A jóga, az ősi indiai filozófia ajándéka, 2016. december elején méltó nemzetközi elismerésben részesült: felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. A világörökség bizottság nyilatkozata hangsúlyozta, hogy „a jóga segíti az egyént az önmegvalósításban, számos betegségre is jótékony hatással van, és lehetővé tesz egy emelkedettebb állapotot. Fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhatják”.

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Múlt és jelen: egy régi falfreskó és a modern jógaterem – jógázó lány ugyanabban az ászanában, a csakrászana vagy kerékállás jóga gyakorlat közben. A több évezredes tudomány méltán került fel az UNESCO világörökség listájára: Jóga a kulturális világörökség listáján 2016. december  2-től! 

Néhány generációval ezelőtt a jóga a titokzatos keleti kultúra része volt, ma már az egész világon elterjedt. Már önmagában ez is bizonyítja jótékony hatását. Nemcsak a jógastúdiók, egészségügyi klubok kínálnak jógaórákat, számos helyen bevezették az iskolai oktatásba is, mert felismerték a fizikai és pszichikai állapotra gyakorolt rendkívül pozitív szerepét. 


Leveles Zoltán hindu tanító előadásai szerdánként 17:30-kor a Bharata kultúrtérben>>  Spiritális előadások


 

 

Természetesen az üzleti világ is rögtön magáénak vallotta, hiszen minden, ami divat, jó bevételi forrás. Azonban mindig voltak és vannak olyan hiteles jógacsoportok, jógaoktatók, akik igyekeznek megvédeni a jóga ősi értékeit. A jóga szerelmesi óriási eredménynek könyvelhetik el a jóga világnapjának sikerét is. Már a második évben került erre sor, s mindkét alkalommal rendkívül gyümölcsöző volt, tömegeket mozgatott meg és fogott össze. Ha csak rövid időre is, de bebizonyosodott, hogy a valóban értékes célok egyesítik, önzetlenebbé teszik az embereket. 

Nem véletlenül sorolták a jeles napok listájára is a jógát. 2014-ben Narendra Modi indiai miniszterelnök közbenjárására a június 21ét ajeles napok listájára vették: június 21. a jóga világnapja.

A jóga holisztikus életszemlélet

A jóga a test több fizikai elváltozását is korrigálja, ugyanakkor fontosabb tulajdonsága a megelőzés. A valódi jógaoktató mindig megtanítja azt is, hogy a jóga belül, egy spirituálisabb szemléletmóddal kezdődik, melynek fontos része az erőszak nélküli életforma. Természetesen, mint minden komoly tudásanyag, ez sem sajátítható el gyorstalpaló hétvégi kurzusokon. Aki valóban fejlődni akar, annak a gyakorlatok rendszeres végzésére időt kell szánnia.

Csakrászana, vagy kerékállás jóga gyakorlat

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Csakra, mint indiai szimbólum

A fenti képen a chakrasana – csakra ászana: kerék póz látható. Rendkívül jó a gerincnek, ugyanakkor utal a múltra, a jelenre és a jövőre. A csakra, az időkerék a védikus kultúra egyik legismertebb szimbóluma. Egyrészt, figyelmeztet, hogy a múlt határozza meg a jelent, azon pedig a jövő alapul, tehát tetteinkért felelősek vagyunk. Amit teszünk, ahogyan élünk, olyan jövőt készítünk elő magunknak. Másrészt emlékeztet arra, hogy nem a test a valódi önmagunk, és a lélek addig vándorol az anyagi világban, különféle szerepeket öltve magára, míg el nem éri a tökéletességet.
 

Kapcsolódó cikkek

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja