Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
jún 05

Jógaképek a régmúlt időkből

Fotótörténeti ritkaságokat láthat az elmúlt száz évből. Dőljön hátra, mintha egy régi mozifilmet nézne: ezek a jógaképek a régmúlt időkből maradtak ránk. A múlt századból valók, a jóga nyugati hőskorából. Számos hírességet látunk, magazinok címlapját, mosolygós jóga gyakorlókat.

film hírességek jóga képek szépség

Észrevehetjük, hogy a hírességek közül nemcsak Marilyn Monroe jógázott. A jóga, az ősi indiai kultúra része. Mihelyt megérkezett Amerikába, ott is elkezdte azóta is tartó sikertörténetét. 

Aki ismeri a jóga szellemiségét, a testi és a mentális egészségre gyakorolt kifogástalan hatását, az nem csodálkozik a jóga népszerűségén. A következő fotóválogatás csak néhány emlék: jógakép a régmúlt időkből. 

Jógaképek a régmúlt időkből


 film hírességek jóga képek szépség1907 –  Sidonie-Gabrielle Colette, Goncourt-díjas francia írónő és újságíró jógapózban.

Az első írónő, aki a Goncourt Akadémia tagja lehetett, és az első nő, aki elhunyta után állami temetésben részesült Franciaországban.

A Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje és lovagja volt.

film hírességek jóga képek szépség

1930 – Egy jógamagazinban megjelent cikkben néhány jógapózról írt ismertető szerepel.

film hírességek jóga képek szépség

 1934 – Gyerekek tanulják a kobra-állást egy angliai tengerparton. A lelkes szülők a háttérben figyelemmel kísérik a bemutatót.

film hírességek jóga képek szépség

 Egy hirdetés 1940-ből. Azt mutatják be, hogy a nők otthon is gyakorolják a jógát.

film hírességek jóga képek szépség

  1941. február 24-i fotó-esszé: Ez a valódi jóga. A cikk 20 képből álló gyűjteményt tartalmazott.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Hollywood híres némafilm sztárja, Gloria Swanson gyakorolja a Gómukhászanát. Tanára Indra Dévi, a jóga első nyugati tanárnője.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Janet Leigh, Golden Globe-díjas amerikai színésznő is rendszeresen jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

 1957 – Minden idők legtöbb Oscarral kitüntetett színésznője, Katharine Hepburn szintén kedvtelve jógázott. Tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, négy alkalommal meg is kapta.

film hírességek jóga képek szépség

 Az 1960-as években Peter Sellers pihentető jóga stílusban, a Rózsaszín párduc forgatásakor. A brit színész és komikus Clouseau felügyelőt játszotta a Rózsaszín Párduc filmsorozatokban. Sellers jó kapcsolatot ápolt a Beatles együttessel és a Brit királyi családdal egyaránt. Ha már a Beatles, George Harrison is jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

1962 – George Hamilton és Olivia de Havilland vezető filmsztárok voltak a klasszikus Hollywood-i aranykorból. Pályája során a számos kitüntetés mellett de Havilland két Oscart két Golden Globe-díjat kapott. Franciaországban politikai munkát is végzett. 2010-ben a Becsületrend Lovagja címet kapta, mely a legmagasabb kitüntetés Franciaországban.

film hírességek jóga képek szépség

Jóga 1964-ben, Londonban. A stúdióban a jóga nagy népszerűsége miatt több kurzust is indítottak.

film hírességek jóga képek szépség

 Ezen az 1967-es képen, David Bowie látható lótusz pózban. Ötszörös Grammy-díjas angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző volt.

Folytathatnánk a fotóalbumot. Kedvcsinálónak azonban ennyi is elég. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 19

Miért falatoztak papírtasakból a némafilm sztárok?

Gloria Swanson Golden Globe-díjas színésznőt, a némafilmek egyik legnagyobb sztárjaként emlegetik. No de miért falatozott papírtasakból és dobozból? Szigorúan vegetáriánus volt, az egészséges étkezés hullám előfutára. Rendszeresen kis papírtasakban vitt magával ételt a fogadásokra, mert csak minőségi, vegetáriánus ételt fogyasztott. Nem volt egyedül ezen a téren. Több némafilm sztár, például a csodaszép Mary Pickford és a bájos Lillian Gish is vegetáriánus volt. Swanson mindennapjainak része volt a jóga. Korának divatikonjává vált, saját divatmárkát készített. Indra Devi hollywood-i jóga tanítványainak talán a legkedvesebbike lett. 

film egészség hírességek
Gloria Swanson, a híres némafim sztár vegetáriánus volt. Nem evett meg akármit, ezért inkább papírtasakból és dobozokból  megbízható finomságokat reggelizett.

