egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak