Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
jún 05

Jógaképek a régmúlt időkből

Fotótörténeti ritkaságokat láthat az elmúlt száz évből. Dőljön hátra, mintha egy régi mozifilmet nézne: ezek a jógaképek a régmúlt időkből maradtak ránk. A múlt századból valók, a jóga nyugati hőskorából. Számos hírességet látunk, magazinok címlapját, mosolygós jóga gyakorlókat.

film hírességek jóga képek szépség

Észrevehetjük, hogy a hírességek közül nemcsak Marilyn Monroe jógázott. A jóga, az ősi indiai kultúra része. Mihelyt megérkezett Amerikába, ott is elkezdte azóta is tartó sikertörténetét. 

Aki ismeri a jóga szellemiségét, a testi és a mentális egészségre gyakorolt kifogástalan hatását, az nem csodálkozik a jóga népszerűségén. A következő fotóválogatás csak néhány emlék: jógakép a régmúlt időkből. 

Jógaképek a régmúlt időkből


 film hírességek jóga képek szépség1907 –  Sidonie-Gabrielle Colette, Goncourt-díjas francia írónő és újságíró jógapózban.

Az első írónő, aki a Goncourt Akadémia tagja lehetett, és az első nő, aki elhunyta után állami temetésben részesült Franciaországban.

A Francia Köztársaság Becsületrendjének tisztje és lovagja volt.

film hírességek jóga képek szépség

1930 – Egy jógamagazinban megjelent cikkben néhány jógapózról írt ismertető szerepel.

film hírességek jóga képek szépség

 1934 – Gyerekek tanulják a kobra-állást egy angliai tengerparton. A lelkes szülők a háttérben figyelemmel kísérik a bemutatót.

film hírességek jóga képek szépség

 Egy hirdetés 1940-ből. Azt mutatják be, hogy a nők otthon is gyakorolják a jógát.

film hírességek jóga képek szépség

  1941. február 24-i fotó-esszé: Ez a valódi jóga. A cikk 20 képből álló gyűjteményt tartalmazott.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Hollywood híres némafilm sztárja, Gloria Swanson gyakorolja a Gómukhászanát. Tanára Indra Dévi, a jóga első nyugati tanárnője.

film hírességek jóga képek szépség

 1950 – Janet Leigh, Golden Globe-díjas amerikai színésznő is rendszeresen jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

 1957 – Minden idők legtöbb Oscarral kitüntetett színésznője, Katharine Hepburn szintén kedvtelve jógázott. Tizenkétszer jelölték Oscar-díjra, négy alkalommal meg is kapta.

film hírességek jóga képek szépség

 Az 1960-as években Peter Sellers pihentető jóga stílusban, a Rózsaszín párduc forgatásakor. A brit színész és komikus Clouseau felügyelőt játszotta a Rózsaszín Párduc filmsorozatokban. Sellers jó kapcsolatot ápolt a Beatles együttessel és a Brit királyi családdal egyaránt. Ha már a Beatles, George Harrison is jógázott.

film hírességek jóga képek szépség

1962 – George Hamilton és Olivia de Havilland vezető filmsztárok voltak a klasszikus Hollywood-i aranykorból. Pályája során a számos kitüntetés mellett de Havilland két Oscart két Golden Globe-díjat kapott. Franciaországban politikai munkát is végzett. 2010-ben a Becsületrend Lovagja címet kapta, mely a legmagasabb kitüntetés Franciaországban.

film hírességek jóga képek szépség

Jóga 1964-ben, Londonban. A stúdióban a jóga nagy népszerűsége miatt több kurzust is indítottak.

film hírességek jóga képek szépség

 Ezen az 1967-es képen, David Bowie látható lótusz pózban. Ötszörös Grammy-díjas angol zenész, színész, zenei producer és zeneszerző volt.

Folytathatnánk a fotóalbumot. Kedvcsinálónak azonban ennyi is elég. 

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

ápr 25

Greta Garbo bolsevikok elől menekülő jógatanára

2002-ben, a 103. évében halt meg a világ talán leghíresebb női jógatanára. Élete már önmagában egy izgalmas regény. Orosz nemesi származású, bollywoodi színésznő, aki Tirumalai Krishnamacharya első női tanítványa volt.

film hírességek szépség

Kínában elsőként tanított jógát, és még a Kreml urainak is beszélt a jóga áldásos hatásairól. Idős korában is friss gondolkodású és mozgású volt, amit a jógának, a pozitív életszemléletének és hitének köszönhetett. Halála után világszerte rengeteg követője, Buenos Airesben pedig több jógastúdió is maradt utána.

 
A víz csak addig tükrözi pontosan az eget és a fákat, amíg felülete zavartalan. Ehhez hasonlóan az elme is csak akkor mutat valós képet önmagunkról, amikor békés és teljesen nyugodt – mondta Indra Devi. Számára a jóga nem aerobic volt, mint sok esetben a modern utánzatok. Tudta, hogy a klasszikus jóga a transzcendens világhoz is kapcsolódik.

Menekülés a Szovjetunióból


Eugenie V. Peterson, oroszul: Евгения Васильевна Петерсон több életrajzi vonatkozása kezdődhetne a leg-ek felsorolásával. 1899-ben született az egykori orosz birodalomhoz tartozó Rigában. Apja a svéd bank igazgatója, édesanyja egy orosz nemes hölgy volt. Moszkvában dráma iskolába járt. 1917-ben, amikor a kommunisták hatalomra kerültek édesanyjával elmenekült Berlinbe.

film hírességek szépség

Fiatalon színésznő és táncosnő lett. Indiához való vonzódása 15 évesen kezdődött, amikor elolvasta Rabindranath Tagore verseit, majd néhány könyvet a jógáról. 1927-ben hajózott Indiába. Rövid időn belül az indiai filmek egyre emelkedő csillagává vált. Ekkor vette fel az Indra Devi nevet. 1930-ban férjhez ment Jan Strakatyhoz, aki Bombay-ban a csehszlovák konzulátuson volt kereskedelmi attasé. 

