Azért pihegünk vagy kapkodjuk a levegőt, fulladozunk, mert nem tudunk helyesen levegőt venni. Pedig a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. A hagyományos jóga szövegek külön említést tesznek a jóga légzőgyakorlatokról. A Gheranda Samhita részletesen bemutatja a pránájáma végzésével elérhető különböző egészségügyi előnyöket.

Gheranda Samhita a jógalégzésről


A Gheranda Samhita egyike a három klasszikus hatha-jóga szövegnek, a 17. századból maradt ránk. A gyakorlónak azt tanácsolja, üljön padmászana, sziddhászana vagy szukhászana pózban, miközben a gerincvelő egyenes.

légzés jóga gyakorlatok egészség

Mindenképpen képzett oktató segítségével tanuljon meg lélegezni. A Gheranda Samhita oly hatásosnak tartja a jóga e tisztító gyakorlatát, hogy azt ígéri, pontos betartása távol tartja az öregségi rendellenességeket. Más hagyományos jógakönyv, a Hatha-jóga Pradípiká is leírja ezt. E régi könyvek jelentősége ugyancsak megnőtt, amikor a modern gépek segítségével, a tudományos kutatások hasonló eredményeket mutathattak fel.

  
Pránájáma jelentése


A pránájáma a légzés szabályozását, az életenergia irányítását jelenti. Aki egy kicsit ismeri a jóga tudományát, tudja, hogy óriási különbség van a mindennapi „pihegésünk” és a valódi lélegzés között. Az előbbi révén nem jut oxigén a tüdő minden részébe, és a szervezetbe sem. 


A Kapalbhati pránájáma a legjobb légzőgyakorlat, nagyon hasznos mindenféle légzési problémák javítására és a jó egészség megőrzése érdekében. Amire ritkán gondolunk, pedig fontos, hogy a rekeszizom használata a gyomrot és a szívet is karbantartja. Márpedig a rekeszizom csak teljes jógalégzésnél dolgozik megfelelően. A légzés szabályozása a koncentrációt is elősegíti. A pránájáma élessé teszi az elmét. 

A jógalégzés hatásai


Az oxigén szervezetünk valamennyi porcikájában, az agytól az emésztésig minden területen létfontosságú. Számtalan jótékony hatása közül érdemes néhányat kiemelni. Az oxigén aktiválja a tüdő ezer inaktív sejtjét és tisztítja a vért.

légzés jóga gyakorlatok egészségPozitívan hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a széndioxidot, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Tudjuk, az égéshez oxigén is kell, ezért a túlsúly leküzdésében is szerepet játszik, mert növeli az emésztés erejét. A jóga meditációs gyakorlataival kiegészítve csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami óriási tehertől szabadítja meg a jóga gyakorlóját.


Amikor a szennyezett levegő kimegy, és tiszta oxigén jut a szervezetbe, az tisztítja a vért, gyógyítja a bőrbetegségeket, az ekcémát és az allergiát. Ez megnöveli a belső energiánkat. A pránájáma kiegyensúlyozza a légutakat, segít legyőzni a szem, a fül és az orr problémákat. Érdekes végiggondolni, hogy egy nehéz helyzetben automatikusan nagyot sóhajtunk, mert szervezetünk fokozottabban igényli az oxigént.

Jógalégzés a gyakorlatban 


Ha már pontosan megtanultuk, oxigéndús környezetben, főleg a természetben vagy az ablak előtt ajánlott gyakorolni. Akit érdekel a konkrét gyakorlat, az olvassa el a pránájámáról szóló írást, mert ez a téma komolysága miatt külön cikket érdemel.

Kapcsolódó cikkek