Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
júl 07

A jóga gyökerei

hírességek jóga anatómia

Dr. Mark Singleton a jóga hagyományok hiteles kutatója, aki a történeti tényeket összekapcsolja a jelenkorral. Sir James Mallinsonnal több éven át dolgozott egy remek könyvön, amely a jóga eredetét kutatja.

A szerzők, akik mindketten aktív jógázók, az 5000 éves múltra visszatekintő jóga és a modernitás izgalmas kérdését vizsgálják. A könyv nemcsak a jógatanárok, hanem a tudósok és szakemberek elismerésére egyaránt számíthat. Mark és Jim a jóga világhírű tudósai több éves tapasztalattal a hátuk mögött.

hírességek jóga anatómia
Jógini és a hegyi seregély, akvarell, aranyszínű papíron 
India, Karnataka, Bijapur, 1603-4

A jóga gyökerei c. kötet hiánypótló, annak ellenére, hogy számos írás jelent már meg ebben a témában. Az indiai hagyományok és az ősi szövegek felkutatása azt a célt szolgálta, hogy az angol nyelvű vagy nyugati jóga közösségeknek az eredeti jóga szövegek révén mutassa be a jóga gyökereit. E munka egy részét a korábban le nem fordított idézetek alkotják.  A jóga a modern világban – izgalmas kérdés. Főleg akkor, ha azt vizsgáljuk, mi az, amit valóban átörökített Nyugat abból a komplex ismeretanyagból, amely több ezer éves filozófiát és gyakorlatot tudhat maga mögött.

hírességek jóga anatómia
Vivekamártanda kézirat, 1477

Sir James Mallinsont, a rasztás bárót már bemutattuk olvasóinknak. Tudós tanár és kutató indológus szakember, aki az indiai jóga témára és a jógi hagyományokra szakosodott. Barátja és kollégája, Mark Singleton a Cambridge-ben szerzett doktori címet, tudományos kutatómunkája során több évet töltött Rádzsasztánban. Szakterülete a jóga hagyományai és a modernitás kapcsolata. Több könyvet is publikált már e témában, jógaoktató képzéseken tanít, és jóga konferenciákon vesz részt szerte a világon.

hírességek jóga anatómia
Jógi 1510

Mindkét tudós véleménye megegyezik, vagyis történelmileg az eredeti jóga nem vált ketté fizikai és szellemi ágra, a kettő közti különbség nem létezik. Könyvük felhasználóbarát, tematikusan épül fel, külön szakaszokat szenteltek a ászana, pránajáma, mudra stb. bemutatásának. Mindegyik egy rövid bevezetéssel kezdődik, amely felvázolja a történelmi hátteret. Azért is fontos az ilyen publikáció, mert még néhány éve is olyan cikk jelenhetett meg, amely a jóga eredetét a szex-kultusz kezdetéhez kapcsolja. Az ilyen őrült kijelentések ugyancsak indokolttá teszik a jóga hagyomány hiteles információját – mondta Sir Jim Mallinson.

hírességek jóga anatómiaFontosak az eredeti, elsődleges szövegek – tette hozzá Mark Singleton, aki jóval a gyarmatosítás előtti kort is alaposan tanulmányozta. – Természetesen vannak jól megalapozott munkák, de olyan tendencia is, ami az erőszakos, gyarmati célokat szolgálta, és ez a szövegek fordításánál jelentősen eltérő módon mutatkozik meg. Nem hiszem, hogy szükséges lenne a kultúrák kemény elkülönítése. Történelmileg mindig volt tanulás az egész régió határain keresztül. Mindig volt kultúrák közötti csere.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 05

A jóga gyakorlatok tudományos anatómiája

Hihetetlen igényességgel mutatja be e rövid animáció az emberi test anatómiáját jóga gyakorlatok végzése közben.

jóga gyakorlatok jóga anatómia jóga oktatás

A laikus el sem tudja képzelni, hogy mi is történik, amikor egy-egy jóga ászanát felvesz az ember. A Hybryd Medical Animation Stúdió ezzel a filmmel megkönnyíti a jógaoktatást.

Persze azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a jóga hatásai a testre csupán hozadéknak számítanak, hiszen a jóga gyakorlatok célja a belső béke és az önmegvalósítás.

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!