Krishnamacharya első női tanítványa


Férje révén találkozott Mysore uralkodó párjával. A Maharaja és a Maharini saját palotájukban jóga iskolát működtetett. Ott tanított a már akkor is híres jógamester, Sri Krishnamacharya. A modern jóga alapító atyja c. cikkünkben bővebben is olvashat róla.


A mestertől leckét akart venni, de határozott visszautasításban részesült. Krishnamacharya nem volt hajlandó egy nyugatról jött nőt oktatni. Indra Devi akkor sem ismerte a lehetetlent. Rávette a királyi párt, hogy szóljanak az érdekében a gurunál, aki végül vonakodva beleegyezett.

Sri Krishnamacharya úgy gondolta, egy rövid órával túl lesz az egészen. Ehelyett egy éven keresztül tanította őt. Amikor még a jóga szinte kizárólag férfias törekvésként szerepelt, Indra Devi lett a legendás guru első diáklánya. A két későbbi világhíres diák, BKS Iyengar és K. Pattabhi Jois volt.

Jógaiskola Shanghaiban és Indiában


Amikor Indra Devi megtudta, hogy férjét áthelyezik Kínába, fokozott intenzitással tanult, mert jógaoktató akart lenni ott. Shanghaiban tanított is, ő volt az első jógatanár a modern Kínában. Madame Csang Kaj-sek, a nacionalista vezető felesége is jógarajongóvá vált. 


Indra Devi a II. világháború után visszatért Indiába, és könyvet írt. Ebben is élen járt: az első nyugati szerző volt, aki a jógáról szóló könyvét Indiában tette közzé. Úgy is ismertté vált, mint az első nyugati, aki jógát tanított. Egyre többen Matadzsi-nak kezdték hívni, ami kedveskedően anyát jelent. Indra Devi előadásokat is tartott a jógáról, és ingyenes leckéket az árvaházakban.

Hollywood hírességei jógáznak


Férje halála után Amerikába utazott. 1947-ben amerikai állampolgárként törvényesen is az Indra Devi nevet használta. Jógastúdiót nyitott Hollywoodban. A korábban tanultak alapján a jóga ászanákat, légzési technikákat és a vegetáriánus étrendet is ismertette. Hangsúlyozta, hogy ez a módszer az indiai klasszikus Patanjali jóga hiteles tanítására támaszkodott.

film hírességek szépség


Tanítványai között szerepelt számos színész, Robert Ryan, Jennifer Jones, de az igazán nagy nevek: Greta Garbo, Gábor Éva, Gloria Swanson és a már akkor világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin.

  
Greta Garbo 1941-től, a félresikerült Kétarcú nő forgatása után már abbahagyta a filmezést. Miután lakást vett New York-ban, szinte teljesen elzárkózott, fotóriportert sem engedett közel magához. Indra Devitől tanult jógázni. 
Yehudi Menuhinnak B. K. S. Iyengar volt a jógamestere, de Indra Devitől is vett órákat. A nagynevű hírességek közül Elizabeth Arden, a mindmáig világhírű kozmetikai cég alapítója is Indra Devitől tanult. 


A közhiedelemmel ellentétben, nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Indra Devi valaha is tanította volna Marilyn Monroe-t. A népszerű fotón, melyen egyesek Monroe-t vélik felfedezni, a társaságában Gábor Éva látható.

film hírességek szépség


 
Gloria Swanson a némafilmek talán legnagyobb sztárja volt. Ugyanakkor elkötelezte magát a jóga mellett. Indra Devi 12 könyvét neki ajánlotta.

1953-ban Indra Devi másodszor is megházasodott. Férje, Dr. Siegrid Knauer elhivatott orvos volt, aki antibiotikumok helyett inkább a megelőző gyógymódokat tartotta fontosnak. Feleségének vásárolt egy birtokot Mexikóban, ahol ő jógatanár képzéseket tarthatott. Létrehozta az Indra Devi Alapítványt.

A Kreml vezetői fejet hajtanak


India moszkvai nagykövete elintézte, hogy Indra Devi 1960-ban megfeleljen a szovjet legfelsőbb vezetők kérdéseire. Kik voltak ott?

Koszigin, a Szovjetunió minisztertanácsának elnöke Andrej Gromiko, a hidegháborús időszak egyik hírhedt politikusa, külügyminiszter és Anasztasz Ivanovics Mikojan, szovjet elnök. Miután beszélt nekik a jóga előnyeiről, várta a hatást.

Nem volt veszélytelen próbálkozás. Igaz, hogy nem azonnal, de elérte, hogy a jógát legalizálták a Szovjetunióban.

Összegzés


Utazott és tanított szerte a világon. 1982-ben költözött Argentínába, ahol egy televíziós megjelenés után azonnal nagy népszerűségre tett szert. Alapítványával arra törekedett, hogy helyesen, hitelesen adja tovább a jóga módszereit. 


Indra Devi életét három évszázad is megérintette. Követte élete küldetését. Annak ellenére, hogy ez ellent mondott annak a normának, melyet korának asszonyaitól elvártak.