A némafilm története


Ma már a némafilm keveseket hoz lázba, pedig a filmművészet egy rendkívül érdekes periódusát jelenti. 1895-től 1928-ig tartott, a hangosfilm megjelenése zárta le. A némafilmmel kapcsolatban természetesen legelőször Charlie Chaplin jut eszünkbe. Pedig a burleszk mellett drámai alkotások is születtek, kiváló némafilm sztárok szereplésével.

Magyarországon a némafilm gyártása az 1910-es években kezdődött, de hét év múlva már hat műterem dolgozott, 75 némafilm készült. A magyar némafilm időszak legnagyobb színésznője, Bánky Vilma Hollywoodban lett világsztár. Az egyetemes filmtörténet nemcsak Bánky tehetségéről, szépségéről, de botrányoktól mentes életéről is megemlékezik. Ez pedig ugyancsak ritkaságszámba ment.


A némafilm számtalan híres alkotása közül érdemes kiemelni a német Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu című filmjét. Bővebben olvashat a témáról a Vámpír legendák és valós történetek című írásban. Murnau nevéhez fűződik a minden idők egyik legjobb filmjeként emlegetett, az első Oscar-gálán 3 Oscart nyert Virradat című filmdráma is. 

 
Gloria Swanson, a divatikon


Gloria Swanson, ez az alacsony, gyönyörű kék szemű színésznő nemcsak a korszak némafilm sztárjaként, divatikonként is csillogott. A legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Sok hollywoodi filmben szerepelt, sőt filmeket is készített.

Egyedi ruhákat hordott, csodálatos kiegészítőkkel, turbánnal és pávatollal. Swanson a 20-as évek divatirányítójává vált,
Amerikában mindenki rá akart hasonlítani, de csak külsőleg. Kevesen tudták, hogy elkötelezett jóga-rajongó, és az egészséges életmód híve. 

A vegetáriánus Gloria Swanson jógázott


Swanson 1928 táján lett vegetáriánus. Ismerték furcsa szokását, hogy a különböző fogadásokra és partikra papírzacskóban vitt magával ennivalót. Csak az általa egészségesnek tartott ételt fogyasztotta.

film egészség hírességek
  Gloria Swanson és Indra Devi, az
első nyugati hiteles női jógaoktató


Gloria Swanson tisztában volt a jóga csodás hatásaival. Amikor Indra Devi, az első nyugati hiteles női jógaoktató egy új jógaiskolát nyitott Hollywood szívében, csatlakozott hozzá. Gloria már akkor gyakorolta a jógát, de gyorsan elfogadta jóga gurujának Indra Devit.

Olyan jó barátok lettek, hogy Indra Devi később Gloriának ajánlotta több könyvét is. Gloria annyira élvezte a jógát és annak előnyeit, hogy 1983-ig, haláláig életének részét képezte. 

  Mary Pickford és Lillian Gish is vegetáriánus volt.

Vegetáriánus némafilm sztárok


Érdekes módon Chaplin nem volt elragadtatva Swanson kisasszonytól, csak mellékszerepet osztott neki. Gloria Swanson arra hivatkozott, hogy neki nem tetszett a burleszk műfaj, és szándékosan nem játszott jól a bemutatkozáson. 
Charlie Chaplinről az a hír járta, hogy pescatarian étrendet követett, vagyis húst nem, csak halat evett. De a némafim sztárok között szép számmal akadt olyan, aki a növényi alapú étrendet követte.

A két ragyogó filmcsillag Mary Pickford és Lillian Gish vegetáriánus volt. Pályatársakként, de meglepő módon jó barátnőkként is szerepeltek. Az aranyszőke Mary Pickford a sok hollywoodi csillag közül elsőként lett vegetáriánus. Őt tartották Hollywood királynőjének. Volt saját stúdiója, és társalapítóként működött a valaha hatalmas United Artists létrejöttében. A Coquette c. filmben a legjobb női alakításért ő kapta az első hangosfilmnek odaítélt Oscar-díjat.


