Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
dec 15

A jóga a kulturális örökség listáján

A jóga, az ősi indiai filozófia ajándéka, 2016. december elején méltó nemzetközi elismerésben részesült: felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára. A világörökség bizottság nyilatkozata hangsúlyozta, hogy „a jóga segíti az egyént az önmegvalósításban, számos betegségre is jótékony hatással van, és lehetővé tesz egy emelkedettebb állapotot. Fiatalok és idősek egyaránt gyakorolhatják”.

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Múlt és jelen: egy régi falfreskó és a modern jógaterem – jógázó lány ugyanabban az ászanában, a csakrászana vagy kerékállás jóga gyakorlat közben. A több évezredes tudomány méltán került fel az UNESCO világörökség listájára: Jóga a kulturális világörökség listáján 2016. december  2-től! 

Néhány generációval ezelőtt a jóga a titokzatos keleti kultúra része volt, ma már az egész világon elterjedt. Már önmagában ez is bizonyítja jótékony hatását. Nemcsak a jógastúdiók, egészségügyi klubok kínálnak jógaórákat, számos helyen bevezették az iskolai oktatásba is, mert felismerték a fizikai és pszichikai állapotra gyakorolt rendkívül pozitív szerepét. 


Leveles Zoltán hindu tanító előadásai szerdánként 17:30-kor a Bharata kultúrtérben>>  Spiritális előadások


 

 

Természetesen az üzleti világ is rögtön magáénak vallotta, hiszen minden, ami divat, jó bevételi forrás. Azonban mindig voltak és vannak olyan hiteles jógacsoportok, jógaoktatók, akik igyekeznek megvédeni a jóga ősi értékeit. A jóga szerelmesi óriási eredménynek könyvelhetik el a jóga világnapjának sikerét is. Már a második évben került erre sor, s mindkét alkalommal rendkívül gyümölcsöző volt, tömegeket mozgatott meg és fogott össze. Ha csak rövid időre is, de bebizonyosodott, hogy a valóban értékes célok egyesítik, önzetlenebbé teszik az embereket. 

Nem véletlenül sorolták a jeles napok listájára is a jógát. 2014-ben Narendra Modi indiai miniszterelnök közbenjárására a június 21ét ajeles napok listájára vették: június 21. a jóga világnapja.

A jóga holisztikus életszemlélet

A jóga a test több fizikai elváltozását is korrigálja, ugyanakkor fontosabb tulajdonsága a megelőzés. A valódi jógaoktató mindig megtanítja azt is, hogy a jóga belül, egy spirituálisabb szemléletmóddal kezdődik, melynek fontos része az erőszak nélküli életforma. Természetesen, mint minden komoly tudásanyag, ez sem sajátítható el gyorstalpaló hétvégi kurzusokon. Aki valóban fejlődni akar, annak a gyakorlatok rendszeres végzésére időt kell szánnia.

Csakrászana, vagy kerékállás jóga gyakorlat

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja
Csakra, mint indiai szimbólum

A fenti képen a chakrasana – csakra ászana: kerék póz látható. Rendkívül jó a gerincnek, ugyanakkor utal a múltra, a jelenre és a jövőre. A csakra, az időkerék a védikus kultúra egyik legismertebb szimbóluma. Egyrészt, figyelmeztet, hogy a múlt határozza meg a jelent, azon pedig a jövő alapul, tehát tetteinkért felelősek vagyunk. Amit teszünk, ahogyan élünk, olyan jövőt készítünk elő magunknak. Másrészt emlékeztet arra, hogy nem a test a valódi önmagunk, és a lélek addig vándorol az anyagi világban, különféle szerepeket öltve magára, míg el nem éri a tökéletességet.
 