Egy orosz nő fiatal lányként elmenekült hazájából. Indiában színésznő lett, majd elsajátította a jóga tudományát, és a világ egyik legnagyobb jógatanára lett. Hatására a jóga szélesebb körben ismertté vált Amerikában és szerte a világban.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

feb 12

Elvis és Marilyn Monroe is jógáztak

Ki gondolta volna, hogy Marilyn Monroe vagy Elvis Presley bármilyen formában is kötődött India jógavilágához? Pedig bizony a képek magukért beszélnek. A hírességek között mai napig hódít a jóga. Van, aki divatból csinálja, van, aki az egészsége érdekében, esetleg egy filmszerep miatt, és szerencsére előfordul az is, hogy valaki megérti a jóga lelki tartalmát, ezért a belső utazás miatt követi. Az sem baj, ha ez csak rövid ideig tart, a fontos, hogy elkezdődik. Az elmélyült jógagyakorlás előbb-utóbb követi majd.

hírességek egészség jóga képek szépség
A jóga nem újkeletű divat nyugaton.  Marily Monnroe aszanái árulkodnak a hippy korszak előtti amerikai jógatörténelemről

hírességek egészség jóga képek szépség

Persze mindenki szívesen nézi Marilyn Monroe 1948-ban készült fotóin a jóga pózokat. A szépség mindig vonzó. Annak idején Elvis Presley énekelt a jógáról. Nem az ő hibája, hogy igazán gyenge volt a dalszöveg. Ha napjaink csillagait nézzük, a pop sztár, Christina Aguilera 2012-es Lotus című albumát is a jóga ihlette. A legtöbben, amikor arról olvasnak, hogy olyan sztárokra, mint a Vámpírnaplók Elenája, a szépséges Nina Dobrev imád jógázni, akkor egy kicsit felfigyelnek magára a jógára is.

hírességek egészség jóga képek szépség
Elvis Presley a jógáról énekel

Jennifer Anistonnak a jóga a kedvenc mozgásformája, de ő már komolyabban foglalkozik vele. 2005 óta hetente 3-4 alkalommal a jógatanárnőjéhez megy. A First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni. 50. születésnapja után állóképesség növelésére több jógát, kevesebb kardió edzést választott. A háromszoros Oscar-díjas és nyolcszoros Golden Globe-díjas, csodálatos Meryl Streep a Veszélyes vizeken forgatása előtt komoly jógagyakorlásba fogott, s úgy megkedvelte, hogy később is folytatta.

hírességek egészség jóga képek szépség
Az amerikai First Lady, Michelle Obama is szeret jógázni.

Kim Kardashian is jól mutat a fényképen fa pózban, csak a hozzáértő jógások szisszennek fel: Ó, minden tartása rossz! A lába a térdén van, ami felesleges nyomást gyakorol a térdízületire, és sérülést okozhat. Nem is beszélve a törzs rossz tartásáról, mely a hátnak jelent problémát. A jóga népszerű manapság, de azt is be kell látnunk, hogy amikor a szép nők a fotó kedvéért, mint „jóga szupersztárok” szerepelnek, nagyon hamis információt sugároznak. Gyakran még a pózt is helytelenül vagy nem biztonságosan mutatják be.

Jogos igény, hogy a média ne támogassa ezt. Mint ahogy abba kellene hagyni az állandósult „vékony jógik” képeket, mert a jóga mindenkié. Egy szép póz/kép nem egyenlő a jógával! Az sokkal több annál, és a belső gyakorlatot nem lehet külsőségekkel elérni.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább olvasom

jan 19

A világ legidősebb jógaoktatója Gandhival menetelt

Tao Porchon-Lynch születésnapja közel egy évszázaddal ezelőtt volt, majdnem ilyen hosszú jóga gyakorlóként eltöltött ideje is. A közel százéves hölgyről több témában is hosszú cikket lehetne írni: Indiában Gandhival kétszer is menetelt, francia ellenállási harcos, modell, hollywoodi színésznő, filmproducer, díjnyertes, világszínvonalú táncos, békeharcos és a jóga mestere egyaránt. A 97 éves, vegetáriánus, még öregségében is szép és fitt Porchon-Lynch vált annak példájává, hogy a jóga jelentős, jótékony fizikai és mentális hatást gyakorol az egészségre. Porchon-Lynch határozottan kijelenti: a jóga annak is remek eszköze, hogy szétoszlassa a félelmeket, és áttörje a személyes korlátokat. 

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
Tao Porchon-Lynch, a világ legidősebb jógaoktatója

Indiában született, édesanyja Manipuriból származott, a kislánya születésekor meghalt, apja francia volt.  Nagybátyja és felesége nevelte fel. Nyolcéves koromban láttam egy csoport fiút őrült testhelyzetben a tengerparton, azt hittem, ez egy új játék, és csatlakozni akartam hozzájuk – mesélte. A nagynéném azt mondta, mivel lány vagyok, ez nem nekem való. De nem tudtam elfogadni: „Ha a fiúk meg tudják csinálni, akkor én is!” Fiatalkora legmeghatározóbb epizódjára pedig így emlékezett vissza: A nagybátyám, aki Mahátma Gandhi nagy barátja volt, azt javasolta, menjek velük, mert India szabadságáért menetelnek. Ez az igazság mindig velem marad.

20-as évei elején Franciaországba költözött. „Amikor a németek megszállták Franciaországot, segítettem a nagynénémnek elrejteni a rászorulókat a nácik elől, és amikor a dolgok nehézzé váltak, Angliába menekültem, ahol továbbra is részt vettem az ellenállási mozgalom földalatti munkájában.” Porchon-Lynch a túlélés érdekében indiai táncokat mutatott be a londoni kabarékban. A híres amerikai újságíró, Quentin Reynolds azt írta róla: „Ő tette a sötét Londont fényesebbé.”

fitness jóga oktatás pozitív gondolkodás szépség
A képeket jóbarátja, a szintén jógázó fotóművész,
Robert Sturman készítette, akiről hamarosan 
bővebben is írunk.

