Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
júl 15

Schuyler Grant így kezelte ki hátsérülését

Ki ne ismerné ezt a szívmelengető kanadai filmet: Anna a Zöld Oromból? Anna barátnőjét Schuyler Grant, amerikai színésznő személyesítette meg, akinek nagy-nagynénje a csodálatos Katharine Hepburn volt. Hogyan kapcsolódik mindez a jógához? Nos, Schuyler Grant egy komoly hátsérülés miatt jógázni kezdett. A vége pedig az lett, hogy hátsérüléséből való gyógyulása után jógastúdiót nyitott.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant színésznő mindhárom lánya jógázik

Színésznőből jógaoktató


A magyar színészekről is egyre-másra kiderül, hogy jógával, meditációval foglalkoznak. Igaz, gyakran ez csak az egészség megőrzése vagy a stressz-kezelés érdekében történik, de vannak, akiket a jóga spirituális tanítása is vonz. Sok színész jógázik a nemzetközi sztárok között is.

Katharine Hepburn többszörös Oscar díjjal kitüntetett színésznő maga is jógázott. A családon belül tehát nem volt ismeretlen a jóga iránti vonzalom. A későbbi rokon, Schuyler Grant fiatal színésznőként az Anna a Zöld Oromból egyik kedvelt figuráját játszotta. Miután felhagyott a színészettel, érdeklődése a jóga tanítása felé fordult, és jógastúdiót nyitott.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a jógázók között miért több a nő, mint a férfi? Az elsődleges ok talán az, hogy alapvetően a tánc a nők elhivatottsága volt. A sportban ma ez a torna-orientált tevékenységekben jelentkezik, amire a nők eleve hajlamosabbak.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant hátsérülése miatt kezdett jógázni.


 
 
Hátsérülés gyógyítása jógával


Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a jóga valami fura dolog – mesélte Schuyler Grant. – A szüleim hippik voltak, akik mindig meditáltak és jógáztak a ház körül, amiről azt hittem, csupán ostobaság. Sőt, zavart engem a barátaim előtt.

Aztán 20 év múlva egy hátsérülés után lábadozva elkezdtem gyakorolni az ászanákat. Komoly derékfájás gyötört, amikor elkezdtem a jógát. Pusztán a fizikai gyakorlatok miatt kezdtem jógázni. Azzal a céllal, hogy a testem erős legyen. De felfedeztem valamit, amit már évek óta kerestem: a meditáció megnyilvánulását. 

"A jóga, a meditáció és a pránajáma rendszeressé vált. És a jóga működik – a dolog működik! A jóga oly sok szinten hat, úgy viselkedik, mint a gyógyszer. A hátsérülésem meggyógyult két évtizeddel ezelőtt, és most a napi jóga a lelkem tartja épen."

Játék a testtel 


Három gyermek édesanya, aki otthon, családja körében sem hanyagolta el a jógát. Méltán vált népszerűvé a gyermekjóga tanításában is. A gyerekek annyira ügyesek a jógában – mondta Schuyler Grant. – Számukra ez részben játék, másrészt egy kicsit kihívás is. Játék a testtel, ugyanakkor játék az elmével is, mert koncentrációra késztet.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás

Egyértelmű, hogy a gyerekek szívesen mozognak. Szükséges is, hogy ne üljenek egész nap egy széken az iskolában vagy otthon a számítógép és a tv előtt. Sok szülő felismerte ezt, ezért szívesen keresik fel a jógastúdiókat.

 
Mi folyik a fejedben


Ismét Schuyler Grant szavait idézve:

"Az a tapasztalatom, hogy a jógának nagyon sok köze van ahhoz, hogy mi folyik a fejedben. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami fizikailag is, de nagy összjátéka van annak, ami neurológiailag és fizikailag zajlik bennünk."

A testi-lelki  összjáték a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak a jóga ászanák által. Ezek a gyakorlatok később teljesen a sajátjaid, nem függenek sem a stúdiótól, sem egy tanártól, csak tőled. 
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

máj 22

A gyilkos ülőmunka - az emberi test nem tétlenségre terveződött

Álljon többet, még az íróasztali munka mellett is, ha meg akarja őrizni egészségét – ilyen és hasonló figyelmeztetéseket olvashatunk jó néhány helyen. Dr. James Levine, endokrinológus neve többször is felmerül manapság a különféle hírportálokon, ő nemcsak felhívja a veszélyt a gerincet károsító életmódunkra, maga is írópult mögött, állva dolgozik.
 
hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészségA széken ülünk, ülve eszünk, órákig ücsörgünk a Tv előtt. Az amerikaiak töltenek legtöbb időt ülve, 13 órát naponta, mondja egy felmérés. Pedig tanulmányok sora kimutatta már, hogy ez szó szerint életveszélyes tevékenység. A szakemberek több száz ezer embert megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy aki 4 óránál több időt üldögél kényelmes foteljában a tv előtt, az 46%-kal megnöveli a betegségek kockázatát. Más kutatók azt találták, hogy a nap felét ülve töltve megduplázhatjuk a cukorbetegség, az ízületi gyulladás valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. 
 
As emberi szervezet nem tétlenségre terveződött – mondja dr. Levine. A mozgás hiánya lassítja az anyagcserét, ezáltal elősegíti a zsír felhalmozódását, az elhízást, mely a nyugati országokban egyre komolyabb gondokat okoz.
 
A vegetárius étrend sokat segítene, de sajnos az is igaz, hogy a mozgásszegény életmódot talán könnyebb megváltoztatni, mint az étkezési szokásokat. Számos tanulmány alátámasztja azt a nézetet, hogy a húsmentes táplálkozás és a jóga együtt csodálatos eredményre vezet.

hátfájás táplálkozás derékfájás jóga gyakorlatok egészség
Legyen tudatos ülőmunka közben! Ne felejtsen el félóránként nyújtózni, fordulni egyet. Persze a legjobb, amit tehet: félóránként egy napüdvözlet gyakorlatsor. Kb egy percet veszít vele, de a munka hatékonyabb lesz. Ezzel nem csak a hátfájást kezelheti, de a szív- és keringési betegségeket is megelőzi. És ha biztosra szeretne menni, akkor persze iratkozzon be egy jógatanfolyra...

Tovább olvasom

máj 05

Liszt Ferenc titkos élete, avagy a zenélő hátfájás kivesézve

Nem kell aggódniuk Liszt Ferenc rajongóinak. Eszünk ágában sincs bántani a világ egyik legkiemelkedőbb zongoristáját. Segítségét kérjük csupán a zenészek és minden ülőmunkát végző érdekében. Ugyanis akárhányszor is ránézek a Liszt Ferenc téren található, egyébként gyönyörű és intuitív Liszt-szoborra, belső késztetést érzek a nagy mester valószínűsíthető hátfájásának megszüntetésére, mely a háttartás korrigálásával és néhány rendszeres gyakorlattal orvosolható lett volna.

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Marton László (1925-2008) Kossuth-díjas művész Liszt-szobra valóban remekmű. Kifogásolhatatlan. A mi szempontunk most viszont nem is Márton László alkotása, nem is Liszt zenéje, hanem a szinte mindenkit érintő helyes testartás ülés közben. A szoborban megformázott háttartás tulajdonképpen tanulságul szolgálhat az utókornak. Mire kell vigyázni ülés közben? Hogyan üljünk, hogy messziről elkerüljön bennünket a hátfájás? Nézzük hát a részleteket.

A szoborra nézve egy kimondottan hanyag és rossz tartást, tipikusan görbe hátat láthatunk. Ez mégsem teljesen igaz. Liszt Ferenc testtartása ezen az ábrázoláson tényleg nem szép, viszont teljes egészében nézve, a talpaktól a feje tetejéig szemlélve megérthetjük miért is ülünk rosszul a széken.

