Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
feb 15

Elme ereje

Naponta számtalan gondolat suhan át az agyunkon, de legtöbbje felesleges, sőt káros az egészségre. Az elme ereje szinte legyőzhetetlen, úgy ugrál, mint a majmok a fán.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás
A jóga kiemeli a majom elme lecsendesítésének szükségességét, és különböző technikákat és jogorvoslatokat kínál az elme szabályozására, gondolataink fókuszálására.

Patanjali Jóga szútrájában olvashatjuk: „yoga chitta vritti nirodha”, szó szerinti fordítása: A jóga az elme zavarainak hangtompítója.

Elme vagy gondolat? 


Az embert mindig is érdekelte ez a téma. Könyvtárnyi irodalma van: a komoly tudományos, pszichológiai tanulmányoktól a „mezei” bölcsességig számtalan formában olvashatunk róla. Az elmét sokszor hasonlították egy raktárhoz, melyben a gondolatok, mint adatok gyűlnek és raktározódnak el, hogy akár a legváratlanabb pillanatban is előbukkanhassanak. Hasonlították számítógéphez is, melyben a gondolatok táplálják be az adatokat, s aztán az elme e bevett információk szerint működésbe lép. 


Gondolataink mentális programokat hoznak létre. A tanultak vagy a megtapasztaltak alapján formálódik a véleményünk az élettel kapcsolatos dolgokról, és az elme ennek megfelelően fog cselekvésre késztetni minket. Hogy ezeknek a belső programoknak, a meggyőződéseinknek van-e közük a valósághoz és az igazsághoz, az csak akkor derül ki, ha olyan életformát sikerült kialakítanunk, mely mások boldogtalansága nélkül tesz tartósan boldoggá minket. 

  
Az elme ereje


Az elme szüntelenül fecseg a háttérben, nyugtalanná és idegessé tesz, és akadályozza a koncentrálóképességet is. Sokan panaszkodnak arról, hogy a gondolataik elkalandoznak, nem tudnak koncentrálni a feladataikra. A jóga lecsendesít ezt a majom elmét, és különböző technikákat kínál gondolataink szabályozására. Kevés ember szán időt arra, hogy megfékezze ezt a mentális zajt, pedig bárki óriási többletenergiára tehet szert, ha kipróbálja, és utána rendszeresen gyakorolja. 

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás

Az érzékek információt küldenek az elmének, melyet belső érzéknek is nevezhetünk. Az elme ezt két véglet között, boldogság vagy szenvedés különböző árnyalatú formájában tálalja.

Az elme ereje így befolyásolja mindennapi életünket. 
Gondolataink néha a tudatalattinkból törnek elő, elménk a múltban tapasztalt történéseket egykor véleményezte, elraktározza, majd továbbítja nekünk. Néha változatlanul átéljük ugyanazt. Sok esetben nem is tudjuk elengedni vagy feldolgozni, ott kísértenek minket évek múlva is. A szabadjára engedett elme a felkavart tó vizéhez hasonlóan zavarossá, sőt néha irányíthatatlanná válik. A sport, a tanulás, a jóga képes szabályozni, s ekkor az elme ereje segítségünkre lehet.


Mivel belső érzékszerv, a testtel ellentétben képes a múltban és a jövőben is mozogni, és ez egy nagyon fontos tulajdonsága, mert képes jövőt építeni. Az érzékszervek információját képzettségétől függően dolgozza fel, ezért lehetséges, hogy ugyanarról a dologról másként gondolkodik két ember. Ez a képzettség nem iskolázottságot, műveltséget jelent, hanem az emberi élettel kapcsolatos valós és lényegi tudást. A jóga-filozófia követése sokat segíthet, hogy az elme ereje minél finomabb hangolású legyen. 

A gondolat teremtő ereje 


Fontos megértenünk, hogy a gondolat teremtő ereje hozza létre mindennapjainkat. A Bhagavad-gítában azt olvashatjuk, hogy:

„A legyőzött elme a legjobb baráttá, a nem fegyelmezett pedig a legnagyobb ellenséggé válik.” (6.6.) 