Házasságkötése után évente elment Indiába, hogy tökéletesítse jóga tudását, olyan mestereknél tanult, mint Srí Aurobindo, Indra Devi és a BKS Iyengar.  Férje korai halála után többé nem házasodott meg, a jóga tanítását tette elsődleges céljává. Nem volt saját gyermeke, azt mondja: „A fejemben, minden diákom a gyermekem.” Több mint huszonöt utat szervezett, Indiába vitte diákjait, mert hitte, hogy az ilyen látogatások elvezetnek a megvilágosodáshoz, a jóga valódi szelleméhez. 1976-ban ő lett az egyik alapítója a Jógatanárok Szövetségének.

Részt vett a Békére nevelési csúcstalálkozón (melynek alcíme Az erőszakmentesség ereje), hiszen a jóga szervesen kapcsolódik mindehhez. Porchon-Lynch diákok százait tanította, három földrészen vannak követői, a legtöbben Indiában, Franciaországban és az USA-ban. Mesterkurzusokat vezet prominens jóga központokban. A világ legrégebbi jóga tanára a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel. 73 évesen megalapította New Yorkban a Westchester Jógaintézetet. Inspirál, hogy mások életébe bevigyem a jógát, segítve őket új képességekkel – mondta. 87 évesen csípőműtéteken esett át, de ez sem korlátozta mozgását, továbbra is tanít, és aktív jógázó. Erősebb, mint amilyennek tűnik, a törékenysége csak látszat. Alkalmanként férfi és női diákjait egyaránt kijavítja, felhúzza őket a megfelelő jóga pozícióba.

Az étkezéssel kapcsolatban elmondta: Vegetáriánus vagyok, csakis vitaminokban gazdag friss gyümölcsleveket és antioxidáns hatású teákat iszom. Kis adagokban étkezem: csak egy grapefruit reggelire, valamilyen vegetáriánus étel ebédre, valamint friss gyümölcsök lefekvéskor. Túl nagy hangsúly van a mai gyógyszereken. A jóga tanulmányozása révén, meg tudom gyógyítani magam. Nem használok semmilyen kiegészítőt, sem vitaminokat sem kalciumot, vagy ilyesmit. Nem élek gyógyszereken, csak ritkán veszek be egy aszpirint.

Nemzetközi békekonferenciákon vett részt, úgy véli, hogy a jóga segítheti az egyént, de tágabb értelemben segíthet meggyógyítani a bolygót is. A jóga valódi szellemét képviseli, vagyis a test és a lélek harmóniáját, amikor a test irányításával és fegyelmével a lélekre fókuszál. Meditációs könyvének címe – Gondolatok: Az élet jógikus utazása. A jóga az elme, a test és a lélek kapcsolódása – mondta Porchon-Lynch. – Olyan ez, mint a természet, minden mindig megújul, és teljes kört alkot. Rájöttem, hogy én is gyógyítani tudom magam, ha azt teszem, amit a természet. Ez feloldja a stresszt, és átsegít a válságokon. Meditálok is. A stressz enyhítésére több kell, mint csak egy jóga póz. Maga a jóga mögötti út. A félelem rossz gyógyszer. A belső békémmel harmóniában vagyok az egész világegyetemmel.

Megkérdezték tőle: Hogyan magyarázná el a jógát valakinek, aki még soha nem csinált ilyet? Költőien válaszolt: Meg tudod magyarázni, miként ébred fel fizikailag a hajnal? A Föld reagál, és felfedi új életében az egész természetet. Mit mondana valakinek, aki retteg az öregségtől? Minden nap tudd, hogy az egy csodálatos nap lesz, és köszönd meg azt. Ne rágódj a múlton. Ne keress akadályokat, jógázz. A test, a lélek és a szellem csatlakozva egymáshoz kinyitja az élet ajtaját. Nézem a természet szépségét, azt mondja nekem, egy fa még gyönyörűbb, ahogy telnek az évek. 

Kapcsolódó cikkek:


 
 

Tovább olvasom

jan 06

Indiai fitnesszkirálynő 5 aranytanácsa

 Wanitha Ashok, fitness és jóga tanár. Egyben környezetvédelmi aktivista, aki újrahasznosított anyagokkal tervez kézműves foglalkozásokat, hogy segítse az otthon élő nőket. Népszerű show műsora egy helyi hírcsatornán érhető el, fitness szakértőként számos rádióállomás vendége. Úgy tűnik, fáradhatatlan. Bangalore-ban bevezetett sok új fitneszprogramot is. Egy polgárőr, aki támogatja a különböző társadalmi és környezetvédelmi célokat. Kifejlesztett egy aerobik edzést azok számára, akik tolószékhez kötöttek.

szépség hírességek helyes testtartás egészség fitness
Wanita Ashok indiai fitness guru

A jóga kellemes élménynek tűnik, de ez több annál, mint a divatot követve azt mondani: én is jógázom – figyelmeztet. – A legtöbb rendszeres jógázó, esküszik rá, és náluk nem helyettesíti a jógát semmilyen más rutin. Jó edzés időseknek és az olyan embereknek is, akik épp lábadoznak valamilyen betegség után.
A jóga nagy rugalmasságot ad. Mivel az ászanák általában 2-3 percig vagy tovább tartanak, az izmok és az ízületek is részt vesznek a nyújtásban és a teljes körű mozgásban. Ez elősegíti a fokozott oxigénellátást, és tápanyagokkal táplálja a dolgozó izmokat és ízületeket. A légzőgyakorlatok erősítik a szívet és a tüdőt. Heti  2-3 húsz perces kardióedzés jó a szívnek. 
Az egészséges és fitt élet érdekében személy szerint azt tanácsolom, hogy napi vagy heti rendszerességgel változtassanak a berögzült mozgásokon. Érdemes kipróbálni többek között a kerékpározást, az úszást, a kocogást, vagy egy sor más dologgal meglepni a szervezetet. Ez segíteni fog karcsúbbá, erősebbé, fittebbé válni.

