Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
feb 27

Jóga légzőgyakorlatok áldó hatásai

Azért pihegünk vagy kapkodjuk a levegőt, fulladozunk, mert nem tudunk helyesen levegőt venni. Pedig a légzés közvetlenül hat az idegrendszerre is. A hagyományos jóga szövegek külön említést tesznek a jóga légzőgyakorlatokról. A Gheranda Samhita részletesen bemutatja a pránájáma végzésével elérhető különböző egészségügyi előnyöket.

Gheranda Samhita a jógalégzésről


A Gheranda Samhita egyike a három klasszikus hatha-jóga szövegnek, a 17. századból maradt ránk. A gyakorlónak azt tanácsolja, üljön padmászana, sziddhászana vagy szukhászana pózban, miközben a gerincvelő egyenes.

légzés jóga gyakorlatok egészség

Mindenképpen képzett oktató segítségével tanuljon meg lélegezni. A Gheranda Samhita oly hatásosnak tartja a jóga e tisztító gyakorlatát, hogy azt ígéri, pontos betartása távol tartja az öregségi rendellenességeket. Más hagyományos jógakönyv, a Hatha-jóga Pradípiká is leírja ezt. E régi könyvek jelentősége ugyancsak megnőtt, amikor a modern gépek segítségével, a tudományos kutatások hasonló eredményeket mutathattak fel.

  
Pránájáma jelentése


A pránájáma a légzés szabályozását, az életenergia irányítását jelenti. Aki egy kicsit ismeri a jóga tudományát, tudja, hogy óriási különbség van a mindennapi „pihegésünk” és a valódi lélegzés között. Az előbbi révén nem jut oxigén a tüdő minden részébe, és a szervezetbe sem. 


A Kapalbhati pránájáma a legjobb légzőgyakorlat, nagyon hasznos mindenféle légzési problémák javítására és a jó egészség megőrzése érdekében. Amire ritkán gondolunk, pedig fontos, hogy a rekeszizom használata a gyomrot és a szívet is karbantartja. Márpedig a rekeszizom csak teljes jógalégzésnél dolgozik megfelelően. A légzés szabályozása a koncentrációt is elősegíti. A pránájáma élessé teszi az elmét. 

A jógalégzés hatásai


Az oxigén szervezetünk valamennyi porcikájában, az agytól az emésztésig minden területen létfontosságú. Számtalan jótékony hatása közül érdemes néhányat kiemelni. Az oxigén aktiválja a tüdő ezer inaktív sejtjét és tisztítja a vért.

légzés jóga gyakorlatok egészségPozitívan hat a vérkeringésre, ezáltal csökkenti a magas vérnyomást. Nyugtatja az idegrendszert, csökkenti szervezetünkben a széndioxidot, ami a savtalanítás fontos eszköze.

Tudjuk, az égéshez oxigén is kell, ezért a túlsúly leküzdésében is szerepet játszik, mert növeli az emésztés erejét. A jóga meditációs gyakorlataival kiegészítve csökkenti a stresszhormonok szintjét, ami óriási tehertől szabadítja meg a jóga gyakorlóját.


Amikor a szennyezett levegő kimegy, és tiszta oxigén jut a szervezetbe, az tisztítja a vért, gyógyítja a bőrbetegségeket, az ekcémát és az allergiát. Ez megnöveli a belső energiánkat. A pránájáma kiegyensúlyozza a légutakat, segít legyőzni a szem, a fül és az orr problémákat. Érdekes végiggondolni, hogy egy nehéz helyzetben automatikusan nagyot sóhajtunk, mert szervezetünk fokozottabban igényli az oxigént.

Jógalégzés a gyakorlatban 


Ha már pontosan megtanultuk, oxigéndús környezetben, főleg a természetben vagy az ablak előtt ajánlott gyakorolni. Akit érdekel a konkrét gyakorlat, az olvassa el a pránájámáról szóló írást, mert ez a téma komolysága miatt külön cikket érdemel.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 06

A karmester jógi

Brad Keimach 1986-ban szerzett diplomát a híres New York-i Juilliard School-ban, majd a Carnegie Hall-ban debütált. Leonard Bernstein nagy hatást gyakorolt rá, a tanára és egyben a mentora volt. Keimach több zenekar zenei igazgatója vagy vendégkarmestere. A kiemelkedő muzsikusok között különlegessé teszi az a tény, hogy 12 éve jógát is tanít. Egyik kritikusa így írt róla: Keimach táncol a karmesteri dobogón, mint egy dervis, a belőle áradó energia ragályos, határozottan inspiráló.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Karmesteri pálca és jógaszőnyeg