Régen természetes volt a memoriterek tanulása, mert ahogy a testet, úgy az elmét is edzeni kell. Egész hosszú idézeteket tanultak meg, például Arany János Toldijának egy-egy énekét vagy latin szólásokat, szállóigéket, filozófusok tanításait. Ez csak egy technika, a memória fejlesztésére. Úgy tűnik, ma, az internet világában nincs szükség ilyesmire, hiszen 2 másodpercen belül megjelenik a keresett információ. Pedig az emlékezés, a tanultak felidézése, majd a rajta való meditálás a gondolat teremtő erejét segítheti, vagyis alkotókészségünket fejlesztheti.


A „mi lesz, ha”, „mi lett volna, ha” kezdetű gondolatok ugyanúgy terelnek valami felé, mint a konkrét utasítások. A szabályozatlan elme a gondolat segítségével akadálytalanul cibál minket ide-oda, teret és időt átugorva csapong. Gondolataink nem csupán a jelent vizsgálják, életünk minden eseményét elő tudják idézni, összekeverni, de megfelelő szabályozás esetén segíteni is képesek. A kontroll egyik módja a jóga.

Pozitív gondolatok 


A pozitív gondolatok nem hagynak teret a csapongó elme erejének. A híres, sokszor elővett idézetek megerősítik mindezt.


„Amit gondolunk, azzá leszünk.” (Buddha)


„Olyan az ember élete, amilyenné a gondolatai teszik.” (Marcus Aurelius) 


„Ahogy az ember az ő szívében gondolkodik, olyan ő.” (Példabeszédek 23.7.)


„Az ember nem más, mint amit egész nap gondolt.” (Ralph Waldo Emerson)


Számos tanulmány és kísérlet bizonyítja, hogy gondolataink fizikálisan is hatnak, és előbb-utóbb következményei lesznek. A betegségek pszichés hátteréről ma már mindenki hallhatott. De a pozitív gondolatok, például az ima erejéről, gyógyhatásáról is. 

  
Az elme lecsendesítése


Bármit akarunk elérni, legyen az tanulás vagy sportteljesítmény, az első lépés az elme lecsendesítése. A hinduizmus szerint, a „mauna” (csend) a lelki fegyelem lényeges része. A muni szóból származik, ami azt jelenti: bölcs. Bölcs az az ember, aki felülemelkedett az elmebeli találgatások szintjén, akinek valódi dolgokról valódi tudása van. A csend megbecsülését, az önmagunkba nézést a különböző keresztény kolostorok is bevették regulájukba, sőt vannak olyan szerzetesrendek is, ahol teljes némaságot fogadnak. A belső csendre is nagy szükségünk van.

egészség fitness indiai bölcsesség filozófia pozitív gondolkodás


A jógának számtalan formája létezik, de alapvetően mindegyikben megtalálhatóak azok a gyakorlatok, melyek célja az elme lecsendesítése. A bhakti-jóga szentírásában, a Bhagavad-gítában olvashatjuk, hogy az elmét nehezebb megfékezni, mint a szelet megállítani,

„de az állandó gyakorlás és elkülönülés célhoz vezet.”(6.35.)


Az ászanák rendszeres gyakorlása

mellett a légzőgyakorlatok is egyfajta kontrollt jelenthetnek. A pránájáma, a légzésszám csökkenése, is szabályozhatja a gondolatok gyakoriságát. A pránájáma és a különböző ászanák növelik a vér áramlását, a feszült testet fellazítják és rugalmassá teszik. A kondicionáló testhelyzetek fegyelmezett gyakorlata (szukhászana, vadzsrászana, bhadrászana és padmászana) segít létrehozni egy nyugodt és kiegyensúlyozott lelkiállapot.

A jóga és a meditáció ezt a célt szolgálja. Egyik formája a Trataka meditáció, mely átmenet az ászanák fizikai gyakorlása és a mentális jóga között. A három klasszikus hatha-jóga szöveg egyike a Gheranda Szamhitá is foglalkozik ezzel a tisztító gyakorlattal. Lényege, hogy egy fix pontra, legtöbbször egy gyertya lángjára nézve, pislogás nélkül kell koncentrálni. Könnyűnek tűnik, de nem az, mert közben az elme nem kalandozhat semerre. 

Jó, ha kapuőrként megszűrjük gondolatainkat, és csak azokat engedjük be, melyek segítik feladataink végzését. A pozitív gondolatok összes energiánkat átirányítják arra, amit csinálunk, és nem hagynak teret az ugrándozó majom elme számára. A jóga segíti a méreganyagok kiutasítását a testből és az elméből, hogy ne csak sodródjunk az életben, hanem tudatossá váljunk, és mi magunk határozhassuk meg azt az irányt, ami felé haladni akarunk. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

aug 18

A jóga a szív felé tartó szent ösvény

Szeretnénk megérteni létezésünk okát. Ez a vágyakozás segít a teljes lelki átváltozásban. Nem szeretnénk újból anyagi testet ölteni. Életünk legfontosabb küldetése ez az expedíció. Indulj hát el! Nincs semmi veszteni valód. 

