Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
jún 02

Nem csak a rugalmasoké a jógavilág

Rajni Tripathi Chicagóban élő, több tudományt, szakterületet érintő jógatanár. Együttműködik olyan társadalmilag tudatos vállalkozásokkal, amelyek pozitívan befolyásolják az embert és környezetét, valamint védik az állatokat. Segít az anyáknak, a „Tudatos és szent szülés” hirdetője. Alapítója és ügyvezető igazgatója a RajniOYoga nevű szervezetnek, amely lehetővé teszi a jóga hiteles és élő gyakorlását mindenki számára. Nem ő az első, aki kijelenti, hogy a jóga célja: egyensúly az elme, a test és a lélek között.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Sokan azt gondolják, hogy a rugalmasság elengedhetetlen a jógázás elkezdéséhez. Rajni Tripathi jógaoktató szerint ezen logika alapján csak az eleve tiszta emberek fürödhetnének.

Indiai öröksége megismertette a keleti filozófiákkal és gyógyító módszerekkel. Indiában tanult, s már gyermekként gazdag szellemi kincsesbányának találta a keleti kultúrát. A jóga és a meditáció révén arra inspirálja az érdeklődőket, hogy önmagukkal mélyebb kapcsolatot találjanak. Ennek segítségével nem jelent negatív befolyást semmilyen társadalmi beszűkítés, sem a depresszió, a testi panaszok vagy a negatív érzelmi reakciók. Mivel ezek súlyos egészségkárosodással járnak, az egészség érdekében feltétlen változásra van szükség: pozitív perspektívára, életmódbeli váltásokra. Rajni Tripathi célja, hogy megossza és terjessze az általa megismert és elsajátított gazdag, holisztikus módszertanokat, melyeknek egyik része a jóga.

Több száz tanítási óra tapasztalata áll mögötte. Nevetve mesélte el azt a gyakori kifogást, amit már sokszor hallott pályafutása során, amikor kiderült, hogy jógaoktató: „Sajnos én nem jógázhatok, nem vagyok elég rugalmas.” Igazán? – kérdezne vissza ilyenkor. – Nyilvánvaló, hogy éppen ezért ideje lenne elkezdeni, és ezáltal megszerezni a hajlékonyságot. Ez olyan, mintha azt mondaná valaki: „Nem tudok zuhanyozni, mert túl koszos vagyok.”

gyéni jóga tanfolyamokat tart kismamáknak, szülés előtt és után. Az általa alapított RajniO jóga szervezet nevében az "O" ​​szimbolikus. A ciklikus élet jellegét jelenti, azt az egyszerű tényt, hogy minden vég egy új kezdet, és minden kezdet egy másik része az utazásnak, ahol az állat, a bolygó és az emberi élet összefonódik.

egészség pozitív gondolkodás jóga kezdőknek
Rajni Tripathi Chicagóban élő,
több tudományt, szakterületet
érintő jógatanár.

Rajni Tripathi vegetariánus. A jóga mellett másik nagy szenvedélye az állatok védelme. Olyan non-profit szervezeteket támogat, melyek célja az állatok természetes életterének a megóvása. Különösen az elefántok védelmére fókuszált, és a vadvilág pusztító hatásai, az afrikai orvvadászat ellen küzd. Különböző módon, sokféle program és előadás segítségével, szenvedélyesen hívja fel a figyelmet az atrocitásokra, az emberi viselkedés más érző lényekkel szembeni lesújtó hatásaira. Ilyen például a nagyüzemi állattartás szerencsétlen lényeinek elfogyasztása – mondja.

Egy gyönyörű szanszkrit mantra olvasható életrajza alatt: lokah samastha sukhino bhavanthu.
„Minden élőlény mindenhol legyen boldog és szabad, életem gondolatai, szavai és tettei járuljanak hozzá valamilyen módon, hogy ez a boldogság és szabadság mindenki számára elérhető legyen.”

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 25

A jóga tartja formában a Pókembert

Tobey Maguire, a "Pókember" boldog házasságban él, két gyermeke van. Jún. 27-én ünnepli szülinapját: Happy Birthday! És még valami: vegetáriánus és a jóga megszállott gyakorlója.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartásTobey Maguire 1992 óta vegetárius-vegán. 2002-ben az állati jogokért küzdő szervezet, a PETA révén őt szavazták meg a világ legszebb vegetáriánusának. Nem vagyok szuperhős, szeretem jógát – nyilatkozta egy riportban.
 