Keimach nem csak a New York-i Filharmonikusokat vezényelte, emellett zenei pedagógus, zenetörténész és jógaoktató, aki kapcsolatot lát a zeneszerzés, a klasszikus darabok előadása, valamint a jóga között. „Mindkettő mély belső munka, és mindkettőnek van egy külső megnyilvánulása.” A 90-es években Los Angelesbe költözött. A Glendale Ifjúsági Zenekar élén a keze, arca, egész teste szerető gesztusokat és biztató mosolyt sugároz, így ösztönzi a gyerekeket.
Friss levegő, napfény, tengerpart – kevés szebb helyet lehet elképzelni a jógaórák számára. Az időjárás lehetővé teszi, így Keimach még télen is tanít, a tengerparti órákat folyamatosan hirdetik.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Brad Keimach az ifjúsági zenekar élén

 
Brad Keimach számára a légzés egyfajta mozgó meditáció. Huszonöt éven át zenei vezetőként tevékenykedett, ideális tolmácsa a légzőgyakorlatoknak, mert művészként is meg kellett tanulnia az elme szabályozását, sőt a pontos levegővételt is. Max Strom, a híres jógatanár, író és szónok tanítványa volt, aki nem véletlenül idézte a szufi mondást, amikor összekapcsolta a jógát a zenével:

„Ma a zene gyakran csak időtöltés, Isten felismerése helyett eszköz Isten elfelejtéséhez. Ahogy használja valaki a dolgokat, az alakítja erényévé vagy hibájává.”

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Jóga a tengerparton

Brad jógaóráin összeolvad a karmesteri pálca és a jóga, egy szimfonikus jógát alkotva, amely kiemeli a klasszikus zene rendezettségét, speciális módon vezetve a gyakorlókat. A zenekarral több ezer órát próbálunk egy darabot, hogy egyedülálló, lenyűgöző teljesítményt nyújtsunk – mondta. – Ehhez együttműködésre van szükség. 

A jógaóráit „együttérzés a tettekben” kifejezéssel jellemezte, és rendszeresen idézi egykori tanára, Max Strom figyelmeztetését: Minden nap tele van lehetőséggel. E csoporton kívül az emberek kilencvenkilenc százaléka csupa stressz, jobban, mint te most. Ne vedd át a stresszt, inkább add nekik a békédet. 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 30

Jóga tippek frontérzékenység ellen

Fejfájás, feszültség, levertség, légszomj, depresszió? Nem kell mindjárt megijednie, ha ilyen tüneteket tapasztal. Ha az időjárás előrejelzés szerint jelentősebb változás várható, akkor a kellemetlen tünetek könnyen lehetnek a frontérzékenység tünetei is. A jó hír az, hogy a jóga hatékony megoldást kínál a frontérzékenység ellen.

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzésTermészetesen az a biztos, ha orvosa segítségével kizárja a szokatlan tünetek esetleges egyéb okait. A szervezet időjárás változásra való reagálásában nincs semmi különös. Gondoljunk csak az állatok vihar előtti viselkedésére. A viharnak még semmi nyoma, magasan süt a nap, de az állatok már búvóhely után kutatnak. A legelésző jószág sietve visszatér az oltalmat nyújtó környezetbe, a madarak viselkedése is hirtelen megváltozik. Az ember is a természet része, nem csoda hát, ha megérezzük a bolygóállásokat vagy a közelgő időjárásváltozást.

A frontérzékenység jellemzően a kor előre haladásával jelenik meg az ember életében, persze nem mindenkinél. A Jóga Tippek tanácsa, hogy ha már ismerjük a frontérzékenységre való hajlamunkat, az időjárás változás előtti napokban végezzük intenzívebben jógagyakorlatainkat.

Ha egyébként nem sokat mozgunk, akkor tekintsünk a frontérzékenységre, mint figyelmeztető jelre, hogy itt az ideje foglalkozni az egészségünkkel.

Mint tudjuk, a mozgás testre gyakorolt pozitív hatásai mellett kedélyjavító és stressz oldó hatású is.

10 perc napi rutingyakorlat frontérzékenység kezelésére

jóga gyakorlatok napüdvözlet légzés

Reggeli tisztálkodás után nyissuk ki ablakunkat vagy menjünk a szabadba. Végezzünk alapos jógalégzést legalább 3-4 percig. A jógalégzés után várjuk meg, hogy légzésünk visszalljon a természetes ritmusba. Közben figyeljünk bensőnkre, kütassunk önmagunk után, csodáljuk meg az életet kívül-belül.

Ezután végezzünk legalább három kör napüdvözlő gyakorlatot, mely a energiaáramlását szabályozza.

Este már ne végezzünk napüdvözletet, viszont a jógalégző gyakorlatot mindenképpen érdemes megismételni. Este javasolt a váltott orrlyukú légzés.

Amennyiben nem ismeri ezeket az alapvető ősi jógagyakorlatokat, akkor itt az ideje elkezdeni felkeresni az Ön számára legmegfelelőbb jógaközpontot.

Egyéb tippek frontérzékenységre

  • a rendszeres mozgás hangulatjavító és immunerősítő hatással bír
  • ne fogyasszon szeszes italt, és kerülje a dohányzást
  • szenteljen különös figyelmet a stresszoldásra
  • szauna és masszázs is segítségére lehet

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!