Kezdjük a lábfejeknél. Mindkét talpa a földön helyezkedik el, párhuzamosan előrenéző lábfejekkel, és a térdei derékszöget zárnak be. Ez bizony tökéletes! Széken elhelyezkedve ennek kéne a normálisnak lenni. Így a terhelés egyenletesen oszlik el a talpakon, és az ízületeken. Innen már csak egy apró pici mozzanat kéne a tökéletes üléshez. Sajnos nála pont ez hiányzik.

helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

Ha megnézzük oldalról, a medencéje be van billenve, tehát a keresztcsontjára hátragördülve ül. Ez a tipikus hiba az ülőhelyzeteknél, mivel a medence kibillent helyzetben van, így a gerincet sem tudjuk egyenesen tartani, és begörbül. A megoldás, hogy az ülőcsontokon kell elhelyezkedni, nem véletlen az elnevezés, ebben az esetben a gerinc is el tud rendeződni a természetes görbületeiben, és egyenes meg tudjuk tartani a has és hátizmok segítségével. Érdemes megfigyelni, amikor az ülőcsontokon ülünk, a hasizmok is feszesebb állapotban vannak, van tartás a törzsben.

A második hiba, ami miatt ennyire púpos lett a háta, a fej előreesése. A fej súlya húzza lefelé, ezért a hát egyre inkább begörbül a felső háti szakaszon. Ahogy a fej nehezedik lefelé, előreesnek a vállak, ez még jobban fokozza a háti szakasz megnövekedett görbületét.

Mint mindenben, a hátfájás kialakulásában is a legfontosabb a megelőzés. A helyes álló és ülő testtartás segítségével pedig bizony nem alakul ki a hátfájás. Ha pedig már kialakult, mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. Nem szabad elbagatellizálni és mindenféle gyakorlatot végezni. Mindenképpen meg kell állapítani a hátfájás okát. A személyre szabott gyakorlatok csak ezután következhetnek. 

 helyes testtartás hírességek hátfájás derékfájás

A hátfájósoknak, lovasoknak, és persze Bud Spencer rajongóinak ajánlom figyelmébe korábbi cikkem, mely Bud Spencer háttartását elemezzük ki.


 

Tovább olvasom

dec 22

Bud Spencer, Terence Hill és a hátfájás

Ki ne kezdene mosolyogni Bud Spencer és Terence Hill neve hallatán? Viszont hiába is keresnék filmjeik között a „hátfájás" nevű, megleckéztetésre ítélt rosszfiút. Igaz a "helyes testtartás" sem Bud Spencer filmbéli figurájához illő. Két főhősünket most a helyes testtartás szempontjából szeretném kipellengérezni a jóga tudományának eszközeivel. Ne ijedj meg, nem egy véres krimit fogsz olvasni, melyben mindenféle eszközökkel bárkit is kipellengéreznének a szégyenoszlophoz. Ehelyett segíteni szeretnék, hogy a hátfájás messzire elkerüljön. Nem kell ehhez más, mint tudatossá válni. De hogyan?

Azzal tisztában vagyunk, hogy nem is akármilyen színészekről és sportolókról lévén szó, minden bizonnyal testtartásuk a civil életben nem hagy kívánnivalót maga után. A 85. születésnapját ünneplő Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli fiatal korában versenysportoló volt az úszás és a vízilabda világában. A Terence Hill művésznevet viselő Mario Girotti 75 évesen sem panaszkodhat egészségére, így hátfájás sem gyötri.

helyes testtartás derékfájás hátfájás jóga kezdőknek hírességek
Mindannyiunk kedvencei, BudSpencer és Terence Hill. A helyes testtartás még nekik is fontos.  Ha a forgatás után is ilyen görbe háttal ülnének, akkor garantált a hátfájás!

A filmrendező képbeállítása közben nyilván nem a helyes háttartás a fő szempont, hanem a kép: hogy a színészek éppen a szemtelen lezserséget sugározzák, miközben a ló is jól látszódik.

Nem így van ezzel a mindennapi élet embere. A fényképen úgy-ahogy kihúzza magát, de a civil életben bizony ülés vagy járás közben helytelen testtarásával megalapozza közelgő pokoli napjait - a hátfájás és a porckorongsérv jövőjét.

A képen látható mindkét testtartás kirívóan hibás, és nagyon tipikus. Bud Spencer előre esett vállaival a túlterhelt, nagyon stresszes életet élő emberekre jellemző leginkább. Terence Hill pedig a legelterjedtebb görbe hát ülésmódot mutatja be: autóban, tv nézés közben, fotelben olvasás, társas összejövetelek, beszélgetések alkalmával, de az irodákban, ülő munkát végzőknél is ennek az ülésnek egy variációját fedezhetjük fel.

