Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
nov 20

A legjobb agyserkentő

Ismerős érzés? Nem fog az agyam! Kihagy az emlékezetem! Már megint elfelejtettem! Bekapunk pát pirulát, és azt reméljük, attól megoldódik a probléma. Közeleg a vizsgaidőszak, sok diák részesíti előnyben a koffeint, a különféle energiaitalokat, a többiről nem is beszélve. Pedig a legjobb agyserkentő nem a gyógyszerekben van. Kutatások igazolják, hogy a rendszeres jóga és a meditáció megsokszorozza az agy teljesítményét.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A mesterséges agyserkentő módszer hátránya, hogy csak rövid távon hat. A hosszú távú memóriába való átvitelt nem segíti. A különféle nyugtatók és az alkohol pedig kifejezetten gátolja. A gondolkodás- és tanulásfejlesztő módszerek az azonnali sikert célozzák meg. Bár köztudott, hogy a mozgás és az étkezés szabályozása, melyet kiegészít a gyógynövények jótékony hatása, a könnyebb út lehetne. Agyunk rendkívül érzékeny műszer, ezért az agyműködés serkentése csak természetes úton javasolt.

Az agyműködés titkai 


Az agyban lezajló folyamatokkal foglalkozó tudomány számos megválaszolatlan kérdést ismer. Ezek közül az agyserkentés illetve az agy blokkolása a legizgalmasabbak közé tartozik. Ez utóbbit Albert Einstein találóan fogalmazta meg:

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."
 

A múltban a memorizálás a nemesi majd a polgári oktatás szerves részét képezte. Ezzel nemcsak kiváló műveltségre tettek szert, de szélesítették az agy befogadó képességét. Természetesen nem hívták agyserkentő eljárásnak, pedig az volt. Az agyról készült képalkotó eljárások során kiderült, hogy az agy a használat során edződik. Edzés hatására az izmok fejlődnek. Hasonlóan, megfelelő gondozás során az agy is erősödik, ellenkező esetben működése romlik.

Memóriazavarok esetén tápanyag hiányára is lehet következtetni, valamilyen vitamin vagy ásványi anyag hiányzik a szervezetből. Az étkezés egyébként is szoros kapcsolatban áll a mentális teljesítménnyel. Mindenki megtapasztalta már, hogy ha degeszre tömte a hasát, jó ideig képtelen volt szellemi munkát végezni. Ennek ellenkezője is igaz: a tudatos böjt szellemileg erőssé, aktívvá tehet. Jól használva a böjt is az agyserkentés eszköze. 

Visszatérve a memorizálás fogalmához: nem véletlen, hogy Indiában évszázadokon keresztül a tudás szóbeli átadása történt. Képesek voltak olyan hatalmas tudásanyagot megjegyezni, melyek között szerepelt például a közel százezer verset tartalmazó Mahábhárata is. Agyserkentés? Inkább tudatos élet, tudatos táplálkozás. Az ájurvéda 3 fő csoportba osztja az ételeket. A tudatlanság, a szenvedély, illetve a jóság kötőereje szerint osztályozza azokat. A bölcsek ez utóbbit részesítették előnyben, ez volt az elme szabályozásának alapja.

Az agyműködés serkentése ma 


Az agyműködés serkentése ma már szinte napi szintű feladat. Nem lehet visszaélni vele, mert bár rövidtávon mutatós eredményeket hozhat, hosszú távon biztosan problémákba ütközünk. Sem a tabletták, sem a különféle energiaitalok nem jelentenek jó megoldást. 

A kutatók olyan fontos tényre is felhívják a figyelmet, mint például a televízió és/vagy a számítógép túlzott nézése, használata. Mindkettő mesterséges, káros agyserkentő lehet. Különösen a gyerekek vannak kitéve ilyen veszélynek. Ha egy fiatal túl sok időt tölt ezekkel, az ilyen ritmusú, vibráló hírközlés lesz az alapértelmezett számára. A mindennapos, átlagsebességű információ megértése, felhasználása komoly nehézségeket fog okozni. Ez pedig egész későbbi életére kihat.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció

A jógafilozófia szerint nem az agyban dől el minden, mert az agy csak egy biológiai szerv, igaz, az egyik legfontosabb. Nem a modern idők vívmánya az agy fiziológiai kutatása. Minden korban kerestek megoldást a tanulás intenzitásának növelésére. Éppen ezért ősidők óta foglalkoztatja a jógikat is az agyműködés természetes serkentése, vagyis a jóga.

Agyserkentés: jóga és tudomány 

A Waterloo Egyetem új tanulmánya szerint a hatha-jóga és a tudatos meditáció gyakorlása jelentősen javíthatja az agyműködést és az energiaszintet. A tanulmány megállapította, hogy már napi 25 perces jógázás és a meditáció növelheti az agy végrehajtó funkcióit. Javulnak a célirányos viselkedéshez kapcsolódó kognitív képességek, és könnyebbé válik a gondolkodási szokások szabályozása.

„A gyakorlatok és a meditatív állapot az agy tudatos feldolgozó erejét az olyan korlátozott számú célra összpontosítják, mint a légzés és az ászanák, egyben csökkentik a nem alapvető információk feldolgozását – mondta Peter Hall, tanársegéd. – Ez a két funkció bizonyos pozitív átviteli hatást eredményezhet, hogy az emberek jobban tudjanak koncentrálni arra, amit a mindennapi életben választanak.”

 
A kísérletekben a résztvevők jelentősen jobban teljesítettek a feladatok elvégzése után.

„Ez a megállapítás azt sugallja, hogy a meditációnak van valami különleges szerepe. Szemben a csupán fizikai pózokkal a jóga az agy kognitív előnyeit erősíti”

– mondta dr. Kimberley Luu, klinikai oktató. A tanulmány azt is kimutatta, hogy az összpontosító meditáció és a hatha jóga egyaránt hatékonyak az agy energia szintjének javításában. 

Számos elmélet létezik arról, hogy a fizikai gyakorlatok, mint a jóga javítják az energiaszintet és a kognitív tesztteljesítményt – mondta Luu. – A pozitívumok közé tartozik az endorfinok felszabadulása vagy a vér áramlása az agyba. 

Ezek a tanulmányok arra utalnak, hogy a jóga azonnali nyugalmi hatást gyakorol a szimpatikus idegrendszerre és a stresszre adott válasza jelentős energiákat szabadít fel. Márpedig a stressz és a szorongás befolyásolhatja a kognitív teljesítményt. A tanulmány eredményei csak előzetesek és meglehetősen rövid távú beavatkozást tartalmaznak, állítják a kutatók. További kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez és az agyi mechanizmusok feltárásához.

Összegzés

Az agy működéséről még keveset tudunk, így az agyserkentő folyamatok is számos kutatócsoport vizsgálatai között szerepelnek.

Az agyműködés serkentése nem ajánlatos mesterséges eszközökkel, főleg nem tablettákkal, kémiai úton. A kiindulási pontnak az érdeklődés felkeltését javasolják. Ha valakit nem érdekel az, amivel éppen foglalkozik, ha nem motivált, akkor nem vagy nehezen fog koncentrálni feladataira. Pontos, alapos megfigyelés csakis az elme szabályozása révén lehetséges. Ez a jógik ősi tudománya.


