Ki látott már csúnya fát vagy csúnya tigrist, csúnya őzet vagy csúnya gólyát? A Föld minden fája és minden teremtménye gyönyörűséges. Ha a helyén marad. Mindenki szép, aki a természet része, aki önmagát a természethez tartozónak látja. A Föld-anya csodákra képes. A legszebb dolgokra. Mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. S aki hálásan elfogadja a Föld ajándékait, a levegőt, az élelmet és minden mást, amit kap, az elégedett, és szépséget lát mindenütt. A világban is, önmagában is. S az ilyen embert is szépnek látja mindenki.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsességAki azonban elszakadva él a természettől, könnyen elveszítheti jó ízlését. Maga szeretne szépséget kreálni. Végül pedig nem veszi észre a szépséget sem a világban, sem önmagában. A szépségélmény hiányát megszokva bensőjét sem, és testét sem látja szépnek.

Az embernek ezt a gyenge pontját lovagolja meg a szépségipar. Természetellenes barbie-baba szépségideált kreálnak az ember elméjébe. Megplasztikázott, photoshopolt, anatómiailag természetellenes kinézetű - és tegyük hozzá, 20 éves szupermodellel szemben esélye sincs az embernek.

A varázslat garantáltan működik. Bevesszük. Szeretnénk elhinni, hogy mi is lehetnénk olyan szépek. Megvesszük a velük reklámozott mosóporokat, szépségápolási cikkeket, fogyókúrás cuccokat és bármit. Ki ne szeretne olyan szép lenni? 

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Egyetlen dolog számít: ne kelljen extra munkát befektetni. Egyetlen pirula - és kész. Mint a mesében. A baj az, hogy ilyen valóban csak a mesében létezik. Igazából megfizethetetlen árat kell fizetni a barbie szépségideálért és a csúcsmodell bizniszért. Magunkat a nem valós szépségekhez viszonyítva folyamatos lelkiismeretfurdalásban és gyötrődésben élünk, önértékelésünk és önbizalmunk a mélybe zuhan, a tükörben mindig azokat a nem létező szépégeket szeretnénk látni. 

Van-e élet a testen túl?

Szerencsére vannak olyanok, akik nem a testi szépség erejére építkeznek. Ilyenek a jógik is. A jógik tanítása szerint a valódi szépség belül keresendő.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Első lépés

Nem a test az énünk. A test mulandó. Ha a testi szépségre helyezzük önbizalmunkat, akkor önbizalmunk hamar szertefoszlik, 1-2 évtized alatt. Valódi énünk a bensőnk, a lelki lényünk, a test mozgatója, a szeretni képes lényünk.

Második lépés

A többi ember sem a testével azonos. Akármilyen szép is valaki, nem az a valódi értéke. Az embereket nem a testük, hanem jellemük alapján szeretjük. Ezzel mindenki egyetért. Akkor pedig miért esünk a testi szépség csapdájába?

Harmadik lépés

Benső lényünk megtapasztalása. Az elmélet mellett gyakorlásra is szükség van. Amögött, hogy a világ higgyen a barbie-baba szépségideálban, nagyon sok munka áll. Nem csak elmélet, hanem munka is. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Neked is dolgoznod kell azon, hogy megláthasd a bensődből fakadó szépséged. Ez a fáradozás nem más, mint a jóga és meditáció.