Lillian Gish pedig a némafilm First Ladyje címet nyerte el. Életmű Oscar-díjat kapott „páratlan művészetéért és a filmművészet fejlődéséhez nyújtott közreműködéséért”. 1912 és 1987 között szerepelt, 75 éves pályafutása után utolsó filmszerepét 93 évesen játszotta. Mindvégig vegetariánus maradt. 99 éves korában, álmában, természetes halállal hunyt el.

film egészség hírességek
Gloria Swanson vegetarianizmusával nem volt egyedül a  némafilm sztárok között.


Emlékirataiban leírta, hogy kis dobozban vitte az ebédjét a forgatások helyszínére. Sokszor egyszerű sajtos szendvicset és malátás tejet evett, miközben filmezett. „Éltemben oly sok éven át azokból a dobozokból ebédeltem – írta –, így ma már rá sem tudok nézni a szendvicsekre.” 80 évesen még gyönyörű nő volt. Az egyik Cannes-i fesztiválon 10 perces vastapssal ünnepelte a közönség. 

Vegetáriánus reggeli a mindennapokban


Gloria Swanson és Lillian Gish problémája nagyon is életszerű, még majdnem 100 évvel később is. Legalábbis Magyarországon. A világ a húsevésre van berendezkedve, igaz ma már legalább többfelé nyíltak salátabárok. Mégsem egyszerű ezt a természetes igényt kielégíteni.

Hazánkban még ma is a sokan, akik vega étrendet követnek, kénytelenek papírtasakból vagy ételhordóból étkezni. Ugyanakkor ez áldás is, mert a saját készítésű ételek mindenképp egészségesebbek. Ha egy vegetáriánus nem eléggé felkészült, vagy túl drága neki a salátabár kínálata, akkor előfordul, hogy zsemlét reggelizik lekvárral. A rendszerváltás előtti Magyarországon ez széles körben elterjedt a vegetáriánusok között. 

Gloria Swanson nem ismert kompromisszumot a táplálkozás terén. Remek színésznő volt, 3 Oscar jelölést is kapott. Vegetáriusként szenvedélyes szószólója volt az egészséges táplálkozásnak. Bár papírtasakból falatozott, mindig tökéletes egészségnek örvendett. Amikor idős hölgyként egy öregedő sztárt játszott, Hollywoodban az a hír járta, hogy a sminkesek öregítő sminket használtak, hogy Swanson ne tűnjön olyan fiatalosnak. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 25

Greta Garbo bolsevikok elől menekülő jógatanára

2002-ben, a 103. évében halt meg a világ talán leghíresebb női jógatanára. Élete már önmagában egy izgalmas regény. Orosz nemesi származású, bollywoodi színésznő, aki Tirumalai Krishnamacharya első női tanítványa volt.

film hírességek szépség

Kínában elsőként tanított jógát, és még a Kreml urainak is beszélt a jóga áldásos hatásairól. Idős korában is friss gondolkodású és mozgású volt, amit a jógának, a pozitív életszemléletének és hitének köszönhetett. Halála után világszerte rengeteg követője, Buenos Airesben pedig több jógastúdió is maradt utána.

 
A víz csak addig tükrözi pontosan az eget és a fákat, amíg felülete zavartalan. Ehhez hasonlóan az elme is csak akkor mutat valós képet önmagunkról, amikor békés és teljesen nyugodt – mondta Indra Devi. Számára a jóga nem aerobic volt, mint sok esetben a modern utánzatok. Tudta, hogy a klasszikus jóga a transzcendens világhoz is kapcsolódik.

Menekülés a Szovjetunióból


Eugenie V. Peterson, oroszul: Евгения Васильевна Петерсон több életrajzi vonatkozása kezdődhetne a leg-ek felsorolásával. 1899-ben született az egykori orosz birodalomhoz tartozó Rigában. Apja a svéd bank igazgatója, édesanyja egy orosz nemes hölgy volt. Moszkvában dráma iskolába járt. 1917-ben, amikor a kommunisták hatalomra kerültek édesanyjával elmenekült Berlinbe.

film hírességek szépség

Fiatalon színésznő és táncosnő lett. Indiához való vonzódása 15 évesen kezdődött, amikor elolvasta Rabindranath Tagore verseit, majd néhány könyvet a jógáról. 1927-ben hajózott Indiába. Rövid időn belül az indiai filmek egyre emelkedő csillagává vált. Ekkor vette fel az Indra Devi nevet. 1930-ban férjhez ment Jan Strakatyhoz, aki Bombay-ban a csehszlovák konzulátuson volt kereskedelmi attasé. 