 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

szept 13

 A jóga erősíti az agyi tevékenységet

 A mindennapi élet szempontjából fontos, gondolkodást igénylő feladatok terén jelentős sikert érhetnek el azok, akik rendszeresen jógáznak. Náluk az agyi tevékenység mérhetően erősödik – jelentik a kutatók. Egy új vizsgálat szerint a hatha jógát nyolc héten keresztül hetente háromszor gyakorlók jelentősen javították a korábbi kognitív eredményeiket. Vagyis a megismerésre vonatkozó, a gondolkodáson alapuló teljesítményüket.

jóga hatásai kutatás meditáció
Az agy tevékenysége jól serkenthető jógával

 

Megismerési és gondolkodási tevékenységek 


Kognitív képességeink befolyásolják cselekedeteinket. Mi tartozik ezek közé a készségek közé? A megismerési és gondolkodási tevékenységek, tehát többek között a nyelvismeret, a számolás, a figyelem, a megfigyelőképesség, az emlékezet. 

Az emlékezet és a gondolkodási funkciók fejlesztése nemcsak fiatal korban nélkülözhetetlen. A diákok számára a vizsgaidőszakban, a dolgozóknak a munkahelyi kihívások kapcsán különösen fontosak. Intellektuális teljesítőképességünk idővel változhat. Mindenki szeretné megelőzni a felnőttkori demencia kialakulását, az értelmi, figyelmi és emlékezeti funkciók csökkenését. 

A jóga így erősíti az agyi tevékenységet


A legújabb kísérletek is bizonyítják a jóga kedvező hatásait. 55 és 79 év közötti felnőttek vettek részt abban a kísérletben, melyben az egyik csoport a jógaórákon vett részt, mialatt a többiek a jóga helyett nyújtási és tonizáló gyakorlatokat végeztek.

jóga hatásai kutatás meditáció

A nyolcadik hét végén a jóga csoport tagjainál gyorsabb és pontosabb volt az információ felidézése, az emlékezés és a mentális rugalmasság, mint a beavatkozás előtt. A nyújtó és tonizáló csoport a kognitív teljesítményben nem mutatott jelentős változást. A csoportok között tapasztalt különbségek nem a kor, a nem, a társadalmi helyzet vagy más demográfiai tényezők által létrejött különbségek eredménye, jelentette a kutatócsoport.

 
A koncentráció gyakorlásának ereje


Korábbi tanulmányok szerint a jóga azonnali pozitív pszichés hatásokat okozhat a szorongás, a depresszió és a stressz csökkentésével. A hatha jóga egy ősi spirituális gyakorlat, amely magában foglalja a meditációt és a koncentrált légzést, miközben az egyén egy sor stilizált testhelyzeten halad át – mondta Neha Gothe, aki az Illinois Egyetem kineziológiai és egészségügyi professzora. – A meditációs gyakorlatokkal járó fokozott tudatosság csak egyike a lehetséges mechanizmusoknak, emellett a meditáció és a légző gyakorlatok csökkentik a szorongást és a stresszt, ami viszont javítja a pontszámokat bizonyos kognitív teszteken.

A hatha jóga megköveteli a koncentrált erőfeszítéseket a pózok megtartására, a test irányítására és a lélegzés szabályozására. A jóga szerves része a meditáció is, mindez együtt olyan eredményekhez vezet, melyek a jógaórákon kívüli helyzetekben is megmutatkozik. Megteremti a figyelem fenntartásának jobb képességét.

A 20-25 perces jóga stimulálja az agy működését közvetlenül a gyakorlatok végzése után.


A kutatók beszámoltak arról, hogy a hatha jóga foglalkozás jelentősen javította a résztvevők gyorsaságát és pontosságát a memóriát igénybe vevő feladatokban. Tesztelésekor két agyi funkció kedvező változását mutatta. Egyrészt a koncentráció fenntartását, lankadatlanságát, másrészt az új információk megszerzésének, megtartásának és felhasználásának képességét. A résztvevők a jóga gyakorlat után sokkal jobb eredményt értek el, mint a mérsékelt vagy erőteljes aerob gyakorlást követően, amikor 20 percen keresztül jártak vagy futottak a futópadon. Az új eredmények a Journal of Physical Activity and Health című kiadványban szerepelnek.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 17

A jóga zene a léleknek

A jóga és a zene abban hasonlít egymáshoz, hogy mindegyiknek ritmusa van, pontosságra törekszik, de mégis ellágyít. Mindkettő erősítheti a magasabb rendű énnel való kapcsolatot.

Felgyorsult világunkban elengedhetetlen, hogy néha lelassuljunk, megálljunk. Ebben is segít a jóga és a zene, sőt több jógastúdió a kettőt együtt is kamatoztatja.

jóga hatásai kutatás meditáció

„A jóga olyan, mint a zene. A test ritmusa, az elme dallama és a lélek harmóniája megteremteni az élet szimfóniáját” – B.K.S. Iyengar.

A jóga zene hatása az emberre


Az ászanák egyértelműen összefonódnak a légzőgyakorlatokkal. Az elmúlt években kipróbálták, hogy mindezt még a zenével is összekapcsolják. Egyre gyakoribbak az ilyen jógaórák. Ugyanakkor ez egy személyes döntés, mert nem mindenki élvezi ugyanazt a zenét.

A jóga stílusától is függ, mert nem mindig elfogadható és megfelelő zenei aláfestésként. A Vinyasa és Anusara módszereket a zene egyértelműen erősítette, míg vannak olyan osztályok, ahol a szobában az egyetlen zene a tanár hangja és a lélegzet suhogása. Amikor zenét használnak, az oktató választ, mikor hasznos, mikor nem akadályozza meg az ászanára való koncentrálást, vagy mikor nem bontja meg a gyakorlatok sorrendjét.

Vegyük például a zene és az egyik napi tevékenység, az evés kapcsolatát. Hogyan érzi magát az ember egy étteremben, ahol hangos, agresszív zenét játszanak?

jóga hatásai kutatás meditáció

Ők ezt tudatosan teszik, hogy gyorsabb evésre ösztönözzenek, így esetleg nagyobb a forgalom. Ahol nyugodt, nyugtató zenét kínálnak, ott valószínűleg lassabban eszik a vendég. Jobban hat az étel, több idő van az emésztésre. Ez nagyon hasonlít a test mozgására. Miközben keresztülhaladunk a különféle jógapózokon, a mozgás beindítja a test jótékony munkáját. Ha bevezetjük a zenét is, a ritmusok és dallamok a gyakorlatok komoly elemeivé válhatnak.

  
A misztikus zene ereje


A Firenzei Egyetem kutatói érdekes kísérletet végeztek. Egy vizsgálatban arra kértek 28, gyógyszerekkel beállított vérnyomású felnőttet, hogy naponta 30 percig hallgassanak lágy klasszikus, kelta vagy indiai zenét, miközben lassan légzőgyakorlatokat végeznek.

Előtte is és egy hét múlva újra megnézték a betegek vérnyomását, a szisztolés adatokat. A szívverés pillanatában a vérnyomás megnő, ez a szisztolés érték. Azt tapasztalták, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknél ez már egy hét után 3,2 ponttal csökkent, egy hónap múlva pedig már 4,4-del volt kevesebb. 

A jóga és a zene kifejezetten szerencsés kombináció. Például a bemelegítés alatt valamivel lassabb tempójú, de nem álmosító melódia kell, ami felemelő, pozitív érzést sugároz. Az álló pózok után a ritmus és a hangok izgalmasabbak, kicsit gyorsabb és energikusabb hatást váltanak ki. A nyugvó testtartás felé haladva a zenei kíséret is gyengéd és nyugtató, itt például nincs helye a gongnak.

Természetesen a zene soha nem lehet hangosabb, mint a tanár hangja. A jógaórán hallható zene segíti a gyakorlókat, hogy kiszellőztessék a fejüket, és elfelejtsék az egész heti stresszt. A hétvégére az emberek fizikailag már nagyon leromlanak, így a zene és a jóga kombinációja felemeli őket. Jobban összhangba kerülnek önmagukkal. 

A relaxációs zene segít a jóga világába röpülni


Egy kutató kifejtette, hogy a jóga, a meditáció és a zene csökkenti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, ráadásul a szív és a tüdő artériáinak receptorait „ellágyítja”. Mit jelent mindez? 


A szimpatikus idegrendszer stresszhelyzetben lép működésbe, gyorsabban ver a szív, emelkedik a vércukorszint vagy kitágul a pupilla stb. A jóga és a zene nyugtatóként hat, ezért az idegrendszer sincs felfokozott állapotban. Mit is csinál a receptorokkal? A receptorok olyan idegvégződések, melyek pl. a hang által kiváltott ingert a többi sejt számára érzékelhető jellé alakítják. Általában feszültséget továbbítanak.

Ebben az esetben viszont pont az ellenkezőjét végzik, relaxálnak, ellágyítják, és szinte lebegővé teszik a szervezetet. Kioldják az izgalmak csomóit, az ugrásra kész, feszült állapot helyett megnyugszik az elme, majd a teljes szervezet – a test valóban pihen. A harmonikus hanganyaggal fokozható a relaxáció hatása.

A zenét szinte érezni kell, mint hallani. Ez egy fontos kérdés, az oktatóknak teljesen tudatában kell lenniük ennek fontosságával. A zene is erős hatással, erővel rendelkezik, de itt a hangsúly továbbra is a mozgáson van. Talán nem is tudjuk, hogy az ember poliritmiájú, többritmusú lény. Mit jelent ez?

Amikor sétálunk, mozgunk nemcsak a lábak, hanem a karok, a szemünk, a fejünk, a törzsünk is mozog, s ott van még a vér áramlása vagy a szívverés is. Együtt dolgoznak, az elme/test bizonyos ütemében.

A test gyorsaságára hatással van a száguldozó, zaklatott elme is. De azt is észrevehetjük, hogy a lábak egy kicsit eltérő ütemben mozognak, mint a karok, s a levegővétel és a szívverés is külön ritmusban van. Az ászana ritmusa és az uddzsáji légzés gyakorlása („győztes lélegzet” vagy rekeszizom lélegzet) szép összhangot adhat. 

  

jóga hatásai kutatás meditáció


James Morrison a legkeresettebb férfi szólóénekes volt 2006-ban az Egyesült Királyságban. Színészként több híres filmsorozatban is szerepelt. Emellett rendező, producer és ma már jógaoktató is. Mivel több stílusban is alkotott, van rálátása a zene hatására. Érdekesen fogalmazta meg véleményét:

Egy kicsit színészként közelítem meg a jógatanítást. Az osztály és én egy színdarab előadásában veszünk részt, mindenki más karakter. Mégis van egy csodálatos összjátéka az egésznek, ahogy a zenére hangolódva mindannyian együtt mozgunk.

A jóga és a zene közti kölcsönhatás legyen természetes, könnyed és támogató. A zenei ritmus ott pulzál ereinkben. Az első hangszer az emberi hang volt, mely talán utánozta a természetet, egy madár dalát. Ma a spontán ritmushoz való visszatérés jobban szükségesnek tűnik, mint valaha.


Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

dec 20

Mudra és gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában

Delhiben, az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 3-as termináljára érkező utas falra függesztett kisplasztikákat, jóga-mudra műalkotásokat nézegethet. A figyelmes szemlélő meglepve tapsztalja, hogy ezeket a mozdulatokat már látta valahol – mégpedig keresztény szentképeken vagy ikonokon. Ezek a mudrák a gyógyító kéztartások a keresztény ikonográfiában.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Nem tévedés, a mudrák évezredek bölcsességét jelenítik meg, és nem csupán gyógyító hatásuk, de filozófiai mondanivalójuk is van. A vallásközi dialógus jó alkalom az emberiség közös eszményeinek erősítésére, és ennek egy különleges formája lehet a mudrák tanulmányozása is.


Tipp: Jógaképzések

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Ezek a képzéseink is érdekelhetnek


A mudra jelentése


Mudra egy szanszkrit szó, tőbb jelentése van: pecsét, mint a hitelesség őrzője, és a végzői számára az öröm forrása is. Segíti a relaxációt és a mély meditációt. A mudrák szent, titokzatos világa a jógához és a táncművészethez is kapcsolódik. Az egyes mudrák bizonyos hatáskörökre terjednek ki. A tánc mudrái eltérnek a jóga-mudráktól, az előbbiek olyan jelképek, melyek főleg érzéseket, tőrténetek egyes részeit fejezik ki. 


A mudák egyben jelképek, a hindu és buddhista művészet istenábrázolásában eléggé általánosak, a kézmozdulatok üzenetet közvetítenek. Ugyanakkor sok keresztény alkotáson is felfedezzük. Nem valószínű, hogy ez véletlen egybeesés. Lehet, hogy az ősi tudás generációról generációra fokozatosan átöröklődött a keresztény hagyományokban is, a gesztusok pontos ismerete és jelentősége nélkül. 


Annál is inkább, mert ez a tudás nem korlátozódott Indiára. Az ősi sumér és egyiptomi képeken, szobrokon is megtalálhatóak. Olyan általános érvényűek lehettek, mint a mai napig használt áldást, imát vagy figyelmeztetést jelentő kéztartások.


A mudrák, a jógához hasonlóan égi és földi üzenettel rendelkeznek. A jóga egyrészt az egészségmegőrzés elősegítője, másrészt egy magasabb tudatszintre emel. Hasonlóan: a betegségek gyógyításában a mudráknak is van szerepük, ugyanakkor a kéztartások gyógyító hatásán kívül fontos tulajdonságuk, hogy a lelki célokra is felhívják a figyelmet, illetve erősítik azt. Ehhez a megfelelő alap a helyes életmód, vagyis a negatív tettek és gondolatok mellőzése. Lássuk be: gyógyító kézmozdulatra minden embernek szüksége van – úgy is, hogy ő mozdul mások irányába, és úgy is, ha felé fordul valaki.

Nem-verbális kommunikáció


A gondolatainkat és az érzelmeinket tükrözi kezünk mozgása, rendes körülmények között láthatók a gesztusok, de időnként észrevétlenek maradnak. Nem vagyunk róla tudatosak, de rendszeresen használunk néhány mudrát. Például ha nagyon izgulunk vagy drukkolunk valamiért, ökölbe szorítjuk kezünket. Ez pedig a Mushti mudra mozdulata, a hatása pedig az, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett érzelmektől.

Az áldásosztás, az imát kifejező kéztartás, vagy amikor mind a két kar az ég felé emelkedik, a hála, a könyörgés vagy a dicsőítés kifejezésére – ezek mind gyógyító kéztartások is egyben.