Bud Spencer tartása előredöntött. Ez a testhelyzet határozza meg leginkább a hétköznapi tevékenységeinket, fogmosás, tisztálkodás, olvasás, evés, írás, számítógép, munka, házimunka, kerti munka és még sorolhatnám. Ezekben a tevékenységekben mindig előredöntött helyzetben vagyunk - helytelenül.

Ahogy előre dől, a hasizmok nem tartanak, a vállak előreesnek, a mellkas behorpad, a hát begömbölyödik. Ennek hosszú távú következménye, hogy megrövidülnek a mellizmok, túlnyúlnak a hátizmok, a gerinc háti szakaszának görbülete megnagyobbodhat, kialakul a púpos hát és a görbe hát, a hasizmok pedig elgyengülnek. Tipikus stresszes tünet, amikor felhúzzuk a vállakat, ilyenkor bekeményednek az izmok, túlfeszülnek. A fej is előrelóg, így a nyaki csigolyák is közelednek egymáshoz.

Terence Hill által bemutatott ülőhelyzetnél a fő probléma, hogy nem az ülőgumókon ül, hanem hátragurul a keresztcsontra, a medence kibillen a helyes pozícióból, így a gerinc alátámasztása nem megfelelő. A csípő túlfeszül, a hát teljes hosszában meggörbül, amit a fej előrebillenése tovább fokoz. Főleg az ágyéki csigolyák közelednek, így a jövőbeli hátfájás megalapozva.

Nem is gondolnánk, hogy akár az ülőmunka végzése közben, akár a járás közben mennyire könnyen kibillenünk a helyes testtartásból – megalapozva ezzel a hátfájás felé vezető utat. Helyes testtartás elhanyagolása eredménye garantált hátfájás vagy derékfájás.

Tovább olvasom

dec 01

A derékfájás kezelése akár végzetes is lehet

A jógaórákon rendszeresen elhangzanak a következő instrukciók: egyenes hát, nyitott mellkas, hátrafelé és lefelé gördülő vállak, zárt lapockák, hosszú nyak, felfelé nyújtózó fejtető. A derékfájás kezelése a XXI. százat egyik leggyakoribb egészségügyi problémája. Gyakran esik szó a tartáshibákról, illetve sajnos sok gyakorló küzd ezekkel a problémákkal, és sokszor azért iratkoznak be a jógatanfolyamra, hogy megoldást találjanak a derékfájás és a nyaki fájdalom kezelésére; bemerevedett, rövidült izmaikat kilazítsák, nyújtsák.

Szabó Szilvia Jógamájá vezető jógaoktató írása

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatás

 

Nagyon gyakori probléma a görbe hát, előreeső vállak, beesett mellkas, megrövidült mellizmok. Ülő helyzetben is leggyakrabban ez a púpos, görnyedt testtartás jellemző, pláne ha az illető ülőmunkát végez a hétköznapok során.

Erre a problémára és a derékfájás csillapítására remek „gyógymód” a homorítás. Számos homorító, hátrahajlító jóga gyakorlat van, melyekkel jól meg lehet dolgoztatni a hát izmait, és nyújtani a mellkas izmait. A hétköznapok során is szinte minden tevékenységünket előredöntött testhelyzetben végezzük, ezért is esnek nagyon jól a homorító pózok a gyakorlás során, de gyakran spontán az ember magától is homorít, ha kicsit elgémberedett, vagy megmozgatná a hátát.

Most jön a derékfájós sztori!

Egy jóga tanfolyam közben egy érdekes jelenséget figyeltem meg. A Szúrja Namaszkár, vagyis a Napüdvözlet gyakorlatsor végzéséhez készülődtek a résztvevők, elhelyezkedtek alapállásban, és megkezdtük a ráhangolódást a jóga gyakorlat végzésére. Ekkor vettem észre, hogy van olyan gyakorló, aki teljes erővel homorít, szinte már hátraesik. Finoman végigsimítottam a vállain, lapockáján, és enyhén előredöntöttem a testét a függőleges helyzetbe. Amikor egyenesen állunk, a helyes testtartásban, és oldalról ránézünk a testre, azt látjuk, hogy a boka, térd, csípő, könyök, váll és fül egy függőleges egyenes mentén helyezkedik el, de ehhez nem kell homorítani.

