadása, és az öt elem egyensúlyának felbomlása.


Az ujjhegyek több millió idegsejtje tapintás révén számtalan (nemcsak anyagi) információt gyűjt őssze, és továbbít az agyba. Ma már tudjuk, hogy a kéz reflexzónái kapcsolódnak az agy bizonyos területéhez. A neurológia képalkotó kísérletei bebizonyították, hogy a mudrák nemcsak aktiválni képesek ezt, hanem  megváltoztatják az agyhullámokat, ezzel speciális élettani állapotot idéznek elő.


Az imára kulcsolt kéz egyben egy jóga-mudra, mely „zártláncú áramkört” alkot a test energia áramlásában. A bio-képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz, a tenyér és az ujjak bio-mágneses energiája mérhető hatással van a fizikai világban. Japán tudósok azt is bebizonyították, hogy a gyógyító és harcművészeti technikák (csikung, jóga, meditáció stb.) a kéz segítségével rendkívül erős pulzáló mágneses mezőt hoznak létre.

Mudrák a keresztény ikonográfiában


A hinduizmusban valamint a buddhizmusban, különféle célokra alakultak ki a mudrák. Használják a jógában, meditációkor, a dráma és a tánc előadásban, valamint a szertartások alkalmával. A teljesség igénye nélkül párat bemutatunk azok közül, melyeket megtalálunk a keteszény képzőművészetben is.

Atmanjali vagy Pranam mudra

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallásKeleten és nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában használják üdvözlésre és tiszteletadásra is. A fej fölé emelt két kéz pedig kérést fejez ki. A két összetett tenyér a szívcsakra magasságában mélyebb jelentőségű, mint egy egyszerű „hello” vagy „viszlát”.

Az összefordított tenyerek egyben a jobb és a bal agyfélteke közti kapcsolatot is képviselik. Az Atmanjali mudra egy tiszteletadás a tanár előtt, a jógafoglalkozások vagy a klasszikus indiai táncpróbák is így kezdődnek. A Padmászana, a lótusz póz kiegészítése lehet, miként a gjána mudra, a tudás befogadására való koncentrálás kéztartása is. 

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

 
Kapota Hasta

Az Anjali mudra kissé domború változata. A tiszteletteljes üdvözlés, az elfogadás és engedelmesség jele. Krishnamacharya, a neves jógamester gyönyörűen fogalmazza meg a szív fölött összetett kéz lényegét:

„Ez a gesztus jelzi a lehetőséget, a haladás szándékát – a legnagyszerűbb lelki ébredés felé. Ha megfelelően simul össze a tenyér, egymással szemben nem lapos, az ujjpercek tövénél az ujjak kissé hajlítottak, egy kis teret képezve a tenyér és az ujjak között – akkor a két kéz egy nyíló virágra emlékeztet, szimbolizálva szívünk kitárását.”

 
Abhaya Mudra 

Elsősorban védelmet jelent. Áldást ígér, és eloszlatja a félelmet, segít elérni a belső egyensúlyt és a békét. Ez az egyik legkorábbi mudra, ami számos hindu, buddhista és dzsaina képen megtalálható, de a keresztény ikonográfia sokszor Krisztust vagy a szenteket is így ábrázolta.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Ez a mudra általában egy lelkileg erős személyre (mint az istenség, mester vagy guru) vonatkozik, hiszen ő oszlatja el tanítványai félelmét. 

    
Varada mudra

Ez a gesztus a kegyelem és az adakozás jelképe. Szintén istenség, mester vagy guru kapcsán használják leginkább. Ezt mudrát is széles körben láthatjuk a keresztény ábrázolásokban, Krisztus megbocsátó szeretetét vagy a Madonna kegyelmét hangsúlyozva.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Varada mudra képviseli a könyörületet, irgalmat és kegyosztást, nagylelkűséget és részvétet. Természetesen bárki gyakorolhatja meditácója során. A megbocsátó nyitott kéz elenged minden sérelmet, képes megbocsátani magának és másoknak is. A keleti ábrázolásban általában a jobb kéz az Abhaya mudra (Ne félj!), a másik a Varada mudra (kegyelem) jelét mutatja. 

