Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
máj 13

Beryl Bender Birch a jógáról

„Krízisben vagyunk. A jóga egy lehetőség, mert kétségbeesetten szükségünk van rá az életünkben. Nem véletlen, hogy egyre több ember tanítja, és egyre több ember gyakorolja.” – mondja Beryl Bender Birch, jógatanár, és több jógaszakkönyv szerzője. A 76 éves Beryl 45 éve vegetáriánus, fitt és egészséges. Amikor megkérdezték, mit tanácsol az egészséges étkezéshez, a következőt válaszolta: Egyél valódi ételeket, növényi táplálékot fogyassz.

egészség  hírességek  jóga oktatás

A jóga olyan testi-szellemi gyakorlat, amelyben lassú és folyamatos előrehaladás tapasztalható, ha valakiben megvan a megfelelő elkötelezettség. Beryl Bender Birch ennek szellemében segíti tanítványait.

Beryl Bender Birch véleménye a jógáról

A jóga arról szól, hogy megtanuljuk figyelemmel kísérni önmagunkat. Arra tervezték, hogy felébresszen minket. A jóga nem egyezik az ászanával, annak ellenére, hogy a nagyközönség úgy gondolja. A jóga egy élmény. Senki nem taníthat jógát. A tanárok a hagyomány átadásához csak a megfelelő útmutatás követhetik, és ha ezt továbbítják, ez vezetheti a diákot a saját tapasztalataihoz.

Beryl Bender Birch − a jóga jelene

A jóga mindenütt felbukkan: az iskolákban, kórházakban, vállalatoknál, még a hadseregben és a börtönökben is – mindenhol. Bár a jóga nem az egyetlen, de nagyon jó módja annak, hogy tudatosabbá váljunk. Ahogy egyre több embert segítettek és gyógyítottak meg a gyakorlatok, egyre jobban felfigyeltek a jóga erejére. Beryl Bender Birch azt ismétli meg, amit a jógamesterek is hirdetnek: szeretnénk megosztani másokkal a kapott előnyöket.
 

egészség  hírességek  jóga oktatás

Beryl Bender Birch találkozása a jógával

Beryl Bender Birch az egyetem elvégzése után ismerkedett meg a jógával. A meditációs gyakorlatot Choyam Trungpa Rimpocheval és Munishree Chitrabhanuval kezdte meg San Franciscóban és New Yorkban. Tanulmányozta Baba Ram Das előadásait és a Sivananda Jógát. Nagy hatással volt rá Iyengar módszere és Pattabhi Jois jógamester tanítása.

Beryl Bender Birch egy kiemelt Jóga Intézet alapítója és igazgatója, valamint a „Give Back Yoga” Alapítvány munkatársa. Több mint 40 éve tanulmányozza és tanítja a jógát és a meditációt. Fél évet töltött Indiában, hogy tovább folytassa tanulmányait. Négy jógakönyv szerzője, A jóga ereje című munkája bestsellerré vált.

Beryl Bender Birch szerint a jóga egy evolúciós folyamat

A jóga tapasztalatai nem fogalmazhatók meg, nem definiálhatók vagy magyarázhatók. Csak a gyakorlatból származhatnak. Ez egy határtalan, kapcsolódási tapasztalat. Az a felismerés, hogy tényleg megváltozhatunk. Tudatosabbak, fegyelmezettebbek, együtt érzőbbek lehetünk. Lehetetlen, hogy ezután ne ismerjük fel mások szenvedését. A könyörületesség nem valami, amit csak úgy eldöntesz – mondta – A szív megnyitásából, a lelki kapcsolódás tapasztalataiból kell származnia, ami a jóga gyakorlatok valódi célja.

De ugyanúgy, ahogy nem kezdhetsz maratoni futáshoz, ha addig soha egy lépést sem tettél, ugyanúgy nem lehet az első ászana osztályodból egy teljesen tudatos, megvilágosodott meditációhoz jutni pár nap alatt. Hacsak nem egy csodálatos munkát végeztél az utolsó életedben!

A jóga egy evolúciós folyamat. Időbe telik. Legtöbbünknek végig kell járnia mind a nyolc fokozatot, hogy megértsük mélyebb dimenzióit. Úgy gondolom tehát, hogy a jóga lassan beszivárog az olyan ember tudatába, aki pontosan követi az értékes hagyományokat, és pontosan olyan ütemben fejlődik, amennyi energiát fordít ennek fejlesztésére. A jóga olyan tudatosság, amely az élet minden aspektusában pozitív hatást fejt ki.

Kapcsolódó írások

Jóga ászanák sorrendjeA modern jóga alapító atyja

A világ legfiatalabb jógaoktatója világrekordnak számít
A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

A Yoga Gives Back jógaóra értékű mikrohitelt közvetít

Tovább olvasom

szept 27

Swami Radha: nők is lehetnek guruk

A XX. század közepén az észak-amerikai jóga mozgalom egyik úttörője Swami Radha volt. „A jóga a tudás útja” – hangoztatta, ugyanis hamar rájött, hogy a világi sikernek nincs tartós értéke. A jógikus tanítások és a nyugati pszichológia szintetizálásában egyedülálló képesség jellemezte. Több mint egy tucat jóga tankönyvet publikált; és létrehozta a Timeless Books, az örökéletű értékeket képviselő könyvkiadót.

guru hírességek jóga oktatás


 
Sylvia Hellman (1911-1995) egy német származású jógini volt, aki Kanadába költözött, és megalapította az azóta is töretlenül működő Yasodhara Ashramot. Sokat utazott Európában, emellett számos észak-amerikai egyetemen tanított. Céljaként tűzte ki Kelet ősi jógikus tanításainak bemutatását, hogy megértsék és alkalmazzák őket Nyugaton.
 

Sylviából jógini: Sivananda Radha

Sylvia Hellman 1911-ben született Berlinben, mindkét világháború szemtanúja volt. Két férjét is elvesztette: az elsőt a Gestapo meggyilkoltatta, a második pedig a stroke áldozata lett. Sylvia kezdetben író, fotós és szólókoncertező volt, de „nagyon betegnek érezte magát, látva a világ brutalitását és ostobaságát”. 
 
1951-ben Kanadába költözött, Montrealban egy kémiai cég hirdetési osztályán dolgozott. Az élet értelmének keresése révén ismerkedett meg a jógával és a meditációval, ez indította Indiába. Risikésből 1956-ban már a Sivananda jóga felavatottjaként tért vissza. Szerzetesi neve Swami Sivananda Radha lett.
 

Spirituális küldetés Kanadába

Guruja arra kérte, hogy „a jóga és a Védánta isteni tanításainak szentelve” nyisson egy ásramot vagy iskolát Kanadában. Magas cél volt. 1955 körül gyakorlatilag senki sem hallott a jógáról Észak-Amerikában.
 
Később mestere, Sivananda egy másik nehéz feladatot adott neki: Ne dolgozz többé pénzért, Isten gondoskodni fog rólatok. A megszeppent jógini így válaszolt: Amerika és Kanada nagyon pénztudatos. Senki sem fogja megérteni, ha alamizsnából kezdek élni. De Swami Sivananda nem változtatta meg véleményét:

„Nem mondhatod az embereknek, hogy higgyenek Istenben, ha nem úgy éltek magatok is.”
 

Swami Sivananda Radha ahelyett, hogy összezsugorodott volna guruja félelmetes feladataitól, felvállalta mindazt, amire mestere kérte. Jógaórákat tartott, a jóga filozófiájáról és az ősi indiai kultúráról tartott előadásokat, és tv-adásokban beszélt az Indiában szerzett tapasztalatairól. 

guru hírességek jóga oktatás


Önzetlen szolgálat 

Mestere és annak tanításai iránti elkötelezettsége mély benyomást tett követőire. Montrealban néhány hónapon belül már rendszeres jógaórákat tartott, a CBC-rádióban interjút adott. Kifejtette:

„A legfontosabb dolog, amit megpróbálok: a diákjaim életminőségének emelése. Számomra az emberek nem lelkiek, ha ez a színvonal nincs jelen az életükben - még akkor sem, ha naponta hat órát meditálnak. Minőség alatt azt értem, ami mélyen belülről jön, s amit a cselekedetek, a másokkal való bánásmód és a munkavégzés tükröz.”
 

Egy év alatt, 1957-ben, egy régi 10 szobás házban megalapította a Sivananda Ashramot, ahol osztályokat, meditációs csoportokat hozott létre. A következő évben Vancouverbe költözött, s a belvárosában megnyitotta a Yoga Vedanta Könyvesboltot. 1963-ban az ásram a dél-keleti brit kolumbiai Kootenay-tó partjára, jelenlegi helyére költözött. A neve Buddha feleségének és Krisna nevelőanyjának tiszteletére Yasodhara ásram lett.
 

Női szerzetes a nők támogatásában

A jógát filozófiai és spirituális rendszerként mutatta be. Oly módon, hogy bárki számára hozzáférhetővé váljon, aki a fejlődésben elkötelezte magát. Magas etikai normákat állított fel, és erre ösztönözte a tanulókat is. Az önvizsgálat olyan kérdéseit feszegette, mint például: Ki vagyok én? Mi az élet? Miért érdemes élnem? Hogyan készülhetek fel az életemre?
 
Eleinte tanítványai többsége férfiakból állt, később ez megváltozott.

„Kezdetben Hófehérkének és a hét törpének neveztük magunkat”

– mondta a Yoga Journal újságírójának1981-ben. Idővel egyre több nő találta meg a Yasodhara tanfolyamaihoz vezető útját, melyek hívogató címe is inspirálólag hatott abban az időben. Például: „Nők és a spirituális élet”, emellett Swami Radha karaktere is vonzotta őket.

Swami Radha azt akarta, hogy a nők felismerhessék, hogy közülük is sokan alkalmasak a spirituális vezetői szerepre.

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

márc 07

Paramahansa Yogananda, a jóga úttörője 

1952-ben hunyt el Paramahansza Jógánanda, akit gyakran a nyugati jóga atyjának is neveznek. Könyve, Egy jógi önéletrajza már számtalan nyelven megjelent, ez a világ egyik legelismertebb spirituális klasszikusa. Írója India ősi jóga tudományának egyik nagykövete. Teljesítette guruja kérését, aki azzal bízta meg, hogy a nyugati világban tanítson. 

guru hírességek kutatás vallás

Paramahansa Yogananda a huszadik század egyik bölcs jógija, szellemi vezetője. Egyik tanítványa azt írta róla: eredeti formájában akarta megismertetni a világgal Krisnának a jóga tudományáról szóló tanítását és az őskeresztény tanokat. Mindezt a szeretet és a humor eszközével, hogy valóban elérje a szíveket.

Paramahansa Yogananda élete


A kiejtés szerinti magyar átírás: Paramahansza Jógánanda. Lehetne érvelni amellett, hogy így könnyebb olvasni, de amellett is, hogy tartsuk tiszteletben az eredeti nevet, és használjuk azt. 

Egy rövid életrajzot mindenképpen érdemes felidézni:
1893-ban született Gorakhpurban, egy vallásos és jómódú bengáli családban. Szülei Lahiri Mahasaya tanítványai voltak. Ő az a híres mester, aki kulcsszerepet játszott a kriya jóga újbóli felbukkanásában a modern Indiában.

Yogananda fiatalon is hallgatta az indiai bölcsek tanításait. Tizenhét éves korában találkozott mesterével, Sri Yukteswar szvámival, és a tanítványa lett. A következő tíz évet tanulással töltötte. 1915-ben végzett a Calcutta Egyetemen, majd szerzetesi fogadalmat tett, ekkor kapta a Yogananda nevet (jóga, ananda - boldogság). Teljesült vágya, hogy életét Isten szeretetének és szolgálatának szentelje. 

guru hírességek kutatás vallás

Yogananda 1917-ben alapított egy mozgalmat a fiúk iskoláztatására, ahol a modern módszereket kombinálták a jógaképzéssel és a spirituális oktatással. Néhány évvel később Mahátma Gandhi ezt írta: „Ez az intézmény mély benyomást tett rám.”

 
Paramahansa Yogananda 1920-ban érkezett Amerikába. India küldöttjeként a vallási vezetők nemzetközi kongresszusára Bostonba ment. Első beszéde „A vallás tudománya” címet kapta. Ugyanebben az évben megszervezte az önmegvalósítással foglalkozó programját, hogy világszerte terjessze tanításait India ősi tudománya és filozófiája, valamint a meditáció témáiban. Követők szegődtek mellé, akik egész életen át tartó tanítványokká váltak.

A következő néhány évben a keleti parton oktatott és tanított. 1925 elején eljutott Los Angelesbe, ahol egy nemzetközi székhelyű szervezetet létesített. Az általa alapított lelki központ azóta is évente megrendezi az egy hetes találkozót és egyéb programokat, amely több ezer embert vonz a világ minden tájáról. 
 
1935-ben Yogananda rövid időre visszatért Indiába. Találkozott Mahátma Gandhival is. Mesterétől, Sri Yukteswartól megkapta India legmagasabb spirituális címét – paramahansa szó szerint: a „legfelsőbb hattyú”. A szellemi megkülönböztetés szimbóluma, arra utal, aki az Istennel való együttműködés végleges állapotában van. 1936-ban visszatért Amerikába, élete végéig ott is maradt.

Paramahansa Yoganandáról írták


„Hálás vagyok neked, hogy bepillanthattam ebbe a lenyűgöző világba.” – Thomas Mann, Nobel-díjas író.

„Yoganandát a nyugati jóga atyjának lehet mondani. Mégpedig nem a népszerűvé vált, de pusztán fizikai jóga atyja. Ő a szellemi jóga mestere, mely az önmegvalósítás tudománya, ez a jóga igazi jelentése.” – Dr. David Frawley, az amerikai Védikus Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Paramahansa Yogananda idézetek

Minél inkább megvalósítja valaki Istennel és az Ő örök törvényeivel való egységét, annál kevésbé uralkodhat rajta az anyag. 

Az elme és a test egészségének titka nem az, hogy gyászoljuk a múltat, aggódjunk a jövő miatt, vagy előre lássuk a bajokat, hanem a jelen pillanatban bölcsen és komolyan élni.

Mivel egyedül te vagy felelős a gondolataidért, csak te tudod megváltoztatni őket.

guru hírességek kutatás vallás

Ha sok pénzünk van, miközben nincs belső békénk, olyan, mint a szomjúság, amikor az óceánban fürdünk.

Aki igazán bízik Istenben, annak nincs joga, hogy bármiért is aggódjon.

Az embernek nem kell küzdenie azért, hogy elérje Istent, csak azért, hogy elszakítsa az önmaga által teremtett fátylat, mely elrejti Őt.

Paramahansa Yogananda: Egy jógi önéletrajza 


Egy jógi önéletrajza már 1946-ban sikerkönyv lett, az első megjelenésekor remekműként üdvözölték. 1999-ben pedig „100 év legjobb szellemi könyvének” egyikévé vált.

Nyelvezete egyszerű, olvasmányos és néhol humoros. Mindez olyan magasztos témákkal kapcsolatban, mint: Isten, a létezés, a jóga magasabb tudatállapota vagy a napi élet spirituális kérdései.

A könyv utolsó fejezetében Paramahansa Yogananda ezt írta:
„Isten a szeretet. A teremtés terve csak a szeretetben gyökerezik. (…) Minden szent, aki behatolt a valóság magjába, kijelentette, hogy létezik egy isteni univerzális terv, mely gyönyörű és örömteli.”

Yogananda tanítása 


Paramahansza Jógánanda élethivatásának tartotta, hogy segítse az egyént az önmegvalósítás útján. Tanításának célja az volt, hogy áttörje a régi, hibás beidegződéseket és hibás megértésüket. Lelki szempontokat adott az isteni igazság felé vezető úthoz. Kelet időtlen bölcsességét hirdette. Ez egy radikális, új üzenet volt. 

Yogananda Sokat utazott, és számtalan előadást tartott. A legnagyobb előadótermek is megteltek, sokan voltak kíváncsiak az indiai tanítóra. Észak-Amerikában és Európában is sokszor felszólalt. Yogananda hangsúlyozta a világ nagy vallásainak egységét.

Tanítványainak megtanította a kriya jóga lélekébresztő technikáit. Paramahansa Yogananda értelmezésében az önmegvalósítás jelentése:

„Az Én-re ébredés révén kialakított kapcsolat Istennel, és barátság minden igazságkereső lélekkel.” 

Számos kiemelkedő személy is a tanítványává vált, mint Amelita Galli-Curci operett szoprán, George Eastman (a Kodak fényképező feltalálója) vagy Leopold Stokowski karmester. Mexikó akkori elnöke, Dr. Emilio Portes Gil is Yogananda tanításainak élethosszig tartó csodálója lett. 

Összefoglalás


Paramahansa Yogananda a kezdetektől fogva szándékosan hordott hosszú hajat. Előnyt jelentett Nyugaton az egzotikus megjelenés. Későbbi éveiben civil öltözéket is viselt, haját sokszor a gallérba tűrte. De amikor Amerikába érkezett, mindenhová szerzetesi ruhájába ment, hosszú haja lógott, és ez elképesztő, figyelemfelkeltő látvány volt. 