Krishnamacharya első női tanítványa


Férje révén találkozott Mysore uralkodó párjával. A Maharaja és a Maharini saját palotájukban jóga iskolát működtetett. Ott tanított a már akkor is híres jógamester, Sri Krishnamacharya. A modern jóga alapító atyja c. cikkünkben bővebben is olvashat róla.


A mestertől leckét akart venni, de határozott visszautasításban részesült. Krishnamacharya nem volt hajlandó egy nyugatról jött nőt oktatni. Indra Devi akkor sem ismerte a lehetetlent. Rávette a királyi párt, hogy szóljanak az érdekében a gurunál, aki végül vonakodva beleegyezett.

Sri Krishnamacharya úgy gondolta, egy rövid órával túl lesz az egészen. Ehelyett egy éven keresztül tanította őt. Amikor még a jóga szinte kizárólag férfias törekvésként szerepelt, Indra Devi lett a legendás guru első diáklánya. A két későbbi világhíres diák, BKS Iyengar és K. Pattabhi Jois volt.

Jógaiskola Shanghaiban és Indiában


Amikor Indra Devi megtudta, hogy férjét áthelyezik Kínába, fokozott intenzitással tanult, mert jógaoktató akart lenni ott. Shanghaiban tanított is, ő volt az első jógatanár a modern Kínában. Madame Csang Kaj-sek, a nacionalista vezető felesége is jógarajongóvá vált. 


Indra Devi a II. világháború után visszatért Indiába, és könyvet írt. Ebben is élen járt: az első nyugati szerző volt, aki a jógáról szóló könyvét Indiában tette közzé. Úgy is ismertté vált, mint az első nyugati, aki jógát tanított. Egyre többen Matadzsi-nak kezdték hívni, ami kedveskedően anyát jelent. Indra Devi előadásokat is tartott a jógáról, és ingyenes leckéket az árvaházakban.

Hollywood hírességei jógáznak


Férje halála után Amerikába utazott. 1947-ben amerikai állampolgárként törvényesen is az Indra Devi nevet használta. Jógastúdiót nyitott Hollywoodban. A korábban tanultak alapján a jóga ászanákat, légzési technikákat és a vegetáriánus étrendet is ismertette. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer az indiai klasszikus Patanjali jóga hiteles tanítására támaszkodott.

film hírességek szépség


Tanítványai között szerepelt számos színész, Robert Ryan, Jennifer Jones, de az igazán nagy nevek: Greta Garbo, Gábor Éva, Gloria Swanson és a már akkor világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin.

  
Greta Garbo 1941-től, a félresikerült Kétarcú nő forgatása után már abbahagyta a filmezést. Miután lakást vett New York-ban, szinte teljesen elzárkózott, fotóriportert sem engedett közel magához. Indra Devitől tanult jógázni. 
Yehudi Menuhinnak B. K. S. Iyengar volt a jógamestere, de Indra Devitől is vett órákat. A nagynevű hírességek közül Elizabeth Arden, a mindmáig világhírű kozmetikai cég alapítója is Indra Devitől tanult. 


A közhiedelemmel ellentétben, nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Indra Devi valaha is tanította volna Marilyn Monroe-t. A népszerű fotón, melyen egyesek Monroe-t vélik felfedezni, a társaságában Gábor Éva látható.

film hírességek szépség


 
Gloria Swanson a némafilmek talán legnagyobb sztárja volt. Ugyanakkor elkötelezte magát a jóga mellett. Indra Devi 12 könyvét neki ajánlotta.

1953-ban Indra Devi másodszor is megházasodott. Férje, Dr. Siegrid Knauer elhivatott orvos volt, aki antibiotikumok helyett inkább a megelőző gyógymódokat tartotta fontosnak. Feleségének vásárolt egy birtokot Mexikóban, ahol ő jógatanár képzéseket tarthatott. Létrehozta az Indra Devi Alapítványt.