  
Apana mudra 

Ez a mudra támogatja a méreganyagok eltávolítását, valamint az epehólyag és a máj működését. Segíti az emésztést, a húgyúti fertőzések leküzdését.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Lelki szinten a harmónia, a belső egyensúly, a bizalom kialakulását. A türelem, a nyugalom elérésének is eszköze.

 
Szurja mudra 

Szanszkritul a Nap neve Szurja, amely tüzes energiát jelent. Ez a mudra csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Szurja mudra növeli a tűzelemet a szervezetben, lelkileg ez a hit erejének növekedését jelenti. Csökkenti a szorongást, a bizonytalanságot, fokozza az éberséget és a mobilitást, így pozitív változásokra ösztönöz. Légzőgyakorlat közben ez a mudra energetizálja az egész testet.

   
Prána mudra 

A prána az életerő energiáját jelenti. Biztosítanunk kell szervezetünkben a prána, az életlevegő megfelelő áramlását. Ez a mudra többek között ebben segít. A jóga légzőgyakorlatai során is feloldhatjukjuk ezeket a blokádokat.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Prána mudra növeli a vitalitást, csökkenti a fáradtságot és idegességet, és javítja a látást. Használják szembetegségek ellen is, mert szemünk a számítógép és a tv képernyő több órás figyelése után nagyon elfárad. A modern életvitel, a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a kevés mozgás, kialvatlanság stb. kimeríti szervezetünket.

A Prána mudra megpróbálja helyreállítani az energiatartalékokat. A jógával karöltve az életerő irányítására, fokozására, a lelki-szellemi stabilitás megőrzésére szolgál. A Prána mudra spirituális szinten segít fenntartani a meditáció alatti figyelmet, és erősíti a meditatív elhatározást.

 
Prithvi mudra 

Testünk fő összetevői a föld elemhez kapcsolódnak, így a Prithivi mudra az egyik legfontosabb a mudrák közül. Jótékony hatása több helyen is érvényesül: növeli a vitalitást, az erőt és a kitartást, segít kiküszöbölni a krónikus fáradtságot, az általános gyengeséget. Csökkenti a lázat a gyulladást, bizonyos bőrbetegséget.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A prithvi mudra spirituális hatása ennek megfelelően a kitartásra ösztönöz, a belső gyengeség ellen a lelkierőt növeli. Talán ez az a kéztartás, mely a legtöbb helyen szerepel a keresztény ikonográfiában. Még ma is használják áldásadásra (bendiction) a görög ortodox papok. Jobb kezük ujjai Jézus nevének görög kezdőbetűit (IC XC), egyben a Prithvi mudrát formázzák. Mindkét értelmezése a test és a lélek gyógyulását segíti.

Keresztény mudrák összefoglalása


Kant szerint „a kéz az agy látható része”. Egy tudományos folyóiratban, 2009 novemberében megjelent cikk szerint a kézmozdulatok ugyanazon agyi régiókat serkentik, mint a beszéd. Csak a nagy jógik ismerték a mudrák teljes tudományát, mely nemcsak javítja az egészséget, de új, pozitív energiákat is generál. Tudták, hogy mágikus védelmet adnak a negatív támadások ellen, és alkalmasak a jószerencse meginvitálására is. Minden élőlény e két dologra törekszik, nem igaz?


Nem célunk összemosni a buddhista, a hindu vagy a keresztény hit tanítását, néhány festmény alapján. Csupán bemutattuk a hasonlóságokat, melyek évszázadok óta öröklődnek a művészetben, mert ez a tradíció az ember felemelkedését szolgálja. Nem az a kérdés, hogyan akarta Buddha vagy Jézus megváltani a világot, számunkra jelen esetben az a fontos, hogy a megváltás létezik, az isteni segítség létezik, a félelemnélküliség, az erőszakmentesség létezik, és minden más örökérvényű kinyilatkoztatás, mely nem mond ellent az egyetemes szeretet törvényének. Ezt egyaránt szolgálhatják a keresztény ikonográfia csodálatos alkotásai és a több ezer éves jóga-mudrák is.  

Kapcsolódó cikkek