Minden városban vannak edzőtermek, de az általam javasolt mozgáskultúra elérhető mindenki számára, függetlenül attól, ki hol él. Számos passzív edző gép van a piacon, de ez többnyire kidobott pénz, mert nem ad egy jó kardió edzést. A jóga gyakorlatok otthon is végezhetőek, én például azért használom az egyszerű kellékeket, mint a törölközők és botok.

Wanitha Ashok egészséges vegetariánus életmódra is inspirálja az embereket. Felismerve a quinoa, a napraforgómag és a sárga sütőtök előnyeit, elérhetővé teszi azokat a városban mások számára is. Wanitha különböző civil szervezetek önkéntese, újrahasznosított anyagok kézműves tervezője. Egy környezetvédelmi aktivista, aki a maga módján, kiállításokon mutatja be a 70 féle módon készült ajándéktárgyakat. Az előny kölcsönös. Ez megtanított, hogy hálás legyek azért, amim van. Legyen az a lábam vagy a szemem – mondta.

Aranyat érő fitness tanácsok

  • Tempós séta 40 percig az egyik legjobb és legegyszerűbb gyakorlat. Nem kell hozzá tornaterem. Ha ez sok egyhuzamban, akkor néhány perc is jobb a semminél.

  • Ha a munkája íróasztalhoz köti egész nap, keljen fel, és járjon körbe a kollégái között, hogy az izmokat nyújtsa. Sétáljon a társai között, beszélgessen velük, a kérdéseket és problémákat ne telefonon vagy e-mailben vitassa meg.

  • Ha emeleten dolgozik, ne használjon mindig liftet. Növelje a távolságot, amit elért. Utána lassan kezdheti a másik változtatást: például kettesével szedni a lépcsőt, felgyorsítani a felfelé menetelt.

  • A helyes testtartás nagyon fontos az irodai munkában. Próbáljon néhány egyszerű nyújtó gyakorlatot is megtanulni, amit el tud végezni az asztalánál.

  • Több háztartásbeli úgy véli, hogy neki elég mozgást jelent a gyerek körüli teendő és a házimunka. Ez nem igaz. Az nem erősítő edzés, nem ad megfelelő rugalmasságot, és a neuromuszkuláris integráció a kor előrehaladtával csökken. A neuromuszkuláris integrációt a védikus testgyakorlatok jelentik, melyek az elme és a test koordinálását, helyes működését, annak beépítését segítik az élet minden szintjén.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom

jún 25

A jóga tartja formában a Pókembert

Tobey Maguire, a "Pókember" boldog házasságban él, két gyermeke van. Jún. 27-én ünnepli szülinapját: Happy Birthday! És még valami: vegetáriánus és a jóga megszállott gyakorlója.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartásTobey Maguire 1992 óta vegetárius-vegán. 2002-ben az állati jogokért küzdő szervezet, a PETA révén őt szavazták meg a világ legszebb vegetáriánusának. Nem vagyok szuperhős, szeretem jógát – nyilatkozta egy riportban.
 
Elmesélte, hogy egy alkalommal, amikor megérezte a vásárolt sajtburgerben a szalonna illatát, nem tudta elképzelni, hogy a lemészárolt állatok így kerüljenek vissza. Akkor tért át a növényi alapú étkezésre. Szeret főzni, húsmentes változatos ételeket készít.
Közeli barátja a szintén vegán Leonardo DiCaprio. Barátságuk akkor kezdődött, amikor az Ez a fiúk sorsában együtt játszhattak Robert De Niroval.

A Golden Globe jelölést is kapott Tobey Maguire olyan filmekből ismert, mint az Árvák hercege, A remény városa, A nagy Gatsby, de a világhírnevet mégis a Pókember széria hozta meg számára. Bár soha nem olvasta a film alapjául szolgáló képregényt, és nem is kedvenc szerepe.
A Vágta c. film forgatása közben súlyos sérülés érte, melyből a komoly és rendszeres jógázás segítette ki, hiszen közben már folytak a Pókember 2. előkészületei, de a jóga a Pókember 3-hoz való felkészülésében is nagy szerepet kapott.
 
Közel vagyok, hogy vegán legyek – mondta egy alkalommal. Természetesen nem eszem tojást sem, de fogyasztok mézet és néha egy darab tejcsokoládét. A húsmentes táplálkozás soha nem volt nehéz számomra. Valójában gyerekkoromban igazán nehéz időszak volt, amíg húst ettem. Nem ítélem meg a húst fogyasztó embereket – ez nem az én dolgom –, de az egész dolog nagyon távol áll tőlem.

táplálkozás hírességek szépség jóga kezdőknek helyes testtartás

Tovább olvasom

jún 18

Egy orvos, aki jógát ajánl a betegeinek

A világ egyik legismertebb idegsebésze, az indiai szármzású dr. Sanjay Gupta, az egészségüggyel kapcsolatos kérdések híres média személyisége lett. Munkájának elismeréseként megkapta az „Amerika leghíresebb igaz orvosa” címet. A CNN többszörös Emmy-díjas főorvos tudósítója. Harminchárom éves korában, 2003-ban, a People magazin felmérése szerint kiérdemelte a „legszexisebb férfi” címet. Ismét a nemzetközi média figyelmébe került: Nepálban teljesít szolgálatot, egy nepáli kórházban agyműtéteket végez a földrengés sérültjei között.