A Kreml vezetői fejet hajtanak


India moszkvai nagykövete elintézte, hogy Indra Devi 1960-ban megfeleljen a szovjet legfelsőbb vezetők kérdéseire. Kik voltak ott?

Koszigin, a Szovjetunió minisztertanácsának elnöke Andrej Gromiko, a hidegháborús időszak egyik hírhedt politikusa, külügyminiszter és Anasztasz Ivanovics Mikojan, szovjet elnök. Miután beszélt nekik a jóga előnyeiről, várta a hatást.

Nem volt veszélytelen próbálkozás. Igaz, hogy nem azonnal, de elérte, hogy a jógát legalizálták a Szovjetunióban.

Összegzés


Utazott és tanított szerte a világon. 1982-ben költözött Argentínába, ahol egy televíziós megjelenés után azonnal nagy népszerűségre tett szert. Alapítványával arra törekedett, hogy helyesen, hitelesen adja tovább a jóga módszereit. 


Indra Devi életét három évszázad is megérintette. Követte élete küldetését. Annak ellenére, hogy ez ellent mondott annak a normának, melyet korának asszonyaitól elvártak.

Egy orosz nő fiatal lányként elmenekült hazájából. Indiában színésznő lett, majd elsajátította a jóga tudományát, és a világ egyik legnagyobb jógatanára lett. Hatására a jóga szélesebb körben ismertté vált Amerikában és szerte a világban.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 19

Gyerekjóga a 30 éves Simpson család bűvöletében

Több, mint 30 éve kezdődött a Simpson család mindennapjainak bemutatása. A híres rajzfilmfigurák azóta már számtalan fiatal kedvencei lettek. Minden gyerekműsor olyan szempontból érdemel különös figyelmet, hogy milyen értékeket továbbít nézőinek. Bekukkantva a Simpson család életébe azt látjuk, hogy a szülők jógázása mellett a gyerekjóga is szerepel. Több részben is jógáznak a szereplők. Sőt az egyik epizódban a család lánya, Lisa vegetáriánus lesz. 

film jóga hatásai jóga oktatás

A Simpson család rajzfilmsorozat magyar vonatkozása


A Simpson család készítője mára a világ egyik legismertebb animációs filmstúdiójává vált. Külön érdekesség, hogy a cég egyik alapítója a magyar származású Csupó Gábor. A sorozat az évek során 31 Emmy-díjat kapott, több nyelvre is lefordították.

Olyan mesesorozat, mely a felnőtteket is sokszor a képernyő elé vonzotta. Életszerű elemek színesítették az epizódokat. A 11. évadban például arról beszélnek, hogy Trump megnyerte a választásokat.

film jóga hatásai jóga oktatásA rajzfilmfigurák kalandjain keresztül többek között a jógáról is megtudhatunk egyet-mást. A történetekben szerepel egy hindu pap is, akinek jóga műsora van a tévében. Miért érdekes mindez?

Mert egy népszerű rajzfilmsorozat életszerű epizódjai közel hozzák, népszerűsítik az éppen lejátszott eseményeket. A jóga egészségmegőrző hatásáról a fiatalok így egész korán hallhatnak. Sokkal könnyebb elfogadni valamit, ha egy kedves szereplő is ezt teszi.

Gyerekjóga lehet a jövő kulcsa


A gyerekjóga segíti a koncentrációt, és ez különösen iskolás korban nagy előny. Ennek a kérdésnek a másik oldala a relaxáció. Rendkívüli haszon, ha már gyermekkorban megtanulja valaki, hogyan lehet „kikapcsolni” egy idegborzoló, pörgős napból.

Ugyancsak fontos a jógának a fiatal korban az egészséges gerinc és a testtartás kialakításában betöltött szerepe. Emellett a további életre szintén kihat az immunrendszert megerősítő hatása is. 


A sporthoz hasonlóan növeli a kitartást és az akaraterőt. A futás, kergetőzés spontán mozgás. Ezzel ellentétben a jógagyakorlatok a tudatos mozgást erősítik. Sok esetben kudarcélményként éli meg egy gyerek, ha a sportban nem tud olyan szintet elérni, mint a társai.

A jógában nincs versengés! Ez egy mindenki számára elérhető, testi-lelki egészséget segítő folyamat. Nem jár vizsgakötelezettséggel. Csak előnyei vannak, semmilyen káros mellékhatása nincs. Hajlékonyságot biztosít fizikai, toleranciát szellemi téren.