derékfájás hátfájás jóga gyakorlatok jóga oktatásVisszatérve a jógaóra gyakorlásra az illető nagyon meglepődött, és megállapította, hogy nahát így nem fáj. Igaz bevallotta, hogy nem is a legkényelmesebb testhelyzet, mivel neki is van néhány rövidült izma, ami kicsit húzódik, amikor az anatómiailag helyes tartást felveszi, de nem kell erőlködni és túlzottan feszíteni. Tehát mindig a természetességre kell törekedni. A gyakorló ebben az esetben annyira jól akarta végezni a gyakorlatot, hogy túlzásokba esett. Ez egy gyakori és érthető reakció, mert meg akarunk felelni, és a maximális teljesítményt kihozni magunkból, de sajnos pont emiatt vétünk hibákat. Egyébként nem ő volt az egyetlen, akinél ezt tapasztaltam.

A napokban pedig egy kedves ismerősöm panaszolta el, aki ülőmunkát végez, hogy rettenetesen fáj a háta. Ő is oda akart figyelni magára, és megelőzni a problémát, mert manapság gyakran hallani az ülőmunka okozta károsodásokról. Egész nap a számítógép előtt ül, és napokon keresztül erőteljesen homorított a széken munka közben, estére már nagyon fájtak az izmai, és ez így ment nap, mint nap. Megkértem, hogy ne homorítson egyfolytában, csak üljön egyenesen, mire boldogan újságolta, hogy fél nap elteltével megszűnt a hátfájása.

Összegzésül a homorítás egy nagyon jóleső érzés, segít kijavítani a tartáshibákat, de tudnunk kell mikor, hogyan és legfőképpen miért végezzük. A derékfájá kezelése kapcsán a legfontosabb dolog, hogy egész életünk során, tudatosak legyünk abban, amit teszünk, és értsük a folyamatot. Ne azért végezzünk valamit, mert hallottuk valahol, hanem győződjünk meg helyességéről. Ne hitegessük magunkat abban, hogy az innen-onnan összeszedett információkkal, bizonyos típusú derékfájás kezelése céljából ismerősunknek személre szabottan megadott gyakorlatokat végezve a dekékfájás elmúlik a mi esetünkben is.

Megtörtént eset derékfájás helytelen kezelése kapcsán

Csikorgott egy jógásom autójának az ékszíja. Elvitte a szerelőhöz. Látta, hogy a szerelő ráfeszít, majd meghúz egy csavart kb három perc alatt, és megszűnt a csikorgás. Egy barátjának hasonló problémái lettek. Minek az autószerelő? Motorháztető föl, ékszíjfeszítés. Igaz, nem három perc, hanem egy óra. A csikorgás csak nem akar megszűnni. Még egy kis feszítés. Mintha csillapodna a csikorgás… Nincs most több idő az ékszíjra. Két hét múlva a csikorgó ékszíjas autó motorja beállt. Az autószerelő megállapította, hogy nem az ékszíj csikorgott, hanem a szervószivattyú. A túlfeszített ékszíj miatt a motor pedig meghibásodott, ráadásul az elhanyagolt szervószivattyú is szétment. Pedig hát mindenki csak jót akart...

Ez a helyzet a derékfájás kezelése ügyében is. Lehet, hogy valakinek szakember adott valamilyen jóga gyakorlatokat, de lehet, hogy számodra ugyanazok a jóga gyakorlatok akár végzetesek is lehetnek. Ha megjelennek a gerincsérv tünetei, akkor az egyáltalán nem vicc. Tilos saját kútfőből vagy "jószándékú" kóklerekre hallgatni! Azonnal gerincspecialistához fordulni! Ki kell deríteni, hogy mik a hátfájás okai és kérlek, ne bízd magad a véletlenre. Keress olyan jógaoktatót, aki valóban ért a jógához és az emberi testhez, anatómiához és különösen a gerinchez. Ha jól választasz és kitartó vagy, akkor megúszhatod a gerincműtétet is. Azt azért ne gondold, hogy jó ötlet volna egy féléves tanfolyamon jógaoktatóvá vált, mondva csinált "jógaoktatóra" bízni magad. Egy motorcsere megoldható, de a gerincsere nem igazán…

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!