1920-ban Amerikában nagyon kevesen tudtak bármit is a jógáról. Beszélt hallgatóinak a vallás tudományáról, az összes vallás egységéről, Istenről, a meditációról és a kriya jógáról, a karmáról, valamint a reinkarnációról. Mindez furcsa és új volt. Tanításait ma már széles körben ismerik és gyakorolják a világ minden táján. 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 12

Yogi Gupta, Gandhi jógamester barátja

Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta jogot tanult. Mahatma Gandhi kortársa és barátja volt. Jógamesterként lett közismert, de a jóga és a természetes gyógymódok támogatójaként híres ájurvédikus orvosként is dolgozott. Nem csupán jóga szaktekintélyként, hanem kimagasló lelki tanítóként is foglalkozott az érdeklődőkkel. Számtalanszor megtette az utat India és Amerika között, hogy tanítványait szolgálja.

hírességek india erőszakmentesség

 „A jóga ugyancsak szükséges napjainkban, amikor az élet különösen zavaró, és tele van feszültséggel, stresszel bizonytalansággal. Segíti az embert kissé lelassulni az életben, hogy újra egyesítse magát a világegyetem harmóniájával, és megtalálja a békét. Ez csökkenti a sóvárgásokat, a rossz szokásokat. A jóga nagyon különleges eredményeket hoz. Betegségmentes testet, kiegyensúlyozott elmét, sugárzó egészséget és hosszú életet eredményezhet. Ez az ajtónyitó az ihletett tudáshoz és az örökkévaló boldogsághoz.” – Yogi Gupta

Jogászból jógi


Svami Kailashananda, más néven Yogi Gupta (1913-2011) Észak-Indiában született. Jogot tanult, és kezdetben több évig dolgozott India egyik legfelsőbb bíróságán. Nagy hatással volt rá Mahátma Gandhi. Inspirálta őt Gandhi ahimsza, erőszakmentes filozófiája.

Az, hogy Indiát a jógabölcsesség, vagyis a Yama és a Niyama egyik legtermékenyebb gyakorlatával, az erőszakmentességgel szabadítsa fel. Svami Kailashananda a jog területén a szegényeket és hátrányos helyzetűeket szolgálta, sok esetben Pro bono, vagyis ingyenes formában. Bár ügyvédként indult, úgy döntött, még magasabb életre hivatott, és elhagyta az ügyvédi kamarát. 

Sok évvel később tanítványainak elmesélte azt a látomását, melyben egy bírósági ügy közepette megjelent neki Siva, és útmutatást adott, hogy hol találja meg a guruját. Ekkor határozta el, hogy szerzetes lesz. Ügyeit átadta egy kollégájának, és hátat fordított a világi bíróságnak.

Hátra hagyta a világi életet, a személyes vagyonát és tulajdonát, és egy guru tanítványa lett. Biztos volt benne, hatásosabb, ha nem kerülő úton, hanem az egyén Isten-tudatának felébresztésével szolgálja az embereket.

hírességek india erőszakmentesség

Miután lemondott a világi életről, Varanasi szent városának szerzeteseként dolgozott. A Himalája magányában jógát és a lemondás különféle formáit gyakorolta. A jóga mind a kilenc formáját: Raja, Kundalini, Bhakti, Mantra, Tantra, Yantra, Jnana, Karma és Hatha. A risikési Sivananda Asram Erdei Egészségügyi Klinikájának orvosa volt, mielőtt létrehozta saját asramjait. 1952-ben Risikésben megalapította a Kailashananda Misszió és Természetgyógyászati Központot. 

Yogi Gupta volt a harmadik nagy jógamester, aki elment az Egyesült Államokba, hogy terjessze a Védák tanításait. Az első Svami Vivekananda 1899-ben, a második Paramahansa Yogananda 1920-ban. Yogi Guptát 1954-ben hívták meg egy Chicagóban megrendezésre kerülő egészségügyi konferenciára. Ez volt az első lépés. Tanítani kezdett, majd létrehozta hatha jóga intézményét New Yorkban. 

 
Az erőszakmentesség orvosa

hírességek india erőszakmentességJógamesterként Yogi Gupta természetesen az egészséges, erőszakmentes táplálkozás híve volt. Úgy gondolta, először meg kell tanulni, mi az egészséges állapot, ezután követheti a diák az önmegvalósítás útját. Számtalan történet van olyan hallgatókról, akik meggyógyultak az ő útmutatása, gondozása és intelligens irányítása alatt. Ájurvédikus doktorként segített azoknak, akik különleges és egyedülálló kérdéseikkel érkeztek hozzá, élete végéig konzultációkat folytatott.

Yogi Guptát a Védák hatalmas ismerete jellemezte: a legmagasabb jnana, tudás és a legmélyebb bhakti, odaadás egyedülálló kombinációja.

A vegetariánus táplálkozás híve volt jóval azelőtt, hogy az divatossá vált. 1969-ben rögzítették egy New York-i előadását, mely az ájurvéda tanácsain alapult. A New York-i Központban tanítványok tízezreinek tanította a jóga igazi lényegét és a Védák fenséges igazságait.

Könyvei jelentek meg: A jóga és a jógikus erő, valamint Jóga és hosszú élet címmel.

A jóga és a spiritualitás területén elért eredményei elismeréseként több elismerést is kapott:

  • Az év nemzetközi oktatója (2006)
  • Az év embere (2005)
  • A 21. század nagyszerű eszméje (2005)
  • Kiemelkedő hozzájárulások a jóga tudományához és a spiritualitáshoz (2005)
  • Szakmai oklevél: Jógatudomány és spiritualitás Szakértője (2005)

 
India lelki nagykövete


Yogi Gupta több mint 55 éven keresztül önzetlenül szolgálta amerikai tanítványait is. Azt írták róla: a lemondás és az Isten iránti legmélyebb odaadás képviselője. Célja mindig az volt, hogy elősegítse az emberek egészségi állapotának javulását, az életszínvonal emelkedését, mely természetesen nem anyagi értelemben értendő.

Több ezer diákot vezetett a spirituális úton. Ma már a legelismertebb jóga tanárok kerülnek ki azok közül, akiket ő képzett. Közéjük tartozik Dharma Mitra is, aki 908 jóga pozícióban fényképeztette le magát, s az így készített nagy sikerű szakkönyvet jógatanárának ajánlotta. Így emlékezett vissza szeretett mesterére:

Az a mester, akivel kapcsolatban Isten úgy döntött, hogy vele egy csatornát és egy eszközt teremt. Rajta keresztül a kedvesség, a szeretet, az együttérzés nyilvánult meg a különféle szerepet játszó emberek modern világában. Ő egyike India legnagyobb lelki nagyköveteinek.


Az önmegvalósított mester életéről és munkájáról elmélkedve világossá válik, hogy legmélyebb tiszteletünket úgy tudjuk kifejezni, ha követjük tanítását, azokat az eszményeket, amelyeket elénk állított. Ezek a nagy lelkek az Abszolút, Örök Igazság legmagasabb élményével rendelkeznek. A tudás szellemi fényével és az Istennel való közösség megfoghatatlan békéjével élnek mindenhol. Áldásuk áradjon mindenkire.


 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 02

Dharma Mittra 908 jógapózzal hirdeti az erőszakmentességet

A brazil származású Dharma Mittra ma már klasszikusnak számító könyve számtalan jógapózt bemutat. Az általa alapított Dharma jóga nagy hangsúlyt fektet az ahimsszára, az erőszakmentesség elvére. A jóga etikai oldalát hangsúlyozza és a meditációt. 78 évesen naponta 3 osztályt tanított.

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra 908 jógapóza az erőszakmentes életért

45 éves volt, amikor a különféle ászanák végzése közben lefényképeztette magát. 1350 jógapóz készült. Ezekből a képekből 908-at használt fel munkájához, többek között az ászanákról írt könyvéhez, melyet guruja iránti odaadásból készített. 

Dharma Mittra 1939-ben született Brazíliában. A korai 1960-as években a guruja, Sri Swami Kailashananda, ismertebb nevén Yogi Gupta tanítványa lett. Jógát kezdett tanítani, majd megnyitotta a Dharma Jóga Központot New Yorkban.

Dharma Mittra 1975-ben alapította meg jógaiskoláját, hogy segítsen az embereknek a testi egészség és rugalmasság elérésében. Továbbá a jóga filozófiájának megértésében, melynek alapja az erőszakmentesség. „Csak azért vagyok itt, hogy megosszam ismereteimet másokkal, és segítsek nekik gyorsan haladni a jóga útján” – hirdette. Tanításának főbb elemei a következők:

Ahimsza, erőszakmentesség

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek
Dharma Mittra


„Minden élőlény fél az erőszaktól.” 


Dharma Mittra guruja Gandhi kortársa és barátja volt, így Dharma Mittra nemcsak a jógán belüli ahimsza életelvet, hanem Gandhi erőszakmentes életfelfogását is örökölte.


Dharma Mittra szerint az embereknek téves elképzeléseik vannak az erőszakmentesség fogalmával kapcsolatban. Úgy gondolják, hogy az ahimsza elsősorban a külvilággal kapcsolatos. Dharma Mittra azt hangsúlyozza, hogy az erőszakmentes élet önmagunkban fejlődhet ki.

Kezdve az erőszakmentes gondolatokkal és beszéddel, valamint a test egészséges táplálásával. Ennek a legjobb módja a vegán étrend. Számára az erőszakmentes élet alapja az együttérzés. Aki mindenben látja igazi valóját, az nem árt senkinek és semminek.

„Az állatok a gyengébb testvérek. Ez nem azt jelenti, hogy meg lehet enni őket, hanem azt, hogy szeretettel törődjünk velük.”


Dharma Mittra nagy szószólója a vegán és a vegetáriánus étkezésnek. Nem követeli diákjaitól a húsmentes étkezést, de ő minden órán megemlíti a helyes táplálkozás erkölcsi és egészségügyi fontosságát.

 
Jógapóz és gyakorlás 


„Lásd magad a gyakorlatban, még ha nem is tudod most elvégezni. Képzeld el magad benne.”


„Néhány jógi számára a pránájama a legfontosabb gyakorlat.” – Dharma Mittra BKS Iyengar pránájama technikáját tanítja. 

erőszakmentesség hírességek jóga gyakorlatok jóga képek


„Ne taníts túl sok testhelyzetet; csak a legfontosabbakat, de azokat tartsa sokáig. „


„Foglalkoztasd az ízületeket minden nap.”

Dharma úgy véli, hogy meg kell próbálnia bizonyos jógapóz kitartását, még ha ez egy kemény feladat is. Azoknak, akik azt gondolták, hogy ez ellentmond az erőszakmentesség elvének, azzal érvelt, hogy ez nem a test támadása, csupán felkészítés az életre. Az életben elbukunk, és visszahatásokat kapunk, ez sem erőszak, csupán realitás.

A jógapóz során tisztában vagyunk azzal, hogy életben fogunk maradni, még ha egy kis fájdalmat is érzünk. De újra próbálkozunk, és erősebbé válunk. A jógaórák valójában ezzel a tanulsággal végződhetnek. Lehet, hogy 10, 20 vagy akár 100 esetben kell próbálkozni, de egy bizonyos ponton meg fogjuk találni az egyensúlyt. Dharma úgy látja, hogy ez a képzés az életben is segít.

 
Dharma Mittra a meditáció hatalmáról


 „Minden a mentális hozzáállástól függ.” 


 „Ne aggódj. Annak semmi köze a meditációhoz vagy a megvilágosodáshoz.” 


 „Minden alkalommal, amikor csak teheted, hatolj mélyre a meditációban.”


Dharma Mittra mindig kihangsúlyozta a meditáció jelentőségét. Azt mondta, hogy valaki elhagyhatja az ászanák napi gyakorlását, de soha ne hagyja el a meditációt.

Javaslata szerint minden nap legalább 10 perc meditáció szükséges reggel és este, lefekvés előtt. Az ászana csak egy bevezető, az aktív tudatosság elérésének eszköze.

Dharma Mittra leginkább a spirituális szív fogalmára koncentrálva tanít a csakrák tudományáról. Azt mondta, a lelki tudatosság a legjobb ajándék, amit gurujától kapott. Pontosabban az a mód, ahogy ez elérhető.


 „A pszichikai erők, a Kundalini energia felemelése az etikai szabályok betartása nélkül csupán annyira lehet biztonságos, mint a drogok használata.”
Dharma Mittra sok éven át gyakorolta és sajátította el a pszichés fejlődés technikáját.

A meditáció egy védő aurát segít megépíteni. Ez egy olyan módszer, mellyel mindenki képes megvédeni magát a pszichikai támadások ellen. Alapja azonban nem más, mint a lelki tudatosság.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 26

Dan Abramson jóga katonái a béke szimbólumai

Dan Abramson kis zöld hadsereget gyártott, jógázó katonákat. A gyerekek műanyag katonái helyett ez a békés csapat különféle ászanákat mutat be. Nem csak a jógára inspirálnak, egyben a béke szimbólumai is. Mintha A békés harcos útja című világhírű könyv szereplői lennének.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonái a béke szimbólumai


Sokan, sokféleképpen szeretnék felhívni az emberek figyelmét a jóga testi-lelki előnyeire. Dan Abramson, amerikai vállalkozó hátsérülése miatt kezdett jógázni. A jóga megváltoztatta az életemet, minden embernek ajánlanám – mondta. A klasszikus harcos póz fegyverrel a kézben ábrázolja a katonákat. Nem így Abramson kis egyenruhás figurái! Ők a különféle jóga-ászanák bemutatói, a béke szimbólumai.

Dan Abramson meg akarta ismertetni a jógát azokkal is, akiknek a jógázás csak a hippik gyakorlata. Egy macsó katona formáját használta fel, hogy a férfiak számára is elfogadható legyen: a jóga nem függ semmilyen anyagi korláttól. Nem „női sport”. A jóga a békés harcos útja, a belső küzdelem eszköze lehet.

A békés harcos 

A jógázó katonák kapcsán nem lehet elkerülni A békés harcos útja c. könyvet. Ez a nemzetközi bestseller és a belőle készült világhírű film, Dan Millman világbajnok atléta igaz történetén alapul. Annál is inkább említeni kell, mivel a szerző maga is jógázott. Többek között Indiában is tanulta a jóga tudományát.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás
Dan Abramson jóga katonáival

Más edzők ugratták, mert abban az időben egyfajta furcsaságnak tartották a jógát.

„Hallottam pletykákat, vannak olyan sportolók, akik meditálnak verseny előtt!”

– mondták. Kíváncsian várták a választ, valami olyasmit: én is. Ehelyett azt hallották:

„Persze, hogy nem! Én a verseny alatt meditálok.” 

  
Dan Abramson, a namaste őrmester


Fejenállás, meditáció vagy kobra-póz, többek között ezek a különleges játék katonák mozdulatsorai. Abramson azt állítja, hogy minden katona a jóga póz helyes testtartását mutatja be, ami azt jelenti, hogy tökéletes ajándék kezdőknek is.

Azért készítettem a különös figurákat, mert úgy gondoltam, ez a jóga iránti figyelem felkeltésének egy hatásos módja – magyarázta videóján. – Emellett szerettem volna egy erőszakos játékot békéssé változtatni.

Remélem, az emberek elmosolyodnak, ha látják ezt a játékot, és talán abban a pillanatban megszűnnek a téves feltételezések azzal kapcsolatban, hogy milyen emberek tornáznak vagy jógáznak – nyilatkozta Abramson. – Mivel a jóga mindenki számára ajánlott, ez messze túlmutat azokon a közhelyeken, hogy csak egy sovány, jómódú lány végezheti.

Mindenféle ember részesülhet a jóga szilárdságában és lényegi tartalmában. Remélem, azok, akik látják a jógázó harcosokat fontolóra veszik ezt, és tesznek egy próbát. 


 A béke szimbólumai


A béke emblémájának általánosan elfogadott jelképe a galamb és a békejel. Talán ezért lett rövid időn belül sikeres Dan Abramson, aki egy ellentétre épített: számára a béke szimbólumai a jógázó katonák.

erőszakmentesség hírességek pozitív gondolkodás

Abramson hangsúlyozni akarta, hogy mennyire fontos a belső fegyelem, a meditáció és a relaxáció. Üzenete a háborús veteránoknak is szól, akik nehezen tudják feldolgozni sokkoló élményeiket. Így lett a kis zöld katona olyan férfi ikon, mely a békét szolgálja.

Dan Abramson fotói bejárták a net különféle portáljait. Ezeket a katonákat nevezhetjük igazi békefenntartóknak. Békeszimbólumok. Mindenhol úgy utalnak rájuk, mint jelképekre: a spirituális jóga alakjaira. Arra bíztatnak, hogy az előrelépés érdekében ne környezetünkkel, hanem önmagunkkal vegyük fel a harcot.
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 15

Schuyler Grant így kezelte ki hátsérülését

Ki ne ismerné ezt a szívmelengető kanadai filmet: Anna a Zöld Oromból? Anna barátnőjét Schuyler Grant, amerikai színésznő személyesítette meg, akinek nagy-nagynénje a csodálatos Katharine Hepburn volt. Hogyan kapcsolódik mindez a jógához? Nos, Schuyler Grant egy komoly hátsérülés miatt jógázni kezdett. A vége pedig az lett, hogy hátsérüléséből való gyógyulása után jógastúdiót nyitott.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant színésznő mindhárom lánya jógázik

Színésznőből jógaoktató


A magyar színészekről is egyre-másra kiderül, hogy jógával, meditációval foglalkoznak. Igaz, gyakran ez csak az egészség megőrzése vagy a stressz-kezelés érdekében történik, de vannak, akiket a jóga spirituális tanítása is vonz. Sok színész jógázik a nemzetközi sztárok között is.

Katharine Hepburn többszörös Oscar díjjal kitüntetett színésznő maga is jógázott. A családon belül tehát nem volt ismeretlen a jóga iránti vonzalom. A későbbi rokon, Schuyler Grant fiatal színésznőként az Anna a Zöld Oromból egyik kedvelt figuráját játszotta. Miután felhagyott a színészettel, érdeklődése a jóga tanítása felé fordult, és jógastúdiót nyitott.

Gyakran felmerül a kérdés: vajon a jógázók között miért több a nő, mint a férfi? Az elsődleges ok talán az, hogy alapvetően a tánc a nők elhivatottsága volt. A sportban ma ez a torna-orientált tevékenységekben jelentkezik, amire a nők eleve hajlamosabbak.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás
Schuyler Grant hátsérülése miatt kezdett jógázni.


 
 
Hátsérülés gyógyítása jógával


Gyermekkoromban azt gondoltam, hogy a jóga valami fura dolog – mesélte Schuyler Grant. – A szüleim hippik voltak, akik mindig meditáltak és jógáztak a ház körül, amiről azt hittem, csupán ostobaság. Sőt, zavart engem a barátaim előtt.

Aztán 20 év múlva egy hátsérülés után lábadozva elkezdtem gyakorolni az ászanákat. Komoly derékfájás gyötört, amikor elkezdtem a jógát. Pusztán a fizikai gyakorlatok miatt kezdtem jógázni. Azzal a céllal, hogy a testem erős legyen. De felfedeztem valamit, amit már évek óta kerestem: a meditáció megnyilvánulását. 

"A jóga, a meditáció és a pránajáma rendszeressé vált. És a jóga működik – a dolog működik! A jóga oly sok szinten hat, úgy viselkedik, mint a gyógyszer. A hátsérülésem meggyógyult két évtizeddel ezelőtt, és most a napi jóga a lelkem tartja épen."

Játék a testtel 


Három gyermek édesanya, aki otthon, családja körében sem hanyagolta el a jógát. Méltán vált népszerűvé a gyermekjóga tanításában is. A gyerekek annyira ügyesek a jógában – mondta Schuyler Grant. – Számukra ez részben játék, másrészt egy kicsit kihívás is. Játék a testtel, ugyanakkor játék az elmével is, mert koncentrációra késztet.

derékfájás hátfájás hírességek jóga hatásai jóga oktatás

Egyértelmű, hogy a gyerekek szívesen mozognak. Szükséges is, hogy ne üljenek egész nap egy széken az iskolában vagy otthon a számítógép és a tv előtt. Sok szülő felismerte ezt, ezért szívesen keresik fel a jógastúdiókat.

 
Mi folyik a fejedben


Ismét Schuyler Grant szavait idézve:

"Az a tapasztalatom, hogy a jógának nagyon sok köze van ahhoz, hogy mi folyik a fejedben. Ez nem jelenti azt, hogy nem történik valami fizikailag is, de nagy összjátéka van annak, ami neurológiailag és fizikailag zajlik bennünk."

A testi-lelki  összjáték a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak a jóga ászanák által. Ezek a gyakorlatok később teljesen a sajátjaid, nem függenek sem a stúdiótól, sem egy tanártól, csak tőled. 
 

Kapcsolódó írások

Tovább olvasom

jún 16

Zenei Nobel-díj a rock jógijának

A Polar-díj a világ egyik legrangosabb zenei díja. Egyének vagy intézmények kapják rendkívüli zenei munkájuk elismeréseképpen. A 2017-es év nyertesei Sting, nemzetközi hírnévnek örvendő énekes-dalszerző, zeneszerző, valamint Wayne Shorter, jazzszaxofonos és zeneszerző. Sting környezetvédőként is ismert művész. Ami pedig most a lényeg: a jóga elkötelezett híve.

erőszakmentesség hírességek

A Polar Music Prize 1989-tól ismert,  Stig Anderson, kiadó, szövegíró az ABBA egykori  menedzsere alapította 42 millió svéd koronával. A díjat nem csupán a „jó” zenével lehet kiérdemelni. Azoknak ítéli oda, akik „jelentős eredményeket értek el a zene területén. Illetve olyan zenei tevékenységgel, mely szoros kapcsolatban áll a zenével. Korábban Sir Paul McCartney vagy B. B. King is a kitüntetettek között volt.

A Polar-díjat a stockholmi Concert Hall-ban rendezett ünnepségen, június 15-én Őfelsége XVI. Károly Gusztáv nyújtja át két világhírű művésznek. Az idén Sting és Wayne Shorter kapja a zenei Nobel-díjként is emlegetett elismerést. A díj egy millió svéd korona, több mint 32 millió forint.

Az amerikai muzsikus és zeneszerző Wayne Shorter szerint a zene a tanulás egy eszköze. 


Miles Davis már 1960-ban kérte, hogy csatlakozzon hozzá Wayne Shorter, de erre csak négy év elteltével került sor. Shorter mindig új, a megszokottól eltérő utakat keresett. A kilencszeres Grammy-díjas Shorter szólóművészként az elmúlt hatvan év alatt számos albumot készített. A kritikusok azt állítják, hogy Wayne Shorter nélkül a modern zene nem hatolt volna olyan mélyre. Mint több más kimagasló jazz zenész, Wayne Shorter is elismerte a buddhista meditációs gyakorlatok zenében is hasznosítható előnyeit. Tőle sem idegen a jóga.

erőszakmentesség hírességek

 
Sting, valódi nevén Gordon Sumner, először a The Police zenekarral, majd szóló-zenészként vált világhírűvé. Sting tizenhatszor nyert Grammy-díjat, és Oscar-díjra is jelölték. A Polar-díjat odaítélő bizottság indoklás szerint Sting nagyszerű művei számos zenei műfajt képviselnek, többféle műfajt ismer, mint nemzedéke bármely más zenésze. A közlemény valódi világpolgárnak nevezte Stinget, aki többek között az esőerdők megmentéséért is küzd. 

Sting azért néz ki igazi koránál jó 15 évvel fiatalabbnak, mert jógázik. A jóga olyan, mint a zene, a fejlődés és tanulás egy hosszú utazása, és intenzíven befolyásolja a kreativitást – mondta egy riport alkalmával. A The Police egykori énekese a nyers, makrobiotikus étrendet követte a jóga mellett. Volt vegán és vegetáriánus korszaka is. 38 évesen kezdett jógázni, s ezt a gyakorlatot heti rendszerességgel megtartotta. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a jóga egy spirituális eszköz. Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk őt: Sting a jóga elkötelezett gyakorlója.

Kacsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 05

Jógaképek a régmúlt időkből

Fotótörténeti ritkaságokat láthat az elmúlt száz évből. Dőljön hátra, mintha egy régi mozifilmet nézne: ezek a jógaképek a régmúlt időkből maradtak ránk. A múlt századból valók, a jóga nyugati hőskorából. Számos hírességet látunk, magazinok címlapját, mosolygós jóga gyakorlókat.

film hírességek jóga képek szépség

Észrevehetjük, hogy a hírességek közül nemcsak Marilyn Monroe jógázott. A jóga, az ősi indiai kultúra része. Mihelyt megérkezett Amerikába, ott is elkezdte azóta is tartó sikertörténetét. 

Aki ismeri a jóga szellemiségét, a testi és a mentális egészségre gyakorolt kifogástalan hatását, az nem csodálkozik a jóga népszerűségén. A következő fotóválogatás csak néhány emlék: jógakép a régmúlt időkből. 

Jógaképek a régmúlt időkből


 film hírességek jóga képek szépség1907 –  Sidonie-Gabrielle Colette, Goncourt-díjas francia írónő és újságíró jógapózban.

Az első írónő, aki a Goncourt Akadémia tagja lehetett, és az első nő, aki elhunyta után állami temetésben részesült Franciaországban.

A Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje és lovagja volt.

film hírességek jóga képek szépség

1930 – Egy jógamagazinban megjelent cikkben néhány jógapózról írt ismertető szerepel.

film hírességek jóga képek szépség

 1934 – Gyerekek tanulják a kobra-állást egy angliai tengerparton. A lelkes szülők a háttérben figyelemmel kísérik a bemutatót.

film hírességek jóga képek szépség

 Egy hirdetés 1940-ből. Azt mutatják be, hogy a nők otthon is gyakorolják a jógát.

film hírességek jóga képek szépség

  1941. február 24-i fotó-esszé: Ez a valódi jóga. A cikk 20 képből álló gyűjteményt tartalmazott.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Hollywood híres némafilm sztárja, Gloria Swanson gyakorolja a Gómukhászanát. Tanára Indra Dévi, a jóga első nyugati tanárnője.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Janet Leigh, Golden Globe-díjas amerikai színésznő is rendszeresen jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

 1957 – Minden idők legtöbb Oscarral kitüntetett színésznője, Katharine Hepburn szintén kedvtelve jógázott. Tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, négy alkalommal meg is kapta.

film hírességek jóga képek szépség

 Az 1960-as években Peter Sellers pihentető jóga stílusban, a Rózsaszín párduc forgatásakor. A brit színész és komikus Clouseau felügyelőt játszotta a Rózsaszín Párduc filmsorozatokban. Sellers jó kapcsolatot ápolt a Beatles együttessel és a Brit királyi családdal egyaránt. Ha már a Beatles, George Harrison is jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

1962 – George Hamilton és Olivia de Havilland vezető filmsztárok voltak a klasszikus Hollywood-i aranykorból. Pályája során a számos kitüntetés mellett de Havilland két Oscart két Golden Globe-díjat kapott. Franciaországban politikai munkát is végzett. 2010-ben a Becsületrend Lovagja címet kapta, mely a legmagasabb kitüntetés Franciaországban.

film hírességek jóga képek szépség

Jóga 1964-ben, Londonban. A stúdióban a jóga nagy népszerűsége miatt több kurzust is indítottak.

film hírességek jóga képek szépség

 Ezen az 1967-es képen, David Bowie látható lótusz pózban. Ötszörös Grammy-díjas angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző volt.

Folytathatnánk a fotóalbumot. Kedvcsinálónak azonban ennyi is elég. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 19

Miért falatoztak papírtasakból a némafilm sztárok?

Gloria Swanson Golden Globe-díjas színésznőt, a némafilmek egyik legnagyobb sztárjaként emlegetik. No de miért falatozott papírtasakból és dobozból? Szigorúan vegetáriánus volt, az egészséges étkezés hullám előfutára. Rendszeresen kis papírtasakban vitt magával ételt a fogadásokra, mert csak minőségi, vegetáriánus ételt fogyasztott. Nem volt egyedül ezen a téren. Több némafilm sztár, például a csodaszép Mary Pickford és a bájos Lillian Gish is vegetáriánus volt. Swanson mindennapjainak része volt a jóga. Korának divatikonjává vált, saját divatmárkát készített. Indra Devi hollywood-i jóga tanítványainak talán a legkedvesebbike lett. 

film egészség hírességek
Gloria Swanson, a híres némafim sztár vegetáriánus volt. Nem evett meg akármit, ezért inkább papírtasakból és dobozokból  megbízható finomságokat reggelizett.

A némafilm története


Ma már a némafilm keveseket hoz lázba, pedig a filmművészet egy rendkívül érdekes periódusát jelenti. 1895-től 1928-ig tartott, a hangosfilm megjelenése zárta le. A némafilmmel kapcsolatban természetesen legelőször Charlie Chaplin jut eszünkbe. Pedig a burleszk mellett drámai alkotások is születtek, kiváló némafilm sztárok szereplésével.

Magyarországon a némafilm gyártása az 1910-es években kezdődött, de hét év múlva már hat műterem dolgozott, 75 némafilm készült. A magyar némafilm időszak legnagyobb színésznője, Bánky Vilma Hollywoodban lett világsztár. Az egyetemes filmtörténet nemcsak Bánky tehetségéről, szépségéről, de botrányoktól mentes életéről is megemlékezik. Ez pedig ugyancsak ritkaságszámba ment.


A némafilm számtalan híres alkotása közül érdemes kiemelni a német Friedrich Wilhelm Murnau Nosferatu című filmjét. Bővebben olvashat a témáról a Vámpír legendák és valós történetek című írásban. Murnau nevéhez fűződik a minden idők egyik legjobb filmjeként emlegetett, az első Oscar-gálán 3 Oscart nyert Virradat című filmdráma is. 

 
Gloria Swanson, a divatikon


Gloria Swanson, ez az alacsony, gyönyörű kék szemű színésznő nemcsak a korszak némafilm sztárjaként, divatikonként is csillogott. A legjobb színésznő kategóriában Oscar-díjra is jelölték. Sok hollywoodi filmben szerepelt, sőt filmeket is készített.

Egyedi ruhákat hordott, csodálatos kiegészítőkkel, turbánnal és pávatollal. Swanson a 20-as évek divatirányítójává vált,
Amerikában mindenki rá akart hasonlítani, de csak külsőleg. Kevesen tudták, hogy elkötelezett jóga-rajongó, és az egészséges életmód híve. 

A vegetáriánus Gloria Swanson jógázott


Swanson 1928 táján lett vegetáriánus. Ismerték furcsa szokását, hogy a különböző fogadásokra és partikra papírzacskóban vitt magával ennivalót. Csak az általa egészségesnek tartott ételt fogyasztotta.

film egészség hírességek
  Gloria Swanson és Indra Devi, az
első nyugati hiteles női jógaoktató


Gloria Swanson tisztában volt a jóga csodás hatásaival. Amikor Indra Devi, az első nyugati hiteles női jógaoktató egy új jógaiskolát nyitott Hollywood szívében, csatlakozott hozzá. Gloria már akkor gyakorolta a jógát, de gyorsan elfogadta jóga gurujának Indra Devit.

Olyan jó barátok lettek, hogy Indra Devi később Gloriának ajánlotta több könyvét is. Gloria annyira élvezte a jógát és annak előnyeit, hogy 1983-ig, haláláig életének részét képezte. 

  Mary Pickford és Lillian Gish is vegetáriánus volt.

Vegetáriánus némafilm sztárok


Érdekes módon Chaplin nem volt elragadtatva Swanson kisasszonytól, csak mellékszerepet osztott neki. Gloria Swanson arra hivatkozott, hogy neki nem tetszett a burleszk műfaj, és szándékosan nem játszott jól a bemutatkozáson. 
Charlie Chaplinről az a hír járta, hogy pescatarian étrendet követett, vagyis húst nem, csak halat evett. De a némafim sztárok között szép számmal akadt olyan, aki a növényi alapú étrendet követte.

A két ragyogó filmcsillag Mary Pickford és Lillian Gish vegetáriánus volt. Pályatársakként, de meglepő módon jó barátnőkként is szerepeltek. Az aranyszőke Mary Pickford a sok hollywoodi csillag közül elsőként lett vegetáriánus. Őt tartották Hollywood királynőjének. Volt saját stúdiója, és társalapítóként működött a valaha hatalmas United Artists létrejöttében. A Coquette c. filmben a legjobb női alakításért ő kapta az első hangosfilmnek odaítélt Oscar-díjat.


Lillian Gish pedig a némafilm First Ladyje címet nyerte el. Életmű Oscar-díjat kapott „páratlan művészetéért és a filmművészet fejlődéséhez nyújtott közreműködéséért”. 1912 és 1987 között szerepelt, 75 éves pályafutása után utolsó filmszerepét 93 évesen játszotta. Mindvégig vegetariánus maradt. 99 éves korában, álmában, természetes halállal hunyt el.

film egészség hírességek
Gloria Swanson vegetarianizmusával nem volt egyedül a  némafilm sztárok között.


Emlékirataiban leírta, hogy kis dobozban vitte az ebédjét a forgatások helyszínére. Sokszor egyszerű sajtos szendvicset és malátás tejet evett, miközben filmezett. „Éltemben oly sok éven át azokból a dobozokból ebédeltem – írta –, így ma már rá sem tudok nézni a szendvicsekre.” 80 évesen még gyönyörű nő volt. Az egyik Cannes-i fesztiválon 10 perces vastapssal ünnepelte a közönség. 

Vegetáriánus reggeli a mindennapokban


Gloria Swanson és Lillian Gish problémája nagyon is életszerű, még majdnem 100 évvel később is. Legalábbis Magyarországon. A világ a húsevésre van berendezkedve, igaz ma már legalább többfelé nyíltak salátabárok. Mégsem egyszerű ezt a természetes igényt kielégíteni.

Hazánkban még ma is a sokan, akik vega étrendet követnek, kénytelenek papírtasakból vagy ételhordóból étkezni. Ugyanakkor ez áldás is, mert a saját készítésű ételek mindenképp egészségesebbek. Ha egy vegetáriánus nem eléggé felkészült, vagy túl drága neki a salátabár kínálata, akkor előfordul, hogy zsemlét reggelizik lekvárral. A rendszerváltás előtti Magyarországon ez széles körben elterjedt a vegetáriánusok között. 

Gloria Swanson nem ismert kompromisszumot a táplálkozás terén. Remek színésznő volt, 3 Oscar jelölést is kapott. Vegetáriusként szenvedélyes szószólója volt az egészséges táplálkozásnak. Bár papírtasakból falatozott, mindig tökéletes egészségnek örvendett. Amikor idős hölgyként egy öregedő sztárt játszott, Hollywoodban az a hír járta, hogy a sminkesek öregítő sminket használtak, hogy Swanson ne tűnjön olyan fiatalosnak. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

máj 06

A magyar jóga ragyogó lámpása

Ki gondolná, hogy a magyar jóga a szépirodalomba is beférkőzött? Ráadásul az előző korszakban, méghozzá a délszláv magyar irodalomba. Tamkó Sirató Károlynak ugyanis a jóga segített legyőzni súlyos betegségét. József Attila-díjas költőnk attól kezdve a magyar jóga rendíthetetlen híve lett. Gyermekversei hozták meg neki a hírnevet. Azt kevesen tudják, hogy jógaiskolát is nyitott. Évtizedekig tanított, cikkeket írt a jógáról. Közben megtanult szanszkritul. Eredetiben idézte a Mahábháratát.

A vajdasági magyar jógi először jogot tanult

hírességek pozitív gondolkodás egészség
Tamkó Sirató Károly: a magyar jóga egyik lámpása. Talán a legkedvesebb.

Jogot tanult, majd 1930-ban Párizsba ment. 6 nyomorúságos év lett csak a nagy reményekből. Súlyos betegen jött haza, végtagjai szinte alig mozdultak. Az életrajzában azt olvashatjuk, hogy miután megismerkedett a jógával, az mentette meg az életét. Igaz. Attól fogva Tamkó Sirató Károly hitte és hirdette, hogy a jógának köszönheti csodával határos gyógyulását.


1945 után vigyáznia kellett a jóga népszerűsítésével. A hatalom szemében a jógázók gyanús emberek voltak. Tamkó Sirató mint költő háttérbe szorult, mégis tanított. Jóga-iskolájában számos diák megfordult.