Arról nem is beszélve, hogy maga a jógafilozófia az önismeret, a pozitív gondolkodás, az erőszak nélküliség fontosságára is felhívja a figyelmet.

  
A gyerekjóga hatásai a gyerekekre


Ma már a várandós kismamák közül is többen választják a jógát. Többek között a stressz elleni hatása, a vérnyomás szabályozása, az ízületekre kifejtett jótékony hatása miatt. A jóga kímélő ászanái a mozgásigényüket is kielégítik. Az ősi szanszkrit írások szerint az anyaméhben a magzat szinte valamennyi ászanát elvégzi. Van baba-mama jóga, amikor az anyuka együtt mozog a 2-3 éves picivel.

A gyerekjóga óriási előnye, hogy egyaránt segíti a hiperaktív és a szorongó kisdiákot is. A gyerekek a növények és az állatok mozgásformáján keresztül játékosan tanulhatnak. Maguk az ászanák elnevezése is segít. Például a fa póz vagy kobra állás vizuálisan is könnyen megérthető. Gyarapodik a természettel kapcsolatos tudásuk, ami szintén a jóga jótékony hatásai között szerepel.

Ma már az óvódásoktól a tinédzserekig, több életkornak megfelelően vannak kurzusok.  A már felsoroltak mellett még egy fontos tény szól mellettük. Pozitív módon segíti a társas kapcsolatok kialakítását, melynek egyik elengedhetetlen feltétele az önmérséklet.

Az önszabályozás művészetét pedig már egészen kis korban érdemes elsajátítani. Akkor a jógát gyakorló nem fojtogató kontrollként, hanem a valódi siker felé vezető segédeszközként éli meg. Itt felettébb igaz az a mondás: nem lehet elég korán kezdeni. Egy egész életet megalapozhat ez a nemcsak egészségmegőrző, de más téren is hatásos tudás.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 14

Rockvilágból érkezett empatikus jógaoktató

Max Strom súlyos láb problémákkal született, négy éves koráig gipszkötések tartották a lábát. Ma már az egyik legtiszteletreméltóbb jógatanárként ismert három kontinensen is. Sokat utazik, előadásokat tart. A Los Angeles-i Szent Jóga Mozgalom alapítója.

film hírességek jóga oktatás

Max Strom jógatanár, aki korábban zenélt, filmezett, egy rock bandának írt forgatókönyvet mielőtt megismerkedett a jógával. Ez egy életre szóló elkötelezettséget jelentett, mivel felismerte a jóga előnyeit. Több könyve is megjelent már, Indiában és Nepálban is tanult, vegetáriánus, a nem-ártás híve.

Amikor megkérdezték tőle, miért nyitott egy új jógastúdiót, amikor lépten-nyomon találkozhat ilyennel az ember minden nagyvárosban, a következő választ adta:
 
Van egy csomó ember, akik már három, négy vagy öt éve gyakorolják a jógát. Akiknek az érdeklődését nem elégítik ki a csupán mozgásra koncentráló foglalkozások.

A jóga másik formája olyan, mint egy szent gyakorlat. Sokan ezt keresik. Tudni akarják mi a jama és nijama, az ajánlott és elkerülendő tettek, hogyan kell megváltoztatni viselkedésünket, miként kapcsolódik mindez egymáshoz, mi az együttérzés és az igazmondás.

Nos, ezek elég forradalmi gyakorlatok a jógán belül. Már nem voltam boldog a film világában, ekkor leltem rá a jógára, és éreztem békét ad. Mindenkinek lehetővé teszi, hogy újra felfedezze, merre kell mennie az élet válaszútjain. 


 
„Az én küldetésem az, hogy segítsem az embereket emlékezni arra, kik ők, és mire képesek. Olyan eszközökkel, amelyek révén értelmes életet élhetnek”

– mondta Max Strom.  
 