Kapcsolódó cikkek

fitness jóga gyakorlatok jóga világnapja

Tovább olvasom

jún 22

Jóga nap

jóga világnapja

Az indiai kormány már kérte, hogy az idén is ünnepeljék meg a Nemzetközi jóga nap-ot, s mivel a jóga világnapja június 21-e, kedd, ezért Indiában szabad napot hirdették. Ezt követi a kétnapos nemzetközi jóga konferencia New Delhiben. Volt egy rövid vita a jóga gyakorlatával kapcsolatban, mivel egyes muszlim csoportok kijelentették: a hitük nem teszi lehetővé az ilyen gyakorlatot. A kormány azonban kihangsúlyozta: a jóga önkéntességen alapul, senkinek sem kötelező a részvétel.

jóga világnapja

Az iskolák és főiskolák egyaránt motiváltak szerte az országban, szívesen képviselik magukat a jóga bemutatókon. Minden neves és jeles jóga tanár, a különféle intézmények jelezték már részvételi szándékukat, mint a Patanjali Yogpeeth, Brahma Kumaris, vagy az Art of Living, The Yoga Institute stb. A saját telephelyükön szerveznek jóga-eseményeket, de támogatást nyújtanak a különféle állami kormányzatok és a fegyveres erők is. A nemzeti szinttől a falusi megmozdulásig rendkívül széles a programok választéka.

 Arra a kérdésre, hogy az ünnepségek költségvetése mennyire terheli az AYUSH Minisztériumot, Ajit Sharan, a minisztérium titkára elmondta, minden intézmény saját maga finanszírozza a tervezett ünnep kiadásait. Az AYUSH Minisztérium tisztviselői azt is elmondták, hogy egészségmegőrző szempontjait figyelembe véve fontolgatják a jóga tananyagként történő bevezetését a különböző iskolákban, a hat és a tizedik osztály között. Már sok iskolában elfogadták azt, máshol folyamatban van.

jóga világnapja

Vitát váltott ki az a jóga protokoll, mely a transzcendentális „Om” és néhány más szanszkrit slóka zengésével kezdődne. A muszlim szervek arra hivatkoztak, hogy a muzulmán résztvevők nem mindegyike tudja ezt a hite miatt megtenni. Az aggodalom felesleges. A jóga ideje a kora reggeli órák, ha valaki nem lesz ott az elején, nem kötelező.  A Szúrjanamaszkár ászana, vagyis a Napüdvözlet nem lesz része az idei jóga napi ünnepségeknek, sem a transzcendentális Om mantra zengése nem kötelező, jelentették be a szervezők. Ugyanakkor az AYUSH miniszter, Yesso Naik is felszólalt ez ügyben. Az  AYUSH egy kormányzati szerv, mely az Ájurvéda, a jóga és a természetgyógyászat eredményeinek ugyanúgy teret enged, mint a görög-arab gyógyítási technikáknak vagy éppen a homeopátiának. Naik kijelentette: Mindig van némi ellenállás egy jó munka kapcsán is. Megértjük az ellenzőket, de OM nélkül, a jóga nem lehet teljes.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 22

Jóga világnapja cirkuszi bohócok nélkül

A nyári napforduló az északi félteke leghosszabb napja, egyben a Nemzetközi Jóganap ünnepe. 2014-ben az ENSZ közgyűlése Narendra Modi, indiai miniszterelnök javaslatára június 21-jét jelölte ki erre. Tegnap világszerte ünnepségsorozatok zajlottak. Újdelhiben Modi beszélt a jóga valódi jelentéséről. Fehérbe öltözött, nyakában az indiai zászló három színében pompázó sállal, nyugodt arccal és fürgén követte a 35 perces programot, melyet angol és hindi nyelven lehetett hallani és óriásvetítőn nézni az oktatókat

hírességek jóga világnapja
Narendra Modi India miniszterelnöke szerint ha a jóga lényege a hajlékonyság volna, akkor a cirkuszi bohócok lennének a legnagyobb jógik. 35000 ember jógázott együtt a miniszterelnökkel a jóga világnapján Delhiben

Részlet dr. Modi 2014 szeptemberében tartott beszédéből: „A jóga India ősi, 5000 éves hagyományának felbecsülhetetlen értékű ajándéka. Az elme, a test, a gondolat és a cselekvés egységét jeleníti meg, visszafogottságot és teljességet; az ember és a természet közti harmóniát, az egészség és jó közérzet holisztikus megközelítését segíti. Ez nem egy gyakorlat, hanem felfedezés: az önmagunkkal, a világgal és a természettel való egység átérzése. Életmódunk megváltoztatása és tudatossá válása még az éghajlatváltozás kezelésében is segíthet.”

