Már több kutató végzett vizsgálatot a jóga fiatalokra történő hatásairól. A holland Maastricht Egyetem most közzétett agyi képalkotó elemzése szerint a jóga és a meditáció csökkenti a fájdalomérzetet, és lassítja az öregedést.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

A kísérletben résztvevő személyeket a fájdalomcsillapítás szempontjából a mindennapi helyzetben és a meditáció állapotában vizsgálták.

Kiderült, hogy bár mindkét esetben megtapasztalják a fájdalmat, a meditáció idején az nem kevésbé erős, de kevésbé kellemetlen. Agyuk csökkenti a fájdalom érzékelését, mert megnöveli a hátsó insula (a fájdalomérzet területe), és csökkenti a prefrontális kéreg (a tapasztalatok szabályozta terület) aktivitását. A meditáló egyedülálló módon képes volt csökkenteni a fájdalmat, a fájdalomérzetet felülírta a mentális kontroll.

A kutatók azt már tudják, hogy az éber meditáció és a jóga pozitív hatással van a testre, és az idős korban is segíti a mentális képességeket. Az agyi szkennerek segítségével Tim Gard elmagyarázta az agy alapvető mechanizmusait.

Azt találta, hogy egyedülálló agyi mechanizmusok segítik a fájdalom feldolgozását és a meditáló hatékonyabban megszervezi a pozitív választ. Ennek óriási hatása lehet a krónikus fájdalom kezelésére, és a népesség időskori egészséges állapotának megőrzésére.

jóga hatásai egészség meditáció kutatás

Az öregedést kutató agyi feltérképezés során a fluid intelligenciát vizsgálták. Fluid vagy folyékony intelligencia az a képesség, mely által újszerű feladatokban helyt tudunk állni, illetve megértünk és hasznosítani tudunk új információkat. A szakemberek megállapították, hogy a jógát és/vagy meditációt végző embereknél a fluid intelligencia idősebb korban is kisebb csökkenést mutatott, mint a hasonlóan egészséges életmódot folytató, de nem jógázó, meditáló kontroll alanyok esetében.

„Jó volt látni, hogy a jóga és a meditáció pozitívan befolyásolja az agyunkat és a pszichénket,  így növelve a jólét érzését” – mondta Tim Gard, aki „A jóga és a meditáció neurális és pszichológiai mechanizmusai” címmel védte PhD disszertációját a Maastrichti Egyetemen ez év márciusában.