Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
jan 13

Jógafesztivál Indiában és Európában

2016 elején rendezték meg a már hagyományos Jógafesztivált az indiai Goa államban. Fő szponzora a PETA volt, mely a világ legerősebb állatvédő szervezete. Sokféle színes programot kínáltak a résztvevőknek. Nyáron Barcelonában, a szép katalán fővárosban hasonló találkozót rendeztek, ezzel is bizonyítva a jóga egyetemes jellegét.

erőszakmentesség jógafesztivál fitness hírek india utazás

2016. január 4-8. között zajlott a híres fesztivál, melyet a jóga híveinek örömére minden évben megrendeznek. Nem véletlen, hogy az év kezdetére tették ezt a találkozót. A rendezők kifejezték reményüket aziránt, hogy mindenki olyan tapasztalatokkal hagyja majd el a tábort, melyek segítik őket éves munkájukban. Kicsit érzelmesen úgy fogalmaztak: az a cél, hogy mindannyian képesek legyenek egészségesen bevetni magukat a világba, de az áhítat révén megosztani szívüket másokkal.

Minden reggel énekléssel és meditációval kezdődött. Az ászanák végzését, a légzőgyakorlatokat, a különféle jógaiskolák megismerését neves jógaoktatók és művészek segítettek. A vendégek nem unatkozhattak: a védikus rituálék és ceremóniák, a jóga masszázs, a harmónium és egyéb műhelyek mellett a wellness vagy a hagyományos tűzijáték sem maradt ki, de még szörfözésre is nyílt lehetőség. Egyes tevékenységek teljesen ingyenesek voltak, esetleg előzetes regisztrációt igényeltek. A hagyományos jóga, továbbá a legújabb tendenciák és stílusok harmonikus keveréke egyaránt fellelhető volt, szinte a világ minden tájáról. 

A különlegesen finom ájurvédikus és vegán étkezéseket mindenki szívesen fogadta. Ezen ételek természetes partnere a jóga, hiszen mindkettő a békéhez, a nem ártáshoz kapcsolódik. Nemcsak táplálkozási információkkal, tippekkel és ínycsiklandó receptekkel segítették az érdeklődőket, a PETA ingyenes vegetáriánus/vegán kezdőcsomagot adott azoknak, akik előre igényelték. 

erőszakmentesség jógafesztivál fitness hírek india utazás
A riksás is jógázik. A kép egy 2008-as dél-indiai jógafesztivál plakátja mellett készült.

A fesztivál Bhakti-jóga Táborral folytatódott, de ez már a visszavonulás, a lelkigyakorlatok, az elcsendesülés és a meditáció időszaka, olyan témákkal, mint például az empátia, a megbocsátás, az együttérzés. A Bhakti-jóga Tábor azok számára ajánlott, akik fokozni kívánják a jóga lelkiségét, vagy egyszerűen csak szeretnének elmélyülni a bhakti hatalmas óceánjában. Az ászanák segíthetnek, hogy a lelki jóga-gyakorlatok, a mantra-recitálás, az elmélkedés vagy az odaadó tettek komollyá váljanak. Merüljön el az ó-ind bölcsesség inspiráló hagyományaiban – kérték a résztvevőket a bhakti-jóga programjain, melyeket ének és tánc tett még vonzóbbá. A védikus szertartású istentisztelet, a pudzsa és az eksztatikus kírtanok (vallásos koncertek) egy célt szolgáltak: a spirituális növekedést.