A szóbeli közlés viszonylagos pontosságot, ezek a mozdulatok pedig egy finomabb megértést eredményeznek. Komoly tudást és információt őriznek. Éppen ezért azoknak, akik mindennapjaikban szeretnék használni a mudrákat, azoktól kell tanulniuk, akik azt gyakorolják, nem weboldalakról és könyvekből, mert azok csak útmutatók.

A kéz, vagyis az ujjak, a körmök és a tenyér tulajdonságait sokféleképpen vizsgálják, külön tanulmányt érdemelne ennek megfejtése. Ezen belül a kéztartások jónéhány ősi leírása és ábrázolása szerepel, melyek egy részét újra felfedezhetjük a keresztény ikonográfia alkotásaiban is. 

Az egészség az Ön kezében van!


A test különféle szintjein, különböző irányokban, ülő vagy álló helyzetben is használják, van egy és két kezes mudra, és minden egyes konfiguráció más-más jelentést hordoz.


Az 5 ujj képviseli az öt fő építőelemet (föld, víz, tűz, levegő és éter). Bizonyos nézőpontból a betegség nem más, mint a test finom csatornáinak elzáródása, működésének korlátozása, a folytonosság megszakadása, és az öt elem egyensúlyának felbomlása.


Az ujjhegyek több millió idegsejtje tapintás révén számtalan (nemcsak anyagi) információt gyűjt őssze, és továbbít az agyba. Ma már tudjuk, hogy a kéz reflexzónái kapcsolódnak az agy bizonyos területéhez. A neurológia képalkotó kísérletei bebizonyították, hogy a mudrák nemcsak aktiválni képesek ezt, hanem  megváltoztatják az agyhullámokat, ezzel speciális élettani állapotot idéznek elő.


Az imára kulcsolt kéz egyben egy jóga-mudra, mely „zártláncú áramkört” alkot a test energia áramlásában. A bio-képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a kéz, a tenyér és az ujjak bio-mágneses energiája mérhető hatással van a fizikai világban. Japán tudósok azt is bebizonyították, hogy a gyógyító és harcművészeti technikák (csikung, jóga, meditáció stb.) a kéz segítségével rendkívül erős pulzáló mágneses mezőt hoznak létre.

Mudrák a keresztény ikonográfiában


A hinduizmusban valamint a buddhizmusban, különféle célokra alakultak ki a mudrák. Használják a jógában, meditációkor, a dráma és a tánc előadásban, valamint a szertartások alkalmával. A teljesség igénye nélkül párat bemutatunk azok közül, melyeket megtalálunk a keteszény képzőművészetben is.

Atmanjali vagy Pranam mudra

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallásKeleten és nyugaton egyaránt az imádkozás jelképe, de Indiában használják üdvözlésre és tiszteletadásra is. A fej fölé emelt két kéz pedig kérést fejez ki. A két összetett tenyér a szívcsakra magasságában mélyebb jelentőségű, mint egy egyszerű „hello” vagy „viszlát”.

Az összefordított tenyerek egyben a jobb és a bal agyfélteke közti kapcsolatot is képviselik. Az Atmanjali mudra egy tiszteletadás a tanár előtt, a jógafoglalkozások vagy a klasszikus indiai táncpróbák is így kezdődnek. A Padmászana, a lótusz póz kiegészítése lehet, miként a gjána mudra, a tudás befogadására való koncentrálás kéztartása is. 

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

 
Kapota Hasta

Az Anjali mudra kissé domború változata. A tiszteletteljes üdvözlés, az elfogadás és engedelmesség jele. Krishnamacharya, a neves jógamester gyönyörűen fogalmazza meg a szív fölött összetett kéz lényegét:

„Ez a gesztus jelzi a lehetőséget, a haladás szándékát – a legnagyszerűbb lelki ébredés felé. Ha megfelelően simul össze a tenyér, egymással szemben nem lapos, az ujjpercek tövénél az ujjak kissé hajlítottak, egy kis teret képezve a tenyér és az ujjak között – akkor a két kéz egy nyíló virágra emlékeztet, szimbolizálva szívünk kitárását.”

 
Abhaya Mudra 

Elsősorban védelmet jelent. Áldást ígér, és eloszlatja a félelmet, segít elérni a belső egyensúlyt és a békét. Ez az egyik legkorábbi mudra, ami számos hindu, buddhista és dzsaina képen megtalálható, de a keresztény ikonográfia sokszor Krisztust vagy a szenteket is így ábrázolta.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Ez a mudra általában egy lelkileg erős személyre (mint az istenség, mester vagy guru) vonatkozik, hiszen ő oszlatja el tanítványai félelmét. 

    
Varada mudra

Ez a gesztus a kegyelem és az adakozás jelképe. Szintén istenség, mester vagy guru kapcsán használják leginkább. Ezt mudrát is széles körben láthatjuk a keresztény ábrázolásokban, Krisztus megbocsátó szeretetét vagy a Madonna kegyelmét hangsúlyozva.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Varada mudra képviseli a könyörületet, irgalmat és kegyosztást, nagylelkűséget és részvétet. Természetesen bárki gyakorolhatja meditácója során. A megbocsátó nyitott kéz elenged minden sérelmet, képes megbocsátani magának és másoknak is. A keleti ábrázolásban általában a jobb kéz az Abhaya mudra (Ne félj!), a másik a Varada mudra (kegyelem) jelét mutatja. 

  
Apana mudra 

Ez a mudra támogatja a méreganyagok eltávolítását, valamint az epehólyag és a máj működését. Segíti az emésztést, a húgyúti fertőzések leküzdését.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

Lelki szinten a harmónia, a belső egyensúly, a bizalom kialakulását. A türelem, a nyugalom elérésének is eszköze.

 
Szurja mudra 

Szanszkritul a Nap neve Szurja, amely tüzes energiát jelent. Ez a mudra csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Szurja mudra növeli a tűzelemet a szervezetben, lelkileg ez a hit erejének növekedését jelenti. Csökkenti a szorongást, a bizonytalanságot, fokozza az éberséget és a mobilitást, így pozitív változásokra ösztönöz. Légzőgyakorlat közben ez a mudra energetizálja az egész testet.

   
Prána mudra 

A prána az életerő energiáját jelenti. Biztosítanunk kell szervezetünkben a prána, az életlevegő megfelelő áramlását. Ez a mudra többek között ebben segít. A jóga légzőgyakorlatai során is feloldhatjukjuk ezeket a blokádokat.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A Prána mudra növeli a vitalitást, csökkenti a fáradtságot és idegességet, és javítja a látást. Használják szembetegségek ellen is, mert szemünk a számítógép és a tv képernyő több órás figyelése után nagyon elfárad. A modern életvitel, a rendszertelen és egészségtelen étkezés, a kevés mozgás, kialvatlanság stb. kimeríti szervezetünket.

A Prána mudra megpróbálja helyreállítani az energiatartalékokat. A jógával karöltve az életerő irányítására, fokozására, a lelki-szellemi stabilitás megőrzésére szolgál. A Prána mudra spirituális szinten segít fenntartani a meditáció alatti figyelmet, és erősíti a meditatív elhatározást.

