A lótuszülés alapgyakorlat a jógapózok között. Látszólag nem nagy ügy, de ha valaki megpróbálta felvenni ezt a meditatív ászanát, akkor hamar rájöhetett, hogy komoly önfegyelmet és gyakorlást igényel a törökülésnél némileg nehezebb lótuszülés, avagy padmasana.

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótuszülés jógapozitúrában maradt jógi régészeti leletei az indus-völgyi civilizáció örökségéből.

Lótuszülés jógapózban találtak rá


Egy érdekes régészeti feltárásra bukkantunk, mely az indus-völgyi civilizáció újabb bizonyítékaként szolgál, hogy bizony hosszú évezredek óta jógáznak Indiában. Az indus-völgyi civilizáció, más néven Harappa vagy Mohendzso Daro kultúra a messzi múltba visz bennünket.

A régészek a több mint 5000 éves kultúra feltárása során bukkantak rá egy ősrégi jógi földi maradványaira. Meditációban, lótuszülés jógapózban maradt fenn, a szamádi, vagyis a mély belső koncentráció állapotában. 

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Így néz ki a lótuszülés. Szanszkrit eredeti neve padmasana, magyar kiejtésel padma ászana. A képen Lótusz ülés pozitúrában meditál Narednra Modhi, India miniszterelnöke


 
A Harappa civilizáció messze megelőzte a többi kultúrát, nemcsak a szubkontinensen, az ókori Európában is. A 35-40 éves férfit ülő helyzetben temették el, miként egyes szádhukat szokták, akik lemondanak a világról. Mit jelent ez? Vagy belső, meditatív, vagy anyagiaktól független, egyszerű életet, aktív prédikálást.

Lótusz ülés az indus-völgyi civilizációban

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Lótusz ülés nyomai az 5000 évvel
ezelőtti indus völgyi civilizációban

A kutatók már eddig is találtak hasonló leleteket, jobbára pecsételőkön, melyek jógapózok különféle formáját ábrázolnak. Ilyen pecsételőt láthatunk a szöveg melletti képen. A Rádzsaszthánban most fellelt lótusz ülésben talált csontvázon jól látható, hogy a keze a térdén nyugodott, ujjai a Gjána mudra formában pihentek.

Ez a hüvelyk- és mutatóujj összeérintése egy kört formázva, a többi ujj nyújtva van. Maga a gjána szó tudást jelent. Ez az egyik legismertebb mudra, mely több indiai szobron és festményen is látható.

Milyen múdrát vettek fel a régi jógik lótuszülés közben?

hírek jóga gyakorlatok jóga képek india kutatás
Egy ősi hindu templom dombor-
művén is jól láthatók az ászanákat
gyakorló jógik.

Itt főképp igaz az a mondás, hogy a sorsod a kezedben van. Lótuszülés közben ezt a mudrát már évezredek óta ismerik és gyakorolják a jógik, mivel ezzel együtt jár a béke, a nyugalom és a szellemi fejlődés. Miközben a fizikai erőkifejtés minimális, az energetikai hatása óriási lehet. A Gjána mudra segíti a koncentrációt, felszabadít a stressz alól, enyhíti a depressziót és fejfájást. A mudra „jelzés” vagy „kézmozdulat”. A test energiáinak áramlását, szabályozását is jelenti. Képes az elme nyugtalanságának megszüntetésére, az ember Istennel való kapcsolatának felelevenítésére. A hüvelykujj képviseli az egót, a Gjána mudra a bölcsesség és a magasabb tudatosság felé vezet. Fókuszálja az agyat, pozitívan befolyásolja az elme, az ideg- és az endokrin rendszer, valamint az agyalapi mirigy tevékenységét.


 
B.K.S. Iyengar így fogalmazta ezt meg:  

„Ekkor megismeri azt az üdvözült örök boldogságot, amely túl van az érzékek határain, s amelyet az értelmével sem képes megragadni. E végső valóságban időzik, s nem mozdul ki onnan. Megtalálta a mindent felülmúló kincset. Nincs semmi, ami ennél magasabb volna. Aki ezt elérte, azt a legnagyobb bánat sem érinti meg többé. Ez a jóga valódi jelentése – a szenvedéstől és bánattól való végleges megszabadulás”. 


Rajta hát, lótuszülés jóga gyakorlatra fel! De csak óvatosan, nehogy úgymaradj…

Kapcsolódó írások