Egy guru tanítása: A kapu nyitva áll. Te magad vagy ez a kapu, ha megérted igazi lelki önvalód. Amikor vágyaid megtisztulnak, és elindulsz a tiszta szeretet felé, akkor találkozhatsz majd végre az önvalóddal. Ez a jóga igazi értelme, célja és lényege. Semmi más. Nem az a jóga, amit különböző anyagi célokért teszel. Az sem, ha egy egészségesebb test érdekében tornagyakorlatokat végzel, vagy könyveket olvasol, és végül saját filozófiai ötleteket gyártasz. A jóga egy utazás a szív felé, ahol a legfelsőbb szeretetet található. Ez a szív felé tartó zarándoklat nem más, mint lényed átformálása az átmenetiből a határtalan létezésbe. 

Neked kell levonnod a következtetést, megalkotnod véleményedet, s azt saját magad által kifejlesztett módon alkalmaznod. Ez a jóga végső fázisa. Amikor odaadod a szíved. Amikor valóban úgy érzed: Teljes szívvel csinálom, ezért élek. 

filozófia guru indiai bölcsesség
A jóga belső ösvénye meglágyítja a szívet, így alkalmassá teszi az igazi önvaló megélésére. Az önmegvalósítás nemes ösvényén a gyakorló látja a lelket önmagában, és minden más élőlényben is. Lelki látásmódot kifejlesztve az igazi jógi mindenki jóakarójává válik. Ezzel szemben a száraz tudás és az önsanyagratás megkeményíti a szívet. A kép illusztráció.

Szvámí B.A. Paramadvaiti gondolatai a jógáról

Tovább olvasom

aug 02

Egy guru gondolatai a jógáról

A jóga útja elvezet az igaz szeretethez. A jóga a Legfelsőbbel való összekapcsolódást jelent. Pénz, hatalom és nemi öröm által nem lehet a Legfelsőbbhez kapcsolódni. Az őszinte viszonyban szívvel és lélekkel közeledsz valaki felé. ​

Részlet Szvámí B.A. Paramadvaiti előadásából

guru jóga oktatás indiai bölcsesség hírességek filozófia

A valódi jóga leírása a Bhagavad-gítában olvasható. A jóga azt jelenti, hogy kapcsolódsz az Isteni tervhez. Sokan jógaoktatók szeretnének lenni. Mit is jelent ez? Elmész egy iskolába, ahol megtanítják, hogyan tudod a lábad perecformára hajtogatni, hogyan tudsz kézen vagy fejen állni? Ez tesz téged jógamesterré? Sokan azt gondolják, hogy ha jógaoktató leszek, akkor könnyen sok pénzt csinálok, nem kell többet dolgoznom, nem lesz többé főnököm. Mi lehetne ennél jobb? Természetesen lehetsz olyan jógaoktató, aki helyes hozzáállással szeretne az embereknek segíteni, de a legtöbben még a a jóga szó jelentésével sincsenek tisztában. 

Őszentsége Paramadvaiti Swami rendszeresen Magyarországra is ellátogat, ahogyan arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk.

Tovább olvasom

ápr 07

A jóga világnapjára készül a világ

Jóga világnap! Létezhet nagyobb öröm a jógások rajongói számára, minthogy az ENSZ június 21-ét a Nemzetközi Jóganappá nyilvánította? Különösen nagy áttörésnek számít ez Magyarországon, hiszen a közelmúltban egy jógaiskolát „kultúridegen szagok” miatt jelentettek fel.

Nemzetközi jóganap az Inbound jógaiskolában

Jóga világnap a Bharata Kultúrtérben

„A jóga a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, az önkorlátozás és a kiteljesedés egységét, az ember és a természet közti harmóniát fejezi ki” – mondta Narendra Modi, India miniszterelnöke, amikor előterjesztette jóga világnap elképzelését az ENSZ felé. Az erőszakmentesség a jóga ékköve.