Elmesélte, hogy egy alkalommal, amikor megérezte a vásárolt sajtburgerben a szalonna illatát, nem tudta elképzelni, hogy a lemészárolt állatok így kerüljenek vissza. Akkor tért át a növényi alapú étkezésre. Szeret főzni, húsmentes változatos ételeket készít.
Közeli barátja a szintén vegán Leonardo DiCaprio. Barátságuk akkor kezdődött, amikor az Ez a fiúk sorsában együtt játszhattak Robert De Niroval.

A Golden Globe jelölést is kapott Tobey Maguire olyan filmekből ismert, mint az Árvák hercege, A remény városa, A nagy Gatsby, de a világhírnevet mégis a Pókember széria hozta meg számára. Bár soha nem olvasta a film alapjául szolgáló képregényt, és nem is kedvenc szerepe.
A Vágta c. film forgatása közben súlyos sérülés érte, melyből a komoly és rendszeres jógázás segítette ki, hiszen közben már folytak a Pókember 2. előkészületei, de a jóga a Pókember 3-hoz való felkészülésében is nagy szerepet kapott.
 
Közel vagyok, hogy vegán legyek – mondta egy alkalommal. Természetesen nem eszem tojást sem, de fogyasztok mézet és néha egy darab tejcsokoládét. A húsmentes táplálkozás soha nem volt nehéz számomra. Valójában gyerekkoromban igazán nehéz időszak volt, amíg húst ettem. Nem ítélem meg a húst fogyasztó embereket – ez nem az én dolgom –, de az egész dolog nagyon távol áll tőlem.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartás

Tovább olvasom

jún 18

Egy orvos, aki jógát ajánl a betegeinek

A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve. 

Tovább olvasom

márc 24

Pránájama és a jóga ászanák

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben és tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy testpózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas jóga gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 jóga ászana használatos ezekből, illetve 20-30 jóga póz alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanákat a nagy bölcsek fejlesztették évezredeken át, mire kikristályosodott mai formájuk.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor
hosszú ideig élsz a földön!”   

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető gyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A jóga gyakorlóit szépen, fokozatosan vezetik be a jóga ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

A következő lépcsőfok a testgyakorló jóga ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ászanák között vannak a szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
A pránájama bevezetés a koncentráció
világába.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az jóga ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, melyeket évezredes megfigyelésekre alapoztak. Hiába ismerjük a jóga pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze jóga gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai
„Légy mértékletes életed minden
megnyilvánulásában, akkor hosszú
ideig élsz a földön!”    

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”    

Tanulnál jógázni? Keress magadnak egy jóga tanfolyamot!

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató és jógaterapeuta kapcsolódó jóga témájú írásai

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek egészség légzés jóga hatásai

Tovább olvasom

feb 22

Jóga ászanák sorrendje

A jógapózok, vagy szanszkrit nyelven jóga ászanák sorrendje és eredete nagyon régre nyúlik vissza. India nagy bölcsei, a risik elbeszéléseikben, tanításaikban felelevenednek az ősi történetek, miszerint Síva nyolcvannégyezer ülésmódot, vagy jóga pózt próbált ki, keresve az önmegismerés kifejlesztésére leginkább alkalmas gyakorlatokat. Ma az eredeti tradíciókat követő jógagyakorlók körében 84 póz használatos ezekből, illetve 20-30 jag ászana alkalmas az egészség visszaszerzésére, megtartására. Az eredeti jóga ászanák sorrendje a nagy bölcsek évezredes érlelésének és továbbörökítésének eredménye.

Egy huszadik századi nagy tanítót, Yesudiant idézve:               

„Légy mértékletes életed minden megnyilvánulásában, akkor hosszú ideig élsz a földön!”  

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
„Légy mértékletes életed
minden megnyilvánulásában,
akkor hosszú ideig élsz
a Földön!”

A nyugati világban még jó néhány évtizeddel ezelőtt is babonaként tekintettek a jóga testhelyzetek jótékony élettani hatásaira, ma azonban már a nyugati tudósok a legmodernebb vizsgálatokkal, kutatásokkal is alá tudják támasztani a jóga szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat.

A hagyománykövető jógagyakorlási mód nagyon eltérő a nyugati világban népszerűvé vált jógázástól. A gyakorlókat szépen fokozatosan vezetik be az ászanák világába, nem cél a gyors fejlődés, és a minél több testhelyzet ismerete.

Az jóga ászanák között vannak szemlélődő testtartások, ezek a jóga ülésmódok. A kezdő jógagyakorló ezekkel ismerkedik meg először, később ezek a jóga pózok lesznek alkalmasak az úgynevezett pránájámák gyakorlására, majd a gondolatösszpontosító mudrák végzésére.

