Ki gondolná, hogy felvilágosult korunkban is a tudatlanság sötét zugaira lelhetünk. Aki egy Isten háta mögötti kis kunyhóra és babonás emberekre gondolna, nagyot téved. A Moscow Times cikkében nemrég arról olvashattunk, hogy a jóga vált a célpontjává annak az egyre nevetségesebbé váló hadjáratnak, melyben az orosz hatóságok egy nagyvárosban okkultnak, sőt veszélyesnek tekintették a jóga gyakorlását, és be is tiltották. Szerencsére nem sokáig.

hírek filozófia erőszakmentesség
A jóga alapja az élet tisztelete minden élőlényben. Ezt fejezi ki a szív előtt egymásba zárt két tenyér.  A jóga tudományát a védikus irodalom és a tanítómesterek láncolata örökítette tovább. A történelem folyamán többször is veszélybe került hitelességének megőrzése és megmaradása, de mint mondják az indiai jógik, az erő nem az ember kezében van, hanem odaát.

Oroszország elnöke néhány éve szinte hitetlenkedve vette tudomásul, hogy India egy külön minisztériumot állít a jóga szolgálatába. Azt mégsem gondolta senki, hogy a 21. században megtörténhet olyasmi, ami ötven évvel korábban volt jellemző az akkori Szovjetunióra.

Az Ob folyó partján terül el az orosz város, Nyizsnyevartovszk. Két hatha jóga stúdiója a nyáron értesítést kapott, hogy többé nem használhatja az önkormányzati létesítményeket. A látszólagos tilalom meglepte a város lakóit, különösen azért, mert a jóga hivatalosan sportként elismert Oroszországban, és saját nemzeti szövetsége van. Korábban még Oroszország is a Nemzetközi Jóga Nap egyik társszervezőjeként szerepelt, ráadásul Dmitrij Medvegyev volt miniszterelnök nagy jóga rajongóként is ismert. 

hírek filozófia erőszakmentesség
Nyizsnyevartovszk Moszkvától 2300 km-re fekszik.  A nyelvtörő helységnév a gulág világa előtt sem ismeretlen. A történelem újra igazolta magát. Ahogyan a gulág erőszaka, úgy a jóga világát elsöpörni szándékozó erőszak sem lehet hosszútávú. Forrás: maps.google.com

Eddig a nyizsnyevartovszki hatóságok is támogatták a jóga órákat az állami tulajdonban lévő helyiségeket rendelkezésre bocsátották. Más ingatlan tulajdonosok hivatalos felszólítást kaptak a termek bezárására, sürgették őket, hogy „megelőzzék a vallási kultuszok és mozgalmak terjedését”.

„Először mindenki megijedt, majd nevetségesnek tartotta az egészet. A jóga tudomány”  

– mondta Inga Pimenova, az Ingara Jógaiskola tanára.

„Megtiltják az embereknek, hogy egészségesek legyenek? Ez abszurd! Jobb lenne, ha a kolbászevést tiltanák meg”

– fűzte hozzá Jelena Kolchanova jógaoktató.

A botrány úgy pattant ki, hogy a város szociális és ifjúsági ügyekért felelős osztályáról kiszivárgott az a levél, melyben felszólították a város vezetőit, „tegyenek intézkedéseket annak érdekében, hogy az önkormányzati intézményekben hagyjanak fel a jógával”, mert szerintük a gyakorlatok „romboló vallási jellegűek”.

A jóga-tilalom futótűzként terjedt Oroszországban és az internet révén nemzetközi felháborodást is kiváltott, megvetéssel sújtva a városi hatóságot. A polgármester gyorsan ígéretet tett, hogy megbünteti a korlátolt tisztviselőket, akik „téves információt” küldtek szét.

Köszönöm az adminisztrációs segítséget, mely elősegítette a jóga szélesebb körben való megismertetését – nevetett Jelena Kolchanova. – Az emberek most nagyobb érdeklődést mutatnak a jóga iránt.

Hasonló írások jóga témában