 
Prithvi mudra 

Testünk fő összetevői a föld elemhez kapcsolódnak, így a Prithivi mudra az egyik legfontosabb a mudrák közül. Jótékony hatása több helyen is érvényesül: növeli a vitalitást, az erőt és a kitartást, segít kiküszöbölni a krónikus fáradtságot, az általános gyengeséget. Csökkenti a lázat a gyulladást, bizonyos bőrbetegséget.

egészség india jóga gyakorlatok kutatás meditáció vallás

A prithvi mudra spirituális hatása ennek megfelelően a kitartásra ösztönöz, a belső gyengeség ellen a lelkierőt növeli. Talán ez az a kéztartás, mely a legtöbb helyen szerepel a keresztény ikonográfiában. Még ma is használják áldásadásra (bendiction) a görög ortodox papok. Jobb kezük ujjai Jézus nevének görög kezdőbetűit (IC XC), egyben a Prithvi mudrát formázzák. Mindkét értelmezése a test és a lélek gyógyulását segíti.

Keresztény mudrák összefoglalása


Kant szerint „a kéz az agy látható része”. Egy tudományos folyóiratban, 2009 novemberében megjelent cikk szerint a kézmozdulatok ugyanazon agyi régiókat serkentik, mint a beszéd. Csak a nagy jógik ismerték a mudrák teljes tudományát, mely nemcsak javítja az egészséget, de új, pozitív energiákat is generál. Tudták, hogy mágikus védelmet adnak a negatív támadások ellen, és alkalmasak a jószerencse meginvitálására is. Minden élőlény e két dologra törekszik, nem igaz?


Nem célunk összemosni a buddhista, a hindu vagy a keresztény hit tanítását, néhány festmény alapján. Csupán bemutattuk a hasonlóságokat, melyek évszázadok óta öröklődnek a művészetben, mert ez a tradíció az ember felemelkedését szolgálja. Nem az a kérdés, hogyan akarta Buddha vagy Jézus megváltani a világot, számunkra jelen esetben az a fontos, hogy a megváltás létezik, az isteni segítség létezik, a félelemnélküliség, az erőszakmentesség létezik, és minden más örökérvényű kinyilatkoztatás, mely nem mond ellent az egyetemes szeretet törvényének. Ezt egyaránt szolgálhatják a keresztény ikonográfia csodálatos alkotásai és a több ezer éves jóga-mudrák is.  

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

okt 19

Jóga-meditáció gyerekeknek

Nem minden gyerek kész a tanulásra, amikor iskolába megy. De mi van, ha a nap légzőgyakorlatokkal vagy jógaórával indul? Mi van, ha a reggelt egy kellemes helyiségben kezdik, ahol fizikailag ellazulnak, szellemileg pedig éberré válnak? Mi lenne a teendő, ha valamelyik diák rendetlenkedik? – tették fel a kérdést egy baltimore-i általános iskolában a tanárok. A bezárás? Valami egyedit próbáltak: a meditációt. Egy olyan fegyelmi eszközt, mely nemcsak a tanulók helytelen viselkedését szabályozta, hanem pozitívan hat a személyiségfejlődésre is.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció
Jógaóra az iskolában

Tudják, mi az a körmös vagy tenyeres? Tévednek, ha ételre gondolnak. Ezek régi magyar iskolai fegyelmezési szokások voltak, melyek ma már elképzelhetetlenek. De milyen eszköz áll a tanár rendelkezésére? Az ellenőrzőbe való beírás? A gyerek sarokba állítása, vagy az igazgatói szobába küldése? Nos, egy baltimore-i iskolában sokkal jobbat találtak ki: a jóga-szobát.
Karöltve a Holisztikus Élet Alapítvánnyal az iskola létrehozott egy helyiséget, melyet Moment szobának nevezett el. Ez nem egy tipikus hideg, élettelen, fehér falú, a legszükségesebbekkel felszerelt osztályterem. Lámpák, művészi dekoráció és lila párnák díszítik. 

Amikor valamelyik gyereket ideküldik, a cél az, hogy segítsen neki megnyugodni, a légzőgyakorlatok és a meditáció által tanítva őket a tudatos cselekvésre. Megértetik velük, hogy tetteiknek következményei vannak, és beszédterápiával ösztönzik őket arra, hogy képesek legyenek megnyílni, elmondani problémáikat. A gyerekek szívesen meditálnak, s ezután könnyebben beszélnek a dolgaikról, arról, mi vezetett őket a neveletlen viselkedéshez. A tanulók örülnek, ha valaki kíváncsi a véleményükre, és ha  megvitathatják, hogyan lehet elkerülni az ilyen incidenseket.

jóga hatásai jóga oktatás meditáció

A Holisztikus Élet Alapítvány egy elkötelezett, nonprofit gyermekjóléti szervezet. Gyermekek és felnőttek esetében egyaránt kiváló bizonyítékok állnak rendelkezésükre, hogy a jóga milyen pozitív hatással van a belső élet finomítására. Egy évtizede kínál iskola utáni meditációs programokat az óvodásoktól az ötödik osztályosoknak, de most már a jóga gyakorlatok is az iskolarendszer részét képezik. Ez elképesztő! Nem is gondolnánk, hogy a kis gyerekek is képesek csendben meditálni, de igen – mondta Kirk Philips, az iskola alapítványi koordinátora. A tanárok azt tapasztalták, hogy a jóga rendkívüli módon segíti az iskolai közösséget, sőt egy év alatt egyre csökkent a Moment szoba látogatottsága.

Azt gondolja, a jóga magányos tevékenység? Nos, látszólag igen, még akkor is, ha egy csoportban végzi valaki. Ha nem követi belső változás, akkor valóban pusztán egészségmegőrző mozdulatsorrá redukálódik. Természetesen ez is jó, de csupán részeredmény. A konfliktus megoldása a tudatban kezdődik. A jóga arra ösztönzi gyakorlóit, hogy ők maguk vegyék át az irányítást cselekedeteik és érzelmeik fölött.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

máj 23

Jóga és meditáció a szellemi hanyatlás ellen

A jóga és a meditáció sokkal hatékonyabb a szellemi hanyatlás ellen, mint a keresztrejtvény és a memória játékok. Nehéz lenne felsorolni a jóga minden előnyét. Már olvashattunk arról, hogy segíthet a jobb alvásban, derék- és hátfájáskor, csökkenti az izületi szenvedést, stresszoldó, enyhíti a depressziót és a szorongást, hasznos az érrendszeri problémák kezelésében, segít frontérzékenység esetén és sorolhatnánk tovább jótékony fizikai hatásait. Egy tanulmány újra felhívta a figyelmet arra is, hogy a jóga és a meditáció segítségével a memória is élesebbé válik.

egészség fitness jóga hatásai kutatás meditáció
A szellemi frissesség és a memória gyengülése sok esetben az Alzheimer-kór megelőző tünete. Az új kutatás bizonyítéka szerint a jóga és a meditáció hatékony gyógyír a memória javítására.

Jó néhány nyugati lap közölte már az első oldalain azt a cikket, mely egy érdekes vizsgálat eredményeit publikálta. Los Angelesben a tudósok két csoportot hasonlítottak össze. 55 éves korban levő önkénteseket vizsgáltak, akik olyan memória problémákról számoltak be, mint a nevek és arcok felejtése, történetek régen ismert részei, amire már nehéz emlékezni, vagy eltett, de nem talált tárgyak esetei. Két részre osztották a jelentkezőket, és az egyikben a szokásos memória-javító eszközök mellett rendszeres jóga és meditációs programokat iktattak be. A kontrollcsoport csak az általános módszereket használta. A memória-fejlesztő gyakorlatok hagyományosan olyan tevékenységeket foglalnak magukba, mint a keresztrejtvények vagy a kereskedelmi forgalomban kapható számítógépes programok.