A magyar jóga fordulata


A hetvenes évekre már itthon is nyíltan beszéltek arról, hogy a jóga az egészségmegőrzés eszköze. Mivel orvosok, pszichológusok mondták, már elhitték mások is. Az ősi indiai gyógymód több ezer éves tapasztalatai találhatók meg a jógában. Tamkó Sirató még közel negyven évig élt egészségben, holott a jógázós korszaka előtt az életéért aggódtak. Példája is bizonyítja, hogy a jóga bármely korban segíti a komoly gyakorlót.


Feljegyezték róla, hogy a jóga révén rendkívül mozgékonnyá vált és ezt szerette is fitogtatni. Még a szerkesztőségben is előfordult, hogy ha valaki megkérdezte: „No Károly, tudsz-e még fejjel lefelé verset mondani?” – azonnal készen állt rá. Pontosabban kézen állt, és így szavalt el francia vagy régi szerb verseket.

Mahábhárata a magyar jógaiskolában 


Tamkó Sirató Károly amikor elkezdte a jógatanulmányait, komolyan elmerült annak bölcseleti tanításában is. Mellesleg ehhez megtanult szanszkritul. Nemcsak az egészségőrző mozgást vagy a légző technikát tanította. A Mahábháratáról is beszélgettek. Iskolája akkoriban ritkaságszámba ment, de divatosnak is számított.


Tamkó Sirató Károlyt szép lassan a költészet terén is hagyták érvényesülni. A nagyközönség számára azonban ő gyermeklíra nagy újítója. Tengerecki Pál vagy Bőrönd Ödön mindenkinek közös ismerőse, aki szereti a gyerekverseket. Az Eszkimóka és a Darázs-garázs is feledhetetlen. Számos versét neves előadók zenésítették meg. E témához azonban jobban illik a jógáról írt híres verse:

Egészség-szózat a WHO-hoz és mindenkihez

I. 
UREMIA! 
MESZESEDÉS! 
RÁK! 
És a TÖBBIEK! 
Az Orvos-Mythologia ugrásra kész NAGY FENEVADJAI! 
Eszik az embert hogy halálra falva önmagukat 
s z á z e z e r s z e r   i s   f e l t á m a d j a n a k ! 
Rosszlakás vizesér foghiány 
negativföldáram túlteher stress 
sorscsapások alkoholrabság...! 
Embervezérek 
Ma prófétái! ORVOSOK! 
kik már annyiszor any- 
nyin segítettetek: 
N E H a g y j u k e l a z e m b e r t ! 
Hisz mindez: - h i b a! 
Agykapcsolás-hiba! 
Terv-csőd! 
Sejtek téves reakciója! 
Hisz az A B S Z O L Ú T E G É S Z S É G adva van! 
E l r e j t v e . M é l y e n . 
Bányásszuk hát ki! 
É n 
(betegségek lerágta csonk) 
naivan és diplomátlanul 
könyörgöm: 
dolgozzuk ki 
az aktív megelőzés életmód elvét 
Légzés szabályait 
és 
építsünk rá 
új életritmust 
ép-ész-házakat 
új várostömböket nyitott mellel az égnek! 
Mindenkit 
megmenteni 
jól tudom 
nem lehet! 
De addig is, amíg beérik 
a Mi boldog országunk 
a W H O - O R S Z Á G 
ha csak 10-20% is mentesül 
a szenvedésektől 
az egyészségre meddőn sóvárgók közül 
-  ó r i á s  m u n k á t  v é g e z t ü n k !
II. 
Hányan hordozzák magukban 
némán 
a fájdalmakat! 
Rendben. 
Én megtanultam tőlük 
a szenvedések ajkharapását. 
De mit kezdjünk a fájdalommal mikor ép ellene küzdünk?! 
Én az egész emberiség épülete vagyok, melyet úgy lyuggatnak át- 
meg-át a szenvedések, mint vályogfalakat a patkányjárás!
Én azt szeretném: 

KÖZPONTI IDEGRENDSZER 
rugalmas fegyelme alatt 
maradjon mindenki egészséges 
aki egészségesnek született! 
É s 
tökéletes anyagcserével 
automatikusan hárítson el 
minden fájdalmat, minden szenvedést 
sejt-tévedést, rossz kód-forgást 
hibás DNS-forgást! 
Mindnyájunk nevében 
kiáltom-kérem-esdem: 
O R V O S O K ! 
E M B E R E K ! 
Aktív megelőzést! 
Önbiztonságot mindenkinek!
Jól végzett egészség-jógával! 
Méhpempővel! 
Tűszúrásokkal! 
Vagy 
ha 
bárki 
akárki 
jobbat 
tud 
robbanjon 
elő: 
- a z z a l ! 
 
Széchenyi-hegy, 1973. július 

Tamkó Sirató Károly Önemgváltás című verse a költő eredeti gépiratának másolata.

hírességek pozitív gondolkodás egészség
Forrás: Önmegváltás - A Kőrösi Csoma Sándor Intézet Közleményei, Budapest, Vol. V. Nos. 13-14., 1976/3-4., 66. oldal 
[A költő gépiratának fakszimiléje.]

A magyar jóga világában okozhat meglepetést a magyar szépirodalom. A Jóga Tippek csapata ezzel a szerény emlékezéssel hajol meg a magyar irodalom egyik remekírója, Tamkó Sirató Károly előtt, aki a magyar jóga egyik fontos lámpása. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 25

Greta Garbo bolsevikok elől menekülő jógatanára

2002-ben, a 103. évében halt meg a világ talán leghíresebb női jógatanára. Élete már önmagában egy izgalmas regény. Orosz nemesi származású, bollywoodi színésznő, aki Tirumalai Krishnamacharya első női tanítványa volt.

film hírességek szépség

Kínában elsőként tanított jógát, és még a Kreml urainak is beszélt a jóga áldásos hatásairól. Idős korában is friss gondolkodású és mozgású volt, amit a jógának, a pozitív életszemléletének és hitének köszönhetett. Halála után világszerte rengeteg követője, Buenos Airesben pedig több jógastúdió is maradt utána.

 
A víz csak addig tükrözi pontosan az eget és a fákat, amíg felülete zavartalan. Ehhez hasonlóan az elme is csak akkor mutat valós képet önmagunkról, amikor békés és teljesen nyugodt – mondta Indra Devi. Számára a jóga nem aerobic volt, mint sok esetben a modern utánzatok. Tudta, hogy a klasszikus jóga a transzcendens világhoz is kapcsolódik.

Menekülés a Szovjetunióból


Eugenie V. Peterson, oroszul: Евгения Васильевна Петерсон több életrajzi vonatkozása kezdődhetne a leg-ek felsorolásával. 1899-ben született az egykori orosz birodalomhoz tartozó Rigában. Apja a svéd bank igazgatója, édesanyja egy orosz nemes hölgy volt. Moszkvában dráma iskolába járt. 1917-ben, amikor a kommunisták hatalomra kerültek édesanyjával elmenekült Berlinbe.

film hírességek szépség

Fiatalon színésznő és táncosnő lett. Indiához való vonzódása 15 évesen kezdődött, amikor elolvasta Rabindranath Tagore verseit, majd néhány könyvet a jógáról. 1927-ben hajózott Indiába. Rövid időn belül az indiai filmek egyre emelkedő csillagává vált. Ekkor vette fel az Indra Devi nevet. 1930-ban férjhez ment Jan Strakatyhoz, aki Bombay-ban a csehszlovák konzulátuson volt kereskedelmi attasé. 

Krishnamacharya első női tanítványa


Férje révén találkozott Mysore uralkodó párjával. A Maharaja és a Maharini saját palotájukban jóga iskolát működtetett. Ott tanított a már akkor is híres jógamester, Sri Krishnamacharya. A modern jóga alapító atyja c. cikkünkben bővebben is olvashat róla.


A mestertől leckét akart venni, de határozott visszautasításban részesült. Krishnamacharya nem volt hajlandó egy nyugatról jött nőt oktatni. Indra Devi akkor sem ismerte a lehetetlent. Rávette a királyi párt, hogy szóljanak az érdekében a gurunál, aki végül vonakodva beleegyezett.

Sri Krishnamacharya úgy gondolta, egy rövid órával túl lesz az egészen. Ehelyett egy éven keresztül tanította őt. Amikor még a jóga szinte kizárólag férfias törekvésként szerepelt, Indra Devi lett a legendás guru első diáklánya. A két későbbi világhíres diák, BKS Iyengar és K. Pattabhi Jois volt.

Jógaiskola Shanghaiban és Indiában


Amikor Indra Devi megtudta, hogy férjét áthelyezik Kínába, fokozott intenzitással tanult, mert jógaoktató akart lenni ott. Shanghaiban tanított is, ő volt az első jógatanár a modern Kínában. Madame Csang Kaj-sek, a nacionalista vezető felesége is jógarajongóvá vált. 


Indra Devi a II. világháború után visszatért Indiába, és könyvet írt. Ebben is élen járt: az első nyugati szerző volt, aki a jógáról szóló könyvét Indiában tette közzé. Úgy is ismertté vált, mint az első nyugati, aki jógát tanított. Egyre többen Matadzsi-nak kezdték hívni, ami kedveskedően anyát jelent. Indra Devi előadásokat is tartott a jógáról, és ingyenes leckéket az árvaházakban.

Hollywood hírességei jógáznak


Férje halála után Amerikába utazott. 1947-ben amerikai állampolgárként törvényesen is az Indra Devi nevet használta. Jógastúdiót nyitott Hollywoodban. A korábban tanultak alapján a jóga ászanákat, légzési technikákat és a vegetáriánus étrendet is ismertette. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer az indiai klasszikus Patanjali jóga hiteles tanítására támaszkodott.

film hírességek szépség


Tanítványai között szerepelt számos színész, Robert Ryan, Jennifer Jones, de az igazán nagy nevek: Greta Garbo, Gábor Éva, Gloria Swanson és a már akkor világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin.

  
Greta Garbo 1941-től, a félresikerült Kétarcú nő forgatása után már abbahagyta a filmezést. Miután lakást vett New York-ban, szinte teljesen elzárkózott, fotóriportert sem engedett közel magához. Indra Devitől tanult jógázni. 
Yehudi Menuhinnak B. K. S. Iyengar volt a jógamestere, de Indra Devitől is vett órákat. A nagynevű hírességek közül Elizabeth Arden, a mindmáig világhírű kozmetikai cég alapítója is Indra Devitől tanult. 


A közhiedelemmel ellentétben, nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Indra Devi valaha is tanította volna Marilyn Monroe-t. A népszerű fotón, melyen egyesek Monroe-t vélik felfedezni, a társaságában Gábor Éva látható.

film hírességek szépség


 
Gloria Swanson a némafilmek talán legnagyobb sztárja volt. Ugyanakkor elkötelezte magát a jóga mellett. Indra Devi 12 könyvét neki ajánlotta.

1953-ban Indra Devi másodszor is megházasodott. Férje, Dr. Siegrid Knauer elhivatott orvos volt, aki antibiotikumok helyett inkább a megelőző gyógymódokat tartotta fontosnak. Feleségének vásárolt egy birtokot Mexikóban, ahol ő jógatanár képzéseket tarthatott. Létrehozta az Indra Devi Alapítványt.

A Kreml vezetői fejet hajtanak


India moszkvai nagykövete elintézte, hogy Indra Devi 1960-ban megfeleljen a szovjet legfelsőbb vezetők kérdéseire. Kik voltak ott?

Koszigin, a Szovjetunió minisztertanácsának elnöke Andrej Gromiko, a hidegháborús időszak egyik hírhedt politikusa, külügyminiszter és Anasztasz Ivanovics Mikojan, szovjet elnök. Miután beszélt nekik a jóga előnyeiről, várta a hatást.

Nem volt veszélytelen próbálkozás. Igaz, hogy nem azonnal, de elérte, hogy a jógát legalizálták a Szovjetunióban.

Összegzés


Utazott és tanított szerte a világon. 1982-ben költözött Argentínába, ahol egy televíziós megjelenés után azonnal nagy népszerűségre tett szert. Alapítványával arra törekedett, hogy helyesen, hitelesen adja tovább a jóga módszereit. 


Indra Devi életét három évszázad is megérintette. Követte élete küldetését. Annak ellenére, hogy ez ellent mondott annak a normának, melyet korának asszonyaitól elvártak.

Egy orosz nő fiatal lányként elmenekült hazájából. Indiában színésznő lett, majd elsajátította a jóga tudományát, és a világ egyik legnagyobb jógatanára lett. Hatására a jóga szélesebb körben ismertté vált Amerikában és szerte a világban.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 14

Rockvilágból érkezett empatikus jógaoktató

Max Strom súlyos láb problémákkal született, négy éves koráig gipszkötések tartották a lábát. Ma már az egyik legtiszteletreméltóbb jógatanárként ismert három kontinensen is. Sokat utazik, előadásokat tart. A Los Angeles-i Szent Jóga Mozgalom alapítója.

film hírességek jóga oktatás

Max Strom jógatanár, aki korábban zenélt, filmezett, egy rock bandának írt forgatókönyvet mielőtt megismerkedett a jógával. Ez egy életre szóló elkötelezettséget jelentett, mivel felismerte a jóga előnyeit. Több könyve is megjelent már, Indiában és Nepálban is tanult, vegetáriánus, a nem-ártás híve.

Amikor megkérdezték tőle, miért nyitott egy új jógastúdiót, amikor lépten-nyomon találkozhat ilyennel az ember minden nagyvárosban, a következő választ adta:
 
Van egy csomó ember, akik már három, négy vagy öt éve gyakorolják a jógát. Akiknek az érdeklődését nem elégítik ki a csupán mozgásra koncentráló foglalkozások.

A jóga másik formája olyan, mint egy szent gyakorlat. Sokan ezt keresik. Tudni akarják mi a jama és nijama, az ajánlott és elkerülendő tettek, hogyan kell megváltoztatni viselkedésünket, miként kapcsolódik mindez egymáshoz, mi az együttérzés és az igazmondás.

Nos, ezek elég forradalmi gyakorlatok a jógán belül. Már nem voltam boldog a film világában, ekkor leltem rá a jógára, és éreztem békét ad. Mindenkinek lehetővé teszi, hogy újra felfedezze, merre kell mennie az élet válaszútjain. 


 
„Az én küldetésem az, hogy segítsem az embereket emlékezni arra, kik ők, és mire képesek. Olyan eszközökkel, amelyek révén értelmes életet élhetnek”

– mondta Max Strom.  
 
 
A '90-es évek elején a jógaiskolák tényleg óvatosan építették fel képzési tervüket, hogy ne „zavarják” a résztvevőket semmilyen spiritualitással. Ma már Madonna szanszkritul is énekelt, egy másik Grammy-díjas énekes, Krishna Das járja az országot, és a keleti kultúra iránti érdeklődés még mindig intenzív. Ez egy nagyon őszinte kulturális mozgalom. Ugyanakkor a kereskedelem is felmérte hasznát. Sok esetben rátelepedett, pénzközpontúvá tette.

film hírességek jóga oktatás


 
 
Max Strom szerint tevékenységeink közben érdemes feltenni a „Miért csinálom ezt?” kérdését, hogy a szándék tisztán és világosan látszódjon. Ő például tanítás közben rendszeresen utal az ahimszára, az erőszak-nélküliség elvére, mert ez minden cselekedettel kapcsolatos lehet. Úgy érzi, az emberekkel való bánásmód, a törődés sokkal fontosabb, mint az, hogyan kezeljük őket, hová helyezzék a lábukat. 


„Amikor fájdalmat érzünk, önzők és rövidlátók leszünk. Amikor gyógyítani akarunk, nagyobb empátiával és szimpátiával, kevésbé önzően fordulunk mások felé. Ez a mi ajándékunk, ha másokat gyógyítunk, egyben magunkat is segítjük.”
 
„A jóga ászanák és a légzőgyakorlatok olyan eszközök, melyekkel újjáépíthetjük és átalakíthatjuk magunkat. A cél nem az, hogy bonyodalmakat okozzunk magunknak – azt már megtettük. A cél az, hogy függetlenítsük magunkat a szívünkben levő csomóktól. A cél az, hogy társuljunk az univerzum végső, szerető és békés erejével.”
 
 
Kapcsolódó cikkek


 
 

Tovább olvasom

feb 21

Jógázó sportcsillag a szőrmék ellen

A milánói szőrme- és bőrkiállítást minden évben megrendeznek. 2007-ben jelent meg az a híres PETA plakát, melyen Amanda Beard pózol ruhátlanul, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar brutalitására. A szépséges Amanda hétszeres olimpiai bajnok volt, de a modellvilágban is befutottnak számított. Eredményeit nem utolsó sorban a jógának és vegetáriánus életmódjának is köszönhette. Amanda Beard minden idők legsikeresebb amerikai úszónője.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Milánó kétszer is a figyelem középpontjába kerül a szőrmeipar miatt. Ősszel, a Scala évadnyitó előadásakor rendszeresen tüntetnek az állatvédők a világhírű operaház előtt. Sőt arra is volt példa, hogy festékpisztollyal befújták az operába tipegő dámák bundáit. Tavasz közeledtével pedig ez a város rendezi meg az európai szőrme- és bőrkiállítást. Amanda Beard egyike volt azoknak, akik az állatok jogaiért harcoltak, és aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz. Így nemcsak a szőrmeiparral szemben küzdött, hanem a tervezőkkel, kereskedőkkel is, akik közvetlenül hasznot húznak a kegyetlen iparág okozta szenvedésből. A nyilatkozat így hangzott:


Ezennel fogadom, hogy semmilyen prémet nem vásárolok. „Nem”-et mondok az állatok kegyetlen és barbár levágására, mert azok millióit ölik meg szerte a világon a bőrükért. „Nem”-et mondok a bundákra, gallérokra, díszítőelemekre, bizsukra, macska játékokra és egyéb termékekre, melyek prémből készültek. 

