Néhány éve örülhettünk, hogy az UNESCO világörökség bizottsága kihangsúlyozta a jóga kedvező hatását, és felvette a szellemi világörökség reprezentatív listájára. Pár hónappal később meg azt olvashattuk, hogy Oroszországban perbe fogtak egy jógaoktatót, mivel korábbi előadásán, egy fesztiválon a jóga előnyeiről is beszélt. Egyik oldalon a jogtalan eljárás, a másikon a tény, hogy a jógát Oroszországban hivatalosan sportként is elismerték. 

erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallás
Mi történhet még? Jógáztak a Vörös téren, őrizetben vettek egy jógaoktatót. Körülbelül kultúridegenségért és államellenességért.  Mindez nem 60 évvel ezelőtt, hanem 2017-ben történik. 

Dmitrij Ugaj (Dmitry Ugay) számítógép programozót a szentpétervári rendőrség tavaly, október 22-én vette őrizetbe, miközben arról beszélt, hogy a jóga segíti a testi-lelki jólét elérését. Anélkül vitték be a rendőrségre, hogy tájékoztatták volna a látszólagos bűncselekményről. Majd az új Jarovaja-törvény alapján illegális missziós tevékenységgel vádolták meg. Órákig fogva tartották, nem bántak vele udvariasan. Egyik rendőr felszólította, hogy írjon alá egy üres papírlapot, amit visszautasított. Végül ügyvéd barátjának sikerült kihoznia, és másodszori kérésre az útlevelét is visszakapta.

A jogalkotó Irina Jarovaja törvénytervezetét már Putyin is aláírta. Ez az új törvény csak azt támogatja, amit a kormány „hagyományos” vallásként ítél meg. Ezzel szemben már hivatalos oldalról is elhangzott, hogy Dmitrij esetében az egész csak egy rosszul megfogalmazott törvény helytelen alkalmazása:

„A jóga semmiképpen sem egy vallási csoport.”

A múlt hónapban a Vlagyivosztokban történtek is közfelháborodást okoztak. Kiderült, hogy az új jogszabályi rendelkezések értelmében, missziós tevékenységre hivatkozva a bíróság engedélyezte a Biblia 36 példányának bezúzását, miután elkobozták az Üdvhadseregtől. A Jarovaja-törvény szerint nem helyesen tüntették fel vallásos irodalomként, nem volt összhangban a törvény módosításaival. Később belátták, hogy a megsemmisítés túl kemény döntés, de az elkobzás érvényben maradt, az Üdvhadsereget pedig megbírságolták. 

A Jarovaja-törvény elrendeli, hogy a biztonsági szolgálatnak az országon belüli kommunikációs szolgáltatáshoz, az azokon folyó tartalomközléshez hozzáférést kell kapnia. A hetek.hu szerint:

„Valószínűleg a Szovjetunió szétesése utáni korszak legkártékonyabb törvényét fogadta el az orosz törvényhozás a közelmúltban, és az egyébként több ponton alkotmányba ütköző csomagot az elnök a múlt héten alá is írta. A „terrorellenes” intézkedések lényege a totális megfigyelés és a polgári szabadságjogok teljes leépítése, többek között a vallásszabadság egyik fontos eleme, a missziós tevékenység betiltásával.”

 
erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA 44 éves Dmitrij Ugaj elképedve hangsúlyozta: az emberek üldözik a jógakultúrát, amelynek több ezer éves hagyománya van, és aminek jótékony egészségügyi hatásait számtalan modern orvosi vizsgálat is megerősítette.

„Olyan speciális kiadványokra hivatkoztam, melyeket az összes egyetem használja, ahol indiai filozófiát tanulnak. Nem neveztem meg egyetlen vallási szervezetet sem a beszédemben”

– mondta a Szabadság Rádiónak tett interjúban.
Ugaj pere január 9-én kezdődött, de néhány óra elteltével elhalasztották a vizsgálatot. Kiderült, hogy a rendőrtiszt, aki állítólag a bíróságnak a jelentést készítette, nem ismerte fel a saját aláírását a dokumentumon… Az eljárás január 18-án folytatódik.

Emlékeztetőül érdemes kicsit visszatekinteni a korábbi évekre. 2009-ben, a Yoga Journal orosz kiadója meghívta a világhírű jógamestert, BKS Iyengart, az Iyengar iskola alapítóját egy moszkvai konferencia vezetésére. Ő akkor már túljutott a 90. évén, ez volt az utolsó nyugati útja, ha úgy tekintjük, hogy Indiából Moszkva nyugati iránynak számít. A hatalmas eseményre Európából is özönlöttek a vendégek. 


Az orosz Yoga Journal 2015 tavaszán ünnepelte 10. évfordulóját. The Moscow Times közölte azt a cikket, melyben a magazin szerkesztője, Ellen Verbeek beszélt arról a jóga-maratonról, melynek a lap volt a házigazdája.

„Ez volt az álmom, jógázni a Vörös téren – emlékezett vissza. Rendkívül örült, amikor megkapták az engedélyt. – Igyekszünk jóga-maratont rendezni minden év június 21-ére, ez a Nemzetközi Jóga Nap. Most egy másik helyre szervezzük, de már kétszer a Vörös téren jógázhattak az érdeklődők.” 

Az emberek viccelődtek, amikor a nyugat-szibériai városban 2015 júliusában a vezetőség be akarta tiltani a jógát. Ebben a hónapban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnök az indiai miniszterelnökkel, Narendra Modival, sőt ígéretet is tett:

„Egy dolog, amit soha nem csináltam, a jóga. De mindenképpen csábító. Megpróbálok minden tőlem telhetőt… – mondta Putyin. – Amikor látod az igazi jógikat, úgy tűnik, lehetetlen elérni azt a tökéletességet."


erőszakmentesség hírek jóga oktatás vallásA jóga tilos volt a szovjet korszak alatt. Ma már több mint 1,3 millió orosz jógázik. Háromnegyed részük középső vagy felső osztályhoz tartozik, 64 százaléka rendelkezik felsőfokú diplomával.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök is nagy jóga-rajongóként ismert. A jóga hívei országszerte azonnal reagáltak, és riasztónak tartják a helyzetet. Instagram üzenetében a vegetáriánus Sati Kazanova, a híres orosz énekesnő, színésznő és televíziós személyiség ezt írta:

„Tehát eljöhetnek mindannyiunkért, akik  jógázunk vagy tanítjuk a jógát (tavaly óta én jógaoktató is vagyok), és letartóztathatnak bennünket? Már keresztülmentünk a sztálinizmus korszakán, egy olyan országban élünk, amely lehetővé teszi a polgárok szabad gondolkodását, a szólásszabadságot és a legfontosabbat, a hitet!”

A Snob.Ru közösségi média a cigarettán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések alapján parodizálni kezdte a történteket a következő üzenettel:

„A jóga is okozhat függőséget, a jó hangulatot.” „A jóga hosszú és egészséges életet okozhat.”

Kapcsolódó cikkek