Agyi fitness - minden a fejben dől el

Memória teszteket végeztek a vizsgálat elején és végén. A kutatás befejezése után azt tapasztalták, hogy mindkét csapat egyformán fejlődött a kifejezések, nevek, vagyis a verbális-memória terén. Azonban a jógát gyakorlók a vizuális-térbeli emlékezés terén nagyobb eredményeket értek el, jobban felidéztek területeket, ez pedig segít navigálni, vezetéskor vagy séta közben előnyös. A jóga csoportnál emellett csökkent a melankólia, valamint az idegesség hátráltató tünete is. A jóga-edzés magába foglalta a légző gyakorlatokat és a mantra-recitálást, és naponta 20 percig gyakorolták ezt otthon is.

A memóriazavar idegességhez, majd depresszióhoz vezethet. A fejlődő memóriazavar vagy a demencia ellenszere lehet a rendszeres jóga és a meditáció, mely egyszerű, biztonságos és olcsó megoldás az „agyi fitness” érdekében. – mondta dr. Lavretsky.

A jóga és a meditáció javítja a memóriát, előnyösebb, mint a szokásos memória-képzés, mert segít a hangulati ingadozásban és a szorongás legyőzésében – mondta dr. Helen Lavretsky professzor asszony. A vizsgálat társszerzője Harris Eyre, ausztráliai doktorjelölt egy sajtóközleményben kijelentette, hogy a jövőben az orvosoknak ajánlaniuk kell a terápiát a betegeiknek. Indiában már több száz éve használják, hogy megakadályozzák az idősebb felnőttek mentális hanyatlását.

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

márc 29

Az üzleti elit kedvenc időtöltése

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

Tovább olvasom

márc 08

Ősi törzs leszármazottja az ájurvédikus gyógyító

Dr. Vaidya Priyanka egy olyan 720 éves múltra visszatekintő keralai törzsből származik, ahol a nők ájurvédikus gyógyítók voltak. Manapság az Ájurvéda elvei szerint a világ minden táján praktizálnak orvosok. Priyanka azt tanítja, hogyan lehet integrálni a különböző alkalmazásokat, az ősi tudomány és a jóga mellett a Nyugat eredményeit. 

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Vaidya Priyanka
ájurvédikus gyógyító

Dr. Priyanka egy köztiszteletben álló ájurvédikus gyógyító. Azt vallja, hogy a gyógynövényes olajmasszázs, az aroma- és színterápia, a jóga, a vegetáriánus táplálkozás mellett a zene, a főzés, a tánc és a testmozgás is a meditáció része lehet, mely saját gyógyító utazásuk részeként segíti az embereket a mindennapi életben. Az ügyfelei megismerkednek a különböző természetű élelmiszerekkel, valamint azok egészségben betöltött szerepével. Megtanulják, miként használhatják az ájurvédikus belső tisztító, méregtelenítő és fiatalító technikákat az egészség helyreállítása érdekében.
 
Az Ájurvéda az optimális fizikai, mentális és lelki jólét érdekében ad gyógyító és megelőző intézkedéseket. Arra tanít, hogy mindenki felelős a saját életéért és a gyógyulásáért. Dr. Priyanka azért küzd, hogy támogassák az ájurvédikus egészségügyi alapellátást Indiában az ország egész területén. A The Times of India a közelmúltban idézte egy tanszékvezető véleményét, miszerint 200 évvel ezelőtt jobb volt az egészségügyi alapellátás a vidéki területeken, mert minden háztartásban voltak helyi gyógynövények, ismerték a használatát, és megoldottak minden kisebb egészségügyi problémát.
 
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, de emellett Indiában, Európában és Amerika több városában is tart előadásokat. Emellett egy hiteles Marma-terápia gyógyító. A Marma-terápia több mint 3000 éves múltra tekint vissza. A kínai akupunktúrás kezelés elődje, eredete Vaidya Priyanka szülőföldje, Kerala. A marma energiaközpontokat jelöl, a szanszkrit szó, jelentése: rejtett, érzékeny pont.

ájurvéda egészség jóga hatásai meditáció táplálkozás
Dr. Priyanka a princetoni Jóga és Egészségközpont tanára, világszerte tart előadásokat az ájurvédikus gyógyításról. Vegán főzőtanfolyamain az erőszakmentes táplálkozást is hírdeti.


 

Dr. Priyanka a vegán étkezés híve, AUM Cuisine, vagyis Om-konyha néven saját főzőtanfolyamot indított. Azt vallja, hogy az egészséges élet az egészséges táplálkozással kezdődik. Az elmúlt évben előadásokat tartott a világ vegán csúcstalálkozóján is. Hiteles holisztikus egészségügyi orvos, aki tagja az amerikai kábítószer ellenes társaságnak is. Aktívan részt vesz számos non-profit vállalkozásban.
 
A jóga oly megnyugtató... Néha el is lehet közben aludni! A modern gyógyászati ​​ipar tett jó lépéseket – magyarázza Vaidya –, azonban meg kell értenünk, hogy a gyógyszerek szedése nem az egyetlen módja bizonyos betegségek kezelésének, ráadásul igen káros mellékhatásuk is lehet. A természetes, ájurvédikus gyógymódok és a jóga javítják a betegek egészségét, s az életstílusukat egyaránt.
 
Az egészséges állapot az elme/test kapcsolat egyensúlyán nyugszik. Csakis belső rendezettség esetén beszélhetünk testi jólétről. Ezért az ájurvédikus gyógyítók felhívása elsősorban a meditáció és a jóga gyakorlására, valamint az étrendi változtatásokra, az erőszakmentes vegetáriánus étrendre vonatkozik. Ezek segítik a betegségek megelőzését.
 

Kapcsolódó cikkek: 

Tovább olvasom

márc 01

Depressziósak vagyunk? Jógával stresszmentesen!

A jóga pozitívan hat az agyra, különösen arra a részre, amely egyesíti a gondolatokat és az érzelmeket, valamint arra, amely szabályozza a félelmet és a szorongást. Dr. Mádhav Gojál, a Johns Hopkins orvosi szakértője és dr. B. Khalsa, a Harvard Medical School adjunktusa klinikai vizsgálataik révén, egymástól függetlenül ugyanarra a következtetésre jutott: a jóga jelentősen segíti a szorongásban, depresszióban szenvedő beteget. A szorongók számára az orvosok egyre inkább javasolják a jógát. Meggyőző bizonyítékok azt mutatják, hogy segíti a stressz és a hangulati zavarok feloldását.
 