 
A '90-es évek elején a jógaiskolák tényleg óvatosan építették fel képzési tervüket, hogy ne „zavarják” a résztvevőket semmilyen spiritualitással. Ma már Madonna szanszkritul is énekelt, egy másik Grammy-díjas énekes, Krishna Das járja az országot, és a keleti kultúra iránti érdeklődés még mindig intenzív. Ez egy nagyon őszinte kulturális mozgalom. Ugyanakkor a kereskedelem is felmérte hasznát. Sok esetben rátelepedett, pénzközpontúvá tette.

film hírességek jóga oktatás


 
 
Max Strom szerint tevékenységeink közben érdemes feltenni a „Miért csinálom ezt?” kérdését, hogy a szándék tisztán és világosan látszódjon. Ő például tanítás közben rendszeresen utal az ahimszára, az erőszak-nélküliség elvére, mert ez minden cselekedettel kapcsolatos lehet. Úgy érzi, az emberekkel való bánásmód, a törődés sokkal fontosabb, mint az, hogyan kezeljük őket, hová helyezzék a lábukat. 


„Amikor fájdalmat érzünk, önzők és rövidlátók leszünk. Amikor gyógyítani akarunk, nagyobb empátiával és szimpátiával, kevésbé önzően fordulunk mások felé. Ez a mi ajándékunk, ha másokat gyógyítunk, egyben magunkat is segítjük.”
 
„A jóga ászanák és a légzőgyakorlatok olyan eszközök, melyekkel újjáépíthetjük és átalakíthatjuk magunkat. A cél nem az, hogy bonyodalmakat okozzunk magunknak – azt már megtettük. A cél az, hogy függetlenítsük magunkat a szívünkben levő csomóktól. A cél az, hogy társuljunk az univerzum végső, szerető és békés erejével.”
 
 
Kapcsolódó cikkek


 
 

Tovább olvasom

júl 22

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

India legdrágább filmje, a Baahubali hatalmas kasszasikerré vált. „Az elme és a test fitt a jógával” – hirdeti a ma leghíresebb film, a Baahubali csapata. Két színész egyébként is elkötelezetten jógázik: Tamannaah Bhatia, aki egy harcos hercegnőt személyesít meg, és az egyik férfi szereplő, Tusshar Kapoor. Ők már a film megjelenése előtt útjára indították Bollywood ünnepelt jóga szakértőjének, Payal Gidvaninak a könyvét, melynek az írónő azt az alcímet adta: Komplett útmutató jóga nők számára.

film india jóga hatásai hírességek
Színészek Payal Gidvani jógás könyvének bemutatóján.

Baahubalit már nemcsak Indiában, de Amerikában, Kanadában, Nagy-Britanniában és még jó néhány országban bemutatták. A rendező, S.S. Radzsamouli biztos volt abban, hogy történelmi filmeposza a közönség számára egy vizuális lakoma lesz. Szinte hihetetlen, de ez a látványos indiai film, mely az elvesztett trónjáért harcoló legendás hősről szól, az amerikai TOP 10-be is bekerült. A Guardian pedig így méltatta: csaknem tökéletes az egyensúly az akciók és a poézis között.

A gyönyörű Tamannaah – Payal Gidvani segítségével – már a forgatás előtt is jógázott, s elmesélte, hogy óriási különbséget tapasztalt, egyfajta holisztikus érzést: „A jóga az egyetlen tevékenység, amely segít, hogy ne csak fizikailag, hanem mentálisan is jól érezzem magam. Szóval nagy híve vagyok a jógának, olyan napi rutin számomra, mint a fogmosás.”

Tusshar első tapasztalatai nem voltak pozitívak, de később rátalált az ízére: „Úgy érzem, a jóga felszabadít, magabiztosabbá és nyugodtabbá tesz, teljes békét ad. Ez engem nagyon rugalmassá tesz, ezért soha nem fogom abbahagyni.”

Tovább olvasom

júl 01

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

James Cameron világhírű rendező, producer nevéhez olyan filmek kapcsolódnak, mint a Titanic és az Avatar, ugyanakkor természetvédő munkája is közismert. Nevéhez fűződik a MUSE magániskola létrehozása is, melynek kialakításánál nagy szerepet kapott a fenntarthatóság, az újrahasznosítás. A háromszoros Oscar-díjas, kétszeres Golden Globe-díjas rendező komoly üzenetet tett közzé, amikor kijelentette: az igazi környezetvédőknek a jövőben szigorú vegánokká kell válniuk. Statisztikákra és a híres „Forks Over Knives” (Villa a kés fölött) filmre hivatkozva Cameron felhívta a figyelmet arra, hogy milyen környezeti károkat okoz a húsipar.

táplálkozás hírességek film megújuló energia
James Cameron, a Titanic és az Avatár rendezője szerint a tudatos környezetvédő vegán.