A következő lépcsőfok a testgyakorló ászanák, ezek fejtik ki a szervezetre az életerőt megőrző, energiát és egészséget adó jótékony hatásokat.

Az ősi gyógymódok mindig azt hangsúlyozzák, hogy a testi egészség a sejtek és szövetek állapotától függ. A szövetek egészségének három fontos feltétele, a rendszeres táplálékfelvétel, a salakok könnyű, gyors és alapos eltávolítása, végül az ideg összeköttetések hibátlan működése. Tehát az emésztő-, és a keringési rendszernek kell tökéletesen működnie, hogy az ember egészségesnek mondhassa magát.

A szív és az erek nagyon nehéz munkának vannak nap, mint nap kitéve, a nagy bölcsek már évezredekkel korábban ismerték azokat a jóga gyakorlatokat, melyekkel kímélni lehet ezeket a szerveket. Ha pusztán naponta pár percben végezzük ezeket a nyomáscsökkentő gyakorlatokat nagymértékben meghosszabbítható az erek élete. Az ászanák gyakorlása közben végzett rövid pihenők is ezt a célt szolgálják, vagyis az erek regenerálódását.

Az jóga ászanák sorrendjét, és gyakorlási módjukat is a nagy tanítók állították össze, most már látható ennek oka is. Hiába ismerjük a pózok jótékony hatásait, ez nem elég tudás ahhoz, hogy magunktól rakjunk össze gyakorlatsorokat.

jóga gyakorlatok jóga kezdőknek filozófia
Jóga ászanák sorrendje évezredek óta öröklődött tovább.

Nem elhanyagolható ismeret az, hogy az ászanákat mindig nyugodt körülmények között és rendszeresen végezzük, mert önuralmat, nyugodtságot csak ekkor szerezhetünk általuk. Az építő, és gyógyító erők így közvetlenül kifejthetik jótékony hatásukat, nem a negatív indulatok közömbösítésére használódnak el.

A gyakorlás megkezdését is a szemlélődő testhelyzetekben kell kezdeni, elmélkedéssel, és a gondolatok elengedésével. 

Tovább olvasom

jan 31

Jóga és sport

A testedzés célja az izmok erősítése. Rengeteg testedzési mód létezik. A legtöbb sport gépies mozgások, gyakorlatok sorozatából áll, lendületes, dinamikus végrehajtással, melyeknél cél az erős, formás izomzat kialakítása, az állóképesség fejlesztése, az izomerő kialakítása, és sok esetben a testsúly csökkentése.

A jóga fizikai gyakorlatai nemcsak a testet, hanem az elmét is fejlesztik. sőt még a belső szerveket is irányítása alá szeretné vonni, a gondolatokon, érzelmeken is uralmat szerezni.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A jóga követői idős korukban is
hajlékony testnek örvendhetnek,
szemben a túlzott igénybevétel-
nek kitett sportolókkal.

A jóga és a modern testedzés között a legalapvetőbb különbség, hogy a jóga nem szorgalmazza az erőteljes izommozgást.

Szemben a modern testedzéssel, mert az izomrostokban termelődő nagy mennyiségű tejsav fáradtsághoz vezet.

A jóga gyakorlásának célja a felfrissülés, feltöltődés.

Komoly szemléletbeli különbség az egészségről alkotott vélemény is. Az egészséges test nem egyenlő a fejlett izomzattal. Az egészség meghatározása a jóga megközelítésében, az az állapot, amikor minden szerv tökéletesen működik egy intelligens elme vezetése mellett.

Éppen ezért a különféle jógatradíciók nagy jógamesterei nagyon körültekintően állították össze a gyakorlatsorokat, figyelve arra, hogy ne terheljék túl a szerveket, elsősorban a szívet, mivel az izmok gyors mozgatása rendkívül nagy megterhelést jelent a szívnek. A testedzés legfőbb célja a keringés serkentése, és az oxigénfelvétel növelése. Ezt tökéletesen elérhetjük egyszerű gerinc-, és ízületmozgatásokkal, mélylégzés kíséretében, az izmok túlerőltetése nélkül. Persze kellő elszántság is kell hozzá. Sokan példaképül szolgálgatnak számunkra a jóga gyakorlatok végzésében. Egy ilyen inspiráló siker a jóga világában Madonna, a kitartás és a jóga királynője.