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
Dr Sanjay Gupta a világhírű indiai származású igegsebész a People magazin szerint a legszexisebb férfi. Betegeinek jógát ajánl és rengeteg nevetést. Jelenleg a nepáli földrengésben sérült betegeket műt.

Sanjay Gupta 16 évesen került az orvosi egyetemre. Diplomaszerzése után karrierje egyenletesen ívelt felfelé. 2011 januárjában a Forbes magazin őt jelölte a 10 legbefolyásosabb híresség egyikének. Hillary Clinton tanácsadójaként is működött, az Obama adminisztráció révén átvilágításra került, mivel őt jelölték az Egyesült Államok főorvosi posztjára. Fred Sanfilippo, egészségügyi felelős alelnök sajtóközleményében támogatott Gupta jelölését: Az ő karaktere, képzettsége, intelligenciája és kommunikációs készsége szükséges ahhoz, hogy az Egyesült Államok javítani tudja az egészségügyi ellátást.” A professzor családi okok miatt nem tudta elfogadni ezt a pozíciót, így most a szintén indiai származású dr. Vivek Murthy tölti be a tisztséget. (Lásd: Amerika a hinduizmusra esküszik)

Dr. Sanjay Gupta elmesélte, hogy pályája kezdetén, amikor mint orvos- újságíró Irakba ment, azt mondták neki: Hé, veszed le az újságíró sapkát! Vedd fel a sebész sapkát, és segíts! Természetesen ez volt a helyes dolog, így is tett. Nemrégiben megjelent regénye, a Héfő reggel egy pillanat alatt a New York Times bestsellere lett. A történet öt sebész életét követi. Ez egy izgalmas orvosi thriller, az együttérzésről, a reményről, a fehér felsőbbrendűség érzés ostobaságáról, a rasszizmus szörnyűségéről és következményéről.
 
Dr. Sanjay Gupta elismert szakember Indiában is, a Vasztu Sásztra egyik vezető konzultánsa Ahmedabadban. A Vasztu Sásztra a védikus építészet és térrendezés rendkívül magas szintű ősi tudománya. 
A professzor nagyra tartja a jógát is, ajánlja betegeinek, elmondta nekik, hogy többek között a jóga enyhíti a depressziót is. Személy szerint a nevetés jógát különösen szereti. Minden nap meditál, és természetesen vegetáriánus, kedvenc reggelije: zabliszt + barna cukor + áfonya. Felesége, Rebecca Olson családjogi ügyvéd. 2004-ben egy hindu esküvői szertartás keretei között házasodtak össze. 

táplálkozás india hírességek erőszakmentesség jóga kezdőknek szépség
A jóga és a nevetés hatékony segítség a az immunrendszer erősítésében.

Dr. Sanjay Gupta számos kollegájával egybehangzóan, meggyőződéssel hirdeti, hogy a növényi alapú étrend megakadályozhatja a szívbetegséget 
A protein érv egy tévedés – mondta. – Egyszerűen nem igaz, hogy a szervezet nem kap elég fehérjét a csak növényi alapú táplálékkal. Csak odafigyelés kell. Pl. a brokkoli grammonként több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb húst. A spenót ugyanígy, és persze ott van tofu. Ilyen étrenddel az ember jól, érzi magát, és több energiája lesz.

Dr. Gupta felteszi a kérdést: Mit tegyünk, hogy az egészségügyi feltételek biztonságosabbak legyenek? Véleményem szerint új korszakot kell kezdeni. Minél jobban elősegítjük az egészséges életmódot, annál kevesebbet kell a betegséggel foglalkoznunk. Ha kevesebb betegség van, a vizsgálatok száma is csökken, így ritkábban fordulhat elő orvosi hiba. Szerinte új egészségügyi törvényeket kellene kidolgozni, mivel a jelenlegi rendszer bevételének nagy része a betegségek kezeléséből származik, az orvosok pénzügyi ösztönzője nem az egészséges ember…
  
Néhány éve egy riporter a következő kérdést tette fel neki: Mint idegsebész és tudós hisz abban, hogy van egy lélek, vagy Ön szerint mi csak szerves számítógépek vagyunk? A válasz így hangzott: 
Nem hiszem, hogy valaha is kérdezték ezt tőlem. Ez egy jó kérdés. Mindig hittem, hogy az embernek lelke van. Számomra elképzelhetetlen, hogy csupán szénalapú lények lennénk. A tudósok régi mondása: „Istenben bízunk. Mindenki más hozza az adatokat” – tette hozzá nevetve. 

Tovább olvasom

jan 24

A szépség mítosza – három elengedhetetlen lépés a valódi szépség eléréséhez 

Ki látott már csúnya fát vagy csúnya tigrist, csúnya őzet vagy csúnya gólyát? A Föld minden fája és minden teremtménye gyönyörűséges. Ha a helyén marad. Mindenki szép, aki a természet része, aki önmagát a természethez tartozónak látja. A Föld-anya csodákra képes. A legszebb dolgokra. Mindenkinek megadja azt, amire szüksége van. S aki hálásan elfogadja a Föld ajándékait, a levegőt, az élelmet és minden mást, amit kap, az elégedett, és szépséget lát mindenütt. A világban is, önmagában is. S az ilyen embert is szépnek látja mindenki.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsességAki azonban elszakadva él a természettől, könnyen elveszítheti jó ízlését. Maga szeretne szépséget kreálni. Végül pedig nem veszi észre a szépséget sem a világban, sem önmagában. A szépségélmény hiányát megszokva bensőjét sem, és testét sem látja szépnek.