Az Egészségügyi Világszervezet szerint az Egyesült Államok egy hihetetlenül ideges nemzet. Az orvosok gyakran írnak fel nyugtatókat, melyek nagyobb dózisban vagy rendszeres szedéskor álmosságot, szédülést, zavartságot, emlékezetkiesést, sőt rémálmokat okozhatnak. Ahogy a gyógyszerek mellékhatásairól szerzett tudás gyarapszik, egyre több embert érdekel a nem gyógyszeres, alternatív kezelés. Van bizonyíték arra, hogy a jóga valóban segít, és nem csak a tünetek kezelésében, mint a tabletták. A Harvard kutatói egy országos, reprezentatív elemzést is közzétettek. Megállapították, hogy a kérdezettek 3 százalékának (6,4 millió amerikai) azt tanácsolták az egészségügyi szakemberek, hogy végezzék a test-elme terápiákat, vagyis a jógát és a meditációt
 
A legújabb tanulmányok megmutatják a jóga és a meditáció fizikai és pszichológiai előnyeit. A kutatások során kiderült, hogy a jóga befolyásolhatja az agyban a GABA, a Gamma-aminovajsav szintjét. A stressz egyensúlyvesztést okoz, a GABA elégtelen működését. Ez megfigyelhető a szorongásos, a poszt-traumás stressz rendellenesség és a depresszió esetében is. A GABA segíti az izmok ellazulását és regenerálódását, védi a szervezetet a stressz káros hatásaitól. A jóga csökkenti a stressz okozta túlzott ingerlékenységet, javítja az idegrendszeri egyensúly-hiányt – állapította meg Chris Streeter, a Bostoni Egyetem pszichiátria professzora. Az egyetem kutatói összehasonlítottak két, stressz problémákkal küzdő betegcsoportot. A 12 hetes jóga-tréning megnövelte az agyban a GABA szintjét, sokkal nagyobb mértékben, mint a naponta sétáló, de nem jógázó kontrollcsoport esetében. Már egy óra jógázás után jelentősen megnőtt a GABA szintje.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. Mádhav Gojál, meditációt 
kutató orvos.

Akik egy kicsit is ismerik a jóga és a meditáció valódi mibenlétét, tudják, hogy egyik sem a fizikai világban kezdődik, és nem ott ér véget. Nem véletlen, hogy számtalan kutatóorvos választja kísérletei témájául. A Johns Hopkins Egyetemen is komoly csapat érdekelt ebben a témában.
"A meditációt már évtizedek óta vizsgálták, de tudni akartuk, hogy tényleg jobb-e, mint a placebo-hatás" – mondta dr. Mádhav Gojál, kutató orvos és gyakorló belgyógyász. – "Ha az élet egy kellemetlen változást hoz, mint a válás vagy a munkahely elvesztése, az sok esetben depresszióhoz vezet. Ez azt jelenti, hogy gondolataim állandóan ezen a témán függnek. A kavargó gondolatokat szabályozni kell, s ez az élet minden területére igaz. Aki elengedi a negatív gondolatmintákat, a fizikai feszültséget is elengedi, és megnyitja szívét a gyógyulásnak. Egyesek úgy vélik, a meditáció azt jelenti, valaki csak ül csendben, és nem csinál semmit. Ez nem igaz. Ez egy aktív edzés, az elme tudatosságának növelése."
 
Ő és kutatócsoportja 47 meditációs vizsgálatot végzett 3515 önkéntes bevonásával, akik nem szenvedtek klinikai depresszióban. Nyolchetes meditációs kurzuson vettek részt. Ezután fokozott javulást tapasztaltak a depressziós és szorongásos tünetek csökkenésében. Egy 2 éves periódus alatt végzett szisztematikus áttekintéskor bizonyítékokat találtak arra, hogy a meditáció segíti feloldani a stressz tüneteit és a szorongást. Javulást tapasztaltak a vitalitás, szociális működés, a negatív és pozitív érzelmek, a memória vagy koncentráció terén egyaránt.

egészség meditáció jóga hatásai kutatás
dr. S.B. Singh Khalsa, orvos - 
jógaterapeuta.

Dr. S.B. Singh Khalsa Torontóban szerzett doktori diplomát, az orvostudományon belül a jógaterápiára szakosodott. 2006 óta a Harvard Medical School adjunktusa és a Kripalu Jóga- és Egészségközpont igazgatója. Több mint 40 éve jógázik, és okleveles jógaoktató is. Dr. Khalsa klinikai kutatásokat végez a jóga és a meditációs gyakorlatok hatékonyságával kapcsolatban. A vizsgálatok témája: a jóga hatása álmatlanság, poszttraumás stressz és szorongásos zavarok esetében. A jóga előnyeiről készült értékelése bekerült az egyetemi tananyagba. Dr. Khalsa a Nemzetközi Jógaszövetséggel is együttműködik a jógaterápia kutatásának előmozdítására. Hamarosan megjelenik Jóga alapelvek és gyakorlatok az egészségvédelemben c. orvosi tankönyve. 
 
Dr. Khalsa több mint egy évtizeden át végzett klinikai kutatásokat a jóga és a meditáció hatásairól. Meggyőző tudományos bizonyítékokat szerzett arról, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és az életünket: 
• Csökkenti a stresszt, a szorongás, a depresszió és az álmatlanság tüneteit.
• Az agy memóriáért felelős részei erősebbé és élesebbé válnak. 
• A jóga rendszeres gyakorlása csökkentheti a pulzusszámot és a magas vérnyomást, növeli a tüdő kapacitását.
• A hangulati ingadozásokat javítva elősegíti a mentális egészséget.
 
Vajon a jóga tényleg csökkenti a stresszt? Boldogabbá válunk már napi 10 perc meditálás után is? A tudomány is határozott igennel felel. 

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

júl 14

Jóga és meditáció hajtotta a napelemes Solar Impulse repülőgépet

A Solar Impulse 2 repülőgép pilótái jógával és meditációval erősítették kitartásukat, erőnlétüket és összpontosításukat a 120 órás repülőút alatt.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india
Egyszerűbb jóga ászanák és butított napüdvözlet segítette át a pilótákat a tengeren túlra.

A Solar Impulse 2 elnevezésű, kizárólag napenergiával haladó repülőgépre, illetve a pilótákra figyelt a világ, hiszen új rekord született: a kizárólag napenergiával működő repülő 120 órán át, leszállás nélkül tette meg a több mint nyolcezer kilométeres útját, és szerencsésen megérkezett Hawaiira. A pilóták életmentő technikákat tanultak, légzőtechnikát, különleges ászanákat, melyeket a szűk térben is végezhettek, még a Napüdvözlet egy egyszerűbb módját is. A több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező Sanjeev Bhanot volt a jógatrénerük. Az ő szakértelme felbecsülhetetlen gyakorlati megoldásokat jelentett, így nem gátolt meg a szűk pilótafülke, mely úgy működött, mint egy jóga mat – mondta André Borschberg, aki napi szinten jógázik. 

André Borschberg és társa, Bertrand Piccard, még márciusban indultak világ körüli útjukra Abu Dhabiból, de az időjárás miatt meg kellett szakítani útjukat, majd kis idő múlva Japánból folytatták. Céljuk a Föld megkerülése volt, hogy ezzel is támogassák a megújuló energia gyorsabb elterjedését. Repülőgépük szárnyának 72 méteres fesztávolságán, bőven volt hely a több ezer panelnek. A gép pilótája húszperces szüneteket tartott, közben jógázott és meditált. A mínusz 20 és a plusz 35 Celsius fokos ingadozást csakis rendkívül komoly fizikai, pszichikai és lelki felkészültséggel lehetett elviselni. A repülőgép napközben 8500 méter, éjjel 1000 méter magasan szállt.

A Solar Impulse vezérigazgatója, Andre Borschberg, és az elnök, Bertrand Piccard korábban Ahmedábádban és Varanásziban is töltött egy nagyon rövid időt. Andre Borschberg a híres hindu várost különösen fontosnak tartja az életében. Kifejtette: ez a világ legidősebb élő városa. A Si2 csapata tudatosan döntött az indiai tartózkodás mellett, ötvözni akarta a modernitást és a spiritualitást. 