Amanda Beard rövid sikertörténete


1996-ban, az atlantai olimpián, 14 évesen robbant be a sport világába, és mindjárt megnyert két ezüst és egy arany érmet. Minden idők egyik legismertebb amerikai úszó bajnoknője, aki sikeres média karriert tudhat maga mögött, egyben modell, író és édesanya.

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek

Hétszeres olimpiai bajnok. 2003-ban világrekordot állított a 200 méteres mellúszásban. A 2004-es athéni olimpia arany medálja után elnyerte a világ egyik legszexisebb sportolója címet is. Összesen huszonegy érmet (öt arany, tizenhárom ezüst és három bronz) nyert a nagy nemzetközi versenyeken. Amíg aktív sportoló volt, rengeteg cikk jelent meg róla, méltatták szépségét, és csak néha írtak arról, hogy jógázik, meditál és az erőszakmentes táplálkozás híve.

A saját bőröd fontosabb


Nemcsak a legszexisebb, de minden idők egyik legkönyörületesebb amerikai olimpikonjaként is elhíresült, amikor szerepelt az állatvédő szervezet, a PETA szőrme-ellenes hirdetésén. Meztelenül pózolt az anti-szőrme reklámon, hogy felhívja a figyelmet a szőrmeipar kegyetlenségeire. A szlogen: „Érezd magad kényelmesen a saját bőrödben. Ne hordj prémet!” A PETA idézte Beard szavait:

„Láttam egy csomó videót, és folytak a könnyeim…” 


2008-ban is szerepelt a PETA kampányban, mindössze két nappal a pekingi olimpia kezdése előtt. A jelentések szerint elég kényelmetlen helyzetbe hozta a kínai olimpiai tisztviselőket, amikor aktfotós poszterét fogva tiltakozott az állatmészárlás ellen. A PETA sajtóközleménye ismét idézte szavait:

„Szörnyű számomra a levágott állatok látványa, amiket a divat miatt viselnek, úgyhogy biztosan felszólalok a prém ellen... Én sokkal inkább lennék meztelenül, mint valaha is egy halott állatot hordjak a testemen.” 


A szőrmeipar Kínában különösen hírhedt – sok esetben az állatok apró drótketrecekben vergődnek minden időjárási szélsőségnek kitéve. Az állatvédők videofelvételein látszik, hogy az állatokat megfojtják vagy agyonverik, de gyakran még mindig élnek és küzdenek, amikor megnyúzás előtt lábuknál fogva a kampóra akasztják őket – hiszen a bundának nem szabad megsérülnie…
A prémáru eredetét nem lehet visszakeresni, így bárki, aki bármilyen prémet hord felelős a szörnyűségekért, melyek a szőrmefarmokon történnek. Az egyetlen módja annak, hogy az ilyen elképzelhetetlen kegyetlenségben ne vegyünk részt, ha soha, semmilyen szőrmedarabot nem viselünk.

 
Sportteljesítmény növelése jóga és meditáció segítségével


A sportteljesítmény növelése céljából megannyi titkos módszer lát napvilágot. A tiltott doppingszerek természetesen szóba sem jöhetnek, de van más módja is a teljesítmény fokozásának, mely ráadásul roppant egészséges. Elmondhatjuk, hogy a hétszeres olimpiai bajnok sportsikereihez a vegetáriánus étkezés és a jóga is hozzájárult

erőszakmentesség sport táplálkozás hírességek


A londoni olimpia kezdete előtt jelent meg A vízben nem látszanak a könnyek című önéletrajzi könyve, melyben őszintén írt korábbi alkohol és drog problémáiról, bulimiás zavarairól, a depresszió időszakáról. Amikor feltették neki a kérdést: Úgy érzi, az eredményei változtak a jógázás hatására? Az ötkarikás bajnok határozottan kijelentette:

„A teljesítményem drámaian javult a jóga és a meditáció miatt. Szilárd meggyőződésem, amikor tréningezem, a lelkiállapotom is lassan javul, a jóga és a meditáció kiemelkedő szerepet játszott a sikerhez vezető úton.”

Sportteljesítmény és vegetáriánus étkezés


Megkérdezték tőle: Ideges voltál, hogy a vegetáriánus étrended hatással lesz az edzésedre? Határozottan válaszolt: Egyáltalán nem. Egészséges, erős és fitt vagyok, semmi sem befolyásolja a tréninget. A húgom vegetáriánus volt, és a nővérem is ezt választotta, a családunk szenvedélyes család az állatok és a környezet védelme tekintetében. Ez nem újdonság számomra.


Jól összeválogatott étrendje, a sok zöldség és gyümölcs mellett szénhidrátot és tejtermékekből származó állati fehérjét is tartalmazott, melyet gyakran kiegészített kedvencével, a tofuval. Éveken keresztül a sportmezőny élvonalában lenni nem kis teljesítmény. A közhiedelemmel ellentétben ezt vegetáriánusként könnyedén megtette. 

Jóga kismamáknak


A kismamáknak is ajánlotta a jógát, és ez azért is hiteles, mert ő maga is kétszeres anyuka, aki rendszeresen jógázott a szülés előtt is. Az olimpikon édesanya saját életében is megtapasztalhatta, mennyire fontos a mozgás az áldott állapot ideje alatt is. Ezért az úszás mellett bízvást ajánlotta a sétát és a megfelelő jógát a kismamáknak. Mint minden gyermeket váró anyuka tudta, hogy az egyik legnagyobb kihívást az edzésprogram jelenti a várandósság ideje alatt. Neki sem volt mindig ideje felkeresni a jógastúdiót, ezért otthon jógázott. Vásárolt egy gyakorlatokat bemutató filmet. A születés előtti jóga DVD lehetővé teszi, hogy a saját tempódban mozogj – javasolta. – Tudom, nehéz megtalálni a megfelelő edzést a második műszakban, de ahhoz, hogy jól érezd magad, fizikailag aktívnak kell maradnod a gyermekvárás ideje alatt is.

Egy riportban megkérdezték tőle, milyen tanácsot tud adni a nőknek, hogyan kezeljék a fizikai tökéletesség utáni vágyukat? Nagyon megszívlelendő választ adott:

"A tökéletes kinézés utáni sóvárgás óriási hajtó erő, de egyben nyomasztó is lehet a nők számára. A küzdelmeim során megtanultam, hogy „tökéletes” külső nem érhető el, de a boldogság igen. Most boldog vagyok az életemmel, és nem érzem, hogy bármit is bizonygatnom kellene. Azt javaslom minden hölgytársamnak, hogy arra törekedjen, hogy boldog legyen, nem pedig tökéletes. Találjon boldogságot abban, amit csinál. "

Az egykori olimpikon úszónő gyermekeivel és fotográfus férjével él, úszó-edzőként is dolgozik. Már régen felhagyott a versenysporttal, de a jóga iránti szeretete megmaradt. Továbbra is az erőszakmentes élet szószólója, egy vadon élő állatokat védő egyesület szóvivője, különösen a delfinek a kedvencei.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jan 09

Világhírű dzsesszénekesnő és jógázik

Napjainkban Harcsa Veronika az egyik leghíresebb dzsesszénekesnő és dalszerző. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén 2008-ban diplomázott, sőt mesterdiplomát szerzett a Brüsszeli Királyi Konzervatóriumban is. Fiatal kora ellenére számos díj és siker birtokosa, ezek az adatok megtalálhatóak a különféle média-anyagban. Mellesleg vegetáriánus és jógázik.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Egy interjúban azt nyilatkozta:

„szívesen szóba hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és jógázom.”

Ezért következzen néhány gondolat ezzel kapcsolatban.

Harcsa Veronika a vegetáriánus fesztiválon


Veronika 10 éve vegetáriánus, ahogy elmesélte, ez megváltoztatta az életminőségét:

„határozottan jobban érzem magam lelkileg vegetáriánusként”.

A kvartettjével járt Indiában is, nagy hatással volt rá az egyszerű életmód és az abból sugárzó életszeretet. Megértette, hogy ott a vegetariánizmus sokkal mélyebb jelentőségű, hiszen több évezredes múltja van az ahimsza, a nem ártás elvének.

hírességek pozitív gondolkodás táplálkozás egészség

Harcsa Veronika szívesen kínálja meg vendégeit is húsmentes különlegességekkel, szeret főzni, bár ritkán van ideje erre. Az indiai fogásokat is kedveli, sőt mivel a kvartett nagybőgőse vegán, ilyen ételeket is készít. A 2008-as és 2009-es vegetáriánus fesztiválon hárman léptek fel, mint Harcsa Veronika Vegetáriánus Trió, de 2012-ben is rész vett a vega fesztiválon.

Mérföldkövek

  • 2005. Megalapította saját zenekarát.
  • 2007. Első albuma Japánban hatalmas sikert aratott.
  • 2007. A Budapest Fringe Fesztiválon a Fringe legjobb hangja.
  • 2009. Fonogram-díj (az év hazai jazzalbuma), valamint a legjobb énekesnőnek járó elismerés.
  • 2011. Ismét Fonogram (az év hazai alternatív albuma).
  • 2011. Lámpafény című albumán magyar költők verseit zenésítette meg nagy sikerrel.
  • Már két nyáron saját udvart vezetett a Művészetek Völgyében. Folyamatosan fellép valahol, vagy a kvartettjével, vagy Gyémánt Bálint gitárossal vagy a Bin-Jip zenekarral.

Harcsa Veronika koncertjei igazi ritkaságok hazánkban, annál is inkább, mert ő hosszabb időt töltött Japánban, Belgiumban, jelenleg Londonban él. A berlini Traumton Records jóvoltából február 3-án jelenik meg a „Tell Her!” lemeze, melyet turné követ: Erdély, Csehország, Ausztria, Németország és Nagy-Britannia közönsége hallgathatja meg. 

Vajon mért népszerű a jóga a művészek körében?


A dzsesszénekesnő szerint:

„aki vegetáriánus lesz, és komolyan gondolja, az átmegy egy kis átalakuláson és nyitottabbá válik lelkileg, testileg, szellemileg. Előbb volt a vegaság, és aztán jött a jóga.” 


A vegetáriánus életmód egyfajta könnyedség érzés

A növényi táplálkozás könnyebb a szervezetnek. Ehhez nagyon jól illik a jóga, és egy olyan túlfokozott életritmusban, mely az előadóművészek életét jellemzi, ez szinte életmentő.

A jóga a kiegyensúlyozottságot helyezi előtérbe, a fókuszálást és a belső békét. Elősegíti az önmegismerést és a mindennapi stressz feloldását, mert egy magasabb, hosszabb távú célt tűz ki.


Harcsa Veronika már többször kapott megtisztelő feladatot a kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, ahol a jazz-udvar háziasszonyaként, a zenés workshopok, a beszélgetések mellett bevezette a jógát is, sőt együtt jógázott a vendégekkel. Minden reggel jógával indult a nap, a természetes környezetben rengetegen vettek részt, ebben is nagy sikert aratott. 

A témával kapcsolatban így foglalta össze gondolatait:

„Ha valaki rám néz, és azt látja rajtam, hogy ez a lány, úgy tűnik, hogy rendben van, csinálja a dolgát és összeszedett, aztán pedig megtudja, hogy vegetáriánus vagyok, akkor lehet, hogy egy pozitív képe lesz, vagy összekapcsolja, és még az is lehet, hogy ez hozzáad valamit az ő életéhez. Tehát én szívesen elmondom ezt bármelyik interjúban és szóba is hozom, hogy vegetáriánus vagyok, és hogy jógázom.” 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 18

A modern jóga alapító atyja

A modern jóga alapító atyjára, Tirumalai Krishnamacharya-ra tisztelettel emlékezünk, aki a 20. század egyik legnagyobb hatású jógatanára, ájurvédikus gyógyító, a modern jóga alapító atyja. Lefordította az ősi jóga-szövegeket, ezreket tanított, és Indián kívül is szellemi aktivitásként és cselekvésként vezette be a jóga gyakorlatát. Négy jógakönyvet, számtalan esszét írt, igazi kincsek ezek a jóga komoly követőinek.

guru hírességek india jóga oktatás

Krishnamacharya fiatal korában sokat utazott és tanult, főleg filozófiát, de soha nem hagyta el Indiát. Tíz éves volt, amikor apja, a Védák jól ismert tanára meghalt, és a családnak el kellett költöznie. Egyetemre Benáreszben járt, majd védikus filozófiát és ájurvédát tanult. Egyik szünidőben elzarándokolt a Himalájába, hogy folytathassa jóga-tanulmányait. Nepálba akart menni, felkeresni egy mestert, de ehhez Simla alkirályának, Lord Irwinnak az engedélye kellett, aki akkor cukorbetegségben szenvedett.

Krishnamacharya hat hónapig jóga gyakorlatokat tanított neki, s az alkirály egészsége javult. Természetes hát, hogy megszerette és nagyon tisztelte tanárát, s elintézte Tibetbe való utazását. Krishnamacharya hét és fél évet töltött mestere iskolájában, tanulmányozta Patanjali jóga szútráit, az ászanákat és a pránajámát, valamint a jógaterápiát. A hagyományhoz hűen a képzés végén megkérdezte guruját: mivel tartozik, mit fizessen. A mester azt válaszolta: nősüljön meg, neveljen gyerekeket, és legyen jógatanár.
 
1925-ben házasodott meg, felesége, Namagiriamma egész életében elkötelezett partnerként segítette férje küldetését. Szerény, kellemes és könnyű beszédű volt, aki hangosan zengte Naraján nevét. Unokájuk később azt írta: Van egy mondás, miszerint minden nagy ember mögött, áll egy különleges nő. Bár Namagiriamma nagyon csendes ember volt, férje iránti odaadása és támogatása megkérdőjelezhetetlen.
 
1926-ban Krisnamacsarja híre eljutott a mysore-i maharadzsához is, akit a mester tudása lenyűgözött, így anyagi támogatást nyújtott a jóga szélesebb körben való terjesztéséhez. Krisnamacsarja boldogan alapított jógaiskolát a dél-indiai Mysore-ban. Kezdetben a palotában tanított, s hamarosan a maharádzsa megbízható tanácsadója lett, megkapta az Asthana Vidwan – a palota értelmisége megtisztelő címet. Nemcsak jógaoktatóként, ájurvédikus orvosként is dolgozott. Hatalmas tudással rendelkezett a helyes táplálkozás, a gyógynövények, az olajak használata, és egyéb gyógymódok terén. Krishnamacharya különösen hangsúlyozta: ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt ötvözni kell a légző gyakorlatokat (pránajáma) a jóga testhelyzeteket (ászanák) és a meditációt (dhyana). Krishnamacharya hitte, hogy a jóga India legnagyobb ajándéka a világnak. Meggyőződött arról, hogy a jóga, mint spirituális gyakorlat a fizikai gyógyulás egy módja is lehet. 
 
guru hírességek india jóga oktatásKrishnamacharya nemcsak a jóga tudományában mélyedt el, jól ismerte az ajurvédát és az indiai filozófiai rendszereket is. Minden tanulóhoz teljesen egyedi módon közeledett, figyelembe vette a különböző emberek sajátságos kapacitását. Számára a jóga útja azt jelentette, hogy minden egyes embert egyéni módon kell tanítani, hogy pontosan megértse a tanultakat: 
Akiknek van hitük, azért végzik az ászanákat, hogy ráleljenek a lélek és Isten kapcsolatára.
Akiknek nincs Istenbe vetett hitük, azok számára a jógászana olyan testhelyzet, amely segíti az elme koncentrációját, vagy segít szabályozni az érzékeket és a légzést. Ha pedig valaki érdeklődik a bhakti, az Isten iránti odaadás iránt, annak a meditálás képességét kell elsajátítania.
  
1947-ben India függetlenedésével megváltozott a jógaiskola helyzete, megszűnt az állami támogatás. 1955-ben elhagyta Mysore-t és Bangalore-ba, majd Chennaiba költözött, itt folytatta tovább jógaoktatói munkáját. Jógaguru volt, de önmagát mindig csak tanítványnak tekintette, aki folyamatosan tanul. 
 
Mi a jóga? Krishnamacharya szerint mindenkinek dolgoznia kell a tudásért a test, az érzékek, a légzés és az elme megfelelő működéséért. Az univerzum megtapasztalása kizárólag akkor lehetséges, ha jó egészséget, figyelmet, hosszú életet, megfelelő megértést és teljes koncentrációt, egyhegyűséget érünk el. Jógának nevezzük az utat, amely elvezet ide. 
 
 
Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 12

Sting a jóga elkötelezett gyakorlója

Egy évvel a terror támadások után, november 12-én , a Bataclan, a legendás párizsi színház Sting exkluzív koncertjével nyitja meg kapuit. Sting mint a The Police frontembere és dalszövegírója hódította meg a világot, ezután szólókarrierje ívelt felfelé. A rendkívül sikeres pályafutás közismert, de talán kevesen tudják, hogy Sting a jóga elkötelezett híve, rendszeresen jógázik, feleségével, Trudie-val egy jógaközpontot is működtetnek New Yorkban.

hírességek hírek pozitív gondolkodás


 
Szimbolikus dátum 


November 12-e az első évfordulója annak terrortámadás-sorozatnak, mely 130 ember életét követelte a francia fővárosban, közülük kilencvenen a Bataclan színházban haltak meg. Sting a koncert teljes bevételét a merényletek túlélői által létrehozott egyesületnek ajánlotta fel. A Bataclan igazgatója köszönetet mondott neki, amiért felvállalta a nyitó koncertet. Másnap egy emléktáblát helyeznek majd el a teljesen felújított klub északkeleti falán. 


 
 „…ki a fene az a Gordon?” 