A jóga ősi tudománya nyilvánvalóan egyetemes emberi kincs. A jógát India sem sajátíthatja ki magának, és egyik náció sem gondolhatja „kultúridegennek” saját kultúrájától. Mint ahogyan az arab vagy a római számok, a kurkuma vagy a feketebors, a Pitagorasz-tétel vagy a Szent-Györgyi nevéhez kötődő C-vitamin, de Mozart vagy Kodály sem lehet „kultúridegen” sem Magyarországon, és a Föld egyetlen országában sem. Vagy vissza kellene küldenünk a krumplit, a paradicsomot és a paprikát Amerikába? Akkor viszont mi történne a világhírű magyar pirospaprikával?

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Jóga világnap világszerte. Fotó: Leveles Zoltán

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség

Megtörtént eset, hogy az egyik budapesti jógaiskolába ellenőrzésre érkezett egy hivatalos ember. Papírjai szerint „kultúridegen” szagok terjengésének vádjával érkezett. Beleszagolt a levegőbe, minden egyes szeg-zugot bejárt, majd konstatálta, hogy az egész területet valami megmagyarázhatatlanul kellemes illat járja át. Az ellenőr sűrű elnézések közepette, és mentegetőzve, hogy tulajdonképpen neki is jógáznia kellene, hamar távozott. Nagy szerencséje van a feljelentőnek és az adott hivatalnak is, hogy a magyar demokrácia meglehetősen gyermekcipőben jár, és hogy a jógások alapértelmezetten jámbor emberek. Pedig micsoda nemzetközi visszhangot lehetet volna ebből az ügyből gerjeszteni! És hogy az mennyire nagy ingyen reklám lehetett volna a magyar jógásoknak.

Maradjunk az erőszakmentesség világában. A valamire való jógás az állatoknak sem árt, ami életmódjában is tükröződik. Táplálkozása erőszakmentes – vegetáriánus. Éppen ezért emberi környezetére nézve is veszélytelen. Mint ahogyan Gandhi is ártalmatlan volt. Sosem bántott volna senkit egy ujjal sem. Az ellene fordulókat is tiszteletben tartotta. Az ahimszá, az erőszakmentesség erejével azonban mégis legyőzte a világ egyik legnagyobb hadseregét.

jóga világnapja filozófia erőszakmentesség indiai bölcsesség
Nemzetközi jóganap, hogy életed mégszebb legyen!                                   Fotó: Leveles Zoltán

Ez az ahimszá a jógások fegyvere. Ennek az erőszakmentességnek a felszálló füstje csípi azok szemét, akiknek látását elvakítja az „én és enyém” farkastörvénye.  Könyörgöm, nem kell aggódni a jógások miatt. Legalábbis nem jobban, mint bárki más miatt. A jóga alaptanítása szerint a Föld népei egy nagy családot képeznek. Lehet, hogy más nyelvet beszélnek, de nem idegenek egymástól, nem jobbak a másiknál. Ha úgy tetszik, ugyanaz a piros vér csörgedezik az ereinkben. Az egymástól tanult életbölcsességek mindenkire érvényesek, legyen az görög, német, amerikai vagy magyar eredetű. Ezt az egységet is hivatott megünnepelni a jógavilág minden év június 21-én. A jóga világnappal egy újabb béke világnapot kapott a világ. A jóga világnapjának kikiáltásáról az Origo is beszámolt.

Információink szerint hazánkban is megannyi jógaiskola készül a jógás jeles napra. Jógabemutatókra nyílt napokra, beszélgetésekre, előadásokra számíthat a közönség.

Ünnepeljünk hát együtt, ünnepeljük a lelki békét, a világbékét és az egészséget!

Tovább olvasom

jan 24

A szépség mítosza – három elengedhetetlen lépés a valódi szépség eléréséhez 

Ki látott már csúnya fát vagy csúnya tigrist, csúnya őzet vagy csúnya gólyát? A Föld minden fája és minden teremtménye gyönyörűséges. Ha a helyén marad. Mindenki szép, aki a természet része, aki önmagát a természethez tartozónak látja. A Föld-anya csodákra képes. A legszebb dolgokra. Mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. S aki hálásan elfogadja a Föld ajándékait, a levegőt, az élelmet és minden mást, amit kap, az elégedett, és szépséget lát mindenütt. A világban is, önmagában is. S az ilyen embert is szépnek látja mindenki.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsességAki azonban elszakadva él a természettől, könnyen elveszítheti jó ízlését. Maga szeretne szépséget kreálni. Végül pedig nem veszi észre a szépséget sem a világban, sem önmagában. A szépségélmény hiányát megszokva bensőjét sem, és testét sem látja szépnek.