Két évtizeddel ezelőtt voltam már India fontos szent helyén, Varanásziban – tette hozzá Borschberg. – Számomra olyan ez, mint egy spirituális út. 20 évvel ezelőtt feleségemmel együtt meglátogattam Risikést is. A jóga és a meditáció egyensúlyt ad nekünk, és a megfelelő lelkiállapotban tart minket, ami rendkívül fontos, egy ilyen nehéz küldetés esetén. Rendszeresen, szinte naponta jógázom. Repülés közben ébren kell maradni napokon keresztül, csak rövid pihenés engedélyezett. Ez egy kihívás, fenn kell tartani a megfelelő mentális hozzáállást. Arra gondolok: a jóga segít nekem, hogy jobban önmagam lehessek. 

Andre Borschberg és a másodpilóta, Bertrand Piccard a jóga, a meditáció lelki gyakorlataira támaszkodtak, amelyek segítik a nagy fizikai kihívást jelentő törekvésüket. A Solar Impulse elnöke és társalapítója, Bertrand Piccard megjegyezte: Én saját „hipnózist” alkalmazok, hogy csatlakozzam a belső énemhez. Piccard, most 57 éves, pszichiáter. Így folytatta: Ha a normális életvitel szomorú dolgai között belül kezded el keresni önmagad, akkor az ki fog segíteni a külső világ kényelmetlen helyzeteiből, és tudod majd használni a belső erőforrásokat, a belső energiát.

hírek megújuló energia meditáció jóga hatásai india

Tovább olvasom

máj 21

Jógás kényeztetés a repülőtéri transfer alatt

A repülőtéri transfer unalmának elűzésére bátor újítással álltak elő a légi közlekedés marketingesei. Több nagyvárosi repülőtéren jógaterem nyílt. Miért is ne? A reptéri jóga minden bizonnyal segíti a repülni kívánó utas szárnyalását.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Jógaterem a San Francisco-i repülőtéri transferben

A mai világban nincsenek távolságok. Az autó, a vonat és a repülő biztosítja a gyors célba érést. Azonban mindez mégsem olyan egyszerű. A reptereken a fölszállásra és az átszállásra történő várakozás elvesztegetett időnek tűnik. Ezt az időt megpróbáljuk hasznosan eltölteni, lefoglalni magunkat. A legtöbben filmet néznek, szörföznek a neten, ide-oda sétálgatnak, vámmentes boltokban vásárolnak. Sokan evéssel, ivással ütik el a sokszor hosszúra nyúló várakozást. Szürreális valóság ez, amelybe jó lenne egy kis nyugalmat, lelkiséget, egészséget, felüdülést csempészni. Minden bizonnyal erre gondolhattak azok a reptéri üzemeltetők, akik nem csak a dohányzó utasok számára biztosítanak egy elszeparált helyet, hanem azokra is gondoltak, aki szívesen kinyújtóztatnák elgémberedett végtagjaikat, megpihentetnék elméjüket. Mi lehetne erre a legalkalmasabb, mint egy jógaszoba.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Tulajdonképpen senkit sem zavarna, ha csak úgy elkezdenénk jógázni a transferben. Pedig ezen a repülőtéren már van jógaterem. 

Amikor San Franciscóban 2012-ben megnyílt az első reptéri transfer jógaterem, az érzelmek vegyesek voltak. Volt, aki azt mondta, hogy porfogónak jó lesz, másra nem. Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ennek a nagyszerű ötletnek már rég meg kellet volna születnie. Az utóbbiaknak lett igazuk. Ahogy a jóga népszerűsége egyre nőtt, és még most is folyamatosan növekszik, egyre több amerikai reptér döntött úgy, hogy jógateremmel kedveskedik vendégeinek. Ma már Dallasban, Vermontban, és Chicagóban is igénybe lehet venni ezeket az ingyenes transfer jógatermeket. A Chicagói tranfer bambusz padlóval, lila matracokkal, vízeséssel, halk relaxációs zenével várja a megfáradt vándorokat. A San Diegói reptéri transfer még ennél is tovább ment. Egy éve, ők büszkélkedhetnek az első meditációs teremmel. A kivitelezésére 200,000 dollárt használtak fel.

A múlt nyáron már az európai reptereket transfereibe is beférkőzött a jóga. Helsinki repülőtéren 24 órás nyitva tartással, jógamatracokkal, instrukciós poszterekkel, padlótól mennyezetig érő ablakokkal, várják az utasokat. A kilátás pedig egyenesen a felszállópályára néz ezzel fokozva az időtlenség és a modern technika elegyét. Az angliai Heathrow repülőtéren működő alkalmi nyitva tartással működő jógaterem népszerűsége miatt úgy döntöttek az üzemeltetők, hogy építenek egy különálló jóga termet 24 órás hozzáféréssel, ahol a vendégek nem csak gyakorolhatnak, de nézhetnek jóga videókat, vagy felfrissülhetnek az oxigén bárban. Minden bizonnyal sok kellemes percet fog majd nyújtani annak a közel 2.5 millió jógázónak, aki ezen repterek egyikét választja.


Itt bekukkanthatsz Helsinki repülőterének transfer jógaterembe!

Tovább olvasom

ápr 23

Jóga és meditáció a fájdalom és öregedés ellen

Már több kutató végzett vizsgálatot a jóga fiatalokra történő hatásairól. A holland Maastricht Egyetem most közzétett agyi képalkotó elemzése szerint a jóga és a meditáció csökkenti a fájdalomérzetet, és lassítja az öregedést.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

A kísérletben résztvevő személyeket a fájdalomcsillapítás szempontjából a mindennapi helyzetben és a meditáció állapotában vizsgálták.

Kiderült, hogy bár mindkét esetben megtapasztalják a fájdalmat, a meditáció idején az nem kevésbé erős, de kevésbé kellemetlen. Agyuk csökkenti a fájdalom érzékelését, mert megnöveli a hátsó insula (a fájdalomérzet területe), és csökkenti a prefrontális kéreg (a tapasztalatok szabályozta terület) aktivitását. A meditáló egyedülálló módon képes volt csökkenteni a fájdalmat, a fájdalomérzetet felülírta a mentális kontroll.

A kutatók azt már tudják, hogy az éber meditáció és a jóga pozitív hatással van a testre, és az idős korban is segíti a mentális képességeket. Az agyi szkennerek segítségével Tim Gard elmagyarázta az agy alapvető mechanizmusait.

Azt találta, hogy egyedülálló agyi mechanizmusok segítik a fájdalom feldolgozását és a meditáló hatékonyabban megszervezi a pozitív választ. Ennek óriási hatása lehet a krónikus fájdalom kezelésére, és a népesség időskori egészséges állapotának megőrzésére.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

Az öregedést kutató agyi feltérképezés során a fluid intelligenciát vizsgálták. Fluid vagy folyékony intelligencia az a képesség, mely által újszerű feladatokban helyt tudunk állni, illetve megértünk és hasznosítani tudunk új információkat. A szakemberek megállapították, hogy a jógát és/vagy meditációt végző embereknél a fluid intelligencia idősebb korban is kisebb csökkenést mutatott, mint a hasonlóan egészséges életmódot folytató, de nem jógázó, meditáló kontroll alanyok esetében.

„Jó volt látni, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és a pszichénket,  így növelve a jólét érzését” – mondta Tim Gard, aki „A jóga és a meditáció neurális és pszichológiai mechanizmusai” címmel védte PhD disszertációját a Maastrichti Egyetemen ez év márciusában.

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!