Az ember a tudatlanság és a mosoly hiányától szenved – idézték többször is a híres zenészt, és sokszor elmondták róla, hogy roppant barátságos és közvetlen személyiség. Sting munkás családból, az angol Newcastle egyik ipari külvárosából származik, ahol egy szénbánya volt az egyik végén, egy hajógyár a másikon. Már kisfiúként segített tejet szállítani az apjának, később újságot árult a gyárba menő munkásoknak. Eredeti neve Gordon Sumner, a Sting (Fullánk) művésznevet, a gyakran viselt sárga-fekete csíkos pulóvere miatt kapta, s rajta maradt. „A gyerekeim Stingnek szólítanak, az anyám is Stingnek hív, de akkor ki a fene az a Gordon?” – mondta viccesen egy újságírónak. Felesége, Trudie egy Royal Shakespeare-képzett színésznő, az Esőerdő Alapítvány vezetője, lelkes jógini, és egy nagy nemzetközi béke-díj várományosa. Négy gyermek édesanyja. Bármilyen kreatív munkánál őt kérdezem először, mert tudom, hogy igazat mond, nem ködösít – mondta férje.
 
 


The Police, majd szólókarrier


A The Police volt az egyik legbefolyásosabb zenekar a hetvenes években, egy új stílusú, élvonalbeli zenét képviselt. Ő mint szövegíró éles látó politikai üzeneteket komponált, a béke és a szeretet fontosságát fogalmazta meg költői módon. A zenekar hivatalosan nem szűnt meg, de Sting pályafutása szólókarrierben folytatódott: kitűnő énekes, és számos hangszeren játszik: jól zongorázik, harmonikázik, de a gitár, basszusgitár, bőgő, mandolin, szaxofon, pánsíp vagy a lant sem idegen tőle. Mindig vidáman olvasom, amikor „öregedő rocksztár”-ként írnak rólam – feltehetően egy idősödő újságíró, tette hozzá vigyorogva. – Az életkoromat nem szégyellem, büszkeséggel tölt el, remélem, egy napon bölcs öregemberré válok. 40 éves zenei karrierje során 3 Oscar jelölést, 5 Emmy- és 16 Grammy-díjat kapott, valamint több mint 100 millió albumot adott ki. Golden Globe-díj és több aranylemez birtokosa.
 

hírességek hírek pozitív gondolkodás
Sting jóga ászana közben


 
A jóga egy lelki utazás

 
Mint előadóművész mindig fit volt, de az igazi változást Danny Paradise hozta. Sting így emlékszik vissza a kezdetekre: Azt mondják, ha a tanuló készen áll, a tanító megjelenik. A jóga-utazás 1990-ben kezdődött. Az első tanítóm, Danny Paradise (egy zenész és jógaoktató) bejött Londonban a stúdiómba, és megkérdezte, akarok-e jógát tanulni. Fogalmam sem volt, mi az, de kíváncsian kértem, hogy mutassa meg. Nagy hatással volt rám a csendes erő és a rugalmasság, amit bizonyított. Még jobban lenyűgözött, miután megpróbáltam utánozni néhány mozdulatát. Mindig sportos emberként gondoltam magamra, akinek a munkája megköveteli ezt, amikor fiatalabb voltam minden nap futottam. De előre tudtam-e hajolni egyenes lábbal, és a tenyeremet a padlóra tenni? Nem. Még egy egyszerű Nap üdvözlést sem tudtam befejezni anélkül, hogy fújtattam volna, mint egy régi vonat. A tanárom még csak nem is lihegett, simán és könnyedén csinálta a gyakorlatokat. Megkértem, hogy másnap jöjjön az otthonomba, és tanítson. 
 
A jóga későn jött az életemben, 38-39 éves koromban. Sajnálom, hogy nem kezdődött korábban. Azt hiszem, akkor tovább értem volna az utamon. De talán nem voltam még kész rá, talán akkor nem fogadtam volna el. Elkezdtem jógázni. s úgy érzem ez életem végéig meg fog maradni. Szeretném. Ez majdnem olyan, mint a zene, oly módon, hogy nincs vége. 
Ha valaki bizonyos idő alatt fut öt mérföldet, ahogy öregszik, nem tudja fenntartani ezt az eredményt. Ez elég bosszantó. Azt hiszem, ha valami, akkor az egyik legizgalmasabb dolog a jógában, hogy ahogy idősebbek leszünk, a gyakorlat bizonyos részei jobbá válnak, s ez rendkívül inspiráló. Lehetővé teszi a folyamatosságot. Ha valami, hát ez visszafordítja az öregedési folyamatot. Meg tudok csinálni olyan dolgokat, amiket még csak nem is gondoltam sportolóként tinédzser koromban. Régen szinte semmit sem tudtam a jógáról. Azt hittem, egy jógás csak ül a padlón törökülésben, és meditál a köldökén… Ha gyakorlod a jógát, több energiád lesz a feladataidra minden nap.
 
Érdekes számomra, hogy a jóga egyre inkább hihetetlenül népszerűbbé válik. Nagyon összetett, zűrzavaros időben élünk, s úgy tűnik, a jóga jó ellenszere az egésznek. Minden koncert előtt legalább másfél órával jógázik az egész csapatom, ami szerintem növeli az összetartást is. Azt hiszem, az egyéni és a csoportos jóga-foglalkozásnak is van helye. Az elmém is sokkal nyugodtabb. Több előnye van, mint azt gondoltam volna. Fizikai, mentális, de hiszem, hogy lelki eredmények is. A tudatom fejlődése. Ha mélyebbre jutsz a jógában, rájössz, az egy spirituális gyakorlat.
 


 
A jóga a dekódolás egyik módja


A sztárok túl gyakran csillognak a karrierjük révén, de az életükben nem. Sting egy érzékeny, nagyon intelligens ember, akiről azt is írták, hogy a jóga lényeges vonását is gyakorolja, mások szolgálatát. Már több millió dollárt adományozott a béke, a környezetvédelem és az emberi jogok céljaira. Segítette az őslakosokat, és megmentett millió hektárnyi esőerdőt Brazíliában. Többször is fellépett hazánkban, hatalmas sikerrel, 2012-ben is kétszer visszatapsolta a lelkes közönség. Tavaly egy New York-i jótékonysági koncertet adott, amelynek célja A változás odabent kezdődik című meditációs oktatás támogatása volt.
 
Ismét őt idézve: Korábban a dalok írása volt az egyetlen meditáció, amit végeztem. A komponálás szinte transz állapotban továbbítja a dalokat. Nem hiszem, hogy írod a dalokat. Jönnek rajtad keresztül. Léteznek odakint, van egy adó. Ehhez szükséges bizonyos fokú mentális tisztaság. A jóga ugyanannak a folyamatnak egy másik útja. 
 
Ahogy öregszem, nem vagyok hajlandó elfogadni az Isten nélküli univerzumot. Úgy érzem, hogy az emberin túl van egy magasabb szintű megértés. Ez mindannyiunkban megvan, csak dekódolni kell. Különböző módszerek vannak a dekódolásra, és azt hiszem, ezek közül az egyik a jóga. A zene, a meditáció, az imádság egy másik. Nem akarok úgy beszélni, mint aki elérte a szatorit, vagy bármi más megvilágosodást. Diák vagyok.
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

nov 04

Ilyen fiatalos a jóga First Lady-je

Amerika egyik legnagyobb tudású és legelismertebb jóga-mestere, Lilias Folan kapta „A jóga First Lady-je” nevet. Lilias a test, az elme és a lélek harmóniájára fókuszálva milliókat segített, hogy megismerjék a jóga előnyeit. Arra törekedett, hogy megértesse: a jóga nem csak a fiataloké, hiszen több mint fizikai gyakorlat. A First Lady szerint semmi sem lágyítja jobban az öregedési folyamatot, mint a jóga! Híres könyve: A jóga a korral jobb lesz, bebizonyítja a jóga erejét, de mélyen spirituális útmutató is.

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

Rejtélyes nő

A Yoga Journal szerint ő az egyike az amerikai jóga négy legmeghatározóbb alakjának. Lilias Folan igazolta, hogy a jóga alapelvei segíthetnek megtalálni a bölcsességet, a derűt, az értelmes célokat, az energiát, vagy általa egyszerűen csak jobban érzi magát az ember. Lilias 1963-ban lépett a jóga útjára, számos neves tanártól tanult, a Sivananda vonal képzett mestereitől.

1973-ban, Lilias Indiába ment, Rishikeshbe, ahol Védanta filozófiát és meditációt tanult. Két év múlva Párizsban a BKS Iyengar módszert tanulmányozta. Autentikus mesterek képezték, első könyvét – az indiai hagyományoknak megfelelően – gurujának ajánlotta. A könyv több, mint jóga-testhelyzetek bemutatása. A légzőgyakorlatok és a vegetáriánus életvitel fontosságára is kitér, ő maga az erőszakmentes táplálkozás híve. A San Francisco Chronicle újságírója írta róla:

egészség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás

„továbbra is rejtélyes nő, egy kedves lény egy távoli bolygóról”.

 
Milliók tanára

Közreműködésével TV-műsorok, könyvek, hangoskönyvek, videók, CD-k és alkotó műhelyek jöttek létre. A televíziós jógaprogramok úttörője. 1972-ben házigazdája és társproducere lett a Jóga és Te cím alatt futó országos sorozatnak. A műsor a közönség széles rétegéhez szólt, háziasszonyokhoz, sportolókhoz, vezetőkhöz, idősekhez, olimpikonokhoz, művészekhez egyaránt. Elmesélte, milyen nehéz volt eleinte a TV kamera előtti tanítás, ahogy kigyúlt a vörös fény.

Ez így nagyon száraz – mondta. – Tanárként függünk az előttünk ülő diákjainkkal kialakított kapcsolattól, egyfajta energia az is. Végül sikerült, mert túl a piros fényen a spirituális szív csatlakozni kezdett az én „láthatatlan” osztályomhoz. Továbbra is kapok leveleket valamennyi korosztálytól. Mivel nem láttam a diákjaimat, nagyon lelkiismeretes, világos irányt kellett mutatnom, figyelembe véve a testtartásokat, ellátni őket egy csomó figyelmeztetéssel, hogy senki ne sérüljön meg. A TV-sorozatot 1974-79 között 200 országos állomás sugározta, és több mint 10 millió rendszeres nézője volt.

Jóga idős korban

A jóga a korral jobb lesz méltán aratott óriási sikert. Ebben a könyvben, Lilias Folan emlékeztet minket, hogy a hiteles lelki utak nem az életkor függvényei, mert a bölcsesség kortalan. Mit jelent a jóga, mit kínál nekünk életünk különböző szakaszaiban? – teszi fel a kérdést a szerző. Rögtön ki is hangsúlyozza:

"a jóga célja kortalan, mert az önmegvalósítás alapvetően lelki természetű. "

Független éveink számától, a fizikai és szellemi képességektől. A kötet 200 fényképet és világos utasításokat, figyelmeztetéseket tartalmaz.
A 40-es, 50-es életkorban s azon túl is az emberek keresik a módját, hogy csökkentsék a test merevségét, lassítsák az öregedés folyamatát. A jóga mindezt biztosítani tudja – biztat Lilias Folan. – Megmutatja, hogyan lehet rugalmasabb az ember idős korában, feltöltődve energiával, mely egyben az életöröm egyik forrása is.

Jóga és kereszténység

Akik attól tartottak, hogy a jóga ütközhet a hitükkel, kíváncsian megkérdezték: Hogyan illeszkedik a jóga a keresztény gyökerekhez? Ők az intelligens, széles látókörű emberek, akik nem fanatikusan, támadó módon lépnek föl. Sajnos nem mindenki elég kulturált, a helyes kérdésfeltevéshez is lelki műveltség szükséges. Lilias Folan egy interjúban erre a témára is kitért:
Remélem, sokan olvasták a könyvemet, ott alaposabban kifejtettem a választ erre a csodálatos kérdésre. Én szeretem a jézusi tanítást, valamint mély tiszteletet érzek minden élő vallás iránt. A hatha jógát szerte a világon gyakorolják, a buddhista és keresztény kolostorokban egyaránt. Ez egy fontos része az egészségmegőrző és stresszkezelési programoknak, nemcsak a kórházakban és wellness-központokban.

 
Megértés és gyakorlat 

Fit, rugalmas és élettel teli volt mindig, pályafutása alatt több jógamagazinban szerepelt. Napjainkban oktató műhelyek, jógakonferenciák vezetője. Idős éveiben, is aktív személyiség, nyolcvanadik születésnapját gyermekei és négy unokája körében, valamint neves jógatanárok és barátok között tartotta.

Hitvallása: A jóga a belső növekedés és fejlődés eszköze. Erősíti és megtartja a rugalmasságot, lecsendesíti a nyugtalan elmét. Mindenkihez illik, nem számít, hogy milyen méretű, formájú, életkorú, vagy milyen a fizikai állapota. Egy Upanisad idézet olvasható a honlapján: „A megértés gyakorlat nélkül jobb, mint a gyakorlat megértés nélkül. A megértés gyakorlással jobb, mint a megértés nélküli gyakorlat. Valódi természeted szerint élni jobb, mint a megértés és a gyakorlat.”

Kapcsolódó cikkek


 

Tovább olvasom

júl 12

Dr. Jógini

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra L. Doman csontkovács és bejegyzett jógaoktató. Miami első orvos által felügyelt jóga terápiás centrumában dolgozik. Doktori végzettsége mellett marketing és gazdaságtudományi tanulmányokat is folytatott. Szakterülete a rehabilitáció és a betegellátás, a programja megtanít arra, hogyan kell dolgozni izomrendszeri sérülések esetén. Dr. Sandra Doman Miamiban nemcsak gyógyszert, jógát is felír a betegeinek.

Sok vélemény és mítosz létezik erről a 3000 éves ősi gyógyító gyakorlatról. A jóga az arany standard rendszer, amely kombinálja relaxációs technikákat és megerősíti a mozgásokat. Nagy hangsúlyt fektet a stressz enyhítésére és a mentális gyógyulásra. Az orvosi kutatások azt mutatják, hogy a jóga nagy hatékonysággal javítja az egyensúlyi problémákat, enyhíti a stresszt, és növeli a fizikai állóképességet. Miami jóga terápiás centrumában is arra ösztönzik a betegeket, hogy próbálja ki a jóga folyamatát, amely egy hatékony, egyszerű és olcsó módja az egészségmegőrzésnek.

hírességek jóga hatásai

Dr. Sandra Doman ügyesen oldja meg a jóga és a gyógyszer közötti szakadék áthidalását. A leggyakoribb mozgásszervi sérüléseket is kezeli, de nemcsak az orvosi rendelőben. Dolgozott különböző sportolókkal, így fejlődött ki az a sport-rehabilitációs és a betegellátással kapcsolatos progresszív megközelítése, mely kapcsolatot  keres az anatómia és a jóga között. A jógaoktató képzési programokban anatómiát tanít Dél-Floridában, nem kétséges, mennyire fontos ez a sérülések megelőzése érdekében.

hírességek jóga hatásai

Dr. Doman jóga műhelymunkájának egyik célja az orvosi terminológia könnyebb megértése. A jóga elsősorban egy békés gyakorlat, így kiváló azon katonák számára is, akik úgy érnek haza, hogy poszttraumás stressz zavarban, depresszióban vagy mindkettőben szenvednek. Együttműködést kér a betegeitől, megbeszéli a mozgásszervi sérülések gyógyításához kapcsolódó jógagyakorlatokat, melyek többek között a gerinc, váll, csípő és a térd területeit érintik. Dr. Doman több éves tapasztalattal rendelkezik a jógaoktatás és a személyi edzői munka, valamint a profi sportolók kezelése terén. Szilárdan hisz a jóga hatalmában, úgy véli, a jóga képessé teszi az embereket, hogy átvegyék az irányítást a test felett – az egészség, az erős test, és a nyugodt, éber elme érdekében.  

 Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

júl 07

A jóga gyökerei

hírességek jóga anatómia

Dr. Mark Singleton a jóga hagyományok hiteles kutatója, aki a történeti tényeket összekapcsolja a jelenkorral. Sir James Mallinsonnal több éven át dolgozott egy remek könyvön, amely a jóga eredetét kutatja.