Az évek múlásával az ízületek, izmok állapota romlik, rövidülnek, merevebbé válnak, így az ember mozgása korlátozottá válik. Ez az ízületi merevség a jóga segítségével alacsony szinten tartható. A túlzott merevség a rossz tartás, és a hibás súlyelosztás oka. A gerinc merevsége elsősorban az ülő munkát végzőknél figyelhető meg, mert ilyenkor az ember fejét és nyakát általában előrehajlítja, így a gerinc a háti szakaszon meggörbül.

egészség jóga kezdőknek jóga hatásai
A relaxáció segít a test
problémáinak legyőzésében.

A jóga követői idős korukban is hajlékony testnek örvendhetnek, szemben a túlzott igénybevételnek kitett sportolókkal. A nehezebb jógapózok, azaz jóga ászanák is mutatják, hogy rendszeres gyakorlással milyen hihetetlen hajlításokra képes a test, ha a gerinc és az ízületek megőrzik rugalmasságukat.  

Elkezdeni sosem késő! A test problémái, betegségei, fáradtsága könnyedén megszüntethető természetes étrenddel, helyes légzéssel, jóga gyakorlatok végzésével, relaxáció és meditáció gyakorlásával.

Tovább olvasom

dec 22

Bud Spencer, Terence Hill és a hátfájás

Ki ne kezdene mosolyogni Bud Spencer és Terence Hill neve hallatán? Viszont hiába is keresnék filmjeik között a „hátfájás" nevű, megleckéztetésre ítélt rosszfiút. Igaz a "helyes testtartás" sem Bud Spencer filmbéli figurájához illő. Két főhősünket most a helyes testtartás szempontjából szeretném kipellengérezni a jóga tudományának eszközeivel. Ne ijedj meg, nem egy véres krimit fogsz olvasni, melyben mindenféle eszközökkel bárkit is kipellengéreznének a szégyenoszlophoz. Ehelyett segíteni szeretnék, hogy a hátfájás messzire elkerüljön. Nem kell ehhez más, mint tudatossá válni. De hogyan?

Azzal tisztában vagyunk, hogy nem is akármilyen színészekről és sportolókról lévén szó, minden bizonnyal testtartásuk a civil életben nem hagy kívánnivalót maga után. A 85. születésnapját ünneplő Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli fiatal korában versenysportoló volt az úszás és a vízilabda világában. A Terence Hill művésznevet viselő Mario Girotti 75 évesen sem panaszkodhat egészségére, így hátfájás sem gyötri.

helyes testtartás derékfájás hátfájás jóga kezdőknek hírességek
Mindannyiunk kedvencei, BudSpencer és Terence Hill. A helyes testtartás még nekik is fontos.  Ha a forgatás után is ilyen görbe háttal ülnének, akkor garantált a hátfájás!

A filmrendező képbeállítása közben nyilván nem a helyes háttartás a fő szempont, hanem a kép: hogy a színészek éppen a szemtelen lezserséget sugározzák, miközben a ló is jól látszódik.

Nem így van ezzel a mindennapi élet embere. A fényképen úgy-ahogy kihúzza magát, de a civil életben bizony ülés vagy járás közben helytelen testtarásával megalapozza közelgő pokoli napjait - a hátfájás és a porckorongsérv jövőjét.

A képen látható mindkét testtartás kirívóan hibás, és nagyon tipikus. Bud Spencer előre esett vállaival a túlterhelt, nagyon stresszes életet élő emberekre jellemző leginkább. Terence Hill pedig a legelterjedtebb görbe hát ülésmódot mutatja be: autóban, tv nézés közben, fotelben olvasás, társas összejövetelek, beszélgetések alkalmával, de az irodákban, ülő munkát végzőknél is ennek az ülésnek egy variációját fedezhetjük fel.

Bud Spencer tartása előredöntött. Ez a testhelyzet határozza meg leginkább a hétköznapi tevékenységeinket, fogmosás, tisztálkodás, olvasás, evés, írás, számítógép, munka, házimunka, kerti munka és még sorolhatnám. Ezekben a tevékenységekben mindig előredöntött helyzetben vagyunk - helytelenül.

Ahogy előre dől, a hasizmok nem tartanak, a vállak előreesnek, a mellkas behorpad, a hát begömbölyödik. Ennek hosszú távú következménye, hogy megrövidülnek a mellizmok, túlnyúlnak a hátizmok, a gerinc háti szakaszának görbülete megnagyobbodhat, kialakul a púpos hát és a görbe hát, a hasizmok pedig elgyengülnek. Tipikus stresszes tünet, amikor felhúzzuk a vállakat, ilyenkor bekeményednek az izmok, túlfeszülnek. A fej is előrelóg, így a nyaki csigolyák is közelednek egymáshoz.

