Az indiai Tudományos és Technológiai Minisztérium döntése szerint nemcsak a high-end és a gyógyszer-kutatásokra kell pénzt fordítani, hanem a jógára is. Harsh Vardhan, a tárca minisztere kijelentette, hogy a jóga és a meditáció tudományos előnyeit ki kell hangsúlyozni, hiszen az ilyen irányú felmérések már eddig is nagyon jól alakultak.

Az eddigi vizsgálatok az AYUSH kormányhivatal keretén belül folytak, mely azzal a céllal jött létre, hogy támogassa a hagyományos orvoslást, beleértve as ájurvéda, a Siddha, a görög-arab és a homeopátia területeit is.

jóga hatásai kutatás
A sok évezredes jóga és meditáció tudományának hatásait a XXI. századi tudományos eszközökkel kutatják. Fotó: Leveles Zoltán

A Tudományos és Technológiai Tanszék (DST) úgy döntött, hogy támogatja a kormány azon erőfeszítéseit, melyek finanszírozzák a jóga széleskörű tanulmányozását a jóga és a meditáció hatása az emberi egészségre témában.

A jóga már egy nemzetközi mozgalom, amit as ENSZ is elfogadott – mondta Harsh Vardhan miniszter. – Azt már láttuk, hogy mennyire népszerű. Az új kutatási program a jóga különböző aspektusait vizsgálja, és illeszkedik a pszichológia, a neurológia, az orvostudomány, a számítástechnika és a filozófia területeihez.

S.N. Omkar, vezető tudós hozzátette: Nem szabad lemaradnunk, hiszen más országok, többek között az Egyesült Államok is támogatja a jóga számos kutatási projektjét.