A szerzők, akik mindketten aktív jógázók, az 5000 éves múltra visszatekintő jóga és a modernitás izgalmas kérdését vizsgálják. A könyv nemcsak a jógatanárok, hanem a tudósok és szakemberek elismerésére egyaránt számíthat. Mark és Jim a jóga világhírű tudósai több éves tapasztalattal a hátuk mögött.

hírességek jóga anatómia
Jógini és a hegyi seregély, akvarell, aranyszínű papíron 
India, Karnataka, Bijapur, 1603-4

A jóga gyökerei c. kötet hiánypótló, annak ellenére, hogy számos írás jelent már meg ebben a témában. Az indiai hagyományok és az ősi szövegek felkutatása azt a célt szolgálta, hogy az angol nyelvű vagy nyugati jóga közösségeknek az eredeti jóga szövegek révén mutassa be a jóga gyökereit. E munka egy részét a korábban le nem fordított idézetek alkotják.  A jóga a modern világban – izgalmas kérdés. Főleg akkor, ha azt vizsgáljuk, mi az, amit valóban átörökített Nyugat abból a komplex ismeretanyagból, amely több ezer éves filozófiát és gyakorlatot tudhat maga mögött.

hírességek jóga anatómia
Vivekamártanda kézirat, 1477

Sir James Mallinsont, a rasztás bárót már bemutattuk olvasóinknak. Tudós tanár és kutató indológus szakember, aki az indiai jóga témára és a jógi hagyományokra szakosodott. Barátja és kollégája, Mark Singleton a Cambridge-ben szerzett doktori címet, tudományos kutatómunkája során több évet töltött Rádzsasztánban. Szakterülete a jóga hagyományai és a modernitás kapcsolata. Több könyvet is publikált már e témában, jógaoktató képzéseken tanít, és jóga konferenciákon vesz részt szerte a világon.

hírességek jóga anatómia
Jógi 1510

Mindkét tudós véleménye megegyezik, vagyis történelmileg az eredeti jóga nem vált ketté fizikai és szellemi ágra, a kettő közti különbség nem létezik. Könyvük felhasználóbarát, tematikusan épül fel, külön szakaszokat szenteltek a ászana, pránajáma, mudra stb. bemutatásának. Mindegyik egy rövid bevezetéssel kezdődik, amely felvázolja a történelmi hátteret. Azért is fontos az ilyen publikáció, mert még néhány éve is olyan cikk jelenhetett meg, amely a jóga eredetét a szex-kultusz kezdetéhez kapcsolja. Az ilyen őrült kijelentések ugyancsak indokolttá teszik a jóga hagyomány hiteles információját – mondta Sir Jim Mallinson.

hírességek jóga anatómiaFontosak az eredeti, elsődleges szövegek – tette hozzá Mark Singleton, aki jóval a gyarmatosítás előtti kort is alaposan tanulmányozta. – Természetesen vannak jól megalapozott munkák, de olyan tendencia is, ami az erőszakos, gyarmati célokat szolgálta, és ez a szövegek fordításánál jelentősen eltérő módon mutatkozik meg. Nem hiszem, hogy szükséges lenne a kultúrák kemény elkülönítése. Történelmileg mindig volt tanulás az egész régió határain keresztül. Mindig volt kultúrák közötti csere.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 29

Vadászpilótából jógatanárnő

hírességek

Elizabeth Corwin az amerikai haditengerészet egykori F-18-as pilótája ma már elismert jógatanár, és társigazgatója egy jógatanárképző intézetnek. Úgy is ismerik, mind világszerte sokat utazó pedagógust. Vándor szelleme készteti arra, hogy előadásokat tartson, és jóga-műhelyeket vezessen. Arról is beszámolt, milyen hasonlóságokat lát a katonai fegyelem és a jóga önfegyelme között, valamint a koncentrációban, a kitartásban, a tiszteletadásban és mások szolgálatában – sőt a szeretet terén is, mindkét területen. E fiatal hölgy rendkívül mély megértésről és elhivatottságról tett tanúságot. Van egy harcos mindannyiunkban – mondta, és kifejtette, hogyan érti ezt.

hírességek

Elizabeth Corwin, vagyis Liz az a típus volt, aki mindkét végén égeti a gyertyát. Tudta, hogy ez nem maradhat így sokáig, és ahogy megfogalmazta: szerencsére, a jóga rá talált. Még pilótaként kezdett el jógázni, az segített neki, akkor így menekült a stresszes életmód elől. 8 évig mint tiszt és pilóta dolgozott, de több mint 11 éves katonai szakértői múlt volt mögötte, amikor főállású jógatanár lett, bár továbbra is a haditengerészet tartalékosa maradt. Miután elhagyta az aktív szolgálatot, tovább képezte magát, Indiában Mysoreban is tanult, hű marad mottójához: „örökre egy diák vagyok”. Megalapította a „Walkabout” jógastúdióját, melyre egyaránt jellemzőek a jóga műhelyek, magán, csoportos és katonai jógaórák. Liz egy energikus vezetője, bizonyított előadóművész nyomás alatt, és befolyásos mentor. „A jóga visszaad” alapítvány utazó nagykövete is. Az alapítvány célja: mozgósítani a világ jógaközösségeit India Anya támogatása érdekében, hiszen tőle kapta a nyugati ember is a jógát.

Felmerülhet a kérdés: Mit keresett ez a fiatal nő a kiélezett verseny és konfliktus világában egy ingerlékeny tesztoszteron világban? Meg is kérdezte tőle valaki: Ez egy kicsit nem ellentmondásos és képmutató? Ő maga meglepő választ adott erre: felfedezte a hasonlóságot a jóga gyönyörű egyesítő művészete és a hadseregbeli szolgálat között. A Mysoreben töltött tanulóidő egy nagyon tanulságos, egyben szívhez szóló történetét mesélte el:

hírességek

Kora reggel kezdtünk gyakorolni. Nem voltam fáradt, mert a haditengerészet túlélési képzése már megedzett. Szaraszvati, egy édes 70 éves indiai nő tanított, mégis egy hasonló félsz kapott el, mint egy régi őrmesterem idején. Egy lusta pillantást vetett rám Szaraszvati komoly, mindent látó szeme. A gyakorlás után feltekertem viharvert jógaszőnyegemet, és tétován odaléptem hozzá. Anyaként ült ott, bokája óvatosan keresztbe, keze az ölében. Úgy figyelte az osztályt, gyengédség és intenzitás sugárzott a tekintetéből, pedig ez a két érzés ritkán él egymás mellett. Meghajlítottam a térdem, és meghajoltam a lába felé, a tradicionális guru-tanítványi köszöntéssel: vande gurunám csaranáravinde – meghajlok a legnagyobb tanárok lótuszlába előtt. Abban a pillanatban éreztem, hogy ez hasonló ahhoz, mint korábban tettem, amikor tisztelegtem a magas rangú tisztek és az amerikai zászló előtt. Két évvel később több párhuzam is nagyon nyilvánvalónak tűnt. A közös téma a fegyelem, a tapaszja, vagyis a lemondás vállalása és feljebbvaló iránti tisztelet. 

hírességek
Robert Srurman fotóművész és jógaoktató fényképe

A haditengerészetnél, a légierőnél vagy a parti őrségnél a fegyelem segíti az egységben maradást. Ez a ragasztó, ami teljes és zökkenőmentes működést ad. Így van e a jóga gyakorlók esetében is. A fegyelem a mi gyakorlatainkban  nem csak a szőnyegen fontos, az élet minden területén integrál és kiegyensúlyoz. Fegyelem az elkötelezettség iránt, mely kinyitotta a szemünket az igazság, a szeretet és a megértés felé. Ez kapcsol össze igazi önmagunkkal, ez tesz képessé a szeretet nyílt szívű, széles látókörű harcosaivá válni. Akár egy fizikai csatatéren, akár a a saját igazságunk csataterén a fegyelem a siker egyik kulcsa. Lényegében a mi legnagyobb tudományunk, hogy az igazság és a szeretet a legfantasztikusabb ajándék, önmagunk és mások legszebb köszöntése.

 Egyszer azt olvastam, hogy a harcos egyik legnagyobb erőssége az, ha képes szeretni. Gyakran azt mondják, hogy a szeretet gyengeség, hogy a valódi hatalom őrzi, erősíti a szívünket, és ha „erős”, „kemény” harcosok akarunk lenni, el kell rejteni vagy hatástalanítani kell ezeket az érzelmeket. De nem így van! A szeretet tűzfészek egy harcos, és a jógi számára. Ez a motiváció, amely állóképességet ad, még akkor is, ha a balsorssal kell szembesülni. Szeretet nemcsak a családért, de az igazságosságért, a toleranciáért és a szabadságért is.

Enélkül nincs értelme a harcnak. Nincs ok arra, hogy valaki elhagyja a családját, a barátait, az otthonát, és veszélyes körülmények között hónapokig kockára tegye az életét és testi épségét. A szeretet a végső forrása egy harcos fenntarthatóságának. És ha a szeretet a tűz, a hit tartja a parazsat forrón, még akkor is, ha a tűz hűlni akar, vagy kétség kúszik elő. A hit és a szeretet az állványzata a mások iránti elkötelezettségnek. Ez az a „szívósság”, ami mögött a fizikai és érzelmi erő és bátorság van.

Hasonlóképpen a szeretet gyakran szól hozzánk, mint jógikhoz. Amikor gyakorlunk, a feszültség, a stressz, a blokádok, a csomók nem kötnek, és ez a tisztítás felébreszti a szívünkben az erőnek azt a szökőkútját,amely már belül van. A szeretet bátorságot ad nekünk, hogy megbocsássunk, elengedjük vagy elfogadjuk a helyzeteket, és hogy továbblépjünk azokon, amelyek már nem szolgálják az életünket. Ez erősebb, mint bármely más érzelem, néha még az is kell, hogy elhagyjuk érte a régi kerékvágást. Még ha ez az ébredés nem mindig fizikai vagy tárgyi, a hitünknek, ami szanszkritul sraddhá, elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy minket újra és újra visszatereljen a gyakorlásra. A szeretet egy igazi harcos legnagyobb erőssége. Ha megengedjük magunknak, hogy a szívünk túlcsorduljon szeretettel, semmi nem lesz lehetetlen számunkra. Megbocsátás. Elfogadás. Megértés. Együttérzés. Szabadság. Öröm. Boldogság. Ezek a harcos szellem közös szálai.

hírességek

Ha valaki beismeri, hogy gazdag akar lenni, nem léphet be a hadseregbe. Minden jógaoktató ugyanezt mondja neked a jógával kapcsolatban. És mégis, mindannyian még mindig úgy döntünk, hogy végezzük szolgálatainkat a magunk módján. Nem csak a közvetlen környezetünket, vagy azokat, aki kiálltak mellettünk a válság idején, hanem az összes élőlényt. Erre vagyunk hivatottak. Az energia nem vész el, ha a tiszta szándék, és semmi sem nemesebb, mint átadni magunkat a szévának, a szolgálatnak. Ez megtisztítja a lelket, felszabadítja az egót, és begyújtja a szíved parazsát, hogy égjenek a szeretet lángjai. 

A jógik küldetése: mások szolgálata. Számtalan lehetőségünk van erre. Időnket, energiánkat adhatjuk, próbálhatjuk megérteni a másikat – és feltétel nélkül szeretni. De ahhoz, hogy ezt elérjük, ápolni kell a saját harcos szellemünket. Fegyelem. Tisztelet. Hit. Szeretet. Ez tesz minket igazi harcosokká, erőssé, lelkileg kitartóvá, egy magasabb cél érdekében, magasabb, mint mi magunk. Ezt játszva megtehetjük. A szanszkrit játék szó, a „lila” jelentése: olyan szabadság, melyben semmi sem szükségszerű.

 Ez az én válaszom a „Miért?” kérdésre. Ez van a miért mögött, emiatt szeretem másokkal megosztani ezt a gyönyörű művészeti formát, a jógát. Közben én is inspirálódom általa. Walkabout Yoga: Vándorlás-jóga, világutazás. A lélek utazása. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 13

Hogy jön össze a csoki és a meditáció?

Christen Press az Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának a tagja. Amikor a csapat 2015-ben a világbajnokságon Ausztrália ellen játszott, Press a 61. percben megszerezte karrierje első vb-gólját. Néhány hónap múlva a Yoga Digest címlapján szerepelt. Mivel naponta jógázik, szívesen beszélt a jóga iránti elkötelezettségéről. Kedvence a csokoládé, és szereti a meditációs gyakorlatokat – mert mindkettő édes.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai

A 2015-ös női labdarugó világbajnokságot az Egyesült Államok nyerte. Az idén a válogatott a negyedik olimpiai aranyérmét szeretné elnyerni Rio de Janeiróban. Christen Press, a 26 éves profi labdarúgó is hozzájárult a tavalyi sikerhez. Kora gyermekkorától rajongott ezért s sportágért, ifjúsági bajnok is volt. Rövid ideig Svédország csapatában játszott, 2013-ban mint a szezon gólkirálya, 23 góllal megnyerte az Aranycipő díjat. Minden egyes nap meditál, és ez még fontosabb számára akkor, amikor játszik, mert energikus, ideges embertípus.

Hogyan kerültél kapcsolatba az Ájurvédával? – kérdezte tőle egy újságíró.
– A nővérem, Channing Press révén. Ő Indiában védikus meditációt tanult és később nekem is tanította. Az ő életét teljesen átalakította a meditáció. A középiskolában és az egyetemen, amikor hatalmas nyomás nehezedett rá, a depresszióval küzdött. Most boldogan él, a tudásával szolgál másokat.
A meditációt én többnyire a stressz enyhítésére használom, hogy segítsen lecsendesedni a rohanásban, és száműzze az ideges gondolkodást. A védikus meditáció egy ősi gyakorlat. Az előnyeit azonnal érezni lehet, az elme megnyugszik. A meditáció során bizonyos mantra recitálása mély relaxációhoz vezet. Ez nem eufóriáról szól, másfajta pihenés. Saját tapasztalataimra hivatkozva mondom, hogy elmarad a szorongás, az elme csapongása, a nyugtalanság. Én a védikus meditációnak azt a fajtáját végzem, melyben a tanítvány egy ősi szanszkrit mantrát kap a gurujától, azon meditál, és azt nem mondja el másnak.

Azt hiszem, a meditáció a nyugtalanság ellenszere. Soha nem gondolkodom a külvilágon és a kommentárokon, miközben játszom. 

"A meditáció és a jóga megtanított a koncentrálásra és az egyenletes cselekvésre. "

Folyamatosan a jelen pillanatban tart, képes távol tartani a beszivárgó gondolatokat. Élvezem a kiegyensúlyozó ászanákat, és nagy segítséget jelentenek nekem azok, amelyek oldják a hát, a váll és a nyak feszültségét.

A foci csatárról megjegyezték, hogy nyilvánvalóan van valami kapcsolat az étkezése és az étrendje, meg a mozgás között, mert hihetetlenül szép a bőre. Általában valamilyen gyümölcsturmixot eszem – mesélte Christen –, és nagy rajongója vagyok a müzlinek. Sokszor eszem keveset a nap folyamán, de gyengém a csokoládé. Nem fogyasztok húst, szeretem a quinoát pirítva, egy finom mártással, néhány zöldségfélével vagy a rizs alapú vacsorát kora este.

hírességek egészség sport táplálkozás fitness jóga hatásai
"A jóga nekem azt jelenti, hogy egy boldogabb futballistává válok." Robert Sturman fotóművész és jógaoktató képe

 Amikor képes vagyok gond nélkül játszani dinamikusabb és természetesebb vagyok. A nemzeti csapat jó néhány tagja is rendszeresen jógázik, tisztában vannak azzal, hogy eredményesebb sportolók lesznek általa.

Kapcsolódó cikkek


 


 

Tovább olvasom

máj 06

A karmester jógi

Brad Keimach 1986-ban szerzett diplomát a híres New York-i Juilliard School-ban, majd a Carnegie Hall-ban debütált. Leonard Bernstein nagy hatást gyakorolt rá, a tanára és egyben a mentora volt. Keimach több zenekar zenei igazgatója vagy vendégkarmestere. A kiemelkedő muzsikusok között különlegessé teszi az a tény, hogy 12 éve jógát is tanít. Egyik kritikusa így írt róla: Keimach táncol a karmesteri dobogón, mint egy dervis, a belőle áradó energia ragályos, határozottan inspiráló.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Karmesteri pálca és jógaszőnyeg

Keimach nem csak a New York-i Filharmonikusokat vezényelte, emellett zenei pedagógus, zenetörténész és jógaoktató, aki kapcsolatot lát a zeneszerzés, a klasszikus darabok előadása, valamint a jóga között. „Mindkettő mély belső munka, és mindkettőnek van egy külső megnyilvánulása.” A 90-es években Los Angelesbe költözött. A Glendale Ifjúsági Zenekar élén a keze, arca, egész teste szerető gesztusokat és biztató mosolyt sugároz, így ösztönzi a gyerekeket.
Friss levegő, napfény, tengerpart – kevés szebb helyet lehet elképzelni a jógaórák számára. Az időjárás lehetővé teszi, így Keimach még télen is tanít, a tengerparti órákat folyamatosan hirdetik.

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Brad Keimach az ifjúsági zenekar élén

 
Brad Keimach számára a légzés egyfajta mozgó meditáció. Huszonöt éven át zenei vezetőként tevékenykedett, ideális tolmácsa a légzőgyakorlatoknak, mert művészként is meg kellett tanulnia az elme szabályozását, sőt a pontos levegővételt is. Max Strom, a híres jógatanár, író és szónok tanítványa volt, aki nem véletlenül idézte a szufi mondást, amikor összekapcsolta a jógát a zenével:

„Ma a zene gyakran csak időtöltés, Isten felismerése helyett eszköz Isten elfelejtéséhez. Ahogy használja valaki a dolgokat, az alakítja erényévé vagy hibájává.”

hírességek jóga oktatás légzés pozitív gondolkodás
Jóga a tengerparton

Brad jógaóráin összeolvad a karmesteri pálca és a jóga, egy szimfonikus jógát alkotva, amely kiemeli a klasszikus zene rendezettségét, speciális módon vezetve a gyakorlókat. A zenekarral több ezer órát próbálunk egy darabot, hogy egyedülálló, lenyűgöző teljesítményt nyújtsunk – mondta. – Ehhez együttműködésre van szükség. 

A jógaóráit „együttérzés a tettekben” kifejezéssel jellemezte, és rendszeresen idézi egykori tanára, Max Strom figyelmeztetését: Minden nap tele van lehetőséggel. E csoporton kívül az emberek kilencvenkilenc százaléka csupa stressz, jobban, mint te most. Ne vedd át a stresszt, inkább add nekik a békédet. 
 
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 18

A helytelen gondolatok teszik az embert boldogtalanná

Dr. Patrick Broome tíz éve Németország vb-aranyérmes labdarúgó csapatának a jógaoktatója. Pszichológus végzettsége van, húsz éve gyakorolja a jógát, Münchenben két jógastúdiója működik. A világbajnokság a fizikai megterhelés mellett mentális feszültséget is jelent. Patrick Broome abban segít, hogy a sportolók egészséges szervezettel, jó fizikai kondícióban és belső kiegyensúlyozottsággal készüljenek a mérkőzésekre. Ugyancsak tanulságos mindaz, amit az életről, a jógáról vagy a lelkiségről mond. Jóga mindenkinek címmel már megjelent egy könyve is.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Patric Broome, a Német Labdarúgó Válogatott jógaoktatója

Patrick Broome a legismertebb jógaoktató Németországban. Súlyos betegségéből épült fel, s mint később megfogalmazta, úgy gondolja, hogy a betegség nem csak egy akadály, hanem egy nagyon-nagyon jó tanár. Azt mondta magának, ha már nem sokáig él, akkor legalább az elképzelései szerint akarja tölteni napjait, a fontosabb dolgokra koncentrálni. A jóga egy eszköz, hogy az elme nyugodttá váljon, de nem csodára várt, hogy meggyógyítsa a testet. Ugyanakkor, ha nem lett volna ott a jóga, lehet, hogy nem bírtam volna ki ezt az életszakaszt – mondta visszaemlékezve. – Azt hiszem, hihetetlen arrogancia, ha valaki azt mondja, csak akkor lehet boldog, ha egészséges. Sok embert ismerek, akik valamilyen fizikai rokkantság ellenére a legstabilabbak, legboldogabbak, és jobban tudatában vannak ennek, mint az úgynevezett egészséges ember.