Terence Hill által bemutatott ülőhelyzetnél a fő probléma, hogy nem az ülőgumókon ül, hanem hátragurul a keresztcsontra, a medence kibillen a helyes pozícióból, így a gerinc alátámasztása nem megfelelő. A csípő túlfeszül, a hát teljes hosszában meggörbül, amit a fej előrebillenése tovább fokoz. Főleg az ágyéki csigolyák közelednek, így a jövőbeli hátfájás megalapozva.

Nem is gondolnánk, hogy akár az ülőmunka végzése közben, akár a járás közben mennyire könnyen kibillenünk a helyes testtartásból – megalapozva ezzel a hátfájás felé vezető utat. Helyes testtartás elhanyagolása eredménye garantált hátfájás vagy derékfájás.

Tovább olvasom

nov 25

Amit a jógaoktatásról tudni kell - a jóga kezdőknek se legyen átverés


Gyakran hallom, hogy nyugaton a jóga csak külsőségekben nyilvánul meg. Tény, hogy egyre divatosabb „jógára járni”. Egymás után nyílnak a jógastúdiók, jógaruhákat, jógaeszközöket lehet mindenfelé vásárolni. Az internetről jóga videók tölthetők le, és vásárolhatók meg. Az ügyesebb jógaoktatók, gyakorlók feltöltik a nehezebbnél nehezebb jógapózokat, amiket már megtanultak. Egyre több jógaoktató jelenik meg, ma már bárki befizethet egy jógatanfolyamra, ahol kinevezik jógaoktatónak, az sem baj, ha még nem jógázott előtte. A jóga kezdőknek még "kínai". De tényleg ennyi lenne a jóga?

filozófia jóga kezdőknek jóga oktatás

 

Nézzünk a külső mögé! A jógás ruhák és a jógaeszközök nem feltétlenül szükségesek a jógázáshoz. A nagy jógik írásaiban olvashatjuk, hogy a jóga gyakorlása végtelenül egyszerű, és olcsó. Nem kell hozzá különleges jógaterem, drága jógaruha. Tiszta helyre, kényelmes öltözékre van csak szükség, és egy vezetőre, aki gyakorlottabb, tapasztaltabb, és mutatja az utat. A jó jógaoktató nem azt mondja meg mit láss, hanem, hogy merre nézz. Ennek ellenére, ha tényleg el akarunk indulni a belső ösvényen, kellenek a külsőségek, pláne az elején. A jóga kezdőknek lehet, hogy kezdetben inkább küldőségekben hangsúlyosabb. A kezdő jóga gyakorló felveszi a gyakorlóruhát, elhelyezkedik, és tudata máris megváltozik, rákészül a gyakorlásra, és ebben eleinte segít az öltözet, a matrac, egy mécses, vagy füstölő. Eleinte, amikor kezdő. A kezdőnek kell a külső segítség, ahhoz, hogy elméje ne kalandozzon el! Eleinte…aztán, amikor már rendszeresen jógázik, bárhol megteszi, mert már belülről jön a késztetés a jóga gyakorlására, csukott szemmel, elmélyülten, szívből.

A kezdő jóga gyakorló természetes módon vágyik arra, hogy ő is olyan hajlékony legyen, mint, amit a képeken lát, és ez normális. Lát valamit, és szeretné, mert tetszik neki. Majd elkezdi a gyakorlást, fejlődik, és megtapasztalja a nyugalmat, oldódást a pózokban, felfrissül, és megérti a jógapózok üzenetét. Már nem elég, hogy végre ezt a jógapózt is meg tudom csinálni, és 2 másodpercig tartani, mert akarja azt a jóleső érzést, ami a hosszabb ászana kitartásból jön, és nem megcsinálja a jógagyakorlatot, hanem átéli, áramlik a mozdulattal, és élvezi. De ehhez kellett a külsőség, ha nem látja meg, nem kezdi el.

Végül a jógaoktatás. Nyugaton nyugati módszereket alkalmaznak, mert ezt ismerik. Az oktató együtt tornázik a gyakorlókkal. A gyakorlók leutánozzák őt, próbálják követni. Sokan vannak, nem biztos, hogy értik mit miért csinálnak, de csinálják, mert trendi. Majd egy idő után megunják, mert még mindig nem megy, jön a gondolat, hogy én sose leszek ilyen rugalmas, és feladja. A jógaoktatás keleti módszere más: a jógaoktató feladata a szolgálat. Hozzásegíti az érdeklődőt a tudáshoz, és a fejlődéshez. Azért vezeti az órát, hogy javítson, és mutassa az utat. Az utat befelé, a külsőtől a belsőig. A hamistól az igaz felé. A sötétből a világos felé. Az elmúlásból az öröklét felé.

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!