Cameron nemcsak a filmipar területén zseniális vagy környezetvédő aktivista, aki áttért a vegán étrendre. Az erőszakmentesség és környezettudatosság elve a gyakorlatban is megmutatkozik. A MUSE iskola környezetbarát anyagokból készült, a kertekben és az üvegházakban a konyhára termelnek növényeket. A tanításban nagy szerepet kap a környezettudatosság és a fenntartható élet. Inspirálja és felkészíti a fiatalokat, hogy a bolygó védelmében tudatosan éljenek önmagukkal és egymással egyaránt.

Nemrégiben öt, 30 láb széles „solar napraforgó”-t állítottak fel az általa alapított oktatási központban, mely várhatóan fedezi majd az iskola energia szükségletét. Ez egy napelemekből készült művészi tömb, melyet Cameron születésnapi ajándékként készíttetett felesége, Suzy Amis Cameron számára. Ő és a húga, Rebecca Amis pedagógus, egyben a MUSE társalapítója is. A design célja egy funkcionális művészeti darab kialakítása volt – mondta Cameron. – A forma az élet ünnepe, azt mutatja, hogy a napenergia lehet kreatív, a művészi tereprendezés része. Bárhol felállítható, bevásárlóközpontok előtt, köztereken, parkokban és iskolákban. (…) Azt hiszem, az embereknek egyéni szinten felelősséget kell vállalniuk. Amikor átrepülök Los Angeles felett, azt látom, hogy több száz hektáros háztetőt süt a Nap. Ez a megújuló napenergia ingyenes energia, ami veszendőbe megy.

Mindegyik napraforgót öt különálló keret alkotja, amelyeket egyedileg hegesztettek, majd összecsavaroztak, a 14 „szirom” a kerülete. Egy Nap nyomkövető rendszerrel kapcsolták össze, így folyamatosan szembenéz a fénnyel. A tervezés jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, de hogy bátorítsa a hasonló projekteket, Cameron azt tervezi, hogy a napraforgó designt közzéteszi az interneten, mint szabadon használható, módosítható alkotást, melyet számos formájában bárki megoszthat. 

Tovább olvasom

jan 01

Kungfu jóga - amikor Hollywood és Bollywood összefog 

A két nagyhatalom, Kína és India között megállapodás jött létre három közösen készítendő filmről, mely ötvözi a kínai harcművészetet és az indiai kultúrát. Két neves színész, Jackie Chan és a bollywoodi Aamir Khan játsza a főszerepet. Csak egy szokásos akciófilm kerül a filmvászonra, vagy a harcművészeti kultúra és a jóga bölcsessége is megmutatkozik majd?  

jóga videó hírek hírességek film

Az első film címe Kungfu jóga lesz, mivel a Kungfu az egyik legkiemelkedőbb harcművészeti technika Kínában, a jóga pedig szorosan hozzátartozik az indiai élethez. Mindkettő lehet csupán erőgyakorlat, de lehet életvitel, komoly filozófiai háttér is.

A második film története Xuanzang, a VII. században élt buddhista szerzetes különös élete kötül forog. Xuanzang tudós, utazó, és fordító volt. Állítólag volt egy álma, mely meggyőzte őt az Indiába való vándorlás fontosságáról, bár abban az időben tiltották a külföldi utazást. Mégis eljutott Indiába, hogy tanulmányozza a buddhizmust, majd visszatérve hazájába szanszkritról kínaira fordította a buddhista szent iratokat.

A harmadik filmről még nem árultak el sokat a kínai médiahatóságok, tervezett címe Pusztítás Indiában, és egy filmsztár, Wang Pao Csiang rendezi.

Az viszont sokkal izgalmasabb téma, hogy vajon a koprodukció mennyire lesz mindkét ország megelégedésére. Vannak ugyanis kényes pontok, hiszen nem is olyan régen Kína és India még hadban állt egymással. Az is lényeges kérdés: mennyire tudja majd a fim visszaadni mindkét kultúra nagyszerű vonásait, úgy dicsőítve sajátját, hogy az ne sértse a másik érdekeit.
E két nemzettől független nagyközönség szintén érdeklődve várja, vajon milyen kulturális értékeket tükröznek, milyen üzenetet közvetítenek majd. 

jóga videó hírek hírességek film

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!