A védikus szentírások tanulmányozásának, a mantrázásnak, a meditációnak és az erőszakmentes életmódnak a híve. Gyerekkora óta vegetariánus, alkoholt sem fogyaszt. Már korán felismerte, hogy a körülötte élő kedves állatok és a hús összekapcsolódik. Soha nem tudnék megölni egy állatot, hogy megegyem – jelentette ki.

Volker Mehllel, aki a különleges ájurvédikus konyhaművészet mestere, Ausztriában egy jóga konferencián ismerkedett meg, s ez később sikeres együttműködést eredményezett. Hagyományosan a jóga és az ájurvéda kéz a kézben jár. Mindkettő több évezredes régi gyógymód Indiából. A kettő együtt különösen alkalmas arra, hogy növelje az egyéni teljesítményt, megelőzze és gyógyítsa a betegségeket. Patrick Broome jógastúdiójában először a jóga testi-lelki egészséget segítő gyakorlatait végzik az odalátogatók, utána megízlelhetik Volker vegetáriánus, vegán alkotásait, a finom ájurvédikus ételeket.

egészség erőszakmentesség fitness hírességek jóga hatásai pozitív gondolkodás
Nem az élet, hanem a gondolatok teszik az embert boldogtalanná

A jógának több szintje van, de nem lehet mindenkivel rögtön a legelmélyültebb síkon kezdeni. Van, akit csak a testi karbantartás érdekel, de ha kérdéseket tesz fel, ha tudakozódik a jóga összetettsége felől, akkor már könnyebb a jóga eszmeiségét kiszélesíteni. Ezt a gyakorlatot követi Patrick Broome is. A jóga komoly fizikoterápia, de egy önismereti utazás is, utazás befelé, lényünk valódi célja felé. Elmondta, hogy pszichológusként és jógaoktatóként is a fizikai és pszichés szenvedést kell kezelnie. Mivel ismeri a Védák tanítását, tudja, hogy a szenvedés oka elsősorban a rossz megértés, helyzetünk hamis értelmezése, és az ebből fakadó félelmek, különösen a halálfélelem. A jóga szabadságot is jelent, a mentális zavaroktól való mentességet. Mindenki vágyik arra, hogy kiszabaduljon saját mentális körhintájának fogságából. 

-Én túl merev vagyok ilyesmihez, ilyen és hasonló megjegyzések gyakran hangzanak el férfiak szájából. Meg kell tanítani őket, hogy ne jöjjenek zavarba a jógától, s ehhez erős példaképekre van szükség, s olyanokra, akik beszélnek a jóga pozitív hatásairól – mondta dr. Broome.

Napjainkban a neurológiai és az érzelmi problémák egyre szaporodnak. Míg a jóga az önközpontúságot tartja az emelkedett élet legnagyobb akadályának, addig a társadalom éppen ezt erősíti. Szerencsére vannak olyan csoportok is, akik a társadalmi, sőt ökológiai tudatosságot hangsúlyozzák. A jóga egy lépéssel tovább megy: azt akarja tudatosítani, hogy az életnek van valami nagyobb, összetettebb értelme is, mint amit általános célként ismerünk.

Nehéz leírni egy megvalósult jógi igazi nagyságát – nyilatkozta Broome. – Az indiai szentírások szerint egy felszabadult ember mentes az önző érdekektől, aggodalmaktól, tetteiben nem gátolják a nehézségek, a szenvedés, a bánat és a félelmek. Nem saját szeszélyeinek a rabszolgája, nyugodt, kiegyensúlyozott, nem érdekli a közvélemény kritikája, ha eszméi miatt támadják. Van néhány ilyen nagyszerű ember, Martin Luther King vagy Gandhi jó példa erre. Bebizonyították, hogy milyen mérhetetlen legetőség van mindannyiunkban. Saját kényelmüket feladva teljesen elkötelezték magukat az emberiség szolgálatában.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

márc 29

Az üzleti elit kedvenc időtöltése

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Steve Jobs korán felfedezte a jóga és meditáció áldásos hatásait. Indiába is rendszeresen ellátogatott.

Hogy mi az üzleti elit kedvenc időtöltése?
Nos, nem a golf, hanem a jóga és a meditáció.
Jógázik Evan Williams, a Twitter társ-alapítója, Jeff Weiner, a LinkedIn vezérigazgatója, Russell Simmons, üzleti mágnás, a Def Jam Records társalapítója, vagy az Emmy-díjas Oprah Winfrey, a híres amerikai televíziós műsorvezető és üzletasszony, Mark Bertolini, a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító társaság, az Aetna vezérigazgatója, hogy csak néhányat említsünk.
Marc Benioff szerint korábban Steve Jobs volt az, aki jó példával járt elöl. A tech-világ egyre több üzleti vezetője követi Jobs útját, érzi úgy, hogy a meditáció, a jóga gyakorlása pozitívan befolyásolja az életét. Az életmódbeli változás révén alacsonyabb stressz-szintet tapasztaltak, ugyanakkor nőtt a kreativitás, a felismerési képesség, a termelékenység, sőt még az empatikus készség is. 

Azt már megszoktuk, hogy a színészek, tévés személyiségek és zenészek között sok jógázó és/vagy vegetariánus személyt találunk, de már a tech-világában is fellelhetjük a jóga híveit. Steve Jobs volt az újító. Az Apple Computer alapítója és vezérigazgatója vegetariánus volt, India kultúrája iránti mély szimpátiája közismert. Temetésén, 2011 októberében, a barátok és a családtagok egy különleges búcsúajándékot kaptak: a fából készült doboz Paramhansa Yogananda Egy jógi önéletrajza című lelki memoárját tartalmazta.
A Salesforce.com alapítója és vezérigazgatója, Marc Benioff is részt vett a végső búcsúztatóján. Így emlékezett rá: Ha visszatekintünk Steve Indiába tett útjaira, egy hihetetlen felismerést tapasztalunk, meg kellett nézni a világot belülről kifelé. Ez volt az üzenet: nézz magadba, és vedd észre magad! Ébredés, önmegvalósítás! 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Marc Benioff, a Salesforc.org alapítója a meditációt tartja élete legfontosabb részének.

Marc Benioff, amerikai internetes vállalkozó, író és filantróp. A nemzetközi számítástechnikai vállalat élén állva a meditációt használja a munkahelyi stressz kezelésére. A meditáció az egyik legfontosabb része az életemnek – állítja a vegetariánus üzletember. Nagy hatással volt rá Máta Amritánandamaji, indiai származású spirituális vezető, akinek hatására felismerte, hogy miközben a karrierjét építi, valamit vissza is kell adnia a világnak. Salesforce.org alapja egy egyszerű ötlet: a technológia, az emberek, és a források összekapcsolása a közösségek érdekében szerte a világon. Ez egy integrált emberbaráti megközelítés, az 1-1-1 modell, melyet már több óriáscég, például a Google is elfogadott. Felsőoktatási és a non-profit ügyfeleket támogatnak adományokkal és önkéntes munkával. A legjelentősebb pénzügyi magazin, a Barron 2010-ben Benioffot és feleségét nevezte a 25 leghatékonyabb emberbarát egyikének.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Russell Simmons és Rick Rubin. Rendszeresen meditálnak és jógáznak.


A „jógi” üzletember, Russell Simmons a Rush Communications elnök-vezérigazgatója. Keresztény jóginak tartja magát, társadalmi és környezeti aktivista. A zeneiparban hip-hop mogulként ismert Simmons a sikerét is a jóga és a meditáció gyakorlásának tulajdonítja. Még könyvet is írt erről a témáról, mert meggyőződése, hogy folyamatos erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy az embereket megismertessék a jóga és a meditáció gyakorlataival , mely jó irányban változtathatja meg az életüket. Egy interjúban Russell Simmons így fejezte ki magát: Sokan szeretnék elérni a „jóga” szintjét, mely elvezet egy magasabb helyre. A meditáció a legjobb eszköz arra, hogy kiterjesszük saját világosságunkat. Amikor megkérdezték tőle: Miért meditálsz naponta kétszer? Azt felelte, amiért zuhanyozni is kell. Ugyanezen okból kell vigyázni a testre, és arra, ami a fejben van. Minden nap.
Russell Simmons már 1999 óta vegán, a környezeti és egészségügyi előnyöket fontosnak tartó, erőszakmentes mozgalmak és az állati jogok szószólója. A Farm Sanctuary támogatója. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy véget vessen a haszonállatokkal való kegyetlen bánásmódnak. A PETA állatvédő szervezet 2001-ben neki adományozta a Humanitárius Díjat, 2011-ben pedig az év díját. 
Simmons a Def Jam egyik alapítója, mellette Rick Rubin még egyetemistaként lett társalapító. Rubin jelenleg az egyik legrégebbi és leghíresebb zeneműkiadó cég, a Columbia Records elnöke. A háromszoros Grammy-díjas amerikai zenei producer már nagyon fiatalon gyakorolta a meditációt. A bhakti-jógával is kapcsolatba került, mert ő készítette a legismertebb kirtan stílusú amerikai énekes, Krisna Dász „A szív lehelete” című lemezét. Krisna Dász a hindu vallásos zenét népszerűsíti, 2013-ban Grammy-díjra jelölték. A bhakti-jóga meditáció elkötelezettje, de jógázik is, különösen amikor Indiába, Risikésbe látogat. 
Nathaniel S. Borenstein egy számítógépes tudós. Ő az egyik eredeti tervezője a MIME formázású multimédiás elektronikus levélnek. Ez egy internetes szabvány, melyet naponta több mint egy billió alkalommal használnak. Borenstein csodagyerek volt, már 2 évesen olvasott. Felnőttként matematikából és vallási tanulmányokból, majd számítógépes tudományból diplomázott. 1972-től vegetáriánus , meggyőződéses pacifista, aki web szerverét és vezeték nélküli hálózatát a szanszkrit ahimsza kifejezéssel nevezte el, melynek jelentése: erőszak nélküli.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Manishka Thakor, a Wealth
Strategies for Women igazgatója

Manisha Thakor a Wealth Strategies for Women igazgatója, mely tanácsadási szolgáltatásokat és alapvető vagyonkezelési megoldásokat kínál a nők és a családok számára. Manisha a Harvard üzleti szakán végzett, és a nők lelkes pénzügyi szószólójává vált. Társ-szerzője két nagy sikerű pénzügyi könyvnek, tagja a The Wall Street Journal pénzügyi szakértői testületének. Megalapította a saját, független befektetési tanácsadó cégét, a MoneyZen-t. Naponta kétszer 20 perces meditációt tart, az elsőt reggeli előtt, a másodikat este, közben összpontosít a légzésre és a gondolatban ismételt mantrára. Ezek az élet minőségét javító legjobb gyakorlatok, amit valaha tapasztaltam – mondta.
 
Nancy Slomowitz az Executive Management Associates elnök-vezérigazgatója csökkentette cége egészségügyi ellátási költségeit a meditáció és a jóga által. Tinédzser kora óta, tehát majdnem 40 éve minden nap szakít időt a meditációra, és annak a szakmai és a magánélet területén egyaránt érezhető gyakorlati előnyeiről számolt be. Munkahelyi őrület címmel könyvet is írt tapasztalatairól, humorosan mutatva be a napi problémák fölé emelkedés módjait. 

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Soledad O'Brien, újságíró

Soledad O'Brien díjnyertes CNN újságíróként már nevet szerzett magának, mielőtt saját céget alapított. TV showt készített a nevetés jógájáról, amit Dr. Sanjay Gupta ismertetett, aki egyébként orvosi munkája elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A nevetés csökkenti a stresszhormonokat, javítja az immunrendszert és endorfint, boldogsághormont termel. Soledad hamarosan saját produkciós céget hozott létre, a Starfish Médiá-t, s ennek vezérigazgatójaként az elkötelezett tényközlés híve. Az Emmy-díjas újságírónő olyan nehéz témákkal is szembenézett, mint a bántalmazott nők és a lányok sorsa, az iskolai problémák, a 16 évesek, akik elvesztették hitüket az oktatási rendszerben, vagy a BP, a brit olajipari óriás környezetszennyezése a Mexikói-öbölben, amikor mintegy 790 millió liter olaj ömlött a ten­ger­be. A Katrina hurrikán után férjével együtt egy alapítványt hozott létre, ami fiatalokat, főleg nőket támogat, akik egyetemre szeretnének menni, de anyagilag nem tudják megoldani. 
Barátja, a fent már említett „jógi” üzletember, Russell Simmons hatására ő is a meditáció gyakorlója. Nagyra értékelem a meditáció lehetőségét – mondta. – Lehetővé teszi a nyugalom megtapasztalását, amely néha életmentő lehet az őrült világban. Enyhíti a napi stresszt és azt a nyomást, amikor egyensúlyozni próbálok a mindennapi élet és az anyaság között.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke

Jeff Weiner a LinkedIn vezérigazgatója, a Yahoo ügyvezető alelnöke. Ő is fontosnak tartja a meditációt. Alapelve: Úgy kell támogatnod az átalakulást, hogy hű maradsz az értékekhez. Két könyv volt a legnagyobb hatással rám – mesélte. – Az egyik a a dalai láma írása, A boldogság művészete. Ez az, ami megértette velem az igazi együttérzés mibenlétét és a különbséget a részvét és az empátia között. Felismertem, mennyire fontos könyörületességre és együttérzésre törekedni.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
John Mackey a Whole Foods alapítója a Föld megóvásáért dolgozik.

John Mackey a legnagyobb ökológiai élelmiszer üzletlánc alapítója, mely a világ 100 legsikeresebb vállalatainak egyike. Ingyenes egészségbiztosítási lehetőséget ad minden alkalmazottjának. A Whole Foods a „teljes ételek piaca”. A cég nemcsak a helyi gazdákat, de a harmadik világ farmereit is támogatja. Hiszik, hogy a Föld megóvásáért mindenkinek tenni kell, ezért világszerte támogatják biogazdálkodást, valamint a vegyszer- és adalékmentes élelmiszerek forgalmazását. John Mackey vezérigazgató szerint a nyereség maximalizálásán túl minden vállalkozásnak ki kell tűznie egy magasabb célt. Az élet értelmének és céljának keresése vezetett az ellenkultúra mozgalom felé a késői 1960-as és 1970-es években – írja könyvében. – Tanulmányoztam a keleti filozófiát és a vallást, és gyakorlom a jógát és a meditációt egyaránt. Miután tanultam ökológiát, vegetariánus lettem. 10 éve pedig vegán.

egészség hírességek jóga hatásai meditáció
Mark Bertolini

Az Aetna egy hatalmas egészségügyi biztosító, 46 millió ügyféllel. Vezérigazgatója, Mark Bertolini sí balesete után egy évet töltött fájdalomcsillapítókkal, míg meg nem találta a természetes fájdalomcsillapítást: a jógát és a meditációt. Bertolini most napi szinten gyakorolja, és hangsúlyozza ennek előnyeit, többek között a munkahelyi jobb döntéshozatal képességét. 12 hetes jógaprogramot vezetett be az Aetna dolgozói számára is, amely hamarosan meghozta csodás eredményét, a drámaian alacsonyabb stressz-szintet, és növelte a termelékenységet a résztvevők között. Abban látja küldetését, hogy olyan egészségügyi reformot készítsen elő, mely megtanítja a lakosságot az egészséges életmódra. Ez az elgondolás megegyezik as ájurvéda elvével, miszerint a betegséget megelőzni kell, nem csupán gyógyítani. Bertolini meg is említette, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. Az egészségügy az egyik legnagyobb költségvetési probléma minden országban, hangsúlyozta. Szerinte a betegek „céltalanul vándorolnak a rendszerben”, mindez rengeteg pénzbe kerül, s ha meg is gyógyítja a betegségeket, nem foglalkozik az emberrel a kezelés után. 
Reggel jógával kezdi a napot. Társa Madrászban (ma: Csennai) tanult jógát Krisnamácsárjánál, aki ájurvédikus gyógyító és tudós volt. Bertolini így foglalta össze: Az ő tanítása révén világossá vált, hogy a jóga, nem csupán gyakorlat. A mozgás, valamint a légzés, az elme és a test szabályozása révén érhető el a szamádhi, a tisztult tudatállapot. Olvastam az Upanisádokat, a Bhagavad-gítát, és ha jól értem, a lényeg a belső utazás. A jóga engem stresszmentessé és mások igényei iránt figyelmessé tesz. Nincs jó vagy rossz. Csupán fel kell ismernem, mi az, amit éppen meg kell tanulnom. 
Azt hiszem – folytatta–, túlságosan nagy hangsúlyt fektetünk a tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai és üzleti képességekre, és nem eleget a bölcsésztudományra. A lényeg egy olyan szemlélet kialakítása, mely nyitott a megoldásokra, a harmóniateremtésre, ez emeli fel a világi tudás szintjére. Ez túl van azokon a számokon, amivel manipulálásra és táblázatépítésre, statisztikára tanítottak. Mert amikor eljön a vég, ott nincsenek számok. Tulajdonképpen csak rajtad múlik, hogy másképp lásd a világot. S amikor megváltozik a szemléletmódod, akkor tudod a számokat segítségként használni, jövőt építeni. Azon légy, hogy ez a kemény döntés megszülessen.

Kapcsolódó cikkek: 

Facebook, Google, Apple, Microsoft és NASA indiai szálak 

 A világ egyik leghíresebb igaz orvosa jógát ajánl a betegeinek

A Titanic és az Avatar rendezője vegán jövőt jósol

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

A világ egyetlen rasztás bárója

Minden idők legdrágább indiai filmjének főszereplői jógáznak 

Tovább olvasom

«
12

Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!