Az embernek ezt a gyenge pontját lovagolja meg a szépségipar. Természetellenes barbie-baba szépségideált kreálnak az ember elméjébe. Megplasztikázott, photoshopolt, anatómiailag természetellenes kinézetű - és tegyük hozzá, 20 éves szupermodellel szemben esélye sincs az embernek.

A varázslat garantáltan működik. Bevesszük. Szeretnénk elhinni, hogy mi is lehetnénk olyan szépek. Megvesszük a velük reklámozott mosóporokat, szépségápolási cikkeket, fogyókúrás cuccokat és bármit. Ki ne szeretne olyan szép lenni? 

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Egyetlen dolog számít: ne kelljen extra munkát befektetni. Egyetlen pirula - és kész. Mint a mesében. A baj az, hogy ilyen valóban csak a mesében létezik. Igazából megfizethetetlen árat kell fizetni a barbie szépségideálért és a csúcsmodell bizniszért. Magunkat a nem valós szépségekhez viszonyítva folyamatos lelkiismeretfurdalásban és gyötrődésben élünk, önértékelésünk és önbizalmunk a mélybe zuhan, a tükörben mindig azokat a nem létező szépégeket szeretnénk látni. 

Van-e élet a testen túl?

Szerencsére vannak olyanok, akik nem a testi szépség erejére építkeznek. Ilyenek a jógik is. A jógik tanítása szerint a valódi szépség belül keresendő.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Első lépés

Nem a test az énünk. A test mulandó. Ha a testi szépségre helyezzük önbizalmunkat, akkor önbizalmunk hamar szertefoszlik, 1-2 évtized alatt. Valódi énünk a bensőnk, a lelki lényünk, a test mozgatója, a szeretni képes lényünk.

Második lépés

A többi ember sem a testével azonos. Akármilyen szép is valaki, nem az a valódi értéke. Az embereket nem a testük, hanem jellemük alapján szeretjük. Ezzel mindenki egyetért. Akkor pedig miért esünk a testi szépség csapdájába?

Harmadik lépés

Benső lényünk megtapasztalása. Az elmélet mellett gyakorlásra is szükség van. Amögött, hogy a világ higgyen a barbie-baba szépségideálban, nagyon sok munka áll. Nem csak elmélet, hanem munka is. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Neked is dolgoznod kell azon, hogy megláthasd a bensődből fakadó szépséged. Ez a fáradozás nem más, mint a jóga és meditáció.

Tovább olvasom

jan 17

A himalájai jógik karcsúságának titka

A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!

Tovább olvasom

szept 11

A jógik megújulást látnak az elmúlásban

indiai bölcsesség halál pozitív gondolkodásÚjra itt az ősz! Lassan rövidülnek a nappalok, véget érnek a fesztiválok és nyaralások, az idő egyre hűvösebbre fordul, elkezdődik az iskola. Ennek ellenére őrizd meg a nyár derűs, önfeledt hangulatát, keresd meg az őszben is a lehetőséget a vidámságra. Az a kérdés, hogy ez hogyan lehetséges? A hinduizmusban minden elmúlás egy új dolog kezdete. A nyár most véget ér, és vele együtt a nagy társasági összejövetelek, a színes események is, de a most következő időszak helyet ad az elcsendesedésnek, befelé figyelésnek. Használd fel a még meglevő jó időt egy nagy sétára a természetben, figyeld meg a természet változásait, szemlélődj ezen. Figyeld meg, hogyan készülődnek a télre a fák, a virágok. Séta közben vegyél nagy mély lélegzeteket, töltsd fel energiakészletedet, végezz jógalégzéseket a szabadban. Töltődj fel az utolsó meleg napsugarakkal, ezáltal is növeled energiaraktáraidat. Gyűjtsd az energiát télre! Ne engedd, hogy a rosszkedv, a depresszió eluralkodjon rajtad, váltsd fel őket az ellentétes érzelmek, az öröm és a boldogság felidézésével. Emlékezz vissza a vidám nyári percekre, és hagyd ezt a derűt szétáradni most is. Fogyassz még néhány  friss zöldséget és gyümölcsöt, amíg teheted, hogy szervezeted erős és energikus maradjon!

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!