Újdelhiben, a főútvonalon, hosszú sorokban 35.000 -37.000 ember terítette ki a szőnyegét, köztük a kabinet tagjai és külföldi diplomaták is. Több tízezer iskolás, bürokraták, háztartásbeliek, a katonák és hétköznapi emberek vettek részt a gyakorlatban, amely megismétlődött minden indiai állam fővárosában. Az indiai védelmi minisztérium közölte, hogy a katonák a Himalájában, és a haditengerészeti kadétok a hajókon szintén részt vettek a jóganap eseményeiben.

Nemcsak ezt a napot ünnepeljük – mondta Narendra Modi –, hanem az emberi elme képzését is, hogy elkezdődjön a béke és a harmónia új korszaka az emberiség javára. Az emberi jólét, a stresszmentes élet, a szeretet, a béke és a harmónia üzenete. „Van egy nagy tévhit, miszerint a jóga a fizikai rugalmasság. Ha ez így lenne, a cirkuszi bohócók lennének a legnagyobb jógik. A testhajlítások, a rugalmasság nem jóga. Az ászanák, a pózok, csak egy kis része az egész koncepciónak, a jóga teljes útja nagyon hosszú... Mi kísérletet tettünk arra, hogy ma elkezdjük.” – fejtegette a miniszterelnök.

Magától értetődik, hogy nemcsak Indiában, de szerte a világon, 192 országban (ebben 47 iszlám ország is szerepel) vettek részt az emberek a jógarendezvényeken. Washington DC-ben, Tokióban, a Sydney Operaház előtt, Szingapúrban, a Temze partján vagy a párizsi Eiffel-torony mellett. Természetesen Magyarországon is ünnepeltek a jógások rengeteg jógaközpontban.

hírességek jóga világnapja
A jóga világnapja alakalmából a Bharata Kultúrtérben is egész napos jóga rendezvényt szerveztek.

Tovább olvasom

jún 08

A pilóták, a légiutas-kísérők és a miniszterek is jógáznak

Az Air India hivatalos közleménye szerint az újonnan képzett személyzet minden tagjának reggel 6:30-kor jógaórákon kell részt vennie. Majdnem 400 alkalmazottat érint a rendelet. Ezzel egyidőben a Modi-kormány is nagyszabású jóga rendezvénysorozatot tervezett, ahogy a miniszterelnök fogalmazott: a jógát egy globális tömegmozgalommá kívánja tenni. 

hírességek jóga világnapja egészség hírek india
 
A pilóták és a légi utaskísérők képzési programjába azért vezettük be a jógaórákat, mert úgy gondoljuk, hogy a jóga mellé egyfajta fegyelem is társul, segíti a munkahelyi együttműködést, és stresszoldó hatása is van – mondta a légitársaság egy magas rangú vezetője.

Narendra Modi, aki nemcsak vegetariánus, de maga is naponta jógázik, nagyon komolyan veszi a jóga népszerűsítését. Azt is elmondta, hogy kevés alvásra van szüksége, és képes sokáig dolgozni. A Jóga Világnapja (Nemzetközi Jóganap) az ő kezdeményezése. Köztudott, hogy kormányalakításkor kinevezett egy minisztert, akinek a hagyományos gyógymódok és gyógyszerek valamint a jóga a területe. Május 28-án Mr. Modi a közösségi médián keresztül kérte fel újra az indiaiakat, hogy segítsék elő az első Nemzetközi Jóga Nap sikerét.
 hírességek jóga világnapja egészség hírek indiahírességek jóga világnapja egészség hírek india
A Miniszterelnöki Hivatal körlevelet küldött minden magas rangú munkatársnak, és külön felkérte őket a jóga világnapi rendezvényen való részvételre. A 35 perces jóga demonstrációs programra 35.000 embert várnak. A június 21-i fővárosi szabadtéri jóga programon maga a miniszterelnök is részt vesz majd. A kormánytisztviselők a gyakorlás elősegítése érdekében képzési DVD-t és füzeteket kaptak azzal a megjegyzéssel, ha napi 15-20 percet gyakorolnak, akkor jól felkészülhetnek a nagy napra, és ez a jó tapasztalat majd a saját hasznukra válik. 