Természetesen a jóga nem Indiához kötött, az egész világ kincse a test és lélek egészségének védelmében. Július 21-25. között Európában üdvözölhettünk egy újabb fesztivált, a VI. Barcelonai Jóga Konferenciát (BYC). Ez a jóga rendezvény is nyitott volt a társadalom minden korú és hátterű tagjainak, azoknak, akik már évek óta jógáznak, de korábbi jóga tapasztalatokkal nem rendelkezőknek egyaránt. A BYC-nek Katalónia fővárosa nem először ad otthont. Felemelő nyitott szívű összejövetel ez. A világ vezető jóga tanárai és zenészek létrehoztak egy olyan platformot, ahol lehet tanulni, tapasztalatokat cserélni, valamint felfedezni és átalakítani önmagunkat.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

máj 21

Jógás kényeztetés a repülőtéri transfer alatt

A repülőtéri transfer unalmának elűzésére bátor újítással álltak elő a légi közlekedés marketingesei. Több nagyvárosi repülőtéren jógaterem nyílt. Miért is ne? A reptéri jóga minden bizonnyal segíti a repülni kívánó utas szárnyalását.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Jógaterem a San Francisco-i repülőtéri transferben

A mai világban nincsenek távolságok. Az autó, a vonat és a repülő biztosítja a gyors célba érést. Azonban mindez mégsem olyan egyszerű. A reptereken a fölszállásra és az átszállásra történő várakozás elvesztegetett időnek tűnik. Ezt az időt megpróbáljuk hasznosan eltölteni, lefoglalni magunkat. A legtöbben filmet néznek, szörföznek a neten, ide-oda sétálgatnak, vámmentes boltokban vásárolnak. Sokan evéssel, ivással ütik el a sokszor hosszúra nyúló várakozást. Szürreális valóság ez, amelybe jó lenne egy kis nyugalmat, lelkiséget, egészséget, felüdülést csempészni. Minden bizonnyal erre gondolhattak azok a reptéri üzemeltetők, akik nem csak a dohányzó utasok számára biztosítanak egy elszeparált helyet, hanem azokra is gondoltak, aki szívesen kinyújtóztatnák elgémberedett végtagjaikat, megpihentetnék elméjüket. Mi lehetne erre a legalkalmasabb, mint egy jógaszoba.

utazás pozitív gondolkodás meditáció jóga gyakorlatok
Tulajdonképpen senkit sem zavarna, ha csak úgy elkezdenénk jógázni a transferben. Pedig ezen a repülőtéren már van jógaterem. 

Amikor San Franciscóban 2012-ben megnyílt az első reptéri transfer jógaterem, az érzelmek vegyesek voltak. Volt, aki azt mondta, hogy porfogónak jó lesz, másra nem. Voltak olyanok, akik azt mondták, hogy ennek a nagyszerű ötletnek már rég meg kellet volna születnie. Az utóbbiaknak lett igazuk. Ahogy a jóga népszerűsége egyre nőtt, és még most is folyamatosan növekszik, egyre több amerikai reptér döntött úgy, hogy jógateremmel kedveskedik vendégeinek. Ma már Dallasban, Vermontban, és Chicagóban is igénybe lehet venni ezeket az ingyenes transfer jógatermeket. A Chicagói tranfer bambusz padlóval, lila matracokkal, vízeséssel, halk relaxációs zenével várja a megfáradt vándorokat. A San Diegói reptéri transfer még ennél is tovább ment. Egy éve, ők büszkélkedhetnek az első meditációs teremmel. A kivitelezésére 200,000 dollárt használtak fel.

A múlt nyáron már az európai reptereket transfereibe is beférkőzött a jóga. Helsinki repülőtéren 24 órás nyitva tartással, jógamatracokkal, instrukciós poszterekkel, padlótól mennyezetig érő ablakokkal, várják az utasokat. A kilátás pedig egyenesen a felszállópályára néz ezzel fokozva az időtlenség és a modern technika elegyét. Az angliai Heathrow repülőtéren működő alkalmi nyitva tartással működő jógaterem népszerűsége miatt úgy döntöttek az üzemeltetők, hogy építenek egy különálló jóga termet 24 órás hozzáféréssel, ahol a vendégek nem csak gyakorolhatnak, de nézhetnek jóga videókat, vagy felfrissülhetnek az oxigén bárban. Minden bizonnyal sok kellemes percet fog majd nyújtani annak a közel 2.5 millió jógázónak, aki ezen repterek egyikét választja.


Itt bekukkanthatsz Helsinki repülőterének transfer jógaterembe!

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!