Az embernek ezt a gyenge pontját lovagolja meg a szépségipar. Természetellenes barbie-baba szépségideált kreálnak az ember elméjébe. Megplasztikázott, photoshopolt, anatómiailag természetellenes kinézetű - és tegyük hozzá, 20 éves szupermodellel szemben esélye sincs az embernek.

A varázslat garantáltan működik. Bevesszük. Szeretnénk elhinni, hogy mi is lehetnénk olyan szépek. Megvesszük a velük reklámozott mosóporokat, szépségápolási cikkeket, fogyókúrás cuccokat és bármit. Ki ne szeretne olyan szép lenni? 

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Egyetlen dolog számít: ne kelljen extra munkát befektetni. Egyetlen pirula - és kész. Mint a mesében. A baj az, hogy ilyen valóban csak a mesében létezik. Igazából megfizethetetlen árat kell fizetni a barbie szépségideálért és a csúcsmodell bizniszért. Magunkat a nem valós szépségekhez viszonyítva folyamatos lelkiismeretfurdalásban és gyötrődésben élünk, önértékelésünk és önbizalmunk a mélybe zuhan, a tükörben mindig azokat a nem létező szépégeket szeretnénk látni. 

Van-e élet a testen túl?

Szerencsére vannak olyanok, akik nem a testi szépség erejére építkeznek. Ilyenek a jógik is. A jógik tanítása szerint a valódi szépség belül keresendő.

szépség egészség pozitív gondolkodás indiai bölcsesség

Első lépés

Nem a test az énünk. A test mulandó. Ha a testi szépségre helyezzük önbizalmunkat, akkor önbizalmunk hamar szertefoszlik, 1-2 évtized alatt. Valódi énünk a bensőnk, a lelki lényünk, a test mozgatója, a szeretni képes lényünk.

Második lépés

A többi ember sem a testével azonos. Akármilyen szép is valaki, nem az a valódi értéke. Az embereket nem a testük, hanem jellemük alapján szeretjük. Ezzel mindenki egyetért. Akkor pedig miért esünk a testi szépség csapdájába?

Harmadik lépés

Benső lényünk megtapasztalása. Az elmélet mellett gyakorlásra is szükség van. Amögött, hogy a világ higgyen a barbie-baba szépségideálban, nagyon sok munka áll. Nem csak elmélet, hanem munka is. A kemény munka meghozza gyümölcsét. Neked is dolgoznod kell azon, hogy megláthasd a bensődből fakadó szépséged. Ez a fáradozás nem más, mint a jóga és meditáció.

Tovább olvasom

jan 17

A himalájai jógik karcsúságának titka

A jóga a nyugati felfogás szerint inkább a test gyakorlatoztatása, kevésbé tekintünk rá önismereti módszerként, vagy életmódként. Ha csak testi oldalról közelítjük meg, felmerül a kérdés, hogy lehet-e vele fogyni? A lassú mozgással, kitartott pózok végzésével veszíthetünk-e súlyunkból? Ha megnézzük a himalájai jógikat és gurukat, a válasz egyértelműen igen! De mi a titok?

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guruA jó hír az, hogy nem kell aszkétává válni. A jóga eredeti tanításai és a guruk szerint a táplálkozás ugyanolyan alapelv, mint a helyes testgyakorlás, légzés, relaxáció, pozitív gondolkodás, vagy a meditáció. Az alapelvek között nincs hierarchia, egyik sem fontosabb, vagy kevésbé fontos a másiknál. A gyakorlás kiegészítője, és támogatója a helyes táplálkozás. Megvannak a helyes étkezés szabályai, mikor, hogyan, mit,  és milyen hangulatban együnk. A jógi tudatosan válogatja össze a táplálékait, tisztító és tápláló ételeket vesz magához. Az étkezés a test táplálása, ezt az elvet tartja szem előtt, nem a vágyait próbálja csillapítani, nem az ízlelőbimbóit próbálja kielégíteni az ízekkel.

A tisztító ételeknek köszönhetően, mint a gyümölcsök, a belső szervek egészségesen működnek, nem rakódnak le a belekben a méreganyagok, és a salakanyagok, hanem rendszeresen ki tudnak ürülni a szervezetből. Ezáltal a test karcsú marad, az izmok rugalmasak, az ízületek mozgékonyak, így a gyakorlatok is könnyebben végezhetők.

A tápláló ételek, mint a zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, és tejtermékek, táplálják a szerveket, kellő energiával látják el a testet, kialakítják a szervezet védekező képességét, ellenállását a betegségekkel szemben.

A jóga gondolkodásába nem férnek bele a manapság annyira divatos diéták. Nincs általános, mindenki számára egyformán tökéletes diéta. Mindig figyelembe kell venni az egyéni különbségeket. 

táplálkozás egészség indiai bölcsesség szépség guru

Aki legyengült, betegségből lábadozik, alultáplált, tápláló ételeket kell többségben fogyasztania.

Aki túltáplált vagy teste túlszennyezett inkább tisztító ételeket fogyasszon.

A jógik kilenc táplálkozási tanácsa

  • Ne váljunk az ízek áldozatává!

  • Figyeljünk oda miből mennyit eszünk! A mesterséges ízfokozók nagyon veszélyesek!

  • Alaposan rágjuk meg az ételt! Ha fogyni szeretnénk legalább harmincszor rágjuk meg az ételt, így elkerüljük a túlevést. Ha nem rágunk alaposan az emésztés elégtelen lesz, a szervezetnek hiányérzete marad, ezért még több ételt követel.