Tovább olvasom

ápr 07

A jóga világnapjára készül a világ

Jóga világnap! Létezhet nagyobb öröm a jógások rajongói számára, minthogy az ENSZ június 21-ét a Nemzetközi Jóganappá nyilvánította? Különösen nagy áttörésnek számít ez Magyarországon, hiszen a közelmúltban egy jógaiskolát „kultúridegen szagok” miatt jelentettek fel.

Nemzetközi jóganap az Inbound jógaiskolában

Jóga világnap a Bharata Kultúrtérben

„A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, India miniszterelnöke, amikor előterjesztette jóga világnap elképzelését az ENSZ felé. Az erőszakmentesség a jóga ékköve.

A jóga ősi tudománya nyilvánvalóan egyetemes emberi kincs. A jógát India sem sajátíthatja ki magának, és egyik náció sem gondolhatja „kultúridegennek” saját kultúrájától. Mint ahogyan az arab vagy a római számok, a kurkuma vagy a feketebors, a Pitagorasz-tétel vagy a Szent-Györgyi nevéhez kötődő C-vitamin, de Mozart vagy Kodály sem lehet „kultúridegen” sem Magyarországon, és a Föld egyetlen országában sem. Vagy vissza kellene küldenünk a krumplit, a paradicsomot és a paprikát Amerikába? Akkor viszont mi történne a világhírű magyar pirospaprikával?

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Jóga világnap világszerte. Fotó: Leveles Zoltán

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség

Megtörtént eset, hogy az egyik budapesti jógaiskolába ellenőrzésre érkezett egy hivatalos ember. Papírjai szerint „kultúridegen” szagok terjengésének vádjával érkezett. Beleszagolt a levegőbe, minden egyes szeg-zugot bejárt, majd konstatálta, hogy az egész területet valami megmagyarázhatatlanul kellemes illat járja át. Az ellenőr sűrű elnézések közepette, és mentegetőzve, hogy tulajdonképpen neki is jógáznia kellene, hamar távozott. Nagy szerencséje van a feljelentőnek és az adott hivatalnak is, hogy a magyar demokrácia meglehetősen gyermekcipőben jár, és hogy a jógások alapértelmezetten jámbor emberek. Pedig micsoda nemzetközi visszhangot lehetet volna ebből az ügyből gerjeszteni! És hogy az mennyire nagy ingyen reklám lehetett volna a magyar jógásoknak.

Maradjunk az erőszakmentesség világában. A valamire való jógás az állatoknak sem árt, ami életmódjában is tükröződik. Táplálkozása erőszakmentes – vegetáriánus. Éppen ezért emberi környezetére nézve is veszélytelen. Mint ahogyan Gandhi is ártalmatlan volt. Sosem bántott volna senkit egy ujjal sem. Az ellene fordulókat is tiszteletben tartotta. Az ahimszá, az erőszakmentesség erejével azonban mégis legyőzte a világ egyik legnagyobb hadseregét.

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Nemzetközi jóganap, hogy életed mégszebb legyen!                                   Fotó: Leveles Zoltán

Ez az ahimszá a jógások fegyvere. Ennek az erőszakmentességnek a felszálló füstje csípi azok szemét, akiknek látását elvakítja az „én és enyém” farkastörvénye.  Könyörgöm, nem kell aggódni a jógások miatt. Legalábbis nem jobban, mint bárki más miatt. A jóga alaptanítása szerint a Föld népei egy nagy családot képeznek. Lehet, hogy más nyelvet beszélnek, de nem idegenek egymástól, nem jobbak a másiknál. Ha úgy tetszik, ugyanaz a piros vér csörgedezik az ereinkben. Az egymástól tanult életbölcsességek mindenkire érvényesek, legyen az görög, német, amerikai vagy magyar eredetű. Ezt az egységet is hivatott megünnepelni a jógavilág minden év június 21-én. A jóga világnappal egy újabb béke világnapot kapott a világ. A jóga világnapjának kikiáltásáról az Origo is beszámolt.

Információink szerint hazánkban is megannyi jógaiskola készül a jógás jeles napra. Jógabemutatókra nyílt napokra, beszélgetésekre, előadásokra számíthat a közönség.

Ünnepeljünk hát együtt, ünnepeljük a lelki békét, a világbékét és az egészséget!

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!