  • A rágás nélküli nyelés, az étkezések közötti szünetek elhagyása, stresszes és dühös állapotban történő étkezés rossz emésztéshez vezet!

  • Helyes táplálkozás: finomítatlan, teljes értékű ételeket, túlfőzés és túlsütés nélkül, mesterséges adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasztani, akkor amikor valóban éhesek vagyunk!

  • Kerüljük a túlzott só és cukor használatát! A finomított cukor olyan, mint a kábítószer, függőséghez vezet!

  • Tervezzük meg az étkezéseket, ne azt együk, amihez könnyen hozzájutunk!

  • Ne azon gondolkozzunk, „mennyi vitamint kéne szednünk”! Ne táplálékkiegészítőkkel pótoljuk a szükségleteket, hanem fogyasszunk természetes ételeket!

  • Élvezd és csodáld a napsugarakat, mely élettel tölti meg ételed!

Tovább olvasom

jan 09

Madonna, a jóga popkirálynője

Madonna képeit nézegetve egy dolog egészen nyilvánvalóvá válik: teste tökéletes. Vajon mire figyel oda testtartásánál, és hogyan vált teste ilyen gyönyörűvé? Mi az, amit másként csinál az átlagemberhez képest, hogy ennyire átlagon felüli teste van 62(!) éves korában is? Azt hiszem, mindenki olyan szép testalkatú szeretne lenni, mint Madonna. A baj az, hogy legtöbben munka nélkül szeretnének eredményeket. Munka nélkül rengeteg pénzt, erőfeszítés nélkül egészséget és jó alakot, gyakorlás nélkül hírnevet. Egy fontos alapigazság húzódik meg minden siker mögött: a kitartás.

Szabó Szilvia Jógamájá írása

napüdvözlet hírességek jóga gyakorlatok szépség

A jóga gyakorlását leggyakrabban azért kezdjük el, mert valamilyen pozitív változást remélünk elérni vele, pl. elmúlik a hátfájás, megszűnik a depresszió vagy a stressz, javul a testtartás, rugalmasabb és lazább lesz a test.

„Az erőfeszítés csak akkor nyeri el méltó jutalmát, ha ez ember semmiképp sem adja fel.” Napoleon Hill

Manapság nagyon népszerűek a bonyolult jógapózok, ma már sokan azért kezdik el a joga gyakorlatok végzését, hogy minél több ilyet megtanuljanak. De ezek is akkor lesznek igazán elismerésre méltóak, ha könnyedén végezzük a jóga ászanák gyakorlását. Ezt látni Madonna jógagyakorlásán is.

Köztudott, hogy jógázik, és 50 év fölött is fantasztikus formában van. A tartása egyenes, nagyon szépen kidolgozott izomzattal rendelkezik, megjelenése magabiztosságot, erőt sugároz. A képen nehéz jógapózok végzése közben látható, de ezeket is elegánsan, kisimult arcizmokkal, erőlködés nélkül, könnyedén hajtja végre. Látszik, hogy nem kezdő a jógában, de szép példája, hogy hova lehet eljutni kitartó munkával.

Még ebben a nehéz jóga gyakorlat közben is látható, hogy a vállai helyesen, lazán le vannak engedve, nyaka hosszú – nem behúzott, és fejét nem lógatja előre. Pont ezzel ellentétes módon tartja magát az, aki tartáshibával küzd  a mindennapokban, hát még ha egy ilyen nehéz jógapózba kéne elhelyezkednie.

A képen látható jóga gyakorlatok közben Madonna izmai tónusban vannak, tartanak és dolgoznak, ugyanakkor elengedi belőlük a feszültséget és természetes tud maradni a tartás.

Ha a test merevebb, rugalmatlanabb, de nyújtani, lazítani szeretnénk, gyakran esünk abba a hibába, hogy még görcsösebbé válunk, amikor nekiállunk gyakorolni, mert nincs elég türelmünk fokozatosan fejlődni. Ennek eredménye, hogy még tovább rövidülnek az izmok, ahelyett, hogy megnyúlnának és tartásunk a hétköznapok során is a természetesség helyett merevvé válik.

A megoldás az, ha helyesen kitűzött célt állítunk magunk elé, betartjuk a fontos alapelveket, mint amilyen a fokozatosság, a rendszeresség, a türelem, a test korlátainak tiszteletben tartása, és ami a legfontosabb: a kitartás.

Egy kis amerikai humor és show - Madonna nem csak gyönyörű testét, de humorát is megőrizte a jóga gyakorlatok végzése közben. Nézd meg Madonnát, ahogyan napüdvözlet gyakorlatsort tanít. A gyakorlat végén többek között azt is megtudhatod, hogy hetente 6 nap jógázik legalább 20 percet, de ha csak teheti, napi két órát.

Kapcsolódó cikkek

Tovább olvasom


Jóga Webshop

Jóga otthon tudásanyag

Jógás film Indiában

Jóga tippek

blogavatar

A jóga ősi tudományának hozzád szóló életvezetési tanácsai. Jóga kezdőknek és gyakorlóknak, jóga gyakorlatok, tanulságos történetek. Az inbound jógatradíció a jóga sok évezredes tudományát hivatott továbbörökíteni. Nemzetközi háttérrel rendelkező jógaiskolánk megtalálható a világ számos országában. Inbound Jóga Budapest VII. Tivadar utca 3. - Budafok XXII. Szebeni u. 6. Szja felajánlásával segítheti alapítványi tevékenységeinket. Adó 1% India Klub Alapítvány – Adószám: